Rahaa joka maksaa

Mä sain eilen nostettua rahaa. – Mutta vasta kolmannelta automaatilta. Kyllä siinä alkoi jo kylmä hiki nousta.

En kertakaikkiaan tajua mitä Kreikan pankeille ja automaateille on tapahtunut viime vuoden jälkeen – mitä on muuttunut? Ikinä ei ole ollut pienimmänkään kyläpahasen automaatilla mitään ongelmaa suorittaa Debit-nostoa, ja nyt sitten suurimmankaan kaupungin automaatit eivät siihen suostu. Olen saanut kuulla automaattien kaikki mahdolliset herjat. ”You have exceeded your daily limit” (no en – juurihan olin nostoa vasta yrittämässä ja summa kaukana daily limitistä). ”Card not accepted.” Ja tämä on ihan paras; ”Temporarily out of service”. Yhdessä pankissa henkilökuntakin tuli ulos automaatille katsomaan kun ei meinannut uskoa että koje saattoi sanoa näin – se ei nimittäin suinkaan ollut ”out of service” muille asiakkaille. Ei minun edessäni oleville eikä minun jälkeeni tuleville. Vain minun  korttini kohdalla se sanoutui irti palveluksesta.

Kreikkalaiset pankit eivät keksi asialle mitään selitystä, ei myöskään oma pankkini. Sieltä vain todetaan, että ”Ongelma on yleinen ulkomailla yhdistelmäkorttia käyttäessä.” Aijaa? No mikä järki koko kansainvälisessä Debit-ominaisuudessa sitten lopulta on, jos ”ongelmat ovat yleisiä” vielä usean vuodenkin jälkeen korttien lanseerauksesta? Olisiko kannattanut lanseerata kortit vasta kun teknologiakin on ehtinyt mukaan?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Myöhään keskiviikkoiltana, luettuani kommenttejanne koskien luottolimitin vapautusta, päätin kuitenkin kokeilla lyhentää luottokorttilaskuani. Vaikka se ei nettipankin laskutustiedoissa näykään ennen eräpäivää. Olin niin väsynyt ja huolissani, että ajattelin etten menetä mitään jos kokeilen. Ehkäpä luottoa kuitenkin palautuisi, vaikkei maksu näy laskutiedoissa?

…ja juuri näinhän se oli! Aamulla luottoa oli palautunut maksamani summan verran. Ålandsbankenin nettipankki siis vain toimii niin epäloogisesti, että luottokorttilaskun lyhennys ei näy laskutiedoissa ennen eräpäivää. Suoritus kuitenkin palauttaa limittiä.

Jess!

Viimeisimmässä luottokorttilaskussani silmään pisti summa, jollaista en ole tottunut näkemään. Luottokorko. Täh? Korkoahan menee vasta jos ei maksa koko laskua kerralla, lyhennyksen ja kokonaissaatavan erotuksesta.

Pankin kanssa jutellessa sitten selvisi, että luottopuolelta tehdyt käteisnostot kerryttävät aina luottokorkoa. WTF? Sekin vielä? Debit-puolen nostoista ei korkoa mene.

Ei siis jumalation oikeasti. Maksan 1,50€ kiinteää nostopalkkiota per nosto + 2% nostosummasta, ja näiden lisäksi summista vielä veloitetaan korko, joka lasketaan nostopäivästä seuraavan laskun eräpäivään…! Että ihan kolme eri kulua..! Kyllä tulee kalliiksi päästä käsiksi omaan rahaan..!

WindyAndros2

Eli kun teen käteisnoston luotolta vaikkapa kuun 7. päivä, kun edellinen laskutuskausi on juuri päättynyt, kilahtaa kyseiselle summalle heti 55 päivän korko. En vain pysty ymmärtämään. (Jos lukijoiden joukossa on pankki-ihmisiä niin saatte vapaasti nauraa mulle…) Kotiin päästyä menen samantien pankkiin pitämään juttutuokion jossa nämä asiat saa vääntää mulle rautalangasta.

Meneekö teillä muilla korkoa luottopuolen nostoista..?

Mä en tiedä mitä ihmettä oikein teen seuraavilla Kreikan matkoilla. Ei helevetti mitkä ongelmat. (Eikö kiroilu savoksi kuulosta vähän lempeämmältä…) Eikä ihme ettei pankkia juuri kiinnosta – pankkihan on vain tyytyväinen jos Debit-nostot eivät onnistu, koska se tällöin pääsee perimään korkoa Credit-nostoista.

Vaihtoehdoiksi tulevaisuudessa jää siis nostaa luottolimittiä (–> korkeampi vuosimaksu) ja maksaa kiltisti korot Kreikan nostoista, tai ottaa riski ja kantaa koko matkabudjetti käteisenä mukana Suomesta –> ei mitään kuluja.

Tai matkustaa muualle kuin Kreikkaan jossa Debit kenties toimii?

huokaus.

Kuvituksena tuulinen auringonnousu Androksella.

– Vaikka nämä rahajutut ei kyllä hymyilytä niinkuin kuvissa.

 P.S. Hei – hyvää keskustelua ja hyviä vinkkejä kommenteissa! Lisää vain, kiitos! :) Nyt selvitetään parhaiten ulkomailla toimivat kortit ja pankit!

Erityisen kiinnostunut olen kuulemaan, jos joku on reissannut nimenomaan Kreikassa tämän vuoden puolella ja onnistunut tekemään Debit-nostoja. Ainakin yksi esimerkki ongelmattomasta Debit-nostosta Skopeloksella on jo raportoitu – konkreettinen todiste siitä, että vian täytyy olla mun kortissa eikä automaatissa. (Skopeloksella kun ei ole kuin kaksi pankkia ja automaattia mistä nostaa rahaa, ja mulla ei onnistunut kummassakaan). Voin sitten esittää nämä esimerkit pankkipalaverissa, jos yrittävät väittää että ongelmat ovat Kreikan päässä.

Kommentit
 1. 1

  Maija sanoo

  Moi sanni! Ålandsbanken ei ole mulle tuttu, mutta Nordeassa käteisnostoista luotolta peritään kiinteä nostopalkkio, muistaakseni 2€ ja sen lisäksi muistaakseni 2%n provisio noston määrästä. Mitään ylimääräistä korkoa rahalle ei joudu maksaan. Eli kait näissäki on vähän eroja pankkien välillä. Hauskaa loppureissua!

 2. 2

  Kaisa sanoo

  Sanni, sun reissu vaikuttaa niin kadehdittavalta!! :) Ihania kuvia.. Reissasin kesällä Saksassa ja Hollannissa. Varasin mukaan vähän käteistä ja nappasin matkaan debit/credit kortin. Yritin maksaa Hollannissa debit puolella kaupassa ostoksiani, ei onnistunut. Ok, Hollannissa tulee kaupassa usein ongelmia, jos ei ole maan omaa korttia. Kävelin nostamaan rahaa automaatista. Eikä onnistunut sekään. Näytössä luki vain ”you have exceeded your daily limit”. Mikä ei ollut mahdollista. Samaista korttia olin käyttänyt vuosi aiemmin Hollannissa ja hyvin olin saanut debit puolelta eurot käsiini. Paniikissa jo mietin, kuka on onnistunut hakkeroitumaan tililleni.. Sama yritys Saksan puolella, ja siellä sama juttu; you have exceeded your daily limit eikä kaupassa maksaminen onnistunut. Ok, ulkomailla ei nyt kortti toimi, vingutetaan siis visaa. Tulin Suomeen ja yritin maksaa ravintolassa debit puolella laskuani. Ei onnistunut. Automaatille nostamaan rahaa; kate ylitetty, muka, ja automaatista otetun tiliotteen saldo ei pitänyt millään tavalla paikkaansa tilillä olevan saldon kanssa. WTF?! Laitoin pankkiin monta viestiä, ja joka kerta vastaus oli, että ulkomailla on usein ongelmia korttien kanssa. Joo, ymmärrän, mutta kun ei toimi kortti Suomessakaan ja miten on mahdollista, että tiliotteessa on aivan eri saldot automaatista ja nettipankista katsottuna??!! Soitin ja laitoin viestiä pankkiin monta kertaa, mitään syytä he eivät osanneet kortin toimintaan kertoa, mutta sain lopulta uuden kortin, joka ainakin toistaiseksi toimii. Toivottavasti saat siellä rahahommat sujumaan. Upeaa loppureissua sinulle!! :)

  • 3.1

   Sanni sanoo

   No se tuntuu kyllä näissä tunnelmissa myöskin erittäin harkittavalta vaihtoehdolta.

 3. 4

  Tara sanoo

  Mä joko vaihtaisin pankkia kokonaan TAI avaisin toiseen pankkiin (esim. OP toiminut mulla moitteetta ympäri maailmaa) tilin, johon hankkisin vain debit-kortin, jonne voisin siirtää rahaa toiselta tililtä, jos ensimmäinen kortti ei toimi. Olen 100% varma että toimimattomuus johtuu Ålandsbankenista. :(

 4. 5

  Jojo sanoo

  Kannattaa Sanni tsekata S-Pankin Visakortti! Ei minkäänlaisia vuosi- tai kuukausimaksuja, ihan sama minkä luottoraja sulla siinä olis. Eikä mun mielestä todellakaan minkäänlaisia korkokuluja nostoista, tosi erikoista…Ja laskutuspalkkioitakaan ei ole, itse oon ollut tosi tyytyväinen.:)

   • 5.1.1

    MinnaK sanoo

    S-pankin Visalla en ole ulkomailla rahaa nostanut, mutta ainakin Espanjassa pelittää maksut luotolla hyvin.

    • 5.1.1.1

     MinnaK sanoo

     Ja luotolta nosto maksaa muistaakseni suunnilleen saman kuin Nordealla, eli jotain tyyliin 2e + 2% noston summasta, mutta muita kuluja ja korkoja ei ole.

   • 5.1.2

    Nimetön sanoo

    Meillä S-Pankin Debit-maksut onnistui Saksassa, mutta käteisnostot ei :( Juurikin tuli noita, että automaatti ei olisi toiminnassa jne. Ainoa, mikä on toiminut kaikkialla, on OP:n Visa Electron :D

    • 5.1.2.1

     Kirsi sanoo

     Mullakin on aina toiminut OP:n Visa electron hyvin! Oon käyttänyt sitä jenkeissä ja ympäri Eurooppaa (myös esim Kreetalla), eikä ole ollut ongelmia maksamisessa tai nostoissa. Varakorttina on Stockmannin (Nordean) Mastercard, siinä ei vuosimaksua, joten sopii musta hyvin ns.varakortiksi :)

     Kiitos superkivasta blogista ja hyvää reissun jatkoa, korttiongelmista huolimatta!

   • 5.1.3

    elli sanoo

    Mulla on toiminut: Thaimaa, Saksa, Turkki, Jordania, Bosnia-Herzegovina, USA ja Kanada.. Sekä nostot että maksut. :)

 5. 6

  Kuuku sanoo

  Sun pankilla saattaa olla tähän joku ratkaisu, eli kannattaa mennä kysymään. Meillä on joku erityinen matkustus-visa -kortti (pankin paketti siis), jossa on hieman (olisiko 20e) kalliimpi vuosimaksu mutta josta ei mene mitään erityisiä ulkomaannostomaksuja. Tulee siis halvemmaksi jos matkustelee parikin kertaa vuodessa ja ainakin on aina lähes kaikkialla toimiva kortti. Kannattaa myös kysyä että onko mahdollista saada erikseen Visa ja Debit-kortti. Saksassa näitä ei ainakaan edes yritetä tunkea samalle kortille, ehkäpä siksi että ei joka paikassa toimi luotettavasti. Periaattessahan sä voit tehdä myös niin että otat pankkikortin (Debit) vaan omasta pankista ja luottokortin jostain muualta niin saat kortit varmasti erikseen.

  • 6.1

   Sanni sanoo

   Kannattaa myös kysyä että onko mahdollista saada erikseen Visa ja Debit-kortti.

   Ålandsbankenista ei saa (enää) Visaa, mutta mulla on erikseen Debit/Credit Mastercard ja pelkkä Debit Mastercard. Jälkimmäisellä rahan nosto ei myöskään ole onnistunut.

 6. 7

  Laura J. sanoo

  Mä hankin kesällä credit/debit kortin helpottaakseni elämääni. Toisin kävi. Viimeviikolla kans yritin nostaa Ateenassa käteistä ja vasta neljännestä automaatista sain debitillä nostettua! Minunkin pankki (säästöpankki) velottaa jotain credit-nostoista.

 7. 8

  Milla sanoo

  Nyt tuo vika on ihan oikeesti jo pankissa. Mulla on yhdistelmäkortti Osuuspankkiin (visa) ja ikinä ei ole ollut vastaavia ongelmia ulkomailla maksamisessa kun sulla. Debit toimii hyvin, kortti käy kaikkiin automaatteihin eikä kuluja tule kuin luotolta nostamisesta muistaakseni 1,5% +1 euro. Ottaisin yhteyttä sinuna pankiin ja keskustelisin sopimusehdoista tai vaihtaisin pankkia…

 8. 9

  Hessu sanoo

  Hei. Heti Suomeen palattua pankki vaihtoon!

  Mun kortilla (Nordea Mastercard, edelleen) ostot, käteisnostot, luottotililtä maksettavat laskut, tilisiirrot ja verkkopankin omasiirrot ovat korottomia niiden jälkeistä laskutuspäivää seuraavaan eräpäivään saakka (http://www.nordea.fi/sitemod/upload/root/content/nordea_fi_fi/henkiloasiakkaat/kortit/pdf/MKMC910DL_SU_022013.pdf, luku 7).

  Käteisnostot luotolta maksaa vähän enemmän kuin sulla, eli 2 eur + 2,5%, mutta debit nostoista vain kiinteä hinta 0,60 eur euroalueella ja Ruotsissa. Ja se että näen verkkopankissa kortin transaktiot, maksaa 0,75 eur/kk.

  Enkä nyt tarkoita erityisesti mainostaa Nordeaa, koska nämä ehdot tietoni mukaan tarjolla muissakin pankeissa… (esim. S-pankki, entinen Tapiola)

 9. 10

  Kaisa sanoo

  Minä olen pari kertaa vahingossa nostanut käteistä luotolle täällä Suomessa. Molemmilla kerroilla OP on perinyt nostopalkkiota 2,90 euroa. Aikamoinen korko 20 euron nostolle: 14,5%! Nyt olen laittanut asetukset niin, etten edes saa nostettua käteistä luoton puolelta (tarvetta siihen ei ole).

 10. 11

  .. sanoo

  A) vaihda pankkia b) avaa ens reissulle tili jostain muusta pankista minne siirrät rahaa.

 11. 12

  Nina sanoo

  no jopas nyt… Debit-puolen kanssa on ollut ongelmia siten, että ulkomailla ei läheskään aina tule sitä debit-vaihtoehtoa maksupäätteissä palkkatilini yhdistelmäkorttini kanssa, vaan on pakko maksaa luotolla (vaikkei haluaisi). Minulla on onneksi säästö/matkatililleni vain debit-kortti ja sillä olen voinut maksaa ihan joka paikassa, myös Euroopan ulkopuolella. Rahaa en ole kyllä ikinä yrittänyt nostaa sillä.

  Yksi ratkaisu voisi olla, että hankit vuosimaksuttoman kortin. Tiedä sitten, että onko niissä korko korkeampi, sillä noita ilmaisia lounaita ei oikein vieläkään ole tarjolla. Mutta jos maksaa laskun kokonaan pois, niin sittenhän se on yksi lysti, että mikä se korko on.

 12. 13

  Heidi sanoo

  Tai sitten se neljäs vaihtoehto: vaihda pankkia!! Onhan se nyt aivan älytöntä, että yhdellä pankilla on vaikeaa ja hankalaa ja dorkat käytännöt, jos (ainakin siis siihen postaukseen tulleiden kommenttien perusteella) muilla pankeilla ei ole vastaavia ongelmia. Itsellä ei ole luottokorttia, ainoastaan Nordean electron, ja hyvin on toiminut myös Kreikassa! Mitä ihmettä sitä tekee kortilla, joka ei täytä tarkoitustaan…

  • 13.1

   Sanni sanoo

   Mitä ihmettä sitä tekee kortilla, joka ei täytä tarkoitustaan…

   Nimenomaan!

   On kyllä todella ihmetyttänyt Ålandsbankenin asenne tässä asiassa. Herranjestas, he kauppaavat asiakkaalle kortin tietyin lupauksin (”voit tehdä nostoja käteisvaroista ulkomaillakin..!), ja sitten kun homma ei toimi, niin todetaan vain että, ”No noissa yhdistelmäkorteissa on aina ongelmia ulkomailla”. Just..! Ja miksi mulla sitten edes on tämä kortti..???

   • 13.1.1

    Sari sanoo

    Oletko muuten huomannut Ålandsbankenilla samanlaista asennoitumista muissakin ongelmatilanteissa? Kuulostaa nimittäin jotenkin niin tutulta. Olen ÅB:n asiakas ollut jo vuosikaudet (miksi?!), ja useastikin ihmetellyt, miksi ÅB:lla on niin epäedulliset ja muutenkin epäasiakasystävälliset käytännöt. Ja kuullut niin miljoona kertaa muilta, että VAIHDA sitä pankkia. Enkä vain oo jaksanut :D Rinnalla mulla on kyllä S-pankki, johon olen ollut tosi tyytyväinen. ÅB:lla meni yhteen aikaan välillä myös ihan ihmeellisiä ”palvelumaksuja”, jotka eivät olleet niitä säännöllisesti toistuvia tai mihinkään palveluun yhteydessä olevia vaan ihan satunnaisia silloin tällöin -maksuja. Vaikket olisi käynyt pankissa, verkkopankissa tai automaatilla, tilannut kuittia, ottanut automaatilla tiliotetta tai käyttänyt korttia yhtään mihinkään, ollut missään yhteydessä pankkiin tai omaan tiliisi. Se oli raivostuttavaa, pienehköjä summia mutta kun ei yhtään tiennyt mistä ”palvelusta” ne muka perittiin. Tuli mieleen se joku elokuva, jossa hakkerirosvot haalivat pienistä pyöristyssenteistä miljoonia…

    • 13.1.1.1

     Sanni sanoo

     Oletko muuten huomannut Ålandsbankenilla samanlaista asennoitumista muissakin ongelmatilanteissa?

     En… aiemmin ei ole oikeastaan ollut ongelmia. Tai siis kyllähän mua kevyesti ilmaistuna harmitti Visan pakkovaihtaminen Masteriin (ja ennenkaikkea laskutuskauden muuttuminen kalenterikuukaudesta tähän ihme kesken kuukauden päättyvään), mutta koska kortti on kuitenkin tähän saakka toiminut niinkuin pitää, olen ollut ihan tyytyväinen.

     Tämän reissun jäljiltä olen kyllä aika kypsä vaihtamaan pankkia, heidän palveluasenteensa on ollut kaukana siitä mitä odotan pankilta. Suureen osaan viestejäni on myös vastattu aivan käsittämättömään ”hyvää päivää kirvesvartta” -tyyliin, ikäänkuin asiakasneuvoja ei edes ymmärtäisi mitä viestissäni ylipäänsä lukee. Minun ihmetellessä miksi debit-nostot eivät onnistu ja automaatti herjaa ”you have exceeded your daily limit” (mitä siis en ollut ylittänyt), saan vastaukseksi ehdotuksen nostaa Luottopuolen nostorajaa. Ja tämä liittyy Debit-puolen nosto-ongelmaan miten..? Sama vastaus kaksi kertaa, vaikka tähdensin että kyse EI OLE luottopuolesta vaan debitistä, eikä nostorajallakaan ole asian kanssa tekemistä. Välillä on tuntunut että olenko jossain pankkipalvelun Candid Camera’ssa….

 13. 14

  Sipe sanoo

  Lyhyesti: vaihda pankkia. Ålandsbankenin palvelut eivät ole, noh, kovin nykyaikaisia. Tai laadukkaitakaan.

 14. 15

  Pipari68 sanoo

  Ihanaa, että sait rahaa. Maksoi mitä maksoi….hehhheh! Ehkä huono vitsi.

  No mutta joo, luottokortilla käteistä nostettaessa menee normaalisti erillinen maksu. Ainakin minulla on aina mennyt erilaisilla ja -merkkisillä luottokorteilla. En tätä mahdollisuutta juurikaan ulkomailla käytä johtuen juuri tuosta maksusta. Otan matkoille mukaan aina yhdistelmäkortin (debit-credit) sekä pelkän debit- tai visaelectronin. Tällä viimeksimainitulla hoidan nostot automaatilla ja saan näin paikallista valuuttaa tai euroja. Luottokortti on mukana just in case, ja käytän sitä lentoasemilla, jos ostan tulkkareita tms. Ja tällä systeemillä on aina pari erillistä korttia siltä varalta, että a) toinen ei toimisikaan (ei ole muuten koskaan tapahtunut ulkomailla)
  b) toinen varastetaan (ei ole tätäkään onnneksi vielä käynyt).
  Viime kesänä heinäkuussa Kreikan saaristossa (Skopeloksella) raha-automaatti toimi kuin unelma, ja debit-kortilla sai rahaa niin paljon kuin jaksoi kantaa. Tai noh, mun tilillä ei ollut niin paljoa….. :)

  • 15.1

   Sanni sanoo

   luottokortilla käteistä nostettaessa menee normaalisti erillinen maksu

   Tämä on toki minullekin itsestäänselvää. Mutta se korko… Voisin vaikka vannoa että vanhoina Visa-aikoina ei mennyt mitään tuollaisia korkoja. Murrr potenssiin 100! >:-(

   Mastercardiin siirryttyäni (pakolla, Ålandsbanken kun ei enää tarjoa Visaa) en ole vielä aiemmin joutunut tilanteeseen, jossa tuon koron kertymisen olisi saattanut havaita. Sillä teen ulkomaan käteisnostot AINA Debit-puolelta, nyt kun se on mahdollista. (Visassa ei ollut DEbit-puolta.) Tai tein – näihin ongelmiin saakka. :(

   Viime kesänä heinäkuussa Kreikan saaristossa (Skopeloksella) raha-automaatti toimi kuin unelma, ja debit-kortilla sai rahaa niin paljon kuin jaksoi kantaa.

   Noniin. Tässä meillä siis on todellakin konkreettinen todiste siitä, että vian on OLTAVA Ålandsbankenin päässä. Skopeloksella on vain tasan kahden pankin automaatit; Nationalin ja Euron. Kummastakaan en onnistunut nostamaan. Jos sinä onnistuit, niin vika ei voi olla automaatissa.

 15. 16

  lallaa sanoo

  mä en tiedä miten isoja budjetteja sulla on, mutta mä reissaan kyl aina käteisen kera, ikinä ei oo mitään pöllitty. oon yksin matkustava nainen. ehkä mä näytän niin köyhältä et en houkuta varkaita? :D rohkenen tosin väittää, että rahat voi myös sijoittaa siten, ettei taskuvarkaat pääse niihin käsiksi, enkä nyt tarkota edes mitään neuroottista tissiliiviin piilottamista vaan esim ison suljetun laukun uumeniin.

 16. 17

  Jo sanoo

  Pankki vaihtoon ja äkkiä?

  Tuli mieleen kun olet muuten niin säästäväinen, niin olethan kilpailuttanut pankkipalvelut? Niissä kun voi säästää pitkän pennin. Esim. s-pankissa on peruspankkipalvelut (tili, verkkopankki, kortit) asiakasomistajille maksuttomat. Melkein kaikissa pankeissa on jonkinlaisia etuohjelmia ja niitä todella kannattaa vertailla.

 17. 18

  Jenny sanoo

  Kyllä minulla menee ainakin maksu jos nostaa luotolta käteistä. Ihan kotosuomessakin. Siksi en koskaan nosta käteistä luotolta, ainoastaan maksan kortilla luoton puolelta jos on tarve. Myös luoton siirtäminen pankkitilille maksaa erikseen. Ainoastaan luotolta kortilla maksaminen on ”maksutonta”. Kyllä minulla nämä ainakin lukee ihan selkeästi kortin ehdoissa.

  Minullakin on joskus ollut vaikeuksia nostaa debit-puolelta ulkomailla, mutta onneksi olen säilyttänyt vanhan visa electronin, joka on toiminut aina, kun debit/credit-kortilla ei ole saanut pankin puolelta rahaa nostettua.

  • 18.1

   Sanni sanoo

   Kyllä minulla menee ainakin maksu jos nostaa luotolta käteistä. Ihan kotosuomessakin.

   Kyllä, tämä on tietysti itsestäänselvää. Nostopalkkiota en ihmettele – vaan korkoa.

 18. 19

  Taru sanoo

  Inhottava kuulla tollasista korttivaikeuksista, toivottavasti sun loppuloma sujuu mutkattomammin!
  Ite en kans näistä pankkijutuista tajua mitään, mutta OP:n Visa Electron SEKÄ yhdistelmä debit/credit Visa on molemmat toimineet ulkomailla ihan kivuttomasti. Että jos pankinvaihtoa ajattelit, niin itellä ei ainakaan ole ollut OP:n kanssa ongelmia. Kesäkuun alussa tuli reilut kaks viikkoa reilattua saksa-hollanti-belgia-ranska-isobritannia -reitillä ja kertaakaan ei ollut yhdistelmäkortilla ongelmia nostamisessa tai maksamisessa, ei luotto- eikä debit-puolella kummassakaan. :-)

 19. 21

  Salig sanoo

  Ålands ja Master on kyllä sellainen kauhuyhdistelmä että itse pinkoisin pakoon ja kovaa! :D Ålandsbankenilla menee omat ja asiakkaiden rahat sekaisin ja Mastercard toimii ulkomailla täysin mielivaltaisesti (esim. Meksikossa ei ollenkaan). Kannattaa valita joku isoista pankeista jos reissaa paljon, ja muutenkin. Kun on paljon valittavia asiakkaita, ongelmat yleensä korjataan myös nopeasti ;) Ja tosiaan ne kustannuksetkin asiakkaalle ovat pienemmät kun pankkimaksupottia maksaa paljon asiakkaita.

 20. 22

  Mango sanoo

  Hei, ihana lukea näitä sun matkakertomuksia.
  Tuli mieleen, että jos automaatti lukee kortista jotain tietoja ja debit-nosto ei onnistunut koska luotto oli ihan tapissa ja vain yksi kortti. Nyt kun siirsit luotolle rahaa, niin jospa debit myös toimisi…

  • 22.1

   Sanni sanoo

   Tuli mieleen, että jos automaatti lukee kortista jotain tietoja ja debit-nosto ei onnistunut koska luotto oli ihan tapissa ja vain yksi kortti. Nyt kun siirsit luotolle rahaa, niin jospa debit myös toimisi…

   Ei, kun debit-nostot eivät ole onnistuneet missään vaiheessa. :( Luotto ei tokikaan ollut tapissa esimerkiksi ensimmäistä, toista ja kolmatta nostoa yrittäessäni. Minulla on kaksi korttia; Credit/Debit ja Debit. Kummallakaan ei onnistunut.

 21. 23

  Anita sanoo

  Sanni, ”helevetti” kuuluu ehkä ennemminkin pohjanmaan (pohojanmaan, heh) murteeseen :) Mutta mikäli eteen laitetaan esimerksisi sana ”voe”, niin silloin se alkaa olla ehtaa savoa!

  Terv. Lukija pohoojoos-pohojan maalta

 22. 25

  Mimosa sanoo

  En ole matkustanut ulkomailla, paitsi Ruotsi ja Norja, mutta niitä ei lasketa + en ole itse korttia vinguttanut (isällä sujui ihan hyvin).

  Itselläni on Nordean Visa Electron ja minun ongelmat ovat ihan suomessa.. Ainoa, missä korttini toimii on Posti. En käsitä.

  Prisma, Valintatalo, S-marketit, Citymarket jne.. Eivät hyväksy korttia eikä ohittaminenkaan onnistu. Joten aina saa juosta automaatilla, onneksi kaikkien kauppojen lähellä on automaatit. Kortti on uusi ja tosiaankin, vain Postissa toimii ongelmitta :D

  Pakko olla aina käteistä tuon korttiongelman vuoksi.

 23. 26

  elina sanoo

  Meillä onnistui miehen kanssa elokuussa Kosilla kaikki nostot ja maksamiset Nordean mastercardilla. Eipä oo tullut mieleenkään, etteivät toimisi. Kreikkaan mennessä otin kyllä käteistä mukaan, mutta yleensä Euroopassa reissatessa en juurikaan käytä käteistä.

 24. 27

  Minna sanoo

  Minulla pankin vaihtuessa Aktiasta Danske Bankiin vaihtui myös Visa Mastercardiin, ja jälkimmäinen on ollut huonompi…esim. Saksassa huomasin heidän suosivat Maestroa ja jäi Ikeastakin ostokset tekemättä koska kelpaa vain Maestro/Visa, ei MC, ei creditillä eikä debitillä.

  Muuten se on toiminut rahaa nostaessa hyvin, tosin kaukaisin nostokokemus on Marokosta mutta silti. DB veloitti debit-nostosta jotain niin pientä, etten sitä muista. Luottopuolen nostoista ei ole kokemusta, mutta sellainen outous kävi kun siirsin rahaa luottotililtä käyttötilille, oletti pankki tietysti, että maksan sen takaisin erissä, en könttänä. Olin ennen kuunvaihdetta ehtinyt palauttaa koko summan takaisin luottotilille, mutta samaan aikaan oli pankilta lähtenyt se luoton ekan erän suoraveloituksen ilmoitus. Käyttötililtäni siis häipyi yksi kk-erä, ja se ilmestyi plussaksi luottotililleni, kun ei ollut mitään mistä lyhentää. Minulla oli siis luottotililläni ”omaa rahaa” maksimiluottomäärän lisäksi, mutta tökerö käytäntö koska luottotililtä rahan siirtäminen (ja varmaan nostaminenkin) maksaa sen 2e, joten sinne jäivät odottelemaan seuraavaa luottokortin käyttökertaa.

  Ei tästä varmaan mitään apua ollut, mutta jos olt vaihtamassa pankkia, ruksi Danske heti yli. Tosi kalliit maksut ja kaiken tekeminen maksaa ;)

 25. 28

  Matilda sanoo

  Itse suosin matkustaessani myös kahden kortin systeemiä. Reilatessa käytin sekä Visa Electronia että Visan kaksoiskorttia – Electronilla kun ei saa välttämättä tehtyä hotelli- tms. varausta. Nykyään kun miehen kanssa on omien henk.koht. tilien lisäksi yhteinen pankkitili debit-kortilla, sitä voi käyttää sujuvasti rahojen vekslaukseen tilien välillä. Aina on joku takaportti!

  Mieheni kävi vuosi sitten hieman pidemmän työreissun ulkomailla, jonne hänelle tilattiin firmansa luottokortti. Kyseinen luottofirma sössi kortin toimituksen kuitenkin niin hienosti, että käytännössä mieheni sai korttinsa vasta tyyliin pitkän reissunsa viimeisellä tai toiseksi viimeisellä viikolla, korttihakemuksen seilatessa missä milloinkin ja kortin tultua aluksi kotiimme Suomeen lukuisista ulkomaillelähettämispyynnöistä huolimatta. Mieheni lopulta saama kortti oli _kolmas_ luottokorttifirman lähettämä. Siihen asti olikin mielenkiintoista koittaa auttaa Suomesta käsin, kun toisen luottoraja paukkui varsin äkkiä (hotellin jokapäiväiset katevaraukset söivät limiitin nopeasti, eikä sitä voinut vapauttaa, kun varausta ei oltu vielä veloitettu oikeasti). Debit-puolelta korttinostot eivät onnistuneet. Aikamoinen solmu tuosta kehkeytyi ja pankin kanssa mies joutui asioimaan useamman kerran hommaa selvittääkseen. Luojan lykky oli, että miehen pontevista vastusteluista huolimatta sain hänet suostuteltua ottamaan mukaansa debit-korttinsa yhteiselle tilillemme, jolta nostot sitten onnistuivat. Tilien välillä venkslaamalla pääsi siis viime hetkellä (alkoi olemaan viikonloppueväät jo melko keveät…) tilinsä varoihin kiinni!

  Viime Kreikan reissulla otimme ronskisti koko budjetin mukaamme käteisenä ja piilottelimme sitä pitkin hotellihuonetta ja laukkuja (tallelokeroa ei saatu toimimaan millään).

 26. 30

  R sanoo

  Hei Sanni, olin Santorinilla heinäkuussa, ja OP:n debit/visa -yhdistelmäkortilla nostin tililtä rahaa useaan otteeseen ilman mitään ongelmia. Ei ole ongelmia missään muuallakaan.

 27. 31

  Vaahtera sanoo

  Visa electronia suosittelisin reissaamiseen! Itsellä on samalle tilille Visa credit-debit yhdistelmä sekä visa electron. Electron ei ole koskaan pettänyt ulkomailla, kun taas toisella kortilla on debitin valitessa mennyt maksu kuitenkin credit puolelta…

  Tsemppiä!

 28. 32

  Tiia sanoo

  Niin ja kaikkialla maailmassa minulla on toistaiseksi toiminut Nordean Visa electron. Myös Kreikassa, tosin ei tämän vuoden puolella… Voisikohan vika kuitenkin olla siinä sun kortissa? Jos siinä on joku mikroskooppinen naarmu tai muu vaurio sirussa? No, sehän selviää oikestaan vasta Suomeen palatessasi…

  • 32.1

   Sanni sanoo

   Jos siinä on joku mikroskooppinen naarmu tai muu vaurio sirussa?

   Toinenkaan kortti, pelkkä Debit, ei toimi…. Eli siinäkin pitäisi sitten kai olla naarmu… :/ Tuntuu aika epätodennäköiseltä.

   • 32.1.1

    Tiia sanoo

    No sitten ei…

    Sitten vaan ehkä pankki vaihtoon. Tai ainakin tili myös johonkin toiseen pankkiin. Johonkin isompaan, esim Nordea tai OP.

    Toisaalta täysin naurettavaa, miten riippuvainen ihminen voikaan olla pienestä muovinpalasta. Varmaan olis meillekin joitain satoja vuosia sitten naurettu, jos olisi kerrottu, että olemme nykyään sijoittaneet kaiken varallisuutemme tämmöisten pienten muovisten läpysköjen taakse:D

 29. 33

  jepjep sanoo

  OP on ehdottomasti paras, koskaan ei ole ollut ongelmia! Sitä on käytetty Kreikassa, Kyproksella, Thaimaassa, Espanjassa, Saksassa, Ruotsissa, Itävallassa jne :)

 30. 34

  Ei-pankkineiti kuitenkaan sanoo

  Hei, kuten otsikossa kirjoitit, raha tosiaan maksaa, ja sen hinnan nimi on korko. Riippuu kortista, ja siihen liittyvästä sopimuksesta, että onko ensimmäinen lainakuukausi (joka usein päätyy täyteen lyhennykseen) maksuton vai ei, ja onko maksuton vain kun korttia käytetään maksuvälineenä vai myös käteisnoston yhteydessä. Eli joku tuossa taisi kehoittaakin miettimään tarpeet, ja sitten etsit itselle sopivan/edullisimman paketin eri korttivaihtoehdoista.
  Mukavaa loppulomaa!

 31. 35

  sanoo

  Inhottavia ongelmia, mutta silti samalla kiinnostavaa ja hyödyllistä kuulla, että tuollaista voi tulla vastaan.

  Mä oon aina käyttänyt Kreikassa ja muuallakin pankkipuolen nostoihin Visa Electronia ja debit/credit-korttia vain silloin, kun olen nostanut luotolta. Vuonna 2007, kun olin ekaa kertaa Kreikassa, Visa Electronilla ei saanut lainkaan nostettua rahaa, mutta seuraavana vuonna ongelma oli kuitenkin jo korjaantunut.

  Sittemmin mulla ei ole ollut koskaan ongelmaa korttinostoissa, paitsi jostain syystä joskus Kreikassa on vaikea saada nostettua rahaa sunnuntaisin (?!). :D Mut debitiä en siis ole tainnut edes kokeilla. Suosittelisin siis omien kokemusten pohjalta Visa Electronia. Sillä oon saanut Laosin pikkukaupungeissakin nostettua käteistä, joten Euroopassa ei luulisi olevan ongelmaa.

  Asuin Kreikassa 2008-2009, ja silloin kyllä oli vielä harvinaista, että esim. ravintolassa olisi voinut maksaa kortilla. Jotenkin toi on jäänyt päälle, joten edelleen maksan Kreikassa melkein kaiken käteisellä. En tiedä, onko siellä mennyt (edes) tässä asiassa kehitys eteenpäin, toivottavasti. :)

 32. 36

  ellaem sanoo

  Kaipailit kommentteja korttien toimivuudesta Kreikassa – olimme mieheni kanssa syyskuun alussa Kreetalla kaksi viikkoa eikä kummallakaan ollut mitään ongelmia nostaa rahaa debit-kortilla.

  Itselläni on Osuuspankin kortti ja miehelläni Danske Bankin. Nostimme rahaa useistakin automaateista Hanian ympäristössä mm. Nationalin ja Euron eikä koskaan jääty ilman rahaa. Tuntuu siis ihmeelliseltä väitteeltä, että vika olisi Kreikan päässä :/

 33. 37

  Pankkivirkailija sanoo

  Pankkien Visa-kortteja hallinnoi aina jokin erillinen korttiyhtiö. Pankin on mahdotonta luvata asiakkaalle, että kortti toimii jossain maassa, koska kukaan ei voi tällaista testata (olen kyllä ilmottautunut vapaaehtoiseksi :). Kyllähän kotimaassakin saatta yksittäiset automaatit/maksupäätteet toisinaan olla epäkunnossa. Ainakin OP-Visalla on tietty kk-maksu kortista ja siihen ei vaikuta kortin luottorja. S-pankin Visa on ilmainen. Ja voit siirtää milloin tahansa rahaa luotolle, ei tarvitse odottaa laskua tms. Samantien vapautuu luottoa taas käyttöön. Käteisen nostosta luotolta menee maksua jonkin verran, mutta ainakaa OP:n kortilla ei todellakaan korkoa tarvitse maksaa.
  Pidemmäksi aikaa ulkomaille lähtevän kannattaa AINA varautua reissuun ainakin kahdella eri kortilla+käteisellä. Tekniikka on aina tekniikkaa ja mikä tahansa voi mennä pieleen.

 34. 38

  Ilona sanoo

  Visa Electronilla on ollut ainakin ennen maksuttomat käteisnostot ulkomailla. Tämän vuoksi pidän kahta korttia, Electronia ja Masteria (jossa myös debit-ominaisuus). Masterilla sitten hoituu maksut tarvittaessa luotolta. Näin minulle pankissa aikoinaan suositeltiin!

 35. 39

  Iloinen matkaaja sanoo

  Mulla on aina matkoilla käytössä pari korttia ja niitten kuluja seurailen kätsysti whatcard- sovelluksella joka mul on puhelimessa.
  (www.whatcard.com) Kuluja tulee titty aina, mutta niitä on mahdollisuus minimida jos on intoa.
  Sillä pystyy matkustellessa seuraa hyvin millä kortilla ja miltä automaatilta kannattaa rahaa nostaa ja se tuo joskus aika sion säätön kuluihin. Se toimii jopa 40 maassa ja kurssi on aina ajantasalla.
  Käteistä en ees hirveesti matkoilla halua turvallisuussyistä pitää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.