Happamuuden huippu?

Mieltäni on jo pitkään vaivannut meikkivoiteisiin ja ihooni liittyvä mysteeri, jonka viimein vahingossa ratkaisin eräänä päivänä.

Olen pitkään harmitellut, kuinka lähes jokaisen sarjan vaaleinkin meikkivoidesävy näyttää ihollani aivan liian tummalta ja tunkkaiselta ja vaikka sävy kuinka näyttäisi hyvältä ja vaalealta purkissa ja leukapieleeni pikaisesti kokeiltuna, näyttää se lopulta koko kasvoilleni levitettynä aina aivan liian tummalta. Enhän minä nyt niin vaalea sentään ole?

Tässä teille pieni kuvademonstraatio aiheesta, jonka avulla minulle selvisi, missä vika oikeastaan on.

Kuvassa kädenselälleni on levitetty kasa Lancomen uutta Teint Miracle -meikkivoidetta sen vaaleimmassa sävyssä 010. Läikkä näyttää tässä jo todella tummalta.

Tässä kuvassa olevat kaksi läikkää eivät ole saman meikkivoiteen kaksi eri sävyä, vaan sama sävy kahdella eri ”vaikutusajalla”. Vasemmanpuoleinen tummempi läikkä on meikkivoidetta, joka on jo ollut ihollani minuutin ja oikealla puolella oleva vaaleampi läikkä on ehtinyt olla ihollani muutamia sekuntteja. Ihoni saa siis useat meikkivoiteet tummumaan (ilmeisesti pH:nsa vuoksi)! Harmi, etten saanut valaistusta kohdalleen ilmiötä kuvatessani, sillä luonnolla näiden kahden läikän sävyero oli huomattavasti suurempi.

Sama ilmiö ei tapahdu kaikkien meikkisarjojen meikkivoiteilla, mutta esimerkiksi jokainen Lancomen meikkivoide tummuu ihollani todella pahasti. Testailuja tehdessäni olen huomannut myös mm. Diorin ja Cliniquen meikkipuuterien sekä useiden mineraalimeikkien pohjien käyttäytyvän ihollani samalla tavalla.

Hienoa. Nyt ei siis olekaan enää kyse siitä, että vain meikkivoiteet ja -pohjat olisivat minua vastaan. Kyse onkin näköjään siitä, että jopa oman ihoni pH:kin on käänytynyt minua vastaan…

Muita yhtä happamia tyyppejä? Onko tällainen ilmiö teille tuttu nimenomaan meikkipohjien kanssa? Tummuvatko meikkipohjat teidän ihollanne?

Kommentit
 1. 1

  Anonyymi sanoo

  Ihanaa, kohtalotoveri!!! Minä olen myös todella vaaleanahkainen ja ensinnäkin on ongelmaa löytää lähellekkään sopivaa sävyä, ja sitten kun ne vaaleimmatkin tahtovat tummua iholla. Harvemmin edes meikkipohjaa päivisin käytän, mutta viimeksi kun meikkailin huolella ulos lähtiessäni ja päivänvalossa tiirailin ettei jää rajoja niin ilmiön huomasin, tai oikeastaan vasta kaupungilla autonpeilistä! Siis järkyttävää, ihan kuin olisi vähintään pari astetta liika tummaa päällä vaikka kotona sävy oli juuri oikea!! Ei siinä auttanut muu kuin hipsiä takaisin kotiin pesemään naamaa. Käytössä lumene

  -Jenni-

 2. 3

  sanoo

  Tuttua, niin tuttua.. Halpismeikeistä voisin mainita varsinkin Lumenen meikkivoiteiden harrastavan tuota samaista ihollani. En vain ole aikaisemmin tajunnut sen johtuvan pH:sta, olen pistänyt rasvan piikkiin!

 3. 5

  Sissi sanoo

  Oletkos kokeillut Pascoe-jauhetta? Sitä voi käyttää kuuriluontoisesti ja sen pitäis tasoittaa elimistön happamuutta.

 4. 6

  sanoo

  Ai tätäkö se onkin?? No voi perskules! Miten asia korjataan? Ongelma on minulle uusi ja olen paininut sen kanssa viime viikot, aikaisemmin ongelmaa ei ollut. Nyt näytän siltä kuin olisin valinnut totaalisen väärän värisen meikkivoiteen. Ka-ma-laa!!

 5. 7

  sanoo

  OMG saatoit juuri ratkaista munkin meikkiongelmat! Yleensä ihonhappamuus ilmenee hajuvesien kanssa, eli mikään ei tuoksu hyvältä 5 sekunttia pidempään.. 🙁 Nyt on käytössä MACin Studiosculpt, joka menettelee.

 6. 8

  Anonyymi sanoo

  Toki. Meikkivoide hieman vähemmän, mineraalit enemmän. Laiton jälkeen näytän aivan kalkkinaamalta, mutta päivemmällä vaaleinkin sävy on jo hapettumisen myötä tummunut sävyn tai pari. Ja se on mulle siis ihan hyvä juttu… 🙂

  "What causes foundation to oxidise might be a combination of various factors including PH of skin (how acid it is), humidity, skin temperature and oiliness of the skin. It could be one or it could be all."

  -N

 7. 9

  Anonyymi sanoo

  On tuttu ilmiö. Olen kummastelut kun meikkimyyjät eivät aina tiedä tuota, että jotkut meikkivoiteet hapettuvat tai tummenevat kuivuttuaan: "ei meidän meikkivoide semmoista tee" 🙂

  Pahin on ollut varmaan MACin Studio Fix Fluid.

 8. 10

  Anonyymi sanoo

  Kohtalon toveri… Ostin joitakin kuukausia sitten maybellinen super stay 24h, sävy oli suorastaan täydellinen. Kunnes levitin sitä kasvoilleni aamulla ja koulun peilistä huomasin omaavani ihanan tumman oranssin naaman…..

 9. 11

  sanoo

  Harvoin käytän meikkivoidetta, mutta niihin harvoihin hetkiin löysin suureksi yllätykseksi minulle tarpeeksi vaalean meikkivoiteen Rimmelin riveistä (en juuri harrasta ko merkkiä). Se peitti riittävästi, mutta ei ole kuitenkaan mikään pakkelivoide mikä tekee sinulle toisen ihon. Eli ei peitä punoitusta, mutta tasoittaa hieman nassukkaa.

  Kokeilin nyt meikkivoidetta pitkästä aikaa eräs päivä ja yllätys oli suuri kun meikkivoide (vaalein sävy, Ivory) kellerti iholla rajusti ja oli todella tumma o_o. Meikkivoide ei ole edes vanha. Luulisi kesän jäljiltä että iho olisi edes vähän saanut väriä -vaikka en koskaan rusketu- ja meikkivoide olisi liian vaalea, mutta eh?

 10. 12

  Elisa sanoo

  Mulla on ihan sama juttu, niinpä olenkin lopettanut meikkivoiteiden käytön ja siirtynyt kokonaan mineraalimeikkipohjiin. Eipä ole tullut meikkivoiteita ikävä, jotenkin se tunne iholla oli niin inhottavan nahkea.

 11. 13

  sanoo

  Jenni: Valitettavan usein tuon ilmiön tosiaan huomaa vasta kotoa poistuttuaan. :/

  Melly: Ei ole auttanut minulla. Voisikohan joku keksia pH:ta tasapainottavan primerin? 🙂

  Foxie: Rasvaisuuskin vaikuttaa varmasti.

  Beatamarie: Höh, minulla tummuvat monet mineraalipohjatkin. :/

  Sissi: En ole kokeillut, mutta en usko voivan vaikuttaa ihon pH:seen kuitenkaan liiemmin. 🙂

  Eija: Kerro minullekin, jos keksit, kuinka asian voi korjata. 🙂

  eple: Tuoksujen kanssa tuo pH-juttu tulee tosiaan monilla esiin. 🙂

  N: Monta tekijää tosiaan. :/

  Anonyymi: Esimerkiksi työkavereideni iholla tuo meikkivoide ei tummunut samalla lailla, joten ilmiöstä ei tosiaan voi aina tietää. :/

  Anonyymi: :/

  Panda: :/

  Elisa: En osaa itsekään enää oikein tavallisia meikkivoiteita käyttää mineraalipohjaan 1,5 vuotta sitten siirryttyäni. 🙂

 12. 14

  Anonyymi sanoo

  Moi 😀 tää ei nyt ihan liity asiaan mutta kun oon pitempään sun blogia lukenu arvelin että säää osaisit auttaa. Ostin muutama päivä sitte bareminerals get started kitin ja nyt oon epätoivosesti yrittäny saada sillä aikaan samanlaista jälkeä kun oon nähny sun ja muiden blogeissa. minulla on myös hieman aknea ja saan kyllä hetken pyörittelyllä ihan kivan pohjan joka ei kuitenkaan peitä oikein mitään. tuntuu että siinä vaiheessa tulisi ottaaa täsmäaseeksi tämä peitesivellin mutta minä en ole saanut sillä YHTÄÄN mitään aikaiseksi vaikka olenkin siitä paljon kehuja kuullut. Luin oppaasi baremineralsseista ja oon selaillu muutenki yleisesti mutta jotenki tuntuu että ei vaan toimi ! oon tehny # kuviota ja mitä lie ja mitään ei tapahdu. mitään vinkkejä alan olla epätoivoinen kun pakkaus kuitenkin oli jonkun hintainen ja odotin siltä paljon. tuntuu että nyt vaan tuhlaan meikkipohjia saamatta mitään aikaan.

 13. 15

  Anonyymi sanoo

  Joo, sama ongelma täälläkin. Ja sen vuoksi mulle on nykyään hyvin epäselvää, että mikä sävy meikkivoiteesta kannattaisi valita. Varsinkin kun olen jo valmiiksi melkein valkoinen ja raja sairaan kalpean, hyvän ja pieleen menneen purkkirusketuslookin välillä on hyvin, hyvin ohut.

  Mutta mielenkiintoista saada ilmiölle selitys, tähän asti olen luullut että se johtuisi vain nestemäisen voiteen "kuivumisesta".

 14. 16

  minikaktus sanoo

  Tämä kyllä selittää joitakin ongelmia… Minulla tuo ei liene kovin paha, varsinkaan verrattuna naamani ja kaulani luonnolliseen värieroon.

 15. 17

  sanoo

  Todellakin tuttu ilmiö, paitsi että itte oon onneksi medium-sävynen kullanruskea luonnostaan niin ei tarpeeksi vaaleaa ole tarvetta löytää. Mutta tummentunut, liian tummaksi muuntunut meikkipohja kyllä. Oon luullut sen johtuvan ihon rasvoittumisesta? Että meikkivoide tavallaan "härskiintyy" tummemmaksi…

  Maybellinen kohdalla tapahtuu melkein poikkeuksetta kaikissa nestemäisissä, paitsi että muuttuu vielä punertavan oranssiksi. Kalliimmissa jollain merkillä muuntui mutten millään saa päähäni mikä? Clarinsin meikkivoide pysyi kyllä ja body shopin meikkivoide kuivaihoiselle on nykyään luottomeikkivoiteeni – ei tummu vaikka kuinka rasvottuisi! 🙂

 16. 18

  sanoo

  Yhdellä tutullani on tuo ongelma pahana, minulla itselläni vähän lievempänä. Kokeilemani/käyttämin tavalliset meikkivoiteet ovat aina tummuneet päivänmittaan, goottiaikoinani jopa _valkoinen_ meikkivoide ja puuteri tummuivat päivänmittaan :s

  Tutullani tummuvat hopeakorviksetkin parissa päivässä mustiksi.

  Mineraaleihin siirryttyäni ongelma ei ole enää ollut yhtä "mittava", vaikkei se nyt niin paha ole koskaan ollutkaan.

 17. 19

  sanoo

  Itse olen ymmärrätänyt että kaikki meikkivoiteet muuttavat väriä tummemmaksi kuivuessaan koska vesi haihtuu siitä pois. En tiedä kyllä tuosta ph jutusta, mutta varmasti sekin vaikuttaa asiaan. 🙂

 18. 20

  Anonyymi sanoo

  Laitanpa tähän kommentin sulle, joka kysyit BareMineralsista. Oman kokemukseni mukaan sitä pohjaa saa peittämistarkoituksessa ottaa ihan reippaasti enemmän kuin mitä mainoksissa neuvotaan. Että ihan kunnon keko siveltimeen ja sitten siveltimellä tökkää finniä. Jos on paljon esim. poskilla niin hitosti meikkiä vaan siveltimeen ja sitten tuputat sillä koko aluetta. Sillä lailla saa jo jotain peitevaikutusta aikaiseksi ja jos ei riitä niin osta erikseen peitepuikko käytettäväksi mineraalipohjan kanssa. Itselläni on kans ihan kunnon akneiho.

