Terveiset tärinästä

Mun piti tehdä tilannepäivitys ruokavaliokokeilun etenemisestä vasta huomenna kun täysi viikko tulee täyteen, mutta just nyt fiilikset on sellaiset, että täytyy päästä vähän purkamaan kuormaa. Mieskään ei enää jaksa kuunnella.

Smoothie_IMG_1452

Päivä 6 on menossa ja kokemus on ollut rankkuudessaan yllättävä. Yllättävä aivan toisella tapaa, mitä odotin. Toisin kuin valmennusohjelman ruokamäärillä olisi odottanut, mun energiataso on laskenut päivä päivältä: olo on heikko ja bensatankki huutaa punaisella, tälläkin hetkellä suunnilleen tärisen heikotuksesta. Lihakset huutaa lisää polttoainetta. Salilla olen jaksanut selvästi normaalia huonommin ja jotkut sarjat ovat jääneet puoleen tavallisista toistomääristä. Keskiviikkona meinasi koko treeni jäädä kesken koska oli niin valtava nälkä – ja takana kaksi ateriaa.

En tiedä paljonko minulle suunnitellun ruokavalion täsmällinen kokonaiskalorimäärä on, mutta omien laskelmieni mukaan sen pitäisi olla samaa tasoa kuin vhh-ruokavalionikin. Silti olo on kuin joku olisi koko viikon valuttanut minusta pois energiaa, kuin hana olisi jäänyt auki.

Ongelma on aterioiden energiajako joka poikkeaa täysin siitä mihin kroppani on tottunut, ja tietysti ateriatiheys ja niiden koostumus. Annos täyttää vatsan niin että viimeisiä haarukallisia pitää ihan tsempata koska ruoka vie vatsassa niin paljon tilaa – mutta jo tunnin kuluttua kylläisyyden tunne on haihtunut. Vatsa on edelleen täysi, mutta olo on ei-tyydyttynyt, energiavajainen. Kehossa on koko ajan tunne, että jotain puuttuu. Se jokin on kenties rasva?

FitFarm_treenipaivakirja_IMG_1438

Etenkin aamiainen on ollut kropalle vaikeinta hyväksyä: se on niin vähäenerginen vhh-aamiaiseeni verrattuna että nälkä polttelee jo 20-30 minuutin kuluttua lautasen tyhjenemisestä. Laskin, että omassa vhh-aamiaisessani on ainakin puolet enemmän kaloreita kiitos juuston, siemennäkkärin ja kahviin lorautellun kerman. FitFarm-aamiainen ei pidä nälkää yhtään. Ainakaan tässä vaiheessa kun kroppa on vielä ihan sekaisin uudesta energia- ja ateriajaosta.

Oikeasti, tämä on samaan aikaan tosi mielenkiintoista ja tosi kamalaa. Olen nytkin niin pahantuulinen heikotuksen takia että piti laittaa klassista musiikkia kuulokkeisiin ja yrittää rauhoittua ja rentoutua etten olisi koko ajan märisemässä miehelle olostani.

Tästä pitäisi nyt sitten lähteä näillä energioilla vielä päivän juoksulenkille (treeniohjelman mukaan).

Puuro_pahkinoilla_IMG_1445

Kuvan puuro on muuten ohjeidenvastainen: siihen ei saisi lisätä pähkinöitä. Pähkinät kuuluvat toiselle aterialle eikä niiden paikkaa saisi vaihdella.

FitFarm-ruokavalion tarkat raaka-ainerajaukset ja -ajoitukset hämmentävät, ja niihin olen saamassa toivon mukaan selvitystä seuraavassa valmennustapaamisessa joka on jo huomenna.

Käsitän täysin, että kropalla menee aikaa tottua uuteen ruokavalioon, mutta tällaista energiatason laskua en silti odottanut. Odotin oireiksi ennemminkin turvotusta tai yleisesti raskasta oloa, mutta ne ovatkin loistaneet poissaolollaan. Vatsa ei ole ollut turvoksissa suuresta ruokamäärästä huolimatta. Hiilarit olen tällä viikolla ottanut kaurasta ja kvinoasta joita vatsani näyttää sietävän hyvin näin suurehkon portaan lisäyksenäkin. Ainakin toistaiseksi.

Äijän mielestä kokeilussa ei ole mitään järkeä, mutta itse olen ”lieveilmiöiden” puitteissa entistä kiinnostuneempi siitä mitä kaikkea projektin kautta voi oppia ravinnon vaikutuksesta kehoon ja suorituksiin.

Ensi viikolla teen tarkemman yhteenvedon ensimmäisen viikon kokemuksista ja varmasti saan huomisessa tapaamisessa lisävalotusta siihen, miksi ruokavalio on rakennettu niinkuin se on.

Ihmiskoe-terveisin :),

Sanni

P.S. Söin äsken (ohjeiden vastaisesti) palan juustoa ja olo koheni heti <3 Taidan lähteä lempeälle kävelylenkille juoksun sijaan :)

Kommentit
 1. 1

  anonymous sanoo

  voi Sanni-kulta, tekisin varmaan fiksummin jos en kommentoisi mutta silti: onko tässä nyt mitään järkeä? :( toimiva ruokavalio on tasapainoinen, luonteva, sillä jaksaa ja siinä ei ole rajoitteita. kuunnellaan kehon signaaleja. ei ole mitään järkeä vetää itseään henkisesti tai fyysisesti piippuun. mielenkiintoista, joo, mutta jos kiinnostaa niin etkö voisi vaikka lukea alan kirjallisuutta? säästyisit huonoilta fiiliksiltä :D en olekaan käynyt katsomassa oletko vastannut aiemman ruokapostauksen kommentteihini mutta nyt toivon vielä enemmän että seuraava ”valmentaja” on sitten ammattilainen, jonka luona ei saa kyseenalaistaa eikä tarvitsee vaientaa kysymyksiä vaan siihen kannustetaan. mielenkiinnolla kyllä odotan, että raportoit valmennustapaamisessa toivottavasti saamistasi vastauksista :) (elleivät nekin ole jotain huippusalaista tietoa jota joku muu voisi kaupallisesti käyttää väärin.. joo-o.) olen itse käynyt läpi jos jonkinlaista höpöhöpö-dieettiä ja saanut ohjeistusta (ihan kysymättä…) näiltä itseoppineilta tietäjiltä, joten tuntuu kurjalta kun ihmiset käy läpi tällaisia uskomukseen perustuvia tuskadieettejä. ihan kaikkea ei tarvitsisi kantapään kautta oppia mielestäni.

  • 1.1

   Sanni sanoo

   Mä en ole vielä(kään) ehtinyt vastaamaan niihin sun aiempiin kommentteihin mutta tarkoitus on :) Sun kommenteihin vastaaminen vie mun kaltaiselta hitaasti ilmaisuaan koostavalta ja sanavalintojaan miettivältä tosi kauan :D kuten tunnettua, kun välineenä on vain teksti eikä kasvon ilmeitä ja kehon kieltä, saattaa tarkoituksettomasti ilmaista jonkun asian niin että se ymmärretään ihan väärin. Siksi mulle on aina suuri haaste vastata pidempiin, kantaaottaviin ja pohdiskeleviin kommentteihin :)

   Tulen todellakin kertomaan FitFarmilta saamistani vastauksista, ainoastaan ruokavalion ja treeniohjelman tarkka siteeraus on kiellettyä minkä luonnollisesti voi ymmärtää minkä tahansa firman kannalta, sehän on tuote jota he myyvät.

   P.S. Alan kirjallisuutta on jo lainattuna kirjastosta :) Ja haastatteluaika UKK-instituutin tutkijan kanssa sovittuna :)

   • 1.1.1

    Jonttu sanoo

    Vau, tosi huippua, että menet ihan UKK-instituutin tutkijan pakeille. Tulee olemaan äärettömän mielenkiintoista luettavaa!

  • 1.2

   piia sanoo

   Oon ihan samaa mieltä. Ja aikaisemmin kommentoinkin että mene hyvä ihminen ravintoterapeuttia tapaamaan. Toisekseen ihan kokeena tämä ruokavalion äkillinen vaihtaminen on keholle todella rankkaa, varsinkin kun sinun kroppasi on muotoutunut toimimaan rasvalla. Eli nyt sitten koneisto yrittää hätäpäissää vaihtaa aineenvaihdutataktiikkaa… ei ihme että olet väsynyt.

 2. 2

  SnA sanoo

  Mukava tietää etten ole ainoa! :D nimim. Puoli vuotta Fitfarm- ruokavaliolla kituuttanut mutta vhh:lle siirtynyt.

 3. 3

  Kieloeveliina sanoo

  Huh, tulee karmeita muistoja mieleen parin vuoden takaisesta dieetistä (saman firman tuote). Olo oli aivan jäätävä, energiat nollassa, ja itkien söin jättimäisiä ruoka-annoksia. Ennätys taisi olla 1,5h yhden aterian parissa. Paino kyllä tippui, mutta dieetin loputtua räjähti käsiin.. ja puolen vuoden kuluttua olikin ensimerkit kilpirauhasen vajaatoiminnasta :-/ Nyt viimein vointi alkaa olla hyvä, ja vajaatoiminnan mukana tuomat melkein 30kg kohta karistettu. Ihan tavallisella ruokavaliolla, tai siis vegaanisella sellaisella. Ja tyhmintä on se, että oli lähes normaalipainoinen ennen dieettiä, dieetin aikana karistin 5kg, joka kyllä lähti ns oikeista paikoista, eli rasvana. Tietenkin kyseessä eri tilanne kuin sinulla, erilainen ohjelma. Mutta voin kuvitella, että tunnelmat yhtä tuskaiset! Toivottavasti selviät paremmin kuin minä :-/

  • 3.1

   NG sanoo

   :((

   Tosiaan, karmea olo ja energiavaje suurista ruoka-annoksista huolimatta.. ei kuulosta hyvältä.

   Toisten terveydellä puoskarointi pitäisi lailla kieltää – mutta minkäs sille voi, että firmoilla on oikeus levittää käsityksiään..

   Reiluuden nimessä on sanottava, että myös vhh on aiheuttanut joillekin rajuja kilpirauhasoireita. Kaikki ei sovi kaikille..

  • 3.2

   kati sanoo

   Hei Kieloeveliina ,tämä ei nyt taida tänne Sannin sivuiile kuulua mutta olisin niin kovin kiinnostunut miten selätit tuon 30kg kilpirauhasen vajaatoiminnalle kiitos.Itse sama vaiva ja massaa tulee kai jo pelkästä veden juomisestakin.Olisin kiitollinen jos ehtisit vastata minulle henk.kohtasesti.
   lokakuinen@gmail.com

 4. 4

  Miia sanoo

  Minäkään en ymmärrä. Syömisen ei pitäisi olla noin vaikeaa, työlästä eikä todellakaan tuoda noin huonoa oloa! Mikään dieetti ei tule kestämään, jos se on kaikkea tuota.

 5. 5

  J sanoo

  Tää on niiiiiin mielenkiintoista!! Odotan nykyään kyseiseen aiheeseen liittyviä postauksia kuin kuuta nousevaa ;))

  Toivotaan, että saat vastauksia ja olo kohenee! Ja ihanaa kun julkisesti myönsit kaikkien meidän edessä, että ei ole ollut niin helppoa ja ruokavaliiosta on lipsuttu. Moni olisi saattanut valehdella. =)

 6. 6

  Jonttu sanoo

  Uskon, että FitFarmin ruokavaliot voisivat sopia parhaiten reilusti ylipainoisille ihmisille ja sitten fitnesstyypeille.
  Veikkaukseni on, ettet saa kovin tieteellisiä perusteluja ruokaohjeistuksillesi. Ihan harmittaa sinun puolesta, kun olet perehtynyt niin paljon vhh:on, ja nyt sitten he aika harkitsemattomasti lisäilevät hiilihydraatteja sinulle. Ansaitsisit vähän räätälöydympää ja laadukkaampaa palvelua (anteeksi, että sanon suoraan, mutta tämä on rehellinen mielipiteeni).

  Olen muuten käyttänyt nyt noin kuukauden ajan päivävoiteena Mádaran Regenerating Night Creamia, ja on tosi ihanaa (vaikka yövoide nimensä mukaankin on).

  • 6.1

   Jonttu sanoo

   Piti tulla lisäämään (vaikka sinulla on kommentteja jo varmasti kädet täynnä), että tuo on ensimmäinen Mádarani, ja laatu tuntuu todella hyvältä: pakkaus henkii luksusta ja tuotteen levittyvyys ja imeytyvyys myös ovat aivan huippuja.

 7. 7

  no jaaaa sanoo

  Kuulostaa tosi pahalta..kuuntele omaa kroppaasi äläkä kaiken maailman huuhaa myyntimiehiä/rahankerääjiä..se mikä sopii yhdelle ei sovi kaikille…mun sisko pilas oman terveytensä kaiken maailman dieeteillä,hyvä jos rollaattorilla pääsee nyt kulkemaan..kun ihminen syö normaalia ruokaa/välipaloja,kohtuuannoksina 5-6 kertaa päivässä,hyötyliikkuu eikä oo mikään sohvaperuna niin niillä pitäis pärjätä..

  • 7.1

   Sanni sanoo

   Mä olen kuunnellut kroppaani ja se on sanonut: paljon proteiinia ja rasvaa ja vähän hiilaria, kiitos. Silloin se voi hyvin. Mutta kehon kuuntelu ei valitettavasti ole auttanut kestävyysliikunnassa kehittymiseen. Tosiaan, koko ongelmaa ei olisi ellen olisi päättänyt haluta lähteä kohentamaan peruskuntoani.

   • 7.1.1

    Meri sanoo

    Miksi päädyitkään vaihtamaan koko ruokavaliosi? Eikö hiilarien lisääminen aikaisemman, hyväksihavaitun ruokavaliosi päälle erityisesti vaikka ennen treeniä olisi toiminut paremmin ja varmemmin?

    Minulla ei ole kokemusta FitFarmin dieeteistä mutta olen saanut sellaisen kuvan, että he ovat lähes uskovaisia omien menetelmiensä suhteen eivätkä jätä kauheasti tilaa ihmisen yksilöllisille tarpeille. Toivotaan kuitenkin että dieettisi lähtisi toimimaan toivotulla tavalla kun nyt sille tielle olet lähtenyt! Seuraan mielenkiinnolla.

    • 7.1.1.1

     Sanni sanoo

     Eikö hiilarien lisääminen aikaisemman, hyväksihavaitun ruokavaliosi päälle erityisesti vaikka ennen treeniä olisi toiminut paremmin ja varmemmin?

     Copypeistaan jälleen tuolla jo aiemmin pari kertaa kirjoittamani vastauksen:
     (ymmärrän toki ettei sataa kommenttia jaksa lukea läpi)

     ”Tätä olen yrittänyt, mutta onnistumatta. Juuri siksi halusin ulkopuolisen tahon mukaan kuvaan koska itselle oli liian suuret kynnykset joko psykologisista tai silkoista mukavuussyistä alkaa lisätä hiilareita. Ostamalla valmennuksen tulee suurempi motivaatio oikeasti myös vetää kokeilu läpi. Omatoimisesti ei tullut mitään.

     Mulla oli jo viime vuoden keväällä vakaat aikomukset lisätä treenin ympärille hiilareita ja ostin kaappiin aineksetkin kokeilua varten. Ei tullut mitään. Mä olen niin tottunut vhh-tapaani koostaa lautanen (2/3 kasviksia, 1/3 proteiinia) ja ennen kaikkea PIDÄN kasviksista nykyään niin paljon enemmän kuin pastasta, riisistä tai vaikka pavuista, että aina ruoanlaiton koittaessa lautaselle sujahtivat ne tutut lemppariruoat eikä suunniteltu hiilarilisäys löytänytkään sieltä paikkaansa. Ennen kaikkea kynnys oli varmasti psykologinen, sen voi ymmärtää vain toinen vhh:n kautta elämänmuutoksen kokenut. Juuri tähän asiaan koin tarvitsevani ulkopuolisen apua.”

 8. 8

  zinde sanoo

  Harmi, että olo on voimaton ja toivottavasti helpottaa pian. Mutta mikäköhän pointti siinä on, jos pähkinöillekin on oma ”aikansa” ja sitä ei saisi vaihtaa? Kai niistä tulee samat energiat ja kalorit vaikka söisi mihin aikaan tahansa? O_o

  • 8.1

   Sanni sanoo

   Mutta mikäköhän pointti siinä on, jos pähkinöillekin on oma ”aikansa” ja sitä ei saisi vaihtaa?

   Tämä toivottavasti selviää huomenna. Viime tapaamisesta mieleen jäi se, että treenin jälkeisen aterian tulisi olla hyvin vähärasvainen, tai ainakin vähempirasvainen kuin päivän muiden aterioiden, sillä rasva hidastaa muiden aineiden imeytymistä ja treenin jälkeen halutaan, että esim. hiilari imeytyy mahdollisimman nopeasti.

   Pähinöiden sijoitusta en sitten puolestaan ymmärrä, ne eivät ole treenin jälkeisellä aterialla, mutta niitä ei saisi silti siirtää neljän muun aterian välillä. Kaiketi rasvan nautinta päivän mittaan on FitFarmilla jotenkin optimoitu että sitä pitää saada tietyin, tasaisin väliajoin. Ja pähkinät edustavat oman ateriansa rasvaa.

 9. 9

  Henna sanoo

  Tämä on kyllä kieltämättä äärimmäisen mielenkiintoista. Täällä jännätään kovasti, miten kokeilu etenee, mutta kuulostaahan tuo kyllä aikamoisen hurjalta. Kovasti tsemppiä, jännä nähdä tottuuko kroppa vai onko todettava, että tuo ei vaan voi toimia.

 10. 10

  saana sanoo

  Suosittelisin ennemmin ravitsemusterapeuttia, jolla on useamman vuoden koulutus, kuin personal traineria. Saisit varmasti myös kunnon perustelut ruokavaliollesi :)

  • 10.1

   Anskuuu sanoo

   Ravitsemusterapeutit neuvovat THL:n virallisten suositusten mukaista ruokavaliota, eli vähärasvaista, runsashiilarista, pajon viljoja tms. joka taas on erittäin kaukana siitä ruokavaliosta (VHH) jonka Sanni on itselleen koennut hyväksi…

   • 10.1.1

    elielli sanoo

    Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Energiansaannista 45-60 % suositellaan saatavan hiilihydraateista, 25-40 % rasvoista ja 10-20 % proteiinista. Tärkeää on kiinnittää huomiota niin hiilihydraattien kuin rasvan laatuun. Monipuolista ruokaa hyvällä mielellä, paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä, sopivasti täysjyväviljatuotteita, kalaa, kasviöljyjä, maitotuotteita. Noihin suosituksiin mahtuu aika monenlaisia ruokavalioita, eikä heti kannata nostaa vastarintaa kun joku mainitsee ravitsemusterapeutit, ravitsemussuositukset tai THL:n. :)

    • 10.1.1.1

     sanoo

     Uudistuneet ravitsemussuositukset ovat askel parempaan suuntaan, mutta ei vhh-ruokavalio silti mene millään noihin raameihin. Itse toteutan vhh:ta aika löysästi ja syön enemmän hiilihydraatteja kuin Sanni söi. Syön esimerkiksi kauraa ja riisiä, välillä perunaakin, mutta koska runsashiilarisia ruoka-aineita ei kuulu jokaiselle aterialle en millään pääse ravitsemussuositusten lukuihin.

     Mun keskivertopäivän energiajakauma on suurinpiirtein 60% rasvaa, 25% hiilihydraatteja ja 15% proteiinia. Vhh:ssa hiilarit ja rasvat tavallaan vaihtaa paikkaa ja proteiini pysyy ennallaan. Kasviksia menee paljon vähintään se puoli kiloa päivässä ja siihen päälle vielä kohtuullisesti marjoja ja hedelmiä. Yhteensä kasvikunnan tuotteita tulee päivittäin rouskutettua ainakin 700g. Ravitsemussuositusten näkökannalta ”syön väärin” siksikin, että korvaan margariinin voilla ja kaikki maitotuotteeni ovat täysrasvaisia.

     Toisille ravitsemussuositukset sopivat varmasti sellaisenaan, mutta tutkimustulokset antavat aika vahvaa näyttöä siitä, että esimerkiksi kakkostyypin diabetekselle se ei missään nimessä ole optimaalisin vaihtoehto.

 11. 11

  Eevi sanoo

  Huh. Oon ollut Enedillä aikanaan kaks kertaa kymmenisen viikkoa ja olo saattoi olla sama. Pudotin yhteensä 40kg, joista kakkoskierroksella raskauskilot. Mut tän ekan viikon jälkeen pitäis olo kyllä helpottaa, jos ei, niin sit miettisin, kannattaako. Odotan mielenkiinnolla, mitä sulle sanotaan.

 12. 12

  Mosaiikki sanoo

  Olen noussut kapinaan kaikkia näitä kummallisia ruokakotkotuksia vastaan. En ymmärrä tätä ihmisten tarvetta hifistellä olemalla fennovegaani, paleo, vhh ja tiesmillä ruokavaliolla. Itse olen palannut kohtuudella kaikkea linjalle. Kummalliseksi extremeilyksi on tämä maailma mennyt, kun kaikessa pitää koetella millaisiin äärimmäisyyksiin voidaan oma kroppa viedä. Kaikenlaisilla ruokavalioilla ja dieeteillä koetellaan elimistöä ja liikunnassakin treenataan puoliammattimaisesti jotain fitnessiä tai crossfitiä.

  Kokemusta on Fitfarmista ja superdieetistä millä lähti hiukset -ja melkein järkikin. Pudotettavaa oli noin 10 kg ja 6 viikon aikana lähti 4 kg ja ne tulivatkin sitten takaisin kera muutaman extrakilon. Rahkaa ja kananmunaa vedeltiin kaksin käsin ja vain vihreitä kasviksia sai syödä -aivan järjetöntä meininkiä. Sain kroppani (vatsan ja aineenvaihdunnan) aivan sekaisin noudattamalla ruokavaliota. Varmaan suurimmalle osalle superdieettaajista tulee kilot takaisin, koska 6 viikon ruokavalio on sellainen, ettei sitä kukaan pitemmän päälle jaksa, ellei sitten ole näitä kisatreenaajia.

  Otin vitamiinit, lisäravinteet ja kaiken muunkin pilkulleen ohjeiden mukaan. Huomasin, että ennen treenejä nautittu latari sai aikaan kammottavia raivokohtauksia. Latarin nauttimisen jälkeen tuli kihelmöivä tunne sormiin ja se sama kihelmöinti tuli kun esimerkiksi lapsi teki jotain tyhmää. Kiehahdin kaikesta ihan kohtuuttoman paljon enkä tunnistanut enää itseäni.

  Olisi pitänyt kyseenalaistaa mitä syödään ja miksi. Halusin kuitekin vain nopeasti eroon ylipainosta enkä ajatellut millaista hintaa joudun dieetistä maksamaan: mm. kauniit, kiiltävät ja paksut hiukset ovat muisto vain. Voimakas hiustenlähtö kesti melkein vuoden ja siihen kiinnitti huomiota paitsi kampaaja myös mieheni, joka ei yleensä huomaa mitään ;-)

  Lyhyesti: kyseenalaista kaikki Fitfarmin teesit. Oman hyvinvointisi takia.

  • 12.1

   NG sanoo

   Voi kauheaa. Luojan kiitos olet yhä hengissä..!!
   Nimenomaan kilpirauhas- ja aineenvaihduntahäiriöitä näillä kituutus-pakkopulla-dieeteillä saa varoa… :(

  • 12.2

   Sanni sanoo

   En ymmärrä tätä ihmisten tarvetta hifistellä olemalla fennovegaani, paleo, vhh ja tiesmillä ruokavaliolla.

   Minä taas en ymmärrä miksi erilaiset ruokavaliot pitää nähdä ”hifistelynä” – jos jonkun elimistö voi paremmin ja koko olo kohenee pelkällä kasvisruoalla tai viljattomalla ja maidottomalla, niin miksi ei noudattaisi tällaista ruokavaliota? Ei se ole mitään ”hifistelyä”, se on loogista toimintaa hyvän olon ja terveyden tukemiseksi. Joku voi ehkä testailla median innostamana eri ruokavalioita kun ne tulevat ja menevät trendiaaltoina, mutta ne, jotka jäävät noudattamaan tiettyä ruokavaliota elämäntapanaan, tekevät sen terveyden, ei muotivillityksen takia.

   Aika kamalilta kuulostavat sinun FitFarm-dieettikokemuksesi :( Kokemuksesi saavat minun heikotukseni tuntumaan pikkumurheilta. Minun ruokavalioni on erilainen, koska tarkoituksena ei ole pudottaa painoa, ja tuohon superdieettiin verrattuna mun FF-ruokavalio on varmaan supermonipuolinen.

   Mitä kyseenalaistukseen tulee, that’s my middle name. Mutta kuten jo aiemman aiheeseen liittyneen postauksen yhteydessä tuli moneen kertaan todettua, kritiikin ja kyseenalaistuksen aika on vasta myöhemmin, jos olo on kamala ja homma menossa kohti puita vielä 3-4 viikon jälkeen. Ensimmäisten viikkojen aikana kropan voi odottaakin reagoivan oudosti, sillä menee epäilemättä enemmän aikaa kuin 7 päivää tottua uuteen ruokavalioon. Siksi kritisointi ensimmäisen viikon aikana ei mielestäni ole reilua. Voi ihmetellä, mutta päätelmiä ruokavalion todellisista vaikutuksista ei vielä voi tehdä.

   Voit olla varma että kritiikkiä täältä kyllä piisaa kun sille on perusteita.

   • 12.2.1

    Elli A sanoo

    Näissä ruokavalio-asioissa saattaa olla myös toinen puoli. Tämä ei todellakaan koske kaikkia, ja tuskin lukemani mukaan koskee sinua Sanni. Mutta itse olen sen huomannut ja eräs ystäväni myös. Sen lisäksi että kroppa voi paremmin niin tietyllä ruokavalion noudattamisella saattaa olla myös psyykkinen puoli fyysisen lisäksi. Maailmassa on harvoja asioita, joita pystyy itse kontrolloimaan. Syöminen ja treenaaminen ja vastaavat ovat sellaisia joita pystyy. Tietyn ruokavalion noudattaminen voi tuoda myös psyykkisen mielihyvää, jolloin siinä on hitunen tuplahyötyä. Ruoka on nykyään enemmän kuin vain ravintoa. Se voi olla osa elämäntapaa ja osa persoonaa. Tai siitä voi tulla sellainen. Jotain jonka kokee omaksi ja joka kuvastaa omaa luonnetta ja elämäntapaa. Neuroosiherkät ihmiset (tässä tarkoitan neuroosia neutraalissa, joskus jopa positiivisessa mielessä) tapaavat kuulemma enemmän noudattaa tiukkoja ruokavalioita tai treeniohjelmia tai vastaavia elämäntapoja. Eikä siinä ole mitään pahaa. Se saattaa fyysisen hyödyn lisäksi tuoda jonkinlaista rytmiä tai kontrollintunnetta arkeen ja elämään ylipäätään. Jonkun muun mielestä koko homma saattaa tuntua järjettömältä, kontrollifriikkeydeltä tai itsensä kiusaamiselta, mutta toiselle se on jotain aivan muuta. Sitä en vain ole ikinä ymmärtänyt, miksi jonkun toisen ruokavalio tuntuu herättävän niin paljon närää joissain ihmisissä. Se kun on yksi ainoista asioista, joka ei koske ketään muuta kuin syöjää itseään. :-) Pahoittelen taas aiheen vierestä kirjoittamista.

    • 12.2.1.1

     Sanni sanoo

     Älä pahoittele, tämä oli oikein hyvää pohdintaa ja mielestäni siinä oli asiaa :) Vaikka sanoit että teksti tuskin koskee minua, niin kyllä mä siitä itseni löydän, minähän eittämättä olen kontrollifriikki monissa asioissa (onneksi en tosin ihmissuhteissa, se ei yleensä ole myönteinen ominaisuus). :D Voin hyvin kun koen hallitsevani asioita ja ahdistun kun menetän kontrollin, siksi esimerkiksi pelkään lentämistä niin valtavasti.

     Mutta tosiaan, vhh ja siinä tarkasti pysyminen sopii mun persoonaan, mä voin jotenkin todella hyvin toteuttaa itseäni vhh:lla, jos nyt niin voi sanoa :D Vhh teki ruoasta mulle luovaa, ja mä olen ihminen jonka luovuus koko ajan etsii kanavia päästä ulos. Ehdottomasti allekirjoitan ruokavalion psyykkisenkin puolen, tosin psyykkisen hyödyn ei välttämättä tarvitse liittyä tiukkaan tai erityisruokavalioon. Myös ”normi”ruokavaliolla voi saada henkistä mielihyvää :) Mutta totta on, että erityisruokavalio ehkä määrittelee ihmistä eri tavalla ja on täten vahvemmin osa hänen persoonaansa kuin rakkaus ja kiinnostus ruokaa kohtaan yleisesti jollain henkilöllä.

     • 12.2.1.1.1

      Tiia sanoo

      Ehkä kaikki muotidieetit eivät lähde ihmisten tarpeesta hifistellä. Ehkä on myös ihmisiä, jotka kokevat jonkun asian sopivan itselleen, mutta eivät osaa omin avuin noudattaa sitä.

      Joku nimetty suuntaus tuo turvaa ja antaa mahdollisuuden esim googlettaa muiden kokemuksia ja reseptejä annetulla nimellä, jolloin siitä kaikesta vaan tulee hieman epävarmoille ihmisille helpompaa.

      Kuten Sanni jo sanoikin, ei jonkun ruokavalion noudattaminen välttämättä kaikilla ihmisillä ole hifistelyä. Joku on myös voinut noudattaa samanlaista ruokavaliota jo vuosikausia, mutta yksinkertaisesti hyppää vain mukaan ”bandwagoniin” ja ehkä myös alkaa toitottaa näkemyksiään, kun löytää mielipiteilleen ja omille kokemuksilleen kannattajia…

 13. 13

  Jonsku sanoo

  Kuulostaa hurjalta! Olet kyllä ihan älyttömän sinnikäs ja uhrautuva, jos jatkat kokeilun loppuun asti. Itse en ikinä pystyisi. Odotan kuitenkin jotenkin kierolla tavalla, että homma ei alkaisikaan toimia, jolloin voisi todeta, ettei fitfarmillakaan olla kaikkitietäviä ja ettei ne dieetit johdakaan aina autuaaseen onnellisuuteen.

  • 13.1

   Karoliina sanoo

   Mulla on vähän sellanen mielikuva, että ne on Fitfarmilla perillä enemmän juurikin niistä dieeteistä, joilla laitetaan ylilihaville se laihdutus sellaisella alkusykäyksellä käyntii ja sitten sen jälkeen jatkettaisiin sellasella perusterveellisellä ruualla, eihän nyt kukaan koko loppuelämää kuitenkaan jaksa noin yksipuolista ravintoa vetää ja ei ole ihan tervettä myöskään se grammalleen jokaisen ainesosan mittailu pitemmän päälle. Ja Sanni: En todella usko, että pilaisit kokeiluasia niillä parilla juustopalalla nyt alkuviikkoina vaan päin vastoin eihän se ole hyväksi kellekkään, että on jatkuvasti nälkä ja äkäinen, kun verensokerit on niin alhaalla ja siihen päälle pitäisi vielä yrittää harrastaa liikuntaakin. Eli hyvällä omalla tunnolla vaan napsase välillä vähän juustoa ja pähkinöitä, että keho pysyy käynnissä, vaikka se dieettiin ei kuuluisikaan.

 14. 14

  sanoo

  Olen ihan samaa mieltä miehesi kanssa. :D Mutta aika urheaa koepupuilua sulta! Odotan mielenkiinnolla firman perusteluita, koska mun mieli ei vaan ymmärrä tota touhua.

 15. 15

  Jenni sanoo

  Mietin aina välillä (ei hirveän tiukan) vhh-ruokavalioni lopettamista, koska varsinaisesti en saa mitään pahoja vatsanpuruja tai muita oireita viljasta ym. eikä minulla kai oikeasti ole syytä olla syömättä vaikka kaurapuuroa. Mutta kun muistan, miten hirveä nälkä hiilaririkkaalla, vähän vähärasvaisemmalla ruoalla tulee. Kyllähän vhh:llakin nälkä iskee, kun on 8 h syömättä joskus, mutta se nälkä on aivan erilainen kuin se tärinä, heikotus ym. mikä tulee parissa tunnissa ihan vaan jos eksyy syömään vähärasvaisen salaattiaterian, hedelmän välipalaksi tms.

 16. 16

  Aidan sanoo

  Eikä! Onpas ikävää kuulla, toivottavasti olo kääntyy paremmaksi jos/kun kroppa tottuu muuttuneeseen polttoaineeseen. Tavallaan toivon että tämä fitfarmin dieetti toimisi sulla, että pääsisin itsekin tästä täysin älyttömästä epäluuloistani kyseistä firmaa kohtaan. Toivottavasti huomenna kuulet onko nämä olot ihan normaaleja ja onko tosiaan kyse on siitä että kropalla kestää aikaa tottua tilanteeseen.
  Mielenkiintoista on kyllä tuo että aterioille sisältyvien ruoka-aineiden ajankohtia ei saa muutella. Tietysti jos ne on tarkasti laskettu osumaan tiettyyn ajankohtaan esim. ennen tai jälkeen treenin, niin onhan sillä varmasti väliä suorituskyvyn suhteen, mutta muuten kuulostaa erikoiselta.

  Kuulostaa kuitenkin hyvältä että et nyt ihan kirjaimellisesti noudata ohjeita jos olo on selvästi huono. Jos pala juustoa antaa virtaa lenkille ja tuo paremman mielen, niin ehkäpä se on sen arvoista sitten. ;)

 17. 17

  NG sanoo

  Nyt Sanni-rakas kannattaa kuunnella omaa kehoa ja hyvinvointia enemmän kuin valmentajaa.. vaikka luvattaisiin millaisia tuloksia ja kruununjalokiviä tahansa.
  Terveydellä ei tule leikkiä…

  • 17.1

   Sanni sanoo

   Kiitos huolenpidosta, NG. Voin luvata, että totta kai kuuntelen kehoani ja odottaisin että FitFarmillakin varmasti muokataan ruokavaliota asiakkaan voinnin mukaan. En usko että sielläkään missään nimessä tähdätään asiakkaan olon ja voinnin huonontumiseen. Ja jos ruokavaliota ei jostain syystä muuteta ja oloni pysyy näin vähäenergisenä seuraavan viikon tai kaksi, niin totta kai teen itse muutoksia ruokailuun. Eihän juoksu tällaisilla energiatasoilla ala sujumaan, se on aivan varmaa.

   Vaikka kovasti valmennuksen vaikutukset kiinnostavatkin, niin terveyden kustannuksella en sitä tietenkään lähde selvittämään.

 18. 18

  viiputin sanoo

  Kuulostaa kyllä hurjalta kokeilulta! Olen taas vähän tyytyväisempi, että valitsin treenarikseni tyypin, jolla ei ole fitfarmin kanssa mitään tekemistä. Puurolla minäkin päiväni aloitan, mutta voin ruokavaliollani hyvin, saan valita raaka-aineet eri vaihtoehdoista ja vihanneksistakin saan syödä kaikkia ihan surutta, ei tarvi kärvistellä vihreiden parissa… Minäkin jään odottamaan saamiasi kommentteja ja muokataanko valiota jotenkin.

  Olen itse ollut vhh-valiolla ja nykyinen ns. treenaajan valio on minulle ehdottomasti kaikkein paras, toki minulle salitreeni on ykkösjuttu. Nyt dieetillä nälkä vaivaa, mutta normaalisti ei kyllä todellakaan! Maitorahkaakin kuluu, mutta sillekin olisi vaihtoehtoja.

  • 18.1

   Sanni sanoo

   Puurolla minäkin päiväni aloitan

   Mun ruokavaliossa puuro ei itse asiassa ole aamiaisruoka vaan kuuluu lounaaseen tai päivälliseen. FitFarm-aamiainen painottuu proteiiniin ja koostuu kananmunasta, valkuaisista, tonnikalasta ja kasviksista. Valitettavasti aamiainen on hyvin vähärasvainen ja tätä myöten myös vähäenerginen. Tuo aamiainen saattaa näyttää ns. normaalikokoiselta, ja jollekulle se varmasti sitä onkin, mutta mun elimistö on tottunut saamaan aamiaisella reippaasti rasvaa ja FitFarm-aamiainen on sille vain pieni suupala joka on puolen tunnin kuluttua muisto vain…

   Vihanneksista saan minäkin syödä kaikkia paitsi juureksia. Juureksista bataatti on ainoa sallittu hiilarin lähteenä, muut ovat ainakin toistaiseksi pannassa.

   • 18.1.1

    Karoliina sanoo

    Tuo rasvojen nollille vieminenkään ei kyllä mun mielestä ole ihan terveellistä ja kyllähän sen niistä fitnesdieettaajista huomaakin, mitä ilman rasvaa eläminen tekee. Parinkin kaverin kisadieettiä nimittäin oon sivusta seurannut ja kummatkin oli koko ajan ihan pihalla eikä ajatus kulkenut eikä keskittyminen riittänyt mihinkään ja ihmekös tuo, aivothan sitä rasvaa pääasiassa ihmisikehossa toimiakseen tarvitsee ja naisilla tietysti myös hormoonitoiminta.

    • 18.1.1.1

     Sanni sanoo

     Tuo rasvojen nollille vieminenkään ei kyllä mun mielestä ole ihan terveellistä

     Rasvoja ei ole vedetty nolliin vaikka esim. aamiainen ei rasvalla hurraakaan. Kokonaismäärällisesti ruokavalion rasvamäärä on virallisen suosituksen yläpäässä. Rasvaa on siis huomattavasti vähemmän kuin mun vhh:lla, mutta paljon enemmän kuin ”kitudieeteillä”.

 19. 19

  Tiia sanoo

  Mun piti jo aiemmin kommentoida siihen ensimmäiseen ruokavaliomuutos postaukseen, että sinulle räätälöity ruokavalio vaikuttaa jotenkin tosi epäoikeudenmukaiselta. Syömisesi on ikään kuin fitmarmeistettu samaan muottiin kaikkien superjuttalaihduttajien kanssa kuuntelematta lainkaan asiakkaan omaa sanomaa.

  Sinullahan ei kuitenkaan missään nimessä ole sellaista tilannetta, että tarvitsisit raakaa elämäntapamuutosta, esim. makaisit päivät sohvalla sipsejä syöden ja siideriä lipitellen. Lisäksi sinulla on jo ennestään ollut terveellinen ruokavalio, jolla voit hyvin. Miksi ei siis ole siihen lisätty/muutettu jotain vaan vedetty siltä pohja pois kokonaan? Eikö fitfarmin kaltaisten institutioiden maailmaan mahdu se, että joku voi olla tosi tikissä ja voida hyvin, vaikka söisikin rasvaa? Ja eikö sillä ole mitään merkitystä, mitä asiakas itse kertoo?

  Varsinkin, kun ottaa huomioon, että juoksuun liittyvät jaksamisongelmasi ovat täysin eri planeetalta, kuin valtaosalla ihan peruspirjoista. Sinä olet kuitenkin jo aiemminkin tehnyt melkoisen pitkiä lenkkejä. Ja vaikka itse kokisitkin hyytyväsi niillä, ovat lenkit kuitenkin ajallisesti ja matkallisesti olleet sellaisia, mihin iso osa meistä muista tavallisista ihmisistä ei lähtökohtaisesti pysty lainkaan, ruokavaliosta riippumatta…

  • 19.1

   Sanni sanoo

   Syömisesi on ikään kuin fitmarmeistettu samaan muottiin kaikkien superjuttalaihduttajien kanssa kuuntelematta lainkaan asiakkaan omaa sanomaa.

   Mä en osaa tähän sanoa mitään kun en tunne noita ”juttalaihduttajien” ruokavalioita. Mun mielestä mun ruokavalio on pääpiirteittäin raaka-aineidensa puolesta ihan ok, oikeastaan koko päivä on täynnä (korkeahiilarisia ainesosia lukuunottamatta) ihan samoja ruoka-aineita joita syön muutenkin – eron tekee niiden erilainen sijoittuminen päivään ja tietysti erilaiset suhteet toisiinsa nähden. Merkittävimpänä rasvan vähäisyys. Sitten on tietysti monia vakkariruokia jotka ovat jääneet kokonaan FF-ruokavalion ulkopuolelle, kuten siemennäkkäri, mysli ja kypsytetyt juustot. Jos noita saisi olla jossain määrin mukana, ja jos raaka-aineiden sijoittelu eri aterioille ei olisi niin tiukkaan säädetty, kokeilu olisi huomattavasti helpompi. Ymmärrän, että makrot ovat erilaiset FF-ruokavaliossa kuin omassani, ja niin odottaisinkin, mutta jos edes saisi siirrellä eri ruoka-aineita päivän sisällä mielekkyyden mukaan, se helpottaisi paljon. Mutta ilmeisesti FF:llä on perusteensa sille, miksi raaka-aineet on sijoitettu tarkkaan.

   Miksi ei siis ole siihen lisätty/muutettu jotain vaan vedetty siltä pohja pois kokonaan?

   Varmaankin siksi, että FF:llä uskotaan niin vahvasti tietyn hiilarimäärän tarpeellisuuteen liikuntasuorituksissa. Ja kun hiilaria lisää, rasvaa on vähennettävä. Näinhän se ”matematiikka” menee.

   Mutta joo, kyllähän tämä ruokavalio herättää valtavasti kysymyksiä etenkin sen kannalta, miten sen soveltuvuus oli ajateltu juuri minun tilanteessani. Ehkä saan siihen lisää vastauksia huomenna.

   • 19.1.1

    Jonttu sanoo

    Miksei siemennäkkileipää voi syödä vaikka yhden kappaleen verran kerran viikossa?

    • 19.1.1.1

     Sanni sanoo

     Tämä on varmasti mahdollista, mutta koska FitFarmin ruokavaliot pohjautuvat tiettyihin makromalleihin (ei joka asiakkaalla samaan, tietenkään, mutta yleisesti käytössä on tiettyjä, eri tilanteisiin ja tavoitteisiin sopivia makrojakautumismalleja), on ruokavalion koostajalle helpompaa laatia ruokavalio tiettyjen itse tuntemiensa raaka-aineiden puitteissa jolloin hän saa makrot säädettyä tarkalleen.

     Tämän päiväisen tapaamisen ”hedelmänä” oli mm. se, että minun on vastaisuudessa mahdollista itse valita ruoka-aineita tiettyjen makrojen puitteissa, jolloin siemennäkkärikin mahdollistuu. Mutta minun on tuolloin laskettava yhden siemennäkkärin ravintoarvot mahdollisimman tarkkaan.

 20. 20

  sanoo

  Mua ihan oikeasti harmittaa ja suututtaa sun puolesta! Mä olen (osittain omaa tietämättömyyttäni) joutunut kärsimään niin paljon syömäni ruoan takia, että en soisi sitä kellekään missään muodossa. Tuota ruoka-aineiden tarkkaa ajoitusta tietyyn aikaan en ymmärrä kyllä ollenkaan. Mitä väliä sillä oikeasti on syökö kourallisen pähkinöitä aamulla vai illalla?

  Onko sulla muuten lisätty myös proteiinin määrää aikaisemmasta? Jos nyt oikein muistan (ja olen ymmärtänyt) ylimääräinen proteiini, muuttuu glukoosiksi, eli periaatteessa hiilariksi. Proteiinin tarvehan on, aktiivisesti liikkuvallakin vain noin 1-2g per painokilo. Tätä on varmaan sulle ihan tuttua huttua, mutta tuli vain mieleen tuosta sun huonosta olosta.

  • 20.1

   Sanni sanoo

   Onko sulla muuten lisätty myös proteiinin määrää aikaisemmasta?

   Joo, sanoisin että proteiinia on nyt enemmän kuin mun vhh:lla. Tai pakkohan sitä on olla, kun energiamäärä on suunnilleen sama kuin mun normaaliruokavaliossa (jos nyt laskin oikein), joten rasvan vähäisyyden vuoksi valtaosan energiasta on tultava proteiinista. Täytyykin muuten tehdä joku kunnon energiajakaumataulukko tuosta ruokavaliosta.

   • 20.1.1

    sanoo

    Olisihan niinkin voitu tehdä, ett proteiini pysyy ennallaan ja rasvasta olisi nipistetty hiilareihin :) Toivottavasti hyvä balanssi on löytynyt/löytyy!

    • 20.1.1.1

     Sanni sanoo

     Olisihan niinkin voitu tehdä, ett proteiini pysyy ennallaan ja rasvasta olisi nipistetty hiilareihin :)

     Tuo olisi ollut jo aika paha :D ^_^ Onneksi käytännössä mahdotonkin – en tiedä kuka pärjäisi niin vähillä kaloreilla :)

     • 20.1.1.1.1

      HeidiB sanoo

      Nyt en ymmärrä. Eihän tuossa tarvitse kokonaiskalorimäärän muuttua, makrosuhteiden vain.

      • 20.1.1.1.1.1

       Sanni sanoo

       Ai, mä tulkitsin että sä sanoit että vaihdetaan rasva hiilareihin? Kukaan ei varmaankaan jaksaisi syödä samaa määrää kasviksia energiana mitä mä olen syönyt rasvaa, eli ajatuksenjuoksuni kulki niin että jos rasva ”vaihdetaan” hiilareihin niin energamäärä tippuu koska kasviksia ei vain pysty syömään monta kiloa päivässä. :)

       • 20.1.1.1.1.1.1

        HeidiB sanoo

        Siis kyllä, tavallaan sanoin juuri noin. Eli mun ajatukseni oli, että vaihdetaan osa rasvasta saadusta energiasta hiilareisa saaduksi. Osittainhan näin sulla on varmasti tehtykin, ilmeisesti kuitenkin niin, että rasvan energiamäärää ei ole siirretty vain hiilariin vaan myös proteiiniin.

        Eli esim. jos alunperin makrojakauma on ollut 10% hiilareita, 20% proteiinia ja 70% rasvaa olisi uusi 30% hiilareita, 20% proteiinia ja 50% rasvaa. Silloinhan siis 20% energiamäärästä siirretään rasvasta hiilareihin, mutta proteiinin energiamäärä pysyy samana. Olettaen siis, että vain makrosuhteet muuttuvat, ei energiamäärä.

        Volyymillisestihän ruoanmäärä toki kasvaa, mutta sillehän ei voi mitään koska rasva nyt vaan energiaa hyvin tiivissä muodossa :)

        • 20.1.1.1.1.1.1.1

         Sanni sanoo

         Eli esim. jos alunperin makrojakauma on ollut 10% hiilareita, 20% proteiinia ja 70% rasvaa olisi uusi 30% hiilareita, 20% proteiinia ja 50% rasvaa. Silloinhan siis 20% energiamäärästä siirretään rasvasta hiilareihin, mutta proteiinin energiamäärä pysyy samana. Olettaen siis, että vain makrosuhteet muuttuvat, ei energiamäärä.

         Kylläkyllä, aivan :) Mulle on nyt kerrottu ruokavalioni makrojen prosenttijakauma, mutta sen tarkka jakaminen täällä on kielletty. Suuntaa-antavasti voin kertoa että ainoastaan rasvan osuus on virallisterveellisten suositusten sisällä, hiilaria on vähemmän ja proteiinia paljon enemmän (mikä ei varmaan yllätä).

 21. 21

  sara sanoo

  Onkohan tuo sinun dieettisi kuitenkin ns. laihduttajan dieetti, muistaakseni rasvat oli melko tiukasti rajattu. Kuulostaa jotenkin huonolta, jos on koko ajan nälkä.
  Kommentoin edelliseen tämän aiheen postaukseen puurosta, jota syön, jos teen pitkäkestoisen liikuntasuorituksen tai syöminen viivästyy ja minun ”energiapuuronihan” sisältää kaurahiutaleiden lisäksi marjoja, hieman jotakin öljyä, raejuustoa ja pähkinöitä/manteleita. En edes muista milloin kotona olisin syönyt puuroa ilman lisukkeita. :)

  • 21.1

   Sanni sanoo

   Onkohan tuo sinun dieettisi kuitenkin ns. laihduttajan dieetti, muistaakseni rasvat oli melko tiukasti rajattu. Kuulostaa jotenkin huonolta, jos on koko ajan nälkä.

   Kaloreiden perusteella en usko, että on laihduttajan dieetti. Jos nyt siis osasin laskea energiamäärän oikein. Tästä tullaan varmasti puhumaan huomenna tapaamisessa.

   Mun puurossa on muuten myös reilusti raejuustoa :) Eikä siltikään pidä mainittavasti nälkää.

 22. 22

  cake sanoo

  En kommentoinut edelliseen postaukseen, mutta ajattelin jo silloin että näin tässä käy.

  FitFarmin dieetit ja muut vastaavat eivät mielestäni ole tarkoitettu sinulle Sanni. Sinun tarkoituksesi ei ole radikaalisti pudottaa painoa tai kasvattaa lihasmassaa. Olin suoraan sanottuna järkyttynyt, että ammattilainen on tehnyt sinulle tällaisen ohjelman.

  Olisit aivan hyvin voinut itse kustomoida itsellesi ruokavalion, jossa lisäät hiilareiden määrää ja vastaavasti hieman vähennät rasvan määrää. Hiilareita ei myöskään tarvitse nauttia päivän jokaisella aterialle. Minä saattaisin kokeilla sitä että esim. aamiainen olisi vhh-ruokavalion mukainen ja päivän muilla aterioilla olisi hiilareita. Iltapala fiiliksen mukaan, jos tuntuu että ei jaksa enää siinä vaiheessa syödä paljoa, niin pieni vhh-mallin iltapala voisi sopia.

  • 22.1

   Sanni sanoo

   Olisit aivan hyvin voinut itse kustomoida itsellesi ruokavalion, jossa lisäät hiilareiden määrää ja vastaavasti hieman vähennät rasvan määrää.

   Tätä olen yrittänyt, mutta onnistumatta. Juuri siksi halusin ulkopuolisen tahon mukaan kuvaan koska itselle oli liian suuret kynnykset joko psykologisista tai silkoista mukavuussyistä alkaa lisätä hiilareita. Ostamalla valmennuksen tulee suurempi motivaatio oikeasti myös vetää kokeilu läpi. Omatoimisesti ei tullut mitään.

   Minä saattaisin kokeilla sitä että esim. aamiainen olisi vhh-ruokavalion mukainen ja päivän muilla aterioilla olisi hiilareita.

   Mun FF-aamiainen onkin lähes hiilariton, ja kahdella päivän pääaterialla on sitten se suurin hiilarilasti. Treenittömänä päivänä vain yksi ateria on ”hiilariateria”.

 23. 23

  sanoo

  Fitfarmin ”ongelma” on ehkä se, että se mikä sopii useimmille ei sovi kaikille. Minun kropalle FF:n dieeteistä rasvanpolttoon tähtäävät ovat liian vähähiilarisia. Seurauksena ummetus, turvotus ja vähäenergisyys. Siinä missä useimmilla muilla 5 viikon aikana oli paino tippunut jopa 5kg oli mulla paino noussut puoli kiloa ja olo oli ikävä. En halunnut jatkaa.

  Toisella ei pelkästään rasvanpolttoon tähtäävällä FF:n valmennuksella (Bikini Challenge, 10 vk) ruokavalio sopi mulle paremmin, mutta ne 3 kiloa tuli pikkuhiljaa takaisin dieetin päätyttä. Niin tiukalla dieetillä en voisi jatkuvasti olla, ei se ole minusta elämää ja kultaista keskitietä on vaikea löytää.

  Minusta on ihan hyvä idea, että kokeilet lisätä ruokavalioon hiilareita. Minun kropalle (hyvät) hiilarit on ainakin tosi tärkeitä aineenvaihdunnan, kuitujen saamisen ja hyvän mielen kannalta. Mutta kun sinä olet niin hirveän hoikka, niin ehkä tarvitsisit ne juustot ja pähkinät. Valmentaja voi sitten tietty olla eri mieltä. Mielenkiinnolla odotan jatkoa tästä aiheesta! Tsemppiä!

 24. 24

  Karoliina sanoo

  Etkö voisi jatkaa normaalisti vhh:lla lisäten hieman hiilihydraattien osuutta? Tai niin itse tekisin. :)

  • 24.1

   Sanni sanoo

   Copypeistaan tähän saman mitä vastasin tuossa yksi kommentti yläspäin cakelle:

   ”Tätä olen yrittänyt, mutta onnistumatta. Juuri siksi halusin ulkopuolisen tahon mukaan kuvaan koska itselle oli liian suuret kynnykset joko psykologisista tai silkoista mukavuussyistä alkaa lisätä hiilareita. Ostamalla valmennuksen tulee suurempi motivaatio oikeasti myös vetää kokeilu läpi. Omatoimisesti ei tullut mitään.”

   Mulla siis oli jo viime vuoden keväällä vakaat aikomukset lisätä treenin ympärille hiilareita ja ostin kaappiin aineksetkin kokeilua varten. Ei tullut mitään. Mä olen niin tottunut vhh-tapaani koostaa lautanen (2/3 kasviksia, 1/3 proteiinia) ja ennen kaikkea PIDÄN kasviksista nykyään niin paljon enemmän kuin pastasta, riisistä tai vaikka pavuista, että aina ruoanlaiton koittaessa lautaselle sujahtivat ne tutut lemppariruoat eikä suunniteltu hiilarilisäys löytänytkään sieltä paikkaansa. Ennen kaikkea kynnys oli varmasti psykologinen, sen voi ymmärtää vain toinen vhh:n kautta elämänmuutoksen kokenut. Juuri tähän asiaan koin tarvitsevani ulkopuolisen apua.

   En siis halua missään nimessä lähteä tekemään paluuta ”normaaliin”, virallisterveellisten tahojen suosittelemaan hiilarimäärään vaan tavoitteena on löytää optimaalinen hiilaritaso liikuntasuoritusten kannalta menettämättä vhh:n muita etuja, jos se vain suinkin on mahdollista. Vhh on elämäntapana minulle niin toimiva ja hyvää oloa ylläpitävä, että jos osoittautuu, että juoksussa kehittyminen ei ole mahdollista ilman totaalista vhh:sta luopumista, niin sitten luovun mieluummin juoksutavoitteista ja tyydyn maltillisempaan aerobiseen liikuntaan kuten kävelyyn.

   Aina on loppupeleissä kyse terveyden kokonaistilasta – jos yhden tiilen muuraus eri laastilla tarkoittaa muun pohjan merkittävää rapistumista, on parasta jatkaa vanhalla laastilla vaikka uutta tiiltä ei välttämättä saisi pysymään mukana yhtä hyvin.

 25. 25

  Anna sanoo

  Moikka Sanni!
  Miksi päädyit fitfarmiin? :)
  Suosittelen tutustumaan myös Kaisa Jaakolan Optimal Performanceen.
  Vanhana vhh:laisena Kaisan opit on sopinut mulle.

  • 25.1

   Sanni sanoo

   Moi Anna!

   En tiedä luitko ensimmäisen kokeilua koskevan postaukseni, mutta tarkoituksena on siis vertailla kahta eri valmennusta, ja Optimal Performance on toinen niistä :) Kaisa ja Joni ovat itse asiassa meidän tuttuja ja Kaisa on tehnyt mulle muinoin (ennen OP-aikoja) yhden treeniohjelman ja ruokavalionkin – voin kertoa, että ruokavalion noudattaminen ei onnistunut :D Tuolloin olin vielä aivan päinvastaisessa tilanteessa kuin nyt eli valtavassa hiilarikoukussa, ja kasvisten ja proteiinin lisäys ja pastan korvaus vaikka bataatilla tuntui tuolloin yhtä vaikealta (ja jopa vastenmieliseltä) kuin nyt hiilareiden lisäys ja rasvan vähentäminen.

   Anyways, miksi valitsin FitFarmin toiseksi valmennusyritykseksi? Jaa-a, siihen minulla ei itse asiassa ole parempaa vastausta kuin että FitFarm ja Optimal Performance olivat ensimmäiset konseptit ja valmennusyritykset jotka minulle tulivat mieleen, kun lähdin valmennustahoa etsimään. Ne ovat kaiketi tällä hetkellä Suomen tunnetuimpia liikunta- ja ravintovalmennusyrityksiä.

   Optimal Performancen konseptin ja Kaisan tuntien OP:n lähestymistapa tuntui luonnostaan minulle sopivammalta, mutta kiinnostuin ajatuksesta vertailla kahta erilaista valmennusta ja katsoa, pääseekö niillä hyvinkin erilaisiin tuloksiin, vai lopulta erilaista polkua samaan tulokseen.

   Miten sitten FitFarm päätyi siksi ohjelmaksi, jolla aloitin? No, tässä kohtaa OP:n asiakaspalvelu joutuu saamaan vähän kritiikkiä, sillä sieltä ei yksinkertaisesti vastattu (!!) mun yhteydenottoon. Laitoin yhteydenotot FitFarmille ja OP:lle samana päivänä ja FitFarmilta vastattiin puolessa tunnissa. Ajanvaraus hoitui saman tien. Kun OP:lta ei ollut kuulunut mitään 10 päivään (!), soitin sinne ja sain kuulla, että viestini oli kyllä vastaanotettu ja pahoiteltiin, ettei kukaan ollut vastannut. Tässä vaiheessa minulla oli jo ollut runsaasti viestintää FitFarmin kanssa valmennuksen tiimoilta ja ensimmäinen tapaaminenkin, joten valmennussuhde heidän kanssaan oli tavallaan jo alkanut siinä vaiheessa kun vihdoin sain ajan varattua OP:lle.

   Mutta nyt projektin käynnistyttyä minusta on lopulta ihan hyväkin, että aloitin sillä drastisemmalla valmennuksella, koska rankkuudestaan huolimatta olen sitä mieltä, että minulle voi tehdä myös hyvää saada vähän ”shokkihoitoa” hiilarien suhteen. Odottaisin, että ennen niin vaikealta tuntunut pieni kvinoalisäys tai kourallinen tattarinuudeleita aterian kylkeen ole homma eikä mikään tämän kokemuksen jälkeen.

   • 25.1.1

    satu sanoo

    Täytyy muuten tähän kommentoida vielä erikseen. Melko huonoa asiakaspalvelua OP:lta, mutta en itsekkään ollut täysin tyytyväinen. Olin heillä asiakkaana ja koen saaneeni hyötyä tapaamisista. Ongelmaksi tuli se, että jouduin perumaan pari kertaa sovitun ajan. Tein sen heidän nettisivulla olleen aikataulun rajoissa, mutta silti tapaamiset merkittiin käytetyiksi. Elämässä oli silloin niin monta muutakin asiaa meneillään, että en jaksanut alkaa reklamoimaan. Nyt kyllä vähän harmittaa, olisi pitänyt.

   • 25.1.2

    Anna sanoo

    HAA anteeksi, en ole taas rekisteröinyt aiempaa postaustasi ;)
    Tsemppiä siis tähän ”ihmiskokeeseen”!
    Ja ainoastaan kokeilemallahan sen sopivan tavan itselleen voi löytää :)
    Jään mielenkiinnolla seuraamaan (kuten aina sun blogiasi, ainut blogi mitä jaksan enää käydä lukemassa)
    Olet niin upea ja aito, ihana Sanni!

 26. 26

  Matilda sanoo

  Huomenta.
  Olipa ikävä kuulla että noin huonovointinen olet. Jotenkin itsekin kuvittelin että tulisi sulle jotenkin raskas olo mutta tuohan kuulostaa siltä kuin olisit hirveällä laihiksella. Kuuntele kehoasi viimeistään parin viikon jälkeen, sen olen ymmärtänyt että jokaisen keho kuitenkin toimii omalla tavallaan. Esim itse olen laihduttanut aikoinaan kiloklubilla joka pohjautuu terveellisiin elämäntapoihin ja maltilliseen laihdutukseen, mutta niin vain siinäkin piti syödä enemmän kuin suositeltiin ihan vain että voi hyvin ja silti laihduin niin kuin pitikin. Samoin aamuiset juoksulenkit ennen kello 12 – eivät sovi mulle. Palkintona päänsärky ja huippaus. Mitä tuota itseään sitten kiusaamaan ku illalla lenkki nautinto.

  • 26.1

   Matilda sanoo

   Palkintona siis päänsärky ja huippaus. Mitä tuota itseään sitten kiusaamaan ku illalla lenkki nautinto.

  • 26.2

   Jonttu sanoo

   Optimal Performancesta tosi hyviä kokemuksia. :) Olin viime syksynä ravintovalmennuksessa, ja tuli sellainen olo, että sinne sain mennä todellakin omana itsenäni ja omine lähtökohtineni; myös toiveitani kuunneltiin erittäin pitkälle. :) Tuloksetkin ovat olleet hyviä. Ja kysymyksiä sai muuten esittää (olet ehkä huomannut pienoisen taipumukseni kysymyksien esittämiseen). :D

   Jos ja kun vielä joskus ruokavaliooni puuttuisin (ja jatkossa vain liikunnan kannalta, esim. kestävyyssuorituksessa jaksamisen parantamiseksi), niin ohjeita kysyisin kyllä suoraan juokuvalmentajiltani. Olen tajunnut, että heillä on kovasti asiantuntemusta.

   Tehdäänkö sinulle BioSignature OP:ssa?

   Miten eilinen lenkki sujui? Tämä on niin mielenkiintoista, että voisi vain roikkua täällä blogissa päivät pitkät.

   • 26.2.1

    Sanni sanoo

    Ja kysymyksiä sai muuten esittää (olet ehkä huomannut pienoisen taipumukseni kysymyksien esittämiseen). :D

    Me ollaan tässä Jonttu ihan samiksia, myös mä esitän kysymyksiä ja PALJON :)

    Tehdäänkö sinulle BioSignature OP:ssa?

    Tarkoitatko sitä rasvapihtimittausta? Joo, se tehtiin.

    Eilinen lenkki sujui lopulta ihan ok, 60 minuutin aikana kävelin 40 minuuttia ja juoksin välillä lyhyitä pätkiä yhteensä 20 min. :) Jaksoin ihan hyvin vaikkei energiat olleetkaan huipussaan, kiitos juustolatauksen :)

 27. 27

  satu sanoo

  Kurja kuulla että olo on huono, mutta ei mitenkään yllättävää kun teit noin ison muutoksen. Ja tiedän todellakin millaista on kun nälkä on puoli tuntia tai viimeistään tunnin päästä ateriasta. Toivoinkin että Optimal Performance olisi toinen kokeilusi. Omalla kokemuksella sanoisin että se kuulostaa järkevämmältä kuin tämä mitä nyt kokeilet.

  Tekisi mieli kannustaa kuuntelemaan omaa kehoa ja tekemään muutoksia tähän nykyiseen malliin, mutta ymmärrän hyvin että kun haluat tehdä kokeilua, haluat tehdä sen kunnolla. Samaa perinpohjaisuutta kuin kosmetiikkajutuissakin :). Ja onhan tämä lukijallekkin äärimmäisen mielenkiintoista. Muista kuitenkin että oman terveyden kanssa ei kannata leikkiä, joskus voi käydä niin että seurauksista kärsii vuosia. Kokemasi reaktiot kertovat aikamoisesta stressitilasta elimistössä, mikä ei ainakaan pidemmän päälle ole hyvä asia. Jos elimistö ei ala sopeutumaan, puhalla peli poikki ajoissa, jookos :)

  • 27.1

   Sanni sanoo

   Jos elimistö ei ala sopeutumaan, puhalla peli poikki ajoissa, jookos :)

   Aivan varmasti, kiitos huolenpidostanne :) Mutta tosiaan, kyllä FitFarmillakin kuunnellaan henkilökohtaisessa valmennuksessa todella tarkkaan asiakkaan fiiliksiä, minun ruokavaliotanikin hienosäädettiin heti saman tien tämänpäiväisen tapaamisen aikana kun kerroin voinnistani. Ovatkohan kommenteissa esiintulleet negatiiviset kokemukset tulleet lähinnä nettivalmennuksesta? No, ei sekään tietenkään hyvää palautetta yritykselle ole jos minkä tahansa muodon (netti, henk.koht) valmennus tuo huonon olon, mutta en voi ainakaan sanoa etteikö mun valmennuksessa kuunneltaisi tarkkaan mitä kerron fiiliksistä ja lähdettäisi tekemään toimenpiteitä sen perusteella.

 28. 28

  sanoo

  Minä olen ollut ”juttadieetillä” ja laihduttanut sillä 15 kg. Ei ole FitFarmin ruokavaliosta mitään negatiivistä sanottavaa vaan pelkkää plussaa. Noudatan koko ajan samantyyppistä ruokavaliota mutta FodMapin puitteissa. Ei siis kannata tuomita jos ei tiedä, sanon ihan yleisesti enkä tarkoita Sannia. Sannilla ei varmaan ole samanlaista ruokavaliota kuin mulla oli. Mielenkiinnolla seuraan, toivottavasti se oma tie löytyy. Itse kannatan ihan kotiruokaa ja tekemään kaiken itse eväitä myöten :)

 29. 29

  Akan sanoo

  Hurjan kuuloiset vaikutuksen uudella ruokavaliolla! Ihan kuin sulla olisi vieroitusoireita o_O

  Mutta valtavan mielenkiintoinen tämä ”rottakoe”. Jään jännityksellä odottamaan UKK-tutkijan haastattelun raportointia :).

 30. 30

  Tipitii sanoo

  Itsekin olin viime vuonna tuolla FitFarmin-ruokavaliolla hetken aikaa, ja olin tosi huonossa kunnossa. Jäi kesken. Näköjään ne tuuttaa samaa ohjetta kaikille, eikä yhtään katsota minkälainen ruokavalio on taustalla :O Hurjaa touhua… itse kokeilen nyt rennolla otteella Alku-ruokavaliota, ja tässä ei ole tarvinnut täristä nälän kourissa, pyörtymispisteessä, vaan olo on kaikinpuolin hyvä.

  • 30.1

   Sanni sanoo

   Näköjään ne tuuttaa samaa ohjetta kaikille, eikä yhtään katsota minkälainen ruokavalio on taustalla :O

   Me juteltiin tästä tänään tapaamisessa paljon (Mikko halusi ottaa kantaa kommenteissa esitettyihin juttuihin), ja asia ei ole noin. Nettivalmennuksissa on eri konsepti, siellä ruokavaliot on enemmän yksipäistetty ja tehty tiettyjen keskitien arvojen mukaan (mitä muuta toisaalta tuhansien ihmisten yhteisvalmennuksessa voisi tehdäkään..?), mutta henkilökohtaisissa valmennuksissa ruokavaliot ovat joka asiakkaalla yksilölliset.

 31. 31

  Saara1 sanoo

  Moi, nyt en kyllä tajua miksi koet hyväksi ”shokkihoidon” hiilarien suhteen. Jotta rasva-aineenvaihdunta ja sen myötä hormonitasapaino ei menisi aivan sekaisin, esim. dieetiltä palautumisen jälkeen hiilarien määrää kasvayetaan hyvin maltillisesti, esim. 20 grammaa viikossa. On aivan varma että kenen tahansa kroppa mene sekaisin, jos hiilareita tulee yhtäkkiä esim. 100 grammaa enemmän/päivä, etenkin kun olet ollut vhh:lla niin pitkään.
  Oikeasti harmittaa, että monien mielestä tää on vain mielenkiintoinen tai jännittävä kokeilu, kun netti on pullollaan tarinoita ihmisistä jotka ovat saaneet aineenvaihduntansa aivan täysin sekaisin Fitfarmin tai vastaavien terveellisiltä vaikuttavia dieettejä noudattamalla. Jos kilpirauhasen kanssa tulee ongelmia, niin niitä korjaillaan helposti seuraavat 2-3 vuotta.
  Olen vain aidosti huolestunut ja sitä mieltä, että kroppaa ei tällaisen läpi kannata laittaa pelkästään kokeilun vuoksi.
  Itse syön ns. hiilaritietoisesti ja harrastan lenkkeilyä ja esim. ennen puolimaratonia suoritan parin p
  Ivän hiilaritankkauksen. Muuten tällainen harrastelijamainen lenkkeily ei mielestäni tarvitse orjallisia ravinto-ohjeita, etenkin kun ainakin muhun niillä on erittäin huono psyykkinen vaikutus.

  • 31.1

   Sanni sanoo

   Moi, nyt en kyllä tajua miksi koet hyväksi ”shokkihoidon” hiilarien suhteen.

   Pääkopan kannalta eli psykologisesti. Mulla on kiistatta ollut lukko lisätä hiilareita (ja nyt puhun siis korkeahiilarilähteistä kuten kvinoasta) edes pientä määrää kerralla, ja nyt kun ohjelma tavallaan ”pakottaa” mut lisäämään niitä suhteessa hyvinkin suuren määrän entiseen verrattuna, niin se tuulettelee mun päätä ja muuttaa tehokkaasti mun suhtautumista siihen mikä on ”paljon” hiilaria. Koska tuo mulle tehty lisäyskään ei ole suuressa kuvassa _paljon_ hiilaria, mennään edelleen vhh:n rajoissa, se vain on suhteessa paljon hiilaria entiseen tasooni nähden.

   Nyt puhun siis vain psykologisista vaikutuksista, fysiologiset ovat tietysti asia erikseen. Kyllä, mun kroppa on varmasti tällä hetkellä sekaisin, ja totta kai seuraan myös näitä fysiologisia oireita ja teen hienosäätäviä toimenpiteitä niiden mukaan. Eka viikko oli mielestäni tärkeää yrittää tehdä niin tarkasti ohjeiden mukaan kuin mahdollista, jotta ruokavalion vaikutukset saataisiin selville. Muutoksia voi lähteä tekemään vasta kun tietää miten kroppa reagoi.

   Pikkuisen olen tuota hiilarimäärää nyt säätänytkin, eli en ota aterian hiilareita ihan täysimääräisenä vaan n. 60-75-prosenttisina, ja Mikko lisäsi ruokaani rasvoja. Se, että kroppa ei reagoinut turvotuksella on mielestäni tosi hyvä merkki, ja ensimmäisen viikon perusteella voisi tehdä johtopäätöksen, että hiilarien lisäystä merkittävämpi vaikutus olotilaani oli rasvan liian radikaali vähentäminen totuttuun tasoon nähden. Rasva pitää pidempään kylläisenä kuin hiilari, sehän on selvää. Jos sen määrä kertalaakista vähennetään alle puoleen totutusta, niin eipä ihme että kylläisyys ei pysy yllä vaikka vatsa pullistelisi salaattia.

 32. 32

  Amanda sanoo

  Hmm. Luulisin, että toisaalta tuollainen reaktio on ihan normaali, kun ruokavalio yhtäkkiä kääntyy melkeinpä päälaelleen. Olet tottunut saamaan energiasi rasvasta, et hiilihydraateista. Todennäköisesti tottumiskysymys, mutta kuuntele kehoasi ja toimi sen parhaaksi.

  Minua kiinnostaisi ihan kamalasti kokeilla tuota vhh:ta, mutta valitettavasti en pysty: minulla on ykköstyypin diabetes, joten verensokeri laskee ilman hiilareita :(

  • 32.1

   helokki sanoo

   Kyllä ykköstyypin diabeetikko voi aivan hyvin olla vhh:lla. Itsekin olen. Kun hiilihydraattia syödään vähän, insuliiniakin pistetään vähän. Sokerit ovat pysyneet minulla todella tasaisina. Mitä enemmän hiilaria syöt, sitä vaikeampi on arvioida pistettäviä insuliinimääriä. Yleinen harhaluulo on, että vhh:lla olevat kärsisivät matalasta verensokerista. Asia ei näin ole. Vhh:lla olevat saavat TASAISEN verensokerin. Tämä on koko vhh:n pointti! Ja mikä diabeetikolle (tai kenelle tahansa) olisi tärkeämpää kuin tasainen verensokeri…

   • 32.1.1

    Amanda sanoo

    Okei, hyvä tietää! Olisiko sinulla antaa jotain vinkkejä? Olen kyllä ennenkin vähentänyt hiilareitten määrää hieman, mutta en niin rajusti kuin Sanni. Olisiko oikeasti mahdollista diabeetikkona syödä esimerkiksi vain 20 g hiilaria päivässä?

    • 32.1.1.1

     helokki sanoo

     Päivittäiset hiilihydraattimäärät ovat kohdallani 20-70 grammaa. Yleensä n. 50. Se, sopiiko sinulle 20 g/päivä, on sinun itse selvitettävä. Lääkärit, toiset diabeetikot tai ketkä tahansa muut (minä mukaan luettuna :) eivät voi tietää, mikä toimii juuri sinulle. Kun kysyit, onko mahdollista syödä hiilihydraattia vain 20g/päivä, niin esitä kysymys toisin: Miksi 1 tyypin diabeetikon EI olisi mahdollista syödä vhh-ruokalion mukaisesti? Näinhän diabetesta on ennen hoidettu…kunnes lääketeollisuus lanseerasi mm. pikainsuliinit. Onko diabesta sairastavan järkeä syödä 5 kertaa päivässä paljon hh ja sitten pistää paljon insuliinia?

     Vhh:lle tulee antaa aikaa, itselläni kesti n. 3 viikkoa sopeutua uuteen ruokavalioon. Tärkeää on tietysti se, että ruokavaliosi on monipuolinen ja tukee hyvinvointiasi. Kun jättää pois viljat, perunan ja riisin, voi syödä paljon monipuolisemmin ja enemmän kasviksia ja marjoja. Jotta kuidun puute ei pääse yllättämään, kannattaa syödä kuitulisänä esim. psylliumia luonnonjogurttiin sekoitettuna.

     Vhh-kirjallisuutta löytyy paljon, kannattaa perehtyä siihen huolella.

 33. 33

  Sissi sanoo

  Mielenkiintoinen on kokeilu ja odotan raportteja innolla. Omasta mielestä on selvää että kun radikaali muutos tehdään niin ei viikossa voi vielä tuloksia näkyä. Sama on varmaan toisinkinpäin, jos vaihtaa hiilariruualta tiukkaan vhh:n. Ja itsestä tuntuu, että hyvin voi kokeilla eri ruokavalioita, kyllä sieltä sitten takaisin pääsee jollei sovi. Itse olen ihan tavis normiruuan syöjä ja kiinnostusta olisi vähentää hiilareita hieman, jotta pääsisi mm raskauskiloista eroon ja pullahimosta,mutta toistaiseksi en ole onnistunut. Ja ihan asiasta kolmanteen, mun mielestä puuro ei oo ikinä pitänyt kylläisenä, aina on puolen tunnin päästä nälkä ja jos urheilemaan lähtee niin aamulla kyllä pitää syödä jotain muutakin.

 34. 34

  sanoo

  Mielenkiinnolla seuraan tätä kokeilua :) Harmi kun osa tiedoista on ”salaista”, antaisi tarkemman kuvan jos kaiken voisi kertoa. Itse valmistuin juuri ravintovalmentajaksi. En ota kantaa fitfarmin juttuihin, kun en tiedä tarpeeksi, mutta tosiaan mukavaa kun kerrot näistä kokemuksista rehellisesti ja avoimesti!

 35. 35

  Lusa sanoo

  Nämä kommentit on niin mielenkiintoisia, että kommentoin vain saadakseni sähköpostiin ilmoituksen uusista kommenteista. :D

  • 35.1

   Sanni sanoo

   :D

   Kyllä, keskustelu on tosi mielenkiintoista! :) Ja olen niin superinnoissani että lähdin tähän projektiin kun opin niiin paljon! ^_^

 36. 36

  Sini sanoo

  Heippa Sanni ! :)
  Tosi paljon tsemppiä sinulle, ensinnäkin! En tiedä onko sinusta helppoa jakaa nämä tuntemukset tänne, mutta itse ainakin odotan jatkoa. Haluan tietää mitä sinulle kuuluu ja miten ruoka vaikuttaa sinuun :) Asiat järjestyy varmasti parhain päin.
  On jännä, miten erilailla ihmiskehot toimii.. Yksi ruokavalio, mikä sopii toiselle, ei todellakaan sovi toiselle. Itse en ole ihan löytänyt tuota ”oikeaa ruokavaliota”. Kyllä se joskus (toivossa hyvä elää).
  Mielenkiintoista – toisen keho toimii hyvin niukkahiilareilla, mutta olen youtuben maailmassa törmännyt myös sen vastakohtaan – HCLF (High carb low fat) Vegaani. Huhhuh. En halua alkaa kenenkään ruokavaliota mollaamaan – jotkut väittävät voivansa mainiosti korkeahiilarisella ruokavaliolla (ja toiset, kuten sinä, matalahiilarisella). Ja muistan nähneeni myös starch based vegan – ilmiön.. tai kokonaan raakaruokavalion.
  Jokaisella omat tyylinsä..!
  Hyvää keväänodotusta – toivottavasti pian on jo parempi olo<3

  • 36.1

   Sanni sanoo

   Kiitos kommentistasi Sini :) Erilaisten ravinto- ja ruokailumallien sopivuus ja kehon reaktiot ruoka-aneisiin eri ihmisillä on kyllä äärimmäisen kiinnostava aihe, olen samaa mieltä :) Jo pelkästään se, että toiset saa syödä vaikka kaksin käsin kauhoen karkkia ja hampurilaisia eikä näy missään toisten saadessa lisäkilon jo pelkästä suklaapatukan näkemisestä on niin kiehtovaa… Aineenvaihdunnan mysteerit..! Jossain toisessa elämässä voisin olla tutkijana tällaisella alalla ^_^

   Mun ruokavaliota muokattiin jo vähän tämän päiväisessä tapaamisessa ja lisää vapaampaa säätämistä on odotettavissa, olen kovin optimistinen olon kohenemisen suhteen :)

  • 36.2

   Nimetön sanoo

   Mielenkiintoinen tuo HCLF-ruokavalio. Mitenköhän sitä noudattavat perustelevat tuon korkean hiilihydraattipitoisuuden terveyden kannalta?

   Olen huomannut, että moni ihminen kertoo syövänsä paljon hiilihydraattia kuitenkaan ymmärtämättä, mitä se elimistön sokeriaineenvaihdunnan kannalta tarkoittaa. Varsinkin ikääntyvillä ihmisillä elimistön kyky käsitellä hiilihydraattia heikkenee. Toisaalta länsimainen yhteiskunta on saanut elintasosairaudekseen 2-tyypin diabeteksen jota sairastavat yhä enemmän myös hoikat ja urheilulliset ihmiset (ja lapsetkin). Moni luulee, että ainoastaan ylipainoinen voi saada tyypin 2 diabeteksen. Ylipaino on toki yksi riskitekijä, mutta se ei ole se ainoa ”tie” diabetekseen. Toivottavasti ihmiset alkavat vihdoin ymmärtämään, että kyse on paljon muustakin.

 37. 37

  tiippa sanoo

  Oikeastaan en ihmettele noita tärinäoloja yhtään! Kyllähän aineenvaihdunta joutuu uusien haasteiden eteen ja toi olo on varmasti verrattavissa siihen, kun me monet lukijat aloitettiin sun kaa viime vuonna ketoosi jouluähkyjen ja hiilaritankkausten jälkeen :D Olihan ne voimatasot alkuun matalat, kun keho ei ehkä osannut käyttää rasvaa niin hyvin hyväksi.

 38. 38

  Jonttu sanoo

  Ehkä osa FitFarm-vastaisuudesta täällä kommenteissa saattaisi johtua siitä, millaisen kuvan Jutan tekemät tv-ohjelmat ovat ihmisille laihduttamisesta antaneet. Niissä kun on mahdollista saada jokin palkinto, jos ihminen laihduttaa lyhyessä ajassa hurjan määrän ja pääsee johonkin tiettyyn, sovittuun tavoitepainoon (minusta tällainen kilojen tarkkuudella laskettu painotavoite on jo itsessään ihan hullu ajatus!). Lisäksi niissä ohjelmissa on mukana videopäiväkirjaa ihmisten elämästä, ja monen elämä onkin aamuaerobista ja rahkojen ja kanan popsimista (yleensä näytetään, kun Jutta käy kotivierailulla painonpudottajan luona ja tarkastaa siellä hyvinkin rahkapitoisen jääkaapin).

  Osa pääsee mahtaviin tuloksiin ja varmasti siten motivoi monia muita ylipainoisia, mutta toteutustapa on viihteen tekemiseen tähtäävä. Jää vain jotenkin huono kuva, kun pari kuukautta tai puoli vuotta vedetään ihan täysillä.

  Ja ruokavalion yksipuolisuudesta tuli mieleeni eräs uusi sosiaalisessa mediassa yleistymään päin oleva trendi: nuoret ja nuorehkot fitness-tyttöset poseeraavat tai ottavat kuvia siitä, miten treenikassissa on säilyketölkkikanaa. Tuota kanaa sitten päivälliseksi, iltapalaksi, koko ajan (tuntuu siltä). Onhan siinä paljon proteiinia ja vähän rasvaa eikä hiilareita, mutta kuinka terveellistä on ensinkään syödä paljon säilykepurkkiruokaa.

  • 38.1

   Sanni sanoo

   Hyvää pohdintaa, Jonttu. Siinä on varmasti perää mitä kirjoitit ”juttailun” vaikutuksesta ennakkoasenteeseen FitFarmia kohtaan. Tosiasassa FitFarmin asiakaskuntaan mahtuu fitness- ja ”sohvaperuna” -ääripäiden väliin myös paljon keskitien asiakkaita joilla ei ole paino-ongelmia tai fitness-haaveita.

   Aika kamalaa tuo mitä kerrot nuorten fitness-tyttöjen välittämästä kuvasta some-maailmassa… Onneksi en blogiani lukuunottamatta juurikaan vietä aikaa somen eri foorumeilla, ahdistuisin tuollaisesta. Huomaa muuten, että kun en hengaa somessa, en oikeastaan tiedä mitään nykynuorten maailmasta. Sain kuulla synttäripostaukseni kommenttien kautta, että yläasteikäisten keskuudessa fitness on nyt trendikästä ja fitness-vartalo on kauneusihanne. En tiennyt siitä mitään. Mun aikoina vain suurilla tisseillä oli merkitystä, vatsalihaksista tai muokatuista käsivarsista viis. Pojat tuskin olisi edes tajunneet jos jollain tytöllä olisi ollut vähän habaa…

   • 38.1.1

    Jonttu sanoo

    Somen ”uudet” kanavat, kuten Instagram nyt esimerkkinä, ahdistavat minuakin ja pahasti, jos vaan sinne eksyn. Ja kun se on niin koukuttava paikka, kun yksi klikkaus johtaa aina toista mielenkiintoisempaan profiiliin. Mutta niistä tulee ensimmäkin tosi paha mutta myös tyhjä olo! Täydellisyyteen hiottua pintaa, mutta onko ihmisyys jo pelkistynyt siihen? :( Nuorten naisten kauneusihanteet ovat nykypäivänä aivan järkyttävän kovat!

    Seurailen siksi, että haluan vähän tietää, missä mennään. Voin kyllä sanoa, että hullumpaan suuntaan on koko ajan mielestäni menty. Voi kun sellainen kunnon luonnollisuus löysi vielä joskus itsensä läpi.

    Joo, aiemmin oli tosiaan valttina kauniit kasvot ja tietenkin rinnat, mutta nyt ne eivät riitä lähimainkaan: pitää olla tosi kapea vyötärö, ylisuuri pyllyosasto ja sitten tietenkin myös isot rinnat + kaunis muutenkin. Jos some olisi koko totuus, voisin heittää hanskat tiskiin saman tien. Mutta onneksi normaalielämä sentään vie voiton, ja epätäydellisyydessäkin voi olla kauneutta. Ja mikä sen parempaa oloa tuova asia kuin esim. koiran lempeä ja hyväksyvä katse – ei tarvitse miettiä, että pitäisikö lisätä joku filtteri kuvaan vaiko ei.

    • 38.1.1.1

     Sanni sanoo

     Mutta onneksi normaalielämä sentään vie voiton, ja epätäydellisyydessäkin voi olla kauneutta.

     Amen.

     mikä sen parempaa oloa tuova asia kuin esim. koiran lempeä ja hyväksyvä katse – ei tarvitse miettiä, että pitäisikö lisätä joku filtteri kuvaan vaiko ei.

     <3 Juuri näin, voisiko asian paremmin pukea.

  • 38.2

   Tiia sanoo

   Mä olen katsonut Jutan ohjelmia muutamia jaksoja ja mun mielestä hänestä itsestään välittyy ihan äärimmäisen positiivinen, energinen ja tsemppaava kuva. Uskon, että Jutta on oikeastaan hyvin mukava ihminen. Samoin uskon, että FitFarmilla on varmasti hyvin pätevää henkilökuntaa ja itse Bull Mentulallakin varmasti on muitakin valmennusmetodeja, kuin istua pöydän takana, nuuska huulessa ja haukkua ihmisiä:D

   Sen sijaan mikä mua yleisesti häiritsee kaikissa laihdutusohjelma-formaateissa on se show tyyli. Joku varmasti saa niistä motivaatiotakin, mutta mitä amerikammaksi mennään, sitä enemmän tuntuu, että jollekin yli 200-kiloisillekin ihmisille ainoa vaihtoehto aloittaa taipaleensa on järjetön rääkki. En tiedä, ketä se motivoi, mutta minua ei ainakaan (vaikken 200 kiloa painakaan). Kuin ainoa tie muuttaa elämäänsä mitenkään paremmaksi olisi kärsiä kipua ja nälkää ja rääkätä itsensä kuntosalilla oksentamaan ja kyyneliin, tulee väkisinkin sellainen fiilis, ettei kannata muuttaa mitään, kun ei se kuitenkaan ole tarpeeksi…

   Toisekseen minua häiritsee suunnattomasti se, miten ”terveellinen”(mitä kukakin sillä nyt ymmärtää) ruoka esitetään aina niin saakelin ankeana. Ihan oikeasti kasviksistakin saa vaikka mitä, mutta laihdutusohjelmissa syödään aina mahdollisimman plain ja tylsää ruokaa. Se kanafile on just ja just kypsennetty, mutta kaikki muu on raakoina köntteinä siinä sivussa… ”Laihduttaja” itkee porkana ja kurkku palojensa kanssa, mistä kaikesta joutuu luopumaan, kun puoliso vetelee sohvalla hampparia ja sipsejä.

   Ihan oikeasti, mausteissa ei ole juuri mitään kaloreita ja iso osa vielä jopa tutkimusten mukaan kiihdyttää aineenvaihduntaa. Muutamalla öljytipalla, etikoilla ja mausteilla saisi niihin ruokiin niin paljon enemmän ulottuvuuksia, niin miksi se laihdutusruokavalio pitää aina esittää kuivana kanana, mauttomana 0% raejuustona ja raa’an porkkanan järsimisenä?!

   • 38.2.1

    Sanni sanoo

    Sen sijaan mikä mua yleisesti häiritsee kaikissa laihdutusohjelma-formaateissa on se show tyyli. Joku varmasti saa niistä motivaatiotakin, mutta mitä amerikammaksi mennään, sitä enemmän tuntuu, että jollekin yli 200-kiloisillekin ihmisille ainoa vaihtoehto aloittaa taipaleensa on järjetön rääkki.

    Samaa mieltä, ei motivoisi minuakaan yhtään enkä näe tuollaista parhaana tienä kestävään elämäntapamuutokseen.

    Toisekseen minua häiritsee suunnattomasti se, miten ”terveellinen”(mitä kukakin sillä nyt ymmärtää) ruoka esitetään aina niin saakelin ankeana. Ihan oikeasti kasviksistakin saa vaikka mitä, mutta laihdutusohjelmissa syödään aina mahdollisimman plain ja tylsää ruokaa.

    Ihan samoja fiiliksiä, en kertakaikkiaan käsitä tuota. Ihan kuin olisi jotenkin itsensäylentävää esittää tilanne niin, että ”katsokaa nyt miten ankeaa ruokaakin mä syön päästäkseni kondikseen” – kun totuus on se, että samoista raaka-aineista saisi vaikka kuinka houkuttavan näköisiä ja makuisia kokonaisuuksia. Ihme touhua.

    • 38.2.1.1

     sara sanoo

     Niin samaa mieltä! Itse en syö lihaa, mutta kaikkea muuta kyllä mukaanlukien kala ja merenelävät ja sitten joskus joku säälii, kun ruokavalioni on muka niin tylsä ja rajoittunut! Samassa pöydässä saattaa istua ihmisiä, jotka eivät syö kasviksia, jos joku muu ei niitä heille valmista, eivät syö sieniä, eivät syö voimakkaita juustoja, eivät syö kaikkia maitotuotteita, eivät syö kalaa jne jne ja sitten muka minä olen se, jolla on niukka ruokavalio, kun jätän ainoastaan sen lihan pois! :D Ja näiden joidenkin ihmisten sääli olisi varmaan vielä suurempi, jos olisin vhh- ruokavaliolla…

     • 38.2.1.1.1

      Sanni sanoo

      ja sitten muka minä olen se, jolla on niukka ruokavalio, kun jätän ainoastaan sen lihan pois! :D

      Niinpä :) Niin tuttua asennetta…

      Ja näiden joidenkin ihmisten sääli olisi varmaan vielä suurempi, jos olisin vhh- ruokavaliolla…

      ^_^

   • 38.2.2

    sanoo

    En FitFarmin filosofiaa sen paremmin tunne (itse en asiakkaana ole ollut koskaan), mutta bodari/fitness ruokavalioista tiedän sen verran, että mausteetomuuden takana vaikuttaa tieto/ajatus/kokemus siitä, että tietyt mausteet/mausteen yleisesti kerää nestettä kehoon. Luulisin, että tuo mausteettomuus kantaa myös näihin tavislaihduttajiin samasta ajatuksesta. Sitä kuinka paikkansapitävä tämä ajatus mausteiden ”vahingollisuudesta” on en osaa sanoa.

    Bodari/fitness ruokavalioa, etenkin kisadieetti, tähtää myös siihen, että vartalo olisi mahdollisen rasvaton ja nesteetön, jotta lihakset erottuisivat mahdollisimman hyvin.

    • 38.2.2.1

     Sanni sanoo

     Nyt meni ehkä ”pullat ja vellit” sekaisin, tai siis en tiedä onko Jutan superdieetit -ohjelmassa erilainen ruokafilosofia kuin FitFarmilla, mutta FitFarmilla ei siis mausteet ole pannassa vaan niiden käyttöön päinvastoin rohkaistaan. Voimakkaat mausteet tehostavat rasvanpolttoa ja niiden käyttö on FF:n ruokavalio-ohjeen mukaan ”perusteltua ja hyödyllistä” :)

 39. 39

  Suvi sanoo

  Tuleehan tupakoitsijoilekin hurjia vieroitusoireita nikotiinista :) Kroppasi on tottunut saamaan rasvaa ja suolaa juustojen ynnä muiden muodossa, ei siis ihme että olosi on kurja! Keep going, olosi varmasti helpottuu pian! Teet suuren palveluksen terveydellesi kun lopetat niin suurien transrasvamäärien sullomisen! Puhumattakaan maitotuotannon eettisistä puolista… <3 Tsemppiä!

  • 39.1

   Sanni sanoo

   Eikös transrasvaa ole pääosin eineksissä, margariinissa ja snack-teollisuuden tuotteissa kuten kekseissä? En ole kuullutkaan että tavalliset, täysirasvaiset juustot olisivat merkittävä transrasvojen lähde. Joka tapauksessa, mun kolesteroli- ja trigly-arvot ovat erinomaiset ;) Veriarvojen puolesta voin siis popsia juustoja hyvällä mielellä :)

   • 39.1.1

    Joh sanoo

    Luonnostaan transrasvoja on nimenomaan rasvaisissa maitotuotteissa, vaikka niistä onkin taidettu enemmän puhua einesten ja kovetettujen kasvirasvojen yhteydessä. Eniten transrasvoja ihmiset saavatkin ymmärtääkseni juuri maitorasvasta. (En jaksanut laajemmin alkaa kaivella, mistä tämän joskus opin, mutta esim. Hesari tästä kirjoitteli vuosi sitten: http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1420605503744)

    (Ja tää sun ihmiskoe on überkiinnostava – seuraan silmä kovana! :) )

    • 39.1.1.1

     helokki sanoo

     Suomalainen laitosruoka (koulut, päiväkodit, sairaalat) sisältää todella paljon transrasvoja! Sannin vhh-ruokavalio…not so much :)

    • 39.1.1.2

     Tiia sanoo

     Totta on myös, että transrasvoja syntyy märehtijän pötsissä. Tällöin niitä kuitenkin syntyy bakteerien vaikutuksesta, ei teollisen prosessoinnin. Ja näiden kahden rakenne eroaa toisistaan. Tutkimusten mukaan nimenomaan keinotekoisilla transrasvoilla on yhteyttä terveysongelmiin.

     Voi toki myös olla, ettei asiaa vain ole riittäbän luotettavasti ja laajasti tutkittu.

   • 39.1.2

    Suvi sanoo

    Moikka! :) suosittelen kattomaan tän videon jos löytyy 10 min ylimääräistä aikaa! :)

    • 39.1.2.2

     Tiia sanoo

     Kiitos linkistä. Tohtori Hymanhan itse asiassa liputtaa rasvan ja vhh ruokavalion puolesta ja maidon prosessointia vastaan. Ei niinkään koko maitotaloutta vastaan…

  • 39.2

   Tiia sanoo

   Transrasvoja saadaan aikaan kemiallisella/teollisella prosessoinnilla ja niitä on eniten eineksissä, margariineissa ymv rasvoissa, valmisaterioissa, leipomo- ja konditoriatuotteissa sekä uppopaistetuissa ruuissa. Eli juuri kaikessa siinä, mitä Sanni on aiemmin syönyt?

   Lisäksi en ymmärrä tätä ainaista itkemistä maidontuotannon epäeettisyydestä, kun maitolehmät käsittääkseni ovat juurikin niitä tuotantoeläimiä tässäkin maassa, joilla on kaikista parhaat oltavat. Tai jos joku on raa’asti eri mieltä, niin voisi ystävällisesti vihdoinkin selventää kantaansa… Olen vilpittömästi utelias.

   • 39.2.1

    Suvi sanoo

    Eli sinusta ei ole raakaa astuttaa lehmiä epäluonnollisilla menetelmillä, vain jotta ne voivat kantaa sisällään 9 kuukautta vasikkaa josta joutuvat heti eroamaan, vain jotta sinä saisit juoda maitoa ja syödä juustoa? :) Lehmien maito ei kuulu meille, se ei ole meidän omaisuutta eikä meillä ole siihen oikeutta. Lehmien maito kuuluu vasikoille. Mutta kyllä, varmasti ”maitolehmilä” on paljon paremmat oltavat kuin niillä jotka tainnutetaan ja teurastetaan. Saavathan ne kuitenkin olla kytkettyinä lypsykoneisiin päivät pitkät ja vasta sitten menevät teuraaksi!! :)

    • 39.2.1.1

     Tiia sanoo

     Anteeksi, voi olla, etten nyt tiedä mistä puhun, mutta mun käsittääkseni lehmät siemennetään. Epäluonnolista se voi toki olla, mutta lehmälle itselleen ei kokemuksena kovinkaan kummoinen. Toimenpiteeseen sinänsä ei liity mitään raakaa ja se on lehmälle varmasti huomattavasti vähemmän stressaavaa, kuin luonnollinen lisäääntyminen, jossa toisena osapuolena on hormonihöyryinen tonninen sonni.

     Mä en tiedä, miten miellät ”oikeuden maitoon”. Lehmä on kesy kotieläin, joka on olemassa pelkästään hyötykäyttöä varten. Sen villit kantaisät ovat viimeisetkin kuolleet sukupuuttoon 500-800 vuotta sitten ja koko lehmää ei käsitteenä olisi olemassa lainkaan, mikäli ihminen ei olisi sitä omiin tarpeisiinsa luonut. Ja nykylehmät puolestaan eivät todellakaan pärjää ilman ihmisen huolenpitoa. Mutta ehkä tarkoititkin, että lehmistä ja niiden pidosta pitäisi kokonaisuudessaan luopua? Tai mahdollisesti eläitaloudesta kaikkineen?

     Lehmät ovat kytkettyinä lypsykoneisiin lypsyn ajan, eli joitain minuutteja kerrallaan. Nykymuotoinen tuotanto on johtanut siihen, ettei pieniä navettoja juurikaan enää ole, vaan lehmät elävät pihatossa, irti isoina laumoina. Suuri osa maitolehmistä saa myös viettää kesät laitumella.

     En sano, että niiden elämä olisi täydellistä, enkä tiedä, mikä olisi lehmän oma käsitys täydellisestä elämästä. Mutta mun nähdäkseni se on huimasti parempaa kuin muiden tuotantoeläinten. Yksinkertaisesti jo ihan siitäkin syystä, että tyytymätön tai stressaantunut (kipeästä puhumattakaan) lehmä ei lypsä tai lypsää huonosti. Joten niitä pitävien ihmisten on pakko panostaa eläinten hyvinvointiin.

     Mun mielestä maitoteollisuuden ongelmat liittyvät enemmänkin siihen, mitä sille maidolle tapahtuu sen jälkeen, kun se lähtee tiloilta.

     Ps. En juo maitoa.

     • 39.2.1.1.1

      Sanni sanoo

      Taas on vain pakko sanoa että däämn Tiia kun sä a) tiedät tosi paljon ja b) osaat vain niin helkkarin hyvin argumentoida ja ilmaista asioita selkeästi ja järkevästi. Mulla toteutuu kohta a joissain asioissa mutta b hyvin harvoin, olen tajuttoman huono kokoamaan sanoiksi pidemmän kaavan argumenttia vaikka mulla sen asiasisältö päässä olisikin.

      • 39.2.1.1.1.1

       Tiia sanoo

       :D musta itsestä ei ikinä tunnu siltä, että osaisin ilmaista mitään mitenkään järkevästi.

       Mä luen paljon ja katson tiede- ja muita dokumentteja. (Vaikka tiedostankin, etteivät ne ole aina oikeassa.)

       Lisäksi ruoka, elintarviketeollisuus ja kaikki siihen liittyvä vaan kiinnostavat mua ihan hirveästi.

 40. 40

  maja sanoo

  En halua vähätellä kenenkään ruokavaivoja. Perheessäni on paljon hengenvaarallisia allergioita, joten tottunut olen siis esim. räätälöimään ateriat kolmelle eri ihmiselle ruokarajoitteiden mukaan samana päivällisenä päivittäin. Kuitenkin tuntuu, että eikö nämä ole vähän First World Problems-aiheisia murheita? Olen ollut sitten kai liikaa Euroopan ulkopuolella, että jotenkin tuntuu hullulta, kun sekä sinä että kommentoijat täällä kauhistelee, kuinka hurjasti joudut nälässä elämään ja täriset, kun; 1. syöt useita aterioita päivässä, 2. sinun ei tarvitse huolehtia, kuinka rahat riittää ko. moneen ateriaan päivässä, ja 3. olet itse valinnut vapaaehtoisesti mennä tällaiseen kokeiluun mukaan. Tekisi ehkä hyvää sinullekin, jolla on paljon vapaa-aikaa, käyttää sama aika esim. hyväntekeväisyyteen tai opiskeluun, jonka kautta saisit vähän uutta näkökulmaa. Kommentoijat myös, voiko tässä yhteydessä todella puhua KÄRSIMYKSESTÄ, NÄLÄSTÄ, ja kauhuista yms. mitä muita sanoja täällä on käytetty. Terve ihminen tuntee olevansa nälkäinen monista aterioista huolimatta johtuen ruokavalioremontista, jonka hän on vapaaehtoisesti ottanut kokeiluun? Kyllä varmasti Suomessakin oikeasti köyhät ja nälkäisinä elävät voisivat vähän opettaa näiden sanojen oikeasta merkityksestä teille.

  • 40.1

   Sanni sanoo

   Kyllä, maja, naulan kantaan. Ongelmat, kuten miten säätää ruokavalio että jaksaa juosta, ovat todellakin first world problems. Kuten sekin, että mistä löytyisi paras mineraalipuuteri. Tai että kynnet liuskoittuu ja hiuslatvat haaroittuu ja me juoksemme kaupoissa mainosten perässä ostamassa aineita lievittämään näitä murheita. Tällaisia me olemme, me yltäkylläisyyden keskellä elävät.

   Ymmärrän houkutuksen ja helppouden heittää kirjoittamasi kaltainen kannanotto tällaiseen aiheeseen, mutta se on lopulta hyvin ohut ja epäkestävä. Maailma ei ole reilu paikka eikä täällä ole kaikilla samanvertaiset olot, niin vain on. Toiset elävät rikkauden keskellä, toiset puutteen. Tätä epätasapainoa ei korjaa se, että hyvinvointiyhteiskuntaan syntyneet viettäisivät päivänsä itkien huonompiosaisten oloja ja eläisivät myötätunnosta askeettista elämää. Se, että henkilöllä on varaa ja mahdollisuus huolestua vaikka kynsinauhoistaan tai käydä kerran kuussa kampaajalla, ei ole yhtä kuin piittaamaton asenne maailman huonompiosaisia kohtaan. Sama kynsinauhojaan rasvaileva ja ruokiensa makroja tuunaileva tyyppi voi lahjoittaa joka kuukausi hyväntekeväisyyteen, käydä Punaisen Ristin ystävätoiminnassa ja viettää lomiaan rakentamassa kyläkoulua Ugandassa. Se, että hyväosaisen ongelmat ovat toista luokkaa kuin Afrikan lapsen, ei tee maailmasta huonompaa paikkaa tai ihmisistä itsekeskeisempiä. Anteeksi jos sanon suoraan, mutta mielestäni on jotenkin, hmmm, naiivia ja ei-kovin-pitkälle-mietittyä sanoa, että pinnallisten ongelmien kanssa painiva ei tiedä mitään kärsimyksestä tai häneltä puuttuisi solidaarisuuden tunnetta. Onhan se kovin idealistinen ajatus ettei kukaan jaksaisi kiukustua väärän makuisesta pastasta tai valitella roikkuvia allejaan ”kun ne Afrikan lapset”, mutta realistista? Ei. Inhimillistä? Ei. Meillä on lähtökohtiemme kautta erilainen elämä ja erilaiset murheet. Mutta ne murheet eivät määrittele yksilön kykyä tai kyvyttömyyttä välittää lähimmäisistään ja asettua toisen asemaan. Ja toimia siten, että tekee hyvää ympärilleen.

   • 40.1.2

    maja sanoo

    Kiitos vastauksesta, muttet kyllä ymmärtänyt pointtiani ollenkaan. Saattaa olla, etten sitten ilmaissut asiaani hyvin. En tosin kyllä missään kohtaa kertakaan sanonut, että minun tai kenenkään muun tulisi elää askeettisesti myötäelääkseen afrikkalaisten lasten kanssa. Pikimmiten meidän olisi hyvä oppia ehkä sitten samaa asennetta kuin niillä mainitsemillasi afrikkalaisilla lapssilla on, joilta löytyy huumoria kivuista huolimatta. En ole myöskään kovinkaan idealistinen tai naiivi (ennemminkin kyyninen), mutta nähtyäni maailmaa olen oppinut suhteuttamaan asioita. En myöskään missään vaiheessa verrannut asiaa esimerkiksi mineraalipuuterin etsimiseen. En ylipäänsä sanonut missään kohtaa, etteikö joku saisi kiukustua, valitella, tai etsiä kuumeisesti jotain asiaa. Nämä kohdat ovat siis minusta aika erikoisia vastauksessasi, koska en ole niistä puhunut alunperin mitään. Mielestäni sinun vastauksesi on myös aika naiivi, koska et vastannut aiheeseen, vaan heitit vastalauseeksi asioita, joista en edes puhunut.

    Minun sanomani oli, että kun tekstisi on ymmärtääkseni kirjoitettu vakavasti (ei siis itseironisesti tai kieli poskella), niin ei mielestäni kyllä voi puhua vakavasti mistään oikeasta nälästa tai kauhuista tai koettelmuksista. Sama pätee saamiisi kommentteihin, jotka oikein pelkäävät puolestasi ja käyttävät sanoja ja kannustuksia, kun tässä nyt puhuttaisiin jostain sodasta selviämisestä. Annan käytännön esimerkin;

    Pirkko on ammattilaistason formulakuski. Hänelle käy kesken ottelua todella vakava onnettomuus. Pitkän taistelun jälkeen sairaalassa selviää, että hänen täytyy opetella alusta alkaen kävelemään uudestaan. Hänen kohdallaan voisi todella puhua itsensä haastamisesta, koettelmuksista, ja kivuista.Ilman sarkasmia/huumoria.

    Pinja on ostanut uuden auton. Hän lähtee huviajelulle. Ajettuaan pitkään hänen ranteensa on vähän kivulias, koska hän ei ole vielä tottunut uuteen rattiin. Hänellä on myös nälkä ja jano, koska unohti juoda tai syöda ajelun aikana. Pinja voisi itseironisesti todeta, kuinka hän on niin kärsinyt ja todella ylittänyt itsensä, että pääsi edes raahautuen kotiovelle ja jääkaapille asti. Hänen kohdallaan tuntuisi kuitenkin aika kohtuuttomalta puhua tosissaan nälästä, kärsimyksestä, kauhuista, ja koettelmuksista.

    Huom! en siis tässäkään esimerkissä sano, etteikö Pinja saisi ostaa uutta autoa ja huvitella, koska afrikkalaisilla lapsilla on nälkä. Sanon ennemminkin, että ehkä suhtauttamalla omat ongelmansa muuhun maailmaan, voi niistä puhua vähän realistisemmalla tasolla ja huumorillakin. Itseäni ainakin auttaa miettiä, ettei mun kipu menkkojen aikana nyt niin dramaattista ole (vaikka henkilökohtaisella tasolla fyysisesti koettelivia ovatkin), ja kykenen heittämään läppää aiheesta. En sen sijaan puhu vakavasti, kuinka olen niin uupunut ja ihan niinku sillai down ja en siis millään voi jaksaa mitään. En myöskään odottaisi muiden jakavan mulle tsemppihaleja ja kauhistelevan mun kärsimystä. Sen sijaan ehkä sitä toivoisin, jos mulle todettaisiin esim. rintasyöpä, joka on jo aika todellinen ongelma.

    Toivottavasti pointti tuli selvemmäksi esimerkkien kautta. Vastatessa on myös hyvä lukea, mitä toinen on väittänyt. Jos taas kommentoija on kirjoittanut huonosti (minkä hyvin olen saattanut tehdäkin), niin voi pyytää selventämään pointtia.

    PS: En muuten tässäkään sano, etteikö noita mun mielestä aivan liian ylidramaattisia sanoja käyttävien ihmisten kuuluisi shoppailla, valittaa kiloista, tai katkenneista kynnistä. Sinulle kehotin ehkä opiskelua tai hyväntekeväisyyttä, jotta näin loppujen lopuksi pienistä ja väliaikaisista vaivoista et puhuisi kuin isompanakin kärsimyksenä tai uupumuksena.

    • 40.1.2.1

     Nimetön sanoo

     Ymmärrän kyllä tämän pointin. En ole ihan varma onko kenellekään kovin terveellistä keskittyä näin kokonaisvaltaisesti omiin syömisiinsä ja jokaiseen omaan tuntemukseensa. Enkä niinkään puhu fyysisestä terveellisyydestä vaan psyykkisestä.

    • 40.1.2.2

     Sanni sanoo

     Jep, et puhunut mineraalipuuterista tai kynsinauhoista, minä puhuin. Ne edustavat samanlaisia pinnallisia hyvinvointiyhteiskunnan huolia kuin ruokavalion hienosäätäminen.

     Emme nyt vain taida tässä asiassa olla samalla aaltopituudella eikä minulla enää ole energiaa alkaa selittämään, eikä ole tarpeenkaan.

     Maja, on todella helppoa sanoa asioita netissä henkilölle jota ei tunne lainkaan ja tehdä johtopäätelmiä perustuen siihen miten tulkitsee toisen kirjoittamaa. Se, mitä ja miten kerron ravinto- & liikuntaprojektistani luo sinulle tietyn käsityksen ja olettamuksen minusta henkilönä, jonka pohjalta olet nyt tässä neuvomassa minua kääntymään opiskelun tai hyväntekeväisyyden puoleen jotta en puhuisi näin pienistä vaivoista isompanakin kärsimyksenä tai uupumuksena.

     Itse en tiennyt kirjoittavani ”suurestakin kärsimyksestä” vaan ainoastaan kuvailevani ruokavalion minussa aikaansaamia tuntemuksia, näiden tuntemusten kärsimystaso suhteessa elämäni muihin kokemuksiin ei käy tekstissä ilmi ja on ihan lukijan omassa päässä – eikä sellainen tieto tähän asiaan mitenkään liitykään.

     Jos lukija (kuten sinä) päätyy tulkitsemaan kirjoittamani niin, että valitan tässä elämää suuremmasta uupumuksesta ja nälänhädästä, se kertoo enemmän sinun tavastasi tulkita tekstiä ja asennoitua ihmisiin, kuin minusta. Tulkintaasi vaikuttavat omat kokemuksesi, kuten kirjoititkin, ja olet varmastikin herkistynyt lukemaan tämän tyyppisiä tekstejä arkipäivän kokemuksista erilaisten lasien läpi kuin moni muu. Minun näkökulmastani kuulut tekstiä ylidramatisoineisiin.

     Et tiedä minusta tai taustoistani mitään. On helppoa heittää toiselle netissä tämän kaltaisia kommentteja. Mitä tiedät lopulta minun kärsimyksistäni, maja? Tapani kertoa ruokavaliokokeilun vaikutuksista kertoo sinulle ilmeisesti sen?

 41. 41

  Noora sanoo

  Pakko taas kommentoida, sun ruokavaliojutut on niin pomminvarma keskustelunherättäjä täällä kommenttiboksissa. Hauskaa (tai siis ei ollenkaan hauskaa) että mulle tuli viimeviikkoisesta keto/vhh -kokeilusta aivan samat nihkeät tuntemukset kuin sulle hiilarien lisäämisestä ja rasvan vähentämisestä.

  Toki olen samaa mieltä ettei viikon kokeilusta voi tehdä kovin kauaskantoisia päätelmiä, mutta koin silti saaneeni vhh-syrjähypystä haluamani vastaukset; olen jo omin neuvoin osannut kuunnella kroppaani ja löytänyt sen ruokavalion, joka sopii itselleni fyysisesti ja varsinkin henkisesti. Hienosäätöä toki voi aina tehdä oman olon optimoimiseksi, ja sitähän sun alkuperäinen ruokavalio juuri kaipasi – otit vaan heti astetta järeämmän kaliiberin välineet käyttöön :D

  Jännä juttu miten lukijakuntasi suhtautuu sinuun aivan vilpittömän liikuttavalla emotiikerin suojeluvaistolla – jos pahat Fitfarmin pojat eivät ruoki Sannia kunnolla niin saavat kyllä kuulla kunniansa täällä kommenttiboksin puolella. Astetta haastavampi PT-asiakas, kun mukana tulee oma kriittinen neuvonantajalauma :P Toivottavasti olosi paranee ja osaat perusteellisena suorittajaluonteena kuitenkin luopua ajoissa niistä projekteista, joiden suorittaminen ei vie eteenpäin :)

  • 41.1

   Sanni sanoo

   mulle tuli viimeviikkoisesta keto/vhh -kokeilusta aivan samat nihkeät tuntemukset kuin sulle hiilarien lisäämisestä ja rasvan vähentämisestä.

   Itse asiassa mietinkin, että mun tuntemuksissa oli paljon samaa kuin siinä muutosvaiheessa kun vaihdoin vhh:lle kesällä 2011. Voisikohan tosiaan puhua jonkinlaisista vieroitusoireista – silloin se oli hiilarit, nyt rasva. Keho on tottunut polttamaan pääsääntöisesti bensaa, ja nyt kun ”vaihdettiin dieseliin” keho sakkaa.

   jos pahat Fitfarmin pojat eivät ruoki Sannia kunnolla niin saavat kyllä kuulla kunniansa täällä kommenttiboksin puolella. Astetta haastavampi PT-asiakas, kun mukana tulee oma kriittinen neuvonantajalauma :P

   Tää oli jotenkin hauska, nauroin ihan täällä ruudun ääressä… :D Joo, Mikko oli tosiaan vähän hämmentynyt kommenteista ja kun menin eiliseen tapaamiseen ajattelin, etten hämmästyisi jos sieltä suunnilleen kuuluisi että ”Pitäisköhän sun vaihtaa valmentajaa” blogilukijoiden lynkkausmentaliteetin takia. Mutta ei kuitenkaan. :) Myönnän, että itsekin yllätyin kommenttien pääosin negatiivisesta sävystä, en odottanut sellaista. Itselläni ei ollut mitään ennakkoasennetta FitFarmia kohtaan vaikka tunsin toki konseptin puitteet yleisesti ja olin täysin varautunut siihen että ruokavaliosta tulee haastava ja sen suhteen ollaan FF:lla vähemmän joustavia kuin esim. OP:lla. Mutta tosiaan nuo pätevyyskyseenalaistukset ei olleet tulleet mulle mieleenkään.

   Eilen tehdyn ruokavaliosäädön mukainen uusi aamiainen ainakin tuntuu nyt yhden testikerran jälkeen paljon paremmalta. Katsellaan mitä tämä viikko tuo tullessaan :)

   • 41.1.1

    Siru sanoo

    Mikko-parka… :D Voisitko/voisiko Mikko harkita jossain vaiheessa jonkinlaista ”kysy Mikolta” -postausta, jossa tämä voisi itse vastailla raivokkaiden lukijoiden kommentteihin?

 42. 42

  Larppa sanoo

  Pakko vielä suositella toivottavasti pian julkaistavaa Tomi Kokon tekemää dokkaria liittyen nykyisiin ravintosuosituksiin. Muistaakseni Tomi noudattaa aika lailla samanlaista ruokavaliota kuin Sanni siun vhh ja nyt testailee tuollasta ravintosuositusten mukaista meininkiä. En tiedä milloin dokkari julkaistaan mutta vaikutti mielenkiintoiselta vaikka en ole sen enempää aiheeseen perehtynyt.
  http://tomikokko.com/esimakua-tulevasta-dokkarista-30-paivan-ihmiskoe/

 43. 43

  Kuuku sanoo

  Mä ihan oikeasti katoin sitä sun fit-farm aloitusta kauhulla että miten meinaat pystyä olemaan tuollaisella ruokavaliolla :D Itselle tulisi tuollaisesta juurikin todella nälkäinen olo – vaikka sinänsä energiansaanti olisi riittävää. Luultavasti osa nälästä olisi ainakin henkistä, sillä rasva saa ruoan aromit esiin ja kaikesta maukkaampaa, ja nimenomaa juustoista, maitotuotteista, ja rasvaisesta lihasta tulee umamia ja muutenkin sellaista täyttävää makua ruokaan.

  En itse ole vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, tai millään muullakaan ruokavaliolla, mutta lähinnä kuuntelen kehoani, ja yksinkertaisesti vähärasvainen ruoka tekee mut nälkäiseksi. Lisäksi jos syön paljon hiilihydraatteja, tekee sekin jonkun ihmeellisen nälkäkierteen. Mutta toisaalta hiilihydraattien välttely tekee levottoman olon ja en voisi kuvitellakaan harrastavani raskasta liikuntaa ilman hiilihydraatteja – varsinkin juoksussa niiden saanti on tärkeää jaksamisen kannalta.

  Eli siis mun pointti on se että ehkä minkäänlainen ”ääripää” ei ole hyvä, vaan suurin osa meistä tarvitsee kaikkea, mutta ne itselle sopivat määrät pitää etsiä omaa kehoa kuuntelemalla. Ruokavalio ei ole kuitenkaan joku joko-tai asia.

  Oikeastaan haluaisin kysyä sulta että miltä tuo uusi ruokavalio maistuu? Koska mun mielestä se näyttää siltä että se ei voi maistua hyvältä (verrattuna entisiin ruokiin), ja se olisi ainakin itselleni suuri (suurin?) osasyy miksi en tuntisi oloani hyväksi tai kylläiseksi tuollaisella ruokavaliolla. Koska itse ajattelen ruokaa en pelkästään polttoaineena joka tungetaan kehoon ja sitten sillä eletään, vaan myöskin henkisenä ravintona, jossa nautinto-aspekti on todella iso osa kylläisyyttä ja tyytyväistä oloa. Sen takia mun mielestä on hassua lähteä noudattamana jonkun ulkopuolisen kaavan mukaista ruokavalioa.

  Mun mielestä sun juoksemisen (ja ihan kokeilun) kannalta on todellakin hyvä asia lisätä niitä hiilareita, mutta miksi niitä ei voi vaan lisätä siihen vanhaan, hyvään ruokavalioon esim. lisukkeiden muodossa pienissä määrissä ja sitten syödä vähän vähemmän kaikkea muuta. Ainakin mun mielestä se olisi ollut kakkein loogisin, helpoin ja maukkain vaihtoehto. Tuollainen liian raju ja kertakaikkinen muutos on ylipäätään ihmiselle tosi vaikea, ja siihen on pidemmän päälle vaikea motivoitua. Ymmärrän kuitenkin kokeilunhalun ;)

  Niin ja yksi kysymys vielä. Ennen kun aloit vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle söit ilmeisesti melko huonolaatuista ”hiilarimössö”-ruokaa. Oletko koskaan koittanut tehdä ruokia ns. hyvin ja kuitenkin niin että hiilihydraatit olisivat osa ruokaa (esim. 30% energiasta)? Koska mun mielestä osa hyvinvoinnista sun vähähiilihydraattisella ruokavaliolla on vaan se että syöt paremmista aineista tehtyä ruokaa, ja se että annoksiin lisää vaikka vähän riisiä, pastaa, kvinoaa, ei tee niistä huonoa ruokaa, vaan vain erilaista :)

  • 43.1

   Sanni sanoo

   Eli siis mun pointti on se että ehkä minkäänlainen ”ääripää” ei ole hyvä, vaan suurin osa meistä tarvitsee kaikkea, mutta ne itselle sopivat määrät pitää etsiä omaa kehoa kuuntelemalla. Ruokavalio ei ole kuitenkaan joku joko-tai asia.

   No näin juuri. Olen itsekin vhh:lle vaihdon alusta saakka tiennyt, ettei minulla ole mitään järkevää syytä jättää pois esim. kaikkea viljaa tai olla syömättä säännöllisesti palkokasveja, mutta kun mieli on mieli ja psykologinen vaikutus on vahva. Voisin helposti lisätä vaikka tuplasti hiilareita tottumaani määrään ja olisin silti vhh:lla. Pelot vanhaan addiktioon lipsahtamisesta elämäntapamuutoksen alkuvaiheessa olivat ehkä perusteltuja, mutta nyt 4,5 vuotta myöhemmin ei todellakaan pitäisi olla syytä pelätä jonkun kikhernekourallisen lisäämistä pataan tai kaurapuuron sisällyttämistä viikkoruokailuun. Etenkin, koska aina voi jarruttaa ja palata takaisin jos kokeilulla on ei-toivottuja seurauksia. Silti, olen mikä olen. Ja just siksi valmennus. Tämä vastaa myös tähän kohtaan:

   on todellakin hyvä asia lisätä niitä hiilareita, mutta miksi niitä ei voi vaan lisätä siihen vanhaan, hyvään ruokavalioon esim. lisukkeiden muodossa pienissä määrissä ja sitten syödä vähän vähemmän kaikkea muuta. Ainakin mun mielestä se olisi ollut kakkein loogisin, helpoin ja maukkain vaihtoehto.

   Loogisin ja helpoin ei aina olekaan toiselle käytännössä helppo. Ilman ulkoista motivaattoria en saanut lisättyä hiilarilisukkeita ruokiin. Aina kun se kvinoapurkki oli kädessä niin ajattelin, ”Nääh, en mä jaksa näitä alkaa keittää, parsakaali on anyways herkumpaa.” Ja tätä rataa.

   Oikeastaan haluaisin kysyä sulta että miltä tuo uusi ruokavalio maistuu?

   Se maistuu ihan hyvältä, mutta totta kai rasvan puute heikentää makuelämystä, se on selvää. Kookosmaidot, pestot, kermaviilikastikkeet ja tuorejuustokastikkeet loistavat poissaolollaan eikä ruokiin saa lisätä siemeniä, juustoraasteista puhumattakaan. Ainoa sallittu kastike on tilkka oliiviöljyä. Mausteita saa toki käyttää vapaasti, mutta kuten totesit, rasva saa ruoan aromit esiin ja vahvistaa isättyjen mausteidenkin makua.

   Ruokavaliooni kuuluvat ateriat ovat lopulta hyvin samanlaisia kuin vhh-aterianikin, eli paljon kasviksia ja kalaa, mutta rasvan puute yhdessä hiilarilisän kanssa tekevät niistä mauttomampia. Joku muu on varmaan toista mieltä, mutta mun suuhun hiilarilisukkeet on mauttomampia kuin kasvikset – esimerkiksi paprikassa, tomaatissa tai ruusukaalissa on mun makuhermojen mielestä paljon enemmän makua kuin kvinoassa tai tattarissa. Hiilarilisuke siis osaltaan vielä ”harmaannuttaa” ruoan makua. Mutta silti, ei ne mitään pahanmakuisia ruokia ole. Vesitettyjä versioita ”the real thingistä” :)

   Itse ajattelen ruokaa en pelkästään polttoaineena joka tungetaan kehoon ja sitten sillä eletään, vaan myöskin henkisenä ravintona, jossa nautinto-aspekti on todella iso osa kylläisyyttä ja tyytyväistä oloa.

   Kyllä, tämän allekirjoitan sataprosenttisesti. Siksi en kuvittelekaan, että koskaan jäisin noudattamaan jonkun muun laatimaa ruokavaliota. Kokeilu on kokeilu ja kestää määrätyn aikansa. Sen perusteella teen muutoksia vanhaan ruokavalioon tai palaan entiseen :) Mutta kellonajat ja vaaka eivät todellakaan tule ikinä kuulumaan mun ravintomentaliteettiin. Syön silloin kun on nälkä ja syön ruokaa joka pitää pitkään kylläisenä, se on karvalakkimalli joka toimii mulla :)

   Ennen kun aloit vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle söit ilmeisesti melko huonolaatuista ”hiilarimössö”-ruokaa. Oletko koskaan koittanut tehdä ruokia ns. hyvin ja kuitenkin niin että hiilihydraatit olisivat osa ruokaa (esim. 30% energiasta)?

   En, koska siirryin 90-prosenttisesta hiilariruokavaliosta suoraan siihen suunnilleen 10-prosenttiseen. Juuri tätä olen myös pohtinut tosi paljon viime aikoina. En ole koskaan urheillut ns. ”normiruokavaliolla” tai niin sanotulla tasapainotetulla. Kun aloitin liikuntaharrastuksen, söin hiilarimössöä. Ja sitten vaihdoin korkearasva/proteiiniseen. Eli tosiaankin, olen urheillut vain ääripääruokavalioilla.

 44. 44

  tarya sanoo

  Olen joskus yrittänyt syödä herättyäni puuroa, koska sen pitäisi pitää kylläisenä lounaasen asti ja tasata verensokeri aamupäivän ajaksi.
  Tämä ei toimi ainakaan minulla, on tosi vaikea syödä tokkuraisena lämmintä puuroa, ja tunnin päästä, kun on jo kunnolla herännyt on tolkuton nälkä.
  Lounaalla tulee syötyä hirveästi liikaa.
  Kun puuroa yritin syödä, niin olin pulskimmassa kunnossa kuin koskaan, läskiä kertyi jenkkakahvoihin. Tästä ihan itse päättelin, että mulla ei aineenvaihdunta ollut kunnolla käynnissä herättyäni.
  Nykyään en syö mitään aamulla juon vain vettä ja kahvia, kun olen herännyt kunnolla syön hedelmän, ja lounaalla normaalin ruoan. Puuron syön nykyään iltapalaksi, eihän siinä juurikaan ole kaloreita ja se jotenkin rauhoittaa vatsan.
  Ihmisen vuorokausirytmi ja vatsa pitää ottaa huomioon.
  Älä missään nimessä laihduta.Osteoporoosi ja anemia ovat naisilla yleisiä huonon ja niukan ruokavalion seurauksia.
  Etkö voisi olla vain tyytyväinen kroppaasi, joka on nyt tosi nätti kuvista päätellen. Lenkkeile sillä tavalla kuin tuntuu kivalta.

  • 44.1

   Sanni sanoo

   tarya, kiitos kommentistasi ja keskusteluun osallistumisesta (joo, puuro ei tosiaan pidä nälkää mullakaan, ei edes proteiinilla kuten raejuustolla tai valkuaisella ryyditettynä), mutta kommentin loppuosasta päättelen, että et varmaankaan ole lukenut blogiani pitkään tai ainakin nämä ruokavaliokokeilua koskevat postaukset ovat jääneet väliin. Kokeilussa ei ole kyse laihduttamisesta tai kropasta. Täältä voit lukea mistä projekti sai alkunsa:

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2015/12/29/taatelikakulla-jaksaa-paremmin/

 45. 45

  Paltsu sanoo

  Ei liity postauksen aiheeseen mitenkään, mutta onko kukaan koskaan sanonut sulle että sussa on samaa näköä kuin Minna Kaupissa? Tai mä ainakin nään teidän kasvoissa tosi paljon samoja piirteitä, luusto on samanlainen :)

  ..Tuli vaan mieleen kun näin äsken Minna Kaupin jossain mainoksessa telkkarissa, oli pakko tulla heti kertomaan :D

  • 45.1

   Sanni sanoo

   En kyllä muista kuulleeni aiemmin tuollaista vertausta :) Onhan meissä jotain samaa; ollaan vaaleita ja kulmikaskasvoisia :)

   Minnalla on korkea otsa jollaisen itse haluaisin mieluusti ^_^ Matala otsa vaikuttaa mm. siihen miltä hiukset näyttää ja olen havainnut, että korkeaotsaisilla hiukset asettuvat usein kauniimmin kuin matalaotsaisilla :D Esim. ponnarit näyttävät paljon näpsäkämmiltä. Nimimerkki maja voisi nyt tähän todeta: first world problems ^_^

   • 45.1.1

    TeijaH sanoo

    ”En kyllä muista kuulleeni aiemmin tuollaista vertausta :)”

    :-o …ällistys.
    Minä(kin) olen pitänyt ihan selviönä, että sen huomaa ensisilmäyksellä ja että olette kuin kaksi marjaa.

 46. 46

  Maria sanoo

  Aika hurjia kommentteja sulle Sanni :D Tuli mieleen, että ihmiset aattelee sun olevan tytön hupakko, joka vaan kokeilee rajojaan. Mielenkiinnolla kyllä seuraan tätä sun kokeilua. Tuntuu, että kommentoijat dramatisoi sun tekstiä, että sulla on ihan karmee olo ja voit koko ajan huonosti. Lähinnä huvittaa lukea, sillä olet tehnyt suuria muutoksia ruokavalioon itse tutustumalla, leivot ja teet ruokia mitä et ole ennen muutosta juurikaan tehnyt (näin olen ymmärtänyt ennenku siiryit vhh), niin varmasti osaat puuttua jos olosi totaalisesti romahtaa. Mä ainakin luotan, että sä tiiät mitä teet, mihin oot ryhtynyt ja haet tällä juuri sitä keskitietä mikä sulle sopii suhteessa juoksemiseen. Onnea koitokseen! Seuraan taustalla tiiviisti ;)

  • 46.1

   Sanni sanoo

   Mä ainakin luotan, että sä tiiät mitä teet, mihin oot ryhtynyt ja haet tällä juuri sitä keskitietä mikä sulle sopii suhteessa juoksemiseen.

   :) <3 Näin. Kyllä mulla on sen verran oman kehon tuntemusta että en kai tällaisella projektilla ajaisi mopoa seinään jos se tuntuu lähtevän vetämään sinne päin :D Pidän itsestäni huolta ja peli menee totta kai poikki jos olo sitä signaloi ruokavaliomuutosten jälkeenkin.

 47. 47

  ainorouhiainen sanoo

  Voi luoja, tässä ihan hengästyi kommentteja lukiessa :D En edes muista enää mitä piti sanoa…

  Ymmärän kuitenkin mielenkiinnon erilaisia kokeiluja kohtaan, joten mielenkiinnolla odotan myös jatkoa tälle! Se piti vielä sanoa, kun moni kauhisteli tätä fitfarm-juttua, että vaikka en itsekään kyseisen lafkan mentaliteettiin usko, niin en usko että sulle on lyöty mitään laihduttajan ohjelmaa vahingossa. Kyseessä ei myöskään ole nettivalmennus, vaan henk. koht. ruokavalio, eikö? Itselle tuli mieleen sellainen ajatus, että nyt kun sun kroppa on saanut hiilareita, niin koneisto on lähteny kunnolla hyrräämään ja aineenvaihdunta kiihtynyt –> nälkä kasvaa?

  Tsemppiä!

  • 47.1

   Sanni sanoo

   Kyseessä ei myöskään ole nettivalmennus, vaan henk. koht. ruokavalio, eikö?

   Kyllä, henkilökohtainen valmennus. :)

   Itselle tuli mieleen sellainen ajatus, että nyt kun sun kroppa on saanut hiilareita, niin koneisto on lähteny kunnolla hyrräämään ja aineenvaihdunta kiihtynyt –> nälkä kasvaa?

   Tätä selitystä tarjosi FitFarmin Mikkokin :) Itse kuitenkin uskon (ja tiedän), että esimerkiksi aamiainen oli kerta kaikkiaan energiasisällöllisesti liian pieni mun totuttuun tasoon. Totta kai tulee nälkä jos aamuisin yhtäkkiä saakin jopa alle puolet totutusta polttoainelatauksesta. Siitä sitten, kun koko päivä on käynnistynyt liian vähällä energialla, eikä sitä saa kompensoitua myöhemminkään päivän aikana ateriarytmityksen käytännön toteutuskelvottomuuden vuoksi (kaikkia viittä ateriaa ei ollut mahdollista saada alas päivän aikana), ei ole ihmekään että heikottaa.

   Elimistöt ovat yksilöllisiä ja ymmärrän, että jostain pitää aloittaa, valmentaja ei voi alkutilanteessa tietää miten asiakkaan kroppa toimii. Minun kohdallani oli ilmeistä, ettei alkuperäinen ruokarytmitys toiminut. Jollekulle muulle varmasti toimii alempikalorinen aamupäivä ja runsaammat ateriat loppupäivästä, minulla taas toimii tasaisempi energiajakauma. Vaikka hiottu ruokavalion kakkosversio tuntuu paljon paremmalta, ongelmana on edelleen annosten (poislukien aamupala) volyymillisesti liian suuri koko. Varmastikin vatsa pikkuhiljaa tottuu uuteen annoskokoon, mutta näin alussa tuntuu tosi epämiellyttävältä syödä niin suuria annoksia että vatsa täyttyy äärimmilleen. Välillä on pidettävä jopa taukoa aterian keskellä että ruoka ehtii vähän laskea, että saa loput mahtumaan. Tuollainen ”ähkyyn” syöminen ei ole minusta järkevää, mutta joku toinen tietää asiat varmaankin paremmin…

 48. 48

  Kuorotipu sanoo

  ”Popcornit kehiin” totesi mun mies, kun luin sille ääneen valittuja paloja kommenteista :D

  Tää on kyllä niin jännä miten paljon TUNTEITA toisen ihmisen ruokavalio voi ihmisissä herättää. Ja siis nimenomaan negatiivisia tunteita. Itse saan kuulla ajoittain naljailua siitä, kun en esim kisko suklaalevyä tai karkkipussia kerralla ja valikoin muutenkin herkkukaappiin ne mitä pystyn syömään vähän, mutta mihin ei tule jäätävä himo. Koska itsekuri toisissa asioissahan ei vaan voi olla hyvä juttu. Samaten mun alkoholittomuus on todella outoa, koska kyllähän kaikkien ihmisten pitää haluta juoda.

  • 48.1

   Sanni sanoo

   ”Popcornit kehiin” totesi mun mies, kun luin sille ääneen valittuja paloja kommenteista :D

   :D :D

   No, voin kyllä ymmärtää häntä… :)

   Voin todellakin kuvitella miten paljon alkoholittomuuskin nostaa kulmia. Onneksi Alko on nyt viime vuoden kampanjoinut holittomia vaihtoehtoja niin tyylikkäästi ja tehokkaasti, että olen ollut aistivinani asennemuutosta esim. alkoholin ja juhlien ennen niin itsestäänselvää liittoa kohtaan.

 49. 49

  nipsu sanoo

  Tää mun kysymys on vähän henkilökohtainen ja hivenen ”arka” joten ei ole pakko vastata eikä edes julkaista jos et halua.

  • 49.1

   Sanni sanoo

   Moi nipsu! Aihe on sellainen että en halua alkaa sitä avaamaan blogissa. Voit halutessasi laittaa minulle meiliä niin voin selittää tarkemmin, asiaan ei liity mitään ikävää mutta menee kategoriaan ”liian henkilökohtainen”. Olisin laittanut sulle itse meiliä mutta kommentissasi ei ollut s-postiosoitetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.