Tältä maistui juhannus

Kasviksia kun tykkään syödä, niin meidän juhannuspöydässä nähtiin jälleen kasvisvoittoinen lisukekimara. Salaatit ovat minun juttuni, ja vaikka arkena olen jumittunut syömään saman peruspohjan salaattia kurkku-tomaatti-vihersalaattilinjalla, juhlapäivinä innostun kokeilemaan uusiakin reseptejä.

Tänä juhannuksena valitsin pöytään kaksi hedelmäistä ja kaksi vihreää salaattia. Inspiraatiota hain mm. Ulrika Hofferin Good Mood Food – ja Celia Brooks Brownin Uusi Kasviskeittiö -kirjoista – ja jostain ulkomaisesta ruokalehdestä jota satuin selailemaan Suomenlinnan ravintolassa ^_^

Juhannusruoka2016_IMG_7328_2

Aijoo – ja valmistin myös violettia kalaa ^_^ <3

Kun näin Ulrika Hofferin kirjassa reseptin; Lila fisk i paket tiesin, että tuohan on kuin mulle luotu annos :D

Juhannusruoka2016_IMG_7257_2

Juhannus_Kvinoasalaatti

  • Kvinoaa
  • Punasipulia
  • Persikoita (mä käytin niitä miedompia litteitä)
  • Rucolaa (laitoin baby-pinaattia koska rucola oli kaupasta loppu)
  • Kirsikkatomaatteja
  • Kevätsipulia
  • Oliiviöljyä
  • Marinadi sipulille: omenaviinietikkaa, suolaa, sokeria (minä käytin punaviinietikkaa, suolaa ja steviaa)

Keitä kvinoa ohjeen mukaan ja anna jäähtyä. (En laita ohjeisiin määriä koska se riippuu ihan syöjien määrästä :)) Marinoi ohueksi suikaloitua punasipulia etikka-suola-sokeriliemessä vähintään 20 minuuttia. Käytä loppu marinadi salaatinkastikkeena yhdessä oliiviöljyn kera. Sekoita muut salaatin ainekset kuin kvinoa ja mausta pikkelikastikkeella ja oliiviöljyllä. Levitä tarjoiluastialle kvinoapeti ja kasaa päälle muu salaatti, möyhi kivan näköiseksi kokonaisuudeksi :)

Juhannusruoka2016_IMG_7274

Mums :) Pehmeän persikan ja kirpsakan makean sipulin liitto lempeän kvinoan seurassa oli todella onnistunut.

Rucola olisi tuonut salaattiin kivasti lisäsärmää mutta loppu mikä loppu.

Juhannusruoka2016_IMG_7263

Juhannus_Kesakurpitsaminttu

  • Kesäkurpitsaa
  • Oliiviöljyä
  • Valkoviinietikkaa
  • Tuoretta minttua
  • Fetaa
  • Suolaa ja rouhittua mustapippuria

Pariloi tai paista ohuiksi suikaloidut, oliiviöljyllä maustetut kesäkurpitsat. Laita paistetut kesäkurpitsat kulhoon ja valuta päälle valkoviinetikkaa (n. 4 tl kiloa kesäkurpitsaa kohden, eli ei paljon) kun kurpat ovat vielä lämpimiä. Lisää suola ja pippuri ja anna jäähtyä. Revi sekaan tuoretta minttua ja murenna päälle fetaa.

Tässä salaatissa minttu on todellakin se juttu, it makes all the difference :)

idJuhannusruoka2016_IMG_7293_2

Juhannus_Bataattisalaatti

  • Bataattia
  • Oliiviöljyä, suolaa, pippuria
  • Purkki kikherneitä
  • 1 puntti persiljaa
  • Mansikoita
  • Pinjan- tai auringonkukansiemeniä
  • Oliiviöljyä ja tuoreen sitruunan mehua (kastikkeeksi)

Kuutioi bataatti pieniksi lohkoiksi ja mausta oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Paista bataattia noin. 15 minuuttia 200 asteessa. Anna jäähtyä. Paahda siemenet pannulla. Kokoa tarjoiluastialle bataatti, kikherneet, revitty persilja ja kuutioidut mansikat. Sekoita yhteen oliiviöljy ja  sitruunamehu ja kaada salaatin päälle. Ripottele päälle paahdettuja siemeniä.

Juhannusruoka2016_IMG_7322_2

Juhannus_Mustikkakala

  • Valkoista kalaa, kuten turskaa
  • Mustikoita
  • Appelsiini
  • Tuoretta tilliä
  • Kookosrasvaa tai voita
  • Suolaa ja pippuria
  • Leivinpaperia
  • Folio tai nyöriä

Pilko kala annospaloiksi. Raasta appelsiinin kuori ja purista mehu, sekoita kuori ja mehu yhteen. Jaa kalapalat leivinpaperiarkeille ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Lisää päälle appelsiinimehua ja mustikoita ja nokare voita tai kookosrasvaa. Sido leivinpaperinyytit kiinni nyörilllä tai kääri nyytit folioon. Paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia palojen paksuudesta riippuen. Anna kalan jälkikypsyä nyyttien sisällä huoneenlämmössä vielä hetki ennen tarjoilua. Viimeistele tuoreella tillillä (jos tykkää voimakkaammasta tillin mausta, tillin voi laittaa jo nyytin sisään uuniin.)

Juhannusruoka2016_IMG_7312_2

Juhannus_Coleslaw

  • Kiinankaalia
  • Parsakaalia
  • Sokeriherneitä (palkoineen)
  • Kevätsipulia
  • Ruohosipulia
  • Majoneesia
  • Bulgarian jogurttia
  • Tuoreen sitruunan mehua
  • Suolaa ja pippuria
  • (Ripaus sokeria tai muuta makeutusta)

Suikaloi kaalit ja sokeriherneet pieneksi tai aja monitoimikoneessa silpuksi. Tee kastike: sekoita 2/3 bulgarian jogurttia ja 1/3 majoneesia, sitruunamehua (maun mukaan, en osaa sanoa määrää, kunnes tulee sopiva happamuus :)), suolaa ja pippuria. Lisää halutessasi vähän makeutta.

Tämä coleslaw oli aivan erityisen rapea kiitos raa’an parsakaalin ja sokeriherneiden jotka rouskuivat hampaissa ihanasti :) Se oli juhannuksen salaateista kenties arkisin mutta nousi raikkaudessaan juhannusvieraiden suosikiksi.

Juhannusruoka2016_IMG_7354

Värikkäät ruoka-annokset ovat ilo silmälle :)

Mustikkakala vaikutti minusta maullisesti niin hullulta ajatukselta että se oli tosiaan pakko kokeilla – vaikka vähintään jo värinsä puolesta! ^_^ Maku oli yllättävä – ei itse asiassa juuri lainkaan makea appelsiinimehusta huolimatta. ”Tyylikäs ja hienostunut”, oli juhannusseurueen arvio. Tykkäsin!

Juhannusruoka2016_IMG_7333_2

Alkupaloina tarjoiltiin mm. uunipaahdettuja Roquefortilla täytettyjä suippopaprikoita jotka ovat Mr. Karkkipäivän ”speciality”. Misteri bongasi tämän superhelpon kahden raaka-aineen reseptin jostain aikoja sitten ja paprikoista on muodostunut illallispöytiemme vakioherkku.

Sinihomejuustoksi kannattaa valita nimenomaan Roquefort, muilla, etenkin miedommilla sinihomeilla maku ei pääse oikeuksiinsa. Roquefort + suippopaprika ovat taivaallinen liitto :)

Juhannusruoka2016_IMG_7356_

Grillatut sienet kuuluvat nekin mökkiruokien ykkösherkkuihin. Ja kyllä, nuo pekoniin käärityt versiot näyttivät taas niin houkuttavilta… ;) Heheh. Pitäydyin totta kai tuorejuustolla maustetuissa ^_^

Tällä kertaa jälkiruokajuustot muuten jäivät syömättä, ohoh…! ;)

Äänestän itse juhannuksen suurimmaksi hitiksi bataatti-mansikka-salaattia, aivan tajuttoman hyvää :) Bataatin ja mansikan makeat maut sulavat suussa ikäänkuin toffeiseksi sinfoniaksi… Kannattaa kokeilla :)

*

Juhannusarvonnoissa Essien kynsilakat voitti nimimerkki Tiuku ja The Body Shopin seerumin nimimerkki PiiA. Onnea :) Voittajiin on otettu yhteyttä.

Kommentit
  1. 2

    minä vaan... sanoo

    Mitä tuorejuustoa käytätte noissa sienissä? Pakko kysellä vinkkejä kun itsellä loppuu mielikuvitus että mikä voisi sopia :D

    • 2.1

      Sanni sanoo

      Mitä tuorejuustoa käytätte noissa sienissä?

      Ihan mitä tahansa mutta ruohosipuli- ja yrtti/valkosipulimakuja tulee käytettyä ehkä eniten :)

      • 2.1.1

        minä vaan... sanoo

        Näin mä vähän pelkäsinkin :D mies ei voi sietää MITÄÄN sipuleita, etenkään valkosipulia, tai edes niiden hajua joten myös mun sipulinsyöminen on vähän jäissä.. Ja mä kun satun rakastamaan sipuleita, varsinkin valkosipulia :S

        • 2.1.1.1

          Sanni sanoo

          Eihän sinne mitään sipulin makuista juustoa ole pakko laittaa :D Tuorejuustomakujahan riittää; kokeilkaa vaikka aurinkokuivattua tomaattia, paprikaa, yrittitarhaa, pippuria… :)

          • 2.1.1.1.1

            Kristuli sanoo

            Aurinkokuivattu tomaatti ja paprika-chili tms. ovat ainakin mun makuun. :)

    • 2.2

      Tutsi sanoo

      yksi hyvä sipuliton täytevaihtoehto on koskenlaskija (mikä tahansa, vaikka se perus), ja siihen sekoittaa pannulla kuullotettua paprikasilppua. Tosi maukas. Itse toki laittaisin pannulla paprikan lisäksi sipulisilpun, ja sitten sekoittaa yhteen ja täyttää sienet – mut jos on hankala mies niin sille ei voi mitään ja pakko joustaa :)

      • 2.2.1

        Sanni sanoo

        yksi hyvä sipuliton täytevaihtoehto on koskenlaskija (mikä tahansa, vaikka se perus), ja siihen sekoittaa pannulla kuullotettua paprikasilppua.

        Tosi hyvän kuuloinen vinkki, täytyy itsekin kokeilla :)

    • 2.3

      Kaisa sanoo

      Kannattaa kokeilla Creme Bonjourin Wasabi Twistiä herkkusienien kanssa! Tästä tuli uus lemppari. Yleensä oon käyttänyt Koskenlaskijaa, mutta tämä oli niin paljon raikkaampaa :)

  2. 3

    Jonttu sanoo

    Nyt tulivat sitten Sisu-rahkatkin. :)

    Ihanan näköisiä salaatteja. :) Meillä on aina vain sitä perinteistä juhannuksena, mitään ”erikoisempia” ruokia ei hyväksytä vaan niitä pidetään hienosteluna.

  3. 4

    simppa sanoo

    Erikoisena salaattivinkkinä seuraavaa: salaattia, mansikkaa,basilikaa, avocadoa ja eila grillijuustoa. Päälle limeä ja balsamicosiirappia. Aiiiivan loistavaa! :)

  4. 5

    sanoo

    Mitä Sisu-rahkoja :DDD pakko maistaa :DD ooh mitä herkkusalaatteja! Nyt taitaa mennä kokeiluun kun lomalla on vähän enemmän aikaa kokkailuun. Toisaalta tulee myös syötyä grillimakkaraa yms. kesäherkkuja niin salaatti on ihana siihen rinnalle. Voisi maistua jopa miehelle :)

  5. 6

    linpuu sanoo

    Ihanan näkösiä ruokia! Oi nam, erityisesti bataatti-mansikka-salaatti näyttää niin kauniilta ja kuulostaa herkulliselta! :D

  6. 7

    Jonttu sanoo

    Haluan tulla ruudun läpi maistamaan noita KAIKKIA salaatteja.:) Aivan ylihyvännäköisiä. Mitähän olen menettänyt, kun en ole tuollaisia salaatteja vielä elämäni aikana syönyt enkä yhtään mökkijuhannusta viettänyt.

    • 7.1

      Sanni sanoo

      Ei mökki juhannusta tee, varmasti voi viettää ihania juhannuksia muissakin paikoissa, cityssäkin :)

      • 7.1.1

        Jonttu sanoo

        Voi kyllä. :) No, meni töiden ja töistä palautumisen merkeissä juhannus (mukaan mahtui myös yksi ihana juoksulenkki).

        Miten muuten, myydäänkö Korresia Virossa?

        • 7.1.1.1

          Sanni sanoo

          No, meni töiden ja töistä palautumisen merkeissä juhannus (mukaan mahtui myös yksi ihana juoksulenkki).

          Eli siinä tapauksessa mitä parhaiten :)

          Miten muuten, myydäänkö Korresia Virossa?

          En muista valitettavasti.

  7. 8

    Tiltu sanoo

    Minusta tuoreiden mansikoiden käyttö minkään seassa tai kypsentäminen on tuhlausta :D ne on niin kalliita, että raatsin syödä vain muutaman kerran kesässä ja maksimissaan jäätelön kanssa.

  8. 9

    Mimu sanoo

    Herkullisen näköisiä reseptejä -kiitos! Meillä oli grillijuhlat täällä Briteissä, ja tein sinne juurikin noita täytettyjä herkkusieniä. Kukaan ei ollut syönyt niitä aiemmin, mutta kehuivat kovasti :)

    • 9.1

      Sanni sanoo

      Kukaan ei ollut syönyt niitä aiemmin,

      Ihan totta? Onpas hassua, luulin että ne on jotenkin superyleisiä :)

  9. 10

    NG sanoo

    Herkun näköisiä, kiitos taas vinkeistä!

    Huomasin muuten S-marketeissa liettualaisia luomusieniä – aivan taivaallisen ihania. (isänmaallisena suosin sitä, mikä on hinta-laatusuhteeltaan parasta…) Vaihtoehtoina on siitakesientä tai herkkusieniä… Mikä noista siitakesienen nimellä myydyistä tekee niin hyviä, on se rakenne: tukeva tiivis koostumus, samantyylinen kuin suosikeillani (liian usein toukkaisilla…) herkku- ja punikkitateilla. Nuo eivät haihdu pannulle, vaan säilyttävät maukkaan ruokaisan koostumuksena pilkottuina ja pannulla paahdettuina!
    Nyt onneksi valinnanvaraa on sientenkin puolella, ei enää pelkkää halvinta herkkusientä.. päästään vähän jo gourmet’in maailmaan näiden kanssa.

  10. 11

    Maikkis sanoo

    :P Nam nam, kuola valuu. Otin jo talteen nuo ohjeet, mutta mulla tahtoo unohtua ne tonne kännykän kansioihin. Parin viikon päästä alkaa kesäloma, joten täytyy skarpata ja kaivella sillon reseptit esiin kun sitten on aikaa ja jaksamista kokkailla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.