Neiti Etsivä ja voidepurkin sisällön arvoitus

Tiedättekö, mitä tässä on? No, siinä on mun (juuri uudesta huollosta tulleet) kynnet, mutta myös nokare kosteusvoidetta. Eikä mitä tahansa voidetta, vaan kalleinta vartaloemulsiota mitä työharjoittelupaikastani löytyy. Sen litrahinta on 1177,33€. Whoa.
Työharjoitteluni hauskoja puolia on tuotteiden testaaminen. Enhän voisi myydä tuotetta, jonka koostumuksesta tai vaikutuksista en tiedä mitään! Saan viedä tuotteista pieniä näytteitä kotiin, ja nyt uteliaisuuteni kohdistui tähän järjettömän hintaiseen vartalovoiteeseen. Mitä ihmeitä tämä luksusemulsio voi saada ihossa aikaan?
Koulussa meillä on kosmetiikan kemian tunneilla vertailtu kalliita ja halpoja kosmetiikan tuotteita keskenään. Tehdäänpä sama temppu nyt tälle tutkimuksen kohteena olevalle voiteelle. Otin verrokiksi toisen, litrahinnaltaan 43€ maksavan vartalovoiteen. Koska tuotteiden inci-listat (eli ainesosaluettelot) ovat kilometrin pituisia, käsittelen vain 10 ensimmäistä ainesosaa ja katson mitä muita vaikuttavia aineita incin loppupäässä on. Luettelon 5-6 ensimmäistä ainesosaa kertovat tuotteesta kaiken olennaisen, loppujen pitoisuus on niin pieni ettei niillä ole hoitotehon kannalta mitään merkitystä. Punaisella kirjoitetut ainesosat ovat vaikuttavia aineita. (Vaikuttava = ainesosa, jolla on ihoa pehmentävä tai kosteuttava vaikutus, eikä ole voiteessa pelkästään säilöntäaineena, emulgaattorina, viskositeettia säätelevänä yms aineena.)

Olen kirjoittanut joidenkin ainesosien eteen luvun, joka kertoo miten tehokas pehmentäjä aine on. 1 on tehokkain, 5 heikoin. Pehmentävät aineet ovat ihonhoitotuotteiden tärkeimpiä ainesosia, ja kosteuttavat jäävät (yllättävää kyllä) vasta kakkossijalle.

KALLIS VOIDE
Mitä lupaa tehdä?

Korjaa ihon kimmoisuutta. Ihosta tulee pehmeä, joustava, kiinteytetty. Voide muokkaa vartalon kurvit kohdalleen.

Ainesosat:
AQUA = vesi, toimii liuottimena
(3) HYDROGENATED POLYISOBUTENE = pehmentävä aine, viskositeetinsäätäjä
ALCOHOL = liuotin
GLYCERIN = glyseroli, kosteuttava aine
(1) LIMNATHES ALBA SEED OIL = kasviöljy, pehmentävä aine
(1) HYDROGENATED COCO-GLYCERIDES = (kookos)triglyseridi, pehmentävä aine
BUTYLENE GLYCOL = kevyesti kosteuttava aine
POLYMETHYL METHACRYLATE = kalvonmuodostaja
(5) PENTAERYTHRITYL TETRAISOSTEARATE = pehmentävä aine, emulgaattori
(4) CETYL ALCOHOL = pehmentävä aine, emulgaattori

Muita incissä näkyviä vaikuttavia aineita; ruistankion siemenöljy, manteliöljy, auringonkukkaöljy (pehmentäviä aineita), kofeiini (”kiinteyttävä”) ja hyaluronihappo (kosteuttava). Nämä aineet ovat kuitenkin niin loppupäässä inciä ettei niillä ole mainittavaa hoitavaa vaikutusta. Laitoin kofeiinin kiinteyttävän vaikutuksen lainausmerkkeihin, sillä Paula Begounin mukaan mikään virallinen tutkimus ei ole tukenut tätä väitettä.
HALPA VOIDE
Mitä lupaa tehdä?

Syväkosteuttaa ihoa ja tekee sen pehmeäksi ja joustavaksi.

Ainesosat:
AQUA = vesi, toimii liuottimena
(1) PRUNUS ARMENIACA KERNEL OIL = aprikoosinsiemenöljy, pehmentävä aine
(1) ALOE BARBADENSIS GEL = aloen lehdistä puristettava mehu, pehmentävä aine
GLYCERIN = glyseroli, kosteuttava aine
(1) CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE = triglyseridi (rasva), pehmentävä aine
(3) OCTYLDODECANOL = pehmentävä aine, liuotin
(5) GLYCERYL STEARATE = pehmentävä aine, pinta-aktiivinen aine ja emulgaattori
AMMONIUM ACRYLOYLDIMETHYLTAURATE / VP COPOLYMER = kalvonmuodostaja
(2) CYCLOPENTASILOXANE = pehmentävä aine
(2) DIMETHICONOL = pehmentävä ja kosteutta sitova aine

Incin loppupää on huomattavasti kallista voidetta lyhyempi ja pitää sisällään vain voiteen säilyvyyteen, tuoksuun ja koostumukseen vaikuttavia aineita. Incin pituus ei kuitenkaan kerro mitään tuotteen laadukkuudesta. Kilometrien pituiset incit johtuvat usein siitä, että kosmetiikkafirmat valmistavat tuotteen eri tehtaista tilatuista ainecocktaileista, jotka vain yhdistetään. Allergioiden ja herkistymisen kannalta monia kymmeniä ainesosia sisältävät incit ovat huonompi juttu kuin lyhyet.


Mitä näistä inceistä voimme nyt sitten tulkita? Näemme, että kalliimmassa voiteessa on tehokkaasti pehmentäviä ainesosia vasta viidennellä ja kuudennella sijalla, kun taas halvemm
assa on jo incin kärkipäässä kolme tehokasta pehmentäjää. Kosteuttavana aineena on kummassakin tuotteessa glyseroli neljännellä sijalla. Kalliimmassa voiteessa on lisäksi hyvin kevyesti kosteuttavaa butyleeniglykolia seitsemännellä sijalla. Asiaan perehtymätönkin voi tämän tiedon perusteella päätellä, että halvempi voide on näistä kahdesta tehokkaampi pehmentäjä ja sopii erityisen kuivalle iholle.


Entäpä väitteet ”kurvien muokkauksesta”? Mitkä aineet kalliissa voiteessa kiinteyttävät ihoa? Kahdeksannella sijalla näemme kalvonmuodostajan (acrylate), joka itse asiassa on ainoa aine joka tässä voiteessa ”kiinteyttää”, jos jo aiemmin mainittu kofeiini jätetään omaan arvoonsa. Miten homma sitten toimii? Akrylaatti kuuluu muovisiin kalvonmuodostajiin. Kun muoviset kalvonmuodostajat polymeroituvat, ne kutistuvat ja muodostavat iholle ”kiristävän” kalvon ja saavat näin aikaan ihon hetkellisen kiinteytymisen.


Myös halvassa voiteessa on kalvonmuodostaja-aine (copolymer) kahdeksannella sijalla. Voimme päätellä, että myös tässä voiteessa on samalla lailla kiinteyttävä vaikutus kuin kalliissa.


Lopputulos: kummatkin voiteet kosteuttavat ja kiinteyttävät samalla lailla, ja lisäksi halpa voide on selkeästi tehokkaammin pehmentävä.

Ja joku maksaa tuosta toisesta voiteesta omaisuuden!! Tällaista on kosmetiikan karu totuus. Purkkien ulkonäkö vaihtelee ja sisältö on enemmän tai vähemmän sama. Toki löytyy myös todella heikosti pehmentäviä ja kosteuttavia halpoja voiteita, mutta niin myös kalliiltakin puolelta. Hinta ei todellakaan kerro mitään tuotteen tehosta. Vasta inci paljastaa mistä oikeasti maksat.


Ja mitkä olivat nämä tarkastelun kohteena olevat voiteet? Da-da-daa.. :

Diorin Capture Totale Haute Nutrition Firming Body Concentrate, 150ml, 176,60€

A-Brandin Aloe Vera Body Cream, 230ml, 9,90€Mitäs sanotte? Maksaisitteko kropparasvasta parisataa euroa? Ja tuliko jollekulle yllätyksenä tämä etsivätyön tulos? Oletteko yleensä taipuvaisia uskomaan ylellisen pakkauksen ja markkinointilauseiden luomiin mielikuviin ja lupauksiin?
Kommentit
 1. 1

  Safire sanoo

  No en kyllä maksais noin paljoa kroppavoiteesta. :o Ja itse olen kanssa näitä blogeja (erityisesti Ostolakossa-blogista :D) lukemalla saanut tietoa noista INCeistä ja huomannut että ei se kallein ole se paras vaihtoehto. Miksipä ostaa kallis voide (vaikka se olisikin oikeasti toimivakin) jos halvemmalla saa tismalleen saman vaikutuksen? Ne säästetyt rahat voi kuluttaa vaikka luomiväreihin. ;D

 2. 2

  sanoo

  Ei tullut yllätyksenä. Yksi vaikuttava tekijä on aineen koostumus ja tuoksu. Vaikk halvempi olisi tiedettävästi tehokkaampaa, saattaisin kallistua silti kalliimpaan, jos sen tuoksu miellyttäisi enemmän. Tuntuu, että edullisissa voiteissa tuoksuun, koostumukseen (tai purnukan ulkonäköön) ei aina kiinnitetä tarpeeksi huomiota.

  Tämä oli kiva postaus, näitä lisää!:) (Tuleva kemisti on liekeissä täällä…)

 3. 3

  sanoo

  Ei tullut yllätyksenä mutta varmaan monelle tulee. En osta inciä lukematta yhtään mitään enää nykyään!

  Olen nyt niin ihastunut Urtekramin no parfume-vartalovoiteeseen, etten paljoa muista viitsi maksaa. Itse tykkään tosiaan ihan tuoksuttomista, alkuun tuoksu voi tuntua kivalta mutta nopeasti niihin kyllästyn…

 4. 4

  Anonymous sanoo

  En minäkään maksaisi kroppavoiteesta noin paljon. Oikeastaan käytän nykyisin vain kookosöljyä.

  Kiinnostava postaus minustakin, lisää tällaisia :)

 5. 5

  sanoo

  Olipa mielenkiintoinen postaus. Olen aina luullut, että kyllä kai sillä hinnalla on pakko olla jotain näkyvää merkitystä tuotteen laadussa (varsinkin kun puhutaan jostain Diorista), mutta näköjään aina ei näin ole. Tosi hyödyllistä tietoa: näitä postauksia lisää! :) Niin ja en kyllä maksais vartalovoiteesta noin paljoa kuin tuo diorin.

 6. 6

  sanoo

  Onneksi kroppavoiteet ovat ihania myös halvemmassa päässä.

  Ostin kyllä Kickistä King's and Queen's voiteen, lähemmäs 12 e, voide on kyllä hyvä, mutta ei niiiin hyvä että samalla hinnalla vielä sortuisin…kai… =)

 7. 8

  sanoo

  Toisaalta Diorin silmänympärysvoiteella sain aikaan näkyviä tuloksia, mikään halvempi ei kyennyt samaan. Kyllä sillä rahalla joittenkin tuotteiden kohdalla saa parempaa :)

 8. 9

  sanoo

  Mielenkiintoinen postaus, kiitos! Olisi ihanaa itsekin tietää inceistä noin paljon, kun nyt voi vaan vähän maalaisjärjellä päätellä. :)

 9. 10

  mayay sanoo

  kuten moni sanoikin niin tämä oli kyllä mielenkiintoinen postaus!
  itse yleensä ajattelen, että jos on joku todella kallis tuote, vaikkapa jokin vartalovoide, se on varmasti parempaa sitten kuin joku selvästi yli puolet halvempi. mutta kyllä nytkin huomaa, että hinta ei aina kerro kaikkea.

  meikkivoiteiden kanssa kyllä olen huomannut, että eihän se hinta kerro mitään. itselläni on rarvoittuva iho ja meikkivoiteen valinta on välillä tosi vaikeaa. kerran eräs myyjä suosittele biothermin jotain suhkot kallista meikkivoidetta, mikä olin ihan ok, mutta kyllä Maybellinen Dream Matte Mousse on parempaa :)

  harmi kun itse en tiedä noista aineosista mitään niin en osaa niitä sitten kaupassa kosmetiikkaostoksilla katsoa kun tuotteita vertailen. ostan oikeastaan kaikkea joko sen perusteella jos joku on kehunut hyväksi tai ihan mainonnan perusteella. kyllähän varmaan jokainen ostaa mielummin tuotteen jossa on hieno paketti ja hienoja mainoksia kuin sellaisen missä paketti ja mainonta on vaatimatonta, vaikka tuskin se mitään todistaa. kyllähän sitä tavataan sanoa, että "moni kakku päältä kaunis".. :D

 10. 12

  sanoo

  Aivan loistava postaus! Näitä lisää!

  Itse olen huomannut hinnan menevän joissain tuotteissa laadun kanssa käsi kädessä (meikkipohjat, valovärit, ripsarit) mutta en kyllä tuollaista hintaa maksaisi ropparasvasta. Naamarasvasta ehkä voisinkin. JOS se oikeasti olisi ihan superhyvä!

  Itse ostan ja himoitsen Guerlainia niiden ihanien lasipullojen ja pakkausten takia :)

 11. 13

  sanoo

  Vaude. Itse käytän just allergioiden takia lähinnä apteekin voiteita tai suoraan manteliöljyä tai aloe vera-geeliä, mutta oon välillä kateellisena hypistellyt noita luksusvoiteita ja miettinyt, että uskaltaiskohan kokeilla. Ehkä ei sitten enää tarvii niin kateilla sisällön puolesta. Mutta miksi apteekkivoiteita ei voida pakkailla sieviin purkkeihin ja puteleihin, vaan ne näyttää kaikki just tasan hyppykuppalääkkeiltä?

  PS tulin Goldenin linkin kautta.

 12. 14

  sanoo

  Mielenkiintoista tosiaan. Kumpa useammat ihmiset tajuaisivat, ettei kosmetiikassa hinta kerro kaikkea, vaikka se voikin kertoa. Harmittavan harvoin jaksan kaupassa tutkia incejä, mutta onneksi nykyään netistä löytyy kommentteja helposti :)

 13. 15

  sanoo

  Pakko sanoa tuosta hyaluronihaposta, että sen kyllä pitäisi olla niin tehokas kosteuttaja, että hyvin pienikin määrä riittää jo kosteuttamaan. Eli vaikka se onkin loppupäässä, se voi vaikuttaa. VOI kosteuttaa, siksi että kun tarkkaa prosenttimäärää ei tiedä, ei voi varmaksi sanoa tehostakaan.
  Jos sitä on joku 0,000001% niin eihän se sitten enää vaikuta:)

  Hienoa tekstiä muuten, juuri tällaista totuutta kuluttajat kaipaavat!

  -Rellu

 14. 16

  sanoo

  Rellu – tiedän että hyaluronihappo on tehokas kosteuttaja, mutta tässä Diorin tuotteessa se on tosiaan vasta jossain sijalla 30-jotain, hajusteiden jälkeen, joten voi jo aika suoraan sanoa ettei sillä ole minkäänlaista vaikutusta. Jos sitten kysytään miksi hyaluronihappo ylipäänsä ON voiteessa mukana kun se ei tee mitään näin pienenä pitoisuutena, niin vastaus löytyy noista ainecocktaileista. Hyaluronihappo on ollut osana yhtä ainesosacocktailia, josta on juuri tähän tuotteeseen tarvittu joku/joitain muita aineita, mutta hyaluronihappo on sitten tullut siellä seoksen mukana.

 15. 18

  mayay sanoo

  voisit muuten tehrä joskus postausta tarkemmin näistä aineosista, että mihin kannattaa kiinnittää huomiota kosmetiikkaa ostaessa kun vertailee tuotteita :)

 16. 19

  minou sanoo

  Tosi mielenkiintoinen vertailu! Tavallaan tuli yllätyksenä että halpa voide onkin parempi vaihtoehto tässä tapauksessa.
  Kyllähän sitä välillä haaveilee luksuspurkeista ja huumaantuu mainoslupauksista mutta tähän asti on pysynyt järki päässä.
  Toki mua kiinnostaisi kokeilla La Merin kropparasvaa, että onko se ihan oikeasti niin tehokasta. Mitenkään erikoisessa purkissahan tuote ei ole, mutta tarinan mukaan voiteen kehittäjä paransi pahat palovammansa ko. tökötillä.
  Kannatan postaustoivetta mihin ainesosiin kannattaa huomio kiinnittää kosmetiikkaostoksilla, erityisesti naamarasvojen osalta.
  PS. Sulla on aivan ihana blogi ja luksuslaatuisia postauksia :)

 17. 20

  sanoo

  Joku varmaan tietää paremmin mutta muistaakseni Gloriassa oli aikoinaan juttu, että LaMerin kehittäjä kuoli vieden alkuperäisen reseptin/tiedot raaka-aineista mukanaaan. Tuotetta toki on tutkittu tarkasti ja sen perusteella tehty uudet mutta sama se ei taida enää olla. Muistaako joku tarkemmin? Estee Lauder taitaa omistaa merkin nykyään ja on tehnyt sen ympärille tietysti koko tuotesarjan. Toivottavasti muistan ihan väärin mutta tuolloin itse menetin kiinnostuksen La Meriinkin :/

 18. 21

  sanoo

  Voisin tehdä lisääkin näitä incivertailuja kun teksti sai näin hyvän vastaanoton. :) Kiitos vaan kaikille kommenteista! Nämä jutut on munkin mielestä äärimmäisen mielenkiintoisia.

 19. 22

  sanoo

  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Pyrin itse nykyään olemaan inci-tietoisempi, joten minäkin lukisin mielelläni lisää vastaavanlaisia juttuja!

 20. 23

  Miina sanoo

  Hieno postaus, kiitos paljon! :)

  Kiva lukea tällaista järkevää ja kiinnostavaa juttua, jos on oikeastikin hyötyä.

 21. 24

  sanoo

  En kyllä ostais noin kallista voidetta! Itse olen tyytynyt aina halpisrasvoihin ja olen ollut sitä mieltä, että ovat parempiakin kuin kalliimmat. Nythän tämä tuli vielä oikein selvitettyä. Oikein mielenkiintoinen postaus :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.