Could you please count the sheeps for me?

Kyselin teiltä jonkun aikaa sitten vinkkejä aamu-unisuuteen ja sainkin niitä ihan mielettömät läjät. Huomaa, etten ole todellakaan ainoa ongelman kanssa painivia!

Hellyyttävin vinkki tuli kännykkääni vain pari tuntia postauksen julkaisemisen jälkeen:

Tasaa kaikki

Viestin lähetti kuorsauksestaan erittäin tunnettu (ja kuuluisa sanan kirjaimellisessa merkityksessä…) isäni äitini puolesta.

Sain tosiaan myös teiltä lukijoiltani monenlaisia vinkkejä, joita olen vuoronperään kokeillut ja soveltanut.

Minua kehotettiin piilottelemaan herätyskelloja asuntooni joko omasta toimestani tai muiden toimesta. Harmikseni vaikeat aamuherätykseni tapahtuvat kuitenkin lähinnä laivalla, sillä vapaaviikoillani nukun yleensä miten huvittaa, joten koirankopin kokoiseen hyttiin ei paljoa pääse mitään piilottelemaan. Tai jos pääseekin, niin olen kellon luona jo kolmella askeleella -ja loikkinut takaisin sänkyyn puolellatoista…

Toinen vinkki oli herätyskellon laittaminen vessaan ja pikainen virkistävä kasvopesu sitä sammuttamaan mennessä. Tämäkin voisi toimia kotona, mutta töissä nukun korvatulpilla enkä välttämättä heräisi niin kaukaa tulevaan ääneen. Naapurihytissä tosin saatettaisiin sitten jo herätä…

Yksi vinkki oli laittaa mies vastaamaan aamuherätyksistä mukavalla tavalla. Jostain syystä Englannissa vielä jonkun aikaa asuva Englantilaistunut Herrasmieheni ei ollut kovin vastaaottavainen ottaessani puheeksi idean, että hankkisin laivalle oman toyboyn, jonka huolehtisi mukavista aamuherätyksistäni… Tämä on kuitenkin erittäin toimiva vinkki kotiolosuhteissa, kun herättämässä on se oikea henkilö.

Ja mitä tulee siihen ystävän tekemään puhelinherätykseen, niin sellaisen saan keskimäärin kerran työpassissa. Yleensä soitto tulee työkaverin toimesta myymälän puhelimesta hyttipuhelimeeni ja puhelun sanoma on selvä: Avasimme liikkeen viisi minuuttia sitten, voisitko sinäkin kiltti vaivautua paikalle. Tämäkin toimii ja olen paikalla yleensä n. seitsemässä minuutissa….

Myös kamalan ja sydämen pysäyttävän herätyskellon äänen puolesta annettiin paljon ääniä. Tätä olen joskus saanut kokeilla vanhempieni tuotua minulle ulkomailta tuliaisiksi kamalan näköisen vihreän herätyskellon, joka ulkonäkö muistutti hieman moskeijaa ja joka aloitti herätyksen aikaan TODELLA kovaäänisen islamilaisen rukouskutsun, johon heräsivät varmasti naapuritkin. Siinä pelossa, että minusta tulisi ”se naapurin uskovainen tyttö” luovuin kellosta, sillä se ei loppujen lopuksi aiheuttanut minussa kuin kiukkua ja sydänkohtauksia (ja naapureissa kysyviä katseita).

Vinkkejä tuli siis jos jonkin näköistä ja niistä oli loppujen lopuksi aika vaikeaa valita parasta. Vinkit unen sykleistä ja siihen ajotetuista herätystavoista auttoivat paljon, samoin kännykkäsovellukset. Olisi myös mukava idea lahjoa itsensä hereille joka aamu uusilla kosmetiikkatuotteilla, mutta käytännön kannalta sekään ei liene se paras idea. Myös ehdotus siitä, että nopeasti sujuneet aamuherätykset kirjattaisiin ylös ja niistä seuraisi palkinto oli kyllä hyvä!

Innostuin eniten vinkeistä lempeän herätyksen suhteen. Laskin Android-puhelimeni sovelluksella sopivan heräämisajan, laitoin herätyksen soittoääneksi rauhallisen, minut hyvälle tuulelle saavan kappaleen ja annoin sen herätellä minut kaikessa rauhassa. Hyväksyin, että torkkua voi käyttää vähän, mutta lyhensin torkkuajan kolmeen minuuttiin, jolloin en ehtisi nukahtaa torkkujen välillä täysin. Matematiikkasovelluksen pidin yhä puhelimessani.

Loppujen lopuksi parhaan ja minulle toimivimman idean tarjosi nimimerkki Pikkumyy:

”Laita yöpödällesi jotain pienen pieniä namuja, esim. mentol pastilleja ja torkun kohdalla nakkaa yksi sellainen suuhusi. Vaikka yrittäisit jatkaa uniasi maukuaisti on jo lähettänyt viestin aivoihisi että on aika alkaa heräilemään… Tämä kikka toimii hyvin!!!”

Lisäksi jo lapsena olen oppinut, ettei karkki suussa saa mennä nukkumaan, sillä silloin voi tukehtua. Tämä ajatus mielessäni en todellakaan voisi edes nukahtaa. Ja jos karkki tai pastilli on lisäksi oikein vahvan mentholinen, tulee väkisinkin virkistävä tunne.

(Toimimattomimmat herätysvinkit puolestaan olivat niitä, jotka koskivat kylmään suihkuun menoa. En ole hullu enkä kai tarpeeksi tyhmäkään, sillä kun makaan peiton alla lämpimässä ja mietin syitä nousta ylös, ei ajatus kylmästä suihkusta todellakaan ole se, joka saisi minut ryntäämään sieltä riemusta kiljuen pois.)

Kiitos vielä kaikille vinkkinsä jakaneille! Sain tosiaan monista niistä paljon irti ja toivottavasti muutkin aamu-uniset löysivät niiden joukosta itsellään toimivia ideoita.

Toivottavasti palkinnon saaja saa puolestaan hieman lisäapuja aamuherätyksiinsä!

Kommentit
 1. 1

  Anonyymi sanoo

  Tulipa noista vinkeistä mieleen vielä yksi teknologian ihme (en tiedä, onko joku jo tämän kertonut): muutamissa elektroniikkaliikkeissä, ainakin verkkokauppa.comissa, myydään pomppivia herätyskelloja. Niiden ideana on, että herätysääneksi voi ladata itse parhaaksi kokemansa äänen (lempeä tai inhottava, musiikkia tai vaikkapa lapsen kiljumista). Kun kello sitten pärähtää soimaan, alkaa itse valittu soittoääni raikua. Mutta mitä tekee kello? Se pomppaa pöydältä karkuun ja pallomaisen muotonsa ansiosta vierii piiloon esim. sängyn alle, josta se on pakko käydä kaivelemassa jotta herätysäänen saa sammumaan. "Ja kun nyt olen jo valmiiksi ylhäällä ja huhkinut saadakseni kellon sammumaan, sama kai tässä on nousta ylös". Hintaa mokomalla oli tosin muistaakseni viitisenkymppiä, mutta jos sen avulla saa itsensä aamuisin ylös niin ainakin minusta kapistus on ehdottomasti hintansa arvoinen! 🙂

  Anni

 2. 2

  sanoo

  Musta oli Virve ihanaa lukea sun aamuheräämisongelmasta. Mulla on samanmoista ollut jo monta vuotta ja musta tuntuu vaan, ettei sänkyä parempaa paikkaa ole edes olemassa. Sitäpaitsi, jos ei oikeasti ole menoja aamulla minnekään niin kai sitä kerran kaksi viikossa saa nukkua pitkään ja hartaudella. Niinkuin isäni tapaa sanoa, että mihin sitä on ihmisellä kiire tässä valmiissa maailmassa. 🙂 Veljelleni nuo aamuheräämiset ovat sitten kamalampia, (taitaa olla sukuvika), se menee töihin aamu kahdeksaan ja alkaa torkuttaa kelloaan jo aamu viidestä saakka. 😀 Ihanaa syksyä!

 3. 3

  Anonyymi sanoo

  Minä puolestani voin nukkua hyvinkin pastilli tai purkkakin suussa, ei auta mitään :D.

 4. 4

  sanoo

  Olen aivan järkyttävän aamu-uninen myös. Yksiössä asuessani laitoin tosiaan aina herätyskellon toiselle puolelle asuntoa. Asunnossa oli liukas parkettilattia ja joka aamu tapahtuva kaatuminen ryntäillessä ainakin herätti. En suosittele.
  Kylmän suihkun suosittelijakin on varmasti joku omituinen aamuvirkku, täysin epänormaalia. Kurkkupastilli-vinkki oli aika ässä ja aion kokeilla! Samoin alan etsimään laskutoimituksia vaativaa herätyskelloa kännykkääni.
  Lempeä herätys, oikein hyvä biisi, on kanssa toiminut. Vanhassa puhelimessa musiikki koveni vähitellen. Laittaa oikein laulattavan biisin niin pakko on vähän hyräillä mukana.

 5. 5

  sanoo

  Tuo herkku suuhun on varmasti toimiva, pitääkin ottaa kokeiluun. Minulla parhaiten on toiminut se, että laitan miehen kännykkään herätyksen ja hän sitten ajaa minut pois sängystä.

  Kylmä suihku olisi pahinta aamulla mutta sen sijaan kuuma suihku voisi auttaakin. Aamuheräämisissä pahinta on nimittäin se, että peiton alla on lämmin mutta huoneessa kylmä. Sängyn viereen kannattaakin varata kaikkea lämmintä päälle pantavaa, kuten villasukat ja tossut, jättimäinen villapaita ja flanellihousut. Niiden kanssa ehkä uskaltautuu nousta kylmään aamuun.

 6. 6

  Anonyymi sanoo

  Juo illalla ennen nukkumaanmenoa lasi vettä niin heräät kivasti ja nopeasti pissahätään. 😀

 7. 8

  sanoo

  Haahhahah 😀 Ei voi olla totta; minulla itselläni on nimittäin samanlainen moskeija -herätyskello (tosin vaaleanpunainen) ja se on toiistaiseksi ollut ainoa, joka omaan aamu-unisuuteeni on tepsinyt 😀

 8. 9

  sanoo

  Hahhah 😀 Ei voi olla totta, itselläni on nimittäin juurikin tuo moskeija/minareetti/mikälie -herätyskello (tosin vaaleanpunaisena..) ja se on toistaiseksi ollut ainoa tepsivä keino omaan aamu-unisuuteeni 😀

  Ja vinkkinä edelliselle kommentoijalle:
  http://www.mosqueclock.com/

 9. 10

  sanoo

  Mulla on kans valtavia ongelmia heräämisen kanssa, ja oon huomannut, että noi vastenmielistä ääntä pitävät herätyskellot ei todellakaan toimi: ne tekee mieli lähinnä paikasta seinään pahantuulisena ja ihan vittumaisuuttaankin pujahtaa takasin sänkyyn :DD Mut ne mukavat soittoäänet ja musat ovat toimineet paremmin: en tykkää säikähtää liikaa, mutta jonkun verran tietysti pitää häiriintyä äänestä, että nousee.

  Mikä mul on kans auttanut on ollu se, miten paha mieli tulee kun tarpeeks monta kertaa nukkuu pommiin ja missaa jotain olennaista. Tulee vaan niin hirvee morkkis jal luuseriolo, että sekin jo alkaa pakottaa ylös… Tää tietty vaatii ensin sitä, että tarpeeks monta kertaa antaa sen oman nukkumisensa sotkea elämänsä >_<

 10. 11

  Anonyymi sanoo

  osaat kirjoittaa hauskasti ja vois tosiaan kokeilla tuota pastillijuttua!:DD

  -Sara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *