Päivä 67: INCI-listojen ihmeellinen maaailma, osa 1

Minulle on tullut useita kysymyksiä koskien tuotteiden INCI-luetteloiden (eli aineosaluetteloiden) lukemista ja ajattelin nyt antaa siihen pikaoppitunnin ensimmäisen osan. Sanon tosin heti alkuun, että miksikään guruksi en itseäni tässä asiassa ylennä enkä todellakaan tiedä kaikkea, mutta olen perehtynyt tarpeeksi omat tarpeeni huomioiden. Jos kuitenkin jonkun mielestä puhun hölynpölyä niin jättäkää kommentteihin viestiä asiasta, mielelläni opin uutta.

Tällä kertaa puhun siis aineosista, jotka useimmiten tykkään mielummin jättää kaupan hyllyyn.

Edellisessä postauksessani oli maininta siitä, kuinka Lumenen kosteusvoiteessa (ei yllä olevassa kuvassa) oli INCI-listalla silikoni heti toisena ja minulta pyydettiinkin ihan listaa siitä, kuinka löytää silikonit tuotteesta. Tätä silikonien bongausta kun ei suinkaan tehdä kuluttajalle niin helpoksi, että aineosaluettelossa vain lukisi ”silicone”, ehei. Silikoni on huomattavasti helpompi havaita rinnoista kuin INCI-listasta.

Ennen listaani tahtoisin kuitenkin korostaa, että silikoneja on turhaa alkaa hullun lailla välttelemään syyttä. Silikoneja käytetään tuotteissa sileän pinnan tekemiseen, eli esimerkiksi monen kosteusvoiteen ja hoitoaineen silkin sileä lopputulos ei suinkaan perustu hoitaviin aineosiin vaan ihan vaan siihen, että kun pintaan pistetään silikonikalvo, tuntuu se väkisinkin sileämmältä. (Mainoksen silkin sileä iho onkin siis itseasiassa silikonin sileä. ) Hyviä esimerkkejä ovat monet hoitoaineet (esim. Fructis edullisemmista) ja ihoa siloittavat selluliittituotteet, katsokaapa vaikka omien tuotteittenne aineosaluetteloita sen jälkeen, kun olette lukeneet silikonilistan läpi.

Mutta miksi näitä silikoneja sitten vältellään? Toiset sanovat, että ne yksinkertaisesti tukkivat heillä ihoa. Sitten taas toiset lähteet sanovat, etteivät ne tukkisi, vaan aiheuttaja on jokin muu. En ota tähän virallista kantaa, mutta minulla on asiaan omaan kokemukseen ipohjautuva mielipide. Itsestäni on myös turhaa pistää ihon/hiusten pinnalle silikonikalvo esimerkiksi seerumilla ja pistää päälle sitten hoitavia aineita, jotka eivät luultavasti pääse kalvon läpi enää kovin hyvin imeytymään.

Itse en välttele silikoneja tuotteissa, sillä esimerkiksi nestemäisestä meikkivoiteesta on lähes mahdoton saada kauniin pinnan jättävä ilman silikoneja. Haluan kuitenkin aina tietää, missä kohti INCIä silikonit sijaitsevat, sillä se on minulle tärkeää. INCI-listassa tuotteet eivät nimittäin ole aakkkosjärjestyksessä tai muussakaan satunnaisessa, arvalla heitetyssä järjestyksessä, vaan ihan sen mukaan järjestettyinä, kuinka suuria pitoisuuksia niitä tuotteessa on (suurimmasta pienempään). Tuotteessani saa siis olla silikonia, mutta en halua, että lopputulos perustuu silikoniin. (Poikkeuksen tekevät hiusta siloittavat seerumit ja meikinpohjustajat, joiden ideana on nimenomaan siloittaa hiukset/iho silikoneilla.) Esimerkiksi meikkivoiteessa saa olla silikonia, mutta ei ihan ensimmäisenä sentään. Muistan nimittäin, että muutamissa tutkimissani Max Factorin meikkivoiteissa (esim. Age Renew) on enemmän silikonia kuin vettä! Joissakin meikkivoiteissani silikoni voi olla jo toisena, mutta silloin tahdon varmistaa, että listalla on kuitenkin sen jälkeen jotain muutakin kuin vain useita muita silikoneja.

