Picnic-munien arvoitus

Siirryimme eilen Zermatissa uuteen majapaikkaan (hotellista mökkiin), ja suoritin asianmukaisen jääkaapintäyttöoperaation.

Ruokaostoksiin kuuluvat itsestäänselvästi kananmunat.

Picnicmunat_IMG_3910

Minusta kun on kyse, niin pyrin tietysti ostamaan halvinta. Sveitsissä kananmunatkin ovat kalliita, ja 6-packista saa kevyesti maksaa jopa 5 euroa.

Coop-marketin halvimmat kananmunat kantavat nimeä Pic-Nic Import Eier (Pic-nic tuontimunat..?), ja 10-pakkaus niitä maksaa 3,95€. Pitelin pakkausta pitkään käsissäni. Ostaisinko..? Munat olivat erikoisia.

Picnicmunat_IMG_3912

Ne ovat nimittäin värjättyjä.

Miksihän juuri nämä munat ovat niin paljon halvempia kuin muut..? Miksi ne on värjätty? Ja mikä ihmeen pic-nic…?

Lopulta ostin munat hinnan ylipuhumana.

Kämpillä selvisi, ettei värjäys ollut munien ainoa erikoisuus.

Picnicmunat_IMG_3916

Ne olivat valmiiksi keitettyjä!

Enpä ole eläissäni törmännyt kaupan hyllyllä valmiiksi keitettyihin muniin. Picnic-munat ovat samalla hyllyllä huoneenlämmössä muiden munien joukossa niinkuin ei mitään. Kuinkahan moni ei-paikallinen on tehnyt minun virheeni ja ostanut niitä luullen niitä tavallisiksi raaoiksi muniksi…

Picnicmunat_IMG_3920

Mieleeni muistui saman tien kesäkuussa Karkkipäivän kommenttilaatikossa käyty keskustelu keitettyjen munien säilyvyydestä. Keitetyt munat kuuluvat vakioeväisiini, ja kannan niitä mukanani niin käsilaukussa junaeväinä kuin rinkassa useamman päivän patikkaretkellä. Olen pitänyt niitä erittäin hyvin säilyvinä ja luottanut pilaantumisen suhteen hajuaistiini. Pilaantuminen vain yhden päiväreissun aikana ei ole käynyt mielessäkään.

”Itse asiassa keitetty muna on yksi pahimmista. Pilaantuu hyvin helposti.”, kerrottiin kommentissa. ”Keittämätön kananmuna säilyy huoneenlämmössä mutta ei keitetty”.

Picnicmunat_IMG_3924

Sveitsiläiset picnic-munat ovat ilmeisesti luonnonoikku. Niitä myydään huoneenlämpöisinä, ja säilyvyys on yli kuukauden! Ken tietää kuinka kauan ne olivat jo olleet kaupan hyllyllä.

Vaikka omia retkimuniani en ole epäillyt (koska tiedän tarkalleen kauanko niiden keittämisestä on), niin nämä munat kieltämättä aiheuttivat hämmentyneen ja kevyesti vastenmielisen reaktion. Siis oikeasti, miten nämä voivat säilyä yli kuukauden…? Voiko näitä muka syödä turvallisesti?

Eikö keltuainen tummene jo muutamassa päivässä?

En kyennyt täysin luottamaan picnic-laatuun. Keitin tämän päivän patikalle muutaman tuoreen munan, mutta rohkenin ottaa yhden picnicin mukaan kokeilun vuoksi.

idPicnic_muna

– – Eikä munassa tosiaan ollut mitään ulkoisesti tai hajuaistillisesti havaittavaa vikaa. Se oli normaalin kananmunan tuoksuinen ja värinen, kovaksi keitetty muna. Täydellisen raikkaan keltaisella keltuaisella. Se maistui hyvältä. Itse asiassa paremmalta kuin omat, vähän turhan löysiksi jääneet tuoremunani.

Kaikkea sitä kohtaa. Uskaltaisitteko te syödä näitä..?

Ennen tämän jutun kirjoittamista googlasin keitetyn munan säilyvyyttä. Kaikissa lähteissä lukee, että keitetty muna tulee säilyttää viileässä ja säilyy muutamista päivistä noin viikkoon. Yhdessäkään lähteessä ei sanota keitetyn munan säilyvän huoneenlämmössä. Hmmm…. Mitä ihmettä picnic-munille on tehty että ne säilyvät….? Onko ne käsitelty jotenkin..?

Myönnän, että tämä jää todellakin vaivaamaan minua.

Jos joku osaa valottaa munien arvoitusta, niin informaatio otetaan ahnaasti vastaan.

Kommentit
 1. 1

  ss sanoo

  Munat säilyvät keitettyinä helposti muutaman viikon kunhan kuori on ehjä –> sisään ei pääse bakteereja.

  • 1.1

   Sanni sanoo

   Netin lähteissä kerrotaan, että keitetty muna säilyy keittämätöntä huonommin siksi, että munassa luonnostaan oleva (kanan muniessa muodostuva), suojaava vahakalvo poistuu keitettäessä. Munan kuori on huokoinen, ja tuon suojakalvon liuettua munaan pääsisi bakteereja ehjänkin kuoren läpi.

 2. 2

  Karkki sanoo

  Vaan jospa tuo pinnan maalaaminen on just se salaisuus, maali estää kaikkea pilaantumista edistävää pääsemästä munan sisälle..värikin on sama kun sillä tökötillä millä iho desinfioidaan ennen leikkauksia :D

  • 2.1

   Sanni sanoo

   Okeiii, tuossahan voisi vaikka olla perää? Mutta siltikin… voisin kuvitella että tuo auttaisi munia kestämään ehkä viikon tai pari, mutta että toista kuukautta….

 3. 3

  Merja sanoo

  Näin kananmunien ystävänä tunnetko ”tuhatvuotiset” munat. Googlaamalla selviää. Ajattelin että tuo maalaus perustuisi samaan ph arvon nostamiseen. Pakkauksesta tulisi kyllä selvitä enemmän (ainakin ”meillä” eu:ssa) :)

  • 3.1

   Sanni sanoo

   Joo, piti kyllä googlata, en ollut kuullutkaan. Kaikenlaisia… :) Jos käyn Kiinassa, niin täytyy kyllä ehdottomasti maistaa.

 4. 5

  hiikka sanoo

  Todennäköisesti se väri näyttelee suurta osaa säilyvyydessä, siihen lisätään jotain ainetta (esim. Shellakkaa, joka sinetöi munan) ja kun muna on tiivis ulkoisilta tekijöiltä säilyvyys lisääntyy.

  • 5.1

   Sanni sanoo

   Silti mua mietityttää tuo huoneenlämmössä säilytys… Ilmeisesti kuori saadaan niin tiiviisti tukittua värillä tai muulla ettei lämpötilakaan vaikuta… Jännä…

   • 5.1.1

    pääsiäismuna sanoo

    Saksassa on tosiaan värjättyjä keitettyjä munia myynnissä ympäri vuoden. Itse en ole koskaan ostanut, mutta pakettia kaupassa tutkaillut ja muistelisin että värjäyksen lisäksi niissä on tuota shellackia käytetty, jolla joskus omenat sun muutkin vahataan kiiltäviksi.

    Viime pääsiäisenä olimme paikallisessa elektroniikkamyymälässä Saturn:issa ostoksilla ja pääsiäisyllätyksenä promoottori jakoi asiakkaille oranssiksi värjättyjä keitettyjä kananmunia kaupan logolla. Suklaamunaa olisin osannut odottaa, vaan enpä ihan tavallista kananmunaa, hyvältä maistui, vaikka vähän epäilyttikin!

 5. 6

  Teija_P sanoo

  Ainakin täällä Saksassa on pääsiäisen aikoihin ja sen jälkeen paljon keitettyjä, värjättyjä munia myynnissä ja ihmiset ostavat niitä valtavan paljon. Tosin täällä meillä ne ovat selkeämmin kevääseen kuuluva sesonkituote ja nyt niitä ei enää taida olla tarjolla. Ja ihan samanlaisissa kennoissa niitä myydään, tosin värit ovat paljon kirkkaampia. Eikä niitä säilytetä kylmässä täälläkään. Siinä missä Suomessa säilytetään esim. viipalesulatejuustot, tuorejuustot ja margariinit kylmätiskissä, täällä on myynnissä paljon tuotteia joita ei kaupoissa laiteta kylmään (esim. Becel, Lätta jne). Näyttävät säilyvän noinkin.

  • 6.1

   Sanni sanoo

   Minäkin huomasin Saksassa margariinituotteita huoneenlämmössä ja ihmettelin… Kertoo ehkä enemmän margariinin ravintoarvoista kuin muusta…

 6. 7

  Teija_P sanoo

  Vielä pieni lisäys kommenttiini, sillä asia alkoi kiinnostaa. Värjättyjen munien säilyvyys on näköjään puhuttanut Saksassa. Bild-lehti sanotaan, että keitetyt(täysin ehjät) munat säilyvät 2 viikkoa huoneenlämmössä, 4 vkoa kylmässä. Erään lehden mukaan teollisesti värjätyt säilyvät jopa 3 kk, sillä väriaine parantaa säilyvyyttä (kyse oli luonnollisesta, puusta peräisen olevasta aineisosasta, mutta tarkkaa suomennosta en osaa sanoa). Tämä siis pikaisesti selvitettynä ja ei-täydellisellä saksan taidollani :)

  • 7.1

   Sanni sanoo

   Kiitos Teija! :) Todella kiinnostavaa.

   Jaa että keitetyt, ehjät munat säilyisivät kaksikin viikkoa huoneenlämmössä… No, tämähän on vain hyvä uutinen minulle joka tykkään eväsmunista :D Kotona en niitä toki lämpimässä säilytä, mutta kesävaelluksilla voivat olla repussa viisikin päivää, eikä lämpötila tietenkään ole lähelläkään jääkaappia.

 7. 8

  Tiiasara sanoo

  Migrosista olen ostanut jo 2007 vuodesta lähtien valmiiksi keitettyjä munia Sveitsissä. Ne olivat vielä sellaisia eri väreillä värjättyjä ja väriaine siirtyi myös munaan, eli sitten oli sellaisia vihreitä ja sinisiä ja punaisia munia. Itse asiassa olen törmännyt noihin keitettyihin värimuniin muistaakseni myös Tampereen Kalevan Prismassa.

  • 8.1

   Sanni sanoo

   Itse asiassa olen törmännyt noihin keitettyihin värimuniin muistaakseni myös Tampereen Kalevan Prismassa.

   Okei… Täytyypä pitää munahyllyjä silmällä ;)

   Mä en ole koskaan nähnyt muita kuin pääsiäisaikaan myytäviä värjättyjä munia, ja olen pitänyt niitä vain koristekäyttöön tarkoitettuina. Mutta ilmeisesti olen ollut väärässä tuon koristekäytön suhteen…

 8. 9

  Sari sanoo

  Suomessakin myydään pääsiäisenä keitettyjä, värjättyjä kananmunia, tuli meinaan itsellekin yllätyksenä kun sen viime vuonna huomasin kaupassamme.

  Juurikin se värjäys/maalaus tekee kananmunan pinnasta vähemmän huokoisen, joka pidentää säilyvyyttä huomattavasti.

  Mikä hienointa, Suomesta tuoreet munat kuljetetaan Saksaan keitettäväksi ja maalattavaksi, ja Saksasta kuljetetaan taas takaisin Suomeen myytäväksi! Miten tehokasta!!!

  Hienoisella varauksella ( en siis kuuna päivänä ostaisi!!!) suhtaudun minäkin noihin ”valmismuniin” mutta kaikkea sitä ihmiskunnalle pitää näköjään tuottaa!

  Pisteet sulle että uskalsit maistaa!

 9. 11

  Mikki sanoo

  Säilyvyyteen en osaa ottaa kantaa, mutta tuo ns. maali näyttää melko samalta kuin munien sipulinkuorivärjäys. Meillä on pienestä pitäen pääsiäisenä keitetty kananmunat käärittynä sipulinkuoriin sidottuna sukkahousun paloilla ja langalla. Sipulinkuorista tulee sitten ruskeaoranssi kirjava väritys munankuoriin. Oiskohan tuossa haettu vähän samaa noilla munilla.

 10. 12

  hk sanoo

  Oho, aikamoisia munia, kaikenlaista sitä onkin. Mietin, etten itsekään varmaan olisi uskonut ostavani keitettyjä ja värjättyjä munia, vaikka kuinka tuossa pakkauksessa lukeekin ”gekocht und gefärbt”, keitettyjä ja värjättyjä :D. Uskomattomalta tuntuu noin pitkä säilyvyys!
  Mukavaa lomaa!

  • 12.1

   Sanni sanoo

   vaikka kuinka tuossa pakkauksessa lukeekin ”gekocht und gefärbt”, keitettyjä ja värjättyjä :D

   Mä tajusin tuon tekstin vasta jälkeenpäin, siis kun munien ”olotila” oli jo selvinnyt. Muuten olisivat jääneet hyllyyn :)

 11. 13

  Elli A sanoo

  Tuo lainattu kommentti oli mun :-) Ja ehkä mun mielipide on jo selvä: en todellakaan söisi :-) Muakin jäi nyt mietityttämään nuo pic-nic munat!
  Ortodoksimaissa, joissa on pääsiäisenä keitettyjen munien värjäämisperinne, on monissa nykyään kielletty keitettyjen värjättyjen munien myynti toreilla. Juuri myrkytystapausten vuoksi. Toreilla siis ennen myytiin valmiiksi keitettyjä ja maalattuja / värjättyjä munia. Ja ne tietenkin olivat ulko-ilmassa myyntipäivän ajan. Sitten ilmeisesti moni (joka ei ehtinyt kotona itse keittää ja värjätä) osti niitä ja söi kotona ikävin seurauksin.

 12. 14

  Anonyymimuumi sanoo

  Saksassa noita keitettyjä ja värjättyjä munia näkyi vähän joka paikassa. Itelläni ne tosiaan säilyi ihan syömäkelpoisina parikin viikkoa ja keltuainen ei sinertynyt ollenkaan. Mulle sanottiin saksassa, että tällä tavoin ennenvanhaan kanamunia kuulemma säilytettiin, koska näin ne säilyvät pidempään kuin keittämättömät. Mutta haju lienee aika olennainen tekijä tässä hommassa.

 13. 15

  Nh sanoo

  Katsoin joskus jotain maailmanlopun odottajat tyyppistä ohjelmaa telkkarista, jossa eräs täti-ihminen halusi elää gurmee-elämää maailmanlopun jälkeen ja säilöi (kylläkin) raakoja kananmunia kuorineen (siis ehjinä) kyllästämällä ne jollakin limaisella aineella. Jos en väärin muista, niin ne kananmunat säilyivät useita kuukausia, tyyliin puoli vuotta. Jos tuollainen on mahdollista, niin luulisi että kyllä nämä sinunkin ostamasi ihan taattua laatua on. Oletuksena siis että näidenkin munien maalauksen tarkoitus on pidentää niiden säilyvyyttä. : )

  • 15.1

   Sanni sanoo

   eräs täti-ihminen halusi elää gurmee-elämää maailmanlopun jälkeen ja säilöi (kylläkin) raakoja kananmunia kuorineen (siis ehjinä) kyllästämällä ne jollakin limaisella aineella.

   Hyi helkkari…. :-X

 14. 16

  nipsuu sanoo

  Elintarvikeinsinöörimies arveli, että yksi syy voisi olla, että ne on keitetty kuumemmassa vedessä, jolloin ne steriloituu.. Tämä tosin tuli ihan lonkalta sängyssä ennen nukkumaanmenoa, kun minä täällä vielä roikun someriippuvaisena :D

 15. 17

  anu sanoo

  Onhan noita värjättyjä, kypsiä munia ollut suomessakin marketeissa kaupan. Itse kans kauhistelin, et miten säilyvät huoneenlämmössä, mut jostain luin, et vitsi piilee just siinä pinnan käsittelyssä. Käteviä kuskata evääksi tuommoiset.

 16. 18

  linpukka sanoo

  Hahaa olipa jännä löytö! :D En ookkaan koskaan aiemmin kans nähnyt vastaavia. :D Mua ihmetyttää munissa jo paljon arkisempikin asia. Miksi värjätä sipulinkuorilla kananmunia, kun voi ostaa valmiiksi ruskeita – paljon kauniimpia ja mikä tärkeintä niin paremman makuisia munia! :D Itse syön pelkästään ruskeita kananmunia, joskus pakkotilanteessa ”kaupan valkoisia”. :)

 17. 19

  LeenaT sanoo

  Uudessa-Seelannissa myydään ihan tavallisia, kuorittuja, keitettyjä kananmunia kaupan kylmähyllyllä. Supermarketissa on yleensä oma hylly valmiille lounasaterioille, kuten sushille, teriyakikanalle yms ja niiden vieressä oli rasia sisältäen kolme keitettyä kananmunaa. Ehkä niitä voi ostaa lounaan kylkeen ja saada lisä proteiiniä? Valmismunat maksoi $3/3kpl kun taas torilta saa munat hintaan $9/24kpl. Sanomattakin selvää missä minä käyn ostoksilla :) Kaupan valmismunat keitetään aamulla ja säilytetään kylmässä, niin kyllä ne ainakin päivän säilyvät. En vaan ymmärrä miksi kukaan niitä ostaa :) ei se kananmunan keittäminen niin paljon aikaa ja vaivaa vie.

  • 19.1

   Sanni sanoo

   Uudessa-Seelannissa myydään ihan tavallisia, kuorittuja, keitettyjä kananmunia kaupan kylmähyllyllä.

   Oho…! Kuorittuja..! Mikähän pointti tuossakin on..? Säästää aikaa kun asiakkaan ei tarvitse edes kuoria munia..? :D No, kai noita myydään vain yhden päivän ajan, silloin sen ehkä ymmärtää. Vähän sama asia kuin valmis kananmunaleipä kahvilassa.

 18. 20

  anonymous sanoo

  huhuh, pakko sanoa, että oma rohkeus ei riittäisi moisten syömiseen, villi mielikuvitus maalailee kauhukuvia mädistä kananmunista :P olisiko niitä voitu jotenkin desinfioida tuolla mänjällä? ei kait kokonaisille munille voi tehdä mitään pastörointiakaan vastaavaa operaatiota? pelkkä ajatuskin noista vääntää mahaa, näinköhän saan enää tänään festarikoppien ruokaa alas… :D :D

 19. 21

  Sanna sanoo

  Suomessa ravintola-alalla saa käyttää itse keitettyä kananmunaa vain vuorokauden. Teollisuuden keittämät säilyvät pari viikkoa, mutta ne ovat nesteessä, jossa on sitruunahappoa ja säilytetään kylmässä. Esim salaattibaarissakin itse keitetyn munan myyntiaika on 1 vrk.

 20. 22

  FrauR sanoo

  On kyllä niin hauska lukea kirjoituksiasi rakkaasta asuinmaastani
  Ja kyllä, täällä tosiaan saa valmiiksi keitettyjä ja värjättyjä kananmunia kaupoista läpi vuoden. Niitä löytyy halvimmista tuontimunista sveitsiläisiin luomumuniin. Kananmunat ovat kauhean kalliita, mutta silti käytän itse aina sveitsiläisiä vapaiden kanojen munia. Ja ostan munia monta kennollista aina kun pääsen Saksan puolelle kauppaan, siellä hinta on murto-osan meidän hinnoista

  Loppuun vielä kommentti viimeisimpään postaukseesi liittyen… Kiipeäminen yli 4000m, arvostan! Vau! Kuinka korkealta lähditte liikkeelle?

  Mukavaa lomaa tässä uskomattomien maisemien maassa

  • 22.1

   Sanni sanoo

   Tämä munajuttu on kyllä niiiin hassu, vaikka säilyvyysasia selvisikin :) Koen vain jotenkin niin absurdina että munia, jotka valmistuvat hetkessä, täytyy myydä valmiiksi keitettyinä… ^_^ Jonkun pienen 2-3 munan eväskennon saattaisin ymmärtää, mutta että joku ostaa kotiin isompia kennoja… Kuka ei jaksa nähdä munan keittämisen vaivaa? :D

   Breithornista – sinne lähdetään Klein Matterhornin (Glacier Paradise) hissiasemalta, eli erittäin korkealla jo sekin (3883 m). Vertikaaleja ei siis tule paljonkaan, mutta ne jotka on taitettavana ovatkin sitten jyrkkää settiä. Kaikki jotka eivät ole kokeneita jääkiipeilijöitä suorittavat Breithornin nousun Klein Matterhornilta, alempaa alkavat reitit ovat liian vaativia. Tosin suurin osa kokeneistakin aloittaa Klein Matterhornilta ja jatkavat sitten Breithornilta samalla tempaisulla muille alueen huipuille :)

   Mukavaa lomaa tässä uskomattomien maisemien maassa

   Kiitos, on tämä kyllä varsinainen satumaa :) Missä päin itse muuten asut, jos saa kysyä? En ole tulossa couchsurfaamaan, älä huolestu! :D

   • 22.1.1

    Nimetön sanoo

    Ihan samaa mietin, että kuka niitä valmiiksi keitettyjä ostaa… Minä ostan pääsiäisen seudussa sen yhden kuuden munan paketin värjättyjä luomumunia lapsille :-)

    Ja kiitos Breithorn-infosta. Siellä siis tällainen kokematonkin vuorikiipeilijä voisi päästä kokemaan, kuinka ohutta ilma neljässä tonnissa on.

    Asun Zürichin kupeessa. Ja kuule, ellen olisi lähdössä Suomeen, olisin tarjonnut sinulle majapaikkaa :-)

    • 22.1.1.1

     Sanni sanoo

     :)

     Misterin täti asuu Zürichissä joten siellä on mukavasti sohva tarjolla :)

     Zürich on kyllä niin ihastuttava. Se järvenranta-alue on ihastuttavimpia suurkaupunkien virkistysalueita joilla olen koskaan aikaa viettänyt :) (Jonkun mielestä Zûrich’kään ei varmaan tosin ole suurkaupunki… No, tämän maan suurin anyway :))

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.