Vinkki: erinomainen ohut eyeliner

Eilisessä postauksessa vilahti muuan eyeliner, joka ansaitsisi lähemmän esittelyn.

Eyeliner_Lavera_

Kyseessä on Laveran Liquid Eyeliner.

Sen sivellin on ohuin, mihin olen törmännyt käytännössä millään merkillä (oli se sitten normi- tai luonnonkosmetiikkaa). Olen tutustunut tuotteeseen tehdessäni meikkauksia Laveralle, ja ilahduin suuresti kun huomasin miten helposti tällä saa asiakkaalle siistin rajauksen.

Vaikka pidänkin itseäni jonkin sortin meikkauksen ammattilaisena, niin nestemäisen eyelinerin laitto asiakkaalle on aina jännittävä momentti. En tiedä kuinka kauan pitäisi tehdä meikkauksia että voisi luottaa kätensä vetävän nestemäiset rajaukset aina takuuvarmasti sottaamatta…! ^_^

Laveran tarkkuussiveltimellä homma on luonnistunut erittäin kiitettävästi.

Nestemäisiä eyelinereitahan on vaikka minkälaisia, ja eri tyyppejä olen esitellyt tässä postauksessa. Laveran laineri sopii erityisesti teille, jotka suositte siveltimellistä, ohutta eyelineria. Ja tietysti se on erityisen hyvä tärppi luonnonkosmetiikan käyttäjille!

Luonnonkosme_eyelinerit

Omistan Laveran lisäksi myös kaksi muuta luonnonkosmetiikan eyelineria, Santen ja Dr. Hauschkan.

Luonnonkosme_eyelinerit2

Tässä näkyy sivellinten erot; Lavera on kaikkein ohuin. Myös Dr. Hauschka on erittäin ohut, mutta siveltimen harjakset eivät pysy aivan yhtä hyvin ”nipussa” kuin Laveran ja saattavat joskus hieman harottaa (voi tietysti olla että kyse on vain minun kappaleestani eikä asiaa voi yleistää). Santen eyeliner-kärki on reilusti paksumpi ja huopamainen.

Benecos_eyeliner_karki

Tässä verrokkikuva Benecosin eyelineriin, jota minulla ei enää ole. (Laitan kuvan ihan kuriositeettina jos joku jäi eilisessä postauksessa miettimään miksi pidän Laveran eyelineria parempana ;))

Luonnonkosme_eyelinerit3

.

Eyeliner_Lavera

Huom; käyttämäni Laveran sävy on ruskea, mutta saatavilla on luonnollisestikin myös musta.

Eyeliner_Sante

.

Eyeliner_Hauschka

Myös Hauschkalla saa ohutta jälkeä, mutta pidän itse Laveran koostumuksesta ja siveltimestä enemmän. Laveran koostumus on nestemäinen, Hauschan semi-voidemainen ja jotenkin hitusen tahmeampi kuin Laveran.

Huom: jos silmänne vuotavat helposti tai pidätte muuten vain enemmän säänkestävistä rajauksista, eivät luonnonkosmetiikan eyelinerit ole paras mahdollinen vaihtoehto. Ne eivät ole kosteudenkestäviä.

. . .

Tuleeko lukijoille mieleen muita vinkkejä hyvistä, ohuista eyelinereista? Etenkin ammattilaisten vinkit asiakasmeikkauksissa hyvin toimiviin, luotettaviin eyelinereihin otetaan erityisellä kiinnostuksella vastaan! :)

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Diorin uudella rajaustussilla, olikohan nimeltään Art Liner(?) saa myös ohutta jälkeä aikaiseksi, sen pää on nimittäin aika pitkä ja ohenee kivasti :)

 2. 2

  Anonyymimuumi sanoo

  Tuo Dr.Hauschkan eyelineri on muuten ihan ok, mutta tuppaa varisemaan/lohkeilemaan kesken illanvieton. Muuten olen tykännyt kovasti, koska se ei ärsytä silmiä toisin kuin kaupasta ostettavat Lorealit/Maybelinet.

  Olen toistaiseksi siirtynyt käyttämään kajaalikyniä rajauksessa, mutta voisin kyllä mielelläni kokeilla tuota Laveraa.

 3. 3

  Mari sanoo

  Minulla on joku hyvin vanhan eyelinerin sivellin tallessa ja käytän sitä aina, kakkuvärin kanssa ja joskus geeleissäkin. Se on niin hyvän mallinen, hivenen paksumpi loppuosa + kärki pitkähkö ja oikein kapea. Saa hyvin piirrettyä.. :) Aikalailla näyttää samalta kuin tuo laveran malli.
  Dr. Hauschka näyttäisi myös kokeilemisen arvoiselta tuon siveltimen perusteella.. (Toki niissä on vielä ainakin pysyvyys ja haju vaikuttamassa, että pitäisinkö sitten :D)

 4. 4

  lukijasi sanoo

  Anteeksi, nyt tulee off topicia. Mutta sattumoisin katselin Kicksin nettisivuilta liikkeiden tuotemerkkejä enkä ollut uskoa silmiäni kun listauksissa luki ”Too Faced”. Tiedätkö, onko siis (Pirkanmaan) Kickseissä saatavilla Shadow Insurance -pohjustusvoidetta? :)

  • 4.1

   Sanni sanoo

   Katsoitko mahdollisesti Ruotsin Kicksin sivua…? Suomen Kickseissä ei mun käsityksen mukaan ainakaan ole Too Facedia.

    • 4.1.1.1

     Sanni sanoo

     Mistä sä löysit sieltä Too Facedin…? Mä en löydä (enää) edes brändilistaa, ennen siellä oli mun mielestä sellainen…

 5. 6

  mmarppaa sanoo

  Guerlainen liquid eyeliner on mun ikuisuussuosikki! ainoo vaan että ekasta putelistani onnistuin hajottamaan korkin, mutta toinen on toiminut moitteettomasti! saa ohutta ja paksua :)

 6. 7

  Tepsu sanoo

  Itellä on käytössä Rimmelin Glam eyes, siinä on kans tommonen vastaavanlainen kärki kun laverassa, kuvasta vaikea verrata että onko samaa kokoa vai vähän isompi. Mut mä oon ollu siihen tyytyväinen ja käyttäny jo pari putelia. Kestävyyskin on ihan kiitettävä. Hintaansa nähden varsin kelpo kaveri :)

 7. 8

  Hannanen sanoo

  Moi Sanni,

  osaatko suositella mitään nestemäistä eyelineriä mikä sopisi ripsipidennysten kanssa ?

  • 8.1

   Sanni sanoo

   Ilmeisesti puhutaan siis öljyttömästä eyelinerista? Mä en tähän hätään valitettavasti saa käsiini minkään eyelinerin inciä, joten en pysty nopealla kädellä katsomaan jotain öljytöntä yksilöä. (Jos multa kysyttäisiin tätä töissä, lähtisin kiertämään hyllyjä ja lukemaan incejä :))

 8. 9

  Anniina sanoo

  Heips. Ajattelin taas kysästä iha ohi aiheen :D Nyt ku talvel kuivaa iho iha hirveesti ja oonki ostan kostettavaa saippuaa, ni mietin et onkohan siitä edes mitään iloa, kun saippuan tarkoitushan on käsittääkseni poistaa rasvaa. Onko kostettavat saippuat sitten vähemmän peseviä, vai mikä niissä on idea?

  • 9.1

   Sanni sanoo

   Kosteuttaviin saippuoihin on lisätty kosteuttavia ainesosia, yleensä öljyjä.

   Käytätkö saippuaa suihkussa vai vain käsien pesuun? Jos etsit jotain hyvää, mahdollisimman vähän kuivattavaa suihkutuotetta niin unohda saippuat ja kokeile esim. Weledan suihkuvaahtoja tai eri merkkien suihkuöljyjä (esim. Nivealla on).

 9. 10

  sanoo

  Mä käytän aina kakkurajausta, jos tarvitsee tehdä asiakkaalle nestemäinen rajaus. Sen hienous piileekin siinä, että samalla tuotteella saa haluamansa paksuuden, kunhan vaihtelee siveltimien välillä. Miinuspuolena se tarvitsee vettä. Suoraan linerin omalla siveltimellähän ei meikata asiakkaita.

  • 10.1

   sanoo

   Sama tekniikka käytössä täälläkin :) Suoraan eyelinerin siveltimellä ei voi asiakkaalle levittää meikkiä, se on hygieniariski. Mulla on kakkumaisia rajausvärejä ja geelimäisiä, joista otan väriä paletille ja siitä levitän siveltimellä. Siveltimiä on iso arsenaali, leveämpään ja kapeampaan rajaukseen.

   • 10.1.1

    Sanni sanoo

    Suoraan eyelinerin siveltimellä ei voi asiakkaalle levittää meikkiä, se on hygieniariski.

    Näinhän se toki on. Mä en oikein voi noissa Lavera-meikkauksissa tehdä muuta kuin desinfioida eyeliner-pullon siveltimen joka käytön jälkeen.

 10. 11

  Pixie sanoo

  Ra-ra-rakastin Nivean sivellin-lineria, mutta Nivea lopetti koko meikkituotannon, byääh. Nyt olen turhaan yrittänyt etsiä korvaavaa tuotetta, joka pysyisi yhtä hyvin rasvoittuvalla luomella.

 11. 12

  stiia sanoo

  Mä olen taas rakastunut Isa Doran eyelineriin. Tähän törmäsin kun kyselin myyjältä kohtuuhintaista allergisoimatonta eyelineriä. Sitä ennen käytössä oli ollut Sensain eyeliner, mutta punaiset silmät ja varissut eyeliner ei ole kovinkaan seksikäs yhdistelmä..

  Isa Doran sivellin on mun makuuni juuri sopiva, vaikka useimmiten käytän silti Macin sivellintä myös nestemäisen eyelinerin laitossa :)

  • 12.1

   Sanni sanoo

   Isa Doran sivellin on mun makuuni juuri sopiva

   Eihän IsaDoran valikoimaan kuulu siveltimellistä eyelineria…? Glossy- ja Colourful dippilainereissa on huopapää ja sitten on kaksi tussilaineria, Flex Tip ja Fine Liner Stylo.

 12. 14

  sanoo

  Olen itse erehtynyt ostamaan tuota Laveran samaista eyelineria ja omalla kohdallani tuote oli täysi susi: sen ainoa hyvä puoli oli tuo hyvä sivellin.

  Omalla kohdallani kävi niin, että heti levitettyäni eyelinerin se alkoi lohkeilla, vähän niin kuin savi eli rajauksesta lähti konkreettisesti pala irti heti kun olin sen levittänyt, usein juuri kun taivutin ripsiä. Kokeilin rajausta pelkän primerin kanssa, ilman primeriä, ilman luomiväriä, luomivärin kanssa ja aina sama lohkeamisefekti. Tuote ei ollut vanhentunut eli siitäkään ei kenkä voinut puristaa.

  Lisäksi tuo eyeliner on tosiaan sellainen, että kädelle testatun viivan saa nopeasti ihan vain pyyhkimällä pois eli tarttuvuus on aika heikko. Päädyin lopulta siihen, että kauniimman lopputuloksen saa ilman Laveran eyelineria, joka omalla kohdallani sopii korkeintaan siihen että sillä voi harjoitella nestemäisen eyelinerin käyttöä ilman että silmät ärtyvät. Summa summarum: hyvä pakkaus, huono sisältö.

  Minä onneton olin vielä mennyt ostamaan tuosta mustan ja ruskean värin. Lahjoitin mustan sitten ystävälleni, jolla ei ollut parempaa onnea ko. tuotteen kanssa eli myös hänellä se lohkeili heti pois.

  Omat kokemukseni ovat vahvistaneet sen, mitä myös monet muut ovat kertoneet: Luonnonkosmetiikassa nestemäiset meikit ovat todella paljon huonompia kuin synteettiset vastaavat. Rasvat tai puuterit voivat olla todella hyviä, mutta taidan itse jättää tulevaisuudessa luonnonkosmetiikan nestemäiset eyelinerit rauhaan.

  • 14.1

   Sanni sanoo

   Jännä juttu tuo lohkeilevuus. Sitähän on joku muukin kommentoinut. Mulle ei ole koskaan käynyt millään luonnonkosmetiikan eyelinerilla niin.

 13. 15

  Morgaise sanoo

  Mulla oli tuo Laveran eyeliner, mutta heitin sen lopulta roskiin kypsyttyäni murenevaan koostumukseen. Kuivui nopeasti ja sivellin oli kätevä, mutta rajaus rapisi pois kuin savi seinästä. Höh.

 14. 16

  Arlene sanoo

  Mun ehdoton eyeliner-suosikki on Lumenen Blueberry Nestemäinen rajausväri. Sillä saa aikaseksi sekä ohutta, että paksumpaakin rajausta, pysyy tosi hyvin varisematta paikoillaan koko illan ja se rajaussivellin on tarpeeks napakka (Meikäläisellä on ongelmia jos sivellin on liian lötkö :D )

   • 16.1.1

    Arlene sanoo

    Ilmankos se sit toimiikin mulla niin hyvin :D En oo koskaan oikeen siveltimillä saanut kunnon jälkeä aikaseks ja joudun joskus korjailemaan rajausta ku teen sen Blueberrylläkin. Harjoituksen puutettahan se on, ku meillä ei töissä saa käyttää meikkiä juuri ollenkaan, ni loppujen lopuksi meikkailen melkoisen harvoin (silloin kun on joku special occasion :) )

 15. 17

  sanoo

  Wet n Wildin eyelinerin sivellin on ihan huippuhyvä, sillä saa ihanan tarkkaa jälkeä todella ohuesta paksumpaankin rajaukseen. :)

  Itse olen käyttänyt wnw :n normi eyelinerin sivellintä varmaan 5 vuotta, sillä se vaan on paras. Wnw :n vedenkestävän eyelinerin sivellin taas on ihan huono, tuollainen kova ja taipumaton, mutta se ”normi” eyelinerin sivellin on paras.

  Vaikka käyttäisi jotain muutakin merkkiä, vaihdan aina sen wnw :n siveltimen käyttöön, koska en ole yksinkertaisesti nähnyt parempaa :) Voisin maksaa sen eyelinerin hinnan (2,95e) vaikka siitä pelkästä siveltimestä! Mutta tuo Laverakin näyttää kivalta, aika samanlaiselta kuin wnw :n. Voisi joskus testata! :)

 16. 18

  Essu sanoo

  Itselläni on päivittäin nestemäinen kapea musta rajaus arkimeikissäni ja tarvetta nopealle ja pysyvälle tuotteelle. Jo vuosia olens suosinut GOSHin silmänrajaustussia Gosh Intense Eye Liner Pen, jossa on todella hyvä kärki nopeaan rajaukseen. Jälki kestää ja saa juuri niin kapeaa viivaa kuin tarvitsee. Toimii täydellisesti myös silmäkulmasta kohoaviin kissamaisiin rajauksiin.

  Sokoksella maksaa noin kympin.

  http://sokos.s-verkkokauppa.fi/webapp/wcs/stores/servlet/BrandiTuote/gosh-intense-eye-liner-pensilmanrajauskyna/1237196/13950/13938

  • 18.1

   Sanni sanoo

   Tussit on kyllä munkin makuun :) Ykkössuosikki on geelimäiset, sitten tulee tussit ja dipattavat kolmantena.

 17. 19

  sanoo

  Mä julistan palavaa rakkauttani Lumene Natural Coden Liquid eyelineriin! <3 Saa ohuen siistin rajauksen ja pysyy virheettömänä aamusta iltaan. Ihan ehdoton luottotuote :)

 18. 20

  sanoo

  Mulla on joku Rimmelin eyeliner ja aina harvoin, kun sitä käytän, niin meinaa hermo mennä. Siinä on niin paksu pää, että sillä ei ole mitään mahdollisuuksia tehdä ohutta rajausta. Laatukin nyt on perus Rimmeliä eli ei mun mielestä mitään kauhean hyvää ja tuppaa ärsyttämään silmiä ja sotkeutumaan käytön aikana. Kiitos paljon vielä tuosta vinkistä, tuo voisi olla seuraava meikkihankintani!

  • 21.1

   Sanni sanoo

   Ohoh, onpas edullinen! Ja tussit on aina hyviä ”rähmäkäpälille”… ^_^

 19. 22

  v sanoo

  Hmm, pitänee laittaa kokeiluun!

  Mä opettelin aikoinani käyttämään nestemäistä rajausta jollakin Lumenen eyelinerilla, jossa oli ihana, todella ohut sivellin, enkä ole sen jälkeen onnistunut löytämään vastaavaa enää edullisemmilta merkeiltä. Periaatteessa kiinnostaisi kokeilla noita selektiivisen puolen tuotteita, niistä on muutaman linerin lista, joita on kehuttu, mutta tietty aina on vähän isompi kynnys ostaa jotain, jonka sopivuudesta itselleen ei tiedä. Huopapäillä olen taas saanut vain huonoa jälkeä aikaan, joten olen sitten tyytynyt kynärajauksiin.

 20. 23

  sanoo

  Asiakasmeikkauksissa (kuten myös teatteri- ja kuvausmeikkauksissa) tulee käytettyä eyelinerina hygieniasyistä ”kakkulineria” ja sivellintä. Grimasilla on erittäin ohut sivellin. Sen numero taisi olla MR00 ja MR0. Olen huomannut, että kestävin rajaus syntyy käyttämällä Make Up Storen Mixing Liquidia tai Grimasin Cleansing Lotionia. Suosin enimmikseen nesteenä MUSia. ”Keikkinä” käytän Kyolanin Cake Eyelineria tai sitten jotain erittäin pigmenttistä luomiväriä. Grimasin mattamusta 101 ja Make Up Storen Pollution toimii hyvin. Joskus olen käyttänyt Grimasin vesiliukoista kasvoväriä.

  Geelilinerit on kanssa hyviä (ja kestävämpiä), kuten Inglotin, mutta niillä ei oikein saa sitä kaikkein ohuinta jälkeä aikaiseksi, vaikka sivellin olisi pieni.

  • 23.1

   Sanni sanoo

   Mulla on vielä(kin) kakkulaineri hankkimatta omaan arsenaaliin…! Pitäisikin korjata asia. :)

   Asiakasmeikkauksissa tuo on varmasti kaikkein hygieenisin, tai miksei toisaalta geelilainerikin. Oikeastaan luulisi sen olevan vieläkin hygieenisempi, kun hommaan ei sisälly lainkaan vettä.

   • 23.1.1

    sanoo

    Niin Kryolania tarkoitin. Huomasin oman kirjoitusvirheeni. :D

    Geeliliner on hygienisin, kun sen ottaa spaattelilla purkista ja sitten spaattelista siveltimeen. Toki samaa tapaa voi käyttää nestemäiseenkin lineriin. Itse en koskaan laita ihokosketuksessa ollutta sivellintä suoraan purkkiin tai putkiloon, vaan aina spaattelin kautta. Esimerkkinä maskara, otan aina massan spaatteliin ja siitä sitten maskaraharjaan.

    Geeliliner on minusta paras kestoltaan ja hygienisyydeltään, mutta nestemäisiä rajauksia teen aikaisemmin kertomallani tavalla, kun tarvitsee saada ohuen ohut rajaus.

    Kannattaa kokeilla, että mitä pidät keikkilinerista. :) Omaan käyttöön ärsyttävän monimutkaista, joten siksi itselleni käytän tusseja, dippi- ja huopakärkilinereita, kyniä ja geelilineria.

 21. 24

  siru sanoo

  Mulla on kanssa osoittautunut kaikkein parhaaksi toi edellä mainittu MUS:n Mixing liquid. Käytän sen kaverina ihan tavallisia luomivärejä. :) Inglotin hyväksi kehuttu geeliliner leviää mulla tosi helposti. Jopa Natural Coden tussi pysyy paremmin. Mulla on aika raskaat yläluomet ja ongelma on siis, että väri tarttuu ripsien yläluomeen.

 22. 25

  Jen sanoo

  Itse käytän sekä asiakasmeikkauksissa että itselleni kakkulineria ja sivellintä. Parhaan siveltimen olen löytänyt Clas Ohlosonilta, on joku maalareiden tms sivellin. ihana pehmeä joustava aitoa karvaa oleva sivellin,eikä mene miksikään käytössä. Hinta taisi siveltimellä olla jotain huimat 2-3 euroa! Kakku on jo ikuisuuden vanha Kryolanin musta mutta joka mennä porskuttaa edelleen vaan, ei kulu millään loppuun :D
  Jos asiakkaalla on raskaat yläluomet tai ulkona sataa vihmaa niin käytän Inglotin Duraline nestettä ja mustaa luomiväriä. Kestää taatusti, ei tartu luomelle, suttaannu,varise tms ja edullisempi versio kuin Make up storen vastaava neste.

 23. 26

  sanoo

  Mä ihastuin samantien sivellinkärkeen, mutta mullakaan ei toi kestä kunnolla koko päivää :/ eilen aamulla laitoin sitä ja iltaan mennessä oli rapissut puolet rajauksesta. Sääli, koska muuten tykkään tosta kauheasti!

  • 26.1

   Sanni sanoo

   On tuo kyllä niin mahdottoman kiehtovaa kuinka tuotteet käyttäytyy eri tavalla eri iholla! :) Sen täytyy johtua pH:sta tai jostain kemialliseen reaktioon liittyvästä asiasta…. Tai voiko jonkun toisen luomi esimerkiksi liikkua eri tavalla räpsyessään, niin että ripsirajan kohtä ”jännittyy” eri tavalla aiheuttaen meikin irtoamisen..? Ei aavistustakaan, mutta mun mielestä tämä on tosiaan kiehtovaa..! Itse kun en saa Laveran eyelineria irtoamaan muuten kuin hankaamalla sitä. True, jos hankaan vaikka topsipuikolla, se kiistämättä irtoaa heppoisemmin kuin vaikka joku geelilaineri. Mutta koska en meikkauksen jälkeen koske silmääni koko päivänä, ei rajaukselle tapahdu mitään. :)

 24. 27

  LAVJUUEVERYBODY! sanoo

  Täällä kanssa yksi jolla tuo Laveran tuote ei toiminut OLLENKAAN. Jälki halkeili heti ensi sivelystä lähtien ja karisi ja valui ja kuivui rumaksi. Roskiin siis menee :( Mutta kiva oli kokeilla luonnollisempaa kosmetiikkaa, vaikkakin itsellä ei toiminut ollenkaan. En kyllä tiedä miksi? Ei ole mitenkään rasvainen ihokaan, hmm.

 25. 28

  rocktypy sanoo

  osaisitko vinkata millä silmänrajauskynän saisi pysymään luomella,koska pohjustan luomeni mutta silti rajaukset on parin tunnin kuluttua levinneet käytän goshin vedenkestävää silmänrajauskynää ja silti se leviää ,pohjustanko väärin vai mistä tämä johtuu?käytän lumenen pohjustajaa…kiitos jo etukäteen..

  • 28.1

   Sanni sanoo

   Osta parempi pohjustaja, Lumene ei valitettavasti ole sieltä laadukkaimmasta päästä. Oma suosikkini on Urban Decayn mutta sen joutuu tilaamaan netistä, esim. täältä:
   http://www.lookfantastic.com/urban-decay-eyeshadow-primer-potion-original-11ml/10455870.html

   Vedenkestäväkin rajaus leviää jos luomet ovat rasvaiset, wp-tuotteethan liukenevat rasvaan. Eli rajauksen leviämisen estämiseksi sinun täytyy hillitä luomen rasvoittuminen mahdollisimman tehokkaasti –> hyvällä pohjustajalla ja puuteroimalla. Myös silmänrajauskynän jäljen päällystäminen saman sävyisellä luomivärillä saattaa auttaa ainakin vähän.

 26. 29

  Maria sanoo

  Mun kaikki haut tuo nykyään tääne. :D

  En ole ammattilainen, mutta ajattelinpa silti kommentoida tätä eyeliner asiaa.

  Löysin hiljattain Tarjoustalosta linerin jossa on tuo superohut sivellin, eikä ollut hinnallakaan pilattu,ellen väärin muista oli 4,90.

  Pullon kyljessä lukee Eveline Cosmetics, minulle ennestään ihan tuntematon merkki.

  http://en.eveline.eu/1,5658,Eyeliner_Celebrities.html

  Tällä saan siistin rajauksen,kun esimerkiksi niillä huopapaäisillä onnistun luomaan vain tuhruisen näköiset rajaukset, varmaan taidon puutettakin.

 27. 30

  juurikas sanoo

  En löytänyt kaikkein uusinta Laverapostaustasi, joten laitan infoa tänne. Santelle on tullut nimittäin uusi hyvin ohutkärkinen eyeliner, vastaava kuin Laveralla. Niillä on nyt 2 erilaista lineria siis. Saksassa Alterra-sarjassa on myös Laveramainen ohut liner. Myös Logonalla kuulema on samanlainen. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.