Tauon paikka

Minun on pitänyt kirjoittaa tämä jo vaikka kuinka pitkään: Karkkipäivä jää pienelle tauolle.

Tauko_benjamin-davies-331159

Sen sijaan jääkaapin seinään on laitettu magneetilla lappu jossa lukee: ”Tee nämä postaukset ennen taukoa”. Siihen listaan on ilmestynyt uusi ranskalainen viiva toisensa jälkeen.

Ne viivat on nyt hellästi mutta päättäväisesti siirretty ”tee nämä tauon jälkeen” -tilaan.

Minulla on ollut pitkään ajankäytöllisiä haasteita, joita en ole salaillut. Olen todella pitkään tuntenut väsymystä ja jatkuvasti vallitsevaa levottomuutta siitä, että en saa asioita loppuun. Koko ajan on tekemistä ja sen päälle keksin vielä lisää tekemistä. En osaa priorisoida. Melkein kaikki tuntuu yhtä kiinnostavalta ja tärkeältä ja sellaiselta, että se vaatii huomiotani.

Säännöllisesti blogiani lukevat tunnistavat aiheen. Toiveet tasapainon löytämisestä ja hidastamisesta ovat kurkistelleet riveillä ja niiden väleissä viime vuosina yhä vain useammin.

Tauko_jake-blucker-316192

Vietän liikaa aikaa tietokoneella, internetissä ja somessa, näin asia on yhtään kaunistelematta. Vietän liikaa aikaa ylipäänsä tehden jotain, vastaten odotuksiin; omiini tai toisten. Oikeisiin tai oletettuihin. Olen täyttänyt päiväni loputtomalla puuhalla aamusta iltaan ja ajautunut elämäntapaan, joka kroonisesti ylikuormittaa aivojani. Kuvittelen tekeväni jotain tärkeää ja koen asioiden suorastaan vaativan suoritustani ja huomiotani, mutta samalla näköni on hämärtynyt monille paljon tärkeämmille asioille.

Tiedättekö miltä tuntuu, kun ei vain malta hidastaa? Vaikka väsyy, ei osaa lopettaa? Ei osaa asettaa rajoja?

Olen tehnyt päivistäni raskaiden prosessien jonon jota en enää itse näe vaan pidän sitä normaalina.

Tauko_paul-larkin-524582

Mietin pitkään, millä lailla tauostani kertoisin. Oikeastaan olisin halunnut vain kirjoittaa: ”Jään vähäksi aikaa lomalle somesta ja internetistä. Tavataan taas valoisampaan aikaan.”

Mutta eihän tällainen puhelias tyyppi lopulta osannut niin kirjoittaa.

Olen kirjoittanut joistain haasteistani täällä aika avoimestikin, mutta nyt huomasin, että en yhtäkkiä olisi halunnut kertoa teille suoraan tästä asiasta. Blogit ovat viihdettä, niiden kuuluu ilahduttaa, hauskuuttaa, aiheuttaa lukijassaan myönteisiä tuntemuksia. Vaikka olen käsitellyt blogissani myös aiheita kuten stressi, itsetunto-ongelmat ja elämänhallinnan haasteet, huomasin että tästä en olisi halunnut puhua. En halunnut teidän tuntevan tätä.

Kirjoitin elokuussa paljon huomiota saaneen blogikirjoituksen ”Kuinka päässä lyö tyhjää”. Kuvailin tässä kirjoituksessa kaikki ne syyt, miksi minun olisi pitänyt pysähtyä jo aikaa sitten.

Tauko_ivana-cajina-390203

Vauhtiyhteiskunta ja kasvava informaatiotulva on ilmiö, jonka vaikutuksista ihmisiin kirjoitetaan yhä vain enemmän. Tammikuun 18. päivän Nya Åland -lehden pääkirjoituksessa tunnistin jälleen itseni.

Katarina Gäddnäs kirjoittaa (suomennos minun);

”Kasvava pinnallisuus ja ongelmat ovat seurausta yhteiskunnan nopeasta temmosta. Moni kärsii jatkuvasta informaatiotulvasta. Kahden kuluneen vuoden aikana on tuotettu enemmän informaatiota kuin viimeisimmän viiden tuhannen vuoden aikana yhteensä.

Altistumme jatkuvalle ylistimulaatiolle, informaatiota sanojen ja kuvien muodossa huuhtoutuu koko ajan ylitsemme. Kyseessä on valtava muutos joka on tapahtunut lyhyen ajan sisällä. Meidän olisi pakko karsia informaatiovirrasta, mutta miten erottaa oleellinen kyberavaruuden jylinän keskeltä? Tämän hetken tutkimus ei tiedä miten yksilö selviää tästä pitkässä juoksussa, mutta on selvää, että stressi uhkaa vakavasti hyvinvointiamme.

Uusi luokkien välinen kuilu on jo muodostumassa niiden välille, jotka osaavat valita tarpeellisen informaation ja niiden, jotka hukkuvat informaatiotulvaan.”

Minä kuulun niihin, jotka eivät osaa valita informaatiotulvasta. Jotka ottavat vastaan kaiken ja hamuavat vieläkin lisää.

Tauko

Nyt pidän tauon informaatiotulvasta. Astun virrasta rannalle ja kävelen syrjään kohinasta. Yritän keskittyä, oikeasti keskittyä näkemään ja kuulemaan olennaisen.

Jotta voin sitten palata entistä eheämpänä ja kirkkaammalla katseella, olla iloinen, että tein tämän <3

Nähdään taas, rakkaat lukijat. Ehkä aurinkoisilla Kreikan saarilla huhtikuussa.

.

Kuvat: Unsplash ja Tiia Ennala

Kommentit
 1. 1

  Kaisa sanoo

  moi sanni,

  rentouttavaa kevättä!

  muistan sen elokuisen postauksesi, ja jaoin sen oitis, tärkeä aihe. oon lukenut sua jo pari vuotta ainakin, mutten vielä kommentoinut :D

  samaistun tuohon tunteeseen, ettei osaa valita eikä priorisoida. koen itsekin olevan (liian?) herkkä kaikille ärsykkeille. pitää alkaa kuunnella enemmän itseään ja luottaa siihen, että yhteys ystäviin pysyy ilman esim. someakin. tästä vois kirjoittaa vaikka kuinka pitkään, mutta olkoon.

  ihanaa, jos pääset kesällä taas kreikkaan! kaikkea hyvää!

 2. 3

  VerdeL sanoo

  Tulee tähän mieleen kirjoittaa ihmisen elämän pilareista oman elämänoppaani Steps to Knowledge ohjelman/kirjan mukaisesti. Niitä pilareita on neljä, ja kaikki yhtä tärkeitä. Jos ne eivät ole tasapainossa ja vahvoja ei näe elämäänsä kunnolla eikä pysty tuntemaan totuutta elämästään kunnolla, ei pysty tekemään välttämättä hyviä päätöksiä. Pilarit ovat Terveys (mieli ja fyysinen), Työ (myös vapaaehtoinen) ja Toimeentulo, Hengellisyys sekä Suhteet. Mutta yksi tärkeimmistä asioista tasapainossa on se, ettei mihinkään pilariin voi yksin satsata lyömättä laimin jotain muuta. Tunnetko ihmisiä, joilla kaikki pilarit on vahvoja ja tasapainossa? Miten he eroavat muista? He ovat harvinaisia.
  Solmu, jossa olet koostuu tietysti monista asioista, mutta tätä kautta sitä voi myös lähteä purkamaan.
  Sinua en tunne kuin postausten perusteella, joten älä ota tätä täysin vakavasti, mutta analysoin julki-Sannin tältä pohjalta esimerkiksi muille lukijoille: Terveys ja Suhdepilarisi vaikuttavat perustaltaan vahvoilta. Mutta työpilarin jonkinlainen ylikorostunut epätasapaino on alkanut olla sinulle nyt Terveyttä uhkaavan tason ongelma. Mutta onko Hengellisen pilarin olemattomuus kuitenkin se suurin ongelma? Hengellisyydellä en tarkoita välttämättä kristinuskoa tms, vaan säännöllistä hengellistä harjoitusta, joka tuottaa itsekuria, suhteellisuudentajua, rauhoittumista ja prioriteettien ymmärrystä ja Oman Itsen selkeämpää ymmärrystä. Tätä pilaria ei saa kuntoon vaikka suhtautuisi kuinka omistautuvasti ja kiihkeästi ja täydellisyyttä tavoitellen tahansa muihin pilareihin. Näen, että olet yrittänyt tätä. Olet yksi miljoonista joka tätä yrittää. Ja nyt olet nähtävästi tajunnut vihdoin, että se ei onnistu. Nelijalkainen pöytä ei vaan toimi kolmella jalalla. Kaikki putoaa siitä. Se tarkoittaa, että on onnenpäiväsi. Olet ymmärtämässä ja prosessoimassa jotain todella tärkeää.
  Keskity nyt tähän, äläkä vastaa minulle :-) Ainakaan ennen kuin palaat.

 3. 6

  Lou sanoo

  Hyvää taukoa!
  Haluaisin itse laittaa netin kiinni joksikin aikaa, mutta se on aika hankaa. Sähköpostia pitää kuitenkin seurata ja teen kieliopintoja verkossa ym. Ja sitten usein jämähdän koneelle koko päiväksi, kun sen kerran avaan. Ei kiva.

 4. 8

  JohannaR sanoo

  Oikein hyvää taukoa ja rauhoittumista! Rauhoittuminen on toden totta ihmiselle elintärkeää, täytyy olla aikaa AJATELLA ja olla tekemättä erityisesti mitään. Voi olla hankalaakin ensi alkuun, mutta jonkin ajan kuluttua sitä ihmettelee että miten sitä paahtamista oikein jaksoikaan ja miksi ihmeessä :)
  Nauti matkasta sinne minne ikinä päädytkään!

 5. 9

  Minä vain sanoo

  En olisi ikinä uskonut että kirjoitat noin mutta arvostan :) Hyvää lomaa tästä liiallisesta some-tulvasta. Apua sun kirjotuksia tulee ikävä kun on lukenut alusta asti :) mutta kiva lukea sitten kun palaat, edes harvemmin :) Hyvää ja aurinkoista kevättä!

 6. 10

  Nainen Hämeestä sanoo

  Hyvä Sanni!

  On tärkeää tunnistaa rajansa, ja jo ennen sitä. Välillä pitää ottaa etäisyyttä asioihin ja ladata akkuja. Sitä kautta löytyy taas tekemisen meininki. Ei ole hyvä jos käy liian kierroksilla.

  Rentouttavaa lomaa!

 7. 14

  NG sanoo

  Oikein hyvää taukoaikaa Sinulle.. lepoa ja rentoutumista!
  Toivon uusia ulottuvuuksia elämääsi, myös edellä jonkun kommentissa mainitun pelkän henkisyyden / hengellisyyden sijaan rukoilen SInulle henkilökohtaisen Jumala-suhteen avautumista. Siihen meidät on ohjelmoitu.. Ihminen on iankaikkinen olento, joka on tarkoitettu elämään Jumalan rakkaudessa.
  Ilman Luojaa jää elämä aina vaillinnaiseksi, se parhaidenkin yritysten varaan rakentuva.
  Sinua muistaen ja ajatetellen & hyvää Kreikan-matkaa toivottaen..

  • 14.1

   Kukka sanoo

   Mä just eilen rukoilin, että joku muukin rukoilis Sannin puolesta :) Meitä on siis useampia :)

 8. 16

  Tiippa sanoo

  Hyvää taukoa! Karkkipäivää olen lukenut vuodesta 2010 ja oletkohan blogista kunnon taukoa siinä ajassa pitänyt! On jo ainakin pitää lomaa :)

 9. 17

  satu sanoo

  Minulla ei varmaan ole mitään uutta sanottavaa mitä tässä ei olisi jo kommentoitu, mutta halusin toivottaa sinulle hyvää taukoa. Jokainen on vastuussa omasta hyvinvoinnistaan, joten hyvä että otit asiat omiin käsiisi. Kuten moni muukin, minäkin aistin että kaikki ei ehkä ole ihan hyvin. Karkkipäivä on ollut yksi lempiblogejani, joten pakko toivoa että palaat. Mutta jos päätät olla palaamatta, ei maailma siihen kaadu. Sinua varmasti kaivataan, mutta et ole vastuussa tekemisistäsi ja tekemättä jättämisistäsi yhdellekkään lukijalle, vain itsellesi. Ja sinä olet itsellesi tärkein ihminen <3

 10. 19

  Mira sanoo

  Kaikkea hyvää Sanni tauollesi! Kiitokset upealle ammattilaiselle netin parhaimmasta sisällöstä, olet huippu 💎

 11. 20

  momo sanoo

  Sun bloggaustahdilla täysin ymmärrettävää. Rentoudu ja lepää kunnolla. Aurinkoa kevääseesi <3

  t. lukija blogin alkuajoilta saakka :)

 12. 21

  Sonja sanoo

  Tämä oli ihan arvattavissa. Hyvää inspiroivaa lomaa, toivottavasti saat akut ladattua! Pitkäaikainen lukija odottaa innolla uusia tekstejä sitten kun on niiden aika. ❤️

 13. 24

  T sanoo

  Hyvää ja palauttavaa kevättä! Infotulva on kyllä mielenkiintoinen aihe, miten nähdä oleellinen kaiken turhan ja joka tuutista tulevan hutun keskeltä. Kiitos!

 14. 26

  sanoo

  Hyvää ystävänpäivää Sanni <3 Pidä taukoa, me ymmärrämme ja odotamme levännyttä, aina yhtä puheliasta ja iloista Sannia täällä!

 15. 27

  meow sanoo

  Tunnistan tilanteen. Hyvä että pidät huolta itsestäsi :) Tsemppiä Sanni! Hyvää lomaa! <3

 16. 30

  Nimetön sanoo

  Kaikkea hyvää tauolle Sanni! Toivottavasti se vie sinua kohti parempaa hyvinvointia:) ihanaa lopputalvea ja lempeyttä arkeesi <3

 17. 32

  Merja sanoo

  Palasin juuri sinä päivänä katsomaan blogiasi kun oma netti/some paastoni rakoilemisen vaikutukset alkaa taas tuntua omassa kehossa ja mielessäni ja sain hyvän muistutuksen, että jatketaan samalla linjalla eli pitäydyn pois somen/blogien jne. parista vaikka niin ihanaa onkin ollut seurata esim. sinun matkaasi, olen seurannut varmaan alusta saakka mukana :)

  Oikein ihanaa rauhoittumisen aikaa sinulle, anna aikaa muutokselle. Kaikkea hyvää!

 18. 34

  Emma sanoo

  Nyt kyllä täytyy vinkata (kun en silloin siihen aiempaan aiheeseen liittyvään postaukseen muistanut kommentoida) Firstbeatin hyvinvointianalyysista, se ois varmasti sulle hyödyllinen ja ehkä siks se tuli tässä mulle mieleen kun se mittaus on niin perusteellinen ihan niin kuin sinä :-D

  Rentouttavaa lomaa!

 19. 38

  LeenaT sanoo

  Hei Sanni,

  Tauko on hyva juttu! Jos tuntuu, etta ei jaksa niin ainoa oikea vaihtoehto on pysahtya ennen kuin se on liian myohasta ja tulee burn out. Kaikkien pitaisi kuunnella kehoaan enemman ja menna sen mukaan.

  Kiitos hyvasta blogista, olet taukosi ansainnut!

 20. 39

  Noora. V sanoo

  Moikka Sanni,

  Harvoin kommentoin mitään, mutta nyt on pakko.
  Lukiessani tätä postausta nyökkäilin monessa kohdassa ja ajattelin, että kyllä Sanni on fiksu ja rohkea kun tästä kirjoittaa ja tauko ”tästä maailmasta” ja sen aiheuttamasta ähkystä tekee varmasti hyvää. Muutaman päivän kuluttua tästä näin unta, missä olitkin julkaissut uuden postauksen ja sen alussa kerroit kuinka et vaan pystynyt olemaan erossa blogista. Aamulla herätessäni unesta harmittelen kovasti että et pitänytkään ansaitsemaasi lomaa :D kunnes sitten menin myöhemmin blogiisi ja tajusin asian laidan. Oli vaan pakko jakaa tämä kanssasi :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.