Suomen suosituin rahka on…

…Valion Pehmeä Rasvaton Maitorahka.

917 henkilöä vastasi Karkkipäivän Suureen Rahkakyselyyn ja tulos oli selvä. Valio on suomalaisten ykkösrahkamerkki.

Tulos ei varmaankaan yllätä. Valio on kotimainen jokaisen tuntema brändi, ja Suureen Kotimaiseen luotetaan. Maustettujen kategoriassa Valio hävisi islantilaiselle Skyrille – joka tosin ei erilaisen hapatteensa johdosta ole varsinaista rahkaa.

Entäpä kysymys maustettu vs. maustamaton? Moni argumentoi Proteiinirahka-postauksen kommenteissa maustettujen rahkojen puolesta, todeten ensinmainittujen olevan nimenomaan välipalarahkoja ja maustamattomia käytettävän ensisijaisesti leivontaan ja ruoanlaittoon. Rohkenin olla eri mieltä.

Kumpi voitti kyselyssä?

idMaustamatonMaustettu_rahkat

Maustamaton. Sen valitsi 79% vastanneista.

Perusrahkan kiistattomasta suosiosta kertoo myös sivupalkin kysely; 1395 vastanneesta 1140 valitsee maustamattoman.

Vastaukset_Rahkakysely_1

Kiinnostavaa. Runsaasta ja yhä vain kasvavasta maustettujen ja makeutettujen rahkojen valikoimasta huolimatta vanha kunnon perusrahka on pitänyt pintansa ja säilyttänyt asemansa ykkösenä.

Vaikka maustamatonta rahkaa totta kai käytetään myös ruoanlaitossa, olen itse siinä uskossa, että suurin osa maitorahkasta menee kuluttajalla sellaisenaan syötäväksi. Kuinka monipuolisesti rahkaa ylipäänsä käytetään suomalaisessa ruoanlaitossa? Rahkapullaan ja -kakkuun, juustokakkuun. Uuniperunan täytteeseen, piirakkapohjaan ja kastikkeisiin. Moni suomalainen syö rahkaa päivittäin, mutta kuinka monen kotona tehdään päivittäin rahkapullaa tai rahkakastiketta? :)

Näki rahkan roolin keittiössään miten hyvänsä, niin tämä ruoka-aine on nyt proteiinibuumin myötä pinnalla. Se on varmaa. Ehkä rahkapullankin voi tässä valossa nähdä terveysruokana :D Hei, siinähän on proteiinia! ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viimeisimmässä Yhteishyvä-lehdessä oli myös juttua rahkoista.

Ja uusin Me Naiset -lehti on huomioinut Proteiinirahka-keskustelun viitaten Karkkipäivään. ;)

.

Käydään sitten läpi kyselyn tulokset. Kuvakaappaukset on otettu aamulla jolloin vastaajia oli 904. Päivän aikana tulleet 13 vastausta eivät muuttaneet prosenttien jakaumia. ;)

Vastaukset_Rahkakysely_2

Ykkössijalla Valio, kakkosena Ehrmann (jonka itse olisin veikannut nappaavan ykkössijoituksen, kaikki tutut vannoo Ehrmannin nimeen) ja kolmantena Milbona.

Omat suosikkini ovat Milbona ja Rainbow, niiden valikoimaan kuuluvat Suomen rasvapitoisimmat rahkat. Milbonan täyteläisessä on 4,3 prosenttia rasvaa, Rainbow’n Kermarahkassa 10%. Valion täyteläinen 2,3 prosentillaan ei pärjää näille minun lautasellani, sen maku on saksalaisiin verrattuna ”piimäinen” ja rakenne löysä.

Seuraavaksi kartoitin kyselyssä kunkin useampaa maustamatonta rahkatyyppiä tarjoavan merkin suosituimman rahkan.

Voittaja_Valio

Valio: Pehmeä rasvaton maitorahka. Täyteläinenkin sai hyvin menestystä.

Voittaja_Pirkka

Pirkka: Rasvaton mieto maitorahka.

Vastausvaihtoehdoissa oli mukana myös K-Menun rahka, niputin sen yhteen Pirkan kanssa kun kummatkin ovat Ruokakeskon omia brändejä.

Voittaja_Arla

Arla: Protein pehmeä maustamaton rahka.

Arlalla on muuten Ruotsissa aivan erilainen rahkavalikoima kuin Suomessa. Kesella-brändinimen alla myytävissä rahkoissa ei näitä Suomessa fanitettuja rasvattomia ole lainkaan, vaan maustamatonta saa 1%- ja 10%-prosenttisina ja maustetuissa on 7,5-7,8% rasvaa. Ruotsissa maitorasvasta ei olla yhtä huolestuneita kuin Suomessa.

Minä syön aina Ahvenanmaalla ollessani Kesellan ”kymppiä”, se on ihan hyvää – mutta ei hakkaa sekään Milbonaa ;)

Johon pääsemmekin seuraavaksi.

Voittaja_Milbona

Milbonan täyteläinen ja rasvaton saivat lähes yhtä paljon ääniä.

Rahka_

Mums! Minusta Milbonan Quark 4,3% hipoo lähes täydellisyyttä. Sopivan tanakka koostumus ja pehmeä, puhdas maku jossa vain hyvin miedosti hapokkuutta (voiko rahkasta sanoa ’hapokas’? :p Mitä eroa on ’happamalla’ ja ’hapokkaalla’?).

Rainbow’n Kermarahka on hyvin samantyylinen maultaan, mutta rasvapitoisuutensa puolesta enemmän jälkkärimatskua.

Voittaja_Juustoportti

Juustoportti: Luomu maitorahka.

Juustoportin rahkat ovat kyselyn maustamattomista ainoat, joiden rasvapitoisuudeksi ilmoitetaan pyöreä nolla.

Voittaja_Maitokolmio

Maitokolmio: Maitorahka 0,3%.

Kiinnostavaa; Maitokolmion rahkavalikoimassa perusrahka voitti pehmeät ja miedommat versiot, kun muilla valmistajilla pehmeä versio nauttii järjestään suurempaa suosiota.

Voittaja_S-Ryhma

S-Ryhmän omat merkit: Rainbow maitorahka 0,3%.

Rahka_marjoilla

Seuraava kysymys oli itsestäänselvyydessään aika tarpeeton, mutta tulipahan selvitettyä:

Mikäli syöt pääsääntöisesti maustamatonta rahkaa, lisäätkö siihen omia täytteitä?

Vastaukset_Rahkakysely_6

88% lisää rahkaan täytteitä. Minä mukaan luettuna.

Omat lempitäytteeni rahkassa?

Marjat. Vadelmat ykkösenä, sitten mustaherukat, mansikat ja mustikat. Makeutusta eivät rasvaiset rahkat enää erikseen kaipaa, mutta happamampaan varianttiin lorautan tipan Cologrania.

Vastaukset_Rahkakysely_7

Maustetuissa rahkoissa voiton vei ”epärahka” Skyr. Voin kertoa, että Valio johti täälläkin pitkään, ja tilanne muuttui vasta viime hetkillä…

Kuten selvisi, Skyr ei ole rahkaa siinä käytetyn erilaisen hapatteen vuoksi. Se on kuitenkin rahkaan verrattavissa oleva tuote ja valmistustapa on sama.

Entä mikä ohjaa maustetun rahkan valintaa? Terveellisyys vai herkuttelu?

Vastaukset_rahkakysely8

Vastausten mukaan terveellisyys. 56% vastanneista suosii maustettujen puolella vähäsokerisempia, runsasproteiinisempia vaihtoehtoja. Tämä selittänee myös Skyrin suosiota, Skyrillähän on jo pitkään ollut valikoimassaan myös sokeroimattomia makuja. Valio havahtui tuomaan sokeroimattoman vaihtoehdon ProFeel-linjaansa vasta tänä vuonna.

Melkein maalissa..! :)

Halusin vielä tietää, mihin tarkoitukseen pääsääntöisesti syötte rahkatuotteita; välipalana, herkkuna tai jälkkärinä vai liikuntasuorituksesta palautumiseen.

Vastaukset_Rahkakysely_9

Rahka tunnetaan urheilijoiden treenikasseista, mutta valtaosa  nauttii rahkansa  ilman yhteyttä liikuntasuoritukseen. Rahka on siis kaukana maineestaan lähinnä bodarien herkkuna ;)

Vastaukset_Rahkakysely_10

Kyllä rahka maistuu83% vastanneista syö rahkaa viikottain, 35% jopa päivittäin. Näillä lukemilla voisi sanoa, että rahka on tällä hetkellä yhtä suosittua kuin jogurtti. Aika mielenkiintoista..!

*

Kiitokset kaikille osallistuneille, taas on muuan bloggarin uteliaisuus tyydytetty! :D

No ei ihan – sellaista keksin vielä kysyä, että koetteko viime vuosien monipuolistuneen rahkavalikoiman tai parhaillaan meneillään olevan proteiini-trendiaallon vaikuttaneen ”rahkakäyttäytymiseenne”? Oletteko aina tykänneet rahkasta, vai kaverustuneet tämän välipalavaihtoehdon kanssa vasta hiljattain?

Entä rasvaton vs. rasvainen – valitsetteko rasvattoman terveysnäkökulmasta (vähemmän kaloreita) vai onko se oikeasti myös paremman makuista kuin rasvaisempi versio? Vai valitsisitteko useammin rasvaisemman version, jos niitä olisi enemmän tarjolla?

Kuvat: Valio, K-Ruoka, Arla, Maitokolmio, Rainbow, Juustoportti ja Sanni.

Kommentit
 1. 1

  Hanko sanoo

  Mä tykästyin rahkaan joskus vuosien 2006-2007 tienoilla, kun huomasin sen olevan hyvin herkästi turpoilevalle ja kipuilevalle vatsalle hyväksi. Olin siis vähän etuajassa tätä nykyistä ”buumia”, joten se ei ole vaikuttanut mun rahkan kulutukseen. Paitsi ehkä sikäli, että nykyään voi jo luottaa siihen, että Ehrmannia saa jo jokaisesta pikkukaupastakin eikä tartte välttämättä mennä isompaan markettiin hakureissulle. :D

  Rahka korvasi mulla voileipävälipalat ja siitä syystä suosin myös noita lähes rasvattomia versioita. Kun rahkaa menee arkisin puoli kiloa ja viikonloppuisinkin 250 grammaa päivässä, niin en halua niitä rasvaisemman rahkan kaloreita. :D

  • 2.1

   Sanni sanoo

   Yliopistotason selvitys aiheesta rahka.

   Hahah, kaukana siitä…! :D Mutta mukava jos onnistuin viihdyttämään :)

   • 2.1.1

    Jonttu sanoo

    Usko huviksesi, mutta yliopistossa on paljon vähemmän pikkutarkkaa paneutumista aiheeseen esim. joissakin kandintöissä. Siis tarkoitan yleistä otetta.

 2. 3

  Anniina sanoo

  Itse olen syönyt rahkaa välipalana vasta pari hassua vuotta – johtunee tosin varmaan vasta parinkymmenen vuoden iästäni. Xtran 500g rasvaton rahka tulee valittua ostoskoriin Prismassa asioidessa sen halvan hinnan vuoksi. Tämä on rahka, jota käytän smoothieiden pohjana, joten sen maulla ei ole niin suurta väliä. Kuitenkin jos rahkaa tulee syötyä sellaisenaan marjojen kanssa, suosien Ehrmanneja niiden mietojen makujen vuoksi. Skyrin taas nappaan mukaan jos on kiire saada jotain välipalaa :) Joten hinta ja maku taitaa vaikuttaa eniten…

 3. 4

  LAA sanoo

  Ihanaa, kun jaksat tehdä näitä kyselyitä, nää on niin parasta! :)

  Mä oon syönyt rahkaa niin kauan kuin muistan ja rainbown rasvaton on se ikisuosikki. Se on valikoitunut yksin maun vuoksi suosikiksi.Täytyykin tuota rainbown kermarahkaa kokeilla. En tiedä, miksi en oo sitä vielä älynnyt,sillä mikään rasvakammo ei vaivaa :D

  yks hyvä juttu tässä rahkatrendissä on – skyr! Muuten en ole noista maustetuista proteiinirahkoista innostunut, mutta nuo maustetut skyrit on hyviä, jos kiireessä pitää jotain evästä napata mukaan. Ja plussaa siitä, että niissä on lusikatkin mukana! :)

  • 4.1

   Sanni sanoo

   Ihanaa, kun jaksat tehdä näitä kyselyitä, nää on niin parasta! :)

   Jee, kiitos! :) Enpä voi kieltää etteikö näitä olisi tosi kiva tehdä! :)

   Skyr on kyllä loistavasti konseptoitu eväs lusikoineen, jengille on jotenkin mennyt perille jo aikaa sitten niiden proteiinipitoisuus ja ”terveellisyys” (terveellisyys lainausmerkeissä kun eihän ne keinotekoiset makeutusaineetkaan mitään terveysruokaa ole, vaikka alentavatkin tuotteen kaloripitoisuutta) – kauan ennen muiden valmistajien heräämistä siihen, että on kuluttajaryhmä, jolle maustetun rahkan voi markkinoida ihan uudella tavalla jättäen jälkkärinäkökulman pois.

 4. 5

  Rosemary sanoo

  Aiemmin mielestäni maustamaton rahka oli liian hapanta ja tönkköä. Miedompien ja pehmeämpien rahkojen yleistyessä aloin käyttää rahkaa enemmän. Ennen käytin maustamatonta jogurttia. Voisit muuten tehdä myös jogurttikyselyn jos aihe kiinnostaa. ;) Nämäkin tulokset oli aika mielenkiintoisia.

  Käytän mieluiten Maitokolmion rasvatonta Fit-rahkaa, koska se on maustamattomista ja rasvattomista rahkoista parhaan makuinen eikä niin hapan kuin Valio ja Pirkka. Ehrmannissa taas on joku outo sivumaku.
  Rasvattomia rahkoja ostan yleensä, tosin joskus ostan rahkan tilalla jogurttia, mutta silloin en ota rasvatonta, koska rasvaton jogurtti on mielestäni liian lirua. ”Yritän” käyttää kovia rasvoja mahdollisimman vähän, joten siksi valitsen rasvattoman rahkan. En ikinä voisi käyttää rasvatonta maitoa (paitsi jos ei ole muuta tarjolla) ja rakastan juustoja, joten pitää kompensoida rahkalla. :D

  • 5.1

   Sanni sanoo

   Voisit muuten tehdä myös jogurttikyselyn jos aihe kiinnostaa. ;)

   Rakastan rasvaista luonnonjogurttia, joten aihe kyllä kiinnostaa :) Syön luonnonjogurttia rahkaakin enemmän. Mutta luulen, että jogurtti on tällä hetkellä aika ”out” suuren yleisön keskuudessa eikä kyselyyn varmaan saisi kovin suurta osanottoa. Kun miettii, että rahkapostauksetkin ovat saaneet tuhansia lukukertoja, mutta kyselyyn vastasi ”vain” 900 ihmistä.

   • 5.1.1

    sara sanoo

    Kyllähän hyllyt notkuu myös jugurtteja ja on muutama proteiinipitoinen (en ole kyllä katsonut sisältöä, kun ei niin kiinnosta) jugurttikin ja herkkujugurtteja (oman mittapuuni mukaan, kun syön useimmiten luonnonjugurttia) on vaikka mitä. Eli en oikein ymmärrä miten jugurtti olisi ”suuren yleisön keskuudessa out”, vaikka rahkat onkin nyt supersuosittuja. Itse olen jo 2000- luvun alussa alkanut syömään rahkaa proteiinipitoisuuden takia, mutta se johtui siitä, että olin silloin kasvissyöjä ja rahkasta sai helposti proteiinia. ;) Silloin taisi olla vain muutama vaihtoehto ja maustettuja ei tainnut olla yhtään. :D

    Kyselyihin kaikki ei vaan jaksa vastata, vaikka aihe muuten kiinnostaisi ja usein otanta on siksi aika homogeeninen.

    • 5.1.1.1

     Sanni sanoo

     Eli en oikein ymmärrä miten jugurtti olisi “suuren yleisön keskuudessa out”, vaikka rahkat onkin nyt supersuosittuja.

     Se nyt vain on mun oma kokemus :) Ei välttämättä peilaa totuutta lainkaan.

     Proteiinijogurtit ovat rahkan ja jogurtin sekoituksia, tai ainakin Arlan jogu on sellainen.

 5. 6

  Maria sanoo

  Minun kohdalla valitettavasti laktoositon vie voiton, aina. En vaan voi syödä muuta laktoosi-intoleranssin vuoksi :/ monet laktoosittomat tuotteet ovat aika vähä rasvaisia, kuten näissä rahkoissa. Jos sulla on vinkkejä turkkilaisen kaveriksi niin otan ilolla vastaan :)

  • 6.1

   Sanni sanoo

   Jos sulla on vinkkejä turkkilaisen kaveriksi niin otan ilolla vastaan

   Sain hiljattain lukijalta vinkin Valion Eila-linjan lohkeavasta luonnonjogurtista, jossa rasvaa on peräti iloiset 5,5% :)

   Itse tykkään käyttää rahka/jogurttisekoituksissa myös raejuustoa, tuo kivaa tekstuuria mössöihin :) Rasvaahan ei niissäkään niin hurjasti täällä Suomessa ole, mutta mielestäni 2-prosenttisissakin on jo kivasti makua. Suosikkini tällä hetkellä on Arlan 2-prosenttinen, jotenkin todella kermaisen makuinen eikä suolan maku tunnu niin selvästi kuin joissain toisissa raejuustoissa (vaikka suolan määrä on raejuustoissa vakio; 0,8%). Valiolla ja Arlalla on myös laktoosittomat 2-prossaiset raejuustot, en ole niitä maistanut mutta vinkkaan kuitenkin. :)

   Tuli muuten mieleen, että voisithan tuunata laktoosittomia rahkoja myös laktoosittomalla kermalla :) Rasvaisemmat rahkathan (siis ne kaupan valmiit) ovat käytännössä perusmaitorahkan ja kerman sekoituksia :)

   • 6.1.1

    Maria sanoo

    Kiitti vinkistä! Tuo kerman ja rahkan sekoitus on varmasti jees, sellasta äiti on aina tehny,kun olin lapsi :D Laktoositonta kermaa sekä maitoa pitää ostaa laajemman valikoiman kaupasta. Usein on ollut loppu tai niitä ei ole kaupassa. Tämän takia aattelin rueta hamstraamaan kaappiin turkkilaista tms.

    Tosta lohkeavasta jogusta olen aattellu, että taas keksitty josku keino myyä jogurttia, mutta olipa kiva yllätys, että siinä on rasvaa noinki paljon.

    Kiitos Sanni! ps. ootko kokeillu vhh pastaa? Tein lasagnen ja olihan hyvää ;)

    • 6.1.1.1

     Sanni sanoo

     ootko kokeillu vhh pastaa? Tein lasagnen ja olihan hyvää ;)

     Tarkoitatko kaupasta saatavia papupastoja? Vai ns. Philadelphia-tuorepastaa? Philadelphia-”pasta” on tuttua (samoin kuin kaupan papupastat), ja juuri tuossa toiselle lukijalle kommentoin, että aion seuraavaksi kokeilla lasagnea tuorejuustopastalevyillä :) Aiemmin olen tehnyt lasagnea kesäkurpitsa”pastalla” ja sekin on kyllä hyvää, mutta luulen että tuo Philadelphia-pastaversio on vieläkin parempi :) Slurps!

     • 6.1.1.1.1

      Maria sanoo

      Philadelphia pastaa meinasin ;) Se on ihan mielettömän hyvää. Jopa niin hyvää ennen paistoa,että koirat oli syyä pelliltä taikinan :D Sun kannattas tehä postaus siitä niin saa vinkkejä eri makuisiin versioihin. Mä aina teen samalla tavalla, joten kiva ois kokeilla toisten tekemiä versioita.

      • 6.1.1.1.1.1

       Sanni sanoo

       Onhan mulla täällä postaus Phila-pastasta. :)

       http://karkkipaiva.indiedays.com/2013/01/20/vhh-tuorepasta-philadelphia-juustosta/

       Mitä tarkoitat eri makuisilla versioilla..? Eri makuisia kastikkeita? Taikinan perusreseptiä en ole varioinut, tai en ainakaan keksi mitään millä sitä tuunaisi. :) Ellei sitten haluaisi käyttää maustettua tuorejuustoa, mutta minusta pastan kuuluukin olla tosi neutraalin makuinen ja annoksen maku tulee kastikkeesta tai muista täytteistä :)

 6. 7

  tarza sanoo

  Ehdottomasti maustamaton rasvaton rahka, johon itse laitan sekaan hedelmiä, marjoja, pähkinöitä, maapähkinävoita, hunajaa yms :)

  • 7.1

   Sanni sanoo

   Maapähkinävoita ja rahkaa – hmm, kuulostaa tosi mielenkiintoiselta ja erikoiseltakin yhdistelmältä :) Täytyy kokeilla!

 7. 8

  Etusormi sanoo

  Hah, mulla on kyllä ihan päinvastoin. :D Musta taas noi maustetut rahkat on enemmän leivontaan ja maustamattomat sellaisenaan syötäviksi. En osaisi kuvitella syöväni jotain päärynä-kinuskirahkaa sellaisenaan. Sen paikka on leivoksessa. ;)

  Vähän vielä sekoittaakseni sun rahkatouhuja, kerron että mun lempparia on jogurttirahka! :D Pelkkä rahka on musta liian hapanta (en tosin ole tehnyt kovin kattavaa merkkivertailua) ja maustamaton jogurtti taas liian vetelää. Yhdessä parempi. ;)

  • 8.1

   Sanni sanoo

   Vähän vielä sekoittaakseni sun rahkatouhuja, kerron että mun lempparia on jogurttirahka! :D Pelkkä rahka on musta liian hapanta (en tosin ole tehnyt kovin kattavaa merkkivertailua) ja maustamaton jogurtti taas liian vetelää. Yhdessä parempi. ;)

   Kuulun ihan samaan leiriin! :D Tosin kermaiset rahkat eivät ole minusta yksinään liian happamia, mutta pidän sekoituksista koska ne tuovat makuvaihtelua ja tekstuurivariaatiota :) Usein sekoituksissani yhdistyy rahka, raejuusto ja turkkilainen/kreikkalainen tai soijajogurtti. :) Myös ricotta-juusto toimii erinomaisesti sekoituksissa, sehän on itse asiassa koostumukseltaan hyvin rahkainen, joten jos käytän sitä se yleensä korvaa rahkan.

   Välillä ihan naurattaa kun mulla on jääkaapissa niin mieletön arsenaali erilaisia maitotuotteita aamiais- ja välipalasekoituksiin! ^_^ Sannin rahkajoguraejuustomössö – ihan oma tieteensä :D

   • 8.1.1

    Etusormi sanoo

    Sä oot kyllä niin omalla levelillä noiden sekotusten kanssa! :D Mulle kelpaa ihan valmis Ehrmannin sekotus. Tollanen ricotta-systeemi olis varmaan ihanaa mutta yritän vähän kattoa kaloreita. Painotus sanalla ”yritän”. Ootko muuten kokeillut mascarponea? Aijai, sekin vois sopia. :P

    • 8.1.1.1

     Sanni sanoo

     Käytän mascarponeakin :) Mutta vain jälkkäreissä tai jos tekee mieli herkkua. Yksi aika vakio herkkusekoitus on mascarponea ja soijajogurttia kaakaonibseillä.

     • 8.1.1.1.1

      Etusormi sanoo

      Mascarpone on hyvää myös ruuanlaitossa! Mä tykkään siitä vaikka lasagnessa. ;) En tiedä tykkäätkö edes lasagnesta mutta ootko kokeillut sen tekemistä noilla kukkakaalitortilloilla tai nyt niin trendikkäällä kesäkurpitsalla?

 8. 9

  NG sanoo

  Rainbow’n Kermarahka on kyllä namia (ja edullista!), tuota Milbonaa täytyy ostaa, jos huomenna pääsen Lidliin…
  Täytyy myöntää, etten ymmärrä noita Valion maustettuja rahkoja, jotka siis nököttävät siellä rahkatuotteiden hyllyssä, eivät välipalarahkojen joukossa jogurttipuolella… ne ovat makuuni aivan liian keinotekoisia, ja vieläpä kalliita verrattuna itse valmistettuun rahkajälkiruokaan.

  Suomalaiset valmistajat saisivat noteerata meidät vähemmän rasvakammoiset, ehdottomasti se toisi lisää vaihtoehtoja ja myös tukisi suomalaista työtä. Sama juttu raejuustoissa… en ne 2% vaan maistu, sorry.

  • 9.1

   Sanni sanoo

   Rainbow’n Kermarahka on kyllä namia (ja edullista!), tuota Milbonaa täytyy ostaa, jos huomenna pääsen Lidliin…

   Suosittelen todellakin kokeilemaan Milbonaa. :) Minusta on mielenkiintoista, kuinka pieni makuero noiden välillä lopulta on, vaikka Rainbow’ssa on yli tuplasti enemmän rasvaa. Sitten taas rasvattoman ja Milbonan välillä on mieletön ero ja rasvan vaikutuksen maun pehmeyteen todella huomaa.

   Milbona ”voittaa” myös paremmalla proteiiniarvollaan, Rainbow’ssa kerman määrä tietenkin vie tilaa proteiinilta.

   Mitä raejuustoihin tulee, mulle maistuu 2-prossaisetkin, etenkin Arlan on hämmentävän täyteläinen ja jopa kermainen verrattuna muihin 2-prossaisiin.

   Lidlillä ja X-tralla taitaa olla Suomen ainoat yli 2-prosenttiset raejuustot. Niiden puuroinen koostumus onkin aivan ihana, mutta maku…. Kummatkin ovat aika suolaisia verrattuna lemppareihini. Erikoista miten sama suolapitoisuus voi maistua niin erilailla eri raejuustoissa.

   Toivottaisin ilolla tervetulleeksi täyteläisiä raejuustoja suomalaisillekin valmistajille – ja mitenkäs olisi täysin suolatonkin versio? Nautin sellaisia suurella antaumuksella USAssa.

   • 9.1.1

    Etusormi sanoo

    Haa, Valion Pehmeä raejuusto: rasvaa 2,4 %! On kyllä niin hyvää ja aivan eri tavaraa kuin rasvattomat. Tosin mä yritän syöttää sitä lähinnä laiheliinille lapselle mutta joskus on pakko itekin ihan pikkasen haukkasta. B-)

    • 9.1.1.1

     Sanni sanoo

     Haa, Valion Pehmeä raejuusto: rasvaa 2,4 %!

     Ainiin joo tuo Valion Pehmeä..! Olin ihan unohtanut sen, varmaan siksi kun en koskaan osta sitä. Sen kohdalla vaikuttaa mun hh-”vamma” – siinä on huomattavan paljon hiilaria verrattuna moniin muihin, 3,2%. ;) Mun suosikeissa Arlan 2-prosenttisessa on 1,6% ja Pohjolan Juustolan 2-prosenttisessa vain 0,9%.

     Kun on jo löytynyt niin hyvät maut noista alempihiilarisista, niin ei tule tavallaan mitään perusteltua tarvetta kokeilla korkeampihiilarisia :D

     • 9.1.1.1.1

      Etusormi sanoo

      Enpä tullut tuota edes ajatelleeksi, kun en itse noita hiilareita seuraa. Että voi tuossakin olla noin suuria eroja!

 9. 11

  Salla sanoo

  Mulle myös hinta oli aika iso tekijä, Esim. Valion rahka on aina ja joka paikassa kalliimpaa kuin Milbona tai Rainbow. Sama makurahkoissa, jos Skyrin on saanut Lidlistä parhaimmillaan 99 sentillä (plus lusikan mukaan) ja Profeelista tai muista vastaavista saa pulittaa 1,50-1,60€ niin valinta ei ole kovin vaikea. :)

  Ja siis tottakai rahkapullaa voi kutsua trendikkäästi proteiinipullaksi!

  • 11.1

   Sanni sanoo

   Jees, Valiolla on kyllä ihan eri hintamarginaalit ;) Juteltiin tässä juuri yhden kaverin kanssa, että eikö ole hassua – maksaessamme vaikkapa nyt Valion rahkasta, maksamme myös siitä ilosta että saamme ihastella katujen varsilla ProFeel-mainontaa :D Hintaero ei suinkaan tule pelkästään kotimaisuudesta (onhan myös edullisia kotimaisia ;)), vaan Valiolla on monia muita valmistajia paljon suurempi mainosbudjetti, ja milläs sitä budjettia rahoitetaan ellei myynnin tuotoilla :D Maksamme siis itse mainoksista ^_^

   Ja siis tottakai rahkapullaa voi kutsua trendikkäästi proteiinipullaksi!

   No mutta tietenkin..! :D

   Näen jo ilmoituksen ABC:n pihalla, ”Kahvi ja proteiinipulla tänään 1,20€” :D

 10. 12

  Jonttu sanoo

  Milloin teet suuren rintaliivikyselyn (siis esim. että löydätkö sopivia helposti)? :) Itse olen jo vuoden etsiskellyt sopivia ja sovitellut monessakin kaupungissa, mutta yllättäen sopivat, juurikin sellaiset ei-topatut löytyivät Lindexiltä! En vain ole tajunnut käydä siellä, ja erikoisliikkeissä olen sitten rampannut senkin edestä huonolla tuloksella. Eli kerrankin onnisti. :)

  • 12.1

   Sanni sanoo

   Milloin teet suuren rintaliivikyselyn (siis esim. että löydätkö sopivia helposti)?

   Heheh, kiitos vinkistä! :D

   Onnittelut Lindex-löydöstä :)

   • 12.1.1

    Jonttu sanoo

    Kiitos. :) Onni löytyi tosiaan Lindexistä, heillä kun on etenkin noita pienemmän pään kokoja onneksi aika kattavasti ja ilman niitä turhia tyrkkytyynyjä.

 11. 13

  Taija sanoo

  Löysin maitorahkan syksyllä 2010, siitä asti tuote ollut enemmän ja vähemmän vakiintunut jääkaapin täyte. Rahkabuumi ei ainakaan omassa kaveripiirissäni ollut tuolloin mitenkään pinnalla, enkä kyllä yhtään tiedä, mistä keksin lähes jatkuvaksi työevääkseni maitorahkan ja ananaspalat. :D Varmasti buumi on jollain tapaa lisännyt rahkan pysyvyyttä osana ruokavaliotani, ainakin ne ovat selvemmin esillä maitohyllyssä. Kuitenkin edelleen ostan maustamatonta ja useimmiten rasvatonta maitorahkaa.

  En ole rasvakammoinen, ja luulen valitsevani rasvattoman rahkan lähinnä tottumuksesta. Voisin kuvitella valitsevani silloin tällöin myös rasvaisemman version, mikäli niitä olisi enemmän tarjolla.

 12. 14

  sophia sanoo

  En oo ikinä tykänny rahkasta ja kun se tuli ”trendiin” nii yritin opetella käyttää mutta hyi en pystyny :D, maistuu smoothiestakin läpi. Valion maustetut on ihan ok mutta ehkä vähän liian makeita, maustamaton maitorahka on vaan liian kirpeää/hapanta, todella pahaa. Turkkilaisesta jogurtista tykkään ja syön sitä siihen tapaan kuin monet maitorahkaa :). Skyriä maistoin hiljattain (sokeritonta), se oli ihan ok.

 13. 15

  Kaya sanoo

  Pakko myöntää, että en söisi rahkaa, jos ei olisi ”pakko”. Yritän pudottaa painoa ja pysyä todella tiukalla linjalla ruokavalion suhteen, joten rahkat sopivat tähän tarkoitukseen paremmin kuin jogurtit. Ennen tätä elämäntapamuutosta en juuri rahkoihin koskenut, paitsi joskus herkutellakseni Rainbow kermarahkalla. Hinta vaikuttaa ostopäätökseeni erittäin paljon, joten tästä syystä ostan aina tuota Milbonan rasvatonta. Todella halpaa verrattuna muihin samankaltaisiin. Maun perusteella ehdoton suosikki on Skyr, mutta sitä tulee syötyä ehkä pari kertaa viikossa, herkkuna, ei välipalana. :) Kiitos mielenkiintoisesta tutkimuksesta ja vaivannäöstä!

 14. 16

  Maiju sanoo

  Olipa mielenkiintoinen tutkimus! Itse syön rahkaa pääasiassa salin tai muun rankemman liikuntasuorituksen jälkeen, joskus välipalaksi. En muista tarkkaan milloin aloin syömään enemmän rahkaa, taisi olla joskus v.2012-2013 isoveljen mallista. ”Hypetys” ei niinkään ole vaikuttanut syömiseen, mutta se on saanut katsomaan tarkemmin että mitähän sitä suuhun pistää.

  Valion pehmeää rasvatonta syön ja nykään jopa tykkään syödä sitä paljaaltaan, ennen piti olla aina marjoja tai hedelmiä lisukkeena.(itse muuten olen huomannut sellaisen eron, että pikkulusikalla rahka maistuu paremmalta kuin ruokalusikalla! Olenko ainoa vai pelkästään hullu?:-D) Rasvaton ja rasvallinen käy, mutta rasvattoman oon kokenut ehkä hiukan paremman makuiseksi. Rasvaton myös siksi, koska maitona juon rasvaista raakamaitoa niin pitää pitää joku tasapaino :D

  • 16.1

   Sanni sanoo

   itse muuten olen huomannut sellaisen eron, että pikkulusikalla rahka maistuu paremmalta kuin ruokalusikalla! Olenko ainoa vai pelkästään hullu?:-D

   :) Et varmaan ole hullu vaikka en tähän pystykään samaistumaan :)

   Minä tykkään syödä kaikkea suurella lusikalla, mulla on jopa kahvimukissa ruokalusikka – että voin ottaa siitä suurempia lusikallisia sillin kun se on vielä liian kuumaa suoraan hörpättäväksi :D ”Hulluutta” kai tuokin..! ^_^

   • 16.1.1

    Jonttu sanoo

    Minulla tuli ongelma mitata juttuja leivonnassa, kun en puolestani omista isoja lusikoita. Käytän aina pientä tai korkeintaa sellaista keskikokoista. Tämä pienuuden ihannointi ei liity makuun, vaan pienellä on vain helpompi syödä. Mitä pienempi, sitä parempi. :)

 15. 17

  Jenni sanoo

  Ostan rasvattomia rahkoja, mutta lisään niihin aina kermaa. Pääsisin varmaan helpommalla jos ostaisin valmiiksi rasvaisempaa, mutta ei ole yhtä hyvää niin! Lisäksi sitten marjoja tai hedelmiä joukkoon. Yleensä syön Rainbow’ta tai Pirkkaa.

  • 17.1

   Sanni sanoo

   Kermaa lisäämällä saa ainakin täsmällisesti säädettyä itselleen mieleisen rasvapitoisuuden :) Minäkin lisään joskus kermaa vaikkapa soijajogurttiin, jotka ovat vähän turhan vähärasvaisia.

 16. 18

  meow sanoo

  Opiskelen tilastotiedettä ja ois kyllä parista kohtaa sanottavaa sun tutkimuksessa ;) mutta sitten muistutan itseäni, että tämä on Sannin blogi eikä sillä lailla vakavasti otettava tutkimus ^^ Oikeasti nää sun kyselyt ja tutkimukset on aika suloisia :D

  Sitten asiaan… Aloin kiinnostumaan maitorahkasta joskus 3-4 vuotta sitten, kun selvisi, että semmosta olisi ihan hyvä syödä jos urheilee tms :D Joskus en kyennyt millään syömään maitorahkaa, kun yritin syödä sitä sellaisenaan tai hunajan kanssa. Eri rahkamerkkejä on tullut koluttua läpi ja oma lemppari on ehdottomasti tuo Valion pehmeä maustamaton :) Sitä tulee vedettyä marjojen ja myslin kanssa.

  • 18.1

   Sanni sanoo

   mutta sitten muistutan itseäni, että tämä on Sannin blogi eikä sillä lailla vakavasti otettava tutkimus ^^

   Joo, eihän näitä nyt oikeaan tilastotieteeseen voi verrata eikä pidä ottaa vakavasti! :) Viihteellä ja pilke silmäkulmassahan näitä teen. Varmasti kyselyn tulokset kaikessa epätieteellisyydessäänkin antavat kuitenkin jotain osviittaa ihmisten kulutustottumuksista. :)

 17. 19

  Nimetön sanoo

  Mä olen syönyt rahkaa säännöllisesti siistä lähtien, kun valiolta tuli nuo pehmeät rasvattomat :-) pirkalta kun tuli oma vastaava niin oon sitäkin syönyt. Mulla varmaan ei oo rahkan kulutukselle sen kummempaa syytä kuin se, että se täyttää vatsaa tosi hyvin ja pitää nälkää poissa pitkään. Tavalliset rahkat on mun suuhun liian happamia ja rasvaisemmat maistuu melkein kermalta, suosin siis tuota rasvatonta pehmeää aikalailla poikkeuksetta :D omani syön sokerittoman mehukeiton tai dolen ananaspalojen kanssa, mutta on nuo kyllä niin mietoja, ettei oo hirveetä syödä raakanakaan. :-) eikä varmaan kalsiumin saanninkaan

 18. 20

  Nimetön sanoo

  Rahka ei maistu mulle ollenkaan enkä siksi ottanut kantaa kyselyysi mutta kerronpa mielipiteeni tässä :-D Rainbowin maustetut rahkat menee herkkuvälipalana (banaani, mansikka, mango, mitä näitä nyt on) mutta maustamattomat – hyi! Liian kitkerän makuisia mulle ja ihan sama mitä laittaisin sekaan niin ei vaan mene alas :-D Kreikkalainen jogurtti on mun ikilemppari (Valion sinisessä purkissa oleva on <3 <3) hillon tai marjojen kanssa. Rahkaan en koske – paitsi rahkapullissa ;D

  • 20.1

   Sanni sanoo

   Mä voin hyvin kuvitella tuon että rahka ei mene kaikille juurikin sen happaman ominaismaun vuoksi. Onhan se oikeastikin aika ärtsyä verrattuna jogurtteihin :) Osa tottuu ja ”siedättyy”, osa ei. Mullakin meni niin että alun perin sekoitin rahkaan aina kermavaahtoa, sitten maustamatonta jogurttia ja lopulta makuun oli tottunut niin että rahka meni yksinäänkin. Nyt se tietty happamuus on juuri se, mikä rahkassa viehättää jämäkän ja ruokaisan koostumuksensa lisäksi. :) Vaikka tykkään eniten rasvaisista ja miedommista rahkoista, niin kyllä makuelämykseen kuuluu se tietty happamuus joka tekee rahkasta rahkan :)

 19. 21

  Äni sanoo

  Pakko vain sanoa, että aivan ihanaa ja hykerryttävää, kuinka jaksat väkertää noin monta piirakkakuvaajaa kyselyistäsi. :) Aiheen puolesta en jaksanut niitä tarkkaan lukea, mutta tuli hymy huulille pikakelauksellakin.

  Lopun kysymykseesi: Mä innostuin rahkoista ensin maustetuista (Skyr) ja siitä siirryin sitten maustamattomaan (juurikin Valion Pehmeä Rasvaton) omien marjojen kera. Rasvattoman valitsen vain sen vuoksi, että se on halvempaa (ainakin siis tuo Valion Pehmeä) kuin rasvaisempi saman merkin sisarensa. Että raha ratkaisee, mutta en silti ole tutkinut vielä halvempia vaihtoehtoja vaan jumahtanut tähän.

  • 21.1

   Sanni sanoo

   Pakko vain sanoa, että aivan ihanaa ja hykerryttävää, kuinka jaksat väkertää noin monta piirakkakuvaajaa kyselyistäsi. :)

   Hih, kiitos Äni – mutta itse asiassa nuo piirakkakuvat ovat suoraan Googlen kysely-yhteenvedosta :) Google tekee kyselystä yhteenvedon prosenttijakaumineen ja piirakkadiagrammeineen.

 20. 22

  M sanoo

  Heh, juuri äsken söin Milbonan ”nelipilkkukolmosta”, ehdoton suosikki <3 Ihana tutkimus, hatunnosto :P

 21. 23

  opiskelija sanoo

  Mun suurin kriteeri on, että rahka on kotimainen. Sen vuoksi esim. Rainbow, Xtra, Milbona, Ehrman, osa Pirkan rahkoista ja Skyr jää kaupan hyllyyn. Varsinkin tässä taloudellisessa tilanteessa olisi hienoa, että raha jäisi kotimaahan. Lisäksi suomalaisesta maidosta tietää, että se ei sisällä lääkejäämiä. Toivoisin, että ihmiset miettisivät näitäkin seikkoja maun ja hinnan ohella. Tietty voi olla, ettei oo varaa muuhun kuin halvimpaan, mutta useille se on vain priorisointiasia.

 22. 24

  Kiti sanoo

  Mie tein noin vuosi sitten elämäntaparemonttia ja vaihdoin samassa yhteydessä sokeroidut jogurtit rahkaan. Aluksi rahkan hapan maku tökki ja pahasti, mutta pikkuhiljaa olen tottunut muutenkin vähemmän makeisiin makuihin ja maustamatonkin rahka uppoaa hyvin esim.marjojen kanssa :) Suosikkini on kuitenkin Skyr, joista lempparimakuja ovat mansikka, uuniomena, vanilja ja kiivi. Nam! :)

 23. 25

  Olivia sanoo

  Mielenkiintoisia juttuja!

  Itse taisin tutustua rahkoihin ollessani 17 kun muutin omilleni. Valion kuningatarrahkaa tuli ostettua aina silloin tällöin välipalaksi. Nyt tämän vuoden puolella olen alkanut ostaa rahkaa enemmän, tällä kertaa maustamatonta. Koska maustetussa on niin paljon sokeria. :D Ja yritän parhaani mukaan vältellä lisättyjä sokereita maustamattomalla jogurtilla ja rahkalla, ne maustetut olen jättänyt pois. Mutta en ainakaan ole onnistunut saamaan rahkasta kovin hyvää, mitä suosittelisit lisäämään? Se maustamaton on vaan niin happaman makuista. Maustamaton jogurtti ei kylläkään, siihen marjoja ja siemensekoitusta ja mysliä niin nam. :) Rahkassa se happamuus vaan maistuu ihan sikana. Ehkä toi Milbona vois olla ratkaisu? :D Oon syöny vaan maitokolmion rahkaa koska se on halvinta.
  Rasvaisuus ei itseäni niinkään kiinnosta, enemmän ylimääräiset sokerit jotka haluan pitää vähänä. Ja se on toiminut, kaksi kuukautta olen elänyt näin ja ihoni on todella hyvässä kunnossa, paremmassa kuin ikinä :)

  • 25.1

   Sanni sanoo

   Mutta en ainakaan ole onnistunut saamaan rahkasta kovin hyvää, mitä suosittelisit lisäämään?

   Lisää maustamatonta jogurttia :) Se miedontaa makua huomattavasti. Markkinoilla on jo valmiita jogurttirahkasekoituksiakin, mutta itse tehtynä saa tietysti tuunattua mieleisimmän kombon :) Jos et pelkää rasvaa, niin voit myös lisätä rahkaan kermaa.

   Milbonassa ja Rainbow’n Kermarahkassa rasva taittaa happamuutta niin tehokkaasti että ne voisivat myös olla ratkaisu. Suosittelen niihin tutustumista lämpimästi :)

   • 25.1.1

    Olivia sanoo

    Kiitos nopeista vastauksista! Empä oo tajunnut että jogurttiakin voi sekoittaa rahkaan. ^^ Ja pitänee mennä Lidliin, sieltä olen aika laiska kokeilemaan mitään uutta, harvoin tulee käytyäkin kun on Halpa-Halli ihan vieressä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.