Tuoksuraamatun sivuilla

Jos minusta ei kohta enää kuulu mitään, se voi johtua tästä kirjasta: Perfumes: The A-Z Guide. Saatan kadota näiden kansien väliin.

Kirjan ensimmäinen versio ilmestyi jo vuonna 2008 eli mistään uutuudesta ei ole kysymys. Minun tietoisuuteeni se ponnahti kuitenkin vasta viime kesänä Trendi-lehden suosituksissa. Minulle tyypillisellä hitaudella sain kirjan tilattua vasta lokakuussa, ja opus saapui luokseni viime torstaina. Sen jälkeen olen ahminut kirjaa suurella hartaudella, ryöpsähtelevällä innostuksella sekä  ”Hahaa! Vitsi että mulla on hyvä tuoksumaku!” -huudahdusten säestämänä.

Oppaassa on yli 1800 tuoksuarvostelua ja sen ovat kirjoittaneet tunnetut tuoksuekspertit Luca Turin ja Tania Sanchez. Kirjan alussa on yleistä tuoksutietoutta mielenkiintoisten artikkeleiden ja hauskan ”usein kysyttyjä kysymyksiä” -osuuden muodossa. Kirja on viihdyttävä, kriittinen, asiantunteva ja äärimmäisen koukuttava. Esimerkiksi tuoksujen kemiallisen rakenteen analysoinnin ei tarvitse olla kuivaa! Näillä tuoksuasiantuntijoilla on todellakin huumorintajua, eivätkä he pelkää sanoa ääneen täsmälleen sitä mitä mieltä ovat. Todennäköisesti pidät tästä kirjasta, vaikka et edes pitäisi hajuvesistä.

Selasin kirjasta tietysti ensimmäisenä omien suosikkituoksujeni arvostelut. Tyytyväisyyteni oli suuri, kun lähes kaikki olivat saaneet neljä tai viisi tähteä! :)

Viime maaliskuussa ostamani Guerlainin Aqua Allegoria Pamplelune arvosteltiin parhaana greippituoksuna koskaan. ^_^ Enkös minä niin sanonut? :P

Tämä oli ehkä yllättävin löytö: Tocade!

Tämä vanhin omistamani hajuvesi, hullun halpiksen näköiseen lasipulloon kätkeytyvä vaniljapommi on Perfumes-kirjassa nostettu viiden tähden masterpiece -luokkaan, kirjoittajien mielestä maailman parhaimpien tuoksujen joukkoon. Woo-haa!

Kun Luca Turinilta Now Smell This -sivun haastattelussa kysyttiin, mitkä hänen mielestään ovat maailman parhaat ruusutuoksut, hän vastasi: Rive Gauche, Knowing, Nahema, Vent Vert ja Tocade. :)

Suuri rakkauteni Hypnotic Poison oli saanut neljä tähteä.

Tsekkasin myös tuoksuja, joiden suosiota en ole koskaan ymmärtänyt. Meidänkin liikkeen ehdoton bestselleri, Versacen ah-niin-mieto-ja-mitäänsanomaton-kaikille-sopiva-kukkaistuoksu Bright Crystal on saanut Turinilta yhden tähden ja kahden sanan arvostelun: ”Hideously screechy”. ^_^ Viktor & Rolfin supersuosittu Flowerbomb saa sekin yhden tähden. ”Post-Angel sweet-tooth fantasia that smells like a shop where you buy gummies by the pound”. Diorin flagship-tuoksu J’Adore saa kolme tähteä. ”Today’s J’Adore is a perfectly nice peachy, soapy rose floral with none of its former late-afternoon glow. It smells like its own knockoffs”. Mitähän Turin ja Sanchez tykkäisivät jälleen kerran uudistetusta J’Adoresta? EdT-versiohan uudistettiin (taas) tänä vuonna.

Sanonpa muuten vielä sanasen tuoksujen säilyvyydestä. Valtaosa ihmisistä, jopa monet ammattilaiset maahantuojista lähtien, ovat sitä mieltä että tuoksut säilyvät avaamisen jälkeen vain muutamia vuosia. Jos edes sitäkään, säilytysolosuhteista riippuen. Niinpä minunkin Tocade-paljastukseni saa kuulijat yleensä katsomaan minua vähän oudosti. (Oma Tocadeni on siis ostettu vuonna 1995.)

Turin ja Sanchez vastaavat kysymykseen näin: ”Hämärässä tai pimeässä säilytetty hajuvesi voi säilyä 200 vuotta.” A small number of perfumes seem to take a turn for the worse after a couple of years, but the majority we have collected seem to have no expiration date.”

Näin! :)

Voi että, voisin jatkaa kaikkien herkullisten detaljien esiinnostamista kirjasta loputtomiin, mutta eiköhän tämä saa riittää. Kirjaa ei muuten tietääkseni myydä Suomessa, ja omani tilasin Amazonista.

P.S. Anteeksianteeksi… pakko vielä jakaa tämä: Issey Miyaken kouluttaja nauroi minut kerran kumoon kun sanoin, että L’Eau D’Isseyssä tuoksuu mielestäni vesimeloni. Kouluttaja puisteli päätään ja sanoi, etten enää saa väittää asiakkaille näin, sillä L’Eau D’Isseyssä ei todellakaan tuoksu meloni. Hyvä on sitten.

Perfumes: The A-Z Guide -kirjassa L’Eau D’Isseyn karaktäärikuvaus on: melon floral. Pitäisiköhän lähettää kopio Miyaken maahantuojalle? ^_^

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Kiitos, kiitos, kiitos!
  Olen potenut huonoa omatuntoa käyttäessäni viisi vuotta vanhaa Hugo Bossin tuoksuani. Olen ajatellut sen olevan pilalla, vaikka en huomaakaan tuoksussa mitään erikoista. Eli voin luottaa jatkossakin nenääni.

 2. 2

  Mira sanoo

  “Hämärässä tai pimeässä säilytetty hajuvesi voi säilyä 200 vuotta.” Eli onko se hajuveden oma paketti sitten riittävän hämärä tai pimeä? Säilytän hajuveteni aina niissä, joten ei pitäisi olla pelkoa, että niiden ”parasta ennen -päivämäärä” menisi umpeen muutamassa vuodessa? Ettei niitä tarvisi mihinkään komeron pimeimpään nurkkaan sulkea?

  • 2.1

   Sanni sanoo

   Tuoksun oma pakkaus on hyvä suoja valoa vastaan, mutta vielä parempi on, jos tuoksu pakkauksineen säilytetään vielä kaapissa. Tällöin tietysti tuoksujen esteettinen aspekti jää hyödyntämättä, mutta sääntönä voisi pitää, että päivittäin käyttämiäsi tuoksuja voit huoletta säilyttää näkyvillä ja ”valossa” (koska kuitenkin kulutat ne loppuun nopeasti), mutta harvemmin käyttämäsi tuoksut kannattaa laittaa kaappiin.

 3. 3

  sanoo

  Tuo on ihan mahtava kirja! Ja ilahduttavaa löytää samanmielisiä flowerbombin suhteen :)
  Perfumes guide A-Z sai hajuvesiobsessioni eskaloitumaan ihan uusiin sfääreihin viime talvena! Olen selannut näitä nokkelia arvosteluita etu- ja takaperin, nyt ainostaan harmittaa, ettei kirja päivity, eikä voi lukea kirjoittajien arvosteluita tuoksu-uutuuksista!

  Tuosta kirjasta on tullut minipäivitys tänä syksynä, johon on kerätty 100 parasta hajuvettä, sisältö on suurelta osin samaa kuin isossa oppaassa, mutta useissa kohdin myös kerrotaan, tuoksuuko hajuvesi erilaiselta sitten vuoden 2008 mm. allergiamääräysten vuoksi. Tocadesta ei ole mitään mainintaa, mutta monet vanhemmat tuoksut lienevät hyvin säilyneinä helposti sävykkäämpiä, kun niiden koostumusta ei ole peukaloitu!

  Eli kauniitkin putelin kaappiin, piiloon valolta, niin tuoksusta voi nauttia pitkään :)

 4. 4

  sanoo

  Voi ei, kukaan ei tykkää Flower Bombista paitsi mä! :-D Musta siinä on kivaa juuri ylettömyys ja riehakkuus – kun sitä paiskaa iholle niin ainakin tuoksuu…

  Kiva kirjavinkki, kiitos!

  • 4.1

   Sanni sanoo

   Flowerbomb ei mielestäni ole paha tuoksu, se on vain omaan makuuni liian makea ja jotenkin en vain ole tajunnut miksi niin hurjan moni tykkää siitä. Samoin Bright Crystal ei missään nimessä ole huono tuoksu, se vain on niin mitäänsanomattoman mieto että itse en haista sitä iholla enää 10 minuutin jälkeen – hyvä jos edes tuoksutikussa tuoreeltaan suihkautettuna! ^_^

 5. 5

  sanoo

  Tuota mieltä minäkin olen säilyvyydestä. Vanhimmat tuoksuni ovat jostain noin vuodelta 2000, eli jo yli kymmenen vuotta vanhoja. Jotkut hajuvedet pilaantuvat, mutta niitä on hyvin vähän. Ulkomailla rantalomakohteissa myydään feikkituoksuja, kerran ostin huvikseni kausituoksuja joita ei muualta enää oikein saanut. Mutta enpä osta enää – jostain syystä niistä tuoksu muuttuu ja häviää osittain.

  No, ympäri vuoden mulla on yksi ikkuna, jonka alapuolella olevaa patteria ei saa käyttää ja pimennyssälekaihtimet ovat aina kiinni. Siinä edessä on mun hajuvesikokoelma. Vessassa kuumassa säilytän vain niitä, jotka on tehokäytössä sillä hetkellä. Kun talvella on kylmä, sitten hytistään – se patteri _ei_mene_päälle_ikinä_piste. :D

  • 5.1

   Sanni sanoo

   Jotkut hajuvedet pilaantuvat, mutta niitä on hyvin vähän.

   Mulla on kanssa jotkut halvat tuoksut kuten Rocherin menneet kehnoksi, tosin niistäkin vain muutama.

   Kun talvella on kylmä, sitten hytistään – se patteri _ei_mene_päälle_ikinä_piste. :D

   Hihhii, asenne kohdillaan nainen! :)

 6. 6

  Siw sanoo

  Haah Touchè!! Ihme pätemistä siltä kouluttajalta! Mulla ei ilmeisesti oo mikään ”rahanarvoinen” tuoksunenä, Bright Crystal on meinaan yksi lempituoksuistani :D

 7. 7

  Johanna sanoo

  Voi ei, luettuani tämän lauseen ”Versacen ah-niin-mieto-ja-mitäänsanomaton-kaikille-sopiva-kukkaistuoksu Bright Crystal on saanut Turinilta yhden tähden ja kahden sanan arvostelun: “Hideously screechy”. ^_^” aloin miettimään omaa tuoksumakuani, tai kenties sen puuttellisuutta. Sillä tuo nimenomainen haju on mielestäni yksi parhaita päivätuoksuja ikinä, ehkäpä juurikin sen ”mitäänsanomattomuutensa” vuoksi. Hih ;D
  Näin ”huonoihin” tuoksuihin mieltyneenä olisi kiva kuulla sinun (miksei mahdollisesti kirjankin) mielipidettä Escadan superyber-makeista kesän kausituoksuista, joita itsellä on rakkaushuumassani tapana ostella vuosittain. :D

  • 7.1

   Sanni sanoo

   aloin miettimään omaa tuoksumakuani, tai kenties sen puuttellisuutta. Sillä tuo nimenomainen haju on mielestäni yksi parhaita päivätuoksuja ikinä

   Versacelle täytyy kyllä antaa creditsit siitä, että he ovat onnistuneet luomaan jotain niin universaalisesti tykättyä ja ihasteltua kuin Bright Crystal. En sanoisi, että Bright Crystalin faneilla olisi jotenkin huono tuoksumaku. Minä, Turin ja Sanchez saatamme vain olla maailman kolme ainoaa ihmistä, jotka eivät ole tajunneet BC:n nerokkuutta. :P

   Nimimerkillä ”En ole koskaan tarjonnut Bright Crystalia yhdellekään asiakkaalle, joka ei olisi siitä välittömästi pitänyt”

  • 7.2

   Sanni sanoo

   Aijoo, unohdin vastata tuohon Escada-kohtaan. Itse tykkäsin hulluna vuoden 2004 kesätuoksusta, mutta siihen se jäikin. Pullosta jäi puolet käyttämättä. Kaikki Escadan kesätuoksut ovat toistensa kopioita, en pystyisi enää käyttämää.

   Perfumes-kirjassa arvostellaan vuoden 2007 kesätuoksu, nimeltään Sunset Heat. Se saa kaksi tähteä ja karaktäärikuvauksen mega fruity. Itse arvostelu menee näin:

   ”Is this my type of fragrance? No. Is it fun? Yes. A big tropical fruit-salad, initially pleasantly acidic and crisp, with an unfortunate, overly sweet drydown, because no party lasts.”

 8. 8

  Minni sanoo

  Viesti ei juurikaan liity hajuvesiin, mutta päätin tulla kirjoittamaan tästä kun vielä muistan. Huomasin tuossa iltaa varten meikatessani, että värit ovat löytäneet tiensä mun meikkipussiini, tarkemmin sanottuna luomiväreihin. Ennen tän blogin löytämistä käytin lähinnä ruskean eri sävyjä, mutta nyt käytin huoletta vihreää ja sinistä meikissäni. :D Eli kiitos sinulle Sanni siitä! Kirkkaat vörit tuovat mielettömästi lisää meikkiin ja silmätkin näyttävät ihan erilaiselta. :)

 9. 9

  sanoo

  Voi sentään miten herkullisen kuuloinen kirja!!! Ja a-ha!! Minäkin olen ollut sitä mieltä, että _oikein_ säilytetty hajuvesi ei todellakaan mene pilalle yhden ihmisen eliniän aikana! Kiitos tämän asian edelleen vahvistamisesta! ;-)

  Sen sijaan tuo tuoksujen arvottaminen…minusta kyse on kuitenkin mielipiteistä. Makuasioista. Mieltymyksistä, luonteesta, persoonasta. Ei tuoksuja voi minun mielestäni mitenkään laittaa universaaliin yhtenevään paremmuusjärjestykseen. Ei vaan voi. Tuoksuissa on kysymys paljon enemmästä koska ne ovat jokaiselle uniikkeja, omanlaisiaan elämyksiä. Ihan niin kuin vaikkapa maut ja niiden kokeminen. IMHO.

  Kirja vaikuttaa joka tapaukselta ihanalta. Muistaisinkohan joskus etsiä sen jostakin käsiini… *huokaus* On niin paljon kaikkia mielenkiintoisia juttuja joihin pitäisi muistaa perehtyä. =)

  • 9.1

   Mirri sanoo

   Ihan vain vinkkauksena, että tuo kirja löytyy ainakin pääkaupunkiseudulla myös kirjastosta, kunhan vain malttaa odotella jonkin aikaa varausjonossa.

   • 9.1.1

    Mirri sanoo

    …ja löytyypä näköjään myös Google booksista, eli jos haluaa vaikka tsekata vain muutaman tuoksun, niin se onnistuu vaivattomimmin tuota kautta (en ehtinyt tutkailla miten rajoitettua kyseisen kirjan ilmaisluku books-palvelussa on)

  • 9.2

   Sanni sanoo

   Ei tuoksuja voi minun mielestäni mitenkään laittaa universaaliin yhtenevään paremmuusjärjestykseen.

   Niin, ei todellakaan voi. Tämäkään kirja ei sitä yritä tehdä, se vain kertoo kahden asiantuntijan mielipiteen. Heidän arvionsa jostain tuoksusta on kuitenkin varmasti kiinnostavampi ja ”vakavemmin otettava” kuin jonkun taviksen, koska heillä on vuosikymmenten perspektiivi tuoksujen maailmaan ja ihan eri kokemuspohja ja sen muokkaama ”nenä”. :)

   Sinä tai minä esimerkiksi emme varmasti koskaan osaisi verrata jotain tiettyä tuoksua saman perheen klassikoihin vuosien takaa tai analysoida tuoksun kehittäjän käsialaa. Se tekee tällaisista kirjoista tarpeellisia, vaikka makuasiat ovat aina makuasioita. :)

   • 9.2.1

    sanoo

    Olen samaa mieltä tuoksujen arvottamisesta, niihin liittyy niin paljon ihmisen omia mieltymyksiä ja ”tuoksumuistoja”, ettei terävinkään ammattilainen ole mielestäni kovin pätevä kertomaan mikä tuoksu olisi universaalisti parempi tai huonompi kuin toinen. Tuoksumaku myös muuttuu ajan kanssa, eli voi olla että nuokin ammattilaiset lueskelevat tekstejään myötähäpeän punerrus poskilla vaikkapa kymmenen vuoden kuluttua. ;) Kiinnostavia arviot voivat toki olla, mutteivät missään nimessä yleispäteviä, ja nautittavin anti taitaakin olla tuossa tuoksujen analysoinnissa ja vertaamisessa.

    Mitä kirja muuten sanoo greippisistä tuoksuista? Onko muita kokeilemisen arvoisia kuin mainitsemasi Guerlain? Olen viime aikoina innostunut greipistä, ja haluan tuoksun joka henkii vastaleikattua greippiä. :)

 10. 10

  sanoo

  Oi, miten kivaa, että kirjoitit tästä. Olen ollut kirjan varausjonossa jo piiitkään. Tosin ehkä sen voisi tilata kun on tuollainen järkälekin, ja yleisteos. Noista arvioista on paljon ihmettelyä Fragranticassa. Mutta mitäpäs siitä, on niitä silti mielenkiintoista lukea vaikka olisikin eri mieltä.

 11. 11

  Silvia sanoo

  Mitä DG:n hajuvedestä sanottiin siis siitä jota mainostaa Naomi? En jaksa muistaa nimeä mutta ranskaa tms.

 12. 12

  sanoo

  Aivan loistavaa, itseltäni tämä kirja jostain järjettömästä syystä yhä puuttuu. Tai ehkä tää on sama kuin levy- ja elokuva-arvostelut. Mun kulttuurikokemuksiahan ei kukaan pilaa. Toisaalta kun on jo kaikessa rauhassa päässyt nauttimaan taiteesta, oli se sitten liikkuvaa kuvaa, musiikkia tai juurikin parfyymia on ihanaa lukea muiden mietteitä – haastaa omat näkemykset tai yksinkertaisesti viitata kintaalla ”auktoriteettien” mielipiteille. nimim. yksi ”tavis”.

  Aloittaessani hajuvesiblogini kirjoittamisen (viime viikolla!!) olen kokenut tarpeelliseksi alleviivata jokaisen oman nenän tärkeyttä.

  Hajuvedet todellakin voivat säilyä _hyvin_ pitkään!! Itse en tosin satu omistamaan 200-vuotiasta hajuvettä vaan vanhin tallessa oleva tuoksuni on 7-vuotias.

  Olen pitänyt säilyvyyspuheita pelkkänä mainostemppuiluna ja pidän edelleen. Tietenkään tuoksuja ei sovi säilyttää vaihtelevissa lämpötiloissa – ei esimerkiksi missään nimessä kylpyhuoneessa tai jollain tasolla ikkunan alla.

  Omat tuoksuni ovat jokainen ikkunattomassa ja muutoinkin harvoin valaistussa vessassa siihen varatulla hyllyllä. Ja arvatkaa vaan mikä ilo on asioida vessassa – ja ihan tavallisena kotoilupäivänä vain valita joku ihanuus iholle..! Mä en ikinä voisi säilyttää noita kaunottaria kaapissa. :)

  Äärimmäisen kiinnostava puheenaihe, mahtavaa lukea täältäkin tuoksupostauksia vähän useammin. :)

 13. 13

  Helinä sanoo

  Mulla on kylppärin kaapin päällä Ralph Laurenin Lauren, jonka sain lahjaksi vuonna 1980.(sai 2 tähteä, jos oikein ymmärsin sisältö ei nykyään ole sama kuin silloin)
  Olen säilyttänyt sitä suurimman osan aikaa kaapissa alkuperäisessä pakkauksessaan, ja se on pysynyt ihan hyvänä. Sen jälkeen kun siirsin sen pari vuotta sitten kylppärin kaapin päälle koristeeksi se on ihmeellisesti haihtunut :D. Ei ilmeisesti tykännyt joka viikkoisesta saunomisesta.
  Tuoksu ei ollut täysin mun mieleen, olen tykännyt enemmän haistella sitä pullosta kuin iholtani.

  Kaikille kokeilemilleni ikiaikaisille (esim. Rive Gauche, Chanel No 5) menestystuoksuille ei ollut esikatselu käytössä Google Booksissa :(

  • 13.1

   Mirri sanoo

   Itse sain Chanel vitosen esiin pienellä venkoilulla:

   No. 5 (Chanel) – *****, “powdery floral”
   The beauty and fragrance industry has lied to women for so long, convincing us to fork over cash for crude in shiny packages, that at this point even pure quality has trouble getting taken seriously. Evidence: the persistent and silly question “Has Chanel No. 5 been a bestseller because of its fragrance or because of its marketing?” Clever marketing can get us to buy something once, but rarely again. We don’t wear Chanel No. 5 because Marilyn Monroe wore it; we wear it for the same reason that Marilyn did: because it’s gorgeous… It is an ideally proportioned wonder, all of a piece, smooth to the touch and solid as marble, with no sharp edges and no extraneous fur trimming, a monument of perfect structure and texture. And some people think perfume is not an art.

 14. 14

  Sis sanoo

  Hei, osaisitkohan auttaa? Ihastuin Celine Dionin sensational -tuoksuun (”Top notes consist of frozen pear, apple and plum. In the heart of the perfume there are orris and mimosa — along with floral waves of jasmine and freesia, while the base notes include amber, musk and sandalwood.”)

  En tiedä, onko tuota kyseistä enää edes myynnissä, ja joka tapauksessa tällaiset tähtituoksut ei taida olla mitään ikuisesti tarjolla olevia. Siksi haluaisin nyt löytää samantyylisen, mutta laadukkaamman tuoksun, jonka olemassaoloon voisi luottaa pidemmänkin aikaa. Tulisiko äkkiseltään mieleen joku?

  • 14.1

   Sanni sanoo

   Ikävä kyllä en tunne Celine Dionin Sensational -tuoksua, ja pelkkien tuoksu”nuottien” perusteella on mahdoton tietää, miltä hajuvesi itse asiassa tuoksuu, tai minkä tyylinen se on. Esimerkkinä: otetaan kolme tuoksua, joissa kaikissa on samoja nuotteja, mutta yksi kuuluu fruity floral- perheeseen, toinen floral oriental -perheeseen ja kolmas citrus-perheeseen. Perheen mukaan tuoksussa painottuvat ja yhdistyvät nuotit aivan eri tavalla, jolloin tuoksutulos on aivan erilainen.

   Netistä löytyy Michael Edwardsin maksullinen fragrancesoftheworld.info-palvelu, josta löytyy yli 10 000 tuoksun kirjasto jossa samankaltaisia tuoksuja linkitetään toisiinsa. Palvelusta on myös joka vuosi päivittyvä kirjaversio. Täältä voisit löytää Sensationalin kaltaisen tuoksun (mutta kirja on aiiiikas kallis! :))

  • 16.1

   Sanni sanoo

   Kyllä. Kaksi tähteä.
   ”I suspect that Firmenich keeps a swimming-pool-sized vat filled with a diabolically saccharine standard mixture of fruit flavour, vanilla and musk, fixed with a tap, for perfumers to decant for clients who use pink in the packaging. A completely crafted piece of idiocy.”

   • 16.1.1

    ella sanoo

    Viiltävää sanataidetta :D Tuota kirjaa täytynee toivoa joululahjaksi! Huvittavasti en vieläkään omista itse yhtään tuoksua, mutta olen ipanasta asti kokenut tuoksuesittelyt ja etenkin arvostelut äärimmäisen kiinnostaviksi luettaviksi.

 15. 18

  M.M. sanoo

  Tää postaus ja ihmisten kommentit oli kiva lukea ihan siitä syystä, että itse en käytä mitään hajuvesiä (tai hajusteellisia voiteita, enkä pidä tuoksukynttilöistä, deodoranttikin oltava neutraali jne…on vaan nenään aina niin vahvoja, lieko jonkinlainen tuoksuyliherkkyys). Tässä pääsee vähän katsomaan yhden harrastuksen maailmaa mistä on itse ihan pihalla, ja ehkä tajuaa miksi muille tulee sellainen lasittunut katse silmiin kun itse obsessoi jostain luomiväreistä :D

 16. 19

  Tintu sanoo

  Pamplelune on omakin lemppari ja rakastan greippi/sitrustuoksuja!^^ Myöskin Ange ou demonin Secret-tuoksu kuuluu mielestäni tähän kategoriaan, tosin makeampana. Aivan ihania, kiva kun joku muukin fanittaa!

 17. 20

  Tipi sanoo

  Itselleni on ainakin aivan yksi hailee, että montako pistettä lempituoksuni on jossain arvostelussa saanut.
  Tärkeintä on se, että miellyttää itseään.

 18. 21

  May sanoo

  Voihan pettymys. Ryntäsin kauppaan testatakseni Pamplelunen ja ensi tuoksu iholla oli ihanan raikas, mutta sen jälkeen tuoksu oli kammottava. Olin niin toivonut raikasta sitrustuoksua, mutta minä ja Pamplelune emme näköjään sovi yhteen.

  Löytyykö asiakkaalle helposti uusia tuksuja sen perusteelle, jos hän kertoo mitä tuoksuja hän käyttää?

 19. 22

  Minna sanoo

  Guerlainen Pamplelune on hieno, erikoinen tuoksu. Yksi suosikkejani, ts. sopii iholleni. Ph-arvo kai ratkaisee?

  Suosittelen myös Lacosten Joy of Pinkiä, greippiä sekin. Tuoksu ei ole iholla pitkäkestoinen, harmi juttu. Sain tuoksu lahjaksi miellyttävältä herralta ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.