Satumaa Suomenlahden tuolla puolen

Tallinna.

Olenko se vain minä, vai ovatko kaikki muut tienneet koko ajan mikä helmi tuossa lahden takana sijaitsee?

XTallinna_IMG_5930_

Myönnän auliisti kuuluvani niihin, jotka ovat suhtautuneet Tallinnaan vähän tyyliin ”No se on se paikka josta suomalaiset hakee halpaa alkoholia.” Olen kyllä ollut tietoinen, että Tallinnan vanhakaupunki on kaunis, mutta minun muistoissani se on myös superturistillinen ja vähän sellainen blääh, kulje siellä nyt sitten tungeksien kylki kyljessä kolmen sadan muun suomalaisen päiväturistin kanssa. ”Mennäänkö myö sinne Mustalle mäelle?”

Nämä muistot pohjautuvat ainokaiseen vierailuuni Tallinnassa melkein 20 vuoden takaa.

Oli todellakin aika karistaa pölyt tuolta muistolta. Nyt löysin aivan uuden Tallinnan – ja olen lumoutunut! Vaivaisen kahden tunnin paattimatkan takaa löytyy niin viehättävä kaupunki, että se vetää kirjoissani helposti vertoja paremmin tunnetuille keskiaikaisille kaunottarille kuten Prahalle, Wienille ja Budapestillekin.

Tallinna ei ole vain vanhakaupunkinsa, vaan myös moderni, palveluiltaan kuin mikä tahansa länsimainen pääkaupunki. Tallinna on siisti ja puhdas, ystävällistä palvelua saa kaikkialta ja ostos- ja ravintolamahdollisuudet tyydyttävät vaativammankin maun.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun ihastun johonkin paikkaan, minulle tulee voimakas halu nähdä kaikki; hengittää sisääni paikan jokainen katu, tori ja kortteli. Haluan kääntyä aina vain uudesta kulmauksesta ja tallentaa kaikilla aisteillani rakennusten värejä, kirkon torneja, puiston penkkejä, ihmisten olemuksia. Saatan ahdistua, jos pääsen johonkin upeaan paikkaan (hyvänä esimerkkinä Pariisi), jossa aika ei riitä kaiken kiinnostavan näkemiseen. Tallinna on minunlaiselleni mitä ihanteellisin kohde; kaikki kauneus on niin kompaktissa muodossa, että paikan ottaa haltuun jo muutamassa päivässä!

Neljän päivän aikana siksakkasin Tallinnan vanhassakaupungissa varmasti jokaisen pienimmänkin kadun, ja Kalamajassakin kiitettävän määrän :) En olisi malttanut millään lähteä kotiin!

Istuin eilen koko päivän koneella yrittäen koostaa vajaan kuuden sadan Tallinna-kuvan kansiosta sopivaa settiä blogipostaukseen. Tulos: sain kuvat karsittua noin sataan. Onhan tämä nyt pikkuisen hullua! Esimerkiksi San Franciscosta en jostain syystä onnistunut saamaan yhtään kivoja kuvia blogiin – sitten käyn Tallinnassa ja minulla olisi kuvamateriaalia kokonaisen teemaviikon tarpeisiin..!!

Ravintoloista teen oman erillisen postauksen, kenties myös Kalamajasta.

Teille, jotka jaksavat katsoa kuvia: tässä ihana, ihana Tallinna.

XTallinna_IMG_5820

Legendaarinen Viru-hotelli takanaan vanhaa kaupunkia.

Viru herättää paljon ajatuksia. Ehdin myydä Viruun monet matkat lyhyeksi jääneessä matkatoimistoelämänvaiheessani… Muistan ajatelleeni silloin, että ”Mitähän nuo ihmiset jaksaa Virossa käydä”. Miten ennakkoluuloinen sitä onkaan nuorempana ollut… Onneksi ihminen kasvaa. :)

XTallinna_IMG_5829

Moderni Tallinna on myös kaunis kiiltävine pintoineen. Rakastan uuden ja vanhan kontrasteja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maisema hotellimme ikkunasta. Tähän oli ihana herätä joka aamu… :)

Radisson Blu Sky -hotellin kattoterassi on muuten yksi Tallinnan parhaita näköalapaikkoja.

XTallinna_IMG_5923

Toompean mäki on toinen klassinen näköalapaikka, täällä käyvät varmankin kaikki Tallinnan vierailijat.

Näkymä Toompealta alas vanhaan kaupunkiin Olevisten kirkolle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1200-luvulla rakennettu Olevisten kirkko on muuten aikoinaan ollut maailman korkein rakennus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pikk-kadulta Pikk Jalgin portille.

Kuvanottohetkellä kävi hassu sattuma. Jostain syystä juttelimme miehen kanssa maailman suurimmista koiraroduista, ja minä sanoin, että se on tanskandoggi. Mies sanoi, että suurikokoisin rotu saattaa olla myös irlanninsusikoira, ja hänen etsiessään puhelimellaan kuvaa kyseisestä rodusta, kadulla käveli vastaan irlanninsusikoira. :) Ei nyt kuitenkaan niin hurjan yleinen näky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aida-katu.

XTallinna_kollaasi4

Vaikea kuvailla, miten vahvan esteettinen elämys Tallinna minulle oli – ainakaan sortumatta yltiösiirappisiin ilmaisuihin.

Minulle tulee harvoissa paikoissa tällainen olo. Kreikassa koen sitä usein, siksi haluan matkustaa sinne yhä uudelleen. Esimerkiksi Floridassa tätä tunnelmaa ei ollut, vaikka sielläkin oli omansalaista kauneutta. Eri paikoissa on myös erilaista energiaa. Toisissa paikoissa energia on levottomampaa, kylmempää, tavallaan ”kovempaa”. Kuin paikka haluaisi pitää sinuun etäisyyden. Toiset paikat ympäröivät heti lämmöllään ja myönteisyydellään. Tallinnasta huokuu juuri tällainen tunnelma. Avoin, helpostilähestyttävä, ystävällinen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pühavaimu-katu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tanskan kuninkaan puutarhasta Toompea-mäeltä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

XTallinna_kollaasi1

Tein pitkiä, intensiivisiä kävelyretkiä. Annoin ympäröivän maiseman valoineen, äänineen ja väreineen virrata lävitseni. Minkä tahansa kulman ympäri käännyin, aina oli edessä lisää kauneutta. Aivan satumainen tunnelma. Hymyilin vastaantulijoille ja itselleni kuin vastarakastunut.

Valo, varjo, katujen ja rakennusten muodostamat linjat ja muodot. Taidetta parhaimmillaan.

Tallinna ja kokemus muistuttivat minua Ranskan Beaunesta. Muistatteko, kun viime kesänä Beaunessa vieraillessani kirjoitin aiheesta kaupunkikauneus vs. Suomen laatikkotalot? Päättelen, että keskiaikainen näkemys estetiikasta arkkitehtuurissa on hyvin lähellä omaani. Kaikki kohtaamani keskiaikaiset kaupungit ovat olleet poikkeuksetta ihastuttavia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piiskopi-katu ja Aleksander Nevskin katedraali.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pikk- ja Olevimägi-kadut.

Pikk on vanhan Tallinnan pääkatu ja todella kuvauksellinen. Samansuuntaisesti kulkeva, hieman leveämpi Lai on myös kaunis ja täynnään jylhänkomeita rakennuksia. Olevisten kirkko jää Pikk’in ja Lain väliin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ihastuttava Müürivahe-katu. Kadulla sijaitsee mm. kivannäköinen, värikäs ja boheemi Must Puudel -kahvila, jonne emme tosin tällä visiitillä ennättäneet.

Lista seuraavan vierailun kohteista on jo pitkä… ;)

XTallinna_Kaikk

Tunnelmallinen Katariinankuja kuuluu olevan turisti-Tallinnan suosituimpia nähtävyyksiä. Huhtikuussa kadun voi vielä nähdä aivan tyhjänäkin. :)

Off-season on ehdottomasti paras aika tulla Tallinnaan, jos haluaa nauttia kaupungin kauneudesta autenttisimmillaan. Kesäisin tämäkin katu on täynnä ravintolan terassia ja postikorttiständiä ja tietysti turisteja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaimu-katu.

XTallinna_kollaasi2

Pühavaimu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Patkulin näköalatasanteelta Toompea-mäeltä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sauna-katu. Katu on nimetty täällä muinoin sijainneen yleisen saunan mukaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tolli- ja Lai-katujen kulmaus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kiriku-katu Toompealla.

XTallinna_IMG_5906

Viru-katu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Müürivahe-katu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kooli-katu.

XTallinna_maisema

Tätä maisemaa on jo ikävä. <3

En odota toistakymmentä vuotta ennen seuraavaa vierailua :)

.

Kokemuksia Tallinnasta? Kuinka moni on käynyt? (Hei, tästähän pitää tehdä sivupalkkikysely ;))

Käyttekö yleensä risteilyllä vai tuleeko viivyttyä öitäkin?

Tallinna_VanhanKaupunginkavely

Sannin suosikkikävelyreitti:

Aloita vanhankaupungin pääsisäänkäynniltä Viru-kadulta ja käänny oikealle Uus-kadulle, joka seuraa kaupungin muuria.

Jos aloitit kävelyn lounasaikaan, kurkkaa Uus-kadun loppupäässä viehättävään Leib Resto ja Aed -ravintolaan josko menusta löytyisi jotain kiinnostavaa. Ravintolan sisäänkäynti on ihastuttavan puutarhamaisen sisäpihan puolella.

Kävele Uus-kadun päähän Paksun Margareetan tornille. Kierrä torni ja tulet Meriportille, joka oli keskiajalla kaupungin tärkein portti.

Kulje portin läpi ja käänny oikealle Lai-kadulle. Pian näet Olavisten kirkon korkean tornin edessäsi.

Käänny Tolli-kadun kohdalla oikealle ja tulet kapealle Laboratooriumi-kadulle, joka kulkee muurin viertä.

Kulje muurin viertä kunnes saavut Väike-Kloostrin kadulle, katu muuttaa matkalla nimeään Laboratooriumista Kooliksi ja sitten Gümnaasiumiksi.

Väike-Kloostria pääset Toompea-mäen juurelle. Kiipeä portaat ylös Patkulin näköalatasanteelle. Kulje Toompean halki ja ihaile maisemia lukuisilta näköalapaikoilta.

Laskeudu Toompealta takaisin alakaupunkiin Tanskan kuninkaan puutarhan kautta (Lühike Jalg -katua). Tai jää nauttimaan viinilasillinen muurin tornikahvilaan.

Lühike Jalg -kadulta käänny Rataskaevu-kadulle, ja jos nälkätilanne on päällä juuri nyt, pysähdy ihmeessä Rataskaevu 16 -ravintolaan. Paikka on Tallinnan TripAdvisor-ykkönen, enkä ihmettele miksi.

Rataskaevulta jatka matkaa Pikk-kadulle. Kävele Sülevimägi-kadulle saakka, käänny alas Sülevimägeä ja siitä vielä alaviistoon vasemmalle Vene-kadulle. Jos ruokaa tekee mieli tässä vaiheessa, niin Vene-katu on paikkoja pullollaan. Fine dining -tyyppistä ravintolaa hakevalle suosittelen Ribeä ja Dominicia.

Päätä kävelysi Raatihuoneen aukiolle, jossa viimeistään tapaat kaikki muutkin turistit. :)

Kommentit
 1. 1

  Iida sanoo

  Ihan hävettää, että en ole ikinä käynyt Tallinnassa. Asun nykyään Helsingissä ja täältä pääsisi niin helposti lautalla Suomenlahden yli. Asia on korjattava pikimmiten!

 2. 2

  Cerp sanoo

  Tallinna on ihana paikka ja lähellä! Mun rakkaus Tallinnaan on yhtä syvää kuin Prahaan :D Oltiin kerran Tallinnassa 4 yötä juurikin tuossa Radisson Blu-hotellissa. Se kattoterassi on upea! Pitäis taas tehdä yön yli-visiitti. Risteilyillä tulee käytyä aika usein, harmi vaan, että päivässä ei niin syvällisesti ehdi tutustua. Tykkään kanssa kävellä kaikki pienet kadut läpi ja tutkia, mitä löytyy. Prahassakin tuli käveltyä yhden päivän aikana kymmeniä kilometrejä.

 3. 3

  Kardemumma sanoo

  Olin itse juuri kolme päivää Tallinnassa, ties monesko reissu. Ja nyt vasta ehdin tutkimaan heidän kosmetiikkaansa. Tähän asti ollaan kierrelty kaupunkia, ostettu käsityötarvikkeita, syöty ja nautittu ystävällisistä ihmisistä.

 4. 4

  nimetön sanoo

  Olen matkaillut aika paljon maailmalla, mutta Tallinna on ihan paras! Kaikki mitä matkalta odotan: Lyhyt matka, erittäin halpaa ja kotoisan lämminhenkistä <3

 5. 5

  sanoo

  Kylläpä tosiaan näyttää kauniilta, oma intosi tarttuu mukavasti myös lukijaan. :) Tallinna voi näyttäytyä niin monella eri tavalla. Viime syksynä sain työpaikan Tallinnasta ja katselin asuntoja ja niiden hintoja työpaikan lähistöltä. En olisi päässyt asumaan millekään mukavalle asuinalueelle, kuten vanhaankaupunkiin, Kristiineen tai Kesklinniin, vaan Lasnamäe olisi ollut todennäköisin vaihtoehto. Lähinnä ahdistuin, kun luin paikasta ja katsoin siitä kuvia neuvostoliittolaisine kerrostaloineen. Myös asunnot näyttivät yllättävän kurjilta ja alkeellisilta.

  Lopulta minulle tarjottu palkka määräsi, pystyinkö ottamaan työn vastaan. Virossa palkkataso on kolmannes siitä mitä meillä, ja olisin saanut todellakin juuri sen verran. Laskin, ettei minulla olisi asuntokulujen jälkeen ollut kunnolla varaa edes ruokaan, saati että olisin voinut kerryttää minkäänlaisia säästöjä. Tallinnasta jäi ehkä vähän ikävä maku kaiken tämän takia, vaikka niin lumoava kaupunki onkin. Sinua suosi selvästi sääkin. Kiitos kun esittelet Tallinnaa tavalla, joka niin monelle olutta raijaavalle suomalaiselle on ihan vieras. :)

  • 5.1

   Sanni sanoo

   Voin hyvin kuvitella miten kaltaisesi kokemus leimaa kokonaisvaltaista kokemusta paikasta. Kokemus on niin monesta aspektista, joskus hyvinkin pienestä kiinni. Joskus visuaalisesti upeakin paikka voi vääränlaisen energian vuoksi jäädä heikkolaatuiseksi kokemuksesi, tai päinvastoin joku ankea sateenpieksämä kylä voi muodostua reissun tähtihetkeksi oikean seuran ja tunnelman kautta :)

   Majoitus, ilmasto, ihmiset, palvelukokemukset, kaikki vaikuttavat synergiassa.

   Voin kuvitella, että Tallinna olisi näyttäytynyt minullekin eri lailla, jos olisin asunut keskustan maisemahotellin sijaan jossain lähiön ”neuvostobunkkerissa”, ja koko vierailun ajan olisi satanut ja ollut viileää. Sade ei sinällään matkaani pilaa, mutta kylmettymisellä voi olla hämmentävän negatiivinen vaikutus. Kuten Pariisissa. Jäädyin ensimmäisenä Pariisin päivänäni niin luihin ja ytimiin, että koko matkasta jäi sen kautta jotenkin vähemmän positiivinen fiilis kuin mitä olin odottanut ensimmäisestä kohtaamisestani Pariisin kanssa. Vaikka kaupunki palelustani huolimatta oli aivan yhtä kaunis ja upea kuin olin kuvitellut. :) Paleltumisen aiheuttama ikävä tunne (oikeasti en lämmennyt koko loppuiltana..!) riitti antamaan sävyn koko matkalle.

 6. 6

  sara sanoo

  Koko Viro on ihana maa! Olen kierrellyt pyörällä ja autolla maata ristiin rastiin ja tykkään erityisesti Viron luonnosta ja maaseudusta. Tosin nyt pidän vähän taukoa sinne suuntaan ja matkustelen muualle, Tallinnassa voi toki välillä piipahtaa. ;)
  Minua aina vähän huvittaa nuo ennakkoluulot eri matkakohteita kohtaan, koska jokaisessa maassa (myös Suomessa) on niin paljon nähtävää ja on matkaajasta itse kiinni mitä haluaa nähdä ja millaisen reissustaan tekee. Esim. Kanariansaaret on yksi kohde, jota monet ihmettelee, mutta ei sielläkään ole pakko olla hotellikylissä vaan nähdä se kaikki muu mitä siellä on.

  • 6.1

   Sanni sanoo

   jokaisessa maassa (myös Suomessa) on niin paljon nähtävää ja on matkaajasta itse kiinni mitä haluaa nähdä ja millaisen reissustaan tekee.

   Olet ihan oikeassa, juuri noinhan se menee. :)

   Kanariasta puheen ollen, olen monesti miettinyt että sinne pitäisi tehdä reissu ja tsekata just ne mestat minne pakettituristit eivät mene :)

 7. 7

  Mia A. sanoo

  Heippa!

  Itse kävin 1,5 vuotta sitten Tallinnassa ensimmäistä kertaa ja ihastuin ikihyviksi. Olin siellö paikallisen ystäväni vieraana ja kävimme myös Tartossa. Myös Tarto oli tunnelmaltaan todella ihana! Puutalokortteleita… ihan loistavia ravintoloita ja pubeja & tapaspaikkoja.. suosittelen todella myös! :)

  • 7.1

   Sanni sanoo

   Kyllä tässä on sellainen fiilis tullut että Viroon pitää todellakin tutustua maana enemmän :) Sinne kun vielä pääsee niin helposti ilman ahdistavia lentomatkoja, mitä ihmettä olen oikein odottanut kaikki nämä vuodet….

 8. 8

  Nimetön sanoo

  Mukavaa että joku muukin on päässyt samoihin Talinna-fiiliksiin kuin minäkin! En ole koskaan käynyt päiväristeilyllä, vaan viipynyt yön tai kaksi. Ja olen aina ollut liikenteessä touko- tai marraskuussa, jolloin ruuhkista ei ole tietoakaan. Viimeksi löysin kauniin Kadriorgin alueen kun kävelin Kumuun, taidemuseoon.

  Jos Tallinnaa haluaa fiilistellä oikein kunnolla, kannattaa pakata mukaan virolaisen Jaan Krossin Uppiniskaisuuden kronikka, joka on kylläkin todellinen tiiliskivi, mutta mahtavan mukaansatempaava tietopaketti Tallinnan ja Liivinmaan historiasta. Sen luettua paikat todella tuntuvat heräävän eloon.

  Täältä Kuopiosta on vain harmillisen pitkä matka tuonne lahden taa :/

  -Eve

  • 8.1

   Sanni sanoo

   Kumussa olisin halunnut käydä minäkin, mutta jäi seuraavaan vierailuun :)

   Kiitos kirjavinkistä :)

 9. 9

  Sannak sanoo

  Ihana, ihana Tallinna! Olipa kiva katsoa kuvista tuttuja katuja vanhasta kaupungista. Olen käynyt Tallinnassa usean kerran vuodesta 1997 lähtien. Nyt viimeisimmästä reissusta on vierähtänyt aikaa useampi vuosi. Kaipaan tuonne takaisin ihan joka vuosi. Ehkäpä jo tänä vuonna.. :)

 10. 10

  msr sanoo

  Muistan, kun kerran jätin sulle kommentin biothermin putsareiden riittoisuudesta. Vastasit, että sulla sellainen varmaan kestäisi puoli vuotta. Mun puteli on kohta tyhjä ja se on ollut auki 37 viikkoa. :D oli pakko kertoa, kun sattumalta muistin :D
  Olen käynyt Tallinnassa yhden yön verran. Sen verran jalkauduttiin sataman läheisyydestä, että nähtiin näitä kauniita vanhoja rakennuksia :-) ihastuttava paikka ja ehdottomasti pitää vierailla uudelleen.

  • 10.1

   Sanni sanoo

   Mun puteli on kohta tyhjä ja se on ollut auki 37 viikkoa.

   Asiaa :D

   (Ja luin kyllä tämän kommentin jo silloin kun jätit sen mutta en vain ole millään meinannut löytää aikaa kommentteihin vastaamiseen. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan ;))

 11. 11

  Nannah sanoo

  Kylläkylläkyllä <3

  Itselläni oli hieman samanlainen tilanne aikanaan, kunnes… Joskus 2000-l alussa kävin Tallinnassa jollain päivän shoppailureissulla bussin kyydillä, joka vei silloin kämäsiin ostospaikkoihin joista sai ostaa kopiotuotteita ja mummojen itsetekemiä villasukkia. Juuri itse vaatteista kiinnostuneena näky oli järkyttävä ja skippasin aina kun oli mahdollisuus päästä Tallinnaan. Se paras paikka silloin oli Tukholma. Paikat moderneja, vaatteissa oli näkyvissä hintalaput ja kauniitahan ne ruotsalaiset olivat. Pikkuhiljaa alkoi ne miellyttävät ruotsalaisputiikit saapua Suomeen ja oli keksittävä muuta. No jos nyt antaisi Tallinnalle toisen mahdollisuuden. Ja voi pojat!!

  Tallinnan reissuihin täytyy nykyään varata vähintään pari päivää, viikkokin ei aina edes riitä! Juuri vanhakaupunki ja niiden kahvilat <3 Josephine-kahvila Vene-kadulla on näkemisen arvoinen. Se "hieman" överisisustus ja ihanat suuret vaaleanpunaiset lattekupit vievät sydämen mennessään. Ruokapaikoista Liisu Juures virolaisella ruualla on yksi parhaimmista. Itse pääruoka ei ole hääppönen, mutta valkosipulileivät (saaristolaisleivästä tietenkin!) ja jälkkäriksi talkkunavaahtoa puolukkahillolla! Olde Hansa on must-to-have koska kaikki sisustuksesta ruokalistaan on keskiajalta. Et todellakaan saa ruokan lisäksi limskaa tai pihvin lisäksi ranskalaisia. Hunajaolutta, lanttua ja papunyyttejä! Jälkkäri ruusuvaahto on taivaallista!

  Tallinna talvella on niin kaunis, vanhankaupungin toriaukiolla saa kirkon kupeesta eurolla parilla kuumaa siideriä, hirvisoppaa ja piirakkaa <3 kuten huomaat, on tuo kaupunki ihastuttanut muitakin kuin sinua :D plussaa erilaisista vaatekaupoista, lemppari Reserved on Puolasta ja sen takia sisältää paljon värejä ja hassuja yksityiskohtia. Voisin puhua aiheesta kokonaisen päivän! oo, Kaubamaja ja sen kosmetiikkapuoli! Aiai.

  • 11.1

   Sanni sanoo

   Joo, voin niin kuvitella tuon kopiotuotemarkkinapaikka-elämyksen… Tuollaiset paikat liittyy vahvasti just siihen mielikuvaan mikä minulla oli Tallinnasta ennen, siis että porukka käy siellä viinan ja tuollaisten halpojen torimestojen takia. Varmaankin Tallinnassa tällaisiakin turisteja edelleen riittää, mutta onneksi kaupungissa voi vierailla myös aivan eri henkeen :)

   Josephine-kahvila jäi muuten minullekin mieleen, niin monesti kuljin siitä ohi, mutta ei vain tullut poikettua sisällä. Tripadvisorin kuvista katsoin että on kyllä ihastuttava sisustus, juuri sillä lailla ”överillä” tavalla :) Ja latte-kupitkin näkyi kuvissa ^_^

   Liisu Juureksen talkkunavaahto-jälkkäri kuulostaa jännältä :) Harmillisesti ei vain taida sopia mun ruokavalioon, niinkuin ei oikeastaan mitkään jälkiruoat juustoja lukuunottamatta. Onneksi Tallinnan ravintoloissa on melkein kaikissa juustoja listalla *slurps*

   Kuumaa viiniä oli muuten tarjolla nytkin melkein kaikkialla. :)

 12. 13

  marika.t sanoo

  Kyllä sitä varmaankin 40 kertaa on tullut käytyä risteilyjen puitteissa maissa piipahtamassa. Kerran vaan olen yöpynyt, hotelli Virussa. Itse useista käynneistä johtuen suhteellisen kyllästynyt paikkaan niin riittää lyhyet visiitit superalkoon tms :D

 13. 14

  Sanna sanoo

  Ah Tallinna!!! Meillä oli asunto Lai kadulla ja lähes alakerrassa ihana pieni italialainen ravintola. Voi sitä housunvyötärön kiristystä!

 14. 15

  jenni sanoo

  Tallinna on kyllä ihana! Sillon teininä se oli aika plääh, mutta nyt viime aikoina käydessä sehän on ollut oikeasti kauheen kiva. Onhan Tallinna siis kyllä viimeisen 15 vuoden aikana toki siistiytynytkin todella paljon ja nykyään siinä on semmoista ihanaa keskieurooppalaista fiilistä. :)

  Ai niin, pakko muuten kielioppinatsina huomauttaa, että koirarodut kirjoitetaan pienellä: tanskandoggi, irlanninsusikoira, espanjanvesikoira jne.

  • 15.1

   Sanni sanoo

   Ai niin, pakko muuten kielioppinatsina huomauttaa, että koirarodut kirjoitetaan pienellä: tanskandoggi, irlanninsusikoira, espanjanvesikoira jne.

   Hehheh, mun piti niin korjata tämä saman tien kun luin tämän kommentin viime viikolla, mutta sitten se jäi ^_^ No, nyt korjattu :D :D

   Mitenkähän mulle on selvää että chihuahua kirjoitetaan pienellä, mutta sitten kuitenkin kirjoitan Tanskandoggi… :P

 15. 16

  Katariina sanoo

  Mitenkä ihana postaus! Tallinna todella on ihan omanlaisensa kaunotar! Kun käy kaupoissa ja ravintoloissa, on monasti tunne, että Virossa ollaan kokeellisempia, rohkeampia ja luovempia monessa asiassa kuin Suomessa….Hmm!

  Jään odottamaan ravintolapostaustasi; ehkä joku vinkki korvan taakse ensi visiittiä varten :) Viime kerrasta jo pari vuotta.

  • 16.1

   Sanni sanoo

   Kun käy kaupoissa ja ravintoloissa, on monasti tunne, että Virossa ollaan kokeellisempia, rohkeampia ja luovempia monessa asiassa kuin Suomessa….Hmm!

   Sanopa muuta :) Kun me palattiin miehen kanssa Helsinkiin, niin tuli tunne että ”Nythän me sinne Venäjälle tultiin”. Ja tämän saa pliis ottaa huumorilla ^_^

 16. 17

  Eloveena sanoo

  Hei!
  Kivoja kuvia, ihanhan tässä matkakuume kasvaa. Tallinnassa tulee käytyä suurin piirtein kerran vuodessa. Usein tulee oltua yötäkin Tallinnassa, mutta ollaan käyty muuallakin. Saarenmaa on tuttu ja Hiidenmaa ollaan koluttu läpi.
  -Eloveena-

  • 17.1

   Sanni sanoo

   Ainiin nuo Saarenmaa ja Hiidenmaakin… Virossa on niin paljon paikkoja joissa pitäisi käydä…! :)

 17. 18

  Tilli sanoo

  Vanha kaupunki on ihana myös talvella. :) Olin vuosituhannen vaihteen Tallinassa kaveriporukalla, 2000-luku otettiin vastaan jollain aukiolla tuhansien muiden ihmisten kanssa. Vuosituhannen ekat päivät ovat kuitenkin jääneet parhaiten mieleeni, hieman juhlista väsyneinä haahuiltiin pitkin vanhan kaupungin katuja ja kujia hämärässä hennon lumisateen laskeutuessa maahan… Oli niin hiljaista ja rauhallista, siinä oli jotain uskomattoman tunnelmallista. Ruokapaikoista on jäänyt mieleeni Vanaema Juures (hämärästi) ja baareista Von Krahli. Olen toki käynyt Tallinassa tämänkin jälkeen ja tykkään pysytellä lähinnä vanhan kaupungin muurien sisäpuolella. :)

  • 18.1

   Sanni sanoo

   Vuosituhannen ekat päivät ovat kuitenkin jääneet parhaiten mieleeni, hieman juhlista väsyneinä haahuiltiin pitkin vanhan kaupungin katuja ja kujia hämärässä hennon lumisateen laskeutuessa maahan… Oli niin hiljaista ja rauhallista, siinä oli jotain uskomattoman tunnelmallista.

   Kuulostaa niin ihanalta..! <3

   Vanaema Juures, Von Krahli Baar, Von Krahl Aed (ja vielä vegaaniravintola V) ovat kaikki saman omistajan paikkoja, sijaitsevat vierekkäin samassa kiinteistössä. Kuljin monesti ohi mutta tällä reissulla ei tullut mentyä sisään vaikka menut houkuttivat, sarjassamme "Ensi kerralla sitten" :D

 18. 19

  saara sanoo

  Ihanan näköistä! Joskus pienenä oon tallinnassa käynyt, mutta ei tiennyt että se olikin ihan noin kaunis ja upea paikka. Kuinka pitkä matka tosta sun esittelemästä kävelyreitistä tulis noin suurinpiirtein?

  • 19.1

   Sanni sanoo

   Kuinka pitkä matka tosta sun esittelemästä kävelyreitistä tulis noin suurinpiirtein?

   Reitin pituus on vain muutamia kilometrejä, vanhakaupunki on tosi pieni :) Jos reitin kävelee hitaasti ja pysähtyy välillä ihailemaan maisemia, kävelyyn menee runsas pari tuntia. Jos kävelee ”normaalivauhtia” ilman pysähdyksiä, reitin kulkee varmaan alle tunnissa. :)

 19. 20

  ssps sanoo

  Oon käynyt Tallinnassa pelkästään semmoisilla päiväristeilyillä, joissa ei paljoakaan aikaa ole ollut katsella ympärilleen maissa, eli lähinnä käyty SuperAlkossa ja muutamassa muussa kaupassa :D Oon kyllä haaveillut että joskus menisin pariksi päiväksi niin että saisin tutustua kaupunkiin enemmän. Kivalta näyttää kyllä ainakin sun kuvat :) Katsotaan jos kesällä pääsisin itsekin lähtemään!

 20. 21

  Karo sanoo

  Ystävällistä palvelua? :D Minun kokemuksen mukaan lähes kaikki asiakaspalvelijat on hirmuisen tylyjä ja ikäviä. Tosin edellisestä käynnistäni on jo pari vuotta mutta jaksoimme puolisoni kanssa hämmästellä asiakaspalvelun huonoutta.

  • 21.1

   milipili sanoo

   Samaa ihmeteltiin äitin kanssa kun kerran Tallinnassa käytiin. Miten tyly ja tympeä voikaan aspa olla vaikket varsinaisesti tarvitse apua, ihan siinä maksaessa tuli anteeksi-kun-olen-olemassa fiilis.
   Kaikissa Kaubamajan kaupoissa yhtä elämäänsä kyllästyneitä ämmiä.

  • 21.2

   Mam sanoo

   Samoin minulla huonot muistot Tallinnan asiakaspalvelusta. Sama juttu kahviloissa ja kaupoissa jne, joka puolella oltiin ainakin vielä vuosi sitten yhtä tympeitä.

  • 21.3

   Sanni sanoo

   Minun kokemuksen mukaan lähes kaikki asiakaspalvelijat on hirmuisen tylyjä ja ikäviä.

   Tekee mieli kysyä että minkä tyyppisissä paikoissa olette käynneet..? Tuli mieleen, että olisivatkohan esimerkiksi Raatihuoneen aukion ravintoloiden työntekijät enemmän ”kypsyneitä” turisteihin kuin sivummalla sijaitsevien. Siellä kun ei varmaan juuri paikallisia käy. No, se ei tietenkään oikeuta nyrpeään käytökseen.

   Me saatiin kaikkialla mitä iloisinta ja hymyilevintä palvelua, ainoastaan Kaubamajan kassaneiti näytti yrmeää naamaa :D F-Hooneella mm. oli niin ihanaa henkilökuntaa että piti ihan sanallisesti kiittää ystävällisimmästä palvelusta mies- ja naismuistiin.

 21. 22

  Aurinkoinen sanoo

  Minä pidän Tallinnasta. Nykyään risteilen kerran vuodessa. Joskus, kun olen yöpynyt, niin olen kävellyt, kävellyt ja kävellyt, kaunista :) Haluaisin käydä myös Pärnussa, naapuri on nyt siellä viikon reissulla, täytynee kysellä kokemuksia.

  • 22.1

   Sanni sanoo

   Pärnu kutsuu minuakin..! :) Mutta liekö siellä kesällä liiankin suuri turistitunku..?

 22. 23

  sanoo

  Ihania kuvia! Minä en ole kertaakaan käynyt Tallinnassa vain risteilyllä. Aina on tullut muutama yö viivyttyä. Varmaan 20 kertaa on tullut käytyä viimeisen 13 vuoden aikana. Itse en osaa enää katsoa kujia samalla tavalla kuin sinä, toki edelleen pidän kaupunkia kauniina ja ihastelen sitä, mutta samalla se tuntuu, kuin toiseen kotiinsa menisi. Rakastan tuota kaupunkia ja sinne on nykyisin päästävä vähintään kerran vuodessa. Nyt juuri oltiin viisi päivää ja seuraavaa matkaa suunnitellaan lokakuulle. Kunhan ensin Kreikassa käydään. ;)

 23. 24

  Apulinen sanoo

  Olen kerran käynyt, pari vuotta sitten tammikuussa. Pitäisi ehkä mennä joku kerta kesällä niin kaupunki antais parastaan. Enemmän kuin vanha kaupunki ja sen idyllisyys jäi mieleeni ajelut julkisilla juuri noihin neuvostohenkisiin lähiöihin ja niiden tarjoamat ei-niin-kiinnostavat ostosmahdollisuudet. Ja venäjää puhuvat mammat myymässä yhtä ja toista. Kaupungeilla on yleensä monta eri puolta, joista turistille on tietenkin tärkeää jäädä mieleen juuri se idyllisyys ja kauneus.

  • 24.1

   Sanni sanoo

   Täytyy kysyä, että miksi ajelitte niihin neuvostohenkisiin lähiöihin? :D Jos ne siis lähinnä tarjoavat ostosmahdollisuuksia, mutta nekin ovat ei-niin-kiinnostavia..?

 24. 25

  Kirsi sanoo

  Täällä kolme vuotta asuneena kaupunki alkaa olla jo vähän hohhoijaa-osastoa, mutta osasit kauniilla tekstillä herättää taas sen ekan vuoden ihastuksen mullakin esiin :) Ensi kerralla käy Solaris-keskuksessa Pillerkaar-pikkuliikkeessä joka myy vain ja ainoastaan virolaista luonnonkoemstiikkaa :)

 25. 27

  sanoo

  Tallinna <3 Oi, siellä on tullut käytyä monta kertaa! Ekan kerran kävin tosiaankin vasta 2007 tai 2008, eli 24/25 vuotiaana. Sen jälkeen, hmm, en kyllä lonkalta osaa sanoa, kuinka monta kertaa? Mutta ainakin kolmen reissun aikana ollaan oltu hotellissa yötä, yksi reissu taisi olla jopa kolme, neljä päivää kestävä? Mutta ehdottomasti kannattaa käydä katsomassa tv-torni illalla ( jos sinne yhä pääsee! ) sekä Kadriorgin palatsissa ja Kumussa, jälkimmäiset sijaitsevat samalla alueella josta mulle tuli hyvin vahva Pariisi-fiilis, vähän sellaista Versailles-henkeä siis :D

  Nyt onkin ollut useamman vuoden tauko Tallinna matkailussa mutta hittolainen, mikä matkakuume nyt iski postauksesi sekä oman kommenttini avaamien muistojen ansiosta..<3

  • 27.1

   Sanni sanoo

   Joo, tv-torni ja Kumu ovat ehdottomasti seuraavan vierailun ”must-go” -listalla :)

   Versailles-henki ei kuulosta lainkaan pahalta…! ^_^

 26. 28

  Tepi sanoo

  Tallinna <3

  Itsekin ennen ajattelin, että Tallinna on vain viinaturistien kohde, mutta kylläpä yllätyin kun ensimmäisen kerran kaupungissa kävin (viinaturistina itsekin). Vanhakaupunki on niin kaunis! Yksi kauneimmista kaupungeista, joissa olen käynyt. Nykyisin käymme kaveriporukalla joka vuosi loppukesästä Virossa vierailulla. En voisi kuvitellakaan lähteväni vain päiväristeilylle Tallinnaan vaan Virossa on viivyttävä vähintään viikko, josta suurin osa Tallinnassa.

  Pohjois-Suomessa asuvalle matka on pitkä, mutta sen arvoinen. Loppukesästä turisteja on kaupungissa vielä jonkin verran, mutta esimerkiksi aasialaisia turisteja on hauska seurata. He seuraavat opasta orjallisesti korvanapeista opastusta kuunnellen ja järjestelmäkamerat koko ajan kuvausvalmiina. :)

  Odotan innolla postaustasi Tallinnan ravintoloista. :)

  • 28.1

   Sanni sanoo

   esimerkiksi aasialaisia turisteja on hauska seurata. He seuraavat opasta orjallisesti korvanapeista opastusta kuunnellen ja järjestelmäkamerat koko ajan kuvausvalmiina. :)

   :) :)

 27. 29

  Eekku sanoo

  Aluksi ihmettelin mitä ihmiset ravaa jatkuvasti tuolla tallinnassa,mutta kun sinne itse pääsin ja muutaman kerran käyneenä tajuan nyt.Mieli tekee aina sinne nytkin ollut kova halu päästä käymään.Yleensä ollaan yksi yö vähintään ja en välitä laivamatkasta laisinkaan se on matkan tylsin osuus =)

  • 29.1

   Sanni sanoo

   en välitä laivamatkasta laisinkaan se on matkan tylsin osuus =)

   Todellakin :) Onneksi on niin lyhyt.

 28. 30

  Paulal sanoo

  Hei Sanni, osaatko neuvoa jotain paikkaa, jossa myydään erityisesti luonnonkosmetiikkaa (siis jos sellaista paikkaa Tallinnan keskustasta löytyy)? Olen menossa kaupunkiin vierailulle ensi kuussa, ja opiskelijaa kiinnostaa aina kovasti budjettishoppailu.

  • 30.1

   Sanni sanoo

   Hei Paulal!

   Kaubamajassa on oma osasto luonnonkosmetiikalle selektiivisen kosmetiikan puolella. Kaikki osaston merkit eivät kuitenkaan ole ihan ”täyttä” luonnonkosmetiikkaa, kuten Natura Siberica.

   Solaris-ostoskeskuksessa on Pillerkaar, jonka Kirsi linkkasikin tuossa ylempänä.

   Telliskivi Loomelinnakissa keskustan ulkopuolella (Pelgulinn- ja Kalamaja-kaupunginosien rajalla) on ihana Mimesis-luonnonkosmetiikkaliike.

 29. 31

  anonymous sanoo

  ei hitsi, missähän Tallinnassa minä oikein olen käynyt? :D mulle on jäänyt Tallinnasta oikeasti aika ankea kuva, sellainen turismin sosialismin ajoista kapitalismiin nostama (vaikea selittää, mutta tarkoitan, että sekoitus jännää jämähtyneisyyttä ja turistipaikan leimallisuutta!) ja tietyllä tapaa hiljainen ja kuollut (!). sellainen outo neuvostoliiton henki leijuu musta siellä, mutta ei sellaisella miellyttävällä tavalla kuten Venäjällä, ja on jättänyt mulle fiiliksen ”negatiivisesta energiasta” (kyllä, paikoilla on ihan eri tunnelmat ja virtauksensa, joita en osaa sanoa muulla nimellä kuin energiaksi!). tosin olen aina mennyt Tallinnaan tietämättä oikein minne sitä menisi ja viipynyt aivan lyhyiä aikoija kerrallaan. pitäisi varmaan perehtyä paremmin ja antaa parempi mahdollisuus jotta näkisi muutkin puolet kuin sen omaleimaisen sammuneen turismimeiningin ja autiouttaan kaikuvat karut kadut. varmaankin Tallinna on niitä paikkoja, joihin pitäisi tutustua ajan kanssa tai suunnitella hieman enemmän reissuaan. mutta tosi jännää, miten täysin eri tavalla eri ihmiset voivat saman paikan kokea :) (tuli tosin otsikosta mieleen Paula Vesalan ja Jori Sjöroosin versio Satumaasta.. :/ voi tätä pessimistisesti assosioivaa mieltäni!)

  kiva ja mielenkiintoinen postaus! :)

  anteeksi, jos tämä kommentti tulee miljoonaan kertaan, tämä kommentointiosuus nyt temppuilee ja toimii ihan ihmeellisesti, en tiedä lähteekö kommentit sillä näyttäisi että ei…

  • 31.1

   Sanni sanoo

   Joo, kommentti tuli kolmesti :) Mutta ei se mitään :)

   Saan kyllä kiinni ”sinun Tallinnastasi”, sillä vähän sellaisen sävyisenä se oli minunkin 20 vuoden takaisessa muistossani. Paitsi ei hiljainen ja kuollut, sillä silloin turisteja tungeksi kaduilla kuin Barcelonan Las Ramblasilla konsanaan. Vaikka ajankohta taisi olla syksyä, ei mikään high season.

   Nyt Tallinna näyttäytyi minulle niin erilaisena että ihan kuin olisin saapunut aivan eri kaupunkiin. Kun tulee jonnekin vailla kummempia odotuksia (tarkoitus oli nytkin vain kipaista Tallinnaan viikonlopuksi ja käydä illallisella miehen kanssa), ja paikka tekeekin mielettömän vaikutuksen, on kyse jostain jonka täytyy olla rehellisesti ja aidosti jotain ”above average” :)

 30. 32

  Emmi L. sanoo

  Tallinnassa sijaitsee myös ehkä Euroopan paras lanka/käsityötarvikekauppa :) Sinne on tullut viime aikoina suunnattua, muuten tulee yleensä tehtyä päiväreissuja, mutta toisinaan oon ollut hotellissakin. Pääkaupunkiseudulla asuessa tuonne on niin helppo ja halpa mennä :)

  Emmi L.
  http://happyfeetingblogi.blogspot.com

  • 32.1

   Sanni sanoo

   Pääkaupunkiseudulla asuessa tuonne on niin helppo ja halpa mennä :)

   Joo, siis tehän pääsette tuonne nopeammin kuin bussilla pääsee Tampereelle :D Ja satamakin ihan keskustan vieressä….

 31. 33

  Anita sanoo

  Hei! Täytyy myöntää, että mulla oli vielä pari vuotta sitten ihan samanlaiset ajatukset Tallinnasta, halpaa viinaa, ja… ja… halpaa viinaa… Ei kai sitten muuta? Kuitenkin ajattelin, että on se nyt vähän kummallista, että länsinaapurissa olen käynyt kymmeniä kertoja, miksen etelässä?! Joten oli aika suorittaa tämä ”velvollisuus”. Vaan onneksi suorittaminen vaihtuikin viihtymiseksi, ja toteamukseen, että matakapäiviä tuli varattualiian vähän! Sen jälkeen olen käynyt kolmekin kertaa ihanassa Tallinnassa. Oli erittäin mielenkiintoista huomata, mitä kaikkea Tallinnalla on tarjottavanaan. En malta odottaa seuraavaa reissua, ja mitä se tuokaan tullessaan :)

 32. 34

  Emmah sanoo

  Minusta Tallinna on vähän kuin Helsinki siinä mielessä, että sää vaikuttaa paljon siihen, miten kaupungin kokee. Jos on alipukeutunut, sää harmaa ja vihmoo vettä tai räntää, niin ihmettelen, jos kaupunkiin ihastuu. Sen sijaan sopivana kevät-tai kesäpäivänä kokemus on toinen.

  Itse on tullut Tallinnassa käytyä muutaman kerran ja vielä se ei ole vienyt mennessään. Voin kuitenkin samaistua kokemaasi tunteeseen, koska itselle kävi Budapestin kanssa samalla tavalla. Interrail-reissulla reilu 10 vuotta sitten se ei vielä sytyttänyt, mutta viime keväänä rakastuin paikkaan täysin ja piti päästä toistamiseen jo marraskuussa. Veikkaan, että tälle vuodellekin on pakko reissu buukata vähintään viikonlopuksi, vaikka lomat piukassa ovatkin.

  • 34.1

   Sanni sanoo

   Sää vaikuttaa kyllä kokemukseen kuin kokemukseen, minulla esimerkiksi ensivierailu Pariisiin sai hieman harmillisen jäisen sävyn ihan vain kiitos ensimmäisen päivän sään.

   Minulla kävi kyllä säiden puolesta erinomainen tuuri Tallinnassa, se on myönnettävä :)

 33. 35

  Miikkis sanoo

  Minua ei saisi erämaahan hyttysen syötiksi, MUTTA rakkautesi Kreikkaan – ja nyt viimeisimpänä Tallinnaan! jaan kympillä. Tallinna on mitä pittoreskein kaupunki! Loputtomasti kivoja katuja, rakennuksia ja viehättäviä ravintoloita, joista saa hyvää & edullista ruokaa. Omia suosikkejani ovat Must Puudel, Leib Resto & Aed, Kohvik Sesoon, F-Hoone, Rataskaevu… oi, niitä on paljon. Kävitkö hassussa Chocolats de Pierre – kahvilassa? Sen viehättävällä tavalla vinksahtanut tunnelma voisi puhutella sinua :) Parhaat kahvit sieltä ainakin saa – jättikupeissa!

  Itse ajattelin seuraavaksi kokea jouluisen Tallinnan <3 Ellen sitten kesällä ehdi kaupunkivierailulle.

  • 35.1

   Sanni sanoo

   Kävitkö hassussa Chocolats de Pierre – kahvilassa?

   En, ja täytyykin lisätä seuraavan vierailun kohdelistalle :) Jännä kyllä etten edes huomannut tuota paikkaa, vaikka se on Vene-kadulla (piti googlata). Näköjään Josephine-kahvila on saman omistajan paikka. :)

   Apua, miten mä maltan edes odottaa seuraavaan visiittiin.. ^_^ Tässä pitäis välillä vielä interrailillakin käydä :D

 34. 36

  Triin sanoo

  Kiitos! I am from Tallinn, have been following your inspiring blog for the past few years, but have never commented here before. I understand Finnish but writing and speaking it isn’t so easy. Your travel posts and photos from Greece have been one of my favorites.

  • 36.1

   Sanni sanoo

   Thank you for your comment, Triin! :) Wow, you must be like my only foreign reader! I am honoured. :)

 35. 37

  sanoo

  Olen ollut ”Viron viemä” jo lähes 15 vuotta. Palaan aina sinne takaisin, useita kertoja vuodessa, ja aina löytyy jotakin uutta. Kierrettyä on tullut lähes koko Viro, mutta enimmäkseen oleillaan Tallinnassa, vuokrataan yleensä pieni huoneisto vähintään kolmeksi yöksi, joskus pidemmäksikin ajaksi.
  Kiva, että on muitakin, jotka rakastuvat Viroon ja ymmärtävät maan ihanuuden ja kauneuden.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.