Puuromättö

Tänä aamuna heräsin tunteeseen. On saatava puuroa. Teki aivan sairaasti mieli puuroa.

puuro_img_5402

Olen kertonut kaurapuurohulluudestani jo aiemminkin, mutta kuten muidenkin suosikkiasioideni kohdalla, siitä puhuu mielellään usein. Puhutaan tänäänkin, aamuisen puuroeuforiani jälkimainingeissa. :)

Erikoisen mieltymyksestäni tekee se, että kaurapuuro muuttui minulle herkkuruoaksi vasta ruokavaliomuutokseni jälkeen. Aiemmin en kaurapuurosta juuri piitannut. Koko hiilarielämäni aikana se oli viimeinen puuro jota tykkäsin syödä, jääden jonon päähän mannapuuron, riisipuuron ja ruispuuron jälkeen. Kaura oli minusta jo lapsena jotenkin ällön makuista. Kai se oli se beetaglukaanin aikaansaama limaisuus, joka nimenomaan tekee kaurapuurosta erityisen terveellistä muihin puuroihin nähden.

Jätettyäni viljat, kaurapuuro alkoikin maistua. Ihan hullua, että vanhana leipäaddiktina (”jälkiuunileipä is my middle name”) suurin himottava viljaherkkuni ei suinkaan ole lämmin, vastaleivottu ruisleipä, vaan arkinen puuro. Oikeastaan mikään vilja ei aiheuta minulle enää mielitekoja, mutta kaurapuuro on kiistatta bataatin ohella ihanin hiilariherkku jolla herkuttelen aika ajoin.

Kuten tänä aamuna.

Tein ihan kunnon puuromätön.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pelkkä yhden desin standardipuuro ei vie nälkääni, joten minun kaurapuuroni tuunataan roimalla proteiinilisällä. Ja tehdään tuplana, jos se on ainoa ruoka.

Tämän aamun puuroannos rakentui näistä:

vajaa 2 dl suuria kaurahiutaleita

1 rkl kookosjauhoa (tihentää koostumusta ja tuo hyvän kuitulisän)

1 kananmuna

1 valkuainen

2 dl vettä

2 dl soijamaitoa

1 dl raejuustoa

0,5 dl viinimarjoja

1 rkl hasselpähkinärouhetta

1 rkl hampunsiemenrouhetta

suolaa

muutama ruokalusikallinen voita päälle

Ei mikään ihan vähäkalorinen aamiainen :)

puuro_img_5408

Ahhh. Niin hyvää että ei oikeasti sanat riitä. Vielä kun keittää puuron isoista, pidempää keittoaikaa vaativista kaurahiutaleista ja hauduttaa pitkään niin aijjai… Pitkä haudutus tuo puuroon aivan erityisen samettisen koostumuksen. Voisilmä kruunaa herkun – vaikka on kookosrasvakin kyllä tosi hyvää puurossa.

Vinkkinä yksi blogini suosituimmista ruokaresepteistä, taivaallinen uunipuuro jogurttisydämellä <3 Maista niin tiedät… :) Resepti ei ole omani vaan itsekin löysin sen alkujaan toisesta blogista, nyt olen varioinut siitä jo kymmenen eri versiota.

En voi olla puuroautuuteni kohdalla miettimättä, miten hassua on, että monen silmään tylsä terveysruoka voi muuttua minulle  erityisherkuksi. Jollekulle kaurapuuro on melkein pakolla vedettävää terveyspöperöä (sellaisena se suunnilleen minullekin lapsena näyttäytyi), minulle taas hartaasti nautiskeltava herkku. Saan sen syömisestä samanlaisen kokemuksen kuin joku toinen mahdollisesti jäätelöannoksesta.

mansikkapuuro_img_3781

Tiedän, että tällaisen sanominen todennäköisesti ärsyttää monia. Terveellisesti syömisestä kiinnipitäminen ylipäänsä tuntuu olevan joillekin punainen vaate, toisia ärsyttää kamalasti jos joku ei syö kulttuurimme ”perinteisiä” herkkuja eli lähinnä niitä sokeri- tai tärkkelyspitoisia. ’Herkuksi’ määriteltävän kuuluu jostain syystä olla ravitsemuksellisesti heikko, suorastaan epäterveellinen. Eikö ole kummaa?

Näistä perinteisistä, epäterveellisistä herkuista pidättäytymisen täytyy jonkun näkemyksen mukaan pitää sisällään suurtakin itsehillintää ja itsensä riuduttamista. Jos joku väittää muuta, se ei varmaan ole totta ja sisäisesti tuokin ”pullahiiri” kamppailee hurjasti joka kerta kun kulkee korvapuustien ohi.

Totuus on, että kun makean koukusta on kerran päässyt irti ja luopunut sokerin käytöstä, ei kamppailua enää tarvitse käydä. Makumaailman aistimukset muuttuvat täysin. Entiset herkut eivät herätä niitä tuntemuksia joita ne tarjosivat ennen. Sen sijaan tavallinen ruoka alkaa maistua eri tavalla. ”Tavalliset” ruoka-aineet saavat intensiivisemmän maun ja kaikki missä on vähänkään luontaista sokeria (fruktoosia tai laktoosia eli kasvikunnan tuotteet ja meijerituotteet) maistuvat makealle.

Näin ollen arkinen kaurapuurokin voi yhtäkkiä muuttua makunsa puolesta entiseksi ”jäätelöksi”. Niin hassulta kuin se voi kuulostaa. :)

Mitkä ovat teidän arkiruokaherkkuja?

Kommentit
  1. 1

    nnn sanoo

    Oh kaurapuuro on lemppari <3_<3

    Joskus, kun minun oli vaikea syödä, se ja banaani varmaan pelastivat henkeni.

    Molemmat myös parantavat unenlaatua, joten sopivat erityisen hyvin iltapalaksi.

    Kaikille kaurapuurovihaajille on pakko suositella kookosöljyruokalusikallisen lisäämistä puuroon. Sen kun sekoittaa joukkoon, pehmenee kauran maku entisestään. Olen käyttänyt kookosta puurossa niin kauan, että ilman tätä kaurapuuro maistuu todella pistävälle ja liian "terveelliselle". Päälle sitten kylmänä banskua. Mmm…. Tai hyvin kypsää päärynää.

    Nyt tosin kun keksin lidlin kaurasydämet on monen vuoden leipälakkoni loppunut ja olen puputtanut joka päivä leipää ja niin puuro on vaan jäänyt. Nyyh. Mutta kaura kun kaura.

    • 1.1

      Sanni sanoo

      Kookosöljy on todellakin aivan loistava mauste kaurapuuroon :) Voin vain olla samaa mieltä.

      Minäkin olisin varmaan laittanut tänä aamuna kookosöljysilmän voin sijaan, mutta mulla ei täällä Maarianhaminan kämpillä ole tällä hetkellä kookosrasvaa. Joten voikin käy :) On sekin hyvää. Kaurapuuro todellakin kaipaa rasvaisuutta ollakseen parhaimmillaan, jotain pelkkään veteen keitettyä kaurapuuroa ilman rehevää voisilmää en kyllä tykkäisi syödä.

      • 1.1.1

        Heimo sanoo

        Kaurapuuroa vie täälläkin voiton! Itse sitten joukkoon ison lusikallisen maapähkinävoita, banaanin, margaroinisilmän ja öljyä. Nam! ^_^

  2. 2

    Maritee sanoo

    Meillä syödään paljon erilaisia puuroja, mutta useimmin aamupalapöydässä tarjoillaan haudekattilassa pitkään kypsynyttä maitoon keitettyä kauralesepuuroa. Leseistä tehty puuro on astetta maukkaampi kuin hiutalepuuro, eikä koostumus ole mainitsemasi kaltainen kauralle tyypillisen limainen, vaan ihanan samettinen. Suosittelen!

    Uudeksi suosikiksi on noussut ohrapuuro kaikissa olomuodoissaan. Ohra on ihanan aromaattinen ja erittäin terveellinen. Se on ainoa vilja, jota diabeetikotkin voivat huoletta syödä, sillä sen GI-arvo on olematon. Lisäksi se on viljoistamme ekologisin :)

    Juu-u, kyllä puuroja voi näköjään herkästi hehkuttaa. Kaikessa arkisuudessaankin ne ovat ihania!

    • 2.1

      Sanni sanoo

      Mä olen monesti lisännyt leseitä puuroon mutta en ole koskaan keittänyt kokonaan leseistä, jotenkin olen ajatellut etteivät ne edes puuroudu yksinään. Mutta ilmeisesti puuroutuvat..? :)

      Ohrapuuro on kyllä myös ihan taivaallista. Etenkin uunissa tehty. Puurojen aatelia. ”Puuroelämäni” aikana en vain jostain syystä useinkaan jaksanut tehdä sitä. No taidanpa kyllä tietää syyn miksi… ohrapuuro vaatii pidempää kypsytystä ja minähän halusin aina vain pikaratkaisuja, ruoan piti valmistua mielellään vartissa… ;D

      • 2.1.1

        Peikkorukka sanoo

        Kyllä kauralese puuroutuu. :) On itseasiassa itsellä ohrapuuron lisäksi se ehdottomasti suosikkipuuro. Ja tulee mikrossa seitsemässä minuutissa! Kauralesepuuroa voisin syödä vaikka joka päivä, vaikka itsellä kaurapuuro ei mene alas kuin pakosta…

  3. 3

    Kemmy sanoo

    Puuro voi olla kyllä todellista herkkua!
    Mun lempparipuuro on juurikin kunnon kaurahiutaleista piiiitkään manteli- ja kookosmaidossa haudutettu puuro. Mauksi suolaa ja vaniljaa, kohtuudella sokeria tai hunajaa.
    Päälle vadelmia ja mantelimaitoa ja pari voisilmää :D

    • 3.1

      Sanni sanoo

      Vaniljakin on kyllä ”kova sana” kauriksen mausteena :) Simppelein kaurapuuroni maustuu pelkästään voilla tai kookosöljyllä, suolalla, vaniljauutteella ja pähkinöillä :) Nams!

    • 4.1

      Sanni sanoo

      Mä vähän jo ajattelinkin että ”Eggpresso”-Kemmyn puurossa täytyy olla myös munaa ;D

  4. 5

    NG sanoo

    Jossain postauksessa oli se ihana uunipuuron resepti – taisi olla pari vuotta sitten. Ajattelin juuri tänään ja toivoin löytäväni ohjeen :)

      • 5.1.1

        NG sanoo

        Oi, mmmm… Muistelen tehneeni tämän joskus kermalla..!

        Ikävä kyllä tänä syksynä multa löytyi sappikivet, jotka olivat pitkään jatkuneen pahoinvoinnin / huonon ruoansulatuksen syynä… Eli siis kermaa ja täysrasvaisia jogurtteja olen joutunut välttämään, ei tee kyllä enää mielikään.
        (ei mikään tällä hetkellä vaarallinen vaiva, mutta yllättävä.. Apuun on otettu useammanlaistakin lisäravinnetta ja troppia, jotka korvaavat kehon puutteellista toimintaa. Kaikkea sitä voi näemmä tulla terveellisenä pidetystä elämästä huolimatta…)

  5. 6

    Sonja sanoo

    Täällä myös yks kaurapuurohullu! 😃 Kaikki ei ihan ymmärrä kun reissuunkin lähtee kaurahiutaleet mukaan..

  6. 7

    Kuorotipu sanoo

    Kaurapuuro voisilmällä on hyvää, mitään muuta versiota mä en ymmärrä. Ei raejuustoa, ei marjoja, ei mitään makeeta sekaan. Ajatuskin kammottaa :D
    Tosin yks makea poikkeus on. Elovenalla on pussipuuroissa vadelma-valkosuklaa. Maistuu ihan lämpimälle kaurakeksitaikinalle, joten puuroksi en laske :D

    Arjen herkkuja on nykyään mm. Paahdettu parsakaali ja avokado. Kumpikin ois vuosi sitten ollut kauhistus, mut niin se maku kehittyy :)

    • 7.1

      Sanni sanoo

      Tosin yks makea poikkeus on. Elovenalla on pussipuuroissa vadelma-valkosuklaa. Maistuu ihan lämpimälle kaurakeksitaikinalle, joten puuroksi en laske :D

      Apua, tätä makua en uskaltaisi maistaa ^_^

  7. 8

    sanoo

    Kaurapuuroa menee täälläkin, tosin en nyt ehkä herkuksi sanoisi. Vispipuuro on kyllä arkisemmista jutuista mulle erityisherkkua ja mikä parasta, mies ei tykkää siitä, joten saan vetää koko satsin yksin! Tykkään myös hedelmistä aivan valtavasti! Esim. hotelliaamiaisten hedelmäsalaatti on ihana asia. Smoothieitakin menee paljon.

    • 8.1

      Sanni sanoo

      ja mikä parasta, mies ei tykkää siitä, joten saan vetää koko satsin yksin!

      Haha, onnea on… ^_^ Meillä ei miehelle uppoa mikään muu puuro kuin pikapuuro vaellusretkillä, ja sekin vain siksi kun on niin nopea ja lämmittävä ruoka aamukohmeessa :) Kotona saan syödä puurojani ylhäisessä yksinäisyydessä :D

  8. 9

    Jonttu sanoo

    Ruispohjaiset kasvistortillat. Unelman hyviä. Voisin syödä ja syönkin joka päivä.

    • 9.1

      Sanni sanoo

      Mulla on joku kumma antipatia tortilloja kohtaan, poislukien vhh-kukkakaalitortillat. Tavallisista tortillaletuista en ole koskaan tykännyt.

  9. 10

    Laura sanoo

    Syön aina töissä lounaaksi (microtettua ja gluteenitonta) kaurapuuroa. Valmiiseen puuroon ruokalusikallinen tummaa tahinia (tuo maukasta kasvirasvaa ja suolaa) ja keitetty kananmuna. On hyvää, helppoa ja edullista.

    • 10.1

      Sanni sanoo

      Ooo, tahinilisä puuroon…! Kas tässä taas ihan uusi puuromauste mulle :)

      Huvittaa, kun jo aiemmista puuropostausten kommenteista olen poiminut vaikka mitä kiinnostavia puuromausteideoita, mutta niitä ei sitten koskaan tule testattua kun aina puurohetkinä tekee mieli noita omia suosikkimausteita ^_^

  10. 11

    Hatti sanoo

    Mä rakastan kaurapuuroa! Parasta on mun mielestä kun sen keittää mantelimaitoon ja heittää sekaan kanelia ja muussatun banaanin. Ja sitten vielä valmiin puuron päälle mustikoita tai muita marjoja ja lisää mantelimaitoa. Mä oon kyllä niin puurohullu että ihan veteenkin keitetty kaurapuuro on ihan älyttömän hyvää mun makuun! :-D Muutin reilu pari kuukautta sitten Espanjaan enkä millään onnistunut löytämään kaurahiutaleita täältä, aamut oli oikeesti pilalla! Ja piti kotiin laittaa viestiä että pistäkää mulle nyt puuropaketti tulemaan äkkiä…! :-D Muutama päivä sitten onnistuin kuitenkin suurimmasta supermarketista bongaamaan muutaman pussin pikakaurahiutaleita, ne oli ahdettu sinne muropakettien väliin. No lähdin sitten kuitenkin kotiin iloisena ne viimeiset kaurahiutalepussit repussa, paras joululahja itselleni. :-D

    • 11.1

      Sanni sanoo

      Muusattua banaaniakin pitäisi joskus kokeilla, tosin se on vaikeaa kun meillä ei ole koskaan kotona banaania :D

      Mun täti muuten kertoi samanlaisesta puuroikävästä kun oli muuttanut USAan, ensin hän ei ollut meinannut löytää juuri niitä ”oikeanlaisia” kaurahiutaleita joihin oli Suomessa tottunut. Mut nyt hänellä on joku lempparimerkki siellä jota löytyy yhdestä kaupasta. Puuro voi olla suomalaiselle todella tärkeä…

  11. 12

    Arlene sanoo

    Joulun alla arkiherkku on ehdottomasti piiiiiiiiiiiiitkään haudutettu riisipuuro ^_^ Viime jouluna taisin haudutella sitä kerroskattilassani kolmisen tuntia :D Oli herkullista.
    Opiskelijana on tottunut syömään pienen budjetin arkiruokia, joten jos haluan tehdä jotain arkiherkkua, se yleensä meinaa jotain vähän kalliimpaa sapuskaa. Ekana siis tuosta sun kysymyksestä mulle tuli mieleen uunikananachovuoka. Sötköttää siis sekaisin uunivuoassa paistettua kanaa, cheddarjuustoa, creme fraichea, valkosipulimajoneesia, nachojuustotahnaa, salsaa ja nacholastuja. Koko komeus uuniin n. vartiksi, jotta juusto sulaa. NAM. Niin paljon hiilareita, että hirvittää, mutta aiettä ku on hyvää ^_^

    • 12.1

      Sanni sanoo

      Riisipuuro on kyllä älyttömän hyvää. Mutta siitä olen luopunut kokonaan vhh:n myötä, nyt sen korvaa kookospuuro :)

      Voin muuten hyvin kuvitella miten hyvää tuo sun uunikananachovuoka on, vaikka en syö kanaa enkä nachojakaan :D ^_^ Mutta varmasti herkkua :)

  12. 13

    Mirvake sanoo

    Välillä tulee sellasia pakko-saada-kaurapuuroa-hetkiä itellekin, mut kyl se ihan perinteinen on se suosikki. Ei mitään marjoja tai muita krumeluureja :D Ihan vaan voisilmä ja sillä mennään. Tosin myönnän, et ihan 100% perinteisenä en mene (oidenkin mielestä) kun teen sen yleensä mikropuurona. Valitettavan usein tosin löytyy puuron jämät pitkin mikron seiniä, kun en vaan osaa x)

    • 13.1

      Sanni sanoo

      Munkaan ei aina tee mieli marjoja puuron päälle, mutta vähintään pähkinöitä :) ”Pelkkä” puuro sellaisenaan tuntuu liian, eh, epäruokaisalta, mun puurossa pitää olla sattumia :D

      • 13.1.1

        Mirvake sanoo

        Juu, ymmärrän. Ite kun sen puuron syön yleensä illalla (…) ni ei siihen aikaan enää kovin ruokaisa voi ollakaan tai menee yöunet. Minulla jos puurossa on sattumia ni se ei yleensä kyl oo hyvä juttu, oon maailman huonoin kokki. xD

        • 13.1.1.1

          Sanni sanoo

          Minulla jos puurossa on sattumia ni se ei yleensä kyl oo hyvä juttu, oon maailman huonoin kokki. xD

          Hihih XD

  13. 15

    Zinde sanoo

    Kiitos ohjeesta, olenkin vähän kyllästynyt omaan mustikoita+raejuustoa kaurapuuroon (vaikka se onnistuukin vaikka silmät kiinni mikä on aamuisin suuri plussa). :D

    • 15.1

      Sanni sanoo

      (vaikka se onnistuukin vaikka silmät kiinni mikä on aamuisin suuri plussa). :D

      Hahah ^_^

  14. 16

    sanoo

    Olen muuten huomannut jo sokerin vähentämisellä entiseen nähden sen vaikutuksen ettei (maito)suklaakaan maistu enää niin hyvälle kuin ennen eikä siten samanlaista himoakaan vetää koko loota kerralla tule :D

  15. 17

    Tiia sanoo

    Apua, mitä tekee kananmuna kaurapuurossa ja miten/missä muodossa/missä vaiheessa se sinne menee? Mulla on selvästi (puuro)sivistysvaje! 0_o

    • 17.1

      Sanni sanoo

      Kananmuna tekee puurossa sitä että se tuo siihen proteiinia ja myös sakeuttaa / kuohkeuttaa koostumusta :) Kananmuna lisätään ”hellapuuroon” keittämisen loppuvaiheessa kun puuro on melkein valmista. Muna lisätään sekoittamalla puuromassaan niin, että se ehtii sekoittua nesteeseen kunnolla ennen hyytymistään niin ettei puuroon jää keittynyttä munaa :) Valmiissa puurossa munaa ei käytännössä edes maista tai huomaa, se vain tekee puurosta tiheämmän. Uunipuurossa kananmuna lisätään suoraan nestehiutalesekoitukseen ennen uunihaudutusta. Mikropuuroon ei voi laittaa munaa, voisin ainakin kuvitella että ei sekoitu ihanteellisesti ja jää klimpeiksi.

  16. 18

    Neea sanoo

    Puuron keittäminen on taitolaji. Säälittää tuttavaperheen lapset, joiden isä keittää sellaista puuroa, että kattilan voi kääntää ylös alaisin eikä puuro liikahdakaan. On hieman eri asia keittää ruoka-avustuksen limapuurohiutaleista hätäisesti klönttipuuroa kuin hauduttaa pitkään kunnon hiutaleista… Lisäksi puuro kaipaa muutakin maustamista, kuin rasvatonta maitoa päälle.

    Oma arkiherkkuni on viili, johon sekoitan pihlajanmarja- tai ruusunmarjajauhetta. Sopivat kyllä puuroonkin! Jokin noissa jauheissa vaan saa arkisen viilinkin maistumaan <3

    • 18.1

      Sanni sanoo

      Säälittää tuttavaperheen lapset, joiden isä keittää sellaista puuroa, että kattilan voi kääntää ylös alaisin eikä puuro liikahdakaan.

      Apua… Nyt isä puurokurssille!

      Ja samaa mieltä siinä että rasvaton maito on aika köyhä mauste puuroon, kyllä puurossa täytyy olla täyteläisyyttä ja ”tavaraa”. No, jos ei mitään krumeluureja päällä niin vähintään maitoon keitettyä (ei rasvattomaan, brrr…) ja voisilmä päälle.

      Oi, marjajauheviili kuulostaa tosi hyvältä :) Tuli heti flashback lapsuuteen jolloin ruusunmarjahilloviili oli mun suurinta välipala/aamupalaherkkua :) Mikään muu (maustettu) viili ei kelvannut :)

  17. 19

    Sunshine sanoo

    Pahoittelut että tämä ei nyt varsinaisesti liity sinun ruokiisi muuta kuin puuron sekä makuaistimusten muuttumisen osalta, mutta musta tääkin on mielenkiintoista: Munkin makuaistimukset on muuttuneet hiukan sen jälkeen kun aloin syödä 95-prosenttisesti vain vegaanista ruokaa. Kun aiemmin olin silleen että ”en takuulla voisi koskaan jättää esim. juustoja pois!!” vaikka vegaanisuus muuten houkuttelikin, niin sen jälkeen kun vähensin radikaalisti maitotuotteita, olen löytänyt paljon uusia herkkuja (ja tietysti syön myös vegaanisia maito-, kerma- ja juustovalmisteita jotka oikein valmistettuna ovat myös tosi hyviä, samoin ravintohiivahiutaleet tuovat juustoista makua ruokiin, Oatlyn Påmackan on tosi hyvä kauratuorejuusto, Violifen ja Wilmersburgerin vegecheddar hyvää grillatuissa voileivissä, Plantin sipulikaurakerma tosi hyvää jne). Esimerkiksi kaurapuuroa söin ennen vain harvoin koska leipä maistui minulle paremmin (vaikka hyväähän se puuro silti oli esim. mantelimaidon ja banaanin kanssa keitettynä), mutta nyt kun olen muuttanut ruokavaliotani ja syön esim. enemmän hedelmiä, marjoja ja vihanneksia ja muutakin terveellistä, maistuu kaurapuuro esimerkiksi myös mangon ja mantelivoin tai sitten vaikka marjojen ja siementen kanssa tosi hyvältä! Aikaisemmin en syönyt riisiäkään kovin usein koska pasta oli minusta parempaa (no on vieläkin), mutta löydettyäni uusia reseptejä riisille syön nykyään tosi mielelläni myös riisiä (esim. tumma riisi bataatin, paistetun tofun ja vihannesten, cashew-pähkinöiden tai rouheisen maapähkinävoin sekä soijakastikkeen ja makean kastikkeen kanssa on niin hyvää ja helppoa). Ja on aina ihana syödä välipalaksi pähkinöitä tai hedelmiä. Tuntuu oikeasti kivalta syödä enemmän terveellistä ruokaa :P

    • 19.1

      Sunshine sanoo

      Niin ja aiemmin en syönyt juuri koskaan avokadoa koska luulin etten pidä siitä, mutta nyt olen huomannut kuinka hyvää avokado on vaikka kaura- tai ruisleivällä kirsikkatomaattien, suolan ja pippurin yms. kanssa! Tai sitten salaatin joukossa… myös avokadopasta on hyvää :D

    • 19.2

      Sanni sanoo

      Pahoittelut että tämä ei nyt varsinaisesti liity sinun ruokiisi

      Älä turhaan pahoittele, täällä saa jakaa kommenttilaatikossa mitä vain mieleen tulee :)

      Ihan totta että makuaisti muuttuu ja muokkautuu sen mukaan mitä syömme. Jos syömme vaikka paljon teollista valmisruokaa joka on kuorrutettu makuvahventeilla, runsaalla suolalla sun muilla lisäaineilla, makuaisti tottuu tähän makumaailmaan ja pitää sitä normaalina ”viitekehyksenä” sille miltä ruoan kuuluu maistua. Kun taas syömme puhdasta, vähän prosessoitua ruokaa, makuaisti tottuu siihen ja teolliset ruokavalmisteet maistuvat puolestaan oudoilta.

      Vaikka rakastan juustoja ja minunkin on vaikea kuvitella olevani niitä ilman, uskon että varmasti tottuisin vegaanijuustojen maailmaan täysin jos söisin jonkun aikaa pelkästään niitä. Makuaistilla kestää noin 2-4 viikkoa tottua uuteen makuun. Joskus kun ei ole mahdollista saada reissussa soijamaitoa ja on pakko laittaa kahviin lehmänmaitoa, niin soijamaito maistuu vähän aikaa oudolta kun palaan kotiin. Jo pari viikkoa saa aikaan tämän muutoksen.

      FitFarm-kuurilla totuin lisäämään suolaa ruokaan ja kuurin jälkeen makuaisti oli muuttunut uuden suolatason mukaiseksi ja nyt on lisättävä suolaa suunnilleen ihan joka ruokaan, ravintolassakin. :)

  18. 20

    Veera sanoo

    Kaurapuuro on iiiihanaa! Marjoja sekaan niin herkkuruoka on valmis.
    Allerkirjoitan täysin tuon, että jos et syö näitä perinteisiä herkkuja, olet todella outo. Olen vegaani ja sitä kautta ruokavaliosta jäänyt pois mm. pullat, leivokset yms. Joka kerta siitä tulee kuitenkin negatiivista kommenttia ”mikset muka syö, miksi kiusaat itseäsi, syötkö enää koskaan mitään, tulee puutostauteja”. Kävin mittauttamassa arvoja ja kaikki erinomaisesti ;)

    • 20.1

      Sanni sanoo

      Joka kerta siitä tulee kuitenkin negatiivista kommenttia ”mikset muka syö, miksi kiusaat itseäsi,

      Joo, voi huokaus… On se kumma miten toisten ruokavalinnat tai syömättä jättämiset antavat toisille oikeuden arvostella näitä valintoja ja huomautella niistä. En tule koskaan ymmärtämään miksi ihmiset eivät voi vain kunnioittaa toisten valintoja. Eri asia jos joku syö tavalla joka sairastuttaa ihmisen, silloinhan asiaan täytyy totta kai puuttua.

  19. 22

    Anna sanoo

    Kiva postaus. Olen erityisen ihastunut mantelimaitopohjaisiin tuorepuuroihin.

    Mutta tulin tänne kertomaan että Helsingin Forumin Yves Rocher on sulkemassa oviaan. Siellä on -50-70% loppuunmyynti ja eilen myymälän hyllyt olivat lähes tyhjät. Siirtyy jatkossa pelkkään nettikauppaan. Snif, niin moni tuote jäi ikuisesti kokeilematta.

    RIP Yrkkä ;(

  20. 23

    Hanna sanoo

    Kaikki ruoka on herkkua, kun on nälkä :D . Seuraava ateria odottaa jo tuossa valmiina ja mikäs muukaan se olisi kuin lautasellinen kauralesepuuroa. Maitoon tehtynä tottakai. Olen aina ollut innokas puuron syöjä ja esim. koulussa puuropäivä oli suosikkipäivä. Tuosta normiherkkujen/sokerin pois jättämisestä mulla on sellainen kokemus, että makuaisti kyllä herkistyi kun olin vuosia niitä melkein kokonaan syömättä. Mutta ei se poistanut herkunhimoja vaan pahensi. Mutta nyt kun olen syönyt asenteella ”saa syödä niin paljon kuin haluaa ihan mitä vaan” niin yllättäen syöminen on paremmassa tasapainossa kuin koskaan ennen. Taitaa olla mun kohdalla enempi korvien välistä kiinni… Ja lisähuomautus- en näköjään osaa kirjoitaa lyhyttä kommenttia. Ja niin paljon jäi vielä sanomattakin… Kiitos ja anteeksi ;D .

    • 23.1

      Sanni sanoo

      Tänne ovat kaikenmittaiset kommentit tervetulleita :)

      makuaisti kyllä herkistyi kun olin vuosia niitä melkein kokonaan syömättä. Mutta ei se poistanut herkunhimoja vaan pahensi.

      Jännä..!

  21. 24

    Meu sanoo

    Kaura- tai ohrapuuro ripauksella suolaa, ehkä pienellä voisilmällä… nnnam! Heräsin itse asiassa tänä aamuna sellaisella fiiliksellä, että nyt on pakko saada PUUROA. Postauksen alku kuulosti siis tutulta. :) Hienointa herkkua on kuitenkin puuro, johon saa tipauttaa lusikallisen äidin mökin pihasta poimituista boysenmarjoista tehtyä hilloa. Äidillä on aika suurpiirteinen tyyli ja hillossa on sattumina ihanasti karamellisoituneita kokonaisia marjoja. Harvoin tätä herkkua saa, mutta silti tai juuri siksi se on parasta. ^_^ <3

    • 24.1

      Sanni sanoo

      Äidillä on aika suurpiirteinen tyyli ja hillossa on sattumina ihanasti karamellisoituneita kokonaisia marjoja. Harvoin tätä herkkua saa, mutta silti tai juuri siksi se on parasta. ^_^ <3

      Kuulostaa hyvältä :) :)

      Ohrapuuro mehukeiton kanssa oli muuten yksi kouluruokien hittejä…! :D ^_^

  22. 25

    Mirri sanoo

    En tykkää puuroista (lapsuudessa tuli kiintiö täyteen), mutta tämän postauksen innoittamana oli pakko tänä aamuna kokeilla kaurapuuroa :) Keitin sen oikein kattilassa hauduttaen mantelimaitoon ja nautin mustikoiden ja kookosöljysilmän kanssa. Jännän pähkinäinen maku ja piti kyllä nälkää hyvin! Ehkäpä kokeilen uudestaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.