Vuorilta viinitarhoille

Enää ei näy huippuja horisontissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jätimme eilen alppikylätunnelmat taaksemme ja suhahdimme aivan toisenlaisiin maisemiin.

Nyt ollaan Burgundissa. Viinialueella.

Viime viikon teemana oli vaeltelu vuorilla, tällä viikolla tutustutaan viini- ja shampanjatiloihin. Burgundista matka jatkuu viikon lopulla kohti Reimsiä, joka on shampanja-alueen suuria keskuksia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puligny-Montrachetin valkoviinit kuuluvat lemppareihini. Odotan innolla vierailua tiloilla! :)

Myönnän, että ennen kuin mieheni tutustutti minut todella hyviin valkoviineihin, ei valkkari oikein uponnut. Olin aina enemmän punkku-tyyppiä. Huono valkoviini vain maistuu…. no, ehkä jokainen tuntee vertauksen ”kissanpissalta”. :P ^_^

Burgundi_Viinitarhat

Burgundi_majoitus

Viime yön majapaikkamme Château de Bellecroix. Linnoissa voi yöpyä edullisestikin! :)

Burgundi_majoitus3

Otimme halvimman huoneen joka Bellecroixissa maksaa 98 euroa. Ei paha hinta näistä tunnelmista… Ihana paikka.

Burgundi_Bellecroix

    Kuvat ovat aamukävelyltäni linnan puutarhassa. Tänään paistaa taas aurinko neljän päivän sateen jälkeen! :)

Ja kun nyt viinialueella ollaan, niin pakko heittää päivän kysymyksenä; punkku vai valkkari? Vai kenties rosee? Vai ei viiniä ollenkaan, kiitos? :)

Kommentit
 1. 1

  Tiltu sanoo

  Se on kausittaista. Kesäkausi pitää aina avata Rosella, kesällä ja kalaruokien (ja varsinkin parsan!) kanssa valkkaria. Punkku on enemmän pimeiden syys- ja talvi-iltojen juoma.

 2. 2

  Petra sanoo

  Valkoviini enemmän, mutta nykyään myös punaviini :) Nuorempana en voinut/uskaltanut juoda punaviiniä migreenin takia, mutta nyt olen pikkuhiljaa maistellut ja juonut lasillisen silloin tällöin, eikä ole ollut mitään ongelmia.

  Ihania maisemia, nauti lomastasi! :)

 3. 3

  Pinja sanoo

  Ennen olin ehdoton valkkarin puolestapuhuja. Aika vasta olen oppinut juomaan punaviinejä ja nyt juon mieluummin niitä. Mutta tottakai molemmat menee! :) Itse en viinien päälle mitään ymmärrä, mutta maku maittaa :D

 4. 4

  anu sanoo

  Moikka!
  Hauska lukea näitä Ranskan juttuja. Olen itse juuri parhaillaan lomalla Pariisissa

  • 4.1

   anu sanoo

   Kirjoittelin kyllä viinimieltymyksistänikin, mutta lopputeksti oli hävinnyt. Tykkään kaikista nykyään. Pari vuotta sitten aloin kokeilemaan valkkareita. Tykkään kuivista, mutta mineraalisista. Alkukesän reissulla Mosel -laaksossa oli ihania valkoviinejä :)

 5. 5

  Iitanen sanoo

  Kaikki käy! Mutta se, mitä viiniä juo, vaihtelee reippaasti vuodenajasta riippuen. Kesällä rose ja kuiva, kylmä valkkari on ihan nappivalinta, mutta talvella kaipaa lämmittävää ja tuhtia punaviiniä.

 6. 6

  Nimetön sanoo

  Ennen olin ehdoton valkkarin puolestapuhuja. Aika vasta olen oppinut juomaan punaviinejä ja nyt juon mieluummin niitä. Mutta tottakai molemmat menee! :) Itse en viinien päälle mitään ymmärrä, mutta maku maittaa :D

 7. 7

  Avocado sanoo

  Näin kesähelteellä Cava, rosee, valkkari tai punkku. Talvella sitten Cava, punkku, valkkari tai rosee.

  Btw.. Suosittelen lämpimästi Katalonian viinialueiden tiloihin tutustumista. Cavan lisäksi tekevät noita muitakin laatuja. Erittäin korkealaatuisia oman kokemuksen mukaan.

  Haluan myös tuonne tutustumaan missä te nyt ootte! Ja Toscanaan maistelemaan. :)

  • 7.1

   Miikkis sanoo

   Olin ennen punaviinin ystävä, mutta nykyään sydämeni sykkii hyvälle valkoviinille. Esim. uusiseelantilainen sauvignon blanc on harvoin pahaa :-) Kyllä hyvä punaviinikin toki maittaa. Alkukesästä pääsin maistelemaan toscanalaisia, ai kun olivat hyviä. Eli molempi parempi! Makuni ei ole kovin kultivoitunut: ennemmin juon halpaa punaviiniä kuin huonoa valkkaria. Huono valkoviini on, no, pahaa :P Täytyy tietää, mitä juo!

   Ihanaa loman jatkoa ja inspiroivia viininmaistelutuokioita!

   • 7.1.1

    Sanni sanoo

    ennemmin juon halpaa punaviiniä kuin huonoa valkkaria.

    Sama täällä. Huono valkkari on vain jotain ihan… siis ei sitä vaan saa alas. Huonosta punaviinistä taas voi tehdä vaikka punkkukolan! :)

 8. 8

  Jazza sanoo

  Kuohuvaa viiniä, kiitos! Rakastan kuplien kimaltelevaa tanssia kynttilänvaloa vasten. Ihastuttavan kaunis esteettinen elämys etenkin ohuessa kristallilasissa. Rosékuohuviini on kaikkein kauneinta, mutta maku on useimmiten parempi valkoisissa.

  Juustotarjoilun kanssa toki punaviiniä, mutta siinä saa olla tarkkana, ettei sinihomejuuston kanssa tule metallista efektiä. Mulla on edelleen hämärän peitossa, mikä punaviinin moninaisista ominaisuuksista sen tekee. Mahtaisiko joku viiniasiantuntija siellä Bourgognen alueella osata valistaa asiassa?

 9. 9

  Heidi sanoo

  Rose sekä punkku! Tosin kun lopetin juomisen, en ole oikein pystynyt ottamaan edes sitä yhtä lasia ruuan kanssa kun sekin nousee päähän :D Mahtavaa että olet nyt ranskassa! Olen itse lähdössä vähän Pariisin ulkopuolelle au pairiksi kuukauden päästä, ja meinaan aina mahdollisuuksien mukaan matkailla ympäri ranskaa vuoden aikana. Tästä saa hyviä vinkkejä kohteiksi. Hävettää tunnustaa että tämä taitaa olla eka kerta kun kommentoin, vaikka olen lukenut lähes alusta asti!

  • 9.1

   Sanni sanoo

   Hävettää tunnustaa että tämä taitaa olla eka kerta kun kommentoin, vaikka olen lukenut lähes alusta asti!

   Ei se mitään, kerta se on ensimmäinen kaikilla! :) Kiva että tuli nyt ajankohtainen aihe! ^_^ Oikein mahtavaa au pair -aikaa sinulle! :)

 10. 10

  E sanoo

  Riippuu ruuasta, jonka kanssa viiniä juon. Jos otan lasillisen muuten vain, niin näillä säillä valkoviiniä tai kuohuviiniä. Talvella punaviiniä.

  Sitten kysymys. Olen kovin kiitollinen jos ehdit vastata. En näet osaa ollenkaan lukea kasvovoiteiden ainesosaluetteloita. Kannattaako Erisanin kasvovoiteita käyttää? Muistaakseni mainitsit, että sisaresi pitää siitä ohuimmasta. Ymmärrän, se tuntuu mukavalta. Sarjan muutkin voiteet tuntuvat. Tässä niiden tiedot: http://www.erisan.fi/kasvot/ (Tuosta erityisesti Kosteuttava Kasvovoide, Ravitseva 24h Kasvovoide ja Uudistava Yövoide.)

  Minulla on herkkä ja ohut, vähän atooppinen ja talvisin pintakuiva sekaiho, joka tunkee t-alueella pintaan melko paljon talia, välillä näppylöitäkin. En voi käyttää mitään raekuorintoja, mutta entsyymikuorintoja kyllä, ja olen nyt alkanut käyttää Cliniquen alkoholitonta, hieman salisyylihappoa sisältävää herkän ihon kasvovettä. Vaikuttaa parin viikon käytön perusteella lupaavalta. En haluaisi pilata asiaa käyttämällä voiteita, jotka millään todennäköisyydellä tukkivat ihohuokosia. Voinko jatkaa Erisanin hyvältä tuntuvien ja allergiareaktioita aiheuttamattomien, halpojen voiteiden käyttöä, vai kannattaisiko vaihtaa?

  • 10.1

   Sanni sanoo

   Moi E! :)

   Kannattaako Erisanin kasvovoiteita käyttää?

   Tähän on valitettavasti mahdoton vastata yleistäen :/ Asiaan pätee kulunut mantra ”jokaisen iho on erilainen ja reagoi ainesosiin eri lailla”. Minä itse pidän tärkeimpänä nyrkkisääntönä sitä, että jos iho ei reagoi negatiivisesti = voide sopii ja sitä voi käyttää hyvillä mielin. Incillä ei ole niin merkitystä jos iho tuntuu hyvältä ja tykkää voiteista joilla sitä hoidetaan. Tuolla Ihonhoito For Dummies -postauksen osassa 2 kirjoittelin voiteiden toiminnasta; kaikki kosteusvoiteet toimivat samalla periaatteella ja hoitavat saman homman vaikka ainesosat, tuoksut ja koostumukset vaihtelevat. Oli käytössä sitten Herbinan, Weledan, Diorin tai Chanelin voide (tai Erisanin :)) kaikki sitovat ihoon kosteutta ja tuovat ihoon lipidejä (poislukien täysin rasvattomat geelit).

   Tietysti voidaan sanoa, että on olemassa halvempien reseptien voiteita ja kalliimpien reseptien, ja on olemassa tehokkaammin ihoon kosteutta sitovia ainesosia ja heikommin kosteutta sitovia ainesosia, ja on olemassa herkemmin ihoa tukkivia ainesosia ja vähemmän herkästi niin tekeviä. Niin tylsältä kuin se kuitenkin kuulostaa, niin vain oma iho kertoo miten ko. ainesosat käyttäytyvät eri yksilöillä. Mm. mineraaliöljy tunnetaan yhtenä herkimmin tukkivista ainesosista, mutta on monia joille se ei aiheuta mitään sellaisia vaikutuksia vaan päinvastoin tuo tehokkaan avun kuivuutta vastaan hyvällä okkluusio-ominaisuudellaan. Näin ollen en siis voi kertoa kenellekään incien perusteella, saattaako ko. voide tukkia henkilön ihoa. Kenties voin kertoa, onko inci enemmän synteettisiin vai luonnon ainesosiin pohjautuva ja näyttääkö se simppeliltä perusvoiteelta vai ”monimutkaisemmalta” anti-age-voiteen reseptiltä, ja onko voide enemmän kuivalle, normaalille vai rasvoittuvalle iholle tarkoitettu, mutta en sitä, miten voide jonkun iholla vaikuttaa.

   Neuvoni: jos Erisan tuntuu ihollasi hyvältä eikä ihosi reagoi huonosti, ei ole mitään syytä vaihtaa. :) Jos Erisanin voiteet eivät ole tähän mennessä tukkineet ihoasi, eivät ne todennäköisesti tee sitä jatkossakaan. Kosteuttavan Kasvovoiteen incistä en löydä mitään tunnettuja potentiaalisia tukkijoita, en myöskään Ravitsevasta Voiteesta ja Yövoiteesta.

   • 10.1.1

    E sanoo

    Voi kiitos tästä! Tosi ystävällistä, että viitsit reissusta vastata. Selvensi kummasti. :) Enköhän vain jatka Erisanien käyttämistä, tuenpahan samalla kotimaista firmaakin.

 11. 11

  Emma sanoo

  Raskauden tipattoman kauden jälkeen ei enää punkku meinannut jostain syystä maistua, joten vaihdoin valkkariin. Nyt taas onnekseni olen huomannut, että makuaisti on palautunut ja menee taas kumpi vaan. Aiheuttaa tosin valinnan vaikeutta ;)

 12. 12

  Cerp sanoo

  Molemmat menee. Ennen join vaan valkkareita, sillä punkusta tuli helposti pää kipeeks – enkä nyt tarkoita puolesta pullosta, vaan ihan jo puolesta lasillisesta! Mutta nykyään oon oppinu juomaan vähätanniinisia punkkuja ja tykkään kovasti. Tavallaan kummallekkin on hetkensä, valkkaria pidän enemmän seurustelujuomana ja punkkua ruokajuomana. Juustojen kanssa käy sitten molemmat :D

 13. 13

  Mira sanoo

  Itsekään en oikein valkoviineistä pidä, tosin ihan viime vuosina olen muutaman hyvän sieltäkin löytänyt eli enemmän punaviinin puolelle kallistun.. Mutta pitäisi joskus yrittää löytää se valkoviinienkin ihmeellinen maailma. :)

 14. 14

  Siiri sanoo

  Puolikuivaa valkkaria minulle, kiitos! Jouluna voi maistella lasin punaistakin.

 15. 15

  msr sanoo

  Valkkari ehdottomasti! Rosee maistuu kesällä, punkkuun en koske – jos maistankin, näytän kaikkea muuta kuin viinisiepolta, nokka menee kurttuun :D puolikuivana, kuivana tai puolimakeana kiitos :)

 16. 16

  Karo sanoo

  Otin kaksi tai kolme kesää sitten tavoitteekseni opetella juomaan punkkujen lisäksi valkkareita, joita en ennen voinut sietää. Hups, siinähän kävi niin että nykyisin lasista löytyy vaaleaa juomaa n. 90% viininjuontikerroista – kaikkea se hyvien Rieslingien löytäminen teettää. ;)

 17. 17

  mlo sanoo

  Mä vastaan shampanja (kotialueeni juoma kun on ;-)) Muuten sitten kyllä mieluummin punainen.
  Kävin juuri viime viikonloppuna ystävieni kanssa Reimsissä Pommeryn shampanja talossa, suosittelen ehdottomasti noin 1,5-2h kestävää ohjattua kierrosta jonka saa englanniksi (hauskalla aksentilla). Hyvä varata etukäteen jotta on tilaa näin loma aikaan.
  Epernayssa on myös useita shampanjataloja mutta omakohtaista kokemusta ei vielä ole ehtinyt kertymään. Ensi viikonloppuna on myös tapahtuma nimeltä Route de champagne jossa pienissä kylissä shampanjan alueella järjestetään maistelutilaisuuksia, googlesta löytyy varmaan tarkemmat speksit :-)

 18. 18

  M sanoo

  Oi, olisiko mahdollista saada kuvaa myös huoneista tai linnan sisäpuolelta…? :) Upean näköiset puitteet on kyllä!

  Nuorempana olin ehdoton valkkari-fani, sitten siirryin punkkuun valkkarin jäädessä täysin unholaan ja nyt juon kumpaakin, riippuen tilanteesta, ruuasta jne. :)

  • 18.1

   Sanni sanoo

   Täällä on kuvia hotellin sisältä:

   http://tinyurl.com/nb42pgp

   Meidän huonetta noissa ei ole, meillä oli se yksinkertaisin. Hyvin pieni ja simppeli kuluneilla tapeteilla ja huonekaluilla, mutta linnan henkeen sopiva. :) Juuri sellainen kuin tuolla hinnalla odotin. :)

 19. 19

  NG sanoo

  Punaviini kaikissa aromeissaan ja sävyissään – erityisesti Espanjan ja Italian maaperällä kasvaneet lajit ovat herkullisen hedelmäisiä!
  Rosee käy myös, paremman puutteessa ;) Valkoviiniä tietysti myös, jos sitä on tarjolla, mutta iän myötä punainen viehättää yhä enemmän.

 20. 20

  Iida sanoo

  En ihan hirveästi ymmärrä vielä mitään viinien päälle, mutta hyvää vauhtia olen pääsemässä niiden makuun (:D). Rosé sekä valkkari ovat suosikkejani ja punaviinikin alkaa pikkuhiljaa maistua muultakin kuin etikalta.

 21. 21

  Jonttu sanoo

  En juo viinejä ollenkaan, enpä kyllä mitään muutakaan alkoholia. Vaikka ollakseni sivistynyt minun pitäisi kai juoda ainakin hienossa seurassa, mutta enpä juo siltikään.

  Luokkaannun, jos joku tuo minulle lahjaksi viinipullon.

 22. 22

  Nimetön sanoo

  Mulle maistuu kaikki jos ovat vaan laadukkaita ja ruoan kanssa siihen sopivia. Roséviineihin tutustuin Ranskassa asuessani, Rose on kiva vaihtoehto erityisesti kevyen kesäruoan kanssa. Suomesta hyviä roseita vaan on hankala saada kun valikoima Alkossa on heikko.

  ihme, ettei sun miehesi suostunut automatkaan, olisitte voineet ostaa tiloilta laatuviinejä auton täydeltä kotiin vietäväksi.

 23. 23

  Aurora sanoo

  Ehdottomasti puolikuiva tai kuiva valkkari :) Oikein hyvä, sopivan kevyt punaviinikin menee, mutta sitä ei tule koskaan itse ostettua, korkeintaan juotua lasillinen, jos joku tarjoaa. Valkkarilasillisen sensijaan voisi varsinkin kesällä (ja toisaalta myös pimeinä syys- ja talvi-iltoina ;) ) nautiskella vaikka joka päivä. Ah! <3

 24. 24

  Sanna L. sanoo

  Ehdottomasti valkkari. Suomessa viinit ovat vain niin kalliita. Palasin Kroatiasta lomamatkalta, ja toin kolme pulloa (hyvää :-) ) valkkaria mukanani ja hinnaksi jäi noin 7-8e!
  Tulisi varmasti enemmän tutustuttua viineihin jos hinnat olisivat edellisemmat :-) Ihanaa lomaa!

 25. 25

  Marsa sanoo

  Valkkari ennemmin. Hyvä Riesling tai pinot grigio on namia. Punkku ei oikein ole mieleinen juoma, mutta olen opetellut juomaan sitäkin, kesätöissä kun olen Alkossa. :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.