Sannin herkkucorner: helpot ja maukkaat tonnikalapullat

Suuresti kiinnostusta herättäneiden tonnikalapullien resepti kuvien kera, olkaa hyvä! :) (Kosmetiikka-aiheinen postaus tulossa vielä myöhemmin tänään niiden iloksi, jotka mielellään skippaavat Karkkipäivän fuudihommelit! ^_^)

Alkuperäinen ohje on Alkon Etiketti-lehdestä.

 

Tämä opiskelijan kukkarollekin sopiva purtava ei paljon kustanna, mutta maistuu huomattavasti ruokaisammalta kuin pelkkä tonnaripurkki nuudeleilla! :) Puhumattakaan siitä että näyttää kivemmalta! ^_^

Näistä ruoka-aineista syntyvät omat herkkupullani.

…mutta pullat valmistuvat yksinkertaisimmillaan näistä! Jokaisen kotona on yleensä pari purkkia tonnikalaa, juustoa, kananmunaa ja leivänmuruja.

Korppujauhojen sijaan voi käyttää myös leivänmuruja. VHH:laiset korvaavat korppujauhon Pofiber-perunakuidulla (löytyy kauppojen gluteenittomien jauhojen osastolta). Tuoreyrtit ja siemenet tuovat pulliin pikantin lisämaun.

Tykkään laittaa pulliin pari hyppysellistä sitruunamelissaa,  se tuo kalapulliin raikkaan maun. Paahdetut ja hienonnetut pinjansiemenet ovat myös herkullinen lisä! Näissä pullissa käytin pinjan kaltaisia sembramännyn siemeniä joissa on kevyesti pihkainen aromi.

Valuta tonnikaloista öljy pois. Sekoita joukkoon kevyesti vatkatut munat, korppujauho/Pofiber, juustoraaste ja mausteet. (+ Yrtit & siemenet jos käytät niitä.)

Muotoile seoksesta pullia.

Paista kalapullia pannulla öljyssä keskilämmöllä. Kääntele pullia parin minuutin välein, valmistuvat n. 10 minuutissa. Pannusta nouseva tuoksu houkuttelee kyllä talouden muutkin asukit keittiöön, sen voin luvata! :) Etenkin jos käytät yrttejä.

Voilá, ja herkkusi on valmis!

Itse nautin tonnaripyörykkäni yleensä kermaviili- tai jogurttikastikkeen kera uunikasvisten kyljessä. Ovat niin täyttäviä että muutama pulla pitää kylläisenä pitkään!

Bon appetit!

P.S. Tässä kyselijöille lista niistä ruoka-aineista, joita aina pidän kotona.

Kommentit
  1. 1

    Minä vain-81 sanoo

    Itsekin olen jo muutaman kuukauden ”karpannut” (inhoan myös sanaa:) Ja täytyykin joskus kokeilla noita kalapullia..kiitos vaan ohjeesta.

    Itse olen huomannut vain positiivista kun olen alkanut VHH:lle, vatsani ei turvota jne. Ja lisäksi syön joka päivä omega3-rasvahappokapselin, ja mielestäni tämä suuntaus on hyvä myös iholle? Koska marjat,rasvat jne. ovat mielestäni iholle hyväksi.

    • 1.1

      -A- sanoo

      Ihan totta! Kalaöljy on hyväksy MYÖS iholle :) Tässä linkki, jossa annetaan siihen ja moneen muuhun kysymykseen vastaus:

      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=179

      Kannattaa kiinnittää huomio, että saat kapseleistasi riittävästi omega3:sta ja että siinä on riittävästi nimenomaan EPA:a (sillä nimenomaan on ne suurimmat terveysvaikutukset).

      Itse olen huomannut, ettei ihoni enää kuivu. Se on kimmoisampi ja kirkkaampi. Olen myös huomannut vaikutuksen hiuksissani.

  2. 2

    Peppi sanoo

    Kiitos ohjeesta! Näistä tykkää varmasti lapsetkin, yleensä kaikki pullat ja pyörykät kelpaa;)

  3. 3

    Jenni sanoo

    Uuh! Tekee kyllä kovasti mieli tonnikalaa, mutta itse en suostu syömään sinievä tonnikalaa, joka kuolee sukupuuttoon ja jonka kalastuksessa kuolee muitakin eläimiä. Harmi, etten ole S-kaupoista löytänyt vielä noita MSC-merkillä varustettuja tonnikaloja.

      • 3.1.1

        Suvi sanoo

        Menee vähän offtopiciksi, mutta auttakaas naista mäessä, kun täällä helsingissä kyllä sai vielä vuosi sitten juurikin s-marketeista tuota msc-merkittyä tonnikalaa, joskaan ei rainbown vaan jotai muuta. Sittemmin tämän vouhkauksen myötä se on kadonnut kauppojen hyllyiltä. Toivottavasti tuota alkaa siis edes löytyä…

        • 3.1.1.1

          Lotta sanoo

          Hei msc-sertifioitua tonnaria olen nähnyt ainakin Kampin Lidlissä, ehkä muistakin löytyy. Purkki on tosin tavanomaista vähän pienempi ja kalliimpi, mutta on mielestäni erittäin laadukkaan oloista. Itse ostan nykyään (silloin harvoin kun tonnikalaa syön) vain näitä. Tuoretonnikalaa taas en suosittele ostamaan ollenkaan.

      • 3.1.2

        Siiri sanoo

        Tonnikala on silti petokala, eli jos tonnikalaa syödään paljon, kuluu paljon myös muuta kalaa, mikä on epäekologista, vaikka se ihmisten syömä tonnikala ei olisi ylikalastettua eikä viljeltyä. Vai olenko ymmärtänyt jotakin väärin?

  4. 4

    Tiuku sanoo

    Menee ehkä vähän off-topic, mutta täytyy kehua, että olet kyllä taitava kuvaaja! :)

    • 4.1

      Julia sanoo

      Mäkin olen katellut samaa! Kuvat on aina kauniita ja miellyttäviä katsella, ja on myös ihanaa että jaksat panostaa niihin etkä turvaudu keinovalo+salama-komboon :)

  5. 6

    Nipsuu sanoo

    Kuinka suuri annos tuollaisesta satsista tulee? Esim. monellekko hengelle tai suunnilleen montako pullaa?

    • 6.1

      Sanni sanoo

      Riippuu miten suuret pullat pyörittelet, mä teen aika isoja niin tulee 10-12

  6. 9

    Finventures sanoo

    Kuulostaa hyvältä! Pitää kokeilla.

    Olen tehnyt Anna-Leena Härkösen kirjan Sopan syvin olemus ohjeella tonnikalapihvejä. Ne ovat ehkä laiskemmalle/kiireiselle kokille:

    Purkki tonnikalaa
    muna
    3 rkl vehnäjauhoja
    pippuria
    suolaa
    +vapaa valintainen juusto päälle tai joukkoon

    Muotoile pihvejä (noin 4 kpl)

    Paista pannulla tai laita uuniin. Kelpaa myös miehille ;)

  7. 10

    R. sanoo

    Kiitos reseptistä! Olen köyhä ja nälkäinen opiskelija, ja yksinasuvana viitsin harvoin laittaa mitään ruokaa. Näiden ainekset eivät paljoa maksaneet ja pullat valmistuivat käden käänteessä. Omiin pulleroihini lisäsin mausteeksi seesaminsiemeniä, kun niitä sattui kaapissa olemaan. Ja kuten sanoit, pullat ovat tosi täyttäviä! Kiitos ja nam!

  8. 12

    Sinini sanoo

    Rrrrrrrrrrakastan näitä ruokapostauksiasi! Olen oikeasti kärsinyt aivan hirveästi ideointipuutteesta jo monta kuukautta vaikka yleensä rakastan ruuanlaittoa ja aina on mielessä reseptejä, mitä haluaisin kokeilla. Kiitoksia siis siitä, että poistit inspispuutteeni! :)

  9. 13

    T sanoo

    Muutama kysysys :) Miten kauan tälläiset kalapullat yleensä säilyvät? Seuraavaan päivään? Pitääkö nämä pyöritellä käsin? Miksei kukaan ole keksinyt laitetta liha-ja kalapullien pyörittelyyn? :D

    • 13.1

      Sanni sanoo

      Rakas T, nämä pallurat on tooosi helppo pyöritellä käsin! ^_^ Sen lupaan! :)

      Kalapullat eivät meidän jääkaapissa ehdi yleensä päivää tai kahta pidempään vanheta koska ne katoavat samantien parempiin suihin, mutta veikkaisin että säilyvät hyvin ainakin 2-3 päivää. Ja näitä voi myös pakastaa.

  10. 14

    T sanoo

    Kiitos vastauksesta! :) Minäkin tykkään kovasti ruokapostauksista ja toivon näitä helppoja, edullisia ja terveellisiä reseptejä!

  11. 16

    lumienkeli sanoo

    Kiva kun jaksoit laittaa reseptit:) Nam!
    Kysyn vielä miten teet noi porkkanat, koska ne näytti tosi hyviltä:)

    • 16.1

      Sanni sanoo

      Pesen ja kuorin porkkanat, paloittelen ja pyörittelen mustapippurilla ja chilirouheella maustetussa oliiviöljyssä. Sitten vain uuniin 200 astetta ja n. 30 minuuttia! :)

  12. 17

    T sanoo

    Se, että olet pienikokoinen ja kulutat vähän selittää varmaan pienet ruokamenosi. Itse olen hoikka ja ”läpipaskalla” aineenvaihdunnalla varustettu. Syön aamupalan kotona, välipalan töissä aamukahvilla, lounaan, toisen välipalan iltapäiväkahvilla, päivällisen ja iltapalan. Aterioita tulee vähintään 6 ja ruokamenotkin ovat tuplasti isommat kuin sinulla :)

  13. 18

    Etusormi sanoo

    Tehty on ja maistettu ja vallan mahtavia olivat! Mä sain tosta määrästä kyllä pyöriteltyä ihan 24 pullaa, että taitaa sun pullas olla vähän isompia :D. Laitoin joukkoon kevätsipuli- ja persiljasilppua ja rouhittuja saksanpähkinöitä. Tuohon lisukejuttuun vielä vinkki: sinne uuniin kannattaa laittaa porkkanoiden kanssa vaikka pilkottua punajuurta (pestyinä ja kuorineen) sekä lanttua/bataattia/perunaa. Hyviä ovat!

    • 18.1

      Sanni sanoo

      Mä rakastan punajuurta ja teen usein punajuuri-aurajuustovuokaa, mutta porkkanoiden kanssa sitä on hankala kypsentää yhdessä kun punajuuren kypsyminen vie niin paljon kauemman aikaa. Ainakin mulla pieneksikin pilkotut punajuuret vievät yli tunnin, kun taas porkkanat ovat pehmeitä 20 minuutissa. :)

      Kiva kuulla että tykkäsit tonnaripullista! Ne on kyllä hämmentävän hyviä, paljon maukkaampia kuin kaupan valmiit eineskalapullat.

  14. 19

    Etusormi sanoo

    Mä olen kyllä laittanut samalle pellille perunaa, porkkanaa ja punajuurta ja kypsentänyt uunissa 200 asteessa noin 35 – 40 minuuttia. Perunat alkavat olemaan aika hyvin kypsyneitä :) ja porkkanat samoin mutta eivät liian. Punajuuretkin ovat ihan hyviä, eivät tosin aivan yhtä pehmeitä kuin nuo muut, mutta juuri sopivia omaan suuhun :)

    Mieskin yllättyi muuten pullista! Oli alkuun kai ollut vähän epäluuloinen…”kalapullia, pah!” mutta naama oli kuin Hangon keksi pullia syötyään :D

  15. 20

    tania sanoo

    kokkasin tonnikalapullia tänään ja niistä tuli todella hyviä :) varmasti teen toistekin, kiitos hyvästä reseptistä!

  16. 21

    Maranen sanoo

    Nam! Tein näitä tänään ja oli kyllä tosi herkkua. Mieskin tykkäsi. :)

  17. 23

    Heidi sanoo

    Tuunasin ohjetta hiukan, lisäsin taikinaan maissia ja kevätsipulia ja tuli muuten ihan tajuttoman hyviä kalapihvejä! Mieskin tykkäs :) Nää jää meillä ehdottomasti vakkariruokien joukkoon.

    • 23.1

      Sanni sanoo

      Kiva kuulla! :) Tää on kyllä ihan huippuhyvä resepti, voi tuunailla loputtomiin. Mä ajattelin seuraavaksi kokeilla pinaatilla… ^_^

  18. 25

    sanoo

    Resepti on ollut muistilistalla jo pitkään, mutta nyt sitten kokeilin. Koekaniinina oli kalaruokiin kielteisesti suhtautuva mies ;) Otin em. huomioon ottaen pienen riskin ja maustoin pullat kalamaisesti tillillä. Hyviä tuli, mutta seuraavalla kerralla voisin kokeilla enemmän ja erilaisia mausteita. Miehelle kelpasi niin hyvin, että otti lisää, mutta eihän se ihan periaatteesta voinut ääneen kehua kalaruokaa ;D

  19. 26

    Kirsi sanoo

    Lisäsin joukkon jääkaapissa vanhentuneet rucolat sekä cashew-pähkinörouhetta :) Jauhot korvasin Fibrexillä, mutta olisi saanut desin sijasta laittaa parikin, tai turvotuttaa vähän aikaa. Näihin saa hyvin piilotettua kaikkea ”jämää”. Kiitos ohjeesta, en tonnikalasta niin välitä, mutta hyviä silti tuli! Ja paistoin paljossa öljyssä pinnan oiiiikeen rapeaksi.

  20. 27

    Emma sanoo

    Kiitos, Sanni! Tein näitä äsken ja on hyvää. Tein antikarppiversion korppujauhoilla ja kylkeen uunijuureksia. Ulkonäkö ei ole kyllä yhtään kaunis, mutta pidän silmät kiinni syödessä. Pullat jotenkin levisivät paistaessa. Mums!

  21. 28

    Mmiia sanoo

    Omnonomonom.. oli niin maukasta, että tulee varmasti tehtyä toistekin. Ah. Ja tosiaan, ei noita pullia montaa jaksa mauskuttaa kun tulee jo massu täyteen :)

  22. 29

    Anna sanoo

    Voi että, olen jo pitkään haaveillut näistä pullista ja nyt tuli viimein se hetki että toteutin ne! En tiedä mikä meni pieleen kun maistui jotenkin kitkeriltä… :( Tonnikala oli vedessä ei öljyssä mut eikai se vaikuttanut asiaan. Ja murskasin joukkoon pinjansiemeniä ja yrtteinä ihan vaan kuivattua tilliä ja basilikaa. Oisko vika ollut niissä kun ei ollut tuoreita? Höh, olisin niin halunnut tykätä näistä! Jospa syyllinen onkin tämä flussa, ehkä se vääristi makuhermojani!! :D
    Mut nuo uuniporkkanat oli ihan loistavia, kiitos siitä!

    Ai niin muuten, suolana oli ruususuola, voisko se vaikuttaa?? :D

    • 29.1

      Sanni sanoo

      Tuo öljy kyllä pehmentää tonnaripullien makua ja tekee koostumuksesta muutenkin paremman, mutta vaikea uskoa että sen puute sentään tekisi mausta kitkerän… Ikävä kyllä en osaa lähteä yhtään veikkailemaan mikä tuon kitkeryyden toi, tonnarihan ei itsessään ole kitkerää joten mausteisiin sen luulisi liittyvän… :/

    • 29.2

      Elisa sanoo

      Pinjansiemenet luultavasti syynä. Lainaus Eviran sivuilta:

      ”10. Pinjansiementen syömisen jälkeen suuhun voi jäädä karvas ja metallinen maku, joka peittää alleen muut maut ja voi kestää jopa viikkoja. Onko se vaarallista?

      – Oireet ovat varsin epämiellyttävät, mutta niistä ei aiheudu vaaraa terveydelle. Saksalaisselvityksen mukaan syynä saattaa olla pinjansiemenissä luontaisesti esiintyvät triglyseridit, jotka muodostuvat glyserolista ja pitkäketjuisista tyydyttymättömistä rasvahapoista.

      Kaikki pinjansiemenet eivät aiheuta oireita, vaan ikävän jälkimaun kehittäneet siemenet ovat olleet lähes poikkeuksetta peräisin Kiinasta. Saksalaistutkijat arvelevat, että kyse on kenties jostain tietystä pinjalajikkeesta, mutta asiaa ei ole tutkittu perusteellisesti.

      Oireet saattavat johtua myös siitä, että pinjansiementen joukkoon on päässyt pihkaa tai jonkin toisen kasvin siemeniä.”

      http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/asiakokonaisuudet/vierasaineet/usein+kysyttya/

  23. 30

    Annakaisa sanoo

    Näistä on tullut ihan meitin lemppareita! Saa kilvan miehen kanssa syödä, ettei lopu kesken :D Jaa nää on superkäteviä ottaa evääksi töihin. Kiitos Sanni tästä ohjeesta :)

    • 30.1

      Sanni sanoo

      Mä tein viimeksi sellaisen version johon heitin sekaan myös vähän linssejä, aijjai että oli hyvää! ^_^ Näitä voi tosiaan varioida vaikka miten.

  24. 31

    somppis sanoo

    Hola!

    Perfect, jo pitkään oon himoinnu tonnikalapullia mut aina ku alkaa funtsii mitä kokkais ne jotenki unohtuu. Nyt ei unohtunu! Laitoin kaks munaa ja murskasin ite korppujauhot kuivist leivist. Tuli hemmetin hyvää. Juustoraasteena käytin avocadopastan jämiä – pecorinoa ja parmesania ja yrttinä tilliä. Heitin taikinaan seeaminsiemeniä ja pyörittelin valmiit pallerot siemenissä ennen ku paistoin. Ihanan rapee paistopinta! Lisukkeeks maa-artisokkamuhennosta ku sellasia sattu kaapissa norkoilee. Nam.

  25. 32

    Maria sanoo

    En ole aiemmin tajunnut kokeilla tätä reseptiä, vaikka olenkin jutun jo tuolloin 2012 lukenut. Pakko tulla kiittämään, että aivan tajuttoman hyvä resepti, kiitos sen jakamisesta Sanni! :) Tästä tuli kyllä kertaheitolla ihan suosikki.

    • 32.1

      Sanni sanoo

      Jee, taas uusi tonnaripullafani! ^_^ Ne on kyllä parhaita – ja reseptiä voi varioida vaikka kuinka heittämällä joukkoon mitä nyt mieleen tulee! :) Itse olen viime aikoina ollut kovin ihastunut versioon, jossa on tonnarin lisäksi valkoisia papuja ja porkkanaraastetta.

  26. 33

    sanoo

    Kiitoksia ohjeesta! Pakko kommentoida, kun aluksi suhtauduin vähän epäilevästi tähän ohjeeseen… Päätin kuitenkin kokeilla ja näistä taisi tulla heti uusi lempparini! :)

  27. 34

    Elina sanoo

    Tää ohje on ollu mulla ikuisuuden kirjanmerkeissä, ja onneksi viimein tajusin kokeilla! :)

    Tuli kyllä ihan superhyviä :) Mua hirvitti kaupassa noiden pinjansiemenien hinta, niin laitoin ronskisti cashew-pähkinöitä. Lisäksi basilikaa, cayennepippuria, mustapippuria ja valkosipulia mausteeksi.

    Ja hyvin toimii myös veteen säilötyllä tonnikalalla. Mua ällöttää joku siinä öljysessä, joten ei ollu vaihtoehto :D

    • 34.1

      Sanni sanoo

      Jee, kiva kuulla että maistui! :) Pinjansiemenet voi tosiaan korvata melkein millä vain, kaikki pähkinät tuovat kivaa rousketta ja tekstuuria :)

  28. 37

    Ninde sanoo

    Pitkästä aikaa tein näitä, noin puoli vuotta oli taukoa välissä. 13-vuotias tytär sanoi ”ei ollu ees pahoja”, mikä on varmasti paras palaute, minkä voi kuulla! Pitäähän tällaiset kehut siis laittaa eteenpäin :D

  29. 38

    Jompula sanoo

    Kiitos ohjeesta Sanni! Olen saanut paljon vaihtelua ohjeistasi ruokavaliooni. Tein aika isoja pullia ja jaksoin just ja just syödä niitä kolme ja mies myös. Ja yleensä ollaan molemmat kovia syömään. :D Mitä vaan voi näköjään tehdä vhh:na. Lupasin miehelle tehdä ensi viikonloppuna voileipäkakkua ohjeellasi. Kuulostaa herkulliselta!

  30. 39

    Kukka sanoo

    Tänään vihdoin kokeilin näitä. Olipas hyviä :) Tein tuolla herkkuversiolla ja kyllä kannatti. Mutta nyt mulla on vielä paljon sitruunamelissaa, jota ostin ekaa kertaa elämässäni. Joten kysymys kuuluu, että olisko sulla heittää kehiin jotain toista reseptiä tai muuta vinkkiä, miten käyttää sitruunamelissaa?

    • 39.1

      Sanni sanoo

      Sitruunamelissa on tosi hyvää esim. pirtelöissä tai sitä voi pilkkoa vaikka rahkan sekaan tai heittää salaattiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.