Sannin yöherkkucorner: quorn-purilainen

Joskus on vain saatava hampurilainen.

Mehukas, makea, juustolla ja sipulilla kuorrutettu, mureapihvinen, pehmytsämpyläinen, täyteläistä kastiketta tursuava, ketsupilla viimeistelty hampurilainen.

Karppaava kasvissyöjäkin voi sellaisen nauttia nou problem! :)

Quornpurilainen_

Mätin äsken naamaani tämän herkun. Voi ihmiset miten hyvää se oli. Niin hyvää että siitä syntyi ex tempore impulssipostaus Karkkipäivään.

.

Sannin kasviskarppi-purilainen syntyy seuraavista aineksista:

  • Quorn-pihvi (olen alkanut suosia quornia soijapihvin sijaan, mutta soijapihvi on kauniimman näköinen ;))
  • Itseleivottu mantelisämpyläpohja
  • Itsetehtyä hampparikastiketta (kermaviiliä, majoneesia, tomaattikastiketta, chilikastiketta, paprikajauhetta, valkosipulia, steviaa, suolaa ja pippuria)
  • Pehmeiksi ja makeiksi paistettuja sipulirenkaita
  • Salaattia
  • Tomaattia
  • Polar-juustoa (täyteläinen tietty!)
  • Vuohenjuustoa (jonka annetaan sulaa pannulla pihvin päällä… ommmnommnomm…!)
  • Raakaa punasipulia
  • Sokeroimatonta stevia-ketsuppia

Ruokaisampaan ”deluxe”-versioon tulee vielä paistettu kananmuna juuston ja pihvin väliin.

Quornpurilainen_3

Hakkaa jonkun Mäkkärin höttö-kasvispihvi-hampparin tai Hesen äklön karppurilaisen (liekö niitä enää edes valikoimassa..?) kuusi-nolla. Vegemestan Piraatti kuuluu myös kasvishampurilaisten eliittiin, mutta vhh:lainen valmistaa oman versionsa vaihtaen kaurapohjan mantelisämpylään.

Miksi ihmeessä Suomessa on niin h*mmetin vaikea löytää hyviä kasvishampurilaisia? Onko ravintoloille tai pikaruokakioskeille jotenkin erityisen haasteellista hankkia SOIJA(tai quorn)pihvejä niiden löröjen ja mauttomien juurespihvien sijaan? Kävisivät edes kerran maistamassa Vegemestan purilaista ja miettisivät sitten millainen kunnon kasvishampparin kuuluu olla.

Nii!

Terveisin Sanni.

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Mä luulen, että tämä on ehkä rahakysymys. Luulen, että valmis soijapihvi kustantaa höttöistä kasvispihviä enemmän, vaikka soija onkin aika halpa raaka-aine. Mutta samaa mieltä olen tuosta kasvispihvistä, ei se ole mistään kotoisin. Myös vegelle pihvin kuuluu olla proteiinipitoinen, joten siksi meillä ei ole koskaan kotona koulun ruokaloista tai just muista tommosista halpisravintoloista tuttuja kasvispihvejä. Ellei sitten tehdä itse oikein kunnon kasviksista, jolloin mukaan lisätään vähintään kananmunaa ja myös esim. kikhernettä tms. lisäämään proteiinimäärää.

    Ihana ohje! Mä olen koittanut tota quornia ainoastaan vaan sellaisina paloina, mutta täytyypä miettiä jos ostais pihvejä kans.

    • 1.1

      Tytti sanoo

      Meidän yliopiston ”herkku”-linjastolla on välillä ollut valikoimassa hyvänmakuinen kasvisburgeri, joka on maistunut myös näin kokeilevalle sekasyöjällekin. Kyseessä lienee ollut hyvin maustettu soijapihvi, ehkä, sillä juurespihvin varmaan olisin tunnistanut.

  2. 4

    :)) sanoo

    Juuri meinasin tulla suosittelemaan vegemestaa, kunnes luin koko postauksen loppuun. Mutta noita mantelijauhosämpylöitä pitäisi kyllä jossain vaiheessa kokeilla, minulla turpoaa jotenkin maha vehnästä ja etsin kelvokasta korviketta.

  3. 5

    sanoo

    Kyllä herahti vesi kielelle kuvia katsoessa!
    Kasvissyöjänä teen hampurilaiset aina soijapihveistä. Olen ehdottomasti sitä mieltä, ne monta kertaa paremmilta kuin ne äklöt hampurilaispihvit joita pikaravintoloista saa! Se pelkkä rasvan määrä ällöttää.
    Ja kotona kun hampurilaiset tekee, tietää tuoreuden ja täytteet saa valita itse. :)

    • 5.1

      Sanni sanoo

      Ja kotona kun hampurilaiset tekee, tietää tuoreuden ja täytteet saa valita itse. :)

      Nimenomaan! :)

      Minäkin tykkään että soijapihvi on ehkä aavistuksen quorn-pihviä paremman makuinen, mutta quornissa on pikkuisen vähemmän hiilareita ja ne on vähän halvempia kuin soijapihvit. :)

  4. 6

    ella sanoo

    Quorn-pihvistä ja -nugeteista on tullut salaisia paheitani :) Ovat kyllä paljon täydemmän tuntuista syötävää kuin juuri mainitut ”muussipihvit”. Ei paljon naurata kasvislinjastolla, kun yliopistollakin tarjoillaan pihviksi tai kroketeiksi paistettua perunamuussia kera riisin. Mikä siinä muka pitää nälän?

    • 6.1

      Sanni sanoo

      “muussipihvit”

      Tuo on kyllä hyvin sanottu, nimenomaan tuolta kasvis/juurespihvit yleensä maistuu…! Epämääräiseltä mössöltä. No okei, olen mä joskus saanut syödäkseni oikein maukkaitakin kasvispihvejä, mutta mielestäni kasvispihvi ei vain sovi rakenteensa puolesta hampurilaiseen. Mieluummin siis kasvispihvit omana ruokalajinaan vaikka raikkaan jogurttikastikkeen kera ja hampparit erikseen mureine, kiinteine pihveineen..! ^_^

  5. 7

    Misty sanoo

    Kuulostaa herkulliselta!
    Mistä tuota quornia saa? Oon syönyt sitä pari kertaa opinahjon ruokalassa ja oon hurahtanut siihen. Aivan loistavaa!

    • 7.1

      Sanni sanoo

      Mistä tuota quornia saa?

      Ainakin K-kaupoista, en tiedä onko S-kauppoihinkin jo ilmestynyt. Hassua ettei quornia ole ennen saanut Suomesta (ainakaan mistään ”valtakaupoista”). Itse tutustuin siihen vuosia sitten Ahvenanmaalla (jonka kaupoissa on Ruotsin elintarvikekauppojen valikoimaa) ja ihmettelin kun en löytänyt quornia manner-Suomesta. Nyt keväällä quorn-tuotteet ilmestyivät vihdoin ainakin K-kauppoihin (näin mainoksen Ruoka-Pirkassa :)).

      Edit. Näköjään quorn on virallisesti saapunut Suomeen viime syyskuussa:
      http://www.quorn.fi/tietoa-meista/

  6. 8

    sk sanoo

    Niinpä! Vegemesta on ainoa paikka josta saa asiallisia kasvishampurilaisia. Vien sinne aina sekasyöjäkavereita, ja he yllättyvät joka kerta, miten hyvää kasvisruoka voi olla. Kasviruoan ei tarvitse olla mautonta, mössöistä ja kevyttä, vaan se voi olla yhtä överiä, rasvaista ja maukasta kuin liharuoka (ja parempaakin).

    Valmispihveistä mun suosikki on Hälsan’s Kökin burgare -pihvi. Ai että. Harmi vaan että siinä on kananmunaa, koska yritän syödä vegaanisesti.

    • 8.1

      Sanni sanoo

      Hälsan’s Kökin burgare -pihvi.

      Tämä on minunkin suosikki (ja sitä käytetään käsittääkseni myös Vegemestan hamppareissa), tosin nykyään ostan useammin noita quorn-pihvejä kun niissä on mun kannalta paremmat ravintosisällöt ja ne on myös hieman halvempia. ^_^

  7. 10

    Taina sanoo

    Työkaveri kertoi juuri käyneensä syömässä Tampereen New Yorkissa (perus S-ketjun burgermesta) ja siellä oli kuulemma saanut useampaakin hampurilaista halutessaan tuolla quorn-pihvillä. Itse en ole quornia vielä maistanut, mutta työkaveri kehui juuri, että hyvää oli, joten ehkä pitäisi.

  8. 12

    Niiskuneiti sanoo

    Ajattelevat, että kasvissyöjän on tyytyminen siihen mitä tarjotaan. Tai että kasvisruoka kuin kasvisruoka. Muakin on suututtanu tää aina, ku ei soijapihviä voi sellaiseen muussipihviin edes verrata! Maksaisin grillillä kyllä vähäsen enemmänkin kasvishampurilaisesta jos siinä olisi kunnon pihvi mukana. Ei tarvi ihmetellä sitäkään, että suurimmalla osalla ihmisistä on todella kielteinen käsitys kasvisruoasta. Kyllä mullakin olis, jos en ois ikinä kotitekoista kasvisruokaa syönyt ja nähnyt vain noita koulujen jauheliha-korvattu-porkkanalla ja pihvi-korvattu-juureksilla -viritelmiä. Tein muuten Saksassa upean löydön: hod dogeja myyvä ravintola, jossa sai kaikki annokset tilata myös soijamakkaralla! Aika harvinaista.

    • 12.1

      Sanni sanoo

      hod dogeja myyvä ravintola, jossa sai kaikki annokset tilata myös soijamakkaralla!

      Wow….!! Sitä päivää Suomeen odotellessa… Olisi kyllä aivan loistavaa.

  9. 13

    karppauksen kritisoija sanoo

    just tää on musta karppauksessa täysin mystistä. terveellisyyden tarkastelu jää makroravinteiden tutkailuun, eli vähän hiilihydraatteja = terveellistä. quorn on erittäin epäilyttävä ”ruoka”-aine ja potentiaalinen riskitekijä kaikessa keinotekoisuudessaan. siitä on esitetty paljon kritiikkiä, pienellä googlailulla pitäisi löytyä.

    jokainen syököön miten haluaa, mutta käsittämätöntä touhua silti. karppaus-aatteeseen on niin helppoa tulla aivopestyksi että omilla aivoilla ajatteleminen unohtuu (esim. keinotekoinen labramönjä – luultavasti ei kovin terveellistä…) siksi tulen tänne huutelemaan, että toivon, että kukaan lukija ei ota mallia tästä typeryydestä!

    • 13.1

      Sanni sanoo

      Hei hyvä ystävä. :) Syön quorn-pihviä hampurilaisessani ensisijaisesti siksi, että olen kasvissyöjä, en karppaaja. :) Tosi-karppaajahan valitsisi tietysti lihapihvin. ^_^

      Myös soijaa pidetään arveluttavana ruoka-aineena. Jos kaiken kritiikkiä keränneen kasvisproteiinin jättäisi lautaseltaan, niin me kasvissyöjät voitaisiin todennäköisesti mutustella proteiinin lähteenä vain pelkkiä pähkinöitä. ^_^ Tai kai niistäkin joku löytää jotain vaarallista? :P

  10. 14

    sanoo

    Helsinkiläisille vinkki loistavasta vegehampparista: Yrjönkadulla sijaitsevasta Kitch-ravintolasta saa todella maukkaan kidneypavuista tehdyn kasvishampurilaisen! Eli ei siis tarvitse syödä soijaa (mitä itsekin välttelen), sämpylät voi halutessaan vaihtaa extramäärään salaattia ja annoksessa tulee mukana muutama itsetehty rapea lankkuperuna, tsatsikia ja kahta majoneesia. Lisäinfot: http://www.kitch.fi

  11. 15

    Kaisa sanoo

    Kannattaa muuten tulla käymään Jyväskylässä, Yläkaupungin Yö- kaupunkitapahtumassa. Siellä on tänä vuonna (18.5) ihan oma kasviskoju :)

  12. 16

    Jonttu sanoo

    OMG noita kuvia ja kuvailuja. Kuolisin varmaan ruokakateudesta tähän aikaan yöllä ja ilman noita raaka-aineita, ellen olisi juuri syönyt. :D

    • 16.1

      Sanni sanoo

      Hih, onneksi olet syönyt :D Oletko muuten koskaan maistanut soija- tai quorn-hampurilaispihviä?

      • 16.1.1

        Jonttu sanoo

        En! Aion ostaa ihan varmasti; tallensin sitä varten kuvakansioon kuvan Quorn-pakkauksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.