Luupin alla sulfaatittomat shampoot

* Sis. mainoslinkkejä

Juttua sulfaatittomista shampoista on toivottu, ja tänään esittelen kolme erilaista sellaista.

Sulfaatittomat shampoot

Jutun lopussa on myös hiustuotekemistin haastattelu sulfaatittomiin shampoisiin liittyen, hyppää suoraan sinne jos ainesosainfo kiinnostaa purkkijaarittelua enemmän ^_^

Esitellyistä tuotteista Biolage R.A.W.-shampoo on saatu blogin kautta.

 

Sulfaatiton_XZ_IMG_9744

XZ Persikkanektari -shampoo

3,90€ / 250 ml

Pesevät ainesosat: cocamidopropyl betaine, sodium lauroyl methyl isethionate, sodium methyl cocoyl taurate.

Suosikkini kolmikosta. XZ:n shampoo tuoksuu ihanalle, sen geelikoostumus on juuri sopivan paksu ja sen pesutulos on mukavan hoitava. Vaahtoutuvuus on hieman hitaampaa kuin sulfaatillisissa shampoissa, mikä houkuttaa lisäämään kerralla enemmän shampoota – mikä ei olisi itse asiassa tarpeellista sillä vaahto ei korreloi pesutehon kanssa.  Minä ”vaahtofriikkinä” annostelen shampoota runsaasti koska mä vain niin tykkään vaahdosta :) Mikä taas johtaa sulfaatittoman shampoon nopeampaan kulumiseen kuin runsaasti vaahtoa muodostavan.

Kun Persikkanektarin vaahto lopulta muodostuu, se on ihanan pehmeää ja liukasta. Mitenkään ylelliseltä (tyyppiä luksus-salonkisarja) XZ:n shampoo ei tunnu, mutta ollakseen edullisen päivittäiskosmetiikkasarjan ”arkinen” shampoo sen tuntuma hiuksissa on erinomainen. Tykkään tositosi paljon!

Eikä tuotteen jakelukanava suinkaan aina kerro sen käyttökokemuksesta ja toimivuudesta, ei salonkishampoo aina ole ylellisemmän tuntuinen kuin markettishampoo. Seuraavaksi esiteltävä tuote on hyvä esimerkki siitä.

Sulfaatiton_BiolageRAW_IMG_0377

Matrix Biolage R.A.W. Recover Shampoo

24,90€ / 325 ml

Pesevät ainesosat: decyl glucoside, cocamidopropyl betaine, sodium cocoyl isethionate, cocamide mipa.

Biolagen uusi ympäristöystävällinen hiustenhoitosarjan R.A.W lanseerattiin viime talvena. Sarjalla ei ole ekosertifikaattia mutta tuotteiden luonnollisuusprosentti on 70-100%.

Biolagen sivuilla on muuten kerrottu ihailtavan informatiivisesti sarjan ideologiasta, tuotteiden luonnollisuudesta ja käytetyistä ainesosista. Biolage mm. kertoo, mitä ”luonnollista alkuperää” heidän tuotteissaan tarkoittaa. Se tarkoittaa R.A.W.-tuotteissa sitä, että ainesosa on joko täysin muuttumaton alkuperäisestä, luonnossa esiintyvästä molekyylimuodostaan tai jos sitä on muokattu, yli 50% alkuperäisen kasvi- tai mineraalilähteen molekyylirakenteesta on säilynyt ainesosassa. Enpä ole koskaan kuullut näin tarkkaa avausta luonnollisten ainesosien -terminologiasta :) Tuotteissa käytetyt ainesosat on myös kaikki listattu ja niiden funktiot, lähteet ja luonnollisuus/synteettisyys on selitetty. Mainiota asiakaspalvelua :)

Sain testiin Recover-sarjan stressaantuneille, herkistyneille kutreille. (En muuten tiedä mitä herkistyneellä hiuksella itse asiassa tarkoitetaan… :p Että se on käsitelty? Vauroitunut? Kulunut? Ehkäpä kaikkea niitä :))

Sulfaatiton_BiolageRAW_IMG_0386

R.A.W. Recover -shampoon luonnollista alkuperää -prosentti on 70% ja shampoo on sulfaatiton. Aloitetaan positiivisesta: shampoo on ihanan marjaisen tuoksuinen. Mutta siihen tämän shampoon miellyttävyys kohdallani jääkin. Okei, ei se nyt epämiellyttävääkään ole, mutta ei sellainen shampoo, jota tykkäisin käyttää säännöllisesti.

Koostumus on aika nestemäistä mutta ei sentään valu saman tien kämmeneltä lattialle. Kuitenkin pidän itse paksummista koostumuksista. Recover-shampoo vaahtoaa miedosti, vielä miedommin kuin ZX:n Persikkanektari. Ja toisin kuin Persikkanektari-vaahto, Recoverin vaahto on ohutta, ei-liukasta ”tiskivaahto”-tyyppistä.  Vailla liukkautta, sormia on vaikea liikutella vaahdotettavassa tyvessä ja juuri tämän tyyppinen pesukokemus on minulle epämieluisin. Haluan, että shampoossani on aina sen verran hoitavia, liukastavia ainesosia että vaahtoa on helppoa ja vaivatonta työstää hiuksissa. Tämä tukka taitaa nyt vain stressaantua enemmän Recover-shampoosta. Huuhdellessa tyvi jää nitisevän puhtaaksi ja pituudet hoitoaineen perään huutaviksi.

R.A.W.-testituotteista löytyi kuitenkin yksi tosi hyväkin tuote, kerron siitä erikseen omassa postauksessaan. Biolage-tuotteita myy mm. eleven.fi*.

Yves Rocher sulfaatiton shampoo

Yves Rocher Low Shampoo

3,90€ / 200 ml

Pesevät ainesosat: lauryl glucoside (+ behentrimonium chloride ja guar hydroxypropyltrimonium chloride)

Yves Rocherin sulfaatiton tarjokas eroaa kahdesta muusta olennaisesti sillä, että se ei oikeastaan ole shampoota lainkaan, vaan ainesosiensa puolesta puhdistava hoitoaine.

En tiedä miten ’shampoo’ virallisesti määritellään, mutta monelle shampoo on varmaan vaahtoava hiustenpesutuote. Low Shampoossa ei ole vaahtoavia ainesosia, vaan puhdistusmekanismi pohjautuu vaahtoamattomiin tensideihin. Tuotteen pääasiallinen puhdistava ainesosa on ioniton tensidi lauryl glucoside. Muut tensidit ovat kationisia, jotka ovat tutumpia hoitoaineiden hoitavina ainesosina (YR:n tuotteessa behentrimonium chloride ja guar hydroxypropyltrimonium chloride). Kationisten tensidien pesuteho yksinään on heikko ja niitä käytetään ionittomien tensidien kanssa.

Sulfaatiton_YR_LowShampoo_IMG_0372

Moni teistä on varmasti kuullut CO-pesuista eli hoitoaineella suoritettavasta hiustenpesusta, ja Yves Rocherin tuote kuuluu tähän kategoriaan.

Olen kokeillut co-pesuja aiemmin kevyillä, silikonittomilla hoitoaineilla ja tulos on ollut ihan ok, mutta odotetusti vähemmän ilmava kuin shampoolla. Koin myös, että hiukset likaantuivat nopeammin co-pesujen jälkeen, eli ne eivät jääneet yhtä perusteellisen puhtaiksi kuin shampoopesulla.

Yves Rocher sulfaatiton shampoo

Rocherin Low Shampoo onnistuu tehtävässään aiempia co-kokelaita paremmin. Jämäkkä koostumus on helppo työstää hiuksiin ja sitä on miellyttävä hieroa hiuspohjaan. Vaikka ohjeissa ei lue niin, annan Low Poon vaikuttaa päässä hetken, sillä co-pesuissa näin neuvotaan tekemään (jotta voidemaiset ainesosat ehtivät liuottaa likaa, näin ainakin itse olen tulkinnut :)). Hiukset tuntuvat huuhdellessa puhtailta, esiselvitetyiltä ja jämäköiltä. En laita enää erikseen poishuuhdeltavaa hoitoainetta vaan suihkuttelen pituuksiin hiuksiin jätettävää hoitoainetta.

Kuivuttuaan hiukset ja hiuspohja tuntuvat yhtä puhtailta kuin vaahtoavan, hyvän shampoon jälkeen, tyvi on myös ilmava. Oikein positiivinen yllätys, sillä erittäin miedot ja hoitavat puhdistavat ainesosat huomioonottaen odotin erilaista tulosta. Vähintään sitä, että hiukset jäävät raskaamman tuntuisiksi, mutta kyllä jotkut superhoitavat silikoniset shampoot jättävät hiukset lättänämmksi.

Vahvempia muotoilutuotteitta Low Shampoo ei kuitenkaan onnistu täysin irrottamaan. Tavallinen keskivahva hiuskiinne lähtee kyllä mutta esimerkiksi Cutrinin tymäkkä kuivashampoo ei peseydy kokonaan pois.

Yves Rocherin Low Shampoota* saa Yves Rocherin verkkokaupasta*.

(…nyt kun YR:llä ei enää ole liikkeitä Suomessa, niisk.)

Sulfaatittomat shampoot

Kolmikko pähkinänkuoressa:

 • Hoitavin: Yves Rocher Low Shampoo (toimii erinomaisesti suoravärin kanssa  sekoitettuna myös värjäävänä shampoona..!)
 • Luonnollisin: Biolage R.A.W. Recover-shampoo
 • Yleisesti mukavin: ZX Persikkanektari

Lopuksi pieni hiustuotekemistin haastattelu. Haastattelin Bernerin kemisti Outi Tarakkamäkeä.

Sanni: Miksi kuluttajat hakevat sulfaatittomia shampoita? Johtuuko se enemmän sulfaattien ärsyttävyydestä vai siitä, että sulfaatiton shampoo miedommin pesevänä esimerkiksi säästää hiusväriä?

Outi Tarakkamäki: Myös sulfaateilla saadaan tehtyä yhtä mietoja koostumuksia, joten sitä ei voi käyttää perusteena. Yleensä sulfaatittomat shampoot säästävät hiusväriä, mutta tässäkin kannattaa olla tarkkana, kaikki koostumukset eivät välttämättä ole miedompia kuin sulfaatillisetkaan.

Sanni: Sulfaatittomista shampoista kuulee välillä myyttiä, että toisinaan sulfaattien sijaan käytetyt aineet ovat jopa voimakkaampia ja/tai yhtä ärsyttäviä kuin sulfaatit. Onko tässä mitään perää?

Outi Tarakkamäki: Kyllä, historia sulfaatittomuudesta tulee Yhdysvalloista, jossa on perinteisesti käytetty natriumlauryylisulfaattia (SLS) joka on ärsyttävämpi kuin Euroopassa yleisemmin käytetty natriumlauryylieetterisulfaatti (SLES). Ja kyllä usein näkee, että SLS on korvattu sulfaatittomalla vaihtoehdolla, joka ärsyttää enemmän kuin SLES.

Sanni: Mikä lopulta on sulfaatittoman shampoon hyöty sulfaatilliseen verrattuna? Hellävaraisuus?

Outi Tarakkamäki: Sanoisin, että hiusvärin pysyvyys ja hellävaraisuus. Sulfaatiton shampoo pesee miedommin (formulasta riippuen, Sannin huom, mutta Tarakkamäki varmasti viittaa niihin rehellisesti hellävaraisiin), joten etenkin kuivasta päänahasta kärsivät voivat hyötyä sulfaatittomista shampoista. Sulfaatittoman shampoon kanssa ei välttämättä tarvitse käyttää ollenkaan hoitoainetta. Toisaalta, osa voi kokea että sulfaatiton shampoo ei poista tarpeeksi tehokkaasti rasvaisuutta ja lopputulos on liian hoitava.

sulfaatiton shampoo

Lopuksi halusin vielä kysyä, mikä ainesosa tekee XZ:n Persikkanektari-shampoosta niin hoitavan tuntuisen (vaikka arvasin sen jo olevan guar hydroxypropyltrimonium chloride).

Outi Tarakkamäki: Se on kationinen hiusta hoitava yhdiste (eli just tuo guar, Sannin huom.), joka helpottaa hiusten kammattavuutta, vähentää sähköisyyttä sekä auttaa hoitavien aineiden kuten auringonkukkauutteen kiinnittymistä hiuksen pintaan.

*

Lukijoiden joukossa sulfaatittomien shampoiden käyttäjiä? Mistä syystä te olette päätyneet sulfaatittomien klubiin?

Kommentit
 1. 1

  Jenppa sanoo

  Pakko kommentoida jo ennen jutun lukemista, sillä tää oli niin hassu sattuma. Olin juuri miettinyt, että tarvis hankkia sulfaatitonta shampoota josko se auttais päänahan ongelmiin ja mietin et mistäköhän blogista lähtisin etsimään tietoa siitä, mikä shampoo ylipäätään pnsyön sulfaatiton. Sitten avaan instagramin ja näen, että sä olet kirjoittanut siitä! Olet parenpi kuin google.

 2. 2

  Kaina sanoo

  Mä oon viime aikoina siirtynyt sulfaatittomaan shampooseen kahdesta syystä. Ensinnäkin herkälle ja kuivalle päänahalleni sulfaatittomat tuotteet (erityisesti toi persikkanektari<3) tuntuvat sopivan parhaiten. Toiseksi olen lukenut monesta paikasta luonnonkiharoille hiuksille sopivasta ns. curly girl methodista, jonka yhtenä olennaisena pointtina on sulfaattien välttely. Curly girl methodin pitäisi tehdä luonnonkiharista nätimmät ja voimakkaammat, mutta ainakaan itse hiuksia kuitenkin säännöllisesti föönaavana en ole suurta muutosta huomannut. Tästä tulikin mieleeni, että kun tykkäät testailla asioita, niin mitäs jos testaisit curly girl methodia ja kirjoittaisit siitä? Olisi supermielenkiintoista lukea! :)

  • 2.1

   Sanni sanoo

   Tästä tulikin mieleeni, että kun tykkäät testailla asioita, niin mitäs jos testaisit curly girl methodia ja kirjoittaisit siitä?

   Tätä on toinenkin lukija ehdottanut, olikohan alempana kommentoiva Mintsi..? :) Katsellaan ^_^

 3. 3

  pussukka sanoo

  minä olen nyt usemman kuukauden käyttänyt vaihdellen sebamedin everydayta (suosittelen) ja juuri tuota XZ persikka-nektaria. Ajattelin kokeilla josko päänahan rasvoittumista, hiusten kuivamista ym. saisi hillittyä kun päätä ei pesisi ”tiskiaineilla” ja tosiaan pesuväli on pidentynyt usealla päivällä enkä käytä enää ollenkaan hoitoainetta. Tosin tykkään vähän sotkuisesta lookista.

 4. 4

  Veera sanoo

  Täällä yksi sulfaatittomien shampoiden käyttäjä. Tai no oikeastaan vaihtelen pelkän hoitoaineella pesun ja shampoon välillä, ja toisinaan käytän näiden kahden yhdistelmää (sekoitan kämmenellä ennen päähän laittamista). Jos en ole käyttänyt paljon muotoilutuotteita, niin päänahkan puhtauden suhteen en huomaa eroa, olinpa sitten pessyt shampoolla tai hoitoaineella. Shampoon jäljiltä kuitenkin pituudet huutavat lisäkosteutta. Hoitoaineella peseminen toki vaati pidemmän työstöajan, kun tuotteen kunnolla hieroo päänahkaan/hiusten tyveen, ja tosiaan jos paljon on käyttänyt muotoilutuotteita, niin niitä ei pelkkä hoitoaineella pesu täysin poista. Olin epätoivoisen tuskastunut luonnonkiharaan tukkaani (tai no silloin luulin, että se on vain vähän laineikas ja pörröinen) ja aloin etsimään pinterestistä vinkkejä sen hoitoon. Sieltä sitten bongasin vinkiksi sulfaatittomat shampoot ja monet muut niksit kiharan tukan hoitoon ja laittoon, ja entisestä epämääräisestä superpörröisestä läjästä on kuoriutunut korkkiruuveille kihartuva, vain hiukan päälaelta pörrööntyvä hiuspehko.

  • 4.1

   Sanni sanoo

   Kuulostaa hyvältä :) Onko sinullakin käytössä tuo ylempänä mainittu curly girl -method?

   • 4.1.1

    Veera sanoo

    Jep, juurikin se :) sulfaattien lisäksi välttelen myös silikoneja (ja parabeeneja). Siihen taisi olla selityksenä se, että silikonia sisältävät tuotteet eivät peseydy kunnolla pois sulfaatittomilla tuotteilla (paitsi jos kyseessä on vesiliukoinen silikoni). Jos pesun jälkeen hiuksiin on jäänyt silikonin jättämä kalvo, hoitoaineen ja veden tuoma kosteus ei pääse imeytymään hiukseen, ja lopulta hiukset on taas kuivat ja pörröiset vaikka silikoineilla lähtökohtaisesti taitaa sellainen siloittava vaikutus ollakin. Toki en mikään alan ammattilainen ole, mutta näin olin englanninkielisistä teksteistä ymmärtäväni. Mutta tosiaan omassa tukassa olen kyllä huomannut hurjan eron sen jälkeen kun aloin käyttämään sulfaatittomia ja silikonittomia tuotteita. Kun metodia aloin seuraamaan, niin muutaman viikon ajan meinasi tuntua toivottamalta, kaipa se oli jonkinlainen siirtymävaihe, ja hiuspohja totutteli uusiin aineisiin. Tuntui että hiukset rasvoittuvat todella nopeasti ja olivat hankalat käsitellä. Mutta sinnikkyys palkittiin, ja nyt en kyllä varmasti palaa enää vanhaan. Samalla loppui myös hiusten suoristaminen raudalla, mikä on myös osaltaan parantanut hiusten kuntoa. Sellaista sileää ja kiiltävää minun hiuksista tuskin koskaan tulee, mutta kyllä nykyään on jo välillä päiviä, milloin voin peiliin katsoessa olla sitä mieltä, että mun hiukset näyttää kivoilta. Ja se on mulle tosi paljon, mun hiukset on aina ollu mulle vähä arka paikka, ja semmoinen epävarmuutta aiheuttava tekijä.

 5. 5

  ZZ sanoo

  Low poo 💩😂

  Pitääpäs kokeilla XZtaa, yleensä mulla menee sulfaattomista tukka hirveeseen takkuun.

 6. 6

  Mintsi sanoo

  Täällä on yksi, joka välttelee sulfaatteja melkein kaikissa iholle tulevissa puhdistusaineissa. Käsisaippuassa ja syväpuhdistavassa shampoossa voi olla, muuten en harrasta. Syy on herkkä iho, joka ottaa nokkiinsa sulfaateista. Pitkään luulin, että hiuspohjani kutiaminen ja hilseily johtui hajusteista tai silikoneista. Kuitenkaan hajusteettomat ja silikonittomat tuotteet eivät tuoneet helpotusta.

  Sitten siirryin elämässäni aikaan, jossa pesin hiuksenikin palasaippualla eikä päänahkani oireillut millään tavalla. Myöhemmin kun palasin shampoon pariin ongelmat palasivat. Useamman hetken tavailin sitten hyvän saippuan ja huonon shampoon incejä ennen kun uskalsin tulla lopputulokseen, että sulfaatit taitavat olla syyllisiä. Kuulin vielä monesta paikasta, että kuvittelen. Nyt olen väitellyt sulfaatteja viitisen vuotta ja päänahka kiittää.

  Mietin muuten tänään suihkussa että tarttuisiko käsi tällä kertaa XZ:tan vai YR:n purkkiin ja mietin samalla muita mahdollisuuksia kun molemmat vetelevät viimeisiään. Tämän arvion perusteella taidan ostaa lisää XZ:tan shampoota. Se on kuitenkin helposti saatavilla ja miellyttävää.

 7. 7

  nn sanoo

  Oh, olisikohan Outi voinut vielä vastata, että mitkä ovat niitä ainesosia, jotka ärsyttävät sulfaatteja enemmän (jotta niitä voisi varoa :D).

  Itse olin no-poo joulukuusta toukokuun loppuun. Sitten alkoi työt ja en jaksanut stressata iltaisin siitä, että toimiiko kotishampoot tällä kertaa. Pesin alkuun ruisjauholla (PARAS ikinä!! Se ilmavuus, mikä siitä tulee on aivan ihana. Eikä tarvitse lainkaan hoitoainetta). Mutta parin kuukauden jälkeen korvani ja niskani alkoivat aina kutista pesun jälkeen, joten taisin jotenkin allergisoitua rukiille :D En kyllä voi syödäkään oikein rukiita, joten ehkä olen sille jotenkin herkempi…

  Sen jälkeen pesin shikakailla/savella/reethalla (pesupähkinä). Shikakai oli ihan hyvä, mutta kuivatti latvoja ja sitten jos erehtyi laittamaan jotain hoitavaa, ei nämä yrtit pesseetkään sitä ja hiukset jäivät mähmäsiksi.

  Siispä luovutin ja kokeilin sulfaatittomia shampoita. Mieheni pesee co-only-metodilla juurikin xz:n hoitsikalla ja se toimii hänellä hyvin. :)

  Mutta niin, sulfaatittomista olen testannut juuri tuota Xz:n ja se oli ihan kiva, mutta jotenkin kutitti päänahkaa… Onkohan siinä joku ”pahis” aine. Myös nuo parabeenit vähän häiritsee. Sitten testasin sen Oliivi-shampoon, mistä olet myös blogannut. Sekin oli ihan hyvä, mutta siinäkin taisi olla jotain epämääräistä (ehkä muovia…)… Nyt ostin Urtekramin all-over-baby-pesuvoiteen ja yllättäen tämä olikin aika överin ihana shampoo! Jestas sitä kermaista vaahtoa, mikä tästä tuli :D Saa nähdä, miten toimii pitkässä käytössä. (https://www.hyvinvoinnin.fi/urtekram-no-perfume-baby-all-over-wash). Incl: Aqua, aloe barbadensis leaf extract*, lauryl glucoside, sodium cocoyl glutamate, coco-glucoside, glycerin**, sodium chloride, glyceryl caprylate, glyceryl oleate, citric acid… Onkohan nämä niitä ärsyttäviä peseviä aineita… hmm….

  Mutta niin, itse rakastan shampoiden (normaalienkin) tuomaa puhtautta ja ilmavuutta, mutta oma hiustyyppini takkuuntuu todella paljon enemmän shampoilla pestessä kuin no-poolla. Shampoiden kanssa olen käyttänyt kaikenlaisia hoitoaineita, mutta silti hiuksista tulee yksi iso rasta talvella niskaan (hiton kaulahuivit). Tästä syystä yritän löytää shampoon/aineen, joka pesisi (ja kuivattaisi) niin vähän kuin mahdollista, mutta joka ei silti jätä hiuksia mähmäisiksi :D Kovin on ollut vaikeaa… No-poon jälkeen kun palasi shampoisiin, huomasi kyllä miten päänahka kuivuu heti. Sain kyllä pidennettyä no-poo-kokeiluitteni avulla pesuvälin joka toisesta päivästä jopa joka neljänteen/kolmanteen päivään ^^

  Tulipa jaariteltua, mutta tämä on itselle todella mielenkiintoinen aihe :D Oletko koskaan itse miettinyt, että voisit kokeilla no-poo:ta?

  • 7.1

   nn sanoo

   Ainiin ja uusi asia, mitä olen kovasti pohtinut, on ylipäänä kaikkien pesuaineiden pH! Miksei kaikissa lue. Ihon pH kun on hapan, halauisin, että pesuainekin on ennemmin hapan kuin emäksinen. Ostin jo kerran pH-liuskoja, jotta olisin voinut testailla kotikosmetiikkaani, mutta valitettavasti liuskat olivatkin uima-altaille, eikä niissä ollut oikeaa asteikkoa :D Aknebakteeritkin kun viihtyvät emäksisessä ympäristössä, olisi tosi jees tietää, mikä pH naamanpesuaineissa on.

   Pitää ehkä ostaa jostakin teollisuuskaupasta pH-liuskaa :D

  • 7.3

   Sanni sanoo

   Oh, olisikohan Outi voinut vielä vastata, että mitkä ovat niitä ainesosia, jotka ärsyttävät sulfaatteja enemmän (jotta niitä voisi varoa :D).

   …tai siis ainakin osaa sulfaatteja enemmän :) Voin yrittää vielä kysyä häneltä tästä :) Hän on nyt lomalla joten vastauksen mahdollisuus viipynee. Mutta kyllä, itseänikin kiinnostaisi vastaus tähän.

   Siis…ruisjauho”shampoo”? :D Monesta hiustenpesumenetelmästä olen kuullut mutta tämä oli kyllä erikoisin..! Mikä aine rukiissa puhdistaa..? Tärkkelys? Eikö mikä tahansa tärkkelyspitoinen jauho toimi samaan tyylin? Mikähän juuri ruisjauhossa tekee siitä paremman kuin vaikka maissijauhosta? :)

   sulfaatittomista olen testannut juuri tuota Xz:n ja se oli ihan kiva, mutta jotenkin kutitti päänahkaa… Onkohan siinä joku ”pahis” aine.

   Ainakin Persikkanektari-shampoossa on säilöntäaineena formaldehydin vapauttajaa (Diazolidinyl Urea), jotka voivat joillain ihmisillä aiheuttaa allergiaa:

   https://www.allergia.fi/kemikaalit/sailontaaineet/formaldehydin-vapauttajat/

   Kiitos Urtekram Baby All-Over Wash -vinkistä, täytyy joskus kokeilla :) Jännä että siitä tulee kermainen vaahto kun siinä on vain ionittomia tensidejä (lauryl glucoside, sodium cocoyl glutamate, coco-glucoside) joiden ei pitäisi kovin vaahdota. Nuo ovat erittäin mietoja. Tuntuuko All-Over Wash myös liukkaalta hiuksissa? Incin perusteella päättelisin että ei, ei näy olevan mitään selvittäviä, kalvoa muodostavia ainesosia. Mutta tuo voisi olla hyvä, mieto putsari kasvoille ja keholle :)

   Oletko koskaan itse miettinyt, että voisit kokeilla no-poo:ta?

   En oikeastaan, muuten kuin joskus kokeiluluontoisesti uteliaisuuspohjalta. Sulfaatit eivät aiheuta minulle ongelmia, ja pesuvälikin on pysynyt suurimman osan elämää miellyttävällä tasolla (normaali rytmi on pesu joka kolmas päivä). Ainoa syy kokeilla no-poo’ta olisi hiusten kunto, sillä hiukseni ovat luonnostaan kuivat ja kyllähän sulfaatit aina kuivattavat hiusta enemmän kuin miedommat tensidit. Kuitenkin ”normishampoilla” saa yleensä ne kaikkein ilmavimmat hiukset (ja kun niissä on se <3 VAAHTO <3), ja koska ilmavuus on minulle jopa tärkeämpää kuin pehmeä, sileä hius (ilmavuus: volyymia, jota lättähiuksinen kaipaa kroonisesti ^_^), en ole kokenut esim. co-pesuja niin houkuttaviksi että vaihtaisin shampoot niihin.

