Banaanidietti, estenomiopiskelijan taidonnäyte

Moni on ollut kiinnostunut kuulemaan estenomiopinnoistani, joten sivutaan tänään niitä -ja pidetään vähän hauskaa.

Olen muutamaan otteeseen maininnut teille, etten ole tämän ensimmäisen lukuvuoteni aikana estenomiksi opiskellessani ihan aina löytänyt kaikkien opiskelujeni välille linkkiä ammattitutkintoni kannalta. Tottakai esimerkiksi aivojen osien pänttääminen on yleissivistävää, mutta mielummin olisin opiskellut vaikka sitä ostamisen psykologista puolta. Ja tietysti on hyvä tietää, mitkä ovat munuaisten osat ja on todella olennaista osata se tentissä, mutta onhan se hyvä tietää vaikkapa erilaisten kangaslaatujen pesuohjeetkin, mutta ei se sitä tarkoita, että meidän tulisi niitä opiskella. Saatikka tenttiä.

Kun kohdalleni sitten sattui ravitsemustiedon kurssi, jonka kurssityön aiheen ja toteutuksen saimme itse vapaasti valita, en voinut olla antamatta opinnoilleni samalla linjalla takaisin. Aloin ensin toteuttaa Power Point esitystä keinotekoisista makeutusaineista, mutta tajutessani, että voisin halutessani vaikka jodlata säilöntäaineista tai lausua runoa papulajikkeista, päätin tehdä jotain hullua.
Kurssityön ideana oli tutustua johonkin ravitsemuksen aiheeseen ja perehtyä siihen parinkymmenen työtunnin edestä niin, että voisi selvittää sen kurssikavereillekin. Hetken mietittyäni päätin kokeilla jonkun pähkähullun dietin.
Olen nainen, joten olen kokeillut vaikka kuinka monia järjettömiä diettejä. Järkevin kokeilemani dietti oli painonvartijoiden dietti, jolla reilu vuosi sitten laihduttelin ihan vaan kokeilun vuoksi pois kymmenen kiloa voidakseni sitten kesän aikana herkutella ihan rauhassa. Keräsinkin puolet kiloista nopeasti takaisin, mutta dietti kyllä toimi.
Tällä kertaa halusin kokeilla diettiä, jossa käytettävänäni olisi vain yksi ruoka-aine, jonka kanssa voisin yrittää selviytyä viikon. Päädyin viiden minuutin pohdinnan jälkeen banaaniin, sillä työkaverini ovat usein heittäneet minun luultavasti voivan elää pelkillä banaaneilla niiden syöntimäärääni seuratessa. Banana it is ja kyytipojaksi rasvatonta maitoa.
Jostain syystä moni dietistäni kuullut kuvitteli, että eläisin koko viikon vain raakoja banaaneja syöden ja maitoa juoden. Blogiani lukeneet kuitenkin varmasti kuitenkin aavistivat, että luvassa olisi kaikkea muuta kuin tylsää ruokavaliota. Olette voineet lukea blogistani minun olevan melko mielikuvituksellinen ihminen mitä tulee ruokajuttuihin, joten voitte uskoa, että otin banaaniviikkoni suurena haasteena.
Tässä siis kuvasatoa siltä:
Banaanisheikit osoittautuivat hyväksi aamiaiseksi ja välipalaksi. Loistava sheikki syntyi blendaamalla yhteen 3 dl maitoa ja 1-2 banaania riippuen siitä, tähtäsinkö enemmän smoothiemaiseen koostumukseen vai banaanimaitoon.
 
Jos joukkoon sekoitti lusikallisen pikakahvirakeita, sai makua muunneltua kivasti.
Olin muutenkin tehnyt päätöksen, että voisin maidon (sekä teen ja kahvin) ja banaanien lisäksi käyttää apunani sellaisia mausteita, joita yleisestikin käytettiin vain tuomaan makua, muttei nautittaisi yksinään maun vuoksi. Näin ollen esimerkiksi suola ja pippuri olivat sallittuja, mutta koin mm. hillojen olevan poissa pelistä.

Uunibanaanit olivat minulle entuudestaan tuttu juttu, mutta en ollut koskaan kokeillut niiden suolaista versiota. Aloitinkin kesysti laittamalla niihin avokaadonkin kanssa maistuvia suolaa ja pippuria todeten kombon mukavaksi lämpimän ruuan korvaajaksi.
Viikon aikana kokeilin banaania mitä erilaisempien mausteiden kanssa.
Usein kokeilut onnistuivat hyvin, mutta ihan kaikki ei banaanin kanssa toimi. Esimerkiksi sitruunapippurin ja banaanin yhdistelmää suosittelen kaikkia välttelemään, mutta curry toimii hyvin.
Eräänä päivänä luin netistä banaanin ja ketsupin olevan yllättävä, mutta hyvä yhdistelmä.
Voin kertoa, että yllättävä ne kyllä ovat, mutta eivät hyvä. Makukokeilu maistui ensin ketsupille ja sen jälkeen banaanille. Ei kiitos enää toiste.
Lämpimien ruokien kaipuussa kokeilin paitsi erilaisia mausteita (banaani ja soija eivät muuten toimi!) myös erilaisia valmistustapoja.
Mikron ja uunin lisäksi kokeilin tietysti myös öljyssä pannulla paistamista.
Lopputuloksena olivat maukkaat hhmm… röstibanaanit, jotka olin maistanut mm. perunamausteella.
Nämä ruokaisammat lopputulokset saattavat vaikuttaa joistakin suorastaan ällöttäviltä, mutta löysin viikon aikana myös ihan oikeasti kokeilemisen arvoisia juttuja.
 
Yksi tällainen kokeilu olivat tietysti itse valmistetut banaanilastut. Laitoin ohuita banaaniviipaleita 1,5-2 tunniksi uuniin 100 asteeseen kuivumaan ja välillä sirottelin ”sipsieni” päälle suolaa tai muitakin mausteita. 
Viikon paras ja ehdottomasti aktiivisimmin käyttöön jäävä löytö oli kuitenkin ”banaanijäätelö”. Tässä reseptissä piloin kaksi banaania paloiksi ja laitoin ne 1,5-2 tunniksi pakkaseen jäätymään.
Ennen kuin banaaninpalat olivat täysin jäätyneet, otin ne pois pakkasesta ja mössäsin ne pienellä sekoittimellani tasaiseksi tahnaksi.


Voitteko uskoa, että tästä mössöstä syntyi aivan jäätelön oloista ”banaanijäätelöä”? Siis ihan vaan pelkästä banaanista! Reseptiin voisi tietysti sotkea sekaan esimerkiksi pähkinöitä ja Nutellaa saaden siitä vieläkin huikeamman, mutta jo pelkällä banaanillakin syntyi hyvää herkkua.

Minun ei siis todellakaan tarvinnut pidättäytyä herkuttelemasta banaaniviikkoni aikana.
Dietin pääsääntönä oli syödä maksimissaan yhdeksän banaania ja juoda litra maitoa päivässä, mutta itse söin yleensä 6-7 banaania ja join n. 7 dl maitoa. Moni kysyi minulta, eikö moinen banaaneiden vetely laittaisi vatsaani kovaksi, mutta kun muistaa juoda tarpeeksi vettä (itse join n. 1,5-2 litraa päivässä), ei minulla ainakaan ollut pienintäkään ongelmaa.
Kurssiprojektin lopputulos? 
Banaanidietillä voi selvitä hengissä ilman voimattomuuden tunnetta ja se on mielenkiintoinen dietti. Oma painoni putosi viikon aikana kaksi kiloa, josta kalorikulutuksen mukaan reilu kilo olisi rasvaa ja toinen mahdollisesti nesteitä. Dietti ei saanut minua kiukkuiseksi, mutta rajoitti sosiaalista elämääni jossain määrin. Lisäksi opin paljon nippelitietoa banaanista ja sen ravitsemuksellisesta sisällöstä.
Tämä kurinalainen, mutta silti mukavasti vapauksia antava dietti sopi minulle hyvin, joten jatkoin sitä jossain määrin viikon jälkeenkin vielä, vaikka moni luulikin, etten tahtoisi tuon viikon jälkeen enää koskaan nähdäkään banaania.
Myöhemmin ajattelin voivani käyttää sitä apuna kesäkropan saavuttamisessa toteuttamalla sitä joka toinen päivä syöden joka toinen päivä muuten vaan terveellisesti.
Mitä tästä projektista opin? Yhtä paljon niitä yleisesti tärkeitä asioita kuin muutamilta muiltakin luennoiltani. Plus opin valmistamaan banaanista jäätelöä.

Ja koska aika aina kultaa muistot, tiivistin projektini videomuotoiseen päiväkirjaan, jonka toteuttaminen oli ihan yhtä hauskaa kuin banaaneilla keittiössä leikkiminenkin:


Ihanaa kesälomaa minulle!

Edit. Videon äänien kanssa oli jotain häikkää, joten latasin videosta uuden version. Toivottavasti äänet toimivat nyt!

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Itse en kyllä tällaiseen pystyisi, mutta tätä sun banaanidiettiä on ollut kyllä tosi kivaa ja jännää seurata instagramissa! 😀 Ja tuota banaanijäätelöä täytyy kyllä joskus kokeilla !

 2. 2

  sanoo

  Ei hitsi, kyllä oot kova mimmi 😀 Tommonen vaatii pientä luovaa hulluutta, että saa viikon luovittua läpi pelkkien banaanien avulla 😀 Olet kesälomasi ansainnut (ja ehkä muutaman grillimakkaran ja tuopinkin) 😉

 3. 3

  sanoo

  Ei hitto, mikä ihmiskoe 😀 Et haluaisi millään julkaista itse koulutyötäkin vaikka Googledocsien tms kautta tänne luettavaksi? 😀

  • 3.1

   sanoo

   Minulla ei oikeastaan ollut sen syvällisempää kirjallista osiota, lähinnä maidon ja banaanin ravitsemuksellisista arvoista.

 4. 4

  Anonyymi sanoo

  Mistä tiedät, ettei lähtenyt paino koostu ollenkaan lihaksesta? Banaanissa ja maidossa kun ei paljon proteiinia ole, niin saattaa rasvan sijasta lähteä lihaksia? Vai? En ole mikään asiantuntija, kunhan pohdiskelen.

  • 4.2

   Anonyymi sanoo

   Siis MITÄ??? Ai banaanissa ja maidossa ei paljon proteiinia… Eikös ne ole just ne kaksi eniten suositeltua juttua jos haluaa proteiinia esim. lenkin jälkeen tankata. Vai olenko nyt aivopesun uhri D:

  • 4.3

   Anonyymi sanoo

   Anonyymi: Olet aivopesun uhri 🙂 Banskussa ei juuri ollenkaan ja maidossakin vain vähän. Finelistä löytää ravintoarvot ruuille.

  • 4.4

   Anonyymi sanoo

   Okei, aika jännä. Aina on mulle terveystidon opettajat sun muut jankanneet sitä, että lasi maitoa tai banaani treenin jälkeen riittää.

   No, aina oppii uutta! 😀

 5. 5

  Anonyymi sanoo

  Huh, miten oot kestäny! Ite en tän postauksenkaa jälkeen haluu enää nähdä banaania 😀

 6. 6

  sanoo

  Ihailen heittäytymistäsi ja rohkeuttasi, ei olisi monesta ollut elämään viikkoa banaanilla ja vielä maistelemaan kaikkea kummallisiakin yhdistelmiä! 🙂

 7. 8

  sanoo

  Aika huikea projekti! Itse en uskaltaisi varmaan ihan noin heittäytyä edes viikoksi. Kiitoksia kuitenkin banaanijäätelön ohjeesta. Tuotahan täytyy kokeilla 🙂

 8. 9

  sanoo

  Australian Masterchefissä tehtiin joskus kanssa jätskiä just tolleen pelkästään banaanista, tosi hyvä idea varsinkin jos on vanhaksi menossa banaaneita, kun mustuneista tulee kuulemma paras jätski 😀

  Emmi L.

  • 9.2

   Anonyymi sanoo

   pakko heittää tähän kommentti että en käsitä ihmisiä joidenka mielestä tummat banaanit on pilalla D: Nehän on just parhaita! Mut makuasioista ei voi kiistellä 😉

 9. 10

  Miira sanoo

  Toivottavasti osasit kirjoittaa kurssityöhön dieetin kahdella e:llä. Ihan mielenkiintoinen kokeilu, mutta toistuva kirjoitusvirhe ihmetytti.

  • 10.1

   sanoo

   Mietin kirjoitusasua suomeksi, mutta rehellisesti sanottuna en jaksanut ottaa sille varmistusta. En pitänyt sitäkään banaaniaihetta vakavempana. 😉

  • 10.2

   Miira sanoo

   Hassu perustelu, kirjoitusasun googlaamiseen ei olisi mennyt kuin 30 sekuntia. Milloinkohan ymmärretään, että blogien taso määräytyy nimenomaan oikeakielisen tekstin (ja toki myös hyvien kuvien) perusteella. Kirjoittamiseen kannattaa ihan oikeasti panostaa. "Ottaa jollekin varmistusta" kuulostaa muuten kamalalle, eikä tarkoita suomeksi yhtään mitään. 🙂

  • 10.3

   sanoo

   Mutta eikö elämä olekin juuri siksi ihanaa, että joka päivä oppii jotain uutta eikä koskaan voi olla täydellinen. 🙂

  • 10.4

   Anonyymi sanoo

   Minun täytyy nyt hieman yhtyä narttuiluun ja sanoa, että huono suomen kielen taitosi hiukan häiritsee minuakin ja osaltaan pilaa hyvän blogin. (Tosin jouduin itsekin googlettamaan, onko suomen kielen taito yhdyssana ja minusta se olisi ollut, mutta eipäs näköjään olekaan!!) Ei se nyt suuri asia ole, mutta voisit kyllä kiinnittää siihen huomiota, kun kuitenkin tätä ihan työnä teet, et vain harrastuksena. Ja sanan kustantaa käyttö… Voi sitä ärsytyksen määrää! 😀

 10. 11

  Anonyymi sanoo

  Banaanijäätelöä pakko kokeilla pian! Hauska postaus ja video myös, kiitos.

 11. 12

  sanoo

  Nauroin niin vedet silmissä lihapullien haistelulle. Mun itseasiassa tekee mieli vähän banaania. 😀

 12. 13

  Anonyymi sanoo

  dieetti-sanan voi – ja kannattaa – korvata vaikka sanalla ruokavalio, jos käyttää sitä väärinkirjoitettuna kahdeksan kertaa näin lyhyessä tekstissä 🙂 toiston välttäminen tekee tekstistä miellyttävämpää luettavaa.

  kannattaa pysytellä kotoperäisissä sanoissa jos lainasanojen oikeinkirjoitus tuottaa ongelmia 🙂

 13. 14

  Anonyymi sanoo

  Hahhaha hauska idea tämä 😀 ei kyllä vain kovin terveellistä ole syödä noin yksipuolisesti ja jatkuva painon jojoilukaan suuntaan tai toiseen ei niin hyväksi ole. Mutta onnistunut kokeilu!

 14. 16

  sanoo

  Aivan mahtava kirjotus Virve! Nauratti kovasti varsinkin kun syön aamupalaani (=jogurttia, omena ja BANAANI) samaan aikaan 🙂 Tämän tarkoitushan oli tehdä huumorin avulla koulutyöstä mielenkiintoisempi. Pidän oikein paljon tällaisesta huumorista 🙂 Tosiaan mahtavaa kesälomaa sulle baananin merkeissä!

 15. 17

  sanoo

  Virve, olet taas ns. repäissyt! Samalla saanut ihmiset sylkemään mielipiteitään, hienoa! Tässä on se juttu, miksi tykkään lukea blogiasi paljon! (:

  katriseikkailee.blogspot.fi

 16. 18

  Anonyymi sanoo

  apuaaa, ei kai joku vakavissaan vedä tollasta dieettiä 😀 hauska kokeilu, ite en kyllä pystyis vaikka bansku joskus välipalana menee.. instagramissa olinki jo ihmetelly että mikä ihmeen banaanimania sinuun on virve iskenyt!

  • 18.1

   Anonyymi sanoo

   Eikö yhteen aikaan ollut muotia banaanidieetti? Pelkkiä banaaneja, eikä mitään muuta. Muista, kun olin lapsi, niin äidin työpaikalla moni oli banaanadieetillä, muistaakseni viisi banaania päivässä.

 17. 19

  sanoo

  Onpas hassua, viime viikolla törmäsin Youtubessa Australialaiseen videobloggaajaan, jonka ruokavalio koostuu suurimmaksi osaksi banaaneista ihan ympäri vuoden! Tyttö on siis vegaani, joka on pudottanut painoaan monia kymmeniä kiloja syömällä enimmäkseen hedelmiä ja jonkin verran myös perunoita. Ja on elänyt tällä ruokavaliolla jo vuosia ja näyttää ainakin voivan varsin hyvin. Banaaneita kuluu vaan huomattavasti enemmän kuin sinulla, jopa 50 päivässä :O Mielestäni tämä on mainio osoitus siitä, että kaikkien ei tarvitse noudattaa samanlaista ruokavaliota voidakseen hyvin.

  Tässä linkki jos haluat selailla Freeleen videoita!

  • 19.1

   Anonyymi sanoo

   Pakko kommentoida tähän, kun on tullut itsekkin katsottua jonkun verran tämän naisen videoita. En kiellä, etteikö nainen näyttäisi olevan timmissä kunnossa, mutta en todellakaan ottaisi mallia hänen ruokavaliostaan tai "faktavideoista" joita hän tekee liittyen esimerkiksi.. noh kaiken muun paitsi hedelmien ja muutamien vegaanituotteiden vaarallisuuteen. Mielestäni viimeinen naula arkkuun oli se, kun Freelee eräässä videossaan sanoi, ettei hänellä ole ollut kuukautisia pariin vuoteen ruokavalionsa ansiosta – kyllä, hän oli tästä erittäin iloinen ja sanoi, että keho selvästi voi hyvin, koska hänen ei enää tarvitse kärsiä kuukautisista 😀 Hän vielä rohkaisi muitakin aloittamaan saman elämäntavan jotta ihmiset saavat nauttia elämästä ilman hormonaalista kiertoa! Huhhuh mikä ravitsemuksen ekspertti…

   -K

 18. 20

  Sara sanoo

  Siis pelkkiä banaaneita viikon ajan? Oot Virve kyllä hc nainen 😀

  Pakko kokeilla itekkin!

 19. 23

  sanoo

  Oletpas käyttänyt monipuolisesti banaaneja:) Asuin 10 vuotta sitten Venezuelassa,jossa kasvaa ihanan makeita sormibanaaneja,ja päätimme eksän kanssa kerran olla banaanidieetillä,sen jälkeen kun olimme ostaneet eräältä banaaninviljelijältä kokonaisen jättimäisen tertun banaaneja. Ei ihme,että jaksoimme tehdä sitä vain 3 päivää,sillä söimme ne ihan vain sellaisenaan,sen sijaan että olisimme tehneet niistä jotain muutakin;D

 20. 24

  Anonyymi sanoo

  Voisitko ladata videon vielä uudestaan? Joku on pilannut tuon laittamalla kaameaa renkutusta oman selostuksesi tilalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *