Ruma mötkö taipui maukkaaksi murkinaksi

Muistatte, kun kerroin teille ehkä rumimmasta ruoka-aineesta johon olen törmännyt – tempeh. Tai tempe, miten kirjoitusasu toimii suomeksi paremmin (koska h ei joka tapauksessa äänny).

Kiitos teidän vinkkien, sain kuin sainkin tuosta rypyläisestä ”avaruuskuutiosta” valmistettua oikein makoisat sapuskat! :)

Tempe_ruoka1

Niille jotka eivät aiempaa juttua lukeneet ja joille ruoka ei ole tuttu: tempe on kakkumainen, sienirihmaston yhteensitoma massa fermentoituja kokonaisia soijapapuja. Sitä voi tehdä muistakin palkokasveista tai viljasta, mutta soija on yleisin.

Tempen maku jakaa mielipiteitä, ja omaakin mielipidettä oli lopulta vaikea muodostaa. Tämä on kieltämättä ehkä persoonallisimman makuista proteiinia mitä olen elämässäni maistanut. Maku ei ole paha mutta erikoinen – voin kuvitella että siihen voi pikkuhiljaa jopa koukkuuntua. ”Suutuntuma” oli juuri sellainen mitä tempen ulkonäön perustella odottaisikin – kuin söisi hyvin isorakeista, yhteenpuristettua, friteerattua riisikönttiä. Aika miellyttävä rakenne, pureskeltavampi kuin tofu. Mausta tuli ensimmäisenä mieleen savuisuus ja paahteisuus… Jotain lihaisaakin aromissa on. Tempen yhteydessä usein mainittua pähkinäisyyttä ja sienimäisyyttä en maistanut.

Tempe_ruoka2

Mutta sitten niihin ruokiin! Tein kaksi erilaista kokeilua teidän vinkkienne pohjalta.

Vinkki #1: paista tempeä chilin, valkosipulin ja inkiväärin kanssa. Kuulosti hyvältä ja simppeliltä! :) Tästä lähtöasetelmasta päädyin seuraavanlaiseen tuotokseen:

Tempe_ruoka_3

Kuutioin puolikkaan tempe-mötikän. Kuumensin pannussa öljyä ja kuullotin siinä tuoretta chiliä, valkosipulia ja raastettua inkivääriä. Heitin joukkoon tempet ja paistelin kunnes olivat ruskistuneet.

Hmm. Mitäs sitten? Joku kastike? Tähän sopisi tomaatti. Ja tietysti sekaan jotain kasviksen tynkää.

Poistin kaiken pannulta – siirsin tempet omalle lautaselleen ja kaavin reilusti ruskistuneet chilit, valkosipulin ja inkiväärin omalle lautaselleen odottamaan paluuta kastikkeeseen.

Kuutioin sipulia ja vihreää paprikaa ja suikaloin porkkanaa. Pannuun kuullottumaan ja sekaan uusi tuore satsi valkosipulia ja raastettua inkivääriä. Kasvisten kypsyttyä kaadoin päälle tomaattimurskaa ja lisäsin joukkoon aiemmin ruskistuneen chili-valkosipuli-inkivääri-erän. Annoin pulputella hiljalleen tovin ja maistoin. Hmm-momentti numero 2. Kyllä tämä kaipaisi vielä jotain muutakin maustetta. Mutta en tiedä mitä.

Tempe_ruoka6

Googlasin ”intialainen tomaattikastike” saadakseni ideoita. Törmäsin tähän reseptiin. Kappas, siellähän oli myös chiliä, inkivääriä ja valkosipulia. :) Nappasin ohjeesta juustokuminan ja korianterin ja lisäsin niitä pannuun. Välimaisto. Vielä vähän makeutusta kiitos. Lisäsin steviaa. Lirautin joukkoon myös soijakastiketta jota tunnun tuikkaavan melkeinpä kaikkiin kastikkeisiin ja saattoipa pannuun kaatua vähän ruokakermaakin makua pyöristämään. Nyt alkaa saavuttaa valmiutta..!

Yhtäkkiä mieleeni pälähti paneer – tuo ihana tuorejuusto jota saa nepalilaisissa ja intialaisissa ravintoloissa. Oijoi kun se sopisi tähän mössöön…! No mutta kotimainen leipäjuustohan on paneerin kaukainen ”serkku”! Sitä löytyy aina meidän jääkaapista, joten ei kun viipaloimaan muutama mehukas pala ja tomaattikastikkeen joukkoon. Juustopalojen alkaessa sulaa heitin joukkoon myös tempet.

Annos ei voittaisi ulkonäkökehuja Tomi Bjöckiltä, mutta hyvää oli! :) Ihanat juusto”klimpit” kruunasivat pöperön.

idTempe_ruoka_gadogado

 

Vinkki #2: Indonesialainen Gado Gado eli kylmistä ja lämpimistä kasviksista, keitetystä kananmunasta, tempestä ja maapähkinäisestä kastikkeesta koostuva ruoka. En ole tällaisesta koskaan kuullutkaan, mutta tulevaisuudessa Gado Gado tulee varmasti vierailemaan lautasellani useamminkin! Totaalisen eri makuista mitä olen tottunut itse kokkaamaan, indonesialaiset maut eivät ole minulle lainkaan tuttuja.

Käytin tätä ohjetta oman jää- ja maustekaappini sisällön mukaan varioiden. Tamarinditahnaa, kalakastiketta ja vaaleaa soijakastiketta piti hakea erikseen kaupasta, en ole niitä koskaan ennen käyttänyt.

Aloitin paistamalla kuutioidut tempet sellaisinaan ilman mausteita pannulla öljyssä. Siirsin 100-asteiseen uuniin odottamaan (että pysyvät lämiminä).

Kastike

1 valkosipuli

1 chili

–> Murskasin morttelissa .

n. 3 dl kasvislientä

2 dl kookosmaitoa

1 runsas rkl maapähkinävoita

1 runsas tl tamarinditahnaa

ripaus steviaa

pieni loraus (vajaa rkl) kalakastiketta

pieni loraus vaaleaa soijakastiketta

puolikkaan limetin mehu

Yhdistin kasvisliemen, kookosmaidon, murskatun chilin ja valkosipulin ja kaikki muut ainekset ja sekoittelin sauvasekoittimella.

Tempe_ruoka5

Kasvispohja

Kuorimaveitsellä suikaloitua porkkanaa, höyrytettynä

Kiinankaalia, höyrytettynä

Tuoretta pinaattia, höyrytettynä

Tuoretta suikaloitua kurkkua

Raakaa punasipulia

Kovaksi keitettyä kananmunaa

Kokosin kasvikset lautaselle. Lisäsin päälle tempet ja mikrossa kuumaksi lämmitetyn gado gado -kastikkeen.

.

Makeaa, jännää, todella maukasta!

Tempe_ruoka4

Seuraavana päivänä tein vielä hiukan eri version eri kasviksilla ja lisäsin päälle seesaminsiemeniä. Kastike on niin voimakkaan makuista että tempejä ei tosiaan tarvitse maustaa millään.

Taas on saatu uusia makuelämyksiä perustonnikalojen ja pakasteseitin rinnalle! :) Kyllä ruoka on <3

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Kiva, että tulit kaveriksi tempehin kanssa! Itsekin olin aikoinani sitä kohtaan varsin epäluuloinen, mutta ensimmäisellä kerralla varovaisen maistamisen jälkeen sain pidätellä itseäni, etten kaapinut koko lopputarjottimellista lautaselleni. :D (Tapahtui häissä, joissa oli vietnamilainen kokki, että taisi tietää mitä teki..) Tosin itsehän söisin varmaan vaikka peltiämpärin, jos se tarjoiltaisiin leipäjuuston, chilin ja inkiväärin kanssa.

    • 1.1

      Sanni sanoo

      Tosin itsehän söisin varmaan vaikka peltiämpärin, jos se tarjoiltaisiin leipäjuuston, chilin ja inkiväärin kanssa.

      :D

  2. 2

    anu sanoo

    Herkullisen näköistä ruokaa, mutta erityisesti pidin tämän jutun mahtavasta otsikosta :D. Suomen kieli on kyllä hienoa!

  3. 3

    ella sanoo

    Vaikka oma tempemokailu on vielä tuoreena makumuistissa, niin kyllä näitä kuvia katsellessa tekisi mieli antaa kyseiselle yökkömötkäleelle uusi mahdollisuus. Ehkä kuitenkin ensin jonkun kokeneemman tempekokkailijan valmistamana :)

  4. 4

    Terttukerttu sanoo

    Juurikin tässä googlasin kyseistä tuotetta! Mistä pk-seudulla saa tempehiä noin isoissa klönteissä?
    Kiitos kaunis vinkistä! :)

    • 4.1

      Sanni sanoo

      Mistä pk-seudulla saa tempehiä noin isoissa klönteissä?

      Omani ostin Ruohonjuuresta eli sieltä ainakin löytyy :) Myös Ekolossa myydään saman tuottajan tempeä. Klöntissä on tavaraa noin 2-3 annokseen nälästä riippuen, eli ei se mikään kovin iso ole.

    • 4.2

      Pale sanoo

      Helsingistä halvimmat tempet ja tofut saa Hakaniemen Vii Voan -nimisestä itämaisia elintarvikkeita myyvästä liikkeestä!

  5. 5

    hemppis sanoo

    tempeh on yksi minun lempi lisukkeista indo keittiöstä :) joskus jos en jaksa kokata niin ostan tempea valmiiksi paistettuna ja maustettuna indo ravintoloista. Gado gado näyttää oikein hyvälle, tosi samanlaista mitä itse teen, mutta peanut butterin sijasta käytän sate-kastike tahnaa, jossa on jo mausteita omasta takaa, mutta ei ehkä se terveellisin vaihtoehto. ja seesaminsiementen sijaan laitan kookoshiutaleita, sairaan hyvää :)

  6. 6

    momo sanoo

    hei mahtavaa, tätä onkin pakko kokeilla kunhan vaan käsiini saan! vaikka olin vuosia kasvissyöjä, niin ei tullut koskaan kokeiltua. jostain syystä olen sotkenut sen aina mielessäni seitaniin ja sitten vaan luullut, etten voisi sitä syödä! ja eipähän tuolla ole niin hyvä saatavuuskaan kuin tofulla… kiitos siis tästä postauksesta, voi olla, että uusi prode-lähde on löytynyt munkin ruokavalioon! :)

    sitten kysymys ihan toisesta aiheesta :) sullahan on sellainen ysl:n vaahtoluomiväri? oletko saanut sen pidettyä käyttökelpoisena? omani on mennyt ihan kuivaksi klöntiksi (vaikka olen erittäin huolellinen purkin korkin kanssa!! >:( ). olisiko sulla vinkkejä, millä sitä saisi notkistettua? muistaakseni ainakin UDPP:stä on jotain notkistusvinkkejä, mutta tuolle ysl:lle en löytänyt vaikka miten etsin… enkä usko että sekään päättyisi hyvin jos alkaisin vaan summamutikassa liruuttelemaan purkkiin kuumaa vettä tms :D ärsyttää kun noin arvokas tuote menee pilalle huolellisesta säilyttämisestä huolimatta…

    • 6.1

      Sanni sanoo

      sullahan on sellainen ysl:n vaahtoluomiväri? oletko saanut sen pidettyä käyttökelpoisena?

      Kyllä, mulla on kaksikin, ja ovat menneet kuivahkoiksi :/ Kyllä niitä saa vielä käytettyä mutta jälki ei ole enää entisenlaisensa. Valitettavasti en osaa sanoa millä sitä saisi mahdollisesti elvytettyä… En tiedä voisiko Inglotin Duralinesta olla apua..? Sehän elvyttää kuivahtaneet geelilaineerit, mutta vaikea sanoa toimisiko se myös vaahtomaisen koostumuksen notkeuttajana. Pitäisi kaivaa pieni pallura YSL:ää purkista ja sekoittaa erikseen Duralineen, sillähän se selviäisi. :) Mun on pitänyt jo pitkään ostaa Duraline kun niin monet geelilainereistani alkaa olla kuivia, täytyykin tehdä myös tuo YSL-kokeilu.

  7. 7

    sanoo

    Nyt taisi selvitä, mitä söin tänään turkkilaisessa ravintolassa. En tunnistanut, mutta nyt kuvista – tempeh! Oli laitettu pieneksi pullaksi salaatinlehden päälle. Kädellä suuhun.

  8. 8

    Glotter-Bäckerin sanoo

    Gado Gado oli ihan loistavaa! Suosittelen muillekin Tempeh-aloittelijoille, mahtavat maut ja helppo homma. Itse välttelen paistohommia ( ja kuulun laiskiaisiin) joten paahdoin tempen ja kasvikset uunissa (kiertoilma 200C noin 15min). Tuli mukavan rapsakoita, etenkin kukkakaalin lehdistä. Tempelle ripaisin vähän soijasoosia niskaan, ihan noin varuilta :D

    Tätä lisää!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.