   • 7.3.1

    nnn sanoo

    Rukiissa on sapoiinia (samaa on myös pesupähkinöissä, mutta niissä sitä on enemmän). Sapoiini on ihan pesevä aine. Ruisjauhossa myös se jauhomassa kyllä absorboi rasvaa, koska suodatettu ruisvesi ei toimi samaan tapaan kuin oikein kunnon tönkkö tahna :D Suosittelen kaikkia kokeilemaan, joilla on päänahkaongelmia! Paras ”no-poo-shampoo”. Suomessa on kuulemma ennenvanhaan pesty tällä ihan suht yleisestikin hiuksia, ainakin maaseudun uutislehtisestä luin näin.

    Tuo Urtkream tuntuu minusta varsin liukkaalta! Itse aine on todella geelimäistä ja paksua ja helposti levittyvää. Vaahtoa tosiaan tulee todella paljon, kun vähän työstää. Pesutulos on pesun lopulla narskuva, mutta myöhemmin hiuksista tuli t-o-d-e-l-l-a silkkiset. Omaan makuuni jopa liian. Aika jännä tuote :D

    Olen kyllä samaa mieltä ilmavuudesta. <3 Minulla on hyvin paksut ja "lasiset" hiukset, jotka menevät painonsa takia ihan lysään, vaikka pesisin millä syväpuhdistajalla. Itse aina ihailen sinun hiuksiesi ilmavuutta :) Hyvältä näyttävät siis ainakin kuvissa! Kavereillani on aina upeat korkeat tyvet ja viimeksi selvisi, että he tupeeraavat sitä…. Jotenkin itse en ole koskaan uskaltanut kokeilla. Luulisi, että tekee huonoa hiuksille. Ehkä on vain elettävänä lyttätukalla.

    • 7.3.1.1

     Sanni sanoo

     Rukiissa on sapoiinia (samaa on myös pesupähkinöissä, mutta niissä sitä on enemmän). Sapoiini on ihan pesevä aine.

     Joo, tiedäkin saponiinin (se kirjoitetaan noin, kahdella n:llä :)). Mutta sitä en tiennyt että rukiissa on sitä, taas on yleissivistys täydentynyt kiitos blogikeskustelun :D

     Miten sä siis käytännössä suoritat ruisjauhopesun? *utelias jatkaa kyselyään* :D Kastelet hiukset ja otat ruisjauhoa kouraan ja viet sen hiuspohjaan? Vai sekoitatko jauhon ensin veteen ja levität sitten mössön päähän? Jos näin, niin missä suhteessa laitat vettä ja jauhoa?

     Mun hiusten ilmavuudesta – mä luulen että ne on tällä hetkellä ilmavammat pelkästään hiusten leikkuun takia, kun ne on kevyemmät ja tyvi jaksaa nousta paremmin :) Aiemminhan ne on aina maanneet päätä pitkin ellen sitten puutu asiaan kuivashampoon tai hiuspuuterin kanssa ;D Kuivashampoo on mun ”tupeeraus”, inhoan tupeerausta ja oikeassa olet, ei se hyvää tee hiuksille. Tehokkaalla kuivashampoolla (perunatärkkelyspohjaisella tai silicaa sisältävällä) saa hiuksiin melkeinpä saman kohotusefektin kuin tupeerauksella, ilman tupeerauksen mekaanista rasitusta :)

     • 7.3.1.1.1

      Nnn sanoo

      Oho, onnistuinpa typottamaan sen kunnolla :D Hyvä, että silti ymmärsit. Ruisjauhoa tosiaan sekoitetaan vaikka 2 rkl 0.5 dl kylmää vettä (oma reseptini on kyllä suurempi ja siinä on enemmän jauhoa, mutta parempi olisi lukemani mukaan käyttää vähemmän), jonka jälkeen annetaan seistä niin kauan kuin tohtii ja sitten tahna päähän! Pesukokemus ei ole se kaikista miellyttävin, mutta lopputulos varsin hyvä :)

      • 7.3.1.1.1.1

       Sanni sanoo

       Huuhtoutuvatko ruisjauhot hiuksista helposti? Eivätkö ne takerru hiuksiin? Kun mietin ajatusta märästä jauhotahnasta hiuksissa niin se ei tunnu ainakaan kovin liukkaasti huuhtoutuvalta jutulta ^_^ Täytyy varmaan joskus kokeilla itse niin sitten ainakin tietää :D

 8. 8

  NG sanoo

  Tuo YR Low Shampoo on kyllä ihana, olen käyttänyt sitä pitkille hiuksilleni normaalin hoitoaineen kanssa enkä huomaa mitään lähmävaikutelmaa. Suosikki Yvesin hiustuotevalikoimassa!

 9. 9

  Affect sanoo

  Mielenkiintoinen aihe! Kiitos tästä postauksesta. :) Täytyy testata tuota XZ ja Yves Rocheria joskus. Täälläkin yksi curly girl methodin käyttäjä! Olenkin monesti miettinyt että pitäisi pyytää sinua testaamaan sitä. :) Minullekin on käynyt niin että vähän laineikkaat ja pörröiset hiukset ovat muuttuneet korkkiruuville kihartuviksi tämän myötä. En sanoisi silti sen johtuvan pelkästään sulfaatittoman shampoon käytöstä vaankoko hiustenhoitotapojen muutoksesta mitä curly girl method toi mukanaan.

 10. 10

  Nimetön sanoo

  Mun sulfaatittomuus alkoi siitä, kun yksi talvi muutama vuosi takaperin ihmettelin suuria ihottuma-alueilta otsallani jotka alkoi periaatteessa hiusrajasta. Kesää myöten ne helpottu mutta ei kadonnut kokonaan pois.. Jossain kohtaa tajusin kokeilla sulfaatitonta shampoota ja ongelma poistui sillä. Mulla on myös talvisin ollut aina lapsesta saakka TODELLA kuiva hilseilevä päänahka, johtuu vissiin atopiastani, mutta nyt menny viime vuosina niin pahaks että suurta kuivuutta on myös nyt kesäsin :( Oon testannu oikeesti lukuisat ja lukuisat sulfaatittomat shampoot, koska en oo löytänyt ainuttakaan joka helpottais täysin mun päänahan kuivuuteen (tai ei ainakaan kuivattais yhtään enempää), ja ite oon kyllä selkeesti huomannu että sulfaatittomuus ei kyllä todellakaan takaa hellävarasuutta.. Huomaan myös herkistyneeni (? Kai?) sulfaateille, nimittäin mun iho ei kestä niitä ees suihkusaippuassa.. sulfaatiton suihkugeeli ei kuivata läheskään niin paljon kun joku perus Doven suihkugeeli lähikaupasta. Ja tosiaan pahinta on, jos oon erehtyny kokeilee esim. apteekista tosi ”hellävarasia” erilaisia päänahkashampoita, minkä luvataan auttavan mm. kuivuuteen ja oikeesti noihin päänahan ongelmiin, ja oon sitten aatellu että nää on nyt näihin ongelmiin tehty, että ehkä vaan ite liiottelen tän sulfaattiongelman kanssa, ( ja jos niissä on vielä ollu sulfaatteja, erityisesti sls, tai siis poikkeuksetta aina niissä on) niin … VIRHE! Ollaan otettu ihan järkyttävä takapakki päänahassa, ja se kuivuuden ja kutinan määrä on ihan älytön! Ja riittää että esim. sls:saa on vähän, vaikka ihan incin loppupäässä (esim. System4 oil cure mask, hitto kun ois hyvää tavaraa mutta nykyään sekin kuivattaa mulla). Eli siis ongelma täällä on todellinen! :D Ja niinkun joku muukin tuolla mainitsi, niin Sanni et tiedä miten kiitollinen olisin, jos saisit vielä vastauksen että mitä kannattaa suosia/välttää jos on oikeesti herkkyyttä sulfaateille! Tai olisinkohan mahdollista saada jotain yhteystietoja mistä kysellä tätä asiaa?
  Pahoittelen jo etukäteen tosi sekavaa pötköviestiä, en oo varma tuliko kaikki pointit ees esiin mitä mun piti mainita, mutta jokatapauksessa!

  • 10.1

   Sanni sanoo

   …apua… voi ei… nyt mä oon vastannut tähän jo kolme kertaa ja aina kun painan ”Hyväksy ja vastaa”, kommentti häviää… :(( Käynnistin koneen uudestaan, toivottavasti ongelma poistui, mutta nyt en jaksa enää kirjoittaa koko pitkää rimssua neljättä kertaa… Tiivistän: tosi ikävän kuuloinen ongelma, ja tuli heti mieleen, oletko kokeillut co-pesua eli hiuspohjan ja hiusten puhdistamista hoitoaineella? Se tuntuisi luontevalta kokeiltavalta jutulta tilanteessasi. Co-pesu on hyvä vaihtoehto jos päänahka on kuiva tai herkkä tai jos hiukset ovat erityisen huonossa kunnossa. Esimerkiksi tuo Yves Rocherin Low Shampoo voisi olla sinulle testaamisen arvoinen.

   Ja niinkun joku muukin tuolla mainitsi, niin Sanni et tiedä miten kiitollinen olisin, jos saisit vielä vastauksen että mitä kannattaa suosia/välttää jos on oikeesti herkkyyttä sulfaateille!

   Tarkoitatko siis noita sulfaatittomia ainesosia joihin Outi Tarakkamäki viittasi, jotka ovat SLS:ää miedompia mutta SLESiä ärsyttävämpiä? Täytyy tarkentaa kun en ole ihan varma ymmärsinkö… jos on herkistynyt sulfaateille ja haluaa vältellä niitä, niin se onnistuu suhteellisen helposti tarkistamalla ettei incissä ole sulfate-sanaa.

   • 10.1.1

    Nimetön sanoo

    Auts… Voi ei! :( No ymmärrän kyllä, ja tämäkin oli kyllä tarpeeksi kattava vastaus! Ja nopea sellainen. :)

    Mutta niin, olen koittanut, käsittääksenihän siihen täytyy olla jokin silikoniton hoitoaine ja olen co-pesua tehnyt mm. XZ:n eri hoitoaineilla (mm. kosteuttavalla ja sillä vaniljantuoksuisella päänahkaa rauhoittavalla) kuulostaa varmaan naurettavalta mutta nekin mulla kuivattaa! :D
    Ja itseasiassa tuota Yves Rocherin Lowta hommasin joku pari vuotta sitten kun teit Yves Rocherin shampoista jonkin postauksen silloin ja kerroit että ei pese natisevan puhtaaksi, tai siis että välttämättä ei tarvitse edes hoitoainetta kun se shampookin jättää tukan jo hoidetun oloseksi (etsin siis tosiaan shampoolta myös hiuksille hoitavuutta, usein kun tukasta tulee jotenkin kuivan olonen ja kiilloton sen lisäksi että päänahka on suoranainen aavikko) ja koitin sillon niitä normiversioitakin mistä kirjoitit. Nyt en vaan tarkalleen muista miksi en ottanu sitä Lowta käyttöön ja annoin sen sitten eteenpäin mutta jokin siinä oli ettei sit vastannu kuitenkaan sitä mitä haen. Oiskohan ollut sit se kuivuus.. en muista yhtään! Muistan vaan sen että mun tarpeisiin ei ollut hyvä.

    Mutta siis mun viimeinen kokeilu ja ostos on Burt’s Bees:in Baby Bee shampoo jonka pitäis olla aika hellävaranen ja vaikuttaa ihan ok, pari pesua vasta takana. Sitä ennen koitin tuota just tuota XZn Persikkanektari -shampoota ja se on kyl tähän mennessä ollu yks parhaimmista sulfaatittomista, ja oikeasti hellävarainen. Muttei täydellinen :’D Tässä aloin jo miettimään että etsinköhän mä jotain mitä ei ees ole olemassa.. ja onko kriteerit jo turhankin korkealla. Tuntuu silti hassulta mitenkä voi mukamas kaikki shampoot silti olla liian peseviä.

    Ja tosiaan, hommaan on liittynyt viimeisen reippaan vuoden jo voimakasta hiustenlähtöäkin (hormonaalisista syistä). Ihmettelen kuinka mulla on vielä jo valmiiksi ohuesta tukasta jotain päässä jäljellä. Oon alkanut kiinnittää erityistä huomiota ruokavalioon, nesteytykseen ja siihen että saan tarpeeksi hyviä rasvoja, mutta toistaseksi ei ainakaan ole suurta muutosta :/

    Ja joo! Juuri sitä tarkoitin! :D Sulfaattejahan voi tosiaan vältellä ihan juuri noin vaan, ettei hommaa mitään missä niitä on, heh..

    • 10.1.1.1

     Sanni sanoo

     On kyllä tosi pulmallisen kuuloinen tilanne kaiken kaikkiaan, jos hoitoainepesutkin kuivattaa päänahkaa :/ Onkohan noin kuivan päänahan hoitoon jotain lääkeainetta..? Tai oletko kokeillut öljyhoitoja? XZ:llakin on se yksi ihan klassikkoöljyhoito, ensimmäinen XZ:n tuote, onkohan jostain 50-luvulta vai milloin merkki nyt lanseerattiinkaan..

     Tilanne kuulostaisi siltä, ettei shampoo korjaa hiuspohjan ongelmaa vaan päänahkaa täytyy hoitaa omalla aineellaan (tai useista asioista koostuvalla hoito-ohjelmalla johon mahdollisesti liittyy ravintosuositus) ja shampooksi täytyy vain valita joku mahdollisimman hellävarainen joka ei ainakaan pahenna tilannetta. Hiuspohjan ongelmat eivät ole minun alaani mutta näin ”taviksen” korvaan tilanteesi kuulostaa lääkärin konsultaatiota vaativalta. Tsemppiä, toivottavasti ongelmaan löytyy ratkaisu..!

    • 10.1.1.2

     Elli A sanoo

     Soley -merkillä on sellainen kuin Healing Shampoo. (Hoitava shampoo). Voisitkohan pyytää siitä jostain näytteen? On tosi hellävarainen ja rauhoittava. Itse pesen kahteen kertaan, mutta lapsilla vain kerran. Sitä voi käyttää myös pikkulasten hiuksiin ja atoopikoille. Itse olen ostanut Joliesta, mutta voi olla että saa muualtakin. Tietenkin, jos sulla on joku lääketieteellinen ongelma, niin tuskin tuokaan auttaa, mutta ajattelin silti vinkata. :)

     • 10.1.1.2.1

      Sanni sanoo

      Soley kuulostaa kiinnostavalta, olisi kiva testata se jo pelkästään hintansa perusteella, minun mielestäni kun Rahuan shampoo oli kaukana siitä elämyksestä mitä hinta antoi odottaa ^_^

      • 10.1.1.2.1.1

       Elli A sanoo

       Et sitten välttämättä tykkää. Itse nimittäin pidän tosi paljon Rahuasta (mutta Huom. siitä volume-versiosta), vaikka hinta on ihan kyllä älytön.. Soley on mielestäni hyvin saman oloinen hiuksissa, mutta hoitavampi ja rauhoittavampi päänahassa. Eli jos et tykännyt Rahuasta, niin Soleykaan ei luultavasti ole mieleen. Sekin on lisäksi tosi kallis, mutta ehkä hieman riittoisampi kuin Rahua. :)

       • 10.1.1.2.1.1.1

        Sanni sanoo

        mutta Huom. siitä volume-versiosta

        Volume-versio oli minullakin testissä, muita en ole kokeillut.

        OK. Soley ei todennäköisesti ole sitten mun juttu ^_^ Rahuassa mä tykkäsin ainoastaan sen paksuudesta. :)

 11. 11

  sanoo

  Voin niin hyvin kuvitella tuon vaahtoamattomuuden aiheuttaman ahdistuksen! Muistan joskus ostaneeni jotain fancya sulfaatitonta shampoota (en nyt kuollaksenikaan muista mikä merkki oli kyseessä) ja voi sitä vesilirua, mitä päähän lotrasi. Shampoon paras puolihan on juuri se ihana VAAHTO! Mua ahdistaa välillä jopa kaikki hoitoaineet, kun niistä puuttuu se vaahtoavuus ja en koskaan osaa annostella hoitoainetta niin vähän kuin oikeasti olisi tarpeen.

  Jää siis kyllä itselläni kokeilematta nämä shampoot, mutta kiitos arviosta, tietää ainakin jättää kokeilematta :D Yleisesti ottaen monet näistä luonnonkosmetiikan merkkien hiustenhoitotuotteet ovat aika kaukana siitä fiiliksestä mitä haen hiuksia pestessä. Sääli sinänsä…

   • 11.1.1

    sanoo

    Heiiiii ihan totta! Mä ostin tämän sun suosituksesta itseasiassa ^_^!! Valitettavasti vaikka tämä kyllä vaahtosi kivasti, niin oli muuten kuitenkin ”meh”- osastoa. Mulla on melko herkkä iho ja välttelen hajusteellisia voiteita ja muita ihonhoitotuotteita, mutta shampoolta haluan huumavia tuoksuhetkiä suihkuun, joten tämä shampoo taisi jäädä laimean tuoksukokemuksen takia tuolle ”ihan kiva, mut ei jatkoon” tasolle :D

    Hei itseasiassa mun pitikin kysyä, että tuliko niissä tuotekokeiluehdotuksissa vastaan etanavoiteet? Mua kiinnostaa tää hurjasti, sillä se tuotekategoria on hintaskaalalta todella laaja! Löysin nimittäin Puolasta hyvän etanakasvovoiteen, jonka hinta oli muistaakseni miellyttävät 29 zlotya (~7 euroa) ja käyttökokemus oli todella miellyttävä!! Nyt kun muutin Puolasta Kroatiaan ja Puolan tuotteet pääsivät loppumaan, jouduin taas uuden kasvovoiteen etsintään. Löysin saksalaisen merkin etanavoiteen, jonka hinta on edelleen miellyttävä 49 kunaa (vajaa 7 euroa). Pointtini siis tässä on se, että tuliko tuotekokeiluehdotuksissa joku tietty merkki esiin, koska mun silmiin Suomessa on lähinnä todella kalliita etanavoiteita suositeltu… olisi mielenkiintoista verrata näiden mun ”löytöjen” INCejä :D

    • 11.1.1.1

     Sanni sanoo

     joten tämä shampoo taisi jäädä laimean tuoksukokemuksen takia tuolle ”ihan kiva, mut ei jatkoon” tasolle :D

     Tuoksuisikohan ne Anthonyn sarjan muut shampoot paremmalta..? ^_^

     Hei itseasiassa mun pitikin kysyä, että tuliko niissä tuotekokeiluehdotuksissa vastaan etanavoiteet?

     Kukaan ei tainnut ehdottaa niitä silloin toukokuussa kun kysyin, mutta on niistä aiemmin tullut kyselyjä :)

     Etanavoiteet on olleet mun laiskahkolla intressilistalla pitkään ^_^ Katsotaan milloin kokeiluajankohta vihdoin tulee… :)

 12. 12

  Pinja sanoo

  En ainakaan blogisi haulla löytänyt että olisit aiemmin kirjoittanut aiheesta, joten postaus kosmetiikan mikromuoveista olisi kiinnostavaa luettavaa! Osaat kirjoittaa kosmetiikan ainesosista paljon mielenkiintoisemmin ja helposti ymmärrettävämmin kuin muut tähän mennessä, joten vaikka perustiedot mikromuovien haitallisuudesta ovatkin jo pikaisella googlailulla tiedossa niin toivoisin nimenomaan tarkempaa ja selkeämpää paneutumista näihin muovi-ainesosiin :)

  • 12.1

   Sanni sanoo

   Postaus kosmetiikan mikromuoveista on ollut ”To do” -listalla jo pitkään :) Jonain päivänä, jonain päivänä :)

 13. 13

  Kanerva sanoo

  Mullakin sls saa säännöllisesti käytettynä päänahan kutiamaan niin, että raavin sen unissani verille. :( Suosin sulfaatittomia shampoita, mutta välillä ”syväpuhdistan” normishampoolla. Kiinnostuksella jään odottamaan tarkempaa tietoa päänahan herkistäjistä. Todella usein ”herkälle päänahalle” suunnatut shampoot sisältävät sulfaatteja.. Kiitos siis XZ-vinkistä!

 14. 14

  Luna sanoo

  Hiuksista, hiuspohjasta ja niiden ongelmista voisin kirjoittaa kirjan, yritän nyt pysyä kuitenkin tämän shampooasian äärellä. 3-4 vuotta sitten huomasin, että päänahka kutisee lähes taukoamatta melkoisesti. En ensin osannut yhdistää kutinaa shampooseen, sillä pesun jälkeen kutina helpotti hetkeksi ja ajattelin kyseessä olevan vain kuiva päänahka. Kutina kuitenkin jatkui ja googlettelin sitten mahdollisia syitä tähän ja sitä kautta sitten selvisi, että olen vahvasti herkistynyt sulfaateille ainakin, en ole ihan varma, josko jollekin muullekin. Vaihdoin shampoot jne. lähes kokonaan luonnonkosmetiikkaan ja ero on kuin yöllä ja päivällä. Ei kutise lainkaan, vaikka edelleen joudun päivittäin pesemään hiukset. Sen oikean shampoon löytäminen on edelleen käynnissä, valehtelematta 10 eri merkin pulloa kököttää kaapissa… kun mikään ei oikein tunnu toimivan tähän erittäin hentoon, ohueen ja helposti rasvoittuvaan hiuslaatuun. Sen tiedän, että pitää olla tuuheuttava, ilman sitä turha kokeilla. Joku päivä joku shampoo toimii oikein hyvin ja hiuksista tulee puhtaat ja ok ilmavat, seuraavalla kerralla se sama shampoo jättää lähmätukan. Yritän aina pestä ihan samalla tavalla, ei mitään hyötyä. Parhaiten on toiminut Bröön thickening shampoo (upea vaahto!), siitäkin oli tosin vanhempi versio parempi, mutta ainakin erittäin monista ”poo” aineista vapaa, joten sopinee melkein kenelle vain. Etsintä jatkuu.

  • 14.1

   Sanni sanoo

   Kiitos Bröö-vinkistä, minulle ihan tuntematon merkki :) Näköjään myynnissä myös iHerbissä, täytyy ottaa seuraavaan tilaukseen.

   Tsemppiä projektiin..! Ehkä shampoiden jatkuva vaihtelu on lopulta sinun hiustesi ”vaatimus”..? Pidät sen 10 pulloa kaapissa ja käytät niitä syklissä. Oletko muuten harkinnut kuivashampoon ottamista osaksi hiusrutiineja..? Esim. Lushilla on lähes täysin luonnollinen kuivashampoo No Drought (tuotteen ainoa synteettinen ainesosa on jauheen paakkuuntumista estävä magnesium carbonate). ”Normikosmetiikan” kuivashampoissakaan ei ole sulfaatteja, joten sellainenkin mahdollisesti sopisi sinulle eikä aiheuta ärsytystä. Kuivashampoota voi käyttää tuuheuttavana muotoilutuotteena ja se pidentää hiusten pesuväliä, sen avulla sinun ei kenties tarvitsisi pestä hiuksia päivittäin. Kannattaa kokeilla :)

 15. 15

  v sanoo

  Aloin vältellä sulfaatteja alunperin hammastahnassa, koska sain niistä aftoja, jotka paranivat heti kun vaihdoin sulfaatittomaan hammastahnaan. Ja sitä kautta alkoi vähän raksuttaa päässä, että ehkä voisi kokeilla, auttaisiko sulfaattien välttely myös kuivaan ja kutiavaan (mutta ei hilseilevään) päänahkaan. Ja auttoi. Ei ihan samanlainen täysparannus kuin hammastahnan kanssa, päänahka on edelleen tyypiltään selkeästi kuiva, mutta kutisevuus ja sellainen epämääräinen kiristelevä tunne on kokonaan hävinnyt.

  Ennen sulfaatittomuutta olin jo yrittänyt vältellä silikoneja ja hajusteita ja jopa jotain apteekin hilseshampoita kun ajattelin että kutina=hilse, mutta mikään näistä ei vaikuttanut päänahan tilanteeseen mitenkään.

  Vaahtoavuudesta tuli muuten mieleen, että sulfaatitonta hammastahnaa etsiessä oli aluksi ihan hirveää, kun mikään vaihtoehdoista ei vaahdonnut! Inha tunne suussa hangata hampaita ilman vaahtoa. Onneksi lopulta löytyi pari, joista irtoaa edes pienimuotoisesti vaahtoa:) Shampoossa en ole ihan samanlainen vaahtofriikki kuin sinä taidat olla, mutta kyllä näistä sulfaatittomistakin on lopulta käyttöön jäänyt ne eniten vaahtoavat vaihtoehdot.

  Toi YR:n shampoo vaikuttaisi tosi mielenkiintoiselta, mutta harmi, kun tuotteita ei enää pääse missään katsomaan. Toisaalta eiköhän idea kohta tule muidenkin merkkien valikoimiin.

  • 15.1

   Sanni sanoo

   Mä käytän tällä hetkellä Ecodentan sulfaatitonta hammastahnaa ja se vaahtoaa ihan mukavasti. Ei toki niin paljon kuin ”normi”hammastahna, mutta sopivasti, ja oikeastaan vaahdon määrä on miellyttävämpikin kuin sulfaattihammastahnoissa jotka välillä vaahtoavat ihan liikaa.

 16. 16

  Ammi sanoo

  Talveen ajoittuva kuivuus on päänahkani ominaisuus, mutta menneen talven jälkeen se ei lakannutkaan, vaan paheni suorastaan ärtyneeksi. Pesuteholtaan lievät shampoot, palasaippua ym. kokeilussa ja sitten tartuin markkinoille putkahtaneeseen Urtekramin uuden sarjan (Morning haze) sulfaatittomaan shampooseen. Se on toistaiseksi ollut hyvä. Tiedä sitten, liittyykö sulfaattiasiaan mitenkään.

  Curly girl -metodista en ole kuullutkaan, täytyypä perehtyä lisää. Jälleen hyötyä tämän blogin seuraamisesta = ) Hiukseni ovat luonnonkiharat. Loivahko tasainen kihara. Nyt kun mietin, niin tuon sulfaatittoman shampoon aikana on taipumus mennä korkkiruuville hieman voimistunut. Esimerkiksi hiusten ollessa ponnarilla on koko nippu usein yksi iso kuohkea korkkiruuvikihara.

  Aiemmin olen huomannut veden laadun vaikuttavan kihartumiseen paljon, esim. järviveden jäljiltä tulee hyvin kiharaa. Kuopiossa asuessani hiukset olivat vain vähän laineikkaat ja luulen että vesijohtoveden jollain ominaisuudella oli tekemistä asian kanssa. Välissä olin vaihtarina Keski-Euroopassa ja siellä hiukset olivat superkiharat. Kalkkipitoista vesi ainakin oli, mutta en tiedä mikä muu mahdollisesti siinä oli myös erilaista.

 17. 17

  Anna sanoo

  Hypistelin juuri tuota Biolagen shampoota Sokoksella, onneksi en ostanut. Mielenkiintoista kuulla, mikä sarjan tuotteista oli mieleesi.

  Itselleni Urtekramin shampoot ovat sopineet hyvin. Suosin luonnonkosmetiikkaa, mutta kaikki luonnonkosmetiikan shampoot eivät suinkaan sovi vaan saavat päänahan kutiamaan.

  • 17.1

   Sanni sanoo

   Osassa luonnonkosmetiikan shampoistahan käytetään myös sulfaatteja, ne ovat sallittuja ainakin Ecocertin sertifioimissa tuotteissa.

 18. 18

  Elli A sanoo

  Hei! Täällä käytetään sulfaatittomia. :) Uusin ihastus (jo vuosia jatkuneen John Masters shampoon rinnalla) on Rahua sekä Soleyn hoitava shampoo. Ai että tulee kiva tukka. :) Puhdas, jämäkkä ja terveen näköinen. Olen ihan ihastunut! Yhtä vain en ymmärrä, kaikissa teen tuplavaahdotuksen, vaikka kaikki sanovat juuri tuota mitä sinäkin, että vaahto ei takaa pesutulosta. Mutta jos vaahto ei korreloi pesutuloksen kanssa, niin miksi sitten toinen vaahdotuskerta (kun hiuspohja on jo puhtaampi) tuottaa runsaasti vaahtoa? Ensimmäinen pesukerta tuottaa vaahtoa hädin tuskin ollenkaan. Näin ainakin minun hiuksissani.

  • 18.1

   Elli A sanoo

   Lisäys: itse en pidä ollenkaan niistä luonnonkosmetiikan shampoista, joissa on sulfaatteja, ainakaan niistä joita olen kokeillut. Madaran shampoo ja hoitsikka olivat varsinkin tosi sopimattomia. Ne tekivät hiukset ihan liruiksi ja liukkaiksi, tiedä miksi.

   On pitänyt aikaisemminkin uudelleen kysellä, että mikä se kvatti olikaan? Ja oliko siinä jotain huonoa? John Mastersilla on niitä kuulemma hoitoaineissa, mutta Rahualla esimerkiksi ei. Mutta niiden hoitoaine ei ollutkaan yhtään hyvä, vaikka sitä moni on kehunut.

   • 18.1.1

    Sanni sanoo

    Palaan asiaan myöhemmin (tänään illalla, ehkä) kun on paremmin aikaa vastata :) Ei se kvatti oli pahis ^_^

   • 18.1.2

    Sanni sanoo

    On pitänyt aikaisemminkin uudelleen kysellä, että mikä se kvatti olikaan? Ja oliko siinä jotain huonoa?

    Noniin, nyt aikaa vastata :) ’Kvatti’ on lyhenne sanahirviöstä ”kvaternäärinen ammoniumyhdiste”. Kvaternäärinen viittaa prosessiin nimeltä kvaternisaatio, joka yksinkertaistettuna tarkoittaa ”positiivisen varauksen muodostumista”. Näillä yhdisteillä, joihin lukeutuu niin kationisia tensidejä kuin polymeerejakin, on siis positiivinen varaus joka saa aikaan sen, että ne takertuvat huonokuntoisen hiuksen negatiivisesti varautuneeseen pintaan. Ne neutralisoivat negatiivisen latauksen ja muodostavat hiuksen pintaan kalvon joka silottaa hiusta, poistaa sähköisyyttä ja tekee siitä helposti kammattavan. Eli ne tekevät aika lailla samaa kuin silikonit, mutta kemiallisesti vähän eri tavalla, sillä silikoniyhdisteet eivät yleensä ole varautuneita ja takertuvat hiukseen ensisijaisesti hydrofobisuutensa vuoksi (näin ainakin kertovat amerikkalaiset kosmetiikkakemistit The Beauyty Brains :)). Eroa on myös siinä, että silikonit ovat täysin synteettisiä, kun taas kvatteja voi valmistaa myös luonnon raaka-aineista, vaikkakin itse valmistusprosessi muokkaa näitä luonnon raaka-aineita sen verran että jotkut ekosertifiointitahot eivät siksi hyväksy kvatteja. Kvatteja näkee kuitenkin joissain luonnonkosmetiikan hiustuotteissa ja yleensä nämä tunnistaakin heti huomattavasti silottavammasta ja selvittävämmästä koostumuksesta (ja aine tuntuu hiuksissa liukkaammalta).

    Eli syy, miksi kvaternääriset ammoniumyhdisteet ovat joidenkin ekosertifiointitahojen silmissä ”pahiksia”, liittyy nimenomaan valmistusprosessiin, ei siihen että ne esimerkiksi olisivat ärsyttäviä tai synteettisiä. Käsittääkseni kvatit myös maatuvat luontoon (ainakin luonnonkosmetiikassa käytetyt), eli ovat siltä kannalta ympäristöystävällisiä, mutta itse valmistusprosessi kuluttaa enemmän energiaa kuin ei-kvaternisoidut luonnolliset ainesosat.

    Kvateilla on aivan ylivertainen silottava ja selvittävä ominaisuus, ja ainakin minun hiukseni eivät selviä ilman niitä.(Ja kyllä, John Mastersin hoitiksessa on niitä, siksi se olikin niin hyvän tuntuinen :)) Kvatittomat hoitikset jättävät hiukseni järjestään karheiksi enkä myöskään pidä niiden ei-liukkaasta koostumuksesta. Kvatiton hoitis tuntuu siltä kuin hieroisi hiuksiin perusvoidetta :D Se vain imeytyy ja katoaa tukkaan.

    • 18.1.2.1

     Elli A sanoo

     No niin, nyt ymmärrän. :) Varsinkin tuon sertifikaatteihin liittyvän osuuden. Sitä olin ihmetellyt tähän saakka ja en osannut googlettaa tietoa. Kiitos jälleen kerran perusteellisesta selityksestä! <3

     • 18.1.2.1.1

      Elli A sanoo

      Niin toi perusvoide vertaus on niin totta. :) Juuri sellainen se Rahuan hoitoaine on. Hoitava osuus peseytyy pois ja hiuksiin jää hieman tahmainen (hyvin vähän tosin) pinta. Kampa menee hiusten läpi suht ok, mutta kun tukka kuivuu niin hoitavaa vaikutusta ei enää näy. Se John Mastersin hoitoaine toimii itsellänikin onneksi tosi hyvin.

  • 18.2

   Sanni sanoo

   Mutta jos vaahto ei korreloi pesutuloksen kanssa, niin miksi sitten toinen vaahdotuskerta (kun hiuspohja on jo puhtaampi) tuottaa runsaasti vaahtoa?

   Koska ensimmäisellä vaahdotuskerralla huksista irtoavat rasvapartikkelit raskauttavat ja latistavat vaahdon. :) Vaahto kuljettaa mukanaan rasvalikaa ja kun sitä on ekalla vaahdotuskerralla enemmän kuin tokalla, niin vaahto ei ”jaksa” vaahdota ^_^

   Itse tykkään myös kaksoisvaahdottaa eli takaan sillä, että tukka on varmasti puhdas (ja sillä on myös psylologinen merkitys koska tosiaan rakastan runsasta vaahtoa ^_^), mutta itse vaahtoaminen ei kerro suoraan tukan puhtausasteesta. Hiukset voivat hyvin olla vapaat rasva- ja muotoilutuoteliasta jo sen ekan, laiskemman vaahdotuksen jälkeen :) Joskus kun on oikein kiire olen tehnyt vain yhden vaahdotuksen, ja hiukset tuntuvat ihan yhtä puhtailta kuin yhden kahden vaahdotuksen systeemillä :) Luulen, että kaksisvaahdotuksella on oikeasti merkitystä puhtaamman pesutuloksen kannalta vain silloin, kun hiukset ovat erityisen likaiset (normaalia pidempi pesuväli + vahvoja muotoilutuotteita).

   Rahuan shampoo on kyllä jännä; se tuntuu mun hiuksissa todella pesevältä (hiukset jää natiseviksi), ja silti siinä on vain yksi ainoa, mieto pesevä ainesosa. Ahh, kun pääsisi perehtymään syvällisesti näiden tensidienkin maailmaan ^_^

   • 18.2.1

    Elli A sanoo

    Itse siis tykkään siitä natisevasta tunteesta, sillä usein oikein kokeilen sormilla, että natiseeko tukka huuhtelun jälkeen. :) Mutta toi Rahua ja varsinkin Soley ovat silti samalla sellaisia jotka eivät kuivata yhtään ja hiuksista tulee ihanat. Onnistunut koostumus, en osaa tämän paremmin kuvailla. :)

 19. 19

  siiri sanoo

  Itsellänikin on tuota XZ:n persikkashampoota. Tuoksusta en kyllä ihan heti persikkaa tavoita, mutta muuten kokemukseni ovat samankaltaisia kuin sinulla. Shampoo tuntuu hellävaraiselta ja vaahtoaa vähän, tykkään kyllä. Testailuni on vasta aluillaan, mutta jos tämä korvaisi Alba Botanican sulfaatittomat shampoot… ;)

  • 19.1

   Sanni sanoo

   Minusta tuoksussa on makeaa hedelmäisyyttä, kenties jopa persikkaa ^_^, mutta synteettisellä tavalla.

 20. 20

  Xhex sanoo

  Itsellä sulfaatit aiheuttaa järjettömän kutinan ja iho kuivuu hirveästi.
  Nyt pessyt hiukset biolage raw nourish shampoolla, ennen pesin saman sarjan recover shampoolla, mutta se aiheutti hilseilyä jostain syystä.
  Nykyisessä shampoossa se vika että hiukset rasvoittuu nopeasti uudestaan. Pesen joka toinen päivä hiukset ja toisena päivänä pakko pitää hiukset kiinni kun ällön likaisen tuntuiset.
  Mutta en oikein tiedä mihin vaihtaisin nykyistä shampoota.

  • 21.1

   Sanni sanoo

   Kyllä Low Shampoossa voi teoriassa hyvinkin olla yli 90-prosenttisesti luonnollinen koostumus, tai ainakin luonnollisista raaka-aineista johdettu, sillä mukana on paljon ainesosia joita ei ole luonnossa itsessään mutta jotka voidaan valmistaa luonnollisista raaka-aineista. Mm. kvatit behentrimonium chloride ja guar hydroxypropyltrimonium chloride ovat sellaisia. Ne ovat ns. modifioituja luonnollisia ainesosia. Sitten on vielä erikseen synteettiset mutta luonnollisen kaltaiset ainesosat, joista osa sallitaan eri sertifiointitahojen sertifioimassa luonnonkosmetiikassa, tällaisia ainesosia Low Shampoossa ovat mm. säilöntäaineet potassium sorbate ja sodium benzoate.

   Luonnonmukaisen tuotteen tunnistaminen pelkästään incin perusteella on hyvin vaikeaa (ilman sertifikaattia), sillä moni ainesosa voidaan valmistaa sekä synteettisesti että luonnonmukaisista raaka-aineista. Incinimi ja molekyylirakenne on kuitenkin sama. Kuluttaja ei siis voi tietää, onko esimerkiksi tuotteessa käytetty behentrimonium chloride valmistettu synteettisesti vai luonnon raaka-aineista, sen saa tietää vain valmistajalta (jos valmistaja sen haluaa kertoa).

   Vaikka YR:n Low Shampoon ainesosista valtaosan voi valmistaa myös luonnollisista aineista, en usko että ko. tuote on (ainakaan 99%) luonnonmukainen, sillä silloin Yves Rocher todennäköisesti myös toisi tämän esiin pakkaustekstissä. Luonnollisuusprosentit kerrotaan kaikissa YR:n luonnonmukaisissa hiustuotteissa (vihreisiin pulloihin ja tuubeihin pakatut), ja kun Low Shampoosta tällainen merkintä puuttuu, uskoisin, ettei koostumus tällöin ole luonnollinen.

   • 21.1.1

    Eeva sanoo

    Kiitos huikeasta analyysistä :). Samassa putkilossa on nyt muuten myös merkintä että muovin määrää pakkauksessaon vähennetty. -Juu,tiedän nuo vihreäputkiloiset shampoot ja hoitikset. Ne ovat hyviä ja ilmeisesti nekin melko lailla luonnollisia, mutta koskaan tosiaan ei tiedä mistä mikin aine tehdään….

    • 21.1.1.1

     Sanni sanoo

     Ole hyvä vain :) Joo, muovin määrää on vähennetty mm. pienentämällä tuubimallisten pakkausten korkkia :) Näyttää pieneltä muutokselta asiakkaan silmään, mutta suuressa mittakaavassa, kun YR:n tuotteita valmistetaan niin suurella volyymilla, muovin määrää on varmasti saatu vähennettyä ihan kiitettävällä prosentilla.

     • 21.1.1.1.1

      Eeva sanoo

      Itse asiassa Rocher myös myy suihkugeelejä joissa ei ole vettä – nerokas idea, koska veden raahaaminen ympäri maailmaa ei ole järkevää. Lisäksi heille on tullut kuorinta-aine, joka on pienessä pullossa oleva jauhomainen seos ilman mitään nestettä – sekin nerokas idea. Alunperinhän Yvesillä oli muutama vuosi sitten Ecocert-sarja, mutt se ei ilmeisesti myynyt ja on katomassa valikoimista. Jos ne yrittää toista kautta ekologisoida tuotteitaan…?

      • 21.1.1.1.1.1

       Sanni sanoo

       Itse asiassa Rocher myös myy suihkugeelejä joissa ei ole vettä

       Tästä kiinnostuin – minkä nimisiä nämä ovat? Linkkiä? En löytänyt näitä kun selasin läpi YR:n suihkugeelivalikoiman, tai ainakaan sana ’vedetön’ ei osunut silmään minkään suihkugeelin otsikossa ja pullot näyttävät tavallisilta geelimäisten tuotteiden pulloilta. Vedetön suihkugeeli on siis joko jauhetta tai kiinteässä muodossa kuten saippua.

       Noita jauhemaisia kuorintatuotteita on muillakin merkeillä, olen kokeillut ainakin Dermalogicaa. Ovat kyllä järkeviä kun säästävät pakkauksia ja ovat usein tehokkaampiakin kuin kuorintatuote, jossa rakeet on jo valmiiksi sekoitettu geeli- tai voidepohjaan.

       Alunperinhän Yvesillä oli muutama vuosi sitten Ecocert-sarja, mutt se ei ilmeisesti myynyt ja on katomassa valikoimista.

       Juu, sarjan nimi oli Organic Cosmetics. Viimeiset kaksi tuotetta, suihkugeeli ja huulirasva, näkyvät vielä valikoimassa

       https://www.yves-rocher.fi/control/category/~category_id=B1364

       Täytyy sanoa että en yhtään ihmettele, miksei Rocherin Ecocert-sarja löytänyt asiakkaita, niin huonosti se oli markkinoitu. Todella surku. Annoin Rocherille moneen otteeseen palautetta sarjan onnettomasta näkyvyydestä ja erottuvuudesta, ja Pohjoismaiden markkinointitiimi oli tismalleen samaa mieltä ja yrittivät kyllä viedä sanomaa eteenpäin, mutta Ranskassa ei välitetty. YR:n nettisivut, katalogit ja muu markkinointi suunnitellaan globaalisti Ranskasta käsin, eikä paikallisilla YR-edustustoilla ole mahdollisuutta muokata niitä. Organic Cosmetic -sarjaa ei mm. pystynyt löytämään YR:n sivulta omalla nimellään eikä sitä oltu kategorisoitu omaksi ryhmäkseen (valikko –> ”sertifioitu luonnonkosmetiikka”), Rocherin verkkokaupassa ei ylipäänsä nostettu mitenkään esiin että heillä on valikoimassaan myös Ecocert-sarja. YR:n sivuille surffaava asiakas saattoi siis ”löytää” Ecocert-tuotteet vain täysin sattumanvaraisesti eri tuotteita klikkaillessaan. Jos Rocher yrittikin kosiskella Organic Cosmetic -sarjalla aidon luonnonkosmetiikan käyttäjiä asiakkaikseen, yritys kaatui täysin omaan surkeaan markkinointiin. ”Tavallista” perus-YR-asiakasta Ecocert-sarja tuskin erityisesti kiinnosti, sillä tämä asiakasryhmähän käyttää jo tyytyväisenä YR:n tavallista, seka-synteettistä kosmetiikkaa.

       Ekologisia arvoja YR on aina kannattanut ja se kyllä näkyy tuotteissa ja markkinoinnissa, en usko Ecocert-kokeilun liittyneen siihen.

        • 21.1.1.1.1.1.1.1

         Sanni sanoo

         Joo, nuo tiivistetyt huomasinkin, ne eivät voi olla vedettömiä kun ainakin kuvassa näyttävät neste/geelimäisiltä. Niissä on vain vähennetty veden määrää. Tuon tyyppisten tuotteiden käytössä mietityttää, kuinka paljon ne lopulta säästävät, kun moni kuluttaja todennäköisesti kuitenkin tulee suihkussa annostelleeksi ko. tuotetta totuttuun tapaan, jolloin pieni pullo tyhjenee nopeammin ja pian saa ostaa uuden… Voisin kuvitella että itselläni ainakin lorahtaisi tiivistegeeliä pesusieneen normaalin verran, kun käsi on niin tottunut tiettyyn annosteluun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.