 19. 21

  sanoo

  Nyt kun asiasta mainitsit, niin kyllä jotkin meikkivoiteert iholla tummuu. on kyllä inhottavaa, kun on lähtötilanne jo näin vaalea. olisi helpompi, vaiva, jos olisin tummempi, voisi valita sitten vain vaaleamman sävyn. jännä homma.

 20. 22

  sanoo

  Miks mulla on sama juttu? Mulla ne kyllä vähän tummuu, mutta helvetti kun se väri muuttaa vielä sävyään punertavammaksi! Aivan sama, vaikka olisin sitä kuinka katsonut oikean sävyiseksi kaikissa valoissa, mutta se on inhottavaa, kun se muuttuu beigestä punertavammaksi :/ Mikähän siinä sitten on? Kaikki meikkivoiteet eivät tätä tee. Esim Blascon meikkivoide on itseasiassa AINUT, joka ei tätä ihollani ole tehnyt, vaan se sulautuu ihooni todella hyvin.

 21. 23

  sanoo

  Haa, et tosiaan ole ainoa tummumisen uhri! Olin ihan unohtanut että noinhan se meni kun vielä käytin nestemäisiä meikkivoiteita. Nyt oon jo puoltoista vuotta käyttänyt pelkkää BareMineralsia ja unohtanut koko ongelman 🙂

 22. 25

  Anonyymi sanoo

  Mulla on kans anonyymille, joka kysyi baremineralseista 21.33: Ootko varma että se pohjasävy on sulle ihan oikea? Mulla oli kans sama juttu, olin testannut Fairly lightia, koska se vaikutti oikeimmalta sävyltä, mutta silmänaluset jäi aina jotenkin tummaks vaikka teki mitä. Toisaalta sit light oli ihan liian keltainen. Lopulta keksin yhdistää himppusen lightia tuohon fairly lightiin, niin johan alkoi silmänalusetkin peittyä!

 23. 26

  Anonyymi sanoo

  bare minerals kysyjälle:

  mulla on myös näppyä ja punoitusta. pistän tuotetta todella reilusti kanteen ja pyörittelen sitä pitkän aikaa 1/4 kasvoihin. Mulla ei se purkki kauaa kestä (2-4kk), mutta peittävyyttä saa hyvin. Peitesiveltimestä ei ole itellekään ollu apua, kabuki on parhain. Joillekin BM tekee pientä näppyä ihoon joten kannattaa testata tätä merkkiä http://www.essentianaturale.com/index.php

  Itse olen tohon tyytyväisempi. Mun mielestä BM:n koostumus ja sävyt on muuttunu ja en tykkää enää siitä niin paljon ku tosta EN. Kannattaa myös laittaa mineral veiliä tai muuta vastaavaa reilusti jos iho rasvottuu. Jotkut käyttää jopa ihan normaalia irtopuuteria saamaan pitävyyttä. Laitan myös lisää mineraali pohjaa päivän mittaan jos se on lähteny "valuu".

 24. 27

  Anonyymi sanoo

  Heippa!

  Tukkani on minulle ikuinen ongelma ja varsinkin sopivien tuotteiden löytäminen sille. Hiukseni ovat siis värjätyt, kuivat ja vähän karheahkot, hauraat ja latvat ihan surkeassa kunnossa. Osaisitko suositella minulle shampoota, hoitista ja jotain tehohoitoa joilla pääsisin näistä ongelmista eroon niin ettei väri haalistuisi? Lähinnä haeskelen nyt sellaisia oikeasti hoitavia tuotteita eikä silikonisia.

  -Karoliina

 25. 28

  Anonyymi sanoo

  Itse käytän BareMineralsia ja pääsin kokeilemaan youngbloodin tuotteita. Ihastuin Pearl-pohjaan vaikka meikkaaja oli ensin sitä mieltä, että se on minulle liian vaalea. No, eipä ollut :/

  Onneksi tajusin pyytää vähän pohjaa mukaan, että sain kotona testailla lisää. Luulen, että vaihdan BareM.:t YoungBloodin… se vain oli jotenkin paremman värinen.

 26. 29

  sanoo

  Minulla on myös tämä sama ongelma! Tosin ei kaikkien meikkivoiteiden kanssa. Kesällä meikkivoiteeni saattoi _joskus_ näyttää liian vaalealta ja kirosin sitä (nyt se sama on tietysti liian tummaa, pitäisi mennä sinne solariumiin..) mutta jo parissa tunnissa se oli tummunut sopivaksi. Nyt tummumista ei niin selkeästi huomaa kun meikkivoide on hieman liian tummaa jo muutenkin mutta tätä on käynyt minulle monien meikkivoiteiden kanssa jo vuosia.

  Ihanaa kun taas olet ottanut selvää asiasta ja valaiset meitä täällä! 🙂

 27. 30

  sanoo

  Mitenköhän paljon on tullut tuhlattua meikkivoiteisiin jonka huomaakin käytössä sitten kuitenkin olevan aivan liian tumma kuin mitä kaupassa on testattu. Oonkin aina miettinyt että kai sitä pitäisi alkaa etsimään A4- väristä meikkivoidetta, eipähän tulisi rajoja leukaan…! 😀

  Monen sarjan vaaleista vaaleimmatkin ovat liian tummia omalle nassulle, ei ole helppoa ei.. 🙂

 28. 31

  Anonyymi sanoo

  Katsokaas "The imaginarium of makeup"-blogia. Siellä on satoja swatcheja meikkivoiteista ja niiden tummumisesta.
  Terv: superhapan, jolla tuoksutkin muuttuvat iholla kissankuseksi…

 29. 33

  sanoo

  Anonyymi: En osaa oikein muuta sanoa, kuin että yritä pari viikkoa, jona aikana tekniikka yleensä alkaa löytyä ja monilla ihokin alkaa sen jälkeen jo rauhoittua. Muita vinkkejä en oikein osaa heittää, kuin että malttia. Itsekään en kokenut ensimmäisinä viikkoina saavani kunnollista ja tarpeeksi peittävää jälkeä aikaiseksi, mutta nyt sujuu mainiosti. Parempia vinkkejä en oikein osaa enää sanoa, kuin mitä blogissani on jo esille tullut. :/

  Anonyymi: Kuivuminenkin voi varmasti olla osa syytä. 🙂

  Lenita: Myös rasvaisuus toki vaikuttaa. 🙂

  Nekku: Ohhoh, kun hopeatkin tummuvat. 😮

  Meiju: Varmasti tuo kaiken yhteisvaikutus. Työkavereillani esimerkiksi tuo meikkivoide ei tummunut ollenkaan samalla lailla kuin omalla ihollani. 🙂

  Anonyymi: Kannattaa tosiaan kokeilla ja löytää se itsellään toimivin tyyli. 🙂

  Lillinen: Juurikin näin, eli kun on jo valmiiksi hyvin vaalea, on tarpeeksi vaalean sävyn löytyminen hyvin vaikeaa tummumisen vuoksi. :/

  Mickey: Hankala juttu tosiaankin. :/

  Katarimaria: Minulla sama vaivaa myös bM:n pohjan kanssa, tosin lievänä. :/

  ✫Eva Mayhem✫: Ihana kuulla. 🙂

  Karoliina: Kosteuttavat shampoo ja hoitoaine, esim. Mop C-system vaihdellen rakennepaikkaavan hoitoaineen kanssa (esim. tämä: http://www.iherb.com/Mill-Creek-Keratin-Conditioner-Repair-Formula-16-fl-oz-473-ml/6603?at=0) voisivat toimia. Päivittäispuolella yllättävän hyviä ovat olleet XZ:n Xylitolishampoo ja hoitoaine. Tehohoidoksi kosteuttamaan esimerkiksi L'orealin Total Repair 5-naamio. Hiuksiin vielä lopuksi jätettävää hoitoainetta (Sebastian Potion 9 ja vaikkapa Bonacuren latvasuojaa vähentämään pörröisyyttä ja siloittamaan ja suojaamaan tukkaa. 🙂

  Anonyymi: Minäkin olen tykännyt tuosta samaisesta pohjasta juuri tuossa vaaleimmassa sävyssä. Täydellinen talveksi minulle, vaikka sekin toki hieman tummuu ihollani. :/

  Celia: 🙂

  Jennibel: Hankalaa olla tällainen vaalea, kun monien sarjojen värit on suunnattu vähän eteläisempien kansojen ihoille. :/

  Anonyymi: Kiitos blogivinkistä! 🙂

  Tui: Samaa vikaa. :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *