Mun ensimmäinen shakshuka

Shakshuka! :)

Tällaista ruokaa haluaa tehdä jo pelkän nimen vuoksi! :)

Sain vinkin tähän israelilaiseen (ilmeisesti alkuperä onkin Tunisiassa) munaruokaan lukijalta viime kesän munaviikolla. Ja vasta nyt sain aikaiseksi kokeilla sitä.

Shakshuka2

Shakshukamakean-tulisessa tomaattikastikkeessa kypsennettyjä kananmunia. Niin helppoa, niin maukasta, ja perusraaka-aineista. Kiitos sinulle lukija, tästä tulee meidän talouteen vakiopöperöä!

Shakshuka ohje

Käyttämäni resepti tarkkoine raaka-ainemäärineen löytyy täältä (5-6 hengelle). Itse en tykkää laittaa määriä kun aineita voi kuitenkin laittaa sen mukaan montako syöjää tai kuinka suuri nälkä on kyseessä. :)

Tähän paistinpannulliseen käytin yhden keskikokoisen sipulin, pari valkosipulinkynttä, neljä keskikokoista tomaattia, yhden punaisen paprikan, pari ruokalusikallista tomaattipyrettä, hyppysellisen verran mausteita (oma maku kertoo mistä määrästä tykkää) ja viisi kananmunaa.

Pilko sipuli, paprika ja tomaatit. Pehmennä sipulit öljyssä paistinpannulla ja lisää murskattu valkosipuli. Lisää paprikapalat ja freesaa kunnes pehmentyneet. Lisää tomaatti tai tomaattimurska sekä tomaattipyree ja sekoittele. Lisää mausteet.

Kun seos on keittynyt kasaan, riko pinnalle kananmunat. Peitä kannella ja anna munien kypsyä haluttuun kiinteysasteeseen. Minä olisin halunnut keltuaisistani vähän juoksevampia. :)

Lisää päälle tuoretta persiljaa (tai muita yrttejä). Ja ei kun ääntä kohti! Minulla ei ollut tuoreita joten laitoin kuivattua rakuunaa. Rakuunahan toimii hyvin munaruokien kanssa! Nam!

idShakshuka

Andrew Scrivani / New York Times

Tässä kauniimpi kuva shakshuka-annoksesta.

Shakshuka3

Oli niin hyvää että söin kerralla puoli pannullista! :)

Shakshuka4

Seuraavana päivänä tuunasin jämäannosta smetana-majoneesi-valkosipuli-seoksella. Ja oli jos mahdollista vielä parempaa..!

Ei voi taas muuta sanoa kuin että kyllä munaruoat rules! Tai rule. Tai johtaa. :)

Kommentit
  1. 1

    Riikka sanoo

    Tämä ON todella hyvää. Samasta blogista löysin reseptin ja tuota tulee tehtyä yleensä aamupalalle viikonloppuisin. Ja ateriaksi arkena. Ja, no, milloin vaan. Toimii aina!

    Minua tosin sivistettiin ulkomaalaisen ystävän toimesta, että cumin ei varsinkaan amerikkalaisissa resepteissä tarkoita kuminaa vaan juustokuminaa/jeeraa. En ollut tiennytkään, mutta ihan hyvin on kyllä löytänyt ruoka tiensä aina ääntä kohti kuminallakin maustettuna!

    • 1.1

      Sanni sanoo

      Minua tosin sivistettiin ulkomaalaisen ystävän toimesta, että cumin ei varsinkaan amerikkalaisissa resepteissä tarkoita kuminaa vaan juustokuminaa/jeeraa.

      Minäkin kieltämättä vähän mietin, että juustokumina sopisi makumaailmaltaan hieman paremmin kuin kumina… Mutta kun reseptissä (muissakin kun tuossa linkittämässäni) puhutaan ’cumin’ista… Jos se viittaa jeeraan, niin mikähän sitten on se ”perus”kumina..?

      – No niin, löysin vastauksen itse samantien;

      ”Roomankuminasta käytetään Intiassa nimeä jeera ja englanninkielinen alue käyttää nimeä cumin, mikä suomennetaan usein ruokaohjeissa väärin kuminaksi (englanniksi caraway).”

      Onpas juustokuminalla tosiaan monta nimeä… tuota roomankuminaakaan en ollut ennen kuullut.

      Täytyykin korjata tuo ohje oikein! :)

  2. 3

    sanoo

    Näyttää hyvältä. Pitääpä kokeilla, meillä tehdään munakkaita eri tavoin. Tämä olisi uusi versio.

  3. 4

    N-jen sanoo

    Voi kun kuulostaa (ja näyttää) hyvältä! Yhdistin tämän mielessäni jotenkin englantilaiseen aamiaiseen ja keksin että tuohon tomaattikastikkeeseen voisi lisätä vielä vaikka papuja! Olet suomentanut alkuperäisen reseptin mausteen ’cumin’ kuminaksi, mutta kyseessä on varmasti juustokumina eli jeera, sopisi paremmin muiden aineksien makuihin :)

    • 4.1

      Sanni sanoo

      Joo, Riikkakin tuossa kommentoi tuota ’cumin’ia, ja korjasin sen nyt juustokuminaksi. :) Itsekin tosiaan tuota vähän pohdin, sillä kumina ei tuntunut ihan sopivan makean-tuliseen tomaattiseen makumaailmaan, mutta laitoin sitä itse niin vähän että hädintuskin maistui :) Ehkä ensi kerralla on luvassa vielä maukkaampi elämys juustokuminan kera..!

  4. 5

    Eijapm sanoo

    Ihana ohje, kiitos Sanni! Rakastan sun reseptejä, tätä kokeilenkin hetimiten huomenna lounastunnilla! :)

  5. 6

    Ihssan sanoo

    Hei! Näyttää herkulliselta Sanni! Haluaisin vaan mainita että shakshuka ei ole israelilainen ruoka, vaikka onkin todella suosittu siellä. Wikipedia kertoo, että ruuan uskotaan olevan kotoisin Tunisiasta. Myös muualla Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä valmistetaan shakshukaa. Mieheni on marokkolainen ja ruoka on suosittu myös Marokossa. Oli miten oli, mukava kuulla että maistui :)

    Ihssan

    • 6.3

      Tikva sanoo

      Hei! Olen syönyt shaksukaa nimenomaan Israelissa. Täällä väitetään että shaksuka ei olisi Israelista mutta Shaksuka on israelilainen ruoka, mutta sitä syödään muuallakin Lähi-Idässä.Erittäin hyvää.Kiitos Sanni reseptistä.

  6. 7

    jenni sanoo

    määrät on kyllä hyvä osviitta ihmiselle joka ei ole keittiössä ”kuin kotonaan”, eli jos sanotaan tomaatteja, niin mulla ei ole ymmärrystä että olisiko kahden hengen annokselle sopiva määrä 3 vai 13 tomaattia :( ja mausteisiin määrät on hyviä, ainakin jos yhtä niistä pitäisi laittaa tyyliin tuplasti tai triplasti enemmän kuin toisia, jos ei ole mausteita käyttänyt niin ei osaa sitäkään taitoa että laittais vähän ja maistais jne.

    eli itse en voi kokata reseptillä jossa ei ole määriä, eihän sillon kauppareissustakaan mitään tule. no tämä ei ollut valitus, löydän shaksukan reseptin googlella, mutta halusin tarjota toisen näkökulman tuohon määrä-asiaan. sittenhän kun koklaa ohjemäärillä niin voi sitä soveltaa jos ja kun uskaltaa :)

    • 7.1

      Sanni sanoo

      löydän shaksukan reseptin googlella

      Ja minähän olin linkannut tuohon postaukseen alkuperäisen reseptin ainesosamäärillä ;) Juuri niitä varten, jotka kaipaavat tarkkoja määriä :)

  7. 8

    sanoo

    Ihanat kuvat :-) Shakshouka on meillä ihan ykkönen viikonloppuaamuihin. Niin Israelissa kuin Tunisiassakin asuneena olen ymmärtänyt, että nimenomaan shakshoukana ruoka tunnetaan juurikin Israelissa, joskin Turkin menemen, Tunisian ojja ja jossain määrin myös Espanjassa ja Etelä-Amerikassa tunnettu huevos rancheros ovat hyvinkin lähellä :-)

  8. 9

    Marianne sanoo

    Nam, tein tätä tänään lounaaksi ja oli todella hyvää! Ripottelin rikottujen munien päälle vielä hiukan suolaa, koska mielestäni munat kaipaavat sitä ehdottomasti, mutta makuasioitahan nämä. Tämä on kyllä siitä kiva ruoka, että oikeastaan kaikki aineet kuuluvat keittiö vakiovarusteisiin, eli tämä olisi ihan mahtava silloin kun tuntuu, ettei kaapeista löydy minkään ruuan aineksia, mutta ei millään jaksaisi lähteä kauppaan. Lisäksi tämä oli tosi kivaa vaihtelua munakkaalle, maistui tosi erilaiselta, vaikka monesti laitan munakkaaseen ihan samoja juttuja mausteita lukuunottamatta. Kiitos siis todella paljon, että jaoit tämän reseptin meillekin! :)

  9. 10

    NG sanoo

    Nam. Tämä on halpa ja helppo perusruoka :) Mukaan voi heittää myös kikherneitä tms. ravintoarvon lisäämiseksi.

  10. 11

    kaesa sanoo

    Tää oli ihan sikahyvää! Kokeilin eilen, ja aluksi näytti siltä että olisi jäänyt vähän yli seuraavan päivän lounaaksi, mutta lopulta syötiinkin poikaystävän kanssa koko hörskä kun oli niin hyvää :D

    Poikkis osti aluksi vahingossa chilipaprikoita kun piti ostaa tavallinen paprika (laita mies asialle.. :D). Pilkoin sitten sekaan myös yhden punaisen chilin, ja toimi aikas hyvin siellä seassa :)

    Kiva että linkitit ton alkuperäisen ohjeen mukaan, mä oon just sellanen etten osaa arvioida raaka-aineiden määriä ollenkaan :) Ja varsinkin uutta ruokaa kokeillessa tahdon tehdä sen ensin ”just niinku pitää”, niin on sitten ruuan koostumus ja maku ekalla kokeilukerralla ”oikein”, ja siitä sitten osaa muokata makua itelle sopivammaksi jatkossa.

  11. 12

    Kuorotipu sanoo

    Pitihän tätä kokeilla, tuunattuna tosin. Heitin sekaan vielä kesäkurpitsaa ja herkkusieniä kuutioituna koska teki mieli. Niin ja mausteet meni uusiksi, koska mä en oikeesti ees tiedä mikä on juustokumina tai miltä se maistuu :D Mut hyvää tuli :)

    • 12.1

      Sanni sanoo

      Tuonne voi varmaan heittää sekaan melkein mitä vain! :) Minäkin ajattelin että sienet sopisi joukkoon tosi hyvin ja feta, nam! :)

  12. 13

    Tiia sanoo

    Kokeilin tätä eilen, oli hyvää. Kiitos ideasta! En tosin enää muistanut, mitä kaikkea reseptiin ”oikeaoppisesti” kuului, enkä jaksanut enää avata konetta, joten menin vähän fiilispohjalla.

    Mun versioon tuli valkosipulia, sipulia, paprikaa, kesäkurpitsaa, chiliä, tomaattimurskaa, suolaa ja pippuria. Mitään kuminaa ei kaapista löytynyt, mutta jotain erikoisempaa mustetta käyttääkseni laitoin rakuunaa. Hyvin sopi sekin. Laitoin sekaan myös hieman steviaa.

    Lisäksi etsin kaapista tomaattipyrettä ja jossain kummallisessä mielenhäiriössä avasin vahingossa jokaisen käteeni sattuneen säilyketölkin vaikka mun oli vaan tarkoitus siirtää ne pöydälle pois etsintöjen tieltä (älä kysy, en tiedä), joten päädyin laittamaan sekaan myös tonnikalaa sekä sardiineja tomaattikastikkeessa…

    Oli muuten sairaan hyvää! Ainoastaan nimi unohtui, enkä osannut puhelimessa enää miehelle selittää, mitä se epämääräinen mössö paistinpannussa on, joten sain tänään itse syödä myös eilisistä työeväistä ylijääneen puolikkaan:D Hihii;) Nam!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.