Sydänsalaatti tonnikalatäytteellä ja paahdetulla kukkakaalilla

Pitkästä aikaa arkinen ruokaresepti yhdellä lempiraaka-aineellani (jos pilvimunia ei lasketa, mutta voiko sitä yksinkertaisuudessaan edes kutsua reseptiksi..? ^_^).

Sydänsalaatti tonnikalatäytteellä

Tiedän että tonnikalareseptit ovat nykyään kyseenalaisia enkä sano, että haluan kannustaa ketään syömään tonnikalaa, mutta monille se on jo talouden asettamien rajoitusten puitteissa yksi keittiön ja nopeiden, täyttävien ruokien kulmakivistä.

Itse käytän edelleen tonnikalaa aika paljon, vaikkakin tietoisuus lajin ylikalastuksesta on jonkun verran vaikuttanut sen käyttöön. Pyrin ostamaan MSC-tonnikalaa mutta ilmeisesti paras vaihtoehto olisi olla ostamatta kokonaan.

Tässä kuitenkin yksi vähän erilainen variaatio arkisesta tonnikalaruoasta. Persoonallisen ja maukkaan lisän ruokaan tuo paahdettu kukkakaali. Kannattaa nähdä paahtamisen ”vaiva” (15 minuuttia uunissa), paahdettu kukkakaali saa todella hienostuneen makuvivahteen. Ei ihme että sitä ja kukkakaalipyrettä käytetäänkin paljon ns. paremmissa ravintoloissa lisukkeena.

Sydänsalaatti tonnikalatäytteellä

Tarvitset:

Sydänsalaattia

Tonnikalaa

Majoneesia (voi jättää poiskin jos ei tykkää)

Kermaviiliä tai ranskankermaa

Punaista paprikaa

Kukkakaalia

Oliiviöljyä

Suolaa ja pippuria

(Sitruunan mehua)

.

Sekoita yhteen tonnikalaa ja pieni määrä majoneesia ja kermaviiliä tai ranskankermaa niin että saat tahnamaisen täytteen. Pilko paprika pieniksi kuutioiksi ja sekoita tonnikalatahnaan. Mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi sitruunan mehulla jos kotoa sattuu löytymään sitruunaa.

Annostele tonnikalatäyte sydänsalaatin lehtiin. Sydänsalaatti on rakenteeltaan jämäkkää ja pienen veneen muotoiset lehdet toimivat ihanteellisina alustoina täytteelle. Sydänsalaatti kestää jopa kevyttä grillaamista tai uunissa paahtamista.

Pese ja paloittele kukkakaali ja sivele palaset oliiviöljyllä. Laita pellille paahtumaan 225 asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi tai kunnes kukkakaali on saanut väriä.

Tarjoile sydänsalaatti-tonnikalaveneet paahdetun kukkakaalin kanssa.

Sydänsalaatti tonnikalatäytteellä

Pienen kukkakaalimäärän paahtaminen uunissa kuluttaa tietysti vähän turhan paljon sähköä, mutta voit paahtaa samalla vaikka kokonaisen kukkakaalin (tai kaksi..! ^_^, ja heitä saman tien joukkoon muitakin vihanneksia :) :) ja käyttää loput vaikka kukkakaalisosekeittoon. Nams!

Sydänsalaatti on hauska monitoimiveijari joka taipuu vaikka minkälaisiin ruokiin tukevan ja rotevan rakenteensa puolesta. Käytän sitä paljon salaattipohjissa mutta myös alustana erilaisille täytteille.

Olen aiemmin julkaissut blogissa reseptit sydänsalaatista tuorejuustomunavoitäytteellä sekä uunissa paahdettuna kera fetan, manteleiden ja chilijogurttikastikkeen (kuvat alla). Toimii esimerkiksi kivana alkuruokana.

Reseptit näihin sydänsalaatteihin löydät täältä.

Sydansalaatti fetalla, manteleilla ja jogurttikastikkeella

Sydansalaatti munavoilla

Salaatista on muuhunkin kuin vain… salaattiin..! :)

.

Kaikki reseptini eri kategorioihin lajiteltuina löydät RUOKA-osiosta.

Kommentit
  1. 1

    VerdeL sanoo

    Tonnikalassa on paljon väliä sillä, mitä lajiketta käyttää. Skipjack tonnikala (katsuwonus pelamis) on suhteellisen turvallinen valinta, ei juurikaan ylikalastettu ja kaupoissa myös edullinen ja yleinen.
    Täältä voi kiinnostunut ladata viimeisimmän tonnikalalajien tieteellisen tilanneraportin helmikuulta. http://iss-foundation.org/knowledge-tools/technical-and-meeting-reports/download-info/issf-2017-02-status-of-the-world-fisheries-for-tuna-feb-2017/

    • 1.1

      Sanni sanoo

      Kiitos tästä tietoiskusta :) Silmäys kaapin tonnikalasäilykkeisiin ja google-sessio kertoivatkin, että Suomessa myytävä säilyketonnikala on pääosin nimenomaan tuota katsuwonus pelamis -lajiketta eli boniittia. Se ei näköjään edes ole ”varsinainen” tonnikala vaan sukua tonnikalalle eikä uhanalainen.

      Kappas, tällainenkin asia selvisi kiitos blogin lukijan <3 :)

  2. 2

    -Hanna sanoo

    Moikka,
    kiitos ihanasta blogista!

    Tonnikalaan liittyen, on olemassa kestävästi pyydettyäkin riippuen lajista ja kalastusalueesta. Tässä linkki WWF kalaoppaaseen, kannattaa sieltä tarkistaa!

    • 2.1

      Sanni sanoo

      Moi! Kommentissasi ei ollut linkkiä mutta ylempänä kommentoinut jo selvensikin tätä lajiasiaa ainakin yhden lajin nimissä :) Ilmeisesti Suomessa myytävästä säilyketonnikalasta valtaosa on ei-uhanalaista boniittia.

  3. 3

    Anni sanoo

    Tämä vaikuttaa kivalta! Mistä olet löytänyt tuota sydänsalaattia, kävin Tampereella Sokoksella ja Lidlissä enkä löytänyt?

    • 3.1

      Sanni sanoo

      Kummastakin paikasta olen ostanut, viimeksi Sokoksen Herkusta :) Sydänsalaatit ovat siinä samassa hyllyssä missä esim. tuoreet sienet, ei siellä missä perussalaatit kuten friseet ja tammenlehdet sun muut on.

  4. 4

    Kukka sanoo

    Tänään tän inspiroimana paahdoin kukkakaalia. Oli kyllä hyvää :) Ja huomasin, että resepti muutenkin sopii induktioonkin (kun vaihtaa paprikan väriä). Neljäs päivä menossa, on mennyt ihan kivasti. Tokana aamuna oli hetken kuvottava olo, mutta muuten on ollut hyvinvoiva olo. Eilen olin ihan intoa täynnä ja nautin kaikista makuelämyksistä. Tuntuu, että oon syönyt viime päivät ”aidompia” makuja ja olen todella tykännyt (siis kun en ole syönyt jalostettuja tuotteita muutamaa täyslihaleikkelettä lukuun ottamatta). Luulenpa, että jotain muutoksia tulee ruokavaliooni pysyvästikin, vaikka tämä onkin kalliimpaa syömistä kuin hiilarivoittoinen, mihin olen tottunut. Niin ja 1,8 kiloa tippunut pois. Varmaan suurin osa nesteitä, mutta kuitenkin. Housuihin mahtumista kohti :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.