Sottapytty

Tämä on taas niitä pohdintoja, joista todennäköisesti voi lukea vain Karkkipäivästä. Ja voi tietysti ihmetellä, miksi minäkään valitsen tällaisesta kirjoittaa :D

Mutta tosiaan – aihe on mietityttänyt minua jo vuosia. Talouspaperi, servetit ja niiden käyttöalttius.

Joo, tiedän, voiko olla oudompaa aihetta!

Talouspaperi_IMG_3308_2

Tulin juuri kaupasta ja kirosin ovella kun tajusin että unohdin talouspaperin. Pakko lähteä kohta takaisin kauppaan. Mutta sitä ennen kirjoitan tämän.

Minä olen talouspaperi/servettiriippuvainen. En tule toimeen ilman niitä. Sotken ihan kauheasti keittiössä ja syödessäni. Koko ajan on jotain kastiketta sormissa, pöydällä, sylissä ja ympäri naamaa. Tai ainakin näin minä koen. Totuus voi olla, että en oikeasti sotke sen enempää kuin keskivertoihminen, mutta jostain syystä koen nämä sotkut sellaisina jotka vaativat välitöntä poispyyhkimistä.

Joillain ihmisillä ei ole keittiössä lainkaan talouspaperia. Ei edes keittiöpyyhkeitä. Kun olen vieraana tällaisessa kodissa, koen hätää ruokaa laittaessani tai aterioidessani. Ei tarvitse kuin viipaloida yksi tomaatti, niin alan jo silmäillä hyllyjä ja tasoja etsien tuttua rullaa… tai mitä tahansa paperin tai pyyhkeen kaltaista. Haluan pyyhkiä käteni.

Joo, voin pestä käteni, mutta sitten en voi kuivata niitä mihinkään.

Joudun paperittomissa talouksissa ymmälleni. Kun ruoka-aika koittaa, haen kaikessa hiljaisuudessa vessasta WC-paperia jotta voin pyyhkiä suupieliäni edes johonkin ruoan aikana. Pälyilen muita ruokailijoita. Miten he eivät sotke..? Joku syö vaikka ribsejä – eikö tee mieli pyyhkiä sormia muuallekin kuin omaan suuhun…?

idTalouspaperi_IMG_3312_2

Meillä kuluu kotona ihan tuhottomasti talouspaperia. Mieheni on lähes yhtä suuri talouspaperin käyttäjä kuin minä – ja vielä suurempi ”servetisti”. Siinä missä minulle riittää ruokaillessa pala tavallista Emboa, mies kattaa aina pöytään nätit servetit.

Ateenalainen ystäväperheeni Milton ja Saiva lapsineen kuuluvat talouspaperittomiin. Keittiöstä ei löydy edes ns. perinteistä tiskirättiä. Koska asun heillä joka syksy ja olen talossa kuin kotonani, olen ottanut tavaksi ostaa sinne aina oman ison rullan keittiöpaperia.

Olen yrittänyt tarkkailla Saivaa ja hänen keittiörutiinejaan. Miten on mahdollista, että kahden pienen lapsen perheessä pärjää ilman paperia johon pyyhkiä tahmaisia tassuja ja suupieliä, pöydälle kaatuneista mehuista ja puuroista puhumattakaan..? En ole toistaiseksi päässyt jyvälle Saivan salaisuudesta. Hän todennäköisesti ei vain välitä lapsukaisten hillonäpeistä ja pyyhkii pöydän sotkut paljailla käsillään.

Minä, aikuinen ihminen, koen syvää epämukavuutta jos en saa aamupalajuuston rasvoittamia sormia pyyhittyä saman tien.

Talouspaperi_IMG_1354_2

Ymmärrän, että kysymys on ilmeisesti vain tottumuksesta. Toiset eivät varmaankaan ole sen siistimpiä, mutta eivät välitä pienestä tahmasta tai leukaan kuivahtavasta kastikkeesta.

Onhan se varmasti rennompaa niin :) Kunpa minäkin pystyisin siihen…

Nyt lähden hakemaan sen rullan.

.

Kuuluuko teidän keittiönne talouspaperittomiin vai -paperillisiin?

Onko joukossa samanlaisia riippuvaisia kuin minä?

Kommentit
 1. 1

  Kuorotipu sanoo

  Mä niiiiiin ymmärrän! Keittiössä on aina kaksi astiapyyhettä esillä, jotta kädet saa helposti kuivattua (joo, harvemmin kuivaan astioita, koska tiskikone). Lisäksi talouspaperia on vaan oltava. Mä tarvitsen paperia joka välissä, sotkujen pyyhkimiseen sekä käsien kuivaamiseen pesun / tiskirätin jälkeen. Ja mä olen niitä ihmisiä joilla on erikseen vessapaperi, talouspaperi sekä nenäliinat. Servettejä en juurikaan harrasta.

  • 1.1

   Sanni sanoo

   Ja mä olen niitä ihmisiä joilla on erikseen vessapaperi, talouspaperi sekä nenäliinat.

   Sama :)

   Serveteistä en oikein tykkään, niiden materiaali on usein ikävän tuntuinen ihoa vasten. Mutta miehelle ne on ehdottomia ;) Eikö ole hassua, luulisi että servetit on enemmänkin naisten juttu…

 2. 2

  sonja sanoo

  Paperillisiin plus mulla on oltava se keittiöpyyhe ja toisinaan astiapyyhe myös! :D

 3. 3

  Jonna sanoo

  Oi, tämä on niin paras. Olen itsekin samanlainen ja talouspaperi ON välttämättömyys. Kuten tietenkin myös se keittiörätti. Mutta ilman talouspaperia ei voi pärjätä. Muistan kun opiskeluaikoina yritin… se säästävyyskokeilu ei saanut ilmaa alleen :P

  Ja ensimmäinen kommentti Karkkipäivään, vaikka olen seurannut blogia jo vuosikausia. Mitä tämä kertookaan minusta…

  • 3.1

   Sanni sanoo

   Ja ensimmäinen kommentti Karkkipäivään, vaikka olen seurannut blogia jo vuosikausia. Mitä tämä kertookaan minusta…

   Hahah ^_^ :D Kommentti kuin kommentti <3 Kiitos kun osallistuit :)

  • 3.2

   Vierailija sanoo

   Yritin myös opiskeluaikana pärjätä ilman talouspaperia! Päädyin käyttämään vessapaperia sen sijaan, enkä säästänyt yhtään.:D

   • 3.2.1

    Sanni sanoo

    Jep, vessapaperi on niin paljon hennompaa että se on lopulta ihan onnetonta talouspaperikäytössä ja sitä kuluu niin paljon enemmän että on lopulta myös epätaloudellista :)

 4. 4

  sanoo

  Mä tuhlaan paperia ihan hulluna koska olen miltei neuroottinen pyyhkijä. En tulisi hetkeäkään toimeen ilman talouspaperia, servettejä, tiskirättiä enkä vähintään kahta keittiöpyyhettä, joita vaihdan jatkuvasti. Mulle tää on ihan normaalitila, en osaa edes kuvitella muuta:)

  • 4.1

   Sanni sanoo

   Mulle tää on ihan normaalitila, en osaa edes kuvitella muuta:)

   Ymmärrän niiiin hyvin :)

 5. 5

  Jenny sanoo

  Talouspaperillisiin ehdottomasti! Sitä menee paljon, varsinkin jos yritän kokkailla tai leipoa jotain, mutta muutenkin :D En mäkään ole ennen kotona asuessani muistaakseni sitä niin käyttänyt muuta kuin pöydän pyyhkimiseen mutta nykyään pyyhin suupielet ja sormetkin. Ja jos otan keittiöstä jotain syötävää olohuoneeseen niin en välttämättä ota lautasta ollenkaan vain pelkän talouspaperin (aina muuten puoliarkki!) niin esim. leivän voi pitää sen päällä ja lopuksi pyyhkiä sillä :D

  • 5.1

   Jenny sanoo

   Ai niin ja keittiöpyyhkeistä vielä! Meillä on siis pari keittiöpyyhettä käytössä joilla kuivataan astiat, mutta lisäksi sellainen keittiökäsipyyhe joka roikkuu keittiön alakaapin vetimestä! Niitä ei myydä juuri missään kaupoissa mutta bongailen niitä aina kirppiksiltä itsetehtyinä! Pesen myös keittiössä koko ajan käsiäni (en kestä yhtään likaisia käsiä) niin pyyhe on tosi tarpeellinen. Keittiössä on toki oltava myös keittiösaippua!

  • 5.2

   Sanni sanoo

   Ja jos otan keittiöstä jotain syötävää olohuoneeseen niin en välttämättä ota lautasta ollenkaan vain pelkän talouspaperin (aina muuten puoliarkki!)

   Sama :) Ja minäkin suosin puoliarkillisia! :D

 6. 6

  Liena sanoo

  Syömistottumuksilla on tässä myös suuri merkitys. Otan esimerkkinä siivet: syön ne yhdellä kädellä, kahdella sormella, pitäen kättä asennossa jossa siipikastikkeet eivät pääse valumaan pitkin kättä. Minulle riittää että käyn pesemässä käteni vasta ruoan jälkeen, koska toinen käsi on jatkuvasti puhdas. Tätä kahden sormen taktiikka käytän muutoinkin syömisessä.

  Mieheni taas syö esim niitä siipiä kahdella kädellä, pitäen käsiään vielä niin että siipikastike pääsee valumaan käsiin. Hän ymmärrettävästi laappii käsiään puhtaaksi vähän väliä syödessä. Hän onnistuu myös usein syömään leivän niin, että tomaatit yms lähtevät valumaan, ja ote on sellainen että ne valuvat käsille. Myös leivän täyttötaktiikka on erilainen: itse laitan oman leipäni päällimmäiseksi kerrokseksi yleensä salaatinlehden, jonka kanssa koen että käsikosketus ei likaa käsiä. Jos taas päällimmäisenä on sitä juustoa, tulee käsiin rasvaa.

  Itse välttelen käsien likaamista viimeiseen saakka, koska koen sen inhottavaksi ja ”rajoittavaksi”. En voi esimerkiksi käsittää ihmisiä, jotka ottavat banaanin pois kuorestaan sen syödäkseen, siinähän likaantuu kädet! Ja hedelmät viipaloin valmiiksi, en voi sietää sitä että esim. omena alkaa valuttaa hedelmämahua käsiin ja naaman, jos sitä haukkaa kokonaisena. Talouspaperia kuitenkin pitää keittiössä olla.

  • 6.1

   Sanni sanoo

   Hän onnistuu myös usein syömään leivän niin, että tomaatit yms lähtevät valumaan, ja ote on sellainen että ne valuvat käsille.

   Mä en koskaan osaisi syödä mitään missä on täytettä niin, ettei täytteet valuisi..! :D Not possible. Mutta tosiaan, tekniikoita on monia ja varmasti jo eri käsien motoriikkakin vaikuttaa ^_^ Hahhah, on tämä hauskaa pohdittavaa…! :)

 7. 7

  Arlene sanoo

  Hih, ihanaa pohdintaa :D Meiltä löytyy talouspaperia keittiöstä ja useimmiten ne rullat eksyvät pitkin kämppää. Joskus käytössä voi olla kolmekin rullaa. Yksi keittiössä, yksi olkkarissa ja yksi työhuoneessa. Täytyy kyllä myöntää, että käytän talouspaperia enemmän nenäliinana ja pöydän pyyhintään. Tai jos lattialle tipahtaa jotain ruokaa tai juomaa. Ja suurimmat ruuanlaittosuttaukset käsissä saatan pyyhkiä paperiin. Jos käsiin tulee pieniä ruokatöhryjä, pyyhin ne yleensä housuihini xD (Ikuinen lapsi)

  • 7.1

   Sanni sanoo

   Jos käsiin tulee pieniä ruokatöhryjä, pyyhin ne yleensä housuihini xD

   Eikähh…! :D Apua en voisi ikinä pyyhkiä vaatteisiin…! ^_^

 8. 8

  sanoo

  Todellakin olen samoilla linjoilla kuin sinä! Meillä on keittiössä servettejä, talouspaperia, tiskirätti, käsipyyhe ja astiapyyhe. Ja käsipyyhe pitää olla eri kuin astiapyyhe – inhottaa kuivata astioita samaan pyyhkeeseen kuin käsiä.

 9. 9

  Tingeling sanoo

  Täällä myös yksi riippuvainen. Talouspaperia on oltava keittiössä, tarvitsen sitä joka välissä.
  Pyyhin pinnat keittiössä mieluiten talouspaperilla kuin tiskirätillä. Paitsi jos tiskirättinä sattuu olemaan ”ihmeliina”.
  Äitini on kauhuissaan kun meiltä puuttuu tiskirätti. Hän ei käytä lainkaan paperia. Joten mistä lie olen saanut papeririippuvuuden :D

  Ruokailuun katamme aina servetit! Oli kyseessä sitten aamupala tai päivällinen.
  Siinä missä jotkut (useat) lapset pyyhkivät suun paidan hihaansa, meidän lapset (poikia) pyyhkii servettiin. Ovat ihan ymmällään jos vieraassa paikassa ei ole servettejä esillä.
  Eli kyllä, meidän keittiö kuuluu paperillisiin. Ehdottomasti :)

  • 9.1

   Sanni sanoo

   Siinä missä jotkut (useat) lapset pyyhkivät suun paidan hihaansa, meidän lapset (poikia) pyyhkii servettiin.

   Asiaa :)

   Vaikka itse pidänkin talouspaperin pehmeydestä enemmän servetteihin verrattuna…! ^_^ Mutta onhan se nyt mahtavaa jos lapsi valitsee hihansuun sijaan servetin ;)

   Meille ei osteta monen kympin laatuservettejä…Perusservetit on kamalan karheita ja imukyvyttömiä. :/

 10. 10

  sanoo

  Apua mä olisin ihan hukassa ilman taloupaperia! Meillä tosin on keittiössä myös pyyhe käsien kuivaamiseen, käytän sitä, mutta on tilanteita, joissa talouspaperi on nopeampi ja välissä on turha alkaa pesemään käsiä, kun ne ovat pian taas sotkussa. Esim. leivät saa tehtyä hyvin taloupaperipalan päälle, ei tarvi ottaa lautasta. :D Servettejä meillä ei käytetä kuin vieraille.

 11. 11

  Sari Kajamäki sanoo

  Hei. En harrasta erikseen talouspaperia. Mulla on wc- paperirulla keittiön kaapissa jos johonkin joskus tarvitsee paperia. Olen ahkera käsien pesijä ihan hygieniasyistä ja yritän myös olla ekologinen. Tiskipöydällä on saippua ja käsipyyhe alakaapissa käden ulottuvilla. Vaihdan päivittäin. Ruokaliinat ja servetit katan kun tulee vieraita ja välillä kotiväellekin jos on sotkevaa ruokaa.

  • 11.1

   Sanni sanoo

   Minäkin kuivaan kädet pesun jälkeen aina pyyhkeeseen, talouspaperia käytän käsille vain kun ne ovat likaiset :) Kaikkein eniten talouspaperia kuluu kaiken maailman sotkujen pyyhkimiseen lattialta, seiniltä (! – kun kokkaa niin räiskyy) ja työtasolta.

 12. 12

  Maija sanoo

  Ihana lukea että talouspapeririippuvaisia on muitakin!! Serlan talousarkkeja menee pahimmillaan lähes paketti päivässä, ihan kamalaa! Tunnen pientä morkkista siitä, ihan vaan ympäristön kannalta. Musta jää kyllä yyyyber iso jalanjälki, mut ei voi mitään. pyyhin kädet, kasvikset ja tasot kaikki paperilla. kärsin lievästä ocd:sta, ja paperi on vaan niin paljon hygieenisempi kuin esim. käsipyyhkeet johon kaikki pyyhkii klähmäsiä käpäliään. :D

  • 12.1

   Sanni sanoo

   Tunnen pientä morkkista siitä, ihan vaan ympäristön kannalta.

   Sama täällä.. :/ Tiedän kyllä että ”rätin” käyttäminen sotkujen siivoamiseen olisi taloudellisempaa, mutta jostain syystä tartun aina talouspaperiin… Rätit kuuluu tiskialtaaseen ja sen välittömään ympäristöön, en halua sellaisella pyyhkiä esim. ruokapöytää. Ontuvat selitykset mutta näin vain on…

   Mä kanssa pyyhin aina kasvikset talouspaperilla pesun jälkeen. Siihenkin menee päivittäin ihan hirveästi paperia..

 13. 13

  Marja sanoo

  Minä taas kuulun niihin ihmisiin, joka ei voi sietää tuhlausta. Ja minä lasken talouspaperin hillittömän käytön tuhlaamiseksi. Minua ei niinkään se rahallinen puoli häiritse, vaan luonnonvarojen haaskaaminen. Joo ehkä talouspaperi ei kuluta ympäristöä nyt niiin paljoa (vai kuluttaako, en itseasiassa tiedä), mutta kuitenkin.
  Jos itselläni menee kädet likaisiksi ruokaa laittaessani, pesen kädet vedellä ja kuivaan keittiöpyyhkeeseen. Jos taas sotkua tulee pöydälle tmv., pyyhin pinnan tiskirätillä.
  Kyllä minunkin keittiöstäni silti löytyy talouspaperia. Käytän sitä vain tosi harvoin ja säästeliäästi. :D
  Mua kyllä kiinnostais kuulla miksi sä et käytä tiskirättiä? Kasvojen pyyhkimisen talouspaperiin ymmärrän kyllä hyvin. :)

  Niin ja pienenä vinkkinä! Lidlistä ainakin saa talouspaperia, joka on tehty täysin kierrätetystä materiaalista. ;)

  • 13.1

   Sanni sanoo

   Mua kyllä kiinnostais kuulla miksi sä et käytä tiskirättiä?

   Selitys juuri ylemmän kommentin vastauksessa.

   Minusta tiskirätti kuuluu tiskialtaaseen, en halua pyyhkiä sillä muita pintoja. Todella ankea selitys, tiedän, mutta rehellinen. Minusta tiskirätti tuntuu jokseenkin epähygieeniseltä vaikkapa ruokapöydän pyyhkimiseen, eihän rättiä joka päivä tai viikkokaan vaihdeta tai pestä.

   Kiitos Lidl-vinkistä :)

   • 13.1.1

    Vierailija sanoo

    Mun talouspaperivierotukseni päättyy aina joko siinä kohtaan, kun olen alkanut vältellä ruoanlaittoa tai kun olen käyttänyt monta päivää vessapaperia samassa tarkoituksessa.

    Syöminenkin on jotenkin epämiellyttävää, jos samalla ei voi aina välillä pyyhkiä suuta ja tarvittaessa käsiä. En tajua miten joku voi syödä ilman paperia ja vielä lähteä pöydästä suoraan muihin hommiin hoitamatta pyyhkimistä esim. vessassa.

    Meillä ei kyllä kulu paperia mitenkään tuhottomasti. Sama rulla yleensä kestää noin viikon. Poikkeuksena esim. kissan ripulikakka lattialla. Saattaa mennä puoli rullaa kerralla, kun haluan viimeiseen asti välttää koskemasta siihen. Vasta viimeinen silaus tehdään rätillä, joka taas menee suoraan roskiin.

    Jostain muusta luopuminen säästäisi kuitenkin luonnonvaroja enemmän. Paperi ei muutenkaan ole ekologisesti kovin kuormittavaa. Ennemmin kannattaa keskittyä esimerkiksi sähkönkulutukseen, roskiin menevään ruokaan, vaatteisiin joita ei käytä loppuun, lihansyönnin vähentämiseen tms. Ei paperin käyttämisen välttelystä mitään haittaakaan ole, muttei siitä kannata liikaa syyllistyä jos menee paljon.

    • 13.1.1.1

     Marja sanoo

     No mä nyt olen muutenkin vähän sellainen, että koitan just olla heittämättä ruokaa roskiin ja tarkkailla sähkönkulutusta yms. Että toi talouspaperin vähäinen käyttö tulee siinä samalla sivussa ja automaattisesti. :D Kun mun mielestä jos jossain voi säästää ja yrittää olla edes vähän ekologisempi, se tilaisuus kannattaa käyttää. Vaikka se olisi kuinka pikkuasia. :)
     (Vaikka kyllä meilläkin kului ihan tuhottomasti paperia silloin kun meidän koira oli vielä pikkupentu, siinä jätösten keräilyssä ei sentäs ruvettu säästelemään :’D)

  • 13.2

   Sari sanoo

   Sama täällä. Koen aina huonoa omaatuntoa kun tartun paperiin, vaikka sitä kyllä meilläkin päivittäin käytetään. Jos käsiin tulee ruokaa tms., minä pesen ne aina (pesen kädet varmasti kymmeniä kertoja päivässä) ja kuivaan keittiön käsipyyhkeisiin. Jos suupieliin jää ruokatahroja, niin kyllä minä nekin käyn vessassa ihan vedellä pesemässä. Pöydän pyyhin rätillä. Mikä on tiskirätti? Minulla on keittiörätti, jolla pyyhin keittiön pöydän ja keittiön muutkin tasot. Jos pinnoilla on muuta kuin leivänmurusia, niin käytän rätissä pesuainetta. En oikein ymmärrä, miksi rätti olisi epähygieeninen keittiönpöytään käytettynä mutta hygieeninen tiskirättikäytössä (whatever that is). Huuhtelen keittiörätin joka käytön jälkeen ja laitan kuivumaan sellaiseen paikkaan, jossa se todella kuivuu. Minulla on itse asiassa keittiössä kaksikin rättiä, joista toinen on ”esipesuun” jos jokin paikka on erityisen törkyinen. Ja tietysti vaihdan rätit säännöllisesti. Leikkaan rullasta pieniä rättejä jotta raaskin vaihtaa niitä useammin. Tietysti parempi olisi mikrokuituliinat tai muut pestävät rätit, mutta näihin en keittiössä jostain syystä ole osannut siirtyä. Ehkä lapsuudenkodista periytyy ällötys pestäviin rätteihin, jotka olivat jotain vanhoista teepaidoista tms. leikattuja paloja, jotka eivät varmasti materiaaliltaan olleet lainkaan hygieenisiä.

   • 13.2.1

    Sanni sanoo

    Mikä on tiskirätti?

    Rätti, jolla pyyhitään nimenomaan tiskialtaan ja tiskipöydän aluetta = alue on jatkuvasti märkä ja täynnä muita keittiön pintoja enemmän ruoantähteitä. Näin ollen tiskirätti on huomattavasti otollisempi alusta bakteereille kuin kuivemmassa käytössä ja vähemmän ruoantähteisillä alueilla käytetty rätti.

    • 13.2.1.1

     Sari sanoo

     Ahaa, no sitten ymmärrän, jos käytät rättiä tiskialtaan puhdistamiseen.

 14. 14

  NG sanoo

  Servietit / jonkin tason paperipyyhkeet kuuluvat ilman muuta keittiöön ja ruokailuun, selvä se!
  Monissa Välimeren maissa muuten pöydässä on aina serviettiteline tai -laatikko, siksi vähän ihmetyttää kertomasi kuvaus kreikkalaisesta ystäväperheestäsi, joka selviää ilman paperipyyhkeitä…

  • 14.1

   Sanni sanoo

   Ehkä Milton ja Saiva ovat ”erilaisia kreikkalaisia”, koska eivät ole taustaltaan 100% kreikkalaisia :) Saiva on Liettuasta ja toinen Miltonin vanhemmista Puolasta.

   Nojoo. Tuskin tuo talouspaperittomuutta selittää. Kuten muutamasta tähänkin postaukseen tulleesta kommentista voi lukea, jotkut vain pystyvät elämään ilman :)

 15. 15

  A sanoo

  Servettejä on pakko olla joka aterialla, keittiössä on myös käsisaippua ja pyyhkeitä ja tietenkin tiskirätti. Talouspaperia en niinkään harrasta. Uusin löytöni on keittiösavetit, eli kosteita kertakäyttöpyyhkeitä keittiön sotkuihin, täydellistä silloin kun laiskottaa. :)

  • 15.1

   Sanni sanoo

   Uusin löytöni on keittiösavetit, eli kosteita kertakäyttöpyyhkeitä keittiön sotkuihin, täydellistä silloin kun laiskottaa. :)

   Mielenkiintoista :) Miten nuo eroaa tavallisista Saveteista? Ovatko isompia..?

 16. 16

  Käsien pesijä sanoo

  Meillä on kanssa aina oltava talous/käsipyyhepaperia, mutta mies on meillä se, joka sitä enemmän käyttää. Mä tykkään taas ruokaa laittaessa aina pestä kädet ja kuivata pyyhkeeseen niin monta kertaa kun vaan on tarvis, tuntuu että pelkästään paperiin pyyhkimällä jäisi silti jotain tahmaa käsiin :D Ja meillä myöskin on kaikki paperit erikseen, nenäliinat, wc-paperi ja se talouspaperi. Tuota rätin puuttumista kyllä ihmettelen ystävälläsi, eivätkö koskaan pyyhi pöytiä? :o

  • 16.1

   Sanni sanoo

   Mä tykkään taas ruokaa laittaessa aina pestä kädet ja kuivata pyyhkeeseen niin monta kertaa kun vaan on tarvis, tuntuu että pelkästään paperiin pyyhkimällä jäisi silti jotain tahmaa käsiin :D

   Minäkin pesen :) Vielä sen jälkeen kun olen pyhkinyt sotkut sormista talouspaperiin :) Ehkä vähän liioittelua mutta tulee ihan selkäytimestä tuo…

   Tuota rätin puuttumista kyllä ihmettelen ystävälläsi, eivätkö koskaan pyyhi pöytiä? :o

   Ehkä heillä on jossain kaapissa piilossa rätin tapainen tähän käyttöön, mutta itse en ole koskaan nähnyt pöytiä pyyhittävän. En tietenkään ole koko päivää tilannetta seuraamassa :D Mutta missään näkyvillä ei ole keittiöpyyhkeitä, rättejä tai paperia.

 17. 17

  Tiina sanoo

  Itse taas en osaa ollenkaan samaistua. Meillä ei ole ollut kotona talouspaperia juuri koskaan – ainoastaan entisen poikaystäväni kanssa yhdessä asuessamme sitä käytettiin. Keittiöstä löytyy kyllä käsipyyhkeitä ja tiskirätti, ilman niitä en osaisi olla, mutta paperin käytön koen henkilökohtaisesti silkkana tuhlaamisena. :) Nämä on näitä hassuja eroja.

 18. 18

  mirasusanna sanoo

  Ei oo talouspaperia meillä. Mikrokuituinen tiskirätti on kätevä. Tuntuu rahan sekä luonnon tuhlaukselta käyttää talouspaperia.. Ruokaillessa ei tarvi pyyhkiä suupieliä tai sormia, pestään sitten ruokailun jälkeen vessassa ja pyyhitään ihan vaan käsi/kasvopyyhkeeseen. Toki meillä ei oo vielä lapsia… eli katotaan tilannetta uudelleen sitten! _D

  • 18.1

   Sanni sanoo

   Ruokaillessa ei tarvi pyyhkiä suupieliä tai sormia, pestään sitten ruokailun jälkeen vessassa ja pyyhitään ihan vaan käsi/kasvopyyhkeeseen.

   Minusta tuntuu että tämä on opittu tapa, siis asia, jota tekee tottumuksesta. Itse en nuorempana koskaan pyyhkinyt suupieliäni tai sormiani ruokailun aikana, vaan tein juuri niinkuin sinä, mutta sitten jossain vaiheessa aloin vain tekemään niin ja tavasta tuli riippuvaiseksi. Kuulostaahan se vähän hullulta… :D Mutta tosiaan ruokailun aikana voin käyttää vaikka useamman servetin jos vaikka syön jotain tosi nestemäistä tai rasvaista. Automaattisesti tulee tartuttua paperiin kun on ryystänyt jotain ^_^

  • 18.2

   Santtu sanoo

   No hyyyyyi, inhottaa ajatuskin että vieraiden pitäisi pyyhkiä naamansa isäntäperheen käsipyyhkeisiin….!!! :p Ja kyllä servietit kuuluvat kiinteästi oikeaoppiseen kattaukseen, ällöttävää jos ei ruokailun lopetettua ole mahdollisuutta pyyhkiä suupieliään. Johan tämä nyt kuuluu perus käytöstapoihin, herrantähden sentään! :o

   • 18.2.1

    Sanni sanoo

    No hyyyyyi, inhottaa ajatuskin että vieraiden pitäisi pyyhkiä naamansa isäntäperheen käsipyyhkeisiin

    Vähän samaa mieltä. Kyllä mä sitten otan vaikka vessapaperia siihen käyttöön jos ei servettejä tai talouspaperia tarjolla. Ja totta tuokin, että servetin (tai edes sen talouspaperin) tarjoaminen ruokailun aikana kuuluu peruskäytöstapoihin. Ei ole kohteliasta jättää ruokavierasta tilanteeseen, jossa pitää vaikka lähteä kesken kaiken pöydästä vessaan pesemään rasvaisia sormia.

 19. 19

  sanoo

  Meillä menee talouspaperia tosi vähän, siivoan sillä oikeastaan vaan sellaiset sotkut joihin en halua käyttää uudelleenkäytettävää liinaa (koiran pissavahingot jne.). Muuten en kyllä ymmärrä miten joku selviää keittiössä ilman erilaisia pyyhkeitä ja rättejä, meillä on aina parit kappaleet esillä, ja tarvitsen niitä oikeasti JATKUVASTI. Heitän ne päivittäin pyykkiin, kone pyörii joka päivä joka tapauksessa. Lisäksi lasten sotkuja ruokailun jälkeen putsailen harsoilla. Apua, en kyllä ymmärrä miten joku laittaa vaikka ruokaa ilman käsipyyhettä (käsiä tulee pestyä vähän väliä), tai miten keittiö pysyy puhtaana ilman rättiä? Mutta tosin itse kyllä myös vaikka olen ihan tarkka siivoamaan, myös kova sotkemaan . :’D

  • 19.1

   Sanni sanoo

   Apua, en kyllä ymmärrä miten joku laittaa vaikka ruokaa ilman käsipyyhettä (käsiä tulee pestyä vähän väliä), tai miten keittiö pysyy puhtaana ilman rättiä?

   Niinpä..! Toisaalta, Saiva on ammatiltaan kokki – ehkäpä kokeilla on omat niksinsä tai rutiininsa joita me tavis-ruoanlaittajat ei tajuta… Ehkä hän vain yksinkertaisesti pyyhkii töissä kädet johonkin esiliinaan? :D

 20. 20

  Elli A sanoo

  Samassa veneessä ollaan :) Talouspaperi on mun paras ystävä keittiössä ja välillä iskee syylisyys, kun paperia kuluu niin paljon. Inhoa pyyhkiä käsiä kosteaan keittiöpyyhkeeseen, joten ruoanlaiton yhteydessä, kun käsiä on pestävä usein, turvaudun puolessä välissä aina talouspaperiin (kun käsipyyhe on jo kostea).

  Pieni avautuminen, jos sallitaan, eri aiheesta: Olen pitkään jo käyttänyt Patykan piparminttupuhdistusgeeliä, joka on aivan ihana. Pullossa 250ml ja hinta 29€. Viikonloppuna kun menin ostamaan lisää, niin pullo olikin muuttunut (myyjän mielest kätevämpään muotoon): uusi tilavuus 150ml ja hinta ”alenunut” 26€:oon. !! Oikeasti. Eli käytännössä vanha pullokoko maksaisi nyt 43€ (tai uuden pullon olis pitänut maksaa 17€), jotta sisällön litrahinta olisi sama. Mitä huijausta! Suututtaa tuollaiset temput, joita vielä kehutaan parannuksiksi pullo-designiin.. Onneksi löytyi nettikauppa, josta sain tilattua kaksi vanhan mallisa pulloa varastoon. :)

  • 20.1

   Sanni sanoo

   Voihan Patyka! >:-( Minua kanssa suututtaa tuollaiset. ”Kätevämpi muoto”? Miten pienempi pakkaus on kätevämpi..? Kun ei puhuta matkapakkauksista…

   Keittiöpyyhkeistä – minuakin ärsyttää kun pyyhe menee ruoanlaiton puolessa välissä liian kosteaksi että siihen on enää mukava pyyhkiä käsuä. Tässä vaiheessa haenkin yleensä uuden :D

   • 20.1.1

    Elli A sanoo

    Tässä tapauksessa kaiken lisäksi pullo on muodoltaan huonompi. Vanha pullo on litteä ja leveä, kuin taskumatti, ja oli loistava hyllyssä ja matkalaukussa ja käytössä. Uusi pullo on korkea ja pyöreä.. Pöh.

 21. 21

  L sanoo

  Ei ollenkaan huono aihe! Tämä on mielestäni juuri sellainen asia, jota ihmisten pitäisi ajatella enemmän. Minäkin käytän talouspaperia ja minulla on ikävä tapa käyttää sitä silloinkin, kun sitä ei tarvitsisi. Ympäristön kannaltahan paperia, varsinkin valkaistua, kannattaisi käyttää mahdollisimman vähän. Pöydät ja lattiat voi pyyhkiä niille tarkoitetuilla räteillä, jotka sitten vaihdetaan aina välillä. Samoin kädet voi pestä ja kuivata sitten pyyhkeeseen. Mihin sitä talouspaperia sitten oikeasti tarvii? Itse en keksi mitään järkevää syytä miksi ostan talouspaperia paitsi se, että sen käytöstä on tullut pinttynyt tapa. Ehkä ensi kerralla jätän sen ostamatta ja yritän vieroittaa itseni tästä kertakäyttöturhakkeesta :D

  • 21.1

   Sanni sanoo

   Mihin sitä talouspaperia sitten oikeasti tarvii? Itse en keksi mitään järkevää syytä miksi ostan talouspaperia paitsi se, että sen käytöstä on tullut pinttynyt tapa.

   Niinpä. Näin arvelen käyneen minunkin kohdalla. Lapsuuskodissani talouspaperia käytettiin tosi vähän. En enää edes muista missä vaiheessa olen koukuttunut siihen… Nyt ei tosiaan kertakaikkiaan osaa olla ilman, haen sitten vaikka sitä vessapaperia jos ei muuta paperia ole saatavilla.

 22. 22

  Nimetön sanoo

  Talouspaperia ei tule ostettua, mutta keittiössä on aina rulla vessapaperia, jota käytän niistämiseen (krooninen nuha) sekä siihen mihin talouspaperia käytettäisiin. Ilman käsipyyhettä tulee myös orpo olo.

  Inhoan oikeastaan tiskirättejä, koska niistä tulee epähygieeninen olo, vaikka onhan se ekologisempaa käyttää rättiä pyyhkimiseen kuin jotain muuta, joskus pyyhin tosin käsinkin jos tiputan jotain ruokaa pöydälle.

  • 22.1

   Sanni sanoo

   Munkin mielestä tiskirätit on epähygieenisiä. Ei niitä kuitenkaan joka päivä vaihdeta tai pestä. Useimmissa talouksissa ainakaan, varmasti on poikkeuksiakin.

 23. 23

  rätti sanoo

  Itsellä tulee käytettyä rättiä sotkujen siivoamiseen ja pyyhettä käsien kuivaamiseen. Servetit/paperit etc sitten ruokapöytään tarjolle. Tuntuu turhalta tuhlaamiselta käyttää paperia kaikkeen. Käyttämäni rätitkin voin pakkauksen mukaan pestä pyykinpesukoneessa 10 kertaa, ah mitä säästöä! :D

  • 23.1

   Sanni sanoo

   Käyttämäni rätitkin voin pakkauksen mukaan pestä pyykinpesukoneessa 10 kertaa, ah mitä säästöä! :D

   Mä myönnän etten koskaan pese tiskirättejä. Olen aina ihmetellytkin tuota että peseekö joku tiskirätin ja käyttää uudelleen… Mä heitän aina menemään kun on tarpeeksi ”oleentunut” :D

   • 23.1.1

    Vierailija sanoo

    Me pestään tiskirätit, mutta ne ”alenevat” samalla lattiaräteiksi.

     • 23.1.1.2.1

      Marja sanoo

      Tiskirätit voi muuten pestä myös astianpesukoneessa (tai vaikka mikrottaa kulhollisessa vettä), jos sellainen sattuu keittiöstä löytymään. :) Samaten jos tiskiharja on vielä muutoin hyvässä kunnossa, pesen senkin astianpesukoneessa aina silloin tällöin. Tosin jonkun mielestä tämäkin voi olla epähygienistä ja ällöttävää, mutta tiskikoneet ja niiden aineet on oikeesti tosi tehokkaita. Eikä nyt toisaalta se ylihygienisyyskään loppujen lopuksi ole hyväksi.

   • 23.1.2

    Riikka sanoo

    tiskirätit menee pyyhkeiden kanssa pesuun 60 asteessa. Muutaman pesun jälkeen luovun niistä. Äiti taasen lapsuudessa aina välissä desinfioi tiskirättejä cloriteliuoksessa muhittelemalla esim. yön yli. Sitten kunnon huuhtelu ja taas käyttöön. Lapsuudenkodissani ei koskaan ollut talouspaperia, mutta nykyään kyllä käytän jatkuvasti oman jälkikasvuni (ja kissojen) sotkujen siivoamiseen.

   • 23.1.3

    Soleil sanoo

    Mikrokuitutiskirättiä tai bamburättiä voi pestä ja käyttää vaikka kuinka kauan… Sellaiset ”perinteiset” tiskirätit, jota varmaan tarkoitat varmaan ei oikein hyvin pesua kestäkään.

    Hauska aihe muuten. Meiltä ei löydy talouspaperia, Lidlin nenäliinoja kyllä. Servetit on erikseen, kaikki rätit pestäviä, käsipyyhkeet pestäviä, harsot tosi monikäyttöisiä ja voi pestä 95 asteessa… Pitäisi oikeastaan ostaa kangasservettejäkin, niinkuin ravintolassa.

    Ei kyllä tulisi mieleenkään kotona pyyhkiä pöytää paperilla tai kuivata käsiä paperiin. :D

 24. 24

  Niina sanoo

  Jep, kyllä löytyy pyyhkeet ja paperirullat. Ei ole edes tullut mieleen ettei niitä joka kyökissä ole, ainakin Suomessa.

  Ja joo, mullakin on oikeastaan aina kotona syödessä talouspaperinpala jonakin apuna – erityisesti voileipiä syödessä tai jos on jotain muuta ’näppiruokaa’. Pakko pyyhkiä joka kerran, kun syötävän laskee käsistään. Muuten joutuu jännittämään että mihin ne sottaa. Ja olen hidas syöjä eli otan suupalan ja pureksin sen rauhassa, enkä sillä aikaa todellakaan pitele voileipää tms. käsissäni ;)

  • 24.1

   Sanni sanoo

   Ei ole edes tullut mieleen ettei niitä joka kyökissä ole, ainakin Suomessa.

   Ei ole Suomessakaan.. Koettu on :)

   Ja olen hidas syöjä eli otan suupalan ja pureksin sen rauhassa, enkä sillä aikaa todellakaan pitele voileipää tms. käsissäni ;)

   Ihana :) Mulle tuli tästä välitön mielikuva! ^_^

 25. 25

  vilma sanoo

  Meillä poikaystävä käyttää talouspaperia ihan kaikkeen, mikä ärsyttää tietysti minua ihan suunnattomasti koska en itse käytä sitä melkein mihinkään :D pyyhin kaikki aina rätillä tai pesen kädet ja kuivaan ne pyyhkeeseen, joten ylimääränen talouspaperiroska ärsyttää, vaikka monille se nähtävästi on ihan normaalia:D

 26. 26

  JenniHL sanoo

  Aagh, jotenkin ällöttää ajatus siitä että joku pyyhkii sotkut paljaalla kädellä :D Hyi yrrrrgh *puistatus* Luutu tai paperi se olla pitää :D

  Itse kuulun talouspaperillisiin, aina pitää olla paperia vieressä että saa pyyhkittyä kädet ja suupielet, ja nyt kun lapsia on siunaantunut, on noita kosteuspyyhkeitä aina pöydässa :) Niillä pyykäistään isoveljen kädet ja nassu syömisen jälkeen, ja sitten pyyhin niillä pöydän ja mahdollisesti jopa työpöytää jos sotku ei ole ollut kamalan iso :D
  Mutta itselle pitää olla paperia, eihän sitä voi omaa naamaa tai vuotavaa nenää pyyhkiä märällä paperilla :D

  • 26.1

   Sanni sanoo

   Aagh, jotenkin ällöttää ajatus siitä että joku pyyhkii sotkut paljaalla kädellä :D Hyi yrrrrgh *puistatus*

   Joo sama :D Hyi…

 27. 27

  Julia sanoo

  Hah, sulle sentään riittää talouspaperi – mä en todellakaan kestä jos käsissä tuntuu jotain ”likaa” (toi aamupalajuuston rasvaisuus vaikka yhtenä esimerkkinä) ja mun on pakko ihan vedellä huuhtoa kädet, mutta pyyhin kyllä aina pyyhkeeseen enkä paperiin – paperi tuntuu jotenkin tuhlailulta… En ole mitenkään bakteerikammoinen ja toki tiiän ettei ruoka oo LIKAISTA, en vaan pidä siitä tunteesta ja esimerkiks rasvanäppien sotkemista laseista/ruokailuvälineistä.

  • 27.1

   Sanni sanoo

   Tuon paperiin pyyhkimisen lisäksi mä myös pesen…! :D No en ehkä ruokailun aikana mutta vaikka ruokaa valmistaessa, tai jos lähden kesken ruokailun tekemään muuta.

   en vaan pidä siitä tunteesta ja esimerkiks rasvanäppien sotkemista laseista/ruokailuvälineistä.

   Juuri näin mullakin.

 28. 28

  MRMR sanoo

  Paperittomiin. Käytän tiskirättejä ja keittiöpyyhkeitä, ei jotenkin anna omatunto periksi tehdä niin paljon roskaa kuin mitä talouspapereista tulisi. Vessapaperi tai nenäliinat on ihan okei jos on joku akuutti paperintarve, koska niitä nyt on joka tapauksessa ostettava, en tosiaan tarvitse erikseen talouspaperia. Vanhemmilla oli aina talouspaperia keittiössä, ja ostin sitä itsekin alkuun kun muutin omaan kämppään. Sitten se jotenkin vain jäi, kun totesin pärjääväni aivan hyvin räteillä ja pyyhkeillä.

 29. 29

  Aava sanoo

  Mulla on kyllä talouspaperirulla olemassa lähes aina, mutta ei sitä juurikaan kulu. Keittiössä on tiskirätti sotkujen pyyhkimiseen, käsipyyhe käsien kuivaamiseen ja astiapyyhe yleiseen käyttöön esim. pestyjen vihannesten ja hedelmien kuivaamiseen. En muista milloin olisin käyttänyt talouspaperia johonkin muuhun kuin aurinkokuivattujen tomaattien ylimääräisen öljyn imeyttämiseen :D

  • 29.1

   Sanni sanoo

   En muista milloin olisin käyttänyt talouspaperia johonkin muuhun kuin aurinkokuivattujen tomaattien ylimääräisen öljyn imeyttämiseen :D

   :D :D

 30. 30

  pussukka sanoo

  talouspaperi on täysin turhaa – minulle. Huuhtaisen sormet vedellä jos tunnen tarvetta.

  • 30.1

   Sanni sanoo

   Vesi on tietysti parasta kaikkeen puhdistamiseen, mutta ruokapöydästä ei oikein jaksa olla koko ajan juoksemassa hanalla…. ;)

 31. 31

  Taija sanoo

  Talouspaperin suurkuluttaja minäkin – leipää / hedelmiä syödessä korvaa kätevästi lautasenkin, ja kerää murut mukavasti! :D En voisi elää ilman, servettejä meilläkin käytetään vaan jos ystäviä hienommin syömässä meillä.

 32. 32

  Perhoneito sanoo

  Joo ja ei :D Eli pyyhin myös ”maanisesti” käsiäni, mutta käytän siihen rättejä eli kestotalouspaperia :D Rätit peseytyy muun pyykin seassa, joten ekologinen omatuntoni pysyy hiljaisena.

  • 32.1

   Sanni sanoo

   Kestotalouspaperi on mulle ihan uutta..! Onko se siis paperinomaista vai kangasta..?

   • 32.1.1

    Perhoneito sanoo

    Ihan omista kangasvarastojen jämistä saumuroituja rättejä :D Se vaan kuulostaa niin paljon hienommalta sanoo kestotalouspaperi, kuin trikoorätti :D

    • 32.1.1.1

     Sanni sanoo

     Okei :D :) Mutta joo, kankaiset servetit esim. ruokaillessa olisi kyllä oikeasti fiksu veto meidän taloudessa. Siinä säästyisi jo aika kivasti paperia. Täytyykin harkita tuollaisen kokeilua ainakin testiajon muodossa. :)

   • 32.1.2

    Mari sanoo

    Kestotalouspaperit on kangasta.
    Samoin on olemassa kestotiskirättejä.
    Ja kestovanulappuja… ;)

 33. 33

  Tilli sanoo

  Meillä on käytössä vain tiskirätti, jolla pyyhitään ruokatahrat pöydältä, liedeltä jne. ja keittiöpyyhe, johon kuivataan kädet – ei talouspaperia. Koen sen luonnonvarojen tuhlaamisena ja sen kertakäyttöisyys häiritsee itseäni (muut saavat sitä käyttää ;) vaikka se kätevää olisikin, on joskus tullut testattua :D Ruokailun jälkeen pesen mahdolliset murut ja tahrat käsistäni keittiösaippualla (pala) ja mikäli ruokaa tippuu lattialle, pyyhin sen tahrasta riippuen rätillä tai wc-paperilla. Hyvin pärjään tällä tiskirätti, keittiöpyyhe ja saippua-kombolla. :D

 34. 34

  sanoo

  Ei koskaan talouspaperia – se on niin rumaa :D Saati, että olisi wc-paperia ruokapöydässä ;) Keittiöstä löytyy kyllä aina puhdas keittiöpyyhe käsien pyyhkimiseen, rätti pöydän pyyhkimiseen ja servetit katetaan pöytään :)

 35. 35

  sanoo

  Mä niiin ymmärrän sua!

  Mulla on keittiössä aina talouspaperia. Tiedän monia koteja joissa ei ole laisinkaan talouspaperia, ainoastaan käsipyyhe ja tiskirätti löytyvät keittiöstä. Eääähhh!? Olen ihan hukassa jos siellä täytyy syödä tai tehdä ruokaa ja silloin käyn melko tiheästi vessassa paperiryöstöretkellä ja nyhvään pienillä paperinpalasilla :’D

  Mun miehellä on jännä tapa. Se ei koskaan pese käsiä (ruokaa laittaessa) keittiön lavuaarissa vaan menee aina kylppäriin käsipesulle, vooot! ”Ei keittiössä kuulu käsiä pestä!”

  • 35.1

   Sanni sanoo

   Mun miehellä on jännä tapa. Se ei koskaan pese käsiä (ruokaa laittaessa) keittiön lavuaarissa vaan menee aina kylppäriin käsipesulle, vooot! ”Ei keittiössä kuulu käsiä pestä!”

   Miehet…! :D

   • 35.1.1

    Paltsu sanoo

    Hah, miesten logiikka :D Meillä oli keittiössä vähän aikaa pikku remppa ja keittiön hana oli pois käytöstä. Mies sitten raahasi kotiin pullokaupalla kivennäisvettä koska ”ei vessan hanasta voi ottaa juomavettä” :D

 36. 36

  Elli A sanoo

  Olen muistaakseni jostain lukenut, että yksi suomalainen talouspaperirulla vastaa hiilijalanjäljeltään 50 metriä yksityisautolla ajoa. Siis 50 metriä ei kilometriä. Hitsi, kun en muista lähdettä, pitää yrittää Googlettaa. Eli siihen suhteutettuna (jos tuo pitää paikkansa) ei ole niin jättimäinen luonnon varojen tuhlaus.

 37. 37

  Mii sanoo

  Onpa hauska postaus! :) Meillä kuluu talouspaperia ihan luvattoman paljon! Keittiössä on aina oltava talouspaperia, käsipyyhe sekä astiapyyhe (tällä kuivataan lähinnä vain esim. paistinpannut tms käsinpestävät). Lisäksi minulla on tapana pitää keittiössä myös paketillista vauvan kosteuspyyhkeitä tms, niillä saa mielestäni hyvin pyyhittyä roiskeet ja muut pois ja sitten vaan rätti roskiin :D. Mutta joo, joskus talouspaperia saattaa mennä jopa rulla päivässä/kahdessa o_O

   • 37.1.1

    kateliini sanoo

    Meilläkin löytyy talouspaperit, keittiöpyyhe käsille ja juurikin nuo vauva wipesit pöytäpinnoille ja muille sotkuille. Ilman kemikaaleja, joita kasapäin perinteisissä kosteissa siivousliinoissa, mutta riittävästi kosteutta irrottamaan lapsen (ja aikuisten) sotkut keittiössä. Tiskirättejä kammoan minäkin, todellisia bakteeripesäkkeitä. Muistan Hans Välimäenkin joskus sanoneen, ettei käytä koskaan rättejä vaan aina talouspaperia. Silloin kun kaivataan pintojen kunnollista puhdistusta, käytän Lidlin sitruunantuoksuisia siivousliinoja.

 38. 38

  Jenspa sanoo

  Mä en taas osta koskaan talouspaperia. Minusta se tuntuu tuhlaukselta ja jossain määrin turhalta… Kun käytän tiskirättiä ja astiapyyhkeitä. Kyllähän se helpottaisi syömistä ja keittiöstä puuhastelua, mutta olen jotenkin oppinut elämään ilmankin :D Kuulostaa kyllä aika hurjalta, että joku kuluttaa rullan talouspaperia parissa päivässä!

 39. 39

  surpula sanoo

  Tän takia mä niin tykkään lukea sun blogia, ikinä ei tiedä millaisia postauksia tulee! :D

  Hihittelin huvittuneena tälle aiheelle, koska itse oon myöskin samanlainen talouspapeririippuvainen. En ole itsekään ikinä ymmärtänyt niitä, joilla ei talouspaperia keittiöstä löydy. Vastauksena tähän ihmetykseen tulee usein että ”kun sitä ei ole, niin ei sitä myöskään kaipaa”. Aijaaa!? Välillä oon yrittänyt vieroittaa itseäni talouspaperista, mutta silloin vain tajuaa kuinka huomaamattaankin sitä käyttää erilaisiin asioihin ja sitten on ihan pulassa ilman. Puoliarkit on mun lemppareita koska yleensä se puolikas riittää vallan mainiosti.

  Vessapaperia en tykkää talouspaperin asemasta jostain syystä käyttää, vaan mieluummin sitten vaikka nenäliinoja hätätapauksessa. Servettejä en kotona käytä, lähinnä en kai raaski koska niitä kuluisi sitten niin hirveästi ja tuntuisi vielä pahemmalta tuhlaukselta :D Tiskirätti kuuluu omastakin mielestä vain tiskialtaan pyyhkimiseen.

  Talouspaperia kuluu mullakin lähinnä syödessä pyyhkimiseen (naama, kädet, yleinen sotkeminen) ja usein käytän paperia myös lautasen asemasta esim. leivälle. En voisi siis kuvitellakaan syöväni kotona ilman talouspaperia, tai muualla ilman jonkinlaista servettiä. Ja yleensähän se yksi ei edes riitä. Monesti suoraan sanottuna ahdistun, jos vaikka ulkona syödessä on ”vain” yksi servetti :D

  Meikatessakin mulla on aina pakko olla talouspaperi vieressä, siihen on näppärä pyyhkäistä siveltimistä ylimääräiset värit (ja sormista kun sotkee :D).

  Täytyykin nyt kartoittaa tän hetken talouspaperitilanne, aina kauhea tilanne jos pääsee rulla loppumaan eikä kaapissa olekaan lisää…

  • 39.1

   Sanni sanoo

   Vastauksena tähän ihmetykseen tulee usein että ”kun sitä ei ole, niin ei sitä myöskään kaipaa”.

   Niin tulee :)

   Välillä oon yrittänyt vieroittaa itseäni talouspaperista, mutta silloin vain tajuaa kuinka huomaamattaankin sitä käyttää erilaisiin asioihin ja sitten on ihan pulassa ilman.

   Juuri näin :)

   Vessapaperia en tykkää talouspaperin asemasta jostain syystä käyttää, vaan mieluummin sitten vaikka nenäliinoja hätätapauksessa.

   Mulle tuo syy on ainakin ihan ilmeinen – WC-paperi on hennompaa ja toimii huonommin talouspaperikäytössä :)

   Monesti suoraan sanottuna ahdistun, jos vaikka ulkona syödessä on ”vain” yksi servetti :D

   Todellakin, samma här :) Joudun kyllä tällaisissa tapauksissa pyytämään tai hakemaan aina lisää..

   Meikatessakin mulla on aina pakko olla talouspaperi vieressä, siihen on näppärä pyyhkäistä siveltimistä ylimääräiset värit (ja sormista kun sotkee :D

   Kylllä..! :) Me ollaan talouspaperisamiksia! :D

 40. 40

  JB sanoo

  Äitini tuo minulle aina toisinaan talouspaperia ja se jää kaappeihin pyörimään koska en tiedä, mihin minä sitä tarvitsisin. Ja servetit, ne vasta turhia onkin, kun niissä on sellainen liukas pinta, ettei niitä edes voi käyttää mihinkään!

  Ja keittiössä ei tosiaankaan kuulu pestä käsiä, yök!

  Tiskirättiä käytän maksimissaan kaksi päivää, sitten laitan sen pyykin joukkoon tai keitän. Aika ällöttävä ajatus, että joku käyttäisi samaa rättiä niin kauan, että se on valmis roskiin…! Tiskirätti on lähes joka kodin pahin bakteeripesä.

  • 40.1

   Sanni sanoo

   Ja keittiössä ei tosiaankaan kuulu pestä käsiä, yök!

   Herran tähden, mitä ihmettä..! :D Miten keittiön hanasta tuleva vesi eroaa kylpäärin hanasta tulevasta..? :D

   • 40.1.1

    Sonja R sanoo

    Tämä on kyllä minullekin mysteeri miksei keittiössä voi käsiään pestä. Jo ajatuskin siitä, että hortoilet vessaan keittiöstä rähmänäpeillä ällöttää! Ja onko siellä vessassa muka jotenkin puhtaampaa…? Häh :)

   • 40.1.2

    JB sanoo

    Siis tarkoitin juuri päinvastoin, ajattelen, että käsien pesu keittiössä tuo sinne likaa, joka ei sinne kuulu. Kun on tehty satunnaiskokeita ihmisten käsistä, aika monen käsistä löytyy esimerkiksi ulostetta. Jos tällainen ihminen pesee kätensä keittiössä ja sitten ehkä tiskaa siinä samassa altaassa ja ehkä pudottaa pari salaatinlehteä tai viinirypälettä altaan pohjalle, eikä enää huuhtele niitä… Miten se voi olla olematta ällöttävää?!

    • 40.1.2.1

     Sanni sanoo

     Hmmmm… Samoilla käsillä kuitenkin myös tehdään keittiössä ruokaa ;) On siis ok koskea näillä käsillä elintarvikkeisiin, mutta ällöä jos ne pesee keittiön altaassa…? Myönnän ettei logiikka edelleenkään avaudu minulle :)

 41. 41

  anonymous sanoo

  mä en kyllä tosiaan tajua, mihin joku tarvitsee ainakaan kotioloissa syödessä paperia! :D mitä te ihmiset oikein syötte, tai miten? eikö ruoka yleensä laiteta haarukalla suuhun eikä pitkin naamaa? :D toki jos syö vaikka leipää, jossa on päällysteenä tomaattia, käsi menee tomaattiin, mutta sitten kun on syönyt sen niin voi mennä pesemään kädet. julkisissa paikoissa syödessä on toki servetti, mutta silloinkin pärjää ihan hyvin yhdellä.

  pintojen pyyhkimiseen en ikikuunapäivänä käyttäisi paperia. (paitsi vessan ”pahimpien” pintojen – ilmeisesti jotkut pesee vessankin kauttaaltaan rätillä mutta siinä kulkee minun hygieniaraja.) kannattaa ostaa sellainen ohut, hyvä rätti, joka kuivuu nopeasti niin ei jää bakteerit muhimaan. sen voi hyvin pestä kuumalla vedellä käytön jälkeen, puristaa kuivaksi ja jättää ilmavasti – ei varmasti ole liian epähygieenistä. lisäksi silloin tällöin suihkun desinfioivaa siivoussuihketta, enkä ole vielä saanut mitään myrkytyksiä tai sairauksia. ja toisaalta, ei kai kukaan sitä ruokapöytää nuolla aio, joten mitä väliä? :D musta tuntuisi pahalta tehdä hirveät roskakasat koko ajan. joskus mulla oli kämppis, joka ei koskaan käyttänyt leipälautasia, vaan aina hervotonta tukosta paperia alustana, enkä mä voinut tajuta enkä tajua vieläkään. miten se tekee elämästä helpompaa tai parempaa? kieltämättä olen yllättynyt, ettei sua harmita rahan käyttäminen tällaiseen asiaan, josta olisi helposti säästettävissä ainakin jokunen euro :)

  • 41.1

   Sanni sanoo

   mitä te ihmiset oikein syötte, tai miten?

   hyvin sotkuisesti, tuloksista päätellen :)

   eikö ruoka yleensä laiteta haarukalla suuhun eikä pitkin naamaa? :D

   Kyllä ne kastikkeet ja rasvat vaan kummasti tippuu haarukasta mun leukaan ja syliin ja leviää suupieliin. Näin vain tapahtuu :) Kuten tuossa aiemmin kommentoin, ruokailu”tekniikoiden” erot voivat jopa liittyä motoriikkaan, toiset vain ovat kömpelöitä liikeissään, toiset sulavampia.

   kieltämättä olen yllättynyt, ettei sua harmita rahan käyttäminen tällaiseen asiaan, josta olisi helposti säästettävissä ainakin jokunen euro :)

   Jooei, tämä ei harmita :) Olen ehdottomasti valmis maksamaan tällaisesta arkeani helpottavasta ja hermojani säästävästä turhakkeesta :) Ja jos mä en sitä ostaisi, niin mies ostaa ^_^ Ei sekään pärjää ilman.

   P.S. Heii – sä et kertonut mulle shampoojauheesta! :D

 42. 42

  Dzinni sanoo

  Jo 20 vuotta talouspaperittomana :) Kyllä siihen tottuu. Rättiä voi käyttää ihan hyvin monessa tilanteessa ja sen voi heittää pyykin mukana pesuun. Pöydässä kyllä saa mielellään olla servettejä saatavilla.

 43. 43

  Santtu sanoo

  Kommentoin vielä uudestaankin; meillä on keittiössä kaksi rullaa talouspaperia AINA, lisäksi kaksi käsipyyhettä ja tiskirätti. Tiskirättiä en pese, heitän roskiin parin kuukauden välein ja otan tilalle uuden. Talouspaperista en TODEllakaan tule luopumaan, se on ainoa oikeasti hygieeninen väline pyyhkiä esim. keittiön pinnat.

 44. 44

  Virpi sanoo

  Talouspaperia ja nenäliinoja kuluu. Näiden lisäksi saatavilla on oltava paperisia käsipyyhkeitä, siis niitä, joilla kädet kuivataan yleisissä vessoissa. Paperisista käsipyyhkeistä olen niin riippuvainen, että niitä löytyy työpöydältäkin aina paketti, vaikka teen toimistotyötä. Ja onhan se tavallinen käsipyyhekin keittiössä kovassa käytössä. Servettejä kuluu oikeastaan vain silloin, kun on vieraita.

 45. 45

  Kaline sanoo

  Mä oon ihan maaninen tässä aiheessa!! :D mun keittiöstä löytyy: Käsipyyhe, astiapyyhe tai jopa kaksi, tiskirätti sekä lisäksi vielä talouspaperia :D

  Ruokaa laittaessani kuivailen jatkuvasti käsiäni sekä pyyhin pöytätasoja. Olen siivousfriikki… ;)

 46. 46

  Mari sanoo

  Sanni, tuli vielä mieleen, että mites vaelluksilla? Kuluuko sulla kilo savetteja päivässä, siellä luonnossa kun ei aina ole käsienpesupaikkoja vieressä. :D Ja sielläpä vasta kädet sotkuukin kun jotain kokkailee, jos ei pussimuonilla pärjää. :) Ihan mielenkiinnosta siis, oletko yhtä tarkka suunpyyhinnästä ja käsien puhtaudesta myös retkellä? Itse huomaan, että ei se metsässä niin tarkkaa ole… enkä ole kyllä retkellä mitään vatsatautia koskaan saanutkaan.

  • 46.1

   Sanni sanoo

   tuli vielä mieleen, että mites vaelluksilla? Kuluuko sulla kilo savetteja päivässä, siellä luonnossa kun ei aina ole käsienpesupaikkoja vieressä. :D

   Kuluu Savetteja ;) Ei tosin kiloa, itse asiassa olen hyvinkin säästäväinen ja käytän samaa Savettia 2-3 kertaa esim. ruokatahmojen putsaukseen käsistä jos nyt ei ole mitään ihan järkyttäviä mönjiä näppeihin kaatunut :) WC-savettia en tietenkään käytä kuin kerran..! :D

   Ihan mielenkiinnosta siis, oletko yhtä tarkka suunpyyhinnästä ja käsien puhtaudesta myös retkellä?

   Kyllä. Nessupaketti kulkee toisessa, Savettipaketti toisessa fleece-takin taskussa. Suupieliä ja rasvanäppejä pyyhitään nessuihin ruokailun aikana ja lopuksi puhdistetaan Savetilla. En vain kertakaikkiaan voi sietää likaisia käsiä. Ällöttävää tarttua vaikka kameraan tahmeilla käsillä, kuvaan metsässäkin koko ajan. Joten kädet puhtaana! :)

 47. 47

  stiia sanoo

  Meillä lapsuuden kodissa e ollut juuri koskaan talouspaperia. Nykyään minulla on kotona rulla aina keittiössä vaikkei meillä juuri sitä köytetä. Lähinnä jos pinnoille menee maitotuotteita pyyhin suurimmat paperilla, koska muuten rätti alkaa haista. Miten paperilla edes saa pinnan puhtaiksi? Mä olen mielestäni supersotkija, mutta en mä silti ruokaillessani kotona tarvitse paperia. Ruokailun jälkeen käyn pesemässä kädet ja suupielet ja pyyhin pyyhkeeseen. Tuntuisi inhottavalta vaan pyyhkiä sotkut pois, eihän se edes puhdista. Tiskialtaan ympäristö putsataan siihen tarkoitukseen otetulla tiskiharjalla, rätillä suurten ruuantähteiden pyyhkiminen olisi inhottaavaa jotenkin. Tiskirätti vaihdetaan säännöllisesti ja väleissä pestään astianpesukoneessa (kyllä astianpesukoneessa).

 48. 48

  Copper sanoo

  Haha, outoja tapoja ihmisillä. Hassua ajatella että jollakulla ei oikeasti ole tiskirättiä. Itse pesen tasot tiskiharjalla ja pesuaineella, jonka jälkeen vasta viimeistelen tiskirätillä (jonka huuhtelen kuumalla vedellä ja ripustan ilmavasti kuivumaan. On höttöistä materiaalia ja kuivuu nopeasti, ei jää muhimaan). Ruokapöydän voi ihan huoletta pyyhkiä tiskirätillä: enhän mä siitä pöydältä ruokaa syö vaan lautaselta (jonka alla on vielä tabletti).

  Talouspaperia käytän ainoastaan, kun kuorin vihanneksia. Kuorin ne siihen talouspaperille, ja sen jälkeen teen niistä nyytin ja niin ne on helpompi heittää roskiin. Koen sen helpommaksi kuin että kuorisin kaikki roskiksen päällä, ja egolokisemmaksi kuin kuorisin ne omaan astiaansa joka pitäisi erikseen pestä. Saatika että kuorisin ne pöydälle? Hirvee homma olis ne siitä roskiin kaapia, ja joka tapauksessa sen kohan saisi pyyhkiä jälkeenpäin. Talouspaperia menee paketillinen (3 rullaa) suunnilleen puolessa vuodessa. Ja ehottomasti pitää olla niitä normaalikokosia arkkeja.

  Yksi outo asia johon törmäsin: pestyt kasvikset kuivataan talouspaperilla? Miksi :D Sehän on just parasta jos esim. porkkana on semmonen kostea.

  Ikeasta saa tosi perhmeitä ja imukykysiä servettejä. Isoja paketteja halvalla, kannattaa käyä hakemassa :)

  • 48.1

   Sanni sanoo

   Yksi outo asia johon törmäsin: pestyt kasvikset kuivataan talouspaperilla? Miksi :D Sehän on just parasta jos esim. porkkana on semmonen kostea.

   Haha, mä kuivaan talouspaperilla porkkanatkin, ja kaikki muutkin pestyt kasvikset – salaatinkin :D

   Kuorin ne siihen talouspaperille, ja sen jälkeen teen niistä nyytin ja niin ne on helpompi heittää roskiin.

   Mä teen myös usein näin :)

 49. 49

  Anna sanoo

  Lomailen parhaillaan Japanissa. Täällä monissa ravintoloissa tuodaan ruokailun aluksi jokaiselle kostutettu, lämmitetty pyyhe johon voi sitten pyyhkiä kasvoja/käsiä pitkin ruokailua. Mun mielestä se on ollut aika kätevää, vaikka kotona käytän kyllä talouspaperia.

  • 49.1

   Sanni sanoo

   Todella hyvä käytäntö, kelpaisi mullekin meidän ravintoloihin :) Syövätkö japanilaiset paljon sormin…? Ehkä käytäntö johtuu siitä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.