Täysin silikonittomat hiustenhoitotuotteetkaan eivät toimi minulla kuin yleensä pelkästään piiiitkällä vaikutusajalla (paitsi Lorealin Nutri-Gloss-naamio), joten pikahoitoaineessani saa olla silikoneja. Siinäkin on kuitenkin oltava myös hoitavia aineosia eikä vaan silikonia silikonin perään. Shampoot puolestaan pidän mielellään silikonittomina tai hyvin vähäsilikonisina. Runsassilikoniset pistävät helposti jatkuvassa käytössä päänahkani kutisemaan jostain syystä. Johtunee varmaan siitä, että tukka on lätsähtäneempi kuin tavallisesti eikä tunnu kovin puhtaalta kauaa. Yleensä laitan hiuksiini pesun jälkeen hoitavien jätettävien jälkeen aina jonkun silikonisemman tuotteen, joka sitten suojaa kalvollaan hiuksiani.

Kasvovoiteissani (varsinkin päivävoiteissani) saa olla jonkun verran silikonia (mielummin kyllä ei, mutta ei pieninä määrinä haittaa), mutta näissä varsinkaan en tahdo lopputuloksen perustuvan silikoneihin. Tuntuu nimittäin, että voiteeseen voidaan lykätä mitä vaan ja saada hyvä ja tietämättömiä kuluttajia miellyttävä lopputulos sillä, että iho vain kuorrutetaan silikonilla ilman mitään varsinaista hoitotulosta.

Minulla ei siis ole sinäänsä mitään silikoneja vastaan ja ne ovat tosiaan mielestäni monissa tuottteissani tarpeenkin, mutta vastustan sitä, että tuotteet ”huijataan” hyväntuntuisiksi, vaikkeivät ne olisikaan edes kovin hoitavia. But ladies, don’t we all need a little silicone somewhere! (Terkuin, Pamela.)

Tällä pohjustuksella uskallan nyt paljastaa teille listan silikoneista. Nyt nimittäin tiedän, että osaatte suhtautua siihen asiallisesti, ettekä vain ala välttelemään niitä siksi, että se tuntuu olevan nykyään trendikästä. (Töissä nimittäin törmään usein ihmisiin, jotka haluavat silikonittomia tuotteita ja kun sitten mielenkiinnosta kysyn, että ovatko ne aiheuttaneet heille jotain aiemmin tai onko joku erityinen syy, miksei niitä saisi olla, vastaavat he vain, että ”No, en tiiä oikein mutta mulle on vaan sanottu et niitä pitää välttää”. Just.)

Cyclohexasiloxane
Cyclopentasiloxane
Siloxane
Amodimethicone
Cyclomethicone
Dimethicone
Dimethicone Copolyol
Cetyl Dimethicone
Cetyl Dimethicone Copolyol
Stearyl Dimethicone
Simethicone
Phenyl Trimethicone
Methylsilanol Mannuronate
Methylsilanol PEG-7 Glyceryl Cocoate
Silanetriol Lysinate
Silicone

Silikonit siis tunnistaa usein loppuliitteistään (-cone, -conol, -siloxane…). Useimmat myös sisältävät sanan ”methico”.
Silica -nimistä aineosaa ei sitten kannata erehtyä luulemaan silikoniksi, vaikka se siltä kuulostaakin. Kyseessä on nimittäin ihan vaan piimaa eli yksi mineraaleista.

Kuulisin muuten mielelläni silikonia välttelevien lukijoitteni perusteluja. En siis tahdo tyrmätä ketään ja niitä itsekin jossain määrin välttelen, mutta uteliaisuuttani tahtoisin siis tietää syynne silikonien välttelyyn. Moni nimittäin tietää tästä asiasta varmasti enemmän ja tahtoisin kuulla hyviä argumentteja silikonittomuuden puolesta.

Mitä muita aineita sitten kannattaa mahdollisesti vältellä? Itse välttelen usein myös seuraavia aineita, mutta joissakin tuotteissa näitä on lähes väkisinkin:

-alcohol denat
-isopropyl alcohol
-paraffinum liquidium /paraffinum (tai mineral oil)
-petrolatum
-Lanolin
-acetone

Denaturoitua alkoholia (alcohol denat) löytyy yllättävän monesta tuotteesta. Tätä käytetään mm. parantamassa tuotteen säilyvyyttä, liuottimena, desinfioimassa ihoa sekä nopeuttamassa tuotteen kosteuden haihtumista (esim. hiuslakat). Suurina määrinä ja jatkuvasti käytettynä tämä voi kuitenkin kuivattaa ihoa ja hiuksia sekä myös ärsyttää ihoa.
Isopropyl alcoholia käytetään myös usein lähes samoihin tarkoituksiin, mutta se ei ole ihan yhtä yleinen kuin alcohol denat.

Alkoholitonta hiuslakkaa taitaa olla mahdotonta löytää ponnepakkauksesta, mutta pumppupulloista näitä kyllä löytyy (esim. Tigi Maxxed-out). Tosin hiuslakkaa tulisi suihkuttaa vähintään sen suositellun 30 cm etäisyyden päästä juuri siksi, että alkoholi kuulemma haihtuu suurimmaksi osaksi jo matkalla tukkaan. Läheltä suihkutettuna samaa ei tapahdu (ja lakka ei tietysti leviä yhtä hyvin).

Kasvovesissä puolestaan rasvaisemman ihon versioista löytyy usein alcohol denat ja jopa monista kevyen tuntuisiksi tehdyistä voiteista tämä löytyy. Eniten inhoan muuten Cliniquen filosofiaa tässä asiassa. He tunkevat lähes kaikkiin kasvovesiinsä denaturoitua alkoholia niin, että tuote löyhkää piiitkälle ja sanovat sitten, että heillä on käytössä ”erityistä alkoholia” joka vain säilöö tuotteen ja joka sitäpaitsi haihtuu lähes kokonaan jo enne iholle pääsyä. Uskokoon ken tahtoo, täyttä hölynpölyä mielestäni…

Kannattaa muuten huomioida, että kaikki alkoholit eivät ole pahasta! Nämä kaksi mainitsemaani ovat, mutta alcohol-liitteen omaavia alkoholeja on myös hyviä. Esimerkiksi cetyl alcohol on pehmentävä rasva-alkoholi, eli hyvä aineosa. Älä siis turhaan jätä kaupan hyllyyn tuotetta, jos siinä lukee alcohol muussa yhteydessä kuin näiden kahden sanan kanssa.

Lisäksi listallani oli lanolin. Tämä on rasva, jota saadaan lampaan villasta (lampaan villarasva) ja moni, jonka iho tukkeutuu helposti, välttelee tätä mielellään. Myös mineraaliöljyn sanotaan tukkivan. Huulirasvoissa se on tehokas pehmentäjä ja estää kosteuden haihtumista, mutta ei itsessään kosteuta yhtään.

En nyt siis sano, että näitä mainitsemiani aineosia olisi välteltävä. Tässä oli vain esiteltynä oma suhtautumiseni kyseisiin aineosiin. Ottakaa oppia tai kikattakaa röhkien päälle.

Jos jonkun oman tuotteen INCI-lista jäi kiinnostamaan, niin hakekaapa aineosia näiltä sivuilta ja valaistukaa omien tuotteittenne sisältöjen suhteen tällä ja tällä sivustolla.

Pitkää ja tavallista asiallisempaa ja informatiivisempaa tekstiä tälläkertaa. Palaan tähän INCI-asiaan vielä varmasti useasti, mutta lähiaikoina ainakin sen verran, että teen vastaavan listan suosikkiaineosistani.

Kommentit
 1. 1

  Anonyymi sanoo

  Hyvää, perustavantasoista tietoa tarjosit!

  Itse olen aikoinaan vasta eräällä foorumilla pyörittyäni kiinnittänyt huomiota tuotteiden mineraaliöljy- tai silikonipitoisuuksiin.

  Jo ennen kuin tiesin mistä on kyse, välttelin kuitenkin tietoisesti tiettyjä tuotteita tai tuotesarjoja, koska ne tuntuivat käytössä hyvin epämääräisiltä, näennäisesti hoitavilta. Esim. hoitoaineet toimivat niin kauan kun käytti aina samaa, mutta jos vaihtoi tuotetta, hiukset olivatkin aivan eri tuntuiset, kun silikonien silottama pinta(ja silikonikertymien mukanaan tuoma lässähdys) oli kadonnut.
  Vartalo- ja kasvovoiteet(joissa jälkeenpäin ajatellen oli varmaankin lähinnä silareita ja mineraaliöljyä)eivät imeytyneet, ja ihon pinnalle lillumaan jäädessään aiheuttivat ihoärsytystä ja ennenkaikkea epämiellyttävää tunnetta. Jälkeenpäin miettien, eihän niissä ollut mitään mikä olisi voinut imeytyä ihoon kun suurin osa ainesosista oli tarkoitettu meikkaamaan iho sileäksi ja ”kosteutetuksi”.

  Välttelen silikoneja ja mineraaliöljyjä siis samoista syistä kuin sinäkin. Oma ihoni tosin tukkeutuu todella herkästi. Myös shampoon valinta on tehtävä huolella, muuten kutina on hermoja raastavaa.

  Tuli muuten vielä mieleen tuosta lanoliinista, että eikös se ole yksi pääraaka-aineista jo legendaariseksi muodostuneessa Elizabeth Ardenin Eight Hour-creamissa. Itse en ymmärrä tuotteen suosiota, haju ja koostumus ovat kamalia ja sain siitä pahimmat suunympärysmustapäät ikinä, kun yritin sitä jankkia muutaman kerran sitkeästi käyttää.(Vain minun mielipiteeni tuotteesta, pakkohan senkin on jollakin toimia, kun on niin suosittu tuote kuitenkin.)

  Nyymi

 2. 2

  sanoo

  Tämmöiselle INCI-rajoitteiselle tapaukselle kuin minä tämä postaus oli oikein hyödyllinen. Eli iso kiitos 🙂

 3. 3

  Meri sanoo

  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Tein tosiaan jännä havainnon: suosikkimeikkivoiteestani tuntui löytyvän melkein kaikki luettelemasi silikonit. Mutta en minä kyllä vielä parempaakaan ole toistaiseksi löytänyt, joten toistaiseksi on näillä kai mentävä, tykkäsipä iho tai ei.

 4. 4

  Anonyymi sanoo

  Mä en tosiaan ole näillä jutuilla jaksanut vaivata päätäni, vaikka aika kosmetiikkafriikki olenkin. Ihan omituista, kun mulle ei oikein mikään tuote aiheuta mitään negatiivisia juttuja. Olenkohan ikinä edes ollut pettynyt mihinkään ostokseen? Kaikki ovat aina toimineet, ei ole tullut mitään näppylöitä tai muuta vastaavaa. Joten ostan tästä eteenpäinkin tyytyväisenä eri tuotteita sen suuremmin niiden sisällöistä välittämättä, kun en ole mitään eroja itse huomannut 😀

 5. 5

  sanoo

  Ihanaa kun joku vähän valottaa tätä asiaa! Itse en ole suuremmin jaksanut aiemmin perehtyä näihin, lähinnä olen katsonut noita alkoholeja ja shampoissa silikoneja, tosin enpä ole noista kaikista silikoneista ikinä kuullutkaan! Täytynee syynätä tuotteet mielenkiinnosta läpi ja katsoa miten meitä huijataan 😉

 6. 6

  Anonyymi sanoo

  Ensinnäkin iso kiitos blogistasi, joka onnistuu olemaan samalla sekä hulvattoman hauskasti kirjoitettu että valaiseva! Varsinkin tämä postaus tulee monella varmasti tarpeeseen, ei ne INCIt ihan helposti lähde avautumaan!Kiitos siis ja jatka samaan tyyliin meidän kouluttamista ja viihdyttämistä ihanaan omaan tyyliisi =) /emppu

 7. 7

  Anonyymi sanoo

  Kiitos pitkästä ja mielenkiintoisesta postauksesta. Mukavaa, että joku jaksaa paneutua näihin asioihin kunnolla 🙂

  Pyrin välttelemään silikoneja ihonhoitotuotteissani, eli varsinkin kosteusvoiteissa silikoni on ehdoton nounou. Silikoneja sisältäviä kosteusvoiteita käyttäessäni tuntuu siltä, kuin ihon päälle tosiaan jäisi kalvo ja kyllähän se järkikin (ainakin minulla) sanoo, että ei ne ”vaikuttavat ainesosat” oikein imeidy, jos ensin iho päällystetään silikoneilla. Tällä hetkellä lemppari kosteusvoiteet löytyvätkin luonnonkosmetiikka -sarjoista.

  Silikoniin käyttö meikkivoiteissa, ja varsinkin pohjustustuotteissa on ok. silikoneillahan on merkittävä vaikutus tuotteen levittyvyyteen ja ”ihon tasoittamiseen”. Olen huomannut, että jotkut meikkivoiteet tuntuvat tukkivat ihoa. En osaa kuitenkaan sanoa, ovatko silikonit syy siihen. Olen kokeillut muutamaa silikonitonta meikkivoidetta ja ero tavallisiin on huomattava (siis negatiivisessa mielessä). Normaalissa arkimeikissä silikonittomat meikkivoiteet ja värivoiteet on ok, mutta kestävämmässä juhlameikissä käytän surutta silikonillisia pohjustus- ja meikkituotteita. Lopputulos on kuitenkin niin paljon parempi ja kestävämpi.

  Myös hiustenhoidossa pyrin välttämään silikoneja. En näe mitään tarvetta siihe, että shampooni pitäisi sisältää silikoneja. Shampoollahan on tarkoitus saada tukka puhtaaksi, that’s it. Lisäksi en haluaisi hieroa silikoneja päänahkaani. Hoitsikoissa silikonit on kai ihan ok. Käytän kuitenkin silikonitonta hoitsikkaa siitä syystä, että hiuslaatuni on normaalistikin erittäin sileä ja liukas, ja jos tällainen hius vielä päällystetään silikonilla, tulee tukasta aivan mahdoton käsitellä.. Toisaalta shampoissa suurin nounou on sulfaatit, siis se surullisen kuuluisa lauryylisulfaatti. Ainehan on myrkkyä vesieliöille. Koska sulfaatitonta ja silikonitonta shampoota normaasarjoista ei juuri löydy, hoidan hiuksenikin pääosin luomushampoilla.

  Vielä tuosta alkoholista. Varsinkin luomukosmetiikassa tuota alkoholia eri muodoissa on lähes joka tuotteessa, koska se parantaa tuotteiden säilyvyyttä ja on oikeastaan ainoa ”luonnonmukainen säilöntäaine”. En ole kuitenkaan huomannut, että käyttämäni Dr.Hauschkan kasvovedet ja muut ihonhoitotuotteet kuivattaisivat ihoani. Päinvastoin. Käyttämällä näitä tuotteita olen saanut ihoni tasapainoon ja naama vai paremmin kuin koskaan ennen. Vaikka onhan se niin, että jokainen reagoi eri aineisiin eri tavoin ja varsinkin kosmetiikan kohdalla yleistäminen on paha moka.

  Koska tässä on tullut kirjoiteltua luonnonkosmetiikasta, niin kommentoinpa hieman sitäkin. En ole mikään ympäristöhippi ja kannata tiettyjä tuotteita, koska ne ovat, ah, luomua. Ja varsinkin luonnonkosmetiikasta löytyy monia tuotteita, jotka ovat aivan susia. Lisäksi luomukosmetiikassa on usein todella voimakkaat hajusteet, jotka taatusti ärsyttävät monia allergikkoja. Positiivista on kuitenkin, että mineraaliöljyjä ja silikoneja näistä tuotteista ei löydy ja siksi olenkin luonnonkosmetiikan pariin ajautunut.

  Huh, tulipas pitkä sepustus 🙂
  Kiitos mielenkiintoisesta blogista!

  Kirjoitteli,
  Sasu

 8. 9

  sanoo

  Ihanan informatiivinen pläjäys! Tuosta INCI-listan järjestyksestä tosin vielä; lain mukaan ainesosat tulee merkata pitoisuusjärjestyksessä listaan, kunnes tullaan rajaan, jossa kutakin ainesosaa on alle 1%. tämän jälkeen ei pitoisuusjärjestyksestä tarvitse enää välittää. Joten esmes 30-40 ainesosaa sisältävässä tuotteessa on helppo laittaa ’taianomaiset überainekset” INCI-listan keskivaiheille, vaikkei niitä olisikaan kuin sen 0,01% tuotteesta…
  Lisää aiheesta täältä: http://kemikaalicocktail.blogspot.com/2008/10/inci-for-dummies.html

 9. 10

  sanoo

  Mulla on sellainen periaate, että kaikki käy, kunnes toisin todistetaan. Tähän mennessä mikään aine ei ole aiheuttanut yliherkkyyttä tai mitään negatiivista reaktiota, joten en tuijottele INCI-listoja-.:)

 10. 11

  sanoo

  Olipan pitkälti asiaa silikoneista-kiitos siitä. Kaikki eivät niistä tiedä. Ammattialisena vältän myös meikkivoiteissa silikoneja. Meikkivoide kuin muokkautuu mukavasti kerroksittain ilman niitä ja toimii kuvauksissakin paremmin . Silica tosiaan on luonnonmieraalipohjainen ja sitä ei tarvitse kaihtaa. Käy muutoin katsomassa kuvausmeikkaajan blogini http://tinttialanko.blogspot.com

 11. 12

  Anonyymi sanoo

  mitä mieltä olet yöksi käyttämäni kosteusvoiteen incistä? olen juuri 20 täyttänyt ja ihotyyppinä sekaiho, mitä luulet, onko hyvä voidevalinta? soveltuuko yö- vai päivävoiteeksi paremmin?

  aqua, butylene glycol, glycerin, octocrylene, cyclopentasiloxane, isopropyl myristate, ethylhexyl methoxycinnamate, ammonium acryloyldimethyltaurate/ vp copolymer, sorbitol, butyl methoxydibenzoylmethane, canola, cetyl alcohol, triceteareth-4 phosphate, polysilicone-11, glyceryl stearate, tocopheryl acetate, cyclohexasiloxane, dimethicone, saccharide isomerate, salix nigra, propylene glycol, methylparaben, imidazolidinyl urea, parfum, propylparaben, alumina, sodium c8-16 isoalkylsuccinyl lactoglobulin sulfonate, silica, sodium polyacrylate, citric acid, sodium methylparaben, betula alba, copper aspartate, magnesium aspartate, manganese aspartate, zinc aspartate, phenoxyethanol, bht, edta, ci 77891, ci 19140, ci 42090

 12. 13

  Anonyymi sanoo

  Mitä ihan peruskosteusvoidetta voisit suositella, josta ei noita löytyisi? :/

 13. 14

  Anonyymi sanoo

  Kiitos hyvästä postauksesta. Olen miettinyt paljon näitä juttuja, mutta en ole koskaan löytänyt netistä tarvitsemaani informaatiota.

  Aloin vähän tutkia kosmetiikkatuotteitani, ja löysin monia aika outoja juttuja.

  Esim Lumene päivävoiteessa, jota käytän kaulan alueelle, kun en muuten niin paljon siitä tykkää, on keskivaiheilla listaa ainesosa Phenoxyethanol, josta sanotaan seuraavaa:

  ”preservative

  Extremely hazardous in case of eye contact (irritant). Very hazardous in case of skin contact (irritant), of ingestion, of inhalation. Inflammation of the eye is characterized by redness, watering, and itching. Skin inflammation is characterized by itching, scaling, reddening, or, occasionally, blistering. Component of caprylyl glycol”

  Hmmm… aika oudon kuuloinen aine herkkäihoisille suositeltuun tuotteeseen… Ei ole tosin itselläni kyllä tullut mitään reaktioista tuosta rasvasta, mutta oudolta tuo silti kuulostaa.

 14. 16

  sanoo

  Loistava postaus! Itse olen paasannut aiheesta jokin aika sitten omassa blogissani. Kiinnostavaa nyt saada täysipäiväisen ammattilaisen näkökulmaa asiaan. Itse kun olen vain tämmöinen osa-aika-meikkaaja.

  En voi ymmärtää sellaista kulovalkean tavoin leviävää hysteriaa milloin mistäkin ainesosasta että ”se” ja ”tämä” aiheuttaa ”sitä” ja ”tätä” ja ovat siksi pannassa. Kunnon tutkimustuloksia kun ei oikein tahdo löytyä niin urbaanilegendat elävät sitkeässä. Jokaisen kuitenkin pitäisi luottaa enemmän omiin tuntemuksiin ja oman ihon reagointiin sillä eri aineet pistävät erilaiset ihot reagoimaan eri tavoin.

  Silikoonia käytetään kosmetiikassa myös siksi että se estää kosteuden haihtumisen ilmaan ja tekemällä kalvon ihon tai hiusten pinnalle se antaa kosteuttaville ainesosille aikaa imeytyä. Eli vaikka se ei itse varsinaisesti hoida se avustaa hoitavia ainesosia. Hiuksissa tietysti asia on vähän eri kun hius on kuollutta ainetta eikä vioittunutta hiusta enää oikein voi korjata, joten ainoa keino on maskata se sileäksi. Käyttö on suurta myös siksi että se on halpa raaka-aine. Kaikki silikonit eivät keräänny iholle ja hiuksiin sillä osa niistä on vesiliukoisia ja peseytyvät pois helposti.

  Lanoliinista vielä sen verran että se on yksi yleisimpiä allergian aiheuttajia kosmetiikassa ja aiheuttaa siksi monille myös kipeitä näppyjä. Jos olet villalle kankaana allerginen olet mitä todennäköisimmin allerginen myös lanoliinille sillä lanoliinia on kaikissa villakankaissa jossain määrin. Sitä löytyy myös mitä omituisimmista paikoista kuten joskus esim suihkusaippuasta. Onneksi sen käyttö on vähenemään päin juuri allergisoivuutensa vuoksi.

 15. 17

  sanoo

  En ole ajatellut asiaa siis koskaan! Ihana kun valaisit tätä ihmeellisten nimien sekasotkua purkkien kääntöpuolella!
  KIitos. 😀 printtaankin tämän ja säilön käsilaukkuun niin on aina mukana!

 16. 18

  Anonyymi sanoo

  Mä olin jossain vaiheessa kauhean tarkka siitä mitä kosmetiikkatuotteeni sisältävät ja välttelin pitkään cliniqueta juurikin ton alkoholin vuoksi. Sitten uskaltauduin kuitenkin vuosi sitten kokeilemaan tota 3 step menetelmää enkä voisi olla enempää tyytyväinen! Ihoni voi paremmin kuin koskaan! Nykyään olen lopettanut INCI-listojen sairaalloisen tutkimisen 😀

 17. 19

  Katija sanoo

  Mielenkiintoista! Piti heti tutkia omista purkeista ja purnukoista toi INCI. Mulla on Erisanin kosteuttava kasvovoide herkälle iholle ja bongasin sieltä INCI:stä sanan urea. Hmmm, onko se sitä mitä luulen…? 😀

 18. 20

  sanoo

  Jos silikonisia tuotteita käyttää paljon , ei väri enään tartu hiuksiin hyvin. Näin on ainakin parturi minulle sanonut. (:

 19. 21

  sanoo

  Sunsilkillä on kivat pullot ja yksi kaverilta nuuskimani tuote tuoksui ainakin taivaalliselle. Mutta jostain saamani käsityksen mukaan se on täyttä silikonia joka menee päänahkaan ja harventaa hiuksia.

 20. 22

  sanoo

  Anonyymi: Samoilla linjoilla näköjään menemme. Taitaa tosiaan olla klassikkovoiteessakin lanoliini, itse olen jättänyt tuon tähän asti kauppaan kun en ole oikein saanut mihinkään tuota toimimaan t’ydellisesti.

  Heidi: Hyvä, että oli hyödyksi. 🙂

  Meri: Jos meikkivoide on ollut ihollasi hyvä niin käytä ihmeessä. (Jos ihollasi kuitenkin on paljon näppylöitä niin sitten kannattaa kokeilu ja havainnollistamis mielessä välillä kokeilla jotain muuta.)

  Anonyymi: Tärkeintä on, että sinä itse tykkäät tuotteista. 🙂

  aNNiKa: Katselepas huviksesi läpi tuotteitasi vaikka ihan vaan mielenkiinnosta. 🙂

  emppu: Kiitos piristävästä kommentistasi!

  Sasu: Hyvä kommentti. Varsinkin tuo luonnon kosmetiikan alkoholin käyttö mietityttää minua kovasti. Tiedän, että se on siellä säilöntäaineena, mutta kyseinen aine silti vain mietityttää minua kuivan ihoni vuoksi.

  patentti: Olepas hyvä vaan. 🙂

  Maija: Kiitos lisäyksestäsi, tuo jäi minulta tosiaan mainitsematta kun niin innolla kirjoittelin. Muistan mainita tuon INCI-listoja käsittelevän postauksen seuraavassa osassa.

  MouMou: Mielestäni tuo on oikea asenne. Turha vältellä siksi, että muutkin väittelevät jos ei tunnu, että itsellään olisi tarvetta vältellä.

  Tintti Alanko: Mielelläni kuulisin, että mitä silikonittomia pohjia käytät. Täytyykin kyllä perehtyä blogiisi, kiitos vinkistä!

  Anonyymi: Voide tekee varmasti sileän pinnan iholle, onhan siinä silikoneja reilusti. Isorppyl myristate saattaa kyllä tukkia ihoa myös.
  Ei tuo voide miltään huipulta kyllä kuulosta, mutta kannattaa enemminkin miettiä, tuntuuko se omalla iholla hyvältä. Voiteen täyteläisyyttä ei voi aina INCIn perusteella päätellä, joten en osaa sanoa, onko yö vai päivävoiteeksi sopiva. Kuulostaa enemmän päivävoiteelta korvaani, mutta ihoasi tuntematta en voi määritellä käyttöä.
  Mikä tuote muuten oli kyseessä?

  Anonyymi: Ihan vaikka vaan Erisanin 24H kasvovoide.

  Honey: Kiitos linkistä!

  Rhia: Täysipäiväinen ammattilainen kuulosti turhan viralliselta, mutta sanotaanko vaikka että täyspäinen ammattilainen. 😉
  Kiitos hyvistä faktoista!

  Maria: Pidin itsekin joskus ns. kiellettyjen aineiden listaa laukussani mukana. 🙂

  Anonyymi: Jos iholla tuntuu hyvältä niin niin kauan on hyvä. 🙂

  Katija: Urea on keinotekoisesti tuotettua, ei siis oikeasti kenenkään virtsaa. 😉 Aine on eirttäin hyvä kosteuttaja, joten älä skippaa turhaan.

  Marski: Jos silikonisia tuotteita käyttää paljon, on tukka hyvä pestä syväpuhdistavalla shampoolla ennen värjäystä tarttuvuuden parantamiseksi.

  Lyyrine: Ei nyt sentään, tuo on hieman pelottelua. Mutta totta kyllä on, että noissa saattaa olla runsaastikin silikonia ja itselläni ainakin jatkuvassa käytössä alkavat kutittamaan päänahkaa ja pistävät sen hilseilemään.

 21. 23

  sanoo

  Jostain syystä olin kokonaan jättänyt huomaamatta Anonyymin kommentin phenoxyethanolista. Olettaisin, että lainauksessasi puhutaan pelkästä puhtaasta phenoxyethanolista, joka varmasti voi suurena määränä olla haitallista. Monien kosmetiikan aineiden kohdalla aine on huomattavasti hellävaraisempi kun sitä käytetään vain pienen pieni pisara ja mahdollisesti muut tuotteen aineet ”rauhoittavat” sitä. Muistan itse törmänneeni tähän selitykseen erään aineen kohdalla, en vaan saa päähäni, että mikä aineosa oli kyseessä.

 22. 25

  tintti sanoo

  Mielenkiintoista tietoa. oli kyllä mukava lukea ensin tämä ja sen jälkeen oman meikkivoiteen luettelo. Vettä ja loppu onkin sitten eri silikoneja :/ Olen miettinyt kauan jo niiden mineraalimeikkien ostoa (lähinnä pohja) ja vaikka se opiskelijan budjetille onkin kallis niin voisin ehkä ostaa kunhan tuo silikonimeikkivoide loppuu 😀

 23. 26

  Regina sanoo

  Vaihdoin silmänympärysvoidetta ja aloin ihmetellä, miksi ripset ohenivat ja harvenivat yhtäkkiä Sain selville, että silmänympärysvoiteessa oli silikonipainotteinen koostumus. Käytän kuitenkin purkin loppuun muualla kasvoilla. Lisäksi sen piti olla allergiaystävällinen tuotesarja, toisin kävi, silmät punoittavat heti käytön jälkeen ja tuote valuu silmiin päivän aikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *