Amme

Tänään minua kiinnostaa kuulla teidän suhteestanne kylpemiseen.
Kasvoin itse 70-luvun kerrostalolähiössä, jossa jokaiseen kylpyhuoneeseen oli alunperin kuulunut kylpyamme. Monien ystäväieni kodeista se oli 90-luvulla vaihdettu pois suihkukaapin tieltä, mutta vanhempieni asunnossa se on edelleen. Pääsinkin siis lapsena usein nauttimaan vaahtokylvyistä.
Ensimmäisessä vuokra-asunnossani oli kylpyamme (lieneekö johtunut siitä, että sekin oli 70-lukulaisessa kerrostalolähiössä), mutta sen jälkeen minulla ei ole ollut iloa olla vuokralla asunnossa, jossa olisi ollut ammetta.
Asiaan tuli kuitenkin muutos Lontooseen muutettuamme, sillä ihanassa kylpyhuoneessamme on kylpyamme.
En ole mikään aktiivikylpijä ja vaikka nautinkin siitä ajatuksesta, että omistan ammeen, myönnän ottavani siitä aivan liian vähän iloa irti. Nyt kun kerrankin asuisin LUSHin kylpytuotteiden luvatussa maassa kylpyammeen kanssa on suorastaan noloa, etten ole kylpenyt ammeessamme kuin kahdesti reilun neljän asunnossamme asuneeni kuukauteni aikana. 
Kun muutimme asuntoomme, olikin yksi ensimmäisistä hankinnoistani kylpyvaahto. 
Halusin jotain kauniin näköistä ja vaahtoavaa ja päädyin lopulta Bootsissa pyörittyäni valitsemaan edullisen, mutta luksuksen näköisen Champneysin kylpyvaahtoon.
Vaahto on ollut mukava  perus kylpyvaahto, joka on kyllä vaahdonnut, muttei tehnyt mitään ihan mielettömiä vaahtokinoksia tai -nietoksia. Sen tuoksu on ollut sopivan kevyt ja neutraali, jotta olen saanut houkuteltua itselleni kylpyseuraa Englantilaistuneesta Herrasmiehestäni, joka olen lienee joskus aiemmin traumatisoinut LUSHin kylpykokeiluilla
 
Toinen kylpytuotteeni on tarkoitettu ehkä enemmän yksinäisiin, omaa sielua ja mieltä hemmotteleviin kylpyhetkiin. 
Englantilaistuneen Herrasmieheni siskoilta saamassani joululahjassa oli mukana REN-merkin ihana aidon ruusun tuoksuinen (pois kaikki keinotekoinen esanssisuus!) Maroccan Rose Otto Bath Oil, joka todellakin tuoksuu ihastuttavalta.
Siinä missä toinen kylpytuotteeni vaahtoa, tuo tämä kylpyhetkeen ilmeisesti vain enemmän ihanaa tuoksua ja öljyillään kosteutusta iholle.
Harmikseni en ole vielä ehtinyt kiireiltäni tätä kokeilemaan, mutta näillä vapailla minulla on se vihdoin suunnitelmissani.
Ajattelin sytyttää kynttilöitä, pulahtaa lämpimään kylpyyn ja lukea jotain totaalista hömppää. Tai sitten ihan vaan olla ja ottaa rennosti rauhallista musiikkia ammeessa loikoillessa kuunnellen.
Millaisia kylpijöitä te olette? Onko teillä ammetta? Otatteko siitä ilon irti vai jääkö se käyttämättä kylpemistarkoituksessa? Vai haluaisitteko vain epätoivoisesti teillä vielä joskus olevan sellaisen?

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Ekassa vuokrakmpässäni oli kylpyamme, ja se olikin ainoa hyvä puoli siinä kylpyhuoneessa (autenttinen kalustus&sistus vuodelta -69…).

  Talvisaikaan kylvin joka päivä, joskus kahdesti. Lilluttelin tuntikaupalla ammeessa, lissin välillä vain vähän kuumaa vetta ja vaahtoa.

  On ihan helkutin ikävä ammetta. Rasittaa seisoskella suihkussa juoksevan veden alla, ei se ole yhtään rentouttavaa.

 2. 2

  sanoo

  Meillä ei taas oo ikinä ollut ammetta, ja oon vaan haaveillut sellasesta…todennäkösesti olisin kuitenkin myös laiska sitä käyttämään. Silti haaveilen edelleen valkoisesta tassullisesta ammeesta avarassa kylpyhuoneessa kera kasan valkoista vaahtoa ja ihania tuoksuja…

 3. 3

  sanoo

  Olen saanut kylpeä ammeessa vain muutaman kerran koko elämäni aikana, ensin isovanhemmilla (olin noin 3-4v) ja toisen kerran kanariansaarilla hotellissamme. Ja kaiholla niitä kylpyjä muistelen! Haluaisin siis joskus tulevaisuudessa itsellenikin ammeen tai jopa pienen poreammeen jolloin kylpyhuone tuntuisi ihanalta spalta. Kylpisin varmaankin enemmän viikonloppuina, koska suihkut tuntuvat niin arkisilta ja suihkuun ei viitsi jäädä oleskelemaan (paitsi kylminä talviaamuina klo 7 aamulla…) Omaa ammetta odotellessa 🙂

 4. 4

  sanoo

  Olen ehdottomasti kylpyihmisiä! Olen erittäin huono saunomaan mutta kylpemistä rakastan. Harmikseni vain herraseni kämpillä on kylpyamme mutta otan siitä aina ilon irti kun jaksaa/ehtii laittaa sen. Siellä tuleekin lilluttua sitten rusinaksi. Yleensä seuran kera (:

 5. 5

  nanna sanoo

  Oon ehdottomasti kylpyihminen, pidän kylpemisestä paljon enemmän kuin saunomisesta. Tässä melkein 25-vuotisen elämäni aikana olen kuitenkin asunut vain alle vuoden sellaisessa talossa, jossa oli kylpyamme – ja silloinkaan en saanut itse päättää sen käyttämisestä. Tässä kun suunnitellaan avomiehen kanssa, että mitä ominaisuuksia asunnoltamme tulevaisuudessa halutaan, on kylpyamme heti kakkosena tiskikonepaikan jälkeen. 😀 Priorities!

 6. 6

  Anonyymi sanoo

  Nuorempana asuin pajalassa hetken aikaa ja melkein jokailtainen iloni oli istumakylpyamme ja vaahtokylvyt, jossa luin jotain harlekiinin tapaista, ei ollut niin väliä jos kastui, lisäten välillä kuumaa vettä. Itäkeskuksen asunnossa oli tavallinen amme, jota en aivan niin usein käyttänyt.
  Sen jälkeen ei ole ammetta asunnossani ollut. Jos hotellissa on sellainen, käytän tilaisuuden hyväkseni jos ei ole liian tiukka aikataulu. Olisi ihana omistaa amme, mutta nykyiseen kylppäriin ei mahdu, ellei vie pesukonetta muualle.

 7. 7

  sanoo

  Minä olin aina haaveillut ammeesta, kunnes viime syksynä vaihdossa ollessani asuin ammeellisessa asunnossa. No, kylvin siinä ehkä kaksi kertaa, koska en vain saanut aikaiseksi ostaa kunnollista kylpyvaahtoa! 😀 lisäksi niinä harvoina kylpykertoina ammeen vesi jäähtyi ihan liian nopeasti vaikka laskin ammeeseen niin kuumaa vettä kuin hanasta tuli. Ehkä se amme sopii paremmin hieman lämpimimpiin maihin kuin suomi ja ruotsi 🙂

 8. 8

  sanoo

  Mulla oli amme yhdessä asunnossa, mutta eipä sitä hirveästi tullut käytettyä. Veden laskeminen kesti ikuisuuden, enkä sitten oikein malttanut siellä lillua. Muutenkin se oli jotenkin epäkäytännöllinen, suihkussa käydessä pelkäsin aina liukastuvani ja siivoaminen oli tuskaa.

  Toisessa asunnossa oli istuma-amme, ja siitä tykkäsin oikeastaan enemmän. Siellä asuessa olin marssimurtuman takia sairaslomalla monta viikkoa, joten silloin ainakin tuli kylvettyä. Sinnekin/sieltäkin kiipeäminen oli tosin aika pelottavaa.

 9. 9

  Anonyymi sanoo

  En tiedä miksi, mutta mua jotenkin oksettaa ajatus kylpemisestä ammeessa. Tai jos se on omassa asunnossa, niin ehkä se on sitten ihan ok oikeanlaisella mielentilalla. Mutta en usko, että esimerkiksi hotellissa pystyisin nauttimaan ja rentoutumaan kunnolla. Jotain oksettavia lika-/bakteeri-/sieniajatuksia tunkisi kyllä väkisinkin päähän, enkä tosiaankaan osaa sanoa mistä tää on tullut, lapsena kylvin todella mielelläni! 😀 suihkut on ihan eri asia.
  Uskon, että pystyisin ihan kunnolla nauttimaan kylpemisestä, jos amme olisi, tai näyttäisi, ihan täydellisen uutuuttaan kiiltävältä ja puhtaalta, ja kylppäri olisi muutenkin siisti. Vähänkään epämääräisemmässä ympäristössä en kylpisi.
  Outoa, enkä tosiaan ole muissa asioissa yhtä hysteerinen!

 10. 10

  sanoo

  Olen kylpyihminen! Lapsena kävin välillä isotädin luona yökylässä, koska siellä oli amme ja kylpeminen niin ihanaa. Omassa kodissa ei ole ikinä ammetta ollut. Haaveilen, että pistäisin pienehkön kerrostalosaunamme matalaksi ja tilalle tulisi iso (pore)amme.

 11. 11

  sanoo

  Meillä taas poikaystävä on se innokkaampi kylpijä, minua se ei voisi vähempää kiinnostaa 😀 Varsinkin hotellien kylpyammeet ällöttävät koska en voi tietää kuka niissä on lillunut ennen minua. Poikaystävä kylpisi aina kun siihen on mahdollisuus ja yrittääkin aina hotelliyöpymisiä sisältävillä reissuilla houkutella kylpyseuraksi, pari kertaa olen suostunut mutta kauaa en ammeessa viihdy. Olen jättänyt myös muuten hyvän asunnon vuokraamatta koska kylppärissä oli amme..

 12. 12

  sanoo

  Meillä on asunnossamme kylpyamme. Aluksi inhosin sitä, mutta nyt en ehkä osaisi enää olla ilman. Todella harvoin varsinaisesti kylven ammessa, mutta minusta on rentouttavampaa olla suihkussa kun voin istua ammeessa, eikä tarvitse seistä 😀 Tämä tietenkin edellyttää sitä, että ammeen siisteydestä pidetään hyvää huolta. Viime aikoina olen yrittänyt tuhota Lushin kylpypommejani, joista en ollenkaan pidä, ja käynyt sen vuoksi puoliväkisin kylvyssä. Mieheni rakastaa ammetta ja nukkuukin siellä! 😀

  -Neiti Kameleontti
  http://www.misscameleon.blogspot.fi

 13. 13

  sanoo

  Meillä ei ole koskaan ollut ammetta (vanhempien luona tai muualla asuessani), mutta pienenä mummullani oli ja minä ja siskoni halusimme aina kylpyyn kun olimme siellä pidempään. Mä myös kävin kylvyssä poikaystäväni luona Englannissa. Mä tykkäisin kylvystä, mutta luulen että kylpyammeelle kävisi sama kuin saunalle – kiva että on, mutta harvemmin sitä tulee käytettyä.

 14. 14

  Anonyymi sanoo

  Nykyisessä asunnossani on amme. Nyt olen alkanu käymään kylvyssä noin pri kertaa viikossa, katselen samalla aina jotain hyvää komediasarjaa. 😀 Poikaystävän olen saanut houkuteltua myös mukaan, mulla on aivan ihanaa mango-passion kylpyvaahtoa! Jotain vielä enemmän vaahtoavaa pitäs kyllä löytää.. 🙂

 15. 15

  sanoo

  Olisi ihanaa omistaa syvä tassuamme tai poreamme. Täällä jenkeissä lähes jokaisella on kylpyamme, mutta ne ovat sellaisia matalia ja lyhyitä, joissa vesi ei edes peitä koko vartaloa. Siitä syystä ostankin Lushilta vain suihkutuotteita 🙂

 16. 16

  sanoo

  Isäni asunnossa (jossa olen n: joka toinen viikonloppu) on poreamme mutta ikävä myöntää että en itsekkään ole hirveästi siellä lillinut. Nyt pitäisi tsempata koska isäni aikoo keväällä myydä asuntonsa.

 17. 17

  Anonyymi sanoo

  Suihku/amme-yhdistelmissä olen aina päätynyt suihkuun, mutta lähinnä varmaan siksi ettei ole sinä hetkenä ollut aikaa kylpemiseen. Kävin siskoni luona Englannissa pari vuotta sitten ja heillä oli vain amme. Siitä jäi ikävä kyllä vähän huonot muistot kun talo oli niin vanha että joutui odottamaan n. puoli tuntia että amme täyttyi (huonot hanat) ja vesi jäähtyi todella nopeasti (huono eristys). Ja se kannulla itsensä peseminen (pesukukat puuttui), hyrrrr… 😀 No, ehkä vielä joskus sitä saa kokea positiivisen kylpyhetken 🙂

 18. 18

  Anonyymi sanoo

  Meillä on amme, mutta olen käynyt kylvyssä vain pari kertaa. Siinä lilluessa menee kuitenkin aikaa… Tästä huolimatta menen mieluummin kylpyyn kuin saunaan.

 19. 19

  sanoo

  Amme olisi kiva, mutta mieluiten niin, että suihku olisi erikseen. Ammeessa on helkutin ärsyttävää käydä suihkussa, mutta jos saisi valita amme+suihku samassa vai pelkkä suihku, kyllä mä sen ammeversion ottaisin. Sitä on inhottavaa pestä, mutta ah, ne hemmotteluhetket. Ja se määrä uusia kivoja juttuja, joita voisin käyttää jos olisi amme!

  Mulla on ollut amme vain puoltoista vuotta ekassa Helsingin kämpässä. Se oli aivan ihana, joskin aina täynnä shokkiväriä mun tai kämppiksen päästä. Täytyi melkein joka käytön jälkeen pestä ihan kunnolla. Luin siellä pääsykokeisiin, pääsin sisään. 😀

  Yks asia tosin ärsytti. En tykännyt siitä, että hiukset osuivat rennossa asennossa aina niskastakin veteen, vaikka ne olisi sidottu kiinni. Hiuksien liottaminen vedellä kuulostaa huonolta ajatukselta.

 20. 20

  Anonyymi sanoo

  Mä VIHAAN ammeita! Ne on niiiiin turhia. Ne on vaan tiellä, eikä ammeessa pysty peseytyyn kunnolla. Säärien sheivaus on vaikeeta ja vesi kylmenee nopeesti. Lisäks siä on liukastumisvaara, jos seisoo. Kun muutan omaan asuntoon, niin siellä ei saa olla ammetta. Jos on, niin sinne en mene! Ja tasan kerran olen elämässäni ollut ammeessa. Enää en mene ikinä!

 21. 21

  Anonyymi sanoo

  Kylpyammetta mulla ei ole koskaan ollut. Muutamia kertoja olen ammeessa kylveskellyt hotellissa ja ystävien luona. Välillä kaipaisin omaa ammetta ja rentouttavaa kylpyä, mutta todellisuudessa amme jäisi erittäin vähälle käytölle.

 22. 22

  Anonyymi sanoo

  Minulla on amme ja kylven lähes viikottain. En minä ammeessa itseäni pese, vaan rentoutunut ja hoidan itseäni. Vaahtokylvyn jälkeen kuorin ihoni kintaalla tai kuorinta-aineella, silloin kuollut ihosolukko irtoaa hyvin ja sitten peseydyn suihkussa. Ennen öljykylpyä tai kosteuttavia kylpypommeja peseydyn suihkussa ja nousen sitten kyvystä ilman huuhtelua. Olisi ihanaa, jos suihku ja amme olisi erikseen…silloin voisi mennä kylpyyn suoraan suihkusta.

 23. 23

  sanoo

  Kylven noin kerran viikossa, ja vaahtoa olla pitää 🙂

  Parasta kylpemisessä on kylpyvaahdon tuoksu, vaahdon tunnustelu, oman hengityksen kuunteleminen ja totaalinen rentoutuminen. Se on sellaista arjen luksusta ja itsensä hemmottelua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *