Heitä se pois!

Kevät on vaihtunut jo kesään ja kosmetiikan kevätsiivous jäi kenties sinultakin suorittamatta?

Löytyykö sinulta kosmetiikkatuotteita, jotka eivät mielestäni välttämättä ole olleet sinulla niin kamalan kauaa, mutta tarkemmin asiaa miettiessäsi tajuat, että sama tuote on sittenkin saattanut pyöriä meikkipussissasi jo vuosia?

Miten olisi kosmetiikan kesäsiivous?

Käy läpi kosmetiikkatuotteesi ja mieti ajatuksella, mitä tahdot itselläsi säästää.

Jos ostit sen violetin huulipunan kolme vuotta sitten goottivuosinasi ja jemmaat sitä nyt meikkipussissasi toista vuotta ilman, että edes avaat sen korkkia, voisi se olla aika heittää menemään.

Tai se jo viimekesänä avattu ripsiväri. Myös sen voisi pikkuhiljaa viskata mäkeen.

Puhumattakaan siitä pari vuotta aukiolleesta silmänympärysvoiteesta.

Oletko joidenkin tuotteiden kohdalla kuitenkin epävarma siitä, kuinka vanha tuote on?

Ei hätää, ota käyttöösi tämä eräkoodinlukija: checkcosmetics.net

Linkin takaa löydät hyvin suuren määrän kosmetiikkasarjoja, joiden eräkoodeja koodikenttään näpyttelemällä saat selville, koska tuotteesi on valmistettu.

Kosmetiikkatuotteiden valmistuskoodien lukemisesta on ollut blogissani puhetta ennenkin ja löydät aiemman postauksen aiheesta tästä linkistä.

Pikaisena kertauksena vielä kosmetiikkatuotteiden säilyvyydestä:

Valmistuksen jälkeen enintään 30 kuukautta säilyviin tuotteisiin on merkittävä Parasta ennen -päiväys.

Yli 30 kuukautta säilyviin tuotteisiin on merkittävä, kuinka kauan ne säilyvät tuotteen avaamisen jälkeen. Tämä merkitään tuotteisiin tai niiden pakkauksiin pienellä avatun purkin kuvalla, jossa kerrotaan, kuinka monta kuukautta tuotteen koostumus valmistajan mukaan säilyy sellaisena, että sen käyttö on ihmisen terveydelle yhä turvallista.

Merkinnät vaihtelevat valmistajakohtaisesti, mutta tässä muutavia viitteellisiä aikoja:

-Ripsivärit: Aktiivikäytössä mascara alkaa usein osoittaa kuivumisen merkkejä kolmessa kuukaudessa (ellei koostumus ole todella juokseva), mutta viimeistään puolen vuoden jälkeen mascara olisi syytä heittää pois.

Käyn usein töissä keskustelua ihmisten kanssa siitä, että voivatko he käyttää mascaraansa pidempään, mikäli ovat käyttäneet sitä vain vähän. Vastaan, etten suosittele, sillä tuotteeseen on jo jokatapauksessa päässyt ilmaa ja pöpöjä.

-Silmämeikkikynät, nestemäiset rajauskynät: Näiden merkinnät ovat usein jotain kuuden kuukauden (nestemäiset tuotteet) ja parin vuoden (meikkikynät) välillä, mutta suosittelen miettimään tarkasti, kuinka vanhaa tuotetta tahtoo silmiinsä käyttää.

-Puuterit: Kahdesta jopa kolmeenkin vuotta.

-Meikkivoiteet: Vuodesta maksimissaan kahteen, mikäli pakkaus on ilmatiivis pumppupullo.

-Luomivärit: Pöpöt eivät pahemmin elä kuivassa, joten puuterimaiset tuotteet voivat säilyä useita vuosia hyvinä. Usein tuotteisiin on merkitty säilyvyysajaksi 1,5-3 vuotta.

-Kosteusvoiteet: Vuodesta kahteen riippuen pakkauksen ilmatiiviydestä. Aurinkosuojalliset, ei-ilmatiiviit pakkaukset saattavat menettää tuotteensa aurinkosuojatehoa pidemmällä aikavälillä.

-Vartalo- ja hiustuotteiden kohdalla säilyvyys voi olla usein pidempi pakkaustavasta riippuen ja kannattaakin tarkkailla vaan, onko tuotteen koostumuksessa tai tuoksussa tapahtunut muutosta.

Ennen tuotteen avaamista nämä ”säilyy avattuna niin ja niin monta kuukautta” -merkinnällä varustetut tuotteet säilyvät jo ennen avaamista hyvinä usein muutamankin vuoden, jonka lisäksi sitten avattuina pakkauksessa esitetyn ajan verran.

Kuinka paljon teitä kiinnostaa, kauanko käytössänne olevat tuotteet ovat olleet avattuina ja kuinka kauan ne merkintöjen mukaan säilyvät?

PS. Moni kyselee minulta, heittelenkö vanhentuneita tuotteitani pois. Minulla eivät purkit pahemmin vanhene, sillä jos en itse aio ottaa tuotetta käyttöön lähituleivaisuudessa, laitan sen nopeasti kiertoon. Kun purkkimertani katsoo, löytyy minulta siis hyvin vähän minulla kauan olleita tuotteita eikä ainakaan sellaisia, jotka olisivat jo parhaat päivänsä nähneet.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Pitäisikin tehdä tällänen ratsia omille purkeille. Ties kuinka vanhoja täältä löytyiskään… Mä taidan olla vähän jemmari, mutta ripsivärien kanssa olen tarkka. Mulla on ripsari käytössä aina 4-6vko ja sitten tulee uusi tilalle. En pysty edes käsittään miten joku voi käyttää ripsiväriä monta kuukautta, mitä sieltä tuubista enää tulee ulos silloin…?

 2. 2

  sanoo

  Mulla on HIRVEESTI kosmetiikkaa, jonka parasta ennen on varmasti jo mennyt. Nyt muuton yhteydessä heitin paljon pois, mutta joitakin en vaan raaski vaan yritän sitkeästi käyttää loppuun! 😀

 3. 3

  sanoo

  Pidän itse kirjaa käytössä olevista tuotteista ja merkkaan ylös päivät, jolloin olen avannut tuotteet 🙂 Pysyy hyvin kärryillä, että kauankos on jotain tullut kulutettua ja milloin olisi jo aika heittää pois..

 4. 4

  sanoo

  Mua joskus harmittaa se, että pitää heittää keskeneräisiä purkkeja [puolityhjiä siis] pois.. 🙁 Mutta itse olen kyllä aika tarkka esim. meikkivoiteen kanssa! Mulla on ollut käytössä Maybellinen Dream Matte Mousse, ja meinaan nyt heittää sen pois, kun se on vähän yli vuoden ollut avattu. Sitä on ½ jäljellä, mutta roskiin menee. Tuollainen sormella kerta kerralla sormella sörkittävä meikkivoide on varmaan aika ärtsy saamaan kaikkia bakteereja. Onkin muuten viimeinen kerta kun ostan semmoisen, tästä lähtien otan ihan perinteisen pullomallin, josta puristetaan kerta-annos aina ulos sormien koskematta voidemassaa. Se on hygieenisempi.

  Luomi- ja poskivärien kanssa olen kai kaikkein 'huolimattomin', eli ne saattaa olla meikkipussukassa useamman vuodenkin. 😉 Muutenkin tuo kosmetiikkaostelu on vaikeaa mulle, koska kuulun kai niihin naisiin jotka ei käytä joka päivä meikkiä.. joten mulla ne pakkaukset ei oikeasti kulu kovinkaan nopeasti. Pitäisi olla pienempiä pakkauskokoja! 🙂

 5. 5

  bubbs sanoo

  Suhtaudun vanhenemismerkintöihin hyvin rennosti. Heitän tuotteen pois, jos se muuttuu alkuperäisestä ulkonäöltään, tuoksultaan tai koostumukseltaan, en missään nimessä vanhenemispäiväysten mukaan tai avaamisajankohdan perusteella. Menettelen samalla tavalla myös elintarvikkeiden suhteen. Nämä sekä rahallisista, että ekologisista syistä.

  On ne tuotteet, jotka kuluvat ripeästi ja hamsterijemmoista ja useista samanaikaisesti käytössä olevista tuotteista huolimatta tyhjenevät aika vauhdikkaasti, lähinnä hiustenhoitoon, puhdistukseen ja hygieniaan liittyvät tuotteet. Sitten taas useiden päällekäisten, samaan tarkoitukseen hankittujen tuotteiden tyhjentäminen on vähemmän aktiivikäytössä olevien tuotteiden kohdalla tosi vaikeaa. Ja jos omistan vaikkapa 10 poskipunaa, en varmasti saa niitä kaikkia tyhjennettyä 3 vuodessa, jos tuotteissa on lainkaan pigmenttiä. Saati useita kappaleita highlight-tuotteita, joita tulee käytettyä vain satunnaisissa iltamenoissa.

  Kokonaan käyttämättä jääneitä virheostoksia annan siskoille ja äidille, mikä tietysti on ideaaliratkaisu silloin, jos ne sitten heillä tulevat oikeasti käyttöön. Toisaalta ne parasta ennenit tulevat vastaan täysin samaan aikaan myös heidän kaapeissaan, eikä säilytettävän roinan siirtäminen toisaalle tällöin ole mikään ekoteko, vaikka asia omasta mielestä onkin pois. Kritiikin ikääntyneitten tuotteiden suhteen kohdistaisin silti ensisijaisesti siihen, että on tullut ylipäänsä haalittua tuotteita, joita ei annetun säilyvyysajan sisässä saa käytetyksi, kuin siihen, että vielä sen jälkeenkin yrittää saada purkkinsa tyhjiksi.

 6. 6

  Anonyymi sanoo

  Mun ripsiväri on avattu viime vuonna, joskus, eikä siinä ole mitään vikaa, miksi heittäisin sen jo pois, puhtaisiin ripsiin sitä levittelen. En syljeskele ripsiä värjätessäni, niin ettei niitä pöpöjä nyt niin hirveesti sinne kuljeudu. Mulla kestää yksi Kanebo 38 pitkälti yli vuoden väh. 5x viikossa käytössä, eikä sen koostumuskaan ole muuttunut käytön aikana.
  Mun jemmoissa on vielä mun ensimmäisiäkin luomivärejä pikkasen reunoilla, siitäkin syystä että etsin samoja hyviä sävyjä, joita joskus käytin. En niitä kyllä enään käytä 🙂
  Pyrin ostamaan vain putkiloissa olevia rasvoja, spaatteleita en jaksa pestä.

 7. 9

  Anonyymi sanoo

  Itse en heitä yleensä mitään vanhenemisen takia pois..! Ehkä kannattaisi, ehkä ei 🙂 Ripsivärit ovat ainoita, joiden poisheittämiseen vaikuttaa se aika jonka ne ovat olleet auki. Jos jostain en ole suuremmin pitänyt, se saattaa roskiin lentää noin 6k-12kk avattuna olemisen jälkeen, mutta toisaalta ne joita tulee käytettyä menee tyhjiksi siinä vuodessa..

  Luomiväreistä minulta löytyy myös yksi ilmeisesti 80-luvulta oleva paletti, joka on yhä ihan toimiva ja muuttumaton, mutta eipä sitä tule käytettyä. Tunnesyistä ei ole pois raaskinut heittää!
  – Opaasitar

 8. 10

  Anonyymi sanoo

  Tosi noloa, mutta mulla on vuodelta 1997 yksi rajauskynä. Käytän sitä satunnaisesti ja aina teroitan vanhan pään pois…

 9. 11

  Armi sanoo

  Mulla on kyllä useampiakin plus miinus kymmenen vuoden ikäisiä silmämeikkikyniä, muun muassa pari anytime-merkkistä, joka kertoo jo itsessään jotain niiden iästä. Ihan surutta noita kaikkia käytän vieläkin, ilman minkäänlaisia ongelmia. Muutenkin olen aika välinpitämätön tuollaisten parasta ennen ja vastaavien merkintöjen suhteen, en pelkää pöpöjä ja jos tuotteet toimivat niin kuin pitääkin niin miksi lähtisin niitä pois heittämään?

 10. 12

  Anonyymi sanoo

  Itse merkkaan mustalla tussilla purkkien kylkiin avaamiskuukausi/vuosi (eli jos tässä kuussa ottaisin jonkun käyttöön niin merkintä olisi 7/12). Hyväksi havaittu konsti kun ei millään voi muistaa koska on minkäkin purkin korkannut.

 11. 13

  sanoo

  He hee, tunnesyistä mullakin on tallella turkoosi indian kajal vuodelta 198…jotain, jota en tosin enää käytä, vaikka sävy on tullut uudestaankin muotiin jo tällä välin 🙂

 12. 14

  sanoo

  Mulla oli kerran läpinäkyvä kulmageeli läpinäkyvässä pakkauksessa. Harja vei muutamalla käyttökerralla pakkauksen täyteen meikkivoidetta, puuteria ym "irtotavaraa". Teki mieli vaihtaa viikon käytön jälkeen!

 13. 15

  sanoo

  Käytän kaikki loppuun ja ostan uuden vasta juuri ennen edellisen loppumista. Meikkaan päivittäin, joten eivät ehdi vanheta. Ja kyllä, käytän useampaa kuin yhtä sävyä huulipunassa/silmämeikeissä 😉

 14. 16

  sanoo

  Mä taidan nykyisin lähinnä ignoorata kosmetiikan päiväykset. Käytän kosmetiikkaa huomattavasti vähemmän kuin aiemmin ja olen todella rutinoitunut kosmetiikan kuluttaja. Ripsiväriä käytän noin viitenä päivänä viikossa ja se alkaa tuntua huonolta noin 9kk avaamisen jälkeen. Mineraalimeikit ja poskipuna on tosi riittoisia mutta kuivina tuotteina myös riittävän säilyviä. Lähinnä muut silmämeikit ja huulimeikit saattaa vanheta, kun en meikkaa perusteellisemmin juurikaan koskaan. En ole niitä kyllä ostanutkaan, vaan nuo mitä on ovat pari vuotta vanhoja, siltä ajalta kun meikkasin enemmän.

  Voiteita ja puhdistustuotteita ja hiusten muotoilutuotteita mulla on yks kutakin plus poikaystävän luona toiset. Ehdin siis käyttää ne suositeltavissa ajoissa. Uskon, että ainoo tässä lajissa on aurinkorasva, sitä tarvitsen niin harvoin ja se usein majailee auringon lämmittämässä laukussa. Sitäkään en heitä ennen loppumista pois jollei koostumus muutu aivan karseaksi.

  Kynsilakat ja hajuvedet on oma lukunsa, kun tuote alkaa mennä huonoks selvästi ja haju/värikään ei enää miellytä, mutten siltikään haluais heittää pois.

  Säästän rahaa ja etenkin luontoa kun harkitsen tarkkaan mitä tarvitsen ennen ostopäätöstä, eikä mun tarvi tehdä mitään kosmetiikan kevätsiivouksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *