Terveellisempää pizzaa

Luulin jo jakaneeni tämän ohjeen blogissa, sillä otin siihen aikoinaan kuvatkin, mutta näyttää siltä ettei postausta koskaan tehtykään. :)

(Harmillisesti niistä alkuperäisistä kuvista on jäljellä enää vain tuo ylin kuva jonka olin julkaissut blogissa aiemmin, loput menivät sen varastetun läppärin mukana… Ne olivat paljon onnistuneempia kuin nämä uudet ottamani, pöh.)

idPizza_vhh

Pizzassa epäterveellistä on valkoisen jauhon ja rasvan (=juusto) liitto, itse päällysteethän ovat useimmiten ihan hyvää ravintoa. Runsas hiilihydraattipitoisuus yhdistettynä runsaaseen rasvapitoisuuteen on nopein tie lisäkiloihin. Niinpä pizzerioissa ”terveellisempi” pizza tarkoittaa useimmiten lämpyrää vähemmällä juustolla. Hiilareille ei oikein pysty perinteisessä pizzassa tekemään mitään.

Pizza_5

Minun terveellisempi pizzani on hyvin juustokylläinen, mutta siinä nopeat, ravintoköyhät hiilihydraatit on korvattu kuitupitoisilla leseillä, hyviä rasvahappoja sisältävällä siemenrouheella sekä proteiinipitoisella soijajauholla.

Tätä ruokaa mieheni pyytää minua tekemään kaikkein useiten. ”Olisko tänään taas pizzapäivä?” :)

Pizza_1

Sannin Paras VHH-pizzapohja

mukailtu karppaus.infon PauPaun pannupizzaohjeesta

– Yksi pellillinen –

4 kananmunaa

vajaa 2 dl juustoraastetta

2 tl psylliumia

10 g vehnäleseitä

10 g ruisleseitä

20 g soijajauhoa

20 g pellavansiemenrouhetta

2 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

Pohjan hiilihydraattipitoisuutta voi vielä vähentää jättämällä ruisleseet pois ja käyttämällä vain vehnäleseitä, mutta ruis tuo pohjaan parempaa makua. Samoin hiilareita voi vähentää ja proteiinipitoisuutta lisätä korvaamalla osa soijajauhoista Bake Pro -leivontaproteiinilla tai gluteenijauholla. Jos pellavansiementen maku tulee liikaa läpi, laita niitä vähemmän ja jotain yllämainituista jauhoista enemmän.

Sekoita munat ja juustoraaste. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne munajuustoseokseen. Taikina on löysää ja kokkareista ja näyttää sangen epäilyttävältä, mutta lopputulos palkitsee! :)

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Levitä taikina pellille. Mitä ohuemmin levität, sitä rapeampi pohjasta tulee. Paksummalla kerroksella saat pannupizzamaisen pohjan. Esipaista pohjaa n. 10 minuuttia. Täytteet päälle ja takaisin uuniin noin vartiksi.

Pizza_2

Meillä on aina miehen kanssa omat puolikkaat. Lihansyöjä-mies haluaa omaansa lihaa, minä valitsen tonnikalaa tai kylmäsavulohta ja katkarapuja. Tässä pizzassa kokeilin ensimmäistä kertaa täytteenä paahdettuja tofukuutioita. Olipas muuten hyvää, kivaa vaihtelua kalalle!

Koska pohjassa on jo juustoa, emme laita päälle enää kovin paljon juustoraastetta. Miehelle riittää usein vaikka homejuustonökäreet. Minä ”kuorrutin” omani muutamalla viipaleella vuohenjuustoa.

Tomaattikastikevinkki: käytä tomaattipyreen sijaan tomaattimurskaa, siinä on huooooomattavasti vähemmän hiilihydraatteja. Kaikkein vähähiilarisin tomaattimurska löytyy muuten Rainbow’lta.

Pizza_3

Monet netin reseptisivujen vhh-pizzapohjista ovat löysiä (ja sitähän pizza on useimmissa ravintoloissakin), mutta itse tykkään enemmän rapeasta, kiinteämmästä pohjasta. Tämä pizza on kiinteää eikä lörähdä kun otat viipaleen käteen! :)

Pizza_4

Kuvat eivät todellakaan ole kovin houkuttavia mutta parempi jotain kuvia kuin tyhjää sivua :)

Pizza_6

Olisikohan loppiaisillallisellakin tänään pizzaa..? :)

P.S. Alan muuan lukijan toiveesta koota blogissa aiemmin ilmestyneitä vhh-ruokareseptejä oman ’RESEPTIT’-tunnisteen alle. Näin ne löytyvät nopsammin kuin selaamalla kaikki ’RUOKA’-tagin postaukset.

Kommentit
  1. 1

    Sohvi sanoo

    Kiitos tuosta reseptit-tunnisteesta! Helpottaa reseptien etsimistä huomattavasti, etenkin selailee puhelimella:).

  2. 2

    sanoo

    Kiitti taas reseptistä! Itse teen juuri ”mokkapaloja” hopeatoffee kuorrutteella.. Kerran olen onnistunut pitsapohjan kanssa, mutta nyt kun teen sinun ohjeella tulee varmasti parempaa kuin koskaan :)

  3. 3

    Tipi sanoo

    Kiitos vinkistä! :) Otan tuon ohjeen heti talteen.
    Kaapista puuttuu muutama ainesosa, joten ne kun hankin, testaan heti!
    Jotenkin muutenkin se vehnäjauhoihin tehty pohja on ällö, joten tämä on varmasti tervetullut vaihtoehto.

  4. 4

    Yanitta sanoo

    Eikä, nyt alkoi tehdä mieli pizzaa! Eikä tietenkään ole tarvikkeita valmiina ja kaupatkin kiinni :D

  5. 5

    Elanor sanoo

    Jee, kiitos reseptit-tunnisteesta! Oon jo tässä parin viikon ajan miettinyt, että pitäisiköhän sellaista pyytää, kun julkaiset nykyään useammin ruokaohjeita, ja ne ovat olleet hyviä!

  6. 6

    Alveida sanoo

    Jesh, kiitos uudesta tunnisteesta – olen aiemmin laitellut yksittäisiä postauksia kirjanmerkkeihin talteen, mutta nyt nuo löytyvät entista helpommin! Reseptejä sisältävien kirjoitusten kokoaminen tunnisteen alle on varmaankin vielä kesken, sillä muutama jemmaan laittamani resepti tuolta puuttuu..?

    (Niin, ja yhtään esittelemääsi reseptiä en itse asiassa ole vielä kokeillut, mutta jostain syystä tykkään lueskella niitä :D Ja mistäs sitä tietää, jospa vaikka lähitulevaisuudessa innostuisin ruoanlaitosta nykyistä enemmän ja kokeilisin vaikka siemennäkkärin tekoa.)

    Nakitin jouluna siskoni kokkailemaan kikherne-suklaakakkua, jonka ohjeen löysin joskus viime syksyn aikana ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä. Lehdessä oli ollut lukijakilpailu, jossa haettiin parhaita reseptejä gluteenittomille leivonnaisille, ja tämä suklaakakku selvisi voittajana. (Olin jo naputtelemassa ohjetta tähän, mutta sehän näköjään löytyykin Kotilieden nettisivuilta: http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/gluteeniton-suklaakakku).

    Ajattelinpa jakaa ohjeen, koska hieman ainesosia viilaamalla siitä saisi varmasti karpille, vegaanille jne sopivan leivonnaisen. Ja oli muuten yllättävän hyvää!

    • 6.2

      Sanni sanoo

      Reseptejä sisältävien kirjoitusten kokoaminen tunnisteen alle on varmaankin vielä kesken, sillä muutama jemmaan laittamani resepti tuolta puuttuu..?

      On, reippaasti kesken! :) Vielä puuttuu kaikki Sannin Herkkucorneritkin… :P Menee varmaan jonkun aikaa ennen kuin saan homman loppuun.

      Kiitos mielenkiintoisesta kakkureseptistä! :) Voisikin joskus kokeilla ihan vain vaihtamalla sokeri erytritoliin ja korvaamalla osan kikherneistä mantelijauholla, herää uteliaisuus miltä kikherneet maistuvat suklaan kanssa…!

  7. 7

    Liina sanoo

    Näyttääpä herkulliselta, täytyy kokeilla!:) Mä keksin eilen kokeilla lettuja toffeen makuisesta proteiinipuddingista ja niistä tuli mielettömän hyviä. Suosittelen! (käytin yhteen lettuun 2 kananmunaa, 2rkl puddingia, 1/2 dl maitoa, kaurajauhoja n.3rkl, kookoshiutaleita, kardemummaa ja kanelia, valmiin letun päälle paljon marjoja)

  8. 8

    g sanoo

    Miten tuossa tomaattimurskassa on vähemmän hiilareita? Johtuuko siitä että se sisältää paljon enemmän vettä kuin pyree joka siis on tiivistetympää tomaattia? Paljon paremman pitsakastikkeen saa kyllä pyreestä, sekinhän tosiaan laimennetaan vedellä esim. pitserioissa pitsakastikkeeksi ja maustetaan mielen mukaan tabascoilla ja oreganoilla jne.

    Tomaattipyree itsessään on yksi maailman terveellisimpiä ruoka-aineita, jota ei kannata hiilareiden takia ainakaan jättää syömättä, eivät ole niitä huonolaatuisimpia ja muut hyvät ominaisuudet kyllä voittavat ”huonotkin” hiilarit mikäli niitä siinä on.

    • 8.1

      Sanni sanoo

      Miten tuossa tomaattimurskassa on vähemmän hiilareita? Johtuuko siitä että se sisältää paljon enemmän vettä kuin pyree joka siis on tiivistetympää tomaattia?

      Esitin itse saman kysymyksen eräällä foorumilla muutama vuosi sitten! :D Ja kyllä, vastaus on juurikin se, että tomaattimurskassa on paljon vettä kun taas pyree on paljon tiivistetympää. Niinkuin kuivattu hedelmä on paljon sokeripitoisempi kuin tuore hedelmä koska siinä ei ole vettä ja paljon sokeria tiivistynyt pieneen määrään hedelmää.

      Ei tuolla tomaattikastikevalinnalla toki oikeastaan väliä olekaan muille kuin ketokarppaajille. Heille pyreen sisältämä sokerimäärä on vähän liian korkea.

  9. 9

    Tipa sanoo

    Oi, tätä pitää koittaa! Kiitokset näistä resepteistä myös, vaikka meikit minut tähän blogiin joskus aikoja sitten houkuttelivatkin :)

  10. 11

    Ansku sanoo

    Oi nam :P Menee kyllä kokeiluun. Osaatko muuten sanoa että paljon tässä on hiilareita palaa kohden?

    • 11.1

      Sanni sanoo

      Tuolla reseptillä hiilareita on koko pizzassa noin 9,12 g ja viipalekohtainen pitoisuus riippuu tietysti siitä minkä kokoisen viipaleen ottaa. :) Itse syön oman pellillisen puolikkaani noin kolmena viipaleannoksena, eli yhdelle viipaleelle tulee tällöin hiilareita n. 3 g plus sitten täytteiden, lähinnä tomaatin tuomat hiilarit.

  11. 12

    Lurjus sanoo

    Tein pizzapohjan tarkasti tällä reseptilläsi, mutta pohjasta ei tullut rapeaa. Mutta maku oli hyvä! Eka kertaa elämässäni söin pizzaa ruokalusikalla ;) koska pohja oli sen verran pehmeää, ettei olisi pysynyt edes haarukassa.

    • 12.1

      Sanni sanoo

      Teitkö siitä ohuen? Ja kuinka kauan paistoit? Meillä tulee rapeaa joka kerta :) Lusikalla ei pystyisi mun valmistamaa syömään.

  12. 13

    Paula sanoo

    Tein tänään pizzaa ”kukkakaalitortilla”-pohjalla. Hyvin toimi sekin resepti pohjana :)

  13. 14

    Kirsi Koo sanoo

    Voi hyvänen aika kun olikin hyvvää pizzaa! Mie en välitä pellavansiemenistä joten jätin ne pois ja lisäsin vehnälesettä ja soijajauhoa tilalle. Ruisleseitä en käyttänyt.

    Aivan mahtava pohja, meijän taloudessa ei pizzaa ennee tehhä kuin tällä pohjalla. Kiitoksia ohjeesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.