Pallomahasta ja turvotuksesta

Tämä on nyt taas niitä aiheita, joista todennäköisesti tulee kuraa niskaan. Hoikkienhan ei kuulu sanoa ääneen mitään kielteistä kropastaan, etenkään jos se liittyy pehmeään navanseutuun –  se oikeus on varattu ylipainoisille. Kun hoikka valittaa turvotuksesta, ylipainoiset pyörittelevät silmiään. ”Ettäs kehtaa, mokoma luikku, ihan kuin tolla olisi jotain oikeita ongelmia”.

Ainiin, ja tietysti tästä aiheesta tulee negaa myös kuvituksensa puolesta. Minähän olen joidenkin näkemysten mukaan niin huomionhakuinen että pitää esitellä kroppaa ja muutenkin kerjään blogissa kehuja. Sanni-ressu. Tämä postaus on ihan paras esimerkki – niin monelta meni koko jutun pointti totaalisesti ohi. :/ Hoikka ihminen ei voi laittaa kuvia joissa hänen vartalonsa on esillä, ilman tulkintaa huomion ja ihailun kerjäyksestä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No, ajattelin kuitenkin uskaltaa. Minä haluan kirjoittaa turvotuksesta. Ja hiilihydraateista. Koska tällä matkalla niiden vaikutus on ollut taas niin mielettömän selvä. Ehkä joku saa kirjoituksestani apua omaan turvotukseensa..?

Olen aina ollut hoikka, koko ikäni. Koko perheeni on hoikkia ihmisiä. Minun ei tarvitse esitellä kuvia itsestäni saadakseni vahvistuksen tälle faktalle.

Mutta minulla ei käytännössä koskaan ollut litteää vatsaa. Olin litteä kaikkialta muualta paitsi vatsasta. Littana perse, lättänät tissit jne. Ja sitten keskellä pullottava vatsa. Kyllähän se aika hassulta tuntui ja näytti. Laiha tyttö jolla on möhömaha. Ei kumpu millään lailla ainakaan imarrellut vartaloani. Ajattelin nuorempana, että kai minulla vain kertyy jostain syystä rasvaa juuri vatsan seudulle. Ja yritin raukka saada pömppää litistymään loputtomilla situps-kuuri-yrityksillä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No eihän se maha millään rutistuksilla tai rasvanpolttojumpilla lähtenyt. Koska kupu ei muodostunut läskistä. Se oli turvotusta. Turvotus voi liittyä ruoansulatuksen häiriöihin tai johtua nesteen kertymisestä elimistöön (kantsii lukea vaikka Kiloklubin artikkeli Turvotus ei ole lihomista). Turvotuskumpu koostuu aina joko nesteestä tai kaasuista, tai molemmista. Kun jonkun jättiläismäisen pasta-aterian jälkeen vatsa on kuin rantapallo, niin pastan hiilarit ne siellä juhlivat ja sitovat hulluna nestettä ja keräävät ilmaa kehoosi.

Minun pallomahani johtui ruokavaliostani. Kuten olen täällä niin seikkaperäisesti kertonut, söin 32-vuotiaaksi saakka ravintoa, joka koostui 90-prosenttisesti nopeista hiilihydraateista. Elin voileivillä, muroilla, pastalla ja riisillä. Kehoni oli jatkuvassa turvotustilassa.

Muuten, tärkeä huomio – kaikki ihmiset eivät ole yhtä hiilihydraattiherkkiä. Moni voi syödä muroja ja makaronia niin paljon kuin sielu sietää ilman mitään turvotusoireita. En siis sano, että hiilihydraattien vähentäminen auttaa kaikilla turvotukseen. Myös maitotuotteet voivat olla syntipukkina. Samoin gluteeni. (Toinen juttuvinkki: Ainon hyvä postaus Mistä tukala olo ja turvotus johtuu?).

Minun kohdallani toteutui epäonnekas yhtälö: erittäin huono hiilarien sietokyky plus erittäin suuri addiktio hiilihydraattivoittoiseen ruokaan. Eipä ihme että masu pömpötti kroonisesti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vatsa littaantui pysyvästi vasta ruokavalion totaalimuutoksella. Vuosia samana pysynyt peruspainoni ei pudonnut (olen saavuttanut takaisin ruokavaliovaihdoksen alussa menettämäni kaksi kiloa), mutta pallomaha on poissa. Niin kauan kuin vältän nopeita hiilihydraatteja. Tahalliset tai tahattomat lipsahdukset näkyvät kropassa saman tien.

Mitä ovat tahattomat lipsahdukset? Ravintoloissa ei valitettavasti ihan aina voi olla varma siitä mitä annos sisältää, vaikka kuinka luulee pysyvänsä turvallisella alueella. Salaatti on oiva esimerkki. Kasviksethan ovat aina mitä parhainta ravintoa. Niiden kastikkeet ikävä kyllä kuuluvat harmaalle alueelle – menussa harvoin listataan mitä salaatinkastike sisältää. Minua ei todellakaan haittaa jos kastikkeessani on esimerkiksi vähän hunajaa, mutta monet makeat salaatinkastikkeet on tehty makusiirappipohjaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yllä olevan kuvan vatsa oli seurausta kahden vuorokauden aikana nautituista kahdesta salaatista – jotka käytännössä uivat sokeriliemessä. Minulla kävi kahdesti peräkkäin huono tuuri ja sain kahdessa eri ravintolassa salaatin supersokerisella kastikkeella. Oli niin imelää että melkein hampaat tippui suusta (kuka tykkää syödä tuollaisia salaatteja..?). Seurauksena kolmen päivän tukala turvotus.

No, opinpahan ainakin kysymään tästä lähin aina onko kastike makeaa vai ei. Olen niin tottunut täällä Kreikassa pelkkiin oliiviöljy- ja viinietikkapohjaisiin kastikkeisiin että jotenkin ei tullut edes mieleen kysyä.

Vain viittä päivää myöhemmin, pysyteltyäni visusti kasvis-juusto-kala- linjalla, vatsa näytti tältä:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja nyt, noin kahta viikkoa myöhemmin, masu on tässä kondiksessa:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olo on kevyt ja normaali. :)

Nopeilla hiilareillakin on eroja. Toiset ovat pahempia kuin toiset. Ja tietenkin sillä on väliä, missä muodossa ne nauttii. Puhdas sokeri on tietysti pahinta.

Kaikki tietävät, että sokeroidut limsat ja mehut ovat kuin vetäisi naamaan lasillisen sokeripaloja. Nestemäinen sokeri vaikuttaa kehossa kaikkein nopeiten ja verensokeri nousee hetkessä pilviin. Niinpä siirappipohjainen kastikekin on pahempi kuin esimerkiksi leivitetty pyörykkä. Olen sallinut täällä itselleni kreikkalaiseen meze-valikoimaan perinteisesti kuuluvia pyöryköitä. (Niitä on kaikissa mahdollisissa mauissa – kesäkurpitsaa, rapua, tomaattia, munakoisoa, juustoa, kalaa, sipulia, kikherneitä.. Ihan törkeän hyviä.) Itse taikinassa jauhoja ei yleensä käytetä (tarkistan aina ravintolasta ;)), mutta pyörykät käytetään kevyesti korppujauhossa ennen paistamista. En ole saanut näistä pyöryköistä mitään oireita. En ole niitä tosin joka viikko syönytkään, mutta ero salaatinkastikkeen välittömään seuraukseen on selkeä.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piirakoita en ole syönyt yhtäkään. Ei vain ole tullut sellaista mielitekoa. Mitä todella hämmästelen.

Kaikkea muuta ruokaa kyllä on tullut syötyä sitäkin enemmän. Ja minähän tosiaan syön! On niin hassua miten eri lailla ihmiset, ruokavalionäkökulmasta riippuen, näkevät terveellisen ruoan. Toiset välttävät rasvaa. Se on ihan ok. Minä en. Öljyssä kylpevät ladera-ruoat ja rasvainen jogurtti ja juustot ovat Kreikassa jokapäiväistä murkinaani. Normaalin pohjoiseurooppalaisen rasva-asenteen omaava henkilö saisi sydänkohtauksen nähdessään suuhuni katoavat oliiviöljyä ja fetaa tihkuvat paistokset. :)

On ihanaa voida nauttia ruoasta ilman pallomahaa. Se on niin suuri etu ettei piirakoista luopuminen ole siitä suuri hinta. ;)

Kommentit
  1. 1

    Maria sanoo

    Moikka!
    Pallomahaan kyllästyneenä päätin että nyt jää sokerit ainakin pois, ja hiilareita haluan myös vähentää. Opiskelijan näkökulmasta ongelma on se, että hiilarit eli peruna, riisi ja pasta on juuri ne ruoka-aineet jotka ovat niitä halvimpia ja joita saa opiskelijaruokalassakin mättää rajattomasti.
    Siispä ajattelin että olisiko sulla ollut ajatuksia siitä miten vhh-ruokavaliota voisi alkaa lähestyä kun budjetti on rajallinen?

    • 1.1

      Sanni sanoo

      Olen kirjoittanut aiheesta postauksenkin :)

      http://karkkipaiva.indiedays.com/2012/04/16/budjettimurkinaa/

      Vinkkini pähkinänkuoressa:
      * Osta pakastevihanneksia. Isot kilon säkit (esim. Xtra ja Rainbow tai Lidlin 750 g pussit) ovat todella, todella edullisia.
      * Osta tölkki- ja pakastekalaa
      * Suosi muutenkin tölkki/säilykeruokia; tomaattimurskaa, herkkusieniä, parsaa, oliiveja
      * Syö paljon kananmunia (erittäin halpaa ja samalla ravintorikasta ruokaa)
      * Tee kerralla isompia ruoka-annoksia ja pakasta loput
      * Tee ruokaostoksista rutiini ja osta aina samat listan mukaiset ruoka-aineet niin ei tule lipdsahdettua ”erikoisherkkujen” puoleen

  2. 2

    Apuatarvitseva sanoo

    Moikka!
    Oon itse nyt sen 17v ja urheilen viikossa 5-7 kertaa. Oon aina ollu hoikka ja vuosi takaperin, niin huomasin mulla ihan samanlaisen kropan muodon. Pullottava vatsa, muuten laiha.
    Hirveesti oon koittanu sen etee urheilla ja tää postaus sai mut tajuamaa et ei tää välttis oo läskiä vaan just turvotusta.
    Oon nyt jättäny laktoosin pois kolmisen päivää sitte. Maha tuntuu yhtä tukalalle ja turvonneelle aina syönnin jälkee. Syön täysjyvätuotteita aina kun mahdollista. Tänään aamupalan jälkeenki oli todella turvonnu kun söin appelsiinin kaurapuuroaja karjalanpiirakoita. Pitäiskö karjalanpiirakat ja ruis tai muut viljat jättää pois kans? Ja onko vinkkejä mitä sitte syödä aamupalaksi? Oon niin tottunu syömää puuroa ja ruista!

    • 2.1

      Sanni sanoo

      Vilja nimenomaan on yksi suurimpia turvotuksen aiheuttajia. Se, onko vilja täysjyvää vai ei, ei vaikuta asiaan, täysyvä turvottaa yhtä paljon kuin löllövehnä esimerkiksi. Kokeile siis ihmeessä jättää kaikki viljat pois vähäksi aikaa jos maitotuotteiden jättäminen ei ole auttanut. Kolme päivää ei muuten ole lopulta kovinkaan riittävä aika arvioimaan laktoosittoman ruokavalion (tai minkään ruokavalion) vaikutuksia, kokeilua kannattaa jatkaa ainakin viikko, mielellään kaksi.

      Laktoosittomaksi ja viljattomaksi aamupalaksi voi syödä esimerkiksi kananmunia (keitettyinä, paistettuina, munakkaana, kokkelina), soijajogurttia, kaurajogurttia, kasviksia, marjoja, hedelmiä ja juustoa. Lehmänmaitojogurttiakin saa laktoosittomana.

      Tsemppiä kokeiluun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.