Mun eka kosmetiikan ärsytysreaktio

Heh, tässä aika odottamaton raportin aihe ja ehkä ihan turhakin (”No so what, monilla muilla iho oireilee kaiken aikaa”), mutta kun tällainen tapahtuu ensimmäistä kertaa koskaan niin täytyyhän siitä nyt kirjoittaa omaan kosmetiikka-aiheiseen blogiin. :)

Kuten otsikosta näkee, sain ensimmäistä kertaa ärsytysreaktion kosmetiikkatuotteesta. Ihoni on yhtä omituista vuotta lukuunottamatta (tämä oli lukion kolmannella mutta se olisi jo oman postauksensa aihe, vuosi päättyi Roaccutan-kuuriin) ollut aina helppo ja herkästi reagoivan vastakohta, sille ovat sopineet mitkä voiteet ja putsarit tahansa ja ainoastaan meikkituotteet ovat välillä aiheuttaneet vähemmän mieleisiä oireita kuten epäpuhtauksia.

HavlikApoteka_CeskyKrem_IMG_9631

Aloitin tällä viikolla Tshekistä ostamani Havlik Apoteka -luonnonkosmetiikkatuotteiden testauksen, ja voide nimeltään Cesky Krem on nyt kolmena iltana peräjälkeen saanut ihoni ärtymään.

Kun laitoin välillä toista voidetta, iho ei reagoinut, joten reaktion täytyy johtua Cesky Kremistä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heti voiteen levityksen jälkeen kasvojeni vasenta puolta alkoi kihelmöidä. Muutamaan kohtaan nousi paukama ja iho ympärillä alkoi punoittaa. (Kuvat ovat vähän ylivalottuneita, en saanut oireita ikuistettua yhtä ”pahana” miltä ne näyttivät livenä.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muutaman minuutin kuluttua yksi paukamista laajeni melkein sentin levyiseksi, vähän hyttysenpistoa muistuttavaksi patiksi jota kutitti vietävästi. Patin koko ei tule kuvassa esiin mutta se oli aika iso, turvonnut alue jatkui laajemmalla ihon alla. Reaktio on toistunut voimakkaampana seuraavien kokeilukertojen myötä.

Aamulla paukama on kadonnut.

Monet iho-oireet, joita helposti pidetään allergisena reaktiona, ovat muuten ärsytysreaktioita, eivät allergiaa. Minun kohdallani kyse on mitä ilmeisimmin ärsytysreaktiosta. Kosmetiikan aiheuttaman ärsytys- ja allergiareaktion erottaa niiden alkamisajasta; allerginen reaktio on yleensä viivästynyttä ihokosketusallergiaa ja ilmenee 1-4 päivän viiveellä. Ärsytysreaktio taas näkyy iholla välittömästi sen jälkeen kun tuotetta on laittanut iholle. Usein ärsytysoire myös helpottaa kun tuotteen pesee pois, allergisessa reaktiossa oireet saattavat pysyä iholla pitkään ja vaatia hoitoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joku muu ehkä huolestuisi tai olisi vähintään harmissaan kun muuten hyvä voide aiheuttaa tällaista, minä taas pidän tätä hurjan kiinnostavana :)

Mikähän kumma tässä voiteessa aiheuttaa reaktion? Olen käyttänyt vuosien saatossa, etenkin blogivuosien aikana kymmeniä ja kymmeniä erityyppisiä voiteita niin normi- kuin luonnonkosmetiikan puolelta ja voisin kuvitella ihoni altistuneen kaikille mahdollisille kemikaalikombinaatioille. (Luonnonkosmetiikan ainesosatkin muuten ovat kemikaaleja, välillä näkee jonkun puhuvan kemikaaleista kuin ne liittyisivät vain synteettiseen kosmetiikkaan mutta kyllä kasviuutekin on kemikaali siinä missä syklopentasiloksaani).

Tuntumaltaan Cesky Krem muistuttaa hyvin paljon Dr. Hauschkan Melissa-voidetta, ja siinä onkin sitruunamelissaa. En bongaa voiteen incistä mitään sellaisia ainesosia jotka ainakaan näin suoralta kädeltä vaikuttaisivat tuntemattomilta ja iholleni uusilta.

Havlik Apotekan sivuilla tuotetiedot lukevat vain tshekiksi, ja käännyin Google Translaten puoleen saadakseni lisätietoa tuotteesta:

HavlikApoteka_kaannos

”Ainekset ostimme tuntemattomalta kasviparantajalta”…? Mmm, okei… :D Mitähän lie parantaja sekoitukseensa laittanut? ^_^

HavlikApoteka_CeskyKrem_kaannos2

Nojoo, Google-kääntäjää voi lähinnä käyttää viihdetarkoituksiin, se tiedetään. :)

.

En usko että reaktion aiheuttaja selviää, mutta teki mieli kirjoittaa tästä kokemuksesta kun se osoittaa, että on olemassa ainesosia, joista näköjään minunkin ”kaiken kestävä” ihoni ärtyy.

Muut Havlik Apotekan tuotteet eivät ole aiheuttaneet oireita.

*

Heitetäänpä loppuun kysymys, kuinka moni Karkkipäivän lukijoista on (selvitetysti) allerginen jollekin kosmetiikan ainesosalle?

*

P.S. Aiheeseen mitenkään liittymätön tiedote mutta laitan sen nyt tähän kun en viitsi erillistä postausta tehdä näin lyhyestä vaikkakin superkivasta uutisesta: Biodelly Shop on tällä viikolla avannut ovensa Turussa osoitteessa Rauhankatu 10. :)

Avajaisten kunniaksi Biodelly tarjoaa kaikki normaalihintaiset tuotteet -15%, tarjous on voimassa niin myymälässä kuin verkkokaupassakin sunnuntaihin 21.8. saakka. Verkkokaupassa edun saa koodilla BEAUTYSHOP.

Kommentit
 1. 1

  Arlene sanoo

  Kosmetiikka ei yleensä aiheuta mulla mitään ärsytys- tai allergiaoireita. Kerran sain Yves Rocherin huulirasvasta punasen, kirvelevän ihottuman huulten ympärille. Tää tapahtu joskus 90-luvulla. Sen jälkeen oon ollu hyvin skeptinen Rocherin kosmetiikkaa kohtaan.
  Joistain pyykin huuhteluaineista mulle tulee nokkosihottumaa, paukamia ja kutinaa. Vähän harmittaa ku en oo sit oikein uskaltanut tutkia mikä ne oireet aiheuttaa ja sen takia en oikein voi käyttää huuhteluaineita. Ehkä jotain allergialiiton hyväksymää vois kokeilla

  • 1.1

   Sanni sanoo

   Joistain pyykin huuhteluaineista mulle tulee nokkosihottumaa, paukamia ja kutinaa.

   Olen kuullut monenkin saavan oireita juuri pyykinhuuhteluaineista ja olettanut sen liittyvän voimakkaisiin hajusteisiin. Hajusteethan ovat muutamien hiusväriaineiden ohella eniten allergisoivia ja ihoärsytystä aiheuttavia kemikaaleja. Huuhteluaineissa on ihan mielettömät määrät hajusteita…

 2. 2

  Anna sanoo

  Moikka Sanni!
  En ole aiemmin kommentoinut, mutta nyt haluan sanoa, että iso kiitos sinulle aivan mielettömän ihanasta blogista. Olen lukenut blogiasi jo monta vuotta, ja Karkkipäivä on ollut sellainen blogi, jonka pariin olen aina mieluusti palannut vaikka lukulista onkin moneen otteeseen uudistunut :) Tämän kesän olen ollut kesätöissä siivoojana ja työnkuvani on sellainen ettei tekemistä millään riitä koko kahdeksantuntiseksi työpäiväksi. Olenkin käyttänyt luppoaikaa selaamalla postauksiasi alusta asti ja kahminut inspiraatiota, ideoita, ajateltavaa ja hyvää mieltä, todellinen piristysruiske päiviin ^__^
  On inspiroivaa huomata, kuinka olet blogisi elämänkaaren varrella kehittynyt bloggaajana! Ihailen sujuvaa ja persoonallista kirjoitustapaasi ja nyt blogin arkistoja selatessa olen huomannut, että otsikoinnin taito on sinulla myös hallussa! Tulee aivan valinnanvaikeus kun miettii mitä ensin lukisi, jokainen otsikko on niiiiin houkuttava! :)
  Arvostan rehellisyyttäsi ja rohkeuttasi kirjoittaa. Se tekee blogistasi aidon ja mielenkiintoisen. On ihanaa, että blogisi on jotain omanlaistaan eikä pelkkää ”pintaliitoa” jota monet blogit ovat pullollaan. Arvostan sitä, että olet rohkeasti oma itsesi, ja jotenkin blogistasi välittyy syvällisen pohdinnan ohella semmoinen ihana ns. lapsenmielisyys, josta hirveästi pidän ihmisissä :) Mitenhän sitä kuvailisi, hmm ehkäpä sellainen fiilis, että saa innostua ihanista meikkileikeistä ja hullaantua kosmetiikasta ja My little ponyista ja pastelliväreistä eikä tarvii olla semmoinen vakava stereotyyppinen aikuinen! Hankala kuvailla, kirjoittaminen ei ole taidoistani vahvin, mutta ehkä sait kiinni :D Vaikutat niin mukavalta ihmiseltä!
  Siitä rehellisyydestä vielä. Itsetunto-ongelmien kanssa painiskelevana olen kokenut että itsetuntoon, kateuteen, rintoihin yms. liittyvät avoimet tekstisi ovat olleet erityisen ajatuksiaherättäviä. Minulla on itse asiassa hyvin saman tyyppinen, ”poikamainen” hoikka vartalo kuin sinulla, ja pidin kroppaani epäviehättävänä ja epänaisellisena. Sinua taas olen aina pitänyt todella viehättävänä ja kauniina, ja jotenkin nyt koin ikään kuin herätyksen kun tajusin, että miksi ihmeessä olen omaa vartaloani inhonnut ja sinun hyvin samankaltaista ihaillut?! :D Sitä katsoo itse itseään niin kovin kriittisin silmin!

  Tulipa tästä puhelimella näpyteltynä melkoisen sekava teksti.. mutta ajattelin että täytyy antaa sulle jotain takaisin ihanasta blogistasi, josta olen itse saanut niiiin paljon iloa! <3
  Ihanaa syksyä sulle Sanni :)

  • 2.1

   Sanni sanoo

   Kiitos Anna <3 <3 <3 Olipa ihanaa palautetta :)

   Ja hei – jos olet noin pitkän viestin saanut kirjoitettua puhelimella, ja täysin ilman typoja, niin HUGE RESPECT :) Minä (joka liityin älypuhelinklaaniin vasta tämän vuoden helmikuussa) en edelleenkään osaa kirjoittaa älypuhelimella, se kosketusnäyttö on mun kömpelöille sormille painajainen… En edes lyhyttä tekstaria saa kirjoitettua ilman virheitä. :p

   blogistasi välittyy syvällisen pohdinnan ohella semmoinen ihana ns. lapsenmielisyys, josta hirveästi pidän ihmisissä :) Mitenhän sitä kuvailisi, hmm ehkäpä sellainen fiilis, että saa innostua ihanista meikkileikeistä ja hullaantua kosmetiikasta ja My little ponyista ja pastelliväreistä eikä tarvii olla semmoinen vakava stereotyyppinen aikuinen! Hankala kuvailla, kirjoittaminen ei ole taidoistani vahvin, mutta ehkä sait kiinni :D

   Sain kiinni oikein hyvin ^_^ Mä olen omastakin mielestäni tosi lapsellinen tai lapsenmielinen (ja haluan ollakin sellainen), en tiedä kumpaa sanaa käyttää, ehkä jälkimmäinen on sopivampi termi. Meillä tämä taitaa kulkea suvussa kun äitinikin on vielä 7-kymppisenä hassu ihmettelijä, samoin jo 30 täyttäneet sisareni ovat hyvin samanhenkisiä :) Joskus 10 vuotta sitten tuli harmiteltua kun tällaisella persoonallisuudella ja habituksella ei oikein saavuta ”auktoriteettimaisuutta” tai edes tietynlaista uskottavuutta (alasta riippuen), töissäkin asiakkaat tytöttelivät mikä ärsytti, mutta sitten mieli muuttui ja tätä nykyä olen pelkästään iloinen ”antivakavasta epäaikuismaisuudestani” :)

   Kiva muuten kuulla että ajatuksesi tai suhtautumisesi vartaloosi on muuttumassa myönteiseksi (niin ainakin Olin tekstin tulkitsevinani), tyytymättömyys omaan kehoon on ikävä ja kuluttava lasti ja kaikkien tällaisten tuntemusten kanssa elävän toivoisi joskus ”havahtuvan” ja hyväksyvän itsensä sellaisena kuin on syntynyt (transsukupuolet asia erikseen ;) Luontokin voi erehtyä…). Minäkin ihailen edelleen muiden kroppia mutta omani on ihan ok vaikkei vastaakaan kauneusihannettani, ei tarvitsekaan :) Se olen kuitenkin minä ja tykkään itsestäni sellaisena kuin olen <3

   Ihanaa syksyä sinullekin Anna :) Syksyn mehukas kirpeys on jo ilmassa ja voin jo melkein haistaa maahan pudonneet lehdet ja kosteuden… Olen löytänyt itseni jo vähän haikeana fiilistelemässä Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhlia jotka ovat yksi ihanimmista syystapahtumista ja jotka taas missaan kun venytän kesää Kreikan muodossa lokakuulle saakka…. Voi kun voisi saada joka vuosi kokea sekä Suomen syyskuun että Kreikan syyskuun ^_^

   • 2.1.1

    Copper sanoo

    ”Ja hei – jos olet noin pitkän viestin saanut kirjoitettua puhelimella, ja täysin ilman typoja, niin HUGE RESPECT :) Minä (joka liityin älypuhelinklaaniin vasta tämän vuoden helmikuussa) en edelleenkään osaa kirjoittaa älypuhelimella, se kosketusnäyttö on mun kömpelöille sormille painajainen… En edes lyhyttä tekstaria saa kirjoitettua ilman virheitä. :p”

    Kannattaa kokeilla kirjoittaa pyyhkäisytekniikalla :) Siinä siis sormea liu’utetaan näytölle jokaisen kirjaimen päällä. Itellä oli ja on vieläkin sama ongelma, mun sormet on liian kömpelöt kosketusnäytölle enkä saa yhtäkään SANAA kirjotettua ilman virhettä. Kun löysin ton swype-tekniikan, niin sitä ongelmaa ei enää ole :) Siinäkin voi olla alkuun totuttelemista, koska puhelin tuntee vain kirjakielisanat, ja kaikki puhekielisanat täytyy ”opettaa” eli kirjoittaa sana kerran näppäilemällä. Ja puhelin saattaa ehottaa myös muita samankaltasia sanoja, esim. liu’uttaa ”ota” niin tarjoaa: ota, oota, ottaa, oottaa, osa, osaa mikä on välillä rasittavaa, mutta vähemmän rasittavaa kun jokainen kirjain näppäillä erikseen :D

    https://www.youtube.com/watch?v=lcKJVmJCIyw Tässä vielä video, erityisesti 2:00 kohdasta eteenpäin. En piä sua mitenkään tyhmänä, mutta sanallisesti on vaikea selittää ja ehkä ymmärtää tekniikka, jos ei ole koskaan sellasesta kuullut :)

    • 2.1.1.1

     Sanni sanoo

     Täytyy perehtyä tuohon kun ehdin :D Mutta lähtökohtaisesti mulla on jo asennevamma (on aina ollut ^_^) touch-screenejä kohtaan ja epäilen ettei meistä koskaan tule parhaita ystäviä ^_^

 3. 3

  Kaina sanoo

  Minulla on salisyylihappoallergia, joka aiheuttaa turvotusta kasvoissa ja pahimmissa tapauksissa myös hengitysteissä. Kosmetiikkatuotteiden takia en ole lääkäriin joutunut, mutta sisäisesti käytettyäni (esim aspiriini) olen pari kertaa ollut tiputuksessa. Inhottavinta on se, että oireilen kaikista salisylaatteja sisältävistä tuotteista, joita löytyy muuten yllättävän paljon huulirasvoista shampoisiin ja kasvovesistä hajuvesiin. Lisäksi aloe vera sisältää luontaisesti vähän salisyylihappoa(?), joten saan siitäkin toisinaan oireita.

  • 3.1

   helipaulan sanoo

   Hei, joku kärsii samasta kuin minä! Mä oon aina kuvitellut olevani kummajainen, mutta meitä on muitakin :)

  • 3.2

   Sanni sanoo

   mutta sisäisesti käytettyäni (esim aspiriini) olen pari kertaa ollut tiputuksessa.

   Voi kamala :/ Onko tämä tapahtunut niin että olet tietämättäsi tullut nauttineeksi aspriinia..? Vai sattuivatko nämä tapaukset ennen kuin tiesit allergiasta?

 4. 4

  Helmi sanoo

  En tiedä niitä ainesosia mistä saan reaktioita, mutta saan siis normaali shampoosta kutisevan päänahan hajusteeton ei tee sitä. Samoin deudoranteissakin käy vain hajusteeton. Parfyymeistä ei tule mitään ja käytän niitä aika paljonkin. Siksi vähän outoa, mutta ehkä päänahka ja kainalot on herkempää aluetta kuin dekoltee. Olen saanut joistakin showergeeleistä samanlaisia nokkosrokko näppyjä mitä sinun kuvissasi on. En ole vielä ymmärtänyt inceistä mitään niin olen jättänyt vaan tuotteet pois käytöstä. Ja olen huomannut myös sen, että aina niitä ei tule vaikka käytän sellaista tuotetta mistä aikasemmin on tullut. Toki minulla on sairauden myötä lääkityksiä ja iho muuttuu välillä lääkityksen aikana eli nekin voi vaikuttaa ihoreaktioihin. Pitäisi alkaa käymään läpi ne incit että ymmärtäis mitä ainesosaa pitää varoa.

  • 4.1

   Sanni sanoo

   Onpas jännä juttu tosiaan… Ei ilmeisesti johdu kuitenkaan hajusteista kun parfyymit eivät aiheuta oireita. Mystistä. Mutta ehkä kosmetiikka-allergiaan perehtynyt/erikoistunut (en kyllä tiedä voiko allergioihin erikoistua..?) ihotautilääkäri osaisi heti yhdistää mistä saattaisi olla kyse. Ehkä oireet voivat liittyä johonkin ainesosayhdistelmäänkin joka jostain syystä esiintyy enemmän hajustetuissa kuin hajusteettomissa shampoissa..?

 5. 5

  Mari T. sanoo

  Vaikuttaa nokkosihottumalta tuo reaktio.

  Voihan olla, että sen aiheutti jokin epäpuhtaus voiteessa. Kosmetiikasta löytyy paljon muutakin kuin mitä incissä kerrotaan. Esimerkiksi huulipunissa lyijy on todella yleinen ”epäpuhtaus”, mutta ei sitä yhdestäkään incistä löydä, kun ei saisi löytyä huulipunastakaan.

  • 5.1

   Lulu sanoo

   Mulla ainakin tulee ihan samanlaisia näppyjä aina välillä jostakin voiteesta tai pesutuotteesta. Hyttysenpistoksen näkösiä ja kutisee/polttelee selvästi, mutta yleensä muutamassa tunnissa häipyvät. Mulla on suht herkkä iho, joka ärtyy tietyistä ainesosista. En tosin ole vielä selvillä siitä, että mitkä.

  • 5.2

   Sanni sanoo

   Vaikuttaa nokkosihottumalta tuo reaktio.

   Mun piti ihan googlata nokkosihottuma näiden kommenttien jälkeen kun niin moni ehdotti sitä, mulle ihan uusi ”asia”. Lukemani perusteella reaktio tosiaan varmaan oli nokkosihottumaa, oire sopii kuvaukseen aika täydellisesti.

   Voihan olla, että sen aiheutti jokin epäpuhtaus voiteessa. Kosmetiikasta löytyy paljon muutakin kuin mitä incissä kerrotaan. Esimerkiksi huulipunissa lyijy on todella yleinen ”epäpuhtaus”, mutta ei sitä yhdestäkään incistä löydä, kun ei saisi löytyä huulipunastakaan.

   Totta.

 6. 6

  mononoke sanoo

  kosmetiikan selvitetyt allergiat? jos jollakulla on, saa kertoa, mikä taho teki testit ja mitkä oli oireet! nykyään terveydenhoidon leikkausten ja ”riittävän terveyden” aikana mulle on lähinnä naureskeltu kun oon mennyt kutakuinkin hengenahdistusoireiden kanssa valittelemaan olettamaani allergista reaktiota :’D

  jännä juttu toi sun reaktio kyllä! olis ollut kiva nähdä tuon tuotteen inci, lukijoissa on varmasti monia, jotka ovat hakoja inci-luvussa :) mulle on aiheuttanut aika ärhäkkiä ärsytysoireita esim. estelle & thildin kasvotuotteet. sitkeästi käytin niiden jatkoa kun olivat huomattavasti arvokkaampia tuotteita kuin mitä yleensä ostan, ja kas, oireet hävisivät! uudestaan en ole sentään ostanut, epäilen vahvasti e&T:n käyttämää säilöntäainetta oireiden syyksi joten olen pitäytynyt sitten ihanaa hyvin sietämääniä parabeenia sisältävissä tuotteissa :P (tuosta muuten yksi pitkä miinus tälle lk-trendille: nettivouhkattujen aineiden korvaaminen pahasti allergisoivilla – mutta nyt eksyn jo aiheesta) sen sijaan esim. hiusväreistä uskon saavani ihan oikeaa allergiaa, vaikkei niitäkään olla tutkittu (eli suostuttu tutkimaan, sanottu vain että älä käytä jos ei sovi), mutta oireet ovat kyllä niin hankalia ja nimenomaan allergiaa muistuttavia ettei mistään pelkästä ärsytyksestä voi olla kyse.

  • 6.1

   Sanni sanoo

   olis ollut kiva nähdä tuon tuotteen inci

   Täältä löytyy:

   http://eshop.havlikovaapoteka.cz/index.php?id_product=42&controller=product

   kosmetiikan selvitetyt allergiat? jos jollakulla on, saa kertoa, mikä taho teki testit ja mitkä oli oireet!

   …no mutta onhan olemassa ihan valideja, lääkärin suorittamia lapputestejä ainakin niistä kosmetiikan eniten allergisoivista ainesosista? Kyllä mä olen ainakin ollut siinä uskossa että monet kosmetiikan aiheuttamat allergia voi todeta testein.

   • 6.1.1

    sanoo

    Voisikohan olla jokin noista hajusteista esim. farnesol tai eugenol? Mun mielestä noita kyseisiä hajusteita tulee harvemmin incilistoissa vastaan. En mäkään keksi tuosta incilistasta oikein muuta..

    • 6.1.1.1

     Sanni sanoo

     Voisikohan olla jokin noista hajusteista esim. farnesol tai eugenol?

     En usko, olen käyttänyt tosi monia tuotteita joissa on noita.

  • 6.2

   stiia sanoo

   Allergia-asiat on todella hankalia monesti. On erittäin hankala lähteä selvittämään mistä joku reaktio tulee, jos potilallla itsellään ei ole mitään ideaa mistä se voisi tulla. Todella usein ihoreaktioiden aiheuttaja jää epäselväksi, eikä asiaa tarvitse sen enempää miettiä, mikäli oireisto ei ole vakava tai toistuva. Perusallergiakokeisiin kuuluvat pric-testit ovat aika rajoittuneita, mutta niillä saadaan tietoa yleisimmistä allergeeneista (esim. tietyt siitepölyt, eläimet, ruoka). Lapsilla käytettään usein altistus-välttämiskokeita etenkin ruoka-aineiden kohdalla (annetaan maitoa, ei anneta maitoa, annetaan maitoa. Onko reaktioita, häviääkö reaktiot, palaako reaktio?).

   Kosmetiikka-allergioissa olisi hyvä olla valistunut arvaus aiheuttajasta. Kosmetiikka-allergioissa tehdään usein epikutaanitestejä. Eli laitetaan aineita iholle, annetaan olla, ja katsotaan tuleeko reaktiota.

   Mikäli sinulla ei ole mitään ideaa mistä oireesi johtuvat on niitä hankala selvittää. Pidä päiväkirjaa oireista ja mieti mahdollisia aiheuttajia, niin ehkäpä aiheuttaja saadaan kiinnikin :)

 7. 7

  onyxia sanoo

  Viimesen vuoden aikana on tullut hypittyä allergiatesteissä useampaan kertaan ja totta kai sieltä jotain ilmeni… Lääkärin lausunnon mukaan olen allerginen hajusteille, methylisothiazolinelle ja formaldehydille. Plus joillekin puuduteaineille, mutta se ei liity kosmetiikkaan.

 8. 8

  Anni sanoo

  Jep, nokkosihottumalta kovasti näyttää.Mutta ei onneksi kauhean paha reaktio.Ihoni kestää yleensä hyvin erilaisia tuotteita. Kuitenkin ihoni on reagoinut kerran tosi pahasti Body Shopin Argan öljyyn sekä siihen kuuluisaan ”raskausarpiöljyyn”, Bio-Oiliin. En tarkistanut ainesosia sen kummemin, jätin vain kyseiset tuotteet pois käytöstä. Olen nyt käyttänyt lähes vuoden iltaisin Kiehlsin Midnight Recovery öljyä ja se toimii ihollani loistavasti:) Kasvoni kestävät hienosti esimerkiksi kaikkia Glamglow naamioita, olen useasti kokeillut jokaista eikä mitään ärsytysreaktiota ole ollut. Ne taitavat aika monille pientä ärsytystä aiheuttaa..Sain kuitenkin kerran kunnon paloautoefektin aikaiseksi kasvoilleni kun käytin jotain ranskalaista luomunaamiota jossa oli käytännössä vain Montmorillonitesavea..Tiedä sitten näistä miksi joku tuote sopii ja toinen ei..

  • 8.1

   Sanni sanoo

   Ne taitavat aika monille pientä ärsytystä aiheuttaa..

   Olikos se niin että niissä on melkein kaikissa minttua tai jotain muuta kihelmöintiä aiheuttavia ainesosia..? Mentoliyhdisteiden tuoma kihelmöintihän on itse asiassa yhtä kuin pieni ärsytysreaktio, mutta useimmille vaaraton (vaikka jep, tiedän että tiimit kuten Paula Begoun tutkijoineen ovat sitä mieltä että pienikin ärsytys on paha ärsytys ja johtaa pitkän aikavälin altistuksella suurempiin iho-ongelmiin…)

 9. 9

  sanoo

  Heh, just naureskelin tuolle otsikolle ennen kuin tulin edes lukemaan, että on meillä vähän eri meininki iholla, minä en edes muista milloin ja mistä ensimmäinen ärsytysreaktio olisi tullut. Allerginen en ole varmaan millekään, mutta tosi herkistynyt olen ilmeisesti useammallekin aineelle, kun mitään varsinaista yhteistä tekijää en ole onnistunut löytämään. Mutta mulla siis tulee jatkuvasti vastaan pettymyksiä, kun joku tosi kiinnostavalta vaikuttava tuote läväyttää naaman punaiseksi ja kuumottavaksi. Ei kauttaaltaan, vaan nimenomaan aina samat, tietyt alueet.

  Yksi ainesosa, jonka voin melko varmasti nimetä syylliseksi on koivun mahla (/joku muu koivun aine). Olen saanut tosi voimakkaat ärsytytysreaktiot niin Madaran Time Miracle -sarjasta kuin Mia Höydön tietyistä tuotteista. Ja jotenkin äkkiseltään ihon herkkyys koivulle ei kuulosta kovin mahdottomalta, kun kyllähän koivun siitepölykin on hyvin allergisoiva.

  Noin muuten niitä herkistäviä aineita on kyllä ollut vaikea arvailla. Eri säilöntäaineet käy mielessä, mutta kun ärsytystä aiheuttavista tuotteista ei vain ole löytynyt mitään yhteistä nimittäjää niistäkään. Ainoa yhteinen tekijä (nuiden koivutuotteiden ulkopuolella) on ollut aloe vera, jota kuitenkin pidetään nimenomaan herkän ihon tuotteena. Ja useampi kauneusalan ammattilainen on ollut vähän skeptinen minun aloe vera -epäilyäni kohtaan. Ja kieltämättä se kuulostaa vähän oudolta, ja pystyn toisaalta käyttämään esimerkiksi Zuiin kukkaismeikkipuuteria, jossa aloe veraa kans on. Mutta mietin sitä, että voiko olla, että kun se on puuterisessa muodossa, se ei samalla tavalla imeydy iholle.

  