Muovinen juomapullo vaihtoon?

Muovit ja niiden ympäristövaikutukset ovat monia askarruttava aihe. Mutta muoveihin liittyy myös toinen suoraan terveyteemme liittyvä seikka, jonka myönnän itse käytännössä jättäneeni kokonaan huomiotta: muovikemikaalien sisältämät hormonihäiritsijät. Olen ollut niistä tietoinen, mutta pakko myöntää, että en ole jaksanut ajatella niitä sen syvemmin omassa arkielämässä.

muoviton juomapullo

Sain pitkästä aikaa pienen muistutuksen aiheesta, kun minulle lähetettiin testattavaksi – –  terveellisempiä juomapulloja. Kyllä, kauneusbloggaaja saa välillä sellaisiakin pr-lähetyksiä, jotka eivät liity kosmetiikkaan. Pullot kuitenkin liittyvät löyhästi teemoihin joista kirjoitan, kuten terveys ja kemikaalikuorman vähentäminen (luonnonkosmetiikan kautta).

Miten näitä nyt testaisi..? Katselin pulloja. Toinen valmistettu lasista, toinen ruostumattomasta teräksestä. Kyllä niistä varmaan vesi maistuu ihan samalta kuin siitä kuluneesta vissypullosta jota kannan aina mukanani. Taas sysäsin mielestäni perusteen niiden takana: ne pahat muovikemikaalit.

Pullot seisoivat viikon toimettomina lattialla keittiön pöydän alla. Jep, joskus pöydän alunenkin toimii testituotteiden säilytyspaikkana… Ne muistuttivat olemassaolostaan osuessaan aika ajoin jalkoihini ja vieriessään kolisten ympäriinsä. Eräänä päivänä vihdoin googlasin ”muovikemikaalit juomapulloissa”.

Muutaman artikkelin luettuani minulla oli kutakuinkin tällainen tiivistelmä päässäni: hormonihäiritsijöinä pidettyjä ftalaatteja ja BPA:ta eli bisfenoli-A:ta ei käytetä virvokejuomapullojen (PET-muovia) tai treenijuomapullojen (PE-HD tai PE-LD-muovia) muoveissa. Nämä ovat niitä juomapulloja joita itse käytän eniten. Saksalaistutkimuksen mukaan PET-muovistakin kuitenkin liukenee jonkin verran estrogeeniä matkivia aineita.

lasinen juomapullo

Oli tavallisten virvoke- tai treenijuomapullojen ksenoestrogeeniriski merkittävä tai ei, kysyntä muovittomille juomapulloille on kasvanut viime vuosina koko ajan, meidän kosmetiikkamyymäläänkin tuli sellaisia vuosia sitten. Jo tuolloin mieleeni iskostui, että olisi fiksumpaa vaihtaa lasiseen tai teräksiseen juomapulloon. Minulle lähetetyt vaihtoehtopullot ovat nekin tulleet Ruohonjuuren valikoimaan nimenomaan asiakkaiden toiveesta; pullojen perään oli kyselty niin paljon, että Ruohonjuuri pyysi lopulta Nordic Health Systemsiä alkamaan tuoda niitä maahan. Tässä muuten aika hyvä konkreettinen esimerkki siitä, kuinka asiakastoiveilla ja -palautteella todellakin on merkitystä. Jos jotain haluaa valikoimaan, kannattaa oikeasti sanoa siitä kauppiaalle eikä jäädä ääneti harmittelemaan päänsä sisällä.

Pullojen kaatuiltua keittiön pöydän alla tarpeeksi kauan otin ne lopulta käyttöön. Miksipä en ottaisi..? Kai sitä voi pelata varman päälle..? Ja onhan tällainen pullo nyt kivemman näköinen pöydällä kuin Pirkan kivennäisvesipullo (jota olen tähän saakka aina täyttänyt uudelleen, pidän vesipulloa koko ajan näkyvillä että muistan juoda tarpeeksi). Nämä ovat myös käytännöllisemmän muotoisia mukanakannettaviksi.

Juomapullo teräksestä

Päivän kysymys ja suuri uteliaisuuden aiheeni kuuluu:

Kuinka moni teistä huomioi muoviastioiden kemikaaleja?

Onko moni vaihtanut juomapullonsa tai keittiön muoviastioita muovittomiin vaihtoehtoihin?

NHS:n teräksiset ja lasiset juomapullot ovat Ruohonjuurissa toukokuun loppuun saakka tarjouksessa: lasipullo 15,95€ (norm. 17,95€) ja teräspullo 17,95€ (norm. 21,95€).

Kommentit
 1. 1

  Satu sanoo

  Olen itsekin viime aikoina katsellut lasi- ja teräspulloja ”sillä silmällä”, kun jatkuva uusien muovisten vesipullojen ostaminen on ruvennut tuntumaan sangen epäekologiselta touhulta. En siis ilkeä käyttää samaa muovipulloa paria viikkoa pidempään luettuani, että ne ovat varsinaisia bakteeripesäkkeitä…

  Nyt pohdin ainoastaan sitä, pystyykö kumpaakaan kestävämmistä vaihtoehdoista – lasista tai teräksistä – pesemään tiskikoneessa? Jos ei, onko suuaukko niin suuri, että käsinpesu onnistuu?

  • 1.1

   Sanni sanoo

   Nyt pohdin ainoastaan sitä, pystyykö kumpaakaan kestävämmistä vaihtoehdoista – lasista tai teräksistä – pesemään tiskikoneessa?

   Lasisen voi pestä tiskikoneessa, teräksinen on käsinpestävä. Suuaukko kummassakin mahdollistaa käsinpesun (suuaukot näkyvät postauksen kuvissa), mikäli tarkoitit mahtuuko sinne tiskiharja helposti sisään. Käsi ei mahdu sisään :)

 2. 2

  LillyLollo sanoo

  Minulla on lasinen juomapullo. Siinä voi ottaa mukaan vaikka teetä. Ei tulisi mieleenkään laittaa muovipulloon kuumaa vettä. Pullossa on myös iso suuaukko, joten sen saa koneessa puhtaaksi. Pullo on niin tukeva, ettei kaatuile koko ajan. Oli kallis, mutta ei ole todellakaan harmittanut.

  Meidän ainoat muoviastiat on pakasterasioita ja vain lettupannu (käytetään harvoin) on teflonia tms. Vedensuodatuskannu on muovia ja olen aika ajoin miettinyt sen turvallisuutta. Varmaankin vaihdan sen jonain päivänä sellaiseen, josta varmasti tiedän, mitä materiaalia se on.

  Ei jaksa koko ajan tutkia ja murehtia, kun kaikilta myrkyiltä yms. ei voi kuitenkaan välttyä. Ja uusia löydetään jatkuvasti.

 3. 3

  M sanoo

  Olen käyttänyt lasisia juomapulloja ja eväsrasioita vuosia. Minusta muovi menee huonoksi nopeasti ja on vaikea puhdistaa kunnolla. Vesi ainakin maistuu raikkaammalta lasipullosta. Ainoa miinus on astioiden paino. En erikseen välttele muovipulloja ja matkoilla ostan pullovettä. Määrä on kuitenkin pienentynyt huomattavasti.

 4. 4

  Taida sanoo

  Mulla on ollut reilun vuoden verran lasinen juomapullo käytössä. Aluksi se tuntui hirveän isolta ja painavalta mukana kuljetettavalta muovipulloon verrattuna , mutta nykyään en edes huomaa. Vesi maistuu siitä niin paljon raikkaammalta kuin muovipullosta, koska käytin vanhoja vesipulloja AIVAN liian kauan ottaen huomioon, ettei niitä oikein voi edes pestä. Sellaiset urheilujuomapullot puolestaan saa veden maistumaan mielestäni ihan muovilta. Pääsyy hankintaan oli kuitenkin muovituotteiden välttely. Olen siis ollut erittäin tyytyväinen hankintaani. Nyt on näköjään tullut paljon kohtuullisemman hintaisiakin pulloja markkinoille – omani maksoi 28 e! Life factory merkiltään. Siinä on se hyvä puoli, että ison suuaukkonsa vuoksi siinä on helppo kuljettaa ja juoda myös esim evässmoothieita! :)

 5. 5

  Sara sanoo

  Juomapullo on lähteny vaihtoon juuri lasiseen vastaavaan! Käyn salilla lähes päivittäin ja kannan vettä aina mukanani ja muovipullot huolettaa kemikaalien vuoksi mutta lisäksi siksi että niitä on usein vaikeampi puhdistaa ja pulloon tuleekin ajan kanssa omituinen haju pesusta huolimatta. Olenkin nähnyt tutkimuksen, jossa on tutkittu ihmisten muovipulloja ja huomattu että niissä kasvaa yhtä jos toistakin hometta, kun puhdistamisesta huolimatta sinne ajan kanssa kertyy shaibaa. Lisäksi vesi pysyy paremman makuisena pitkään, eikä siihen tule ummehtunutta makua lasipullossa. En kyllä enää luovu lasista, onhan se nyt tyylikkäämpikin, sekä töissä että salilla! :)

 6. 6

  Nuvem sanoo

  Minulla on käytössä kaksi lasista juomapulloa, toinen töissä (kiitos lidlin 8e hinnan raaskin ostaa toisen, ensimmäinen oli kalliimpi) ja toinen kotona. Meillä on myös muutama ikean lasinen ”pakasterasia” joita rakastan: helppo pestä ja voi hyvillä mielin laittaa kuumaa ruokaa rasiaan tai rasian mikroon (ilman kantta). Käytän kyllä myös muovipulloja ja astioita, mm. pakastukseen ja sodastreamin kautta. Mieheni ei myöskään asiaa liikaa mieti enkä jaksa tehdä asiasta kotona numeroa. :) Ainoastaan vältän ruuan muoviastiassa kuumentamiatasta. eli, huomioin helpolla tasolla. Ja lasipullosta vesi maistuu oikeasti paremmalta! Omat pulloni on molemmat niin leveitä että tiskiharja mahtuu sisään joten pullo on helppo pitää puhtaana (ja toisen saa myös pestä tiskikoneessa).

 7. 7

  Laura sanoo

  Mulla on ollut pitkään hankintalistalla lasinen pullo (tai itse asiassa useampi, kun samalla haluaisin pullot koko perheelle), mutta on jäänyt hankkimatta juurikin huonon saatavuuden vuoksi. Joululahjalistalla pullot jo olikin ja olin tilannut netistä ne, mutta toimitus meni yli joulun ja peruin tilauksen. Juuri viikolla ostettiin lapsille muoviset pullot, kun päiväkotiin piti viedä ja harmittaa kun ei löytynyt lasisia tai metallisia. Kiva jos saatavuus paranee! Myös keittiössä meillä on muovit minimissä ja ruoat säilytetään posliinisissa astioissa, ruoanlaitossa ja leivonnassa on muoviastiat kyllä edelleen käytössä.

 8. 8

  Lilja sanoo

  Mä oon käyttänyt muovista juomapulloa nyt kotona ainakin vuoden, ellen jopa kaksi. Joskus kaupassa osui silmään Equan (BPA-vapaat) nätit pullot ja siitä se sitten lähti :) Lenkeillä tosin tuli käytettyä sellaista 0,33 litran pientä limupulloa kokonsa vuoksi, mutta pari viikkoa sitten ostin tilalle Sigg-merkkisen vesipullon.

 9. 9

  Kati sanoo

  Olen jo n. 10 vuotta tiennyt muoviasioista, enkä lämmittele pakasterasioita ruokineen mikrossa. Teflon pannutkin on heivattu komeron perälle. Mahdollisuuksien mukaan vähennän muovia; kauhat yms. ruokasekoittimet on puisia, pilkon asiat lautasen päällä – en muovisella leikkuulaudalla yms. Juomapulloni on kovaa muovia, jonka kuvittelevan olevan hyvä, kunhan ei kuumia siihen säilö….. Jos olisi mahdollisuus, toki ostelisin hienompia.

 10. 10

  Tuikku sanoo

  Olen käyttänyt jo vuosia vain lasisia ja teräksisiä juomapulloja, muovipullosta juon vain, jos en saa pulloa täytettyä missään ja pitää ostaa kaupasta pullovettä. Lifefactoryn lasipullot (450 ml) pesen koneessa (silikonipäällyksineen), Lidin pullot eivät jostain syystä puhdistu koneessa aina kunnolla. Ehkä johtuu siitä, että ovat sen verran korkeampia, niin koneen vesisuihku ei kunnolla ylety suuaukosta pullon pohjaan asti. Teräksisen pullon suuaukko on sen verran pieni, että se pitää pestä pulloharjalla, ei lähde koneessa puhtaaksi.

  En halua käyttää muovipulloa kemikaalien takia enkä siksi, että maailma hukkuu muutenkin muoviin ja kertakäyttökulttuuriin. Vesi myös maistuu selvästi paremmalta lasipullosta. Asun alueella, jossa vesijohtoverkossa kiertää käsittelemätön pohjavesi, joten vesi on lähtökohtaisesti todella hyvää, eikä maistu kloorille tai ylipäänsä miltään. Muovipullossa veteen tarttuu nopeasti muovin maku ja siitä tulee ällöttävää. Teräspullostakin vesi maistuu erilaiselta, kuin lasipullosta, joten lasi on oma suosikkini.

  Minimoin ylipäänsäkin muovin käytön, esim. keittiössämme ei ole ensimmäistäkään muovikulhoa, -kauhaa tai -lastaa. Lasia, terästä, keramiikkaa / kivitavaraa ja puuta. Paistinpannut ovat valurautaa ja lastat ja kauhat terästä ja puuta. Ainoa muovinen lasta on nuolija, se kun ei oikein puisena toimi. :) Eväsrasiat ovat lasia, siivilät terästä, sitruspuristimet lasia ja puuta (nuijamalli), torvikakkuvuoat lasia ja keramiikkaa jne. Muovia ei ole käytännössä missään, paitsi pakon sanelemat eväsrasioiden kannet ja pakastusrasiat ja -pussit. Ja roskapussit. :)

  • 10.1

   Sanni sanoo

   Wow, esimerkillistä…!

   Virvokejuomapullosta juotuna en ole (vielä toistaiseksi, ehkä makukokemus kehittyy nyt siirryttyäni vaihtoehtoisiin) maistanut vedessä mitään omituista/erityistä, se maistuu vain vedelle, mutta treenipullon vesi kieltämättä maistuu aika muoviselta. Olen vain ollut niin tottunut siihen että en ole enää edes kyseenalaistanut sitä. Ihmismieli on joissain asioissa niin laiska…

 11. 11

  maria sanoo

  Mulla on kaksi Nalgenen BPA-vapaata wide mouthia, koska kaipaan vaelluksilla litraista pulloa, joka on tyhjänä kevyt ja helppo täyttää. Tulee sitten käytettyä niitä myös kotioloissa kun ne on helppo pestä tiskarissa ison suuaukon ansiosta. Tämä vaihto tuli ajankohtaiseksi, kun yhdessä kesätyöpaikassa aikoinaan tajusin, että tavallisessa limppapullossa vesi alkoi jo viiden minuutin jälkeen maistua tosi kummalliselle, vähän semmoiselle seisoneelle, vaikka sen pesi kotona hyvin. Jos siitä vielä liukenee jotain, niin menköön sitten sen piikkiin että me kaikki kuollaan ennen pitkää? :D

  Otin myös mieluummin tuon muovipullon kuin lasi- tai metallipullon, kun mulla on tapana käsitellä rinkkaa aika ronskisti reissussa, enkä halua kerätä lasinsiruja jossain kivikossa ja ärsyttää jos metalli taittuu. Nalgene kestää kiehuvaakin vettä, niin sen voi sujauttaa makuupussiin lisälämmöksi. Muistaakseni esim. Camelbak tekee samanlaisia pulloja pillillä?

  • 11.1

   Sanni sanoo

   Meillä on retkeillessä kanssa aina käytössä Nalgenet (ja Platypusit). En ole niidenkään muovimateriaalia koskaan aiemmin tullut miettineeksi. Wikipedian mukaan Nalgenen tuotteet, vaikka BPA-vapaita, eivät ole täysin puhtaita muista ksenoestrogeeneistä.

   Taitaapa kuitenkin olla niin, että meidänkin taloudessa valtaosa kyseenalaisesta muovista löytyy jo keittiöstä kulhojen, kauhojen ja säilytysrasioiden muodossa. Niihin verrattuna Nalgene-altistus on häviävän pieni. Uhhh, ahdistus…. täytyykö tässä nyt alkaa sen verran järkeväksi että vaihtaisi vielä vähintään säilytysrasiat lasisiin. Mitenkähän minigrip-pussit… Olen niiden suurkuluttaja…

 12. 12

  sanoo

  Itse vaihdoin suuren osan eväsrasioista lasisiin joitakin vuosia sitten. Pääsyy tähän on se, että ruoan voi laittaa astiaan kuumana, eikä sitä tarvitse jäähdyttää kattilassa. Muoviseen kippoon en koskaan kaatanut kuumaa ruokaa. Lasiset myös puhdistuvat paremmin ja kannet ovat tiiviimpiä.
  Ruoanvalmistuksen sekoituskulhot vaihdoin lasiseen ja teräksisiin. Tähän syynä on se, että muovisten pinta naarmuuntuu helposti ja esim. öljyn puhdistus on lasisesta huomattavasti vaivattomampaa.
  Vesipullon vaihdoin lasiseen puolisen vuotta sitten, kun löysin hyvän ja tarpeeksi edullisen. Tähän taas syynä oli se, että käytän pulloa vain töissä ja vesi saattaa olla pullossa useammankin tunnin. Mielestäni vesi pysyy lasisessa raikkaamman makuisena kuin muovisessa. Työkäytössä pullon painokaan ei haittaa. Urheillessa käytän edelleen muovista, koska vesi ei ole siinä kauaa (en harrasta useiden tuntien liikuntaputkia ;) )
  En siis varsinaisesti pelkää ftalaatteja ja muita, mutta pidän ne kyllä mielessä ja ne ovat olleet osasyynä näihin muutoksiin ja siihen, että en koskaan käytä limupulloa vesipullona. Mielenkiintoinen aihe taas kerran!

  • 12.1

   Sanni sanoo

   Mielenkiintoinen aihe taas kerran!

   Joo, välillä joku blogin kautta saatu tuote voi kirjaimellisesti johtaa itsensä ”uudelleenkoulutukseen” ja sivistykseen jossain asiassa. Luulen, että etenkin näiden kommenttien vaikutuksesta minulla tulee menemään vaihtoon ainakin osa keittiön purkeista ja kulhoista. Tuo öljyn puhdistumis-pointtikin oli jo hyvä ja voisin pelkästään sen perusteella, ilman mitään pahiskemikaaleja, vaihtaa muoviset salaattikulhot toiseen materiaaliin. Öljy lähtee muovikulhoista tuskallisen huonosti..!

 13. 13

  Mintsi sanoo

  En välttele muovia elintarvikkeiden kanssa. Käytin pitkään muovilautasia, kun kyllästyin siihen, että pudottelin posliinisia astioita jatkuvasti. Tai ei se pudottelu vaan se, että ne olivat sen jälkeen palasina lattialla.

  Veden olen kuitenkin jo pitkään juonut metallipullosta. Ihan siitä syystä, että minusta vesi pysyy niissä pidemään raikkaana ja kesällä ainakin kuvittelen, että vesi on myös viileämpää, kun pullo tuntuu viileältä kädessä. Kun joskus joutuu juomaan muovipullosta vettä, niin makueron huomaa. Vesi maistuu muovilta. Oli kyseessä treenipullo tai vissypullo.

  • 13.1

   Sanni sanoo

   Kun joskus joutuu juomaan muovipullosta vettä, niin makueron huomaa. Vesi maistuu muovilta. Oli kyseessä treenipullo tai vissypullo.

   Odotan että itsekin huomaan eron kun tässä vähän aikaa olen juonut lasi- tai teräspulloista.

   Mulla on kyllä ollut aina veden suhteen jotenkin tosi ”epäherkkä” makuaisti, jossain reissussakin huomaa että voin vaivatta juoda sellaista vettä josta matkakumppanit toteavat että kamalan makuista (esim. paikallinen raanavesi maissa joissa sitä voi juoda). Johtuu ehkä siitä, että en ole koskaan pitänyt vedestä tai sen mausta ja opettelin pakolla juomaan sitä vasta kun aloin treenaamaan 12 vuotta sitten. Sitä ennen en koskaan juonut vettä (janojuomana toimi maito). Ja nyt juon melkeinpä vain sitä ^_^ Ei se edelleenkään mikään makuelämys ole mutta siihen on tottunut.

 14. 14

  aastis sanoo

  Hei, liittyen muoveihin, paljon on puhuttu myös kuorintavoiteissa ja -geeleissä olevista mikromuoveista jotka päätyvät vesistöihin. Tietäisitkö mitään sellaista kuorintavoidetta jossa ei käytetä kuorivina ainesosina mitään pieniä muoveja? Kuorintavoiteita voi tietysti onneksi tehdä itsekin mutta onko kaupoissa edes muovittomia vaihtoehtoja?
  Hyvää alkukesää sinulle!

  • 14.1

   Sanni sanoo

   Tietäisitkö mitään sellaista kuorintavoidetta jossa ei käytetä kuorivina ainesosina mitään pieniä muoveja?

   Kaikki luonnonkosmetiikan kuorinnat ;) Eli minkä tahansa sertifioidun luonnonkosmetiikan tuotteen ostat, siinä ei ole muoveja. Omia suosikkejani ovat Estelle & Thildin ja Kivvin kuorinnat.

 15. 15

  Laura sanoo

  Minä halusin noin 8 vuotta sitten matkapulloksi jotain muuta kuin muovia. Juurikin tuon hormonihäiritsijän vuoksi. Sain etsiä paljon ja vihdoin google paljasti täysin muovittoman version:
  https://www.kleankanteen.com/collections/insulated-bottles/products/insulated-reflect-20oz?variant=32773099980

  Minulle oli tärkeää, että myös korkki on muoviton, koska sehän on vedessä. Hinta on suolainen, mutta pullo on ikuinen. Töissä minulla on aina lasipullo pöydälläni, eikä tule enää mieleenkään käyttää muovista hirvitystä! Raivasin samalla myös kotikeittiöstä muoviset leivontakulhot, jotka haisivatkin pahalle. Myös leikkuulaudat kannattaa ehdottomasti vaihtaa puisiin, lasisiin taikka keraamisiin. Samaisesta hormonihäiriköinti syystä vaihdoin kosmetiikan luonnonmukaiseen. Lisää aiheesta: http://www.kemikaalicocktail.fi/category/kemikaalit/
  Aah, niiin mielenkiintoinen aihe! Kiitos Sanni, kun nostit esille.

 16. 16

  Julia sanoo

  Mulla on vesipullona Camelbakin Eddy (muovia), koska tykkään sen mekanismista. :D Oon myös huomannut juovani sen kanssa tosi paljon enemmän vettä. Ehkä tonkaltaisia juomamekanismeja sais lasisiinkin pulloihin, mut musta tuntuu että reppu on ilman lasipulloakin riittävän painava… Limupulloja tmv. en tykkää käyttää vesipulloina, koska ne ei oo kovin hygieenisiä. Eddyn pesaisen välillä astianpesukoneessa.

  Liukenevat muovit eivät huolestuta, mut mielelläni vaihtaisin muovikipot lasisiin koska tuntuu että lasi ois kestävämpi (niin kauan kun sitä ei tiputtele!), mikäli joskus on sellainen rahatilanne että viitsii ostaa uusia. Pitäis varmaan vaan yksitellen hankkia uusia kippoja kaappiin, ja samalla heittää vanhoja roskiin.

 17. 17

  Elise sanoo

  Olen viimeisen vuoden aikana siirtynyt käyttämään lasisia eväsrasioita ja juomapulloja. Veden juontikin on lisääntynyt, kun vesi ei maistu enään niin pahalta. :D Lähestyvä kotoa muutto on pakottanut ostamaan keittiötarvikkeita ja olen päätynyt ostamaan myös muovittomia vaihtoehtoja alusta alkaen. :)

  Tiedätkö onko muuten haitallista käyttää samaan aikaan normikosmetiikan ja luonnonkosmetiikan aurinkosuojia? En haluaisi käyttää pelkästään luonnonkosmetikan, koska paksu kerros saa näyttämään ihon väistämättä valkoiselta. Ajattelin jos laittaisi ensin luonnollista ja myöhemmin kun lisäisi suojaa joka ei tee valkoista efektiä. Tuli vain mieleen onkonhan siinä ettei niitä saisi sekottaa tai muuta. :D

  • 17.1

   Sanni sanoo

   Tiedätkö onko muuten haitallista käyttää samaan aikaan normikosmetiikan ja luonnonkosmetiikan aurinkosuojia?

   En usko että on, koska monissa ”normikosmetiikan” aurinkosuojissa on myös fysikaalisia (eli luonnonkosmetiikan käyttämiä) UV-filttereitä. Parhaan suojan saa kun käyttää tuotetta jossa on molemmat UV-filtterityypit (kemiallinen ja fysikaalinen), tai näin ainakin väitetään.

 18. 18

  Mt sanoo

  lasipullo on pop! ruohonjuureen on muuten nyt tullut myös tiffin boxeja, eli teräksisiä (monilokeroisia) eväslaatikoita – vinkkinä muillekin jotka haluavat välttää muoviosia myös niiden kansien osalta:)

 19. 19

  sanoo

  Itse olen käyttänyt jo jonkin aikaa puolen litran Dermosilin (kyllä!) lasista juomapulloa! Siinä on mintunvihreä ja silikoninen huppu, joka suojaa lasia ja sen avulla pullo pysyy paremmin kädessä. Maksoi muistaakseni n. 15€ ja on ollut kyllä todella hyvä ostos. Ainut miinuspuoli on todella pieni suuaukko, jonne ei mahdu normaali tiskiharja. Käytän puhdistukseen sen sijaan pulloharjaa ja välillä laitan pullon astianpesukoneeseen puhdistumaan.

  Joissakin kertakäyttöisissä vichy- ja muissa kaupan vesipulloissa on muuten jopa varoitukset (ainakin ulkomailla on ollut, en ole varma Suomesta?) ettei niitä saa täyttää uudelleen vedellä! Sen vuoksi ilmeisesti, että muovista liukenee kemikaaleja veteen. Hyvä Sanni, että sait nyt käyttöösi oikean ja turvallisen vesipullon. Ne kertakäyttöiset on muutenkin ällöjä bakteerinkerääjiä kun niitä ei oikein voi pestä.

  • 19.1

   Sanni sanoo

   Ai Dermosilillakin on noita. :) Tuossa NHS:n lasipullossa on muuten myös silikoninen suoja pullon ympärillä niin siitä saa paremman otteen (ja estää varmaan myös kolhuja). NHS:n pullon suuaukko on iso ja sen tiskaaminen tavallisella tiskiharjalla sujuu helposti.

 20. 20

  Nimetön sanoo

  Katselin näitä juuri sattumalta Ruohonjuuressa, mutta lasi painaa liikaa laukussa ja suuaukot ovat aika isoja. Kotikäyttöön olisi kuitenkin ainakin ostoslistalla (muuten käyttäisin mukia, mutta siihen menee pölyä).

 21. 21

  sanoo

  Ihanaa että kysyntään vastataan, noita on tullut etsittyä kissojen ja koirien kanssa! Ja ihanan näköisiä, varsinkin tuo pinkki :)

 22. 22

  Hanna sanoo

  Itse olen vuosia käyttänyt lasista pulloa. Ennen sitä kamalinta kesässä oli ottaa kuumana päivänä hörppy muovisesta juomapullosta, jossa vesi on lämmintä ja muovin makuista. Lasisessa vesi pysyy raikkaana, jopa hellepäivänä! Mikä parasta sen voi pestä pesukoneessa, kun usein niissä suuaukko on sen verran iso, toisin kuin kaupan kivennäisvesi/limupulloissa 😊 Eli vaikkei terveysvaikutukset kiinnostaisi niin makuelämys ainakin on parempi lasipullosta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.