Silmän rajaus, osa 1: Perusteet

Minulla on niin paljon materiaalia tähän rajauspostaukseen että päätin jakaa jutun kahteen (tai useampaan) osaan. Tässä tulee varmasti paljon turhaakin, monelle itsestäänselvää tietoa, mutta tykkään olla perusteellinen. :)

Silmän rajaukseen on monia tuotteita.

 • Kynärajaus (kajalit ja meikkikynät)
 • Nestemäinen eyeliner
 • Tussieyeliner
 • Voidemainen eyeliner
 • Kakkueyeliner
 • Luomiväri

Rajaustuotteet

Erilaisia rajaustuotteita

Rajausheads

.

Rajauskynat

Kyniä

Rajausjalki

Erilaisia rajausjälkiä

Yleisin rajaustuote on perinteinen kynä. Kajal-nimitystä käytetään pehmeästä ja rasvaisesta, limakalvolle eli sisärajaukseen sopivasta kynästä. Alunperin kajal (eli kohl) on ollut vain ja ainoastaan mustaa, ja se on valmistettu noesta ja muista maa- tai kasviperäisistä aineista. Tavalliset rajauskynät kulkevat Suomessa nimellä meikkikynä, ja nämä ovat koostumukseltaan kajaleita kovempia eivätkä sovi limakalvolle.

Nestemäisen eyelinerin jälki on terävää ja ”dramaattisempaa”, ja se on suosittu etenkin kissamaisissa yläluomen rajauksissa. Sen käyttö vaatii harjoitusta ja vakaata kättä. Tussirajaus lasketaan myös nestemäisiin, mutta rajauspää on aivan erinäköinen kuin perinteisissä eyelinereissa. Tussilla on minusta helpompi saada siisti rajaus kuin eyelinerilla, mutta vakaata kättä sekin vaatii.

Itse tykkään eniten voidemaisesta rajauksesta (kulkee myös nimellä geeli) sen tarkkuuden ja helppokäyttöisyyden vuoksi. Jälki muistuttaa nestemäistä eyelineria, mutta on huomattavasti käyttäjäystävällisempää. Voidetta on helpompi kontrolloida kuin juoksevaa litkua, ja siveltimen koolla voin itse päättää haluanko jäljestä leveää vai ohutta.

Kakkueyelineria en omista, mutta olen käsittänyt, että se olisi käyttömukavuutensa puolesta jossain geelin ja nestemäisen välillä. Kakusta otetaan väriä kostutetulla siveltimellä, joten periaate on sama kuin voidemaisessa tuotteessa, mutta koostumus on juoksevampi.

Välineet

Rajaussiveltimet

Erilaisia rajausvälineitä on yhtä monia kuin mieltymyksiä. Yksi tykkää suiposta, kapeasta siveltimestä, toinen viistosta ja leveämmästä. Itse käytän pääsääntöisesti vain kahta sivellintä rajauksiin; ohutta ja kapeaa MAC 210:iä geelirajauksiin ja pienenpientä kolmiopäistä H&M; FOBia luomivärirajauksiin.

Rajausapplikaattori

Ja kyllä, voit ihan hyvin käyttää rajaukseen myös suippopäistä vaahtomuoviapplikaattoria mikäli et omista siveltimiä! :) Applikaattori sopii tosin vain luomivärirajauksiin ja jälki ei luonnollisestikaan ole tarkkaa.

Nyt sitten rajailemaan!

Lähdetään ihan perusteista. Alkuun heitän kuvan yhdestä yleisestä rajaustyylistä, jota itsekin harrastin 13-vuotiaana kun vasta aloittelin meikkaamaan. Sen ikäisenä ajattelin, että rajaus kuuluu tehdä vain ja ainoastaan sisäluomelle, enkä usein laittanut yläluomelle mitään. Tällaisia meikkejä näkee usein edelleen, ja kyllähän se varmasti jonkun tyyliin sopii, mutta ei ehkä ole se imartelevin tapa tuoda silmiä esille.

Sisarajaus

Musta sisärajaus yksinään käytettynä tekee katseesta kovan ja pienentää silmiä.

1. Luomivärirajaus

Luomivärillä saat aikaan luonnollisimman ja pehmeimmän rajauksen. Jos pidät utuisesta rajauksesta, käytä luomiväriä kynän sijaan. Valitse mieluiten mattaisia sävyjä. Helmiäissävyjen rajausteho on heikompi niiden valoaheijastavuuden vuoksi.

Rajaus7_luomivari

Ruskea, huomaamaton perusrajaus

Rajaus8_luomivari

Perusrajausta voi piristää piirtämällä alaluomelle eri väriä.

Rajaus_luomivari_violetti

Violetti kokorajaus (kiertää koko silmän)

Rajaus_luomivari

Voimakas, paksu yläluomen rajaus

.

2. Kynärajaus

Kynarajaukset

Arkinen kynärajaus kevyimmästä intensiivisimpään.

Yksinkertaisimmillaan jätä rajaus vain yläluomelle, tai jos haluat katseestasi todella erottuvan, piirrä rajaus koko silmän ympäri ja vielä limakalvollekin.

Kynärajausta on hyvä usein pehmentää, ettei tulos olisi liian jyrkkä. Pehmennykseen voit käyttää luomiväriä, ”smudger”-applikaattoria tai vaikka topsipuikkoa jos on kiire.

Rajaus5_kynaluomivari

Vetämällä siveltimellä samansävyistä luomiväriä kynän päälle lisäät rajauksen kestävyyttä ja teet lookista pehmeämmän ja utuisemman.

Rajaus6_kynaluomivari

Valmis kynä- & luomivärirajaus

Rajaus_kyna_violetti

Violetti kynärajaus

Rajaus_vertailu

Violetin kynä- ja luomivärirajauksen ero

3. Geelirajaus

Geelillä / voidemaisella / nestemäisellä eyelinerilla saat tarkimman ja intensiivisimmän yläluomen rajauksen. Alaluomelle nämä rajaustuotteet eivät sovi yhtä hyvin kuin kynät ja luomivärit. Toki niillä voidaan piirtää alaluomellekin, mutta tulos on silloin teatraalinen ja sopii harvojen arkityyliin. Joitain geelirajauksia voi kuitenkin käyttää sisärajauksena, vaikkei sitä suositellakaan.

Rajaus91_geeli

Minun perusrajaukseni.

Silmänmuodolleni sopii parhaiten siipimäinen rajaus joka paksunee ja nousee loppupäästä.

Rajaus9_geeli

Sisarelleni sopii ns. suora malli, jossa rajaus ei paksune eikä nouse loppupäästä. Kokeilemalla näet mikä sopii sinun silmillesi. Jos silmäsi ulkonurkka valuu yhtään alaspäin, sinulle sopii parhaiten ylöspäin nouseva rajaus, sillä silmän omaa, laskevaa muotoa seuraava rajaus vain lisää silmien ”surumielisyyttä”.

Siipirajaustutorial

Kissamaisen rajauksen teko on todella helppoa!

Siipirajaus_tuto

1. Vedä yläluomen ripsirajaan ohut viiva ja nosta se irti ripsirajasta kun saavut kohti ulkonurkkaa. Jatka viivaa luomen ulkopuolelle. Jos haluat korkean ja paksun kissarajauksen, nosta viiva jyrkästi ylös, jos taas kapeamman, pidä kulma loivana.

Siipirajaus_tuto2

2. Vedä silmän ulkonurkasta viiva joka yhdistyy yläluomen rajaukseen. Viivat muodostavat tyhjän kolmion.

Siipirajaus_tuto3

3. Täytä kolmio rajausvärillä.

Siipirajaus_tuto4

Valmis.

Seuraavissa osissa käydään läpi näyttävämpiä rajauksia.

Edit. Myöhemmin ilmestyneet osat:

Osa 2 : Tehosteita
Osa 3: Näyttäviä rajauksia

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Näitä on mukava lukea ja vaikka tuntuisi tietävän jo "kaiken" niin aina oppii jotain uutta :).

  Ajattelin kokeilla jossakin vaiheessa voidemaista rajausta, niin mitä tuotteita suosittelisit? Kriteereinä olisi hyvin musta/intensiivinen lopputulos ja tietysti kestävyys.

  Haluaisin oppia vielä tuon yläluomen rajauksen yhdistämisen alaluomeen, mutta ei ole mitenkään helppoa kun silmä on todellakin pyöreä :I. Ja kun minulla on tuossa ulkonurkassa (missä rajaukset yhdistyisivät) ns monttu missä on limakalvoa niin eihän siihen mikään kajaali edes tartu :D!

 2. 2

  Anonymous sanoo

  Vitsit, että olet taitava. Kiitos, että jaat hyviä neuvoja ja vinkkejä meille muillekin.

 3. 4

  Anonymous sanoo

  kiitti tästä:) olisi kiva saada vielä tuotevinkkejä,esim tuollaista geelirajausta en ole kyllä monella merkillä nähnyt:o muistakin tuotteista kuulisi mielellään suosikkejasi! kannattaahan muuten luomi pohjustaa ennen rajausta?itsellä ollut ongelmia kynän kanssa siinä kun meikki suttaantuu tai kuluu jopa kokonaan pois päivän aikana.

 4. 5

  sanoo

  Panda – suosittelen kaikille Indeliblen geelirajauksia koska niiden hinta-laatusuhde on niin hyvä. En viitsi maksaa esim. MACin vastaavista tuotteista tuplahintaa kun yhtä hyvän saa tilattua Mad Mineralsilta. :) Indelible Black Out on perusmusta väri jossa on hyvä pigmentti. Jälki on siis mustaa jo yhdellä vedolla. Mä käytän sävyjä Carbon ja Magnetism jotka eivät ole puhtaita mustia, mutta riittäviä mun makuun.

  Mitä tuohon ylä- ja alaluomen rajauksen yhdistämiseen tulee, kuulostaa kyllä problemaattiselta jos edes kajal ei tartu… En osaa sanoa miten olisi geelirajauksen laita, se voisi kyllä ehkä tarttua. Ainakin se tarttuu myös sisäluomen limakalvolle.

  Anonyymi – mun piti vähän aikaa miettiä että oliko tuo viesti jotain kettuilua, kun eihän tässä postauksessa ollut mitään "taitavaa"…. :P Mutta jos koit vinkit hyvinä niin olen iloinen! :)

  Nea – hohhoo, sun mitään tarvii treenailla..! ^_^ Nämä asiat sulla kyllä on jo hallussa (ainakin kuvien perusteella)!

 5. 6

  sanoo

  Mulle tulee nää neuvot tarpeeseen. Oon kömpelö tekemään rajauksia. Jos rajaan, rajaan luomuvärillä tai kynällä (älysin vasta nyt miten sievästi niitä voisi yhdistää). Kynällä rajatessa pelkään aina että ripsien ja rajauksen väliin jää rumasti rajaamatonta ihoa näkyviin. Sähellän kauan peilin edessä sen takia. Niin ja harmittaa kun en oo uskaltautunu yrittämään sisärajausta ku mun silmät on hirveän herkät. Luulen että se ei oo mun juttu.

 6. 7

  Maiju sanoo

  Osaisitko sanoa millainen ihan Suomesta löytyvä kajal pysyisi sisärajauksissa? Minulla kun tuppaa nykyiset (Anytime, Maybelline) lähtemään alle puolessa tunnissa..! Tiedätkö esim jotain hyvää suht halpaa merkkiä, joka pysyisi sisäluomessakin paikallaan? :)

 7. 8

  sanoo

  Saako vastata Maijulle? Isadoran Inliner kajal on mielestäni paras sisärajauksissa ei täydellinen, mutta parhaiten pysyy kokeilemistani niin selektiivisistä kuin muistakin.

  Mielenkiintoinen postaus, mun täytyy kokeilla tuota kolmiomallista rajauksen tekoa.

 8. 9

  sanoo

  Anonyymi 2 – juu, ehdottomasti kannattaa pohjustaa luomet ennen rajausta, vaikka siis käyttäisi meikkinä pelkkää rajausta eikä lainkaan luomiväriä. Jos kynän jälki tuntuu kuluvan pois päivän aikana, voit koittaa kiinnittää kynärajauksen samansävyisellä luomivärillä, tai jos sekään ei auta niin ehkä miettisin merkin vaihtoa. Ehkä jonkun toisen sarjan kynä pysyisi paremmin..?

  Voidemaisia rajauksia alkaa nähdä yhä useammalla merkillä, mutta taitaa olla enemmän selektiivisellä tai ammattimeikkisarjapuolella kuitenkin. Lancomekin juuri lanseerasi omansa, nimellä Ink Eyeliner. Markettipuolella löytyy tällä hetkellä geelirajaus MSCHICin Seppälän sarjassa. Halvimmalla tilaat kuitenkin netistä, jos sinulla on siihen mahdollisuus. Tsekkaa Indeliblen rajaukset Mad Mineralsilta, linkki sivupalkissa.

  muumi_otus – on ihan totta että sisärajaus ei sovi kaikkien silmille. Kyllä munkin silmät alkaa verestää jos oikein yritän hinkata jotain ei-niin-hyvin tarttuvaa kynää limakalvolle. Jos silmät on herkät tai arat niin kannattaa unohtaa sisärajaus.

  Maiju – mulla on pysynyt hyvin myös nuo milipilin vinkkaamat IsaDoran Inliner-kajalit, mutta harmittaa kun niitä ei saa ruskeana Suomesta (Ruotsissa valikoimaan kuuluu Dark Brown -sävy). Ainoat kiitettävästi pysyvät kokeilemani kajalit ovat IsaDora Inliner Blonde ja Satin White, ja MACin Eye Kohl Smolder. Kaipailisin vielä kovasti ruskeaa sävyä jonka pysyvyys olisi samaa luokkaa Smolderin kanssa… IsaDoran Perfect Contour Kajalin (ei "oikea" kajal nimestään huolimatta) ruskea pysyy ihan OK pari tuntia mutta haihtuu sitten melkein kokonaan.

 9. 10

  sanoo

  Täytyy kiittää vinkeistä, ite en ole koskaan saanu siipirajausta onnistumaan, nyt kun näytit miten sen saa helposti tehtyä, se jopa onnistui! Kiitos kovasti!

 10. 11

  sanoo

  Ostin Isadoran inliner kajalin ruskeana Kicksistä (joskus viime vuonna)! Joskus ne on vaan myyty loppuun, kannattaa kysäistä.

 11. 12

  Anonymous sanoo

  Kiitos tuhannesti näistä rajausvinkeistä! Kokeilin tänään tuota siipirajausta ja vähän haparoiden, mutta silti aika onnistuneesti! Noo eiköhän harjoitus tee mestarin tässäkin lajissa! ;)

 12. 14

  sanoo

  MouMou – hih! ^_^ Niin joo, jos omistaa suuret silmät tai syystä tai toisesta haluaa meikata silmät pienemmiksi, niin sittenhän tuo on oiva keino.

  Elina ja Anonyymi 3 – kiva kuulla että siipirajaus on lähtenyt onnistumaan! Wuhuu! :)

  Unohdin aiemmin vastata Anonyymi 2:n kysymykseen mun suosikkituotteista, tosin ne on ehkä jo selvinneetkin muissa kommenteissa. :) Mutta siis Indeliblen geelirajaukset on mun eniten käyttämä rajaustuote, ja kynien puolelta suosikkeja on Urban Decayn 24/7 Glide On -kynät yläluomen rajaukseen ja MACin musta Smolder-kajal & IsaDoran Inliner Kajalit alaluomen sisärajaukseen. Yksi ihan loistava tummanvioletti kynä on Rimmelin Enchanted, mutta sitä ei enää valmisteta.

  Goshin Velvet Touch -kynissä on loistava värivalikoima ja ne on vähän niinkuin "köyhän miehen Urban Decay 24/7". Kynissä on tosi pehmeä, liukuva koostumus ja ne on vedenkestäviä. Sitä en tosin osaa sanoa pysyykö ne vesirajassa, mulla on kokemusta vain yhdestä ja se ei pysy.

  Tykkään myös Everlastin kynistä, mutta niitäkään ei myydä Suomessa.

 13. 15

  Anonymous sanoo

  kiitos neuvoista! millä suosittelisit pohjustamaan luomet? mitä luomiväriä suosittelet käyttämään kun haluaa pehmentää kynäkajalia?

 14. 16

  sanoo

  Anonyymi – suosittelen pohjustukseen Urban Decayn Primer Potionia, mutta se pitää tilata netistä (ei myydä Suomessa). En ole löytänyt Suomen markkinoilta toista yhtä hyvää pohjustajaa. Primer Potion pitää luomet kiillottomina ja tasaisen värisinä koko päivän, vaikka et laittaisi päälle luomiväriä. Tsekkaa myös postaukseni aiheesta:

  http://eyelovemornings.blogspot.com/2009/08/lukijakysymys-miten-pohjustaa.html

  Tuohon luomivärikysymykseen on vaikea heittää yhtä vastausta. Käytettävän luomivärin sävy riippuu tietysti kynärajauksen sävystä, mutta esim. ruskean kynärajauksen pehmentämiseen soveltuu keskiruskea, pehmeä, mattainen luomiväri. Oli kyseessä minkä sävyinen rajaus tahansa, pehmentämiseen sopii nimenomaan mattainen sävy.

 15. 17

  jempula sanoo

  olisko sulla mitään vinkkiä, miten saisin tehtyä samannäkösen siipirajauksen molempiin silmiin? Toinen silmäni on hieman ”laiskempi” kuin toinen ja siksi koen rajauksen tekemisen haastavaksi. Harjoituksella sitä tietysti oppii itselle parhaimmat konstit hyvän lopputuloksen saamiseksi, mutta ajattelin kysästä jos tähän ongelmaan olisi jokin poppakonsti:)

 16. 18

  audrey sanoo

  voiko tuota isadoran inliner kajalia käyttää myös silmän ulkorajaukseen..? vai miksi se ei toimisi :)?

  • 18.1

   Sanni sanoo

   Voi kayttaa, mutta se saattaa levita helpommin ulkorajauksena kuin ”tavallinen” rajauskyna silla kajalit ovat pehmeampia ja rasvaisempia.

 17. 19

  heidi sanoo

  Kannattaako tuon siipirajauksen kanssa käyttää alaluomen ulkonurkan rajausta, jos silmien ulkonurkat valuu alaspäin? Mulle käy niin, että tykkäisin rajata myös alaluomen ulkonurkan kynällä, mutta se tekee mun silmät surullisen näköiseksi. Onko tähän mitään vinkkiä, vai pitääkö vain luopua alaluomenulkonurkan rajauksesta?

  • 19.1

   Sanni sanoo

   Moi heidi!

   Nyt joudun toteamaan että mun pitäisi nähdä sun silmät livenä että osaisin neuvoa asiassa, tekstin välityksellä en oikein pysty hahmottamaan millä lailla alaluomen rajaus tekee sinut surullisen näköiseksi. Tietysti, jos silmiesi muoto on ylipäänsä ulkonurkista alaspäin viettävä (niinkuin esim. Anne Hathawaylla), niin silloin alaluomen, ja etenkin sen ulkonurkan, meikkaus korostaa aina tätä muotoa. Ja päinvastoin, vaikutelmaa voi korjata tekemällä kohoavan rajauksen vain yläluomelle.

 18. 20

  Nimetön sanoo

  Heei, oot tehny tän postauksen jo jonkun aikaa sitte, mutta heitän tänne silti kysymyksen. Miten saada rajaus näyttämään hyvältä ja suht identtiseltä, kun toisessa silmässä on ns. laiska luomi? Silmät näyttää erittäin erilaisilta kun itse katselen peiliin ja se häiritsee.

  • 20.1

   Sanni sanoo

   Valitettavasti tällaiseen ongelmaan pystyisin ”vastaamaan” vain IRL eli pitäisi meikata sinut ja näyttää käytännössä. En osaa valitettavasti tätä selittää kirjallisesti. :/ Mutta idea on se, että siihen laiskaan luomeen täytyisi piirtää paksumpi rajaus joka nousee sen roikkuvan osuuden päälle.

 19. 21

  Krista sanoo

  Moi! Vaikka tää on vanha postaus niin kysynpä silti .ensinnäkin tuosta luomivärirajauksesta niin voiko sen päälle tehdä vielä jollain helmiäisvärillä päälle ns ”rajauksen”? en tykkää luomiväriä varsinaisesti käyttää, mutta jonkin verran rajailen silmiäni nimenomaan luomivärillä, mutta jos haluaa vähän panostaa enemmän ja saada jotain kimalletta silmiin niin voiko siihen päälle vielä siis ohuesti jotain kimaltavaa laittaa? kynärajaustakin tekisi mieli kokeilla, millä se pitää häivyttää?

  • 21.1

   Sanni sanoo

   Hei Krista! Pahoittelut kun vastaamiseen meni näin kauan. Luomivärirajauksesta; en ole ihan varma ymmärsinkö kysymystä. Tarkoitatko, voiko rajauksen päälle laittaa toista (helmiäis)luomiväriä? Niin että värit sekoittuvat osittain toisiinsa? Vai rajauksen yläpuolelle? Jolloin luomella on ikäänkuin kaksi väriviivaa päällekkäin? Kumpikin on totta kai mahdollista, mutta jos haluat kunnolla näkyvää kimalletta, suosittelen kuitenkin ennemmin nestemäistä kimallerajausta. Glitter-eyelinereita on helppo käyttää ja niillä saa kivasti tehosteen silmämeikkiin ilman luomiväreillä ja varjostuksilla kikkailua. Kimaltavissa luomiväreissä kimalle on sen verran hienojakoista ja mietoa ettei se oikein näy pelkkänä rajauksena laitettuna.

   Kynärajauksen voi häivyttää topsipuikolla tai pienikärkisellä, napakalla siveltimellä. Jälkimmäisellä saat siistimmän ja hallitumman tuloksen, topsi voi tehdä rajauksesta hyvinkin ”savuisen”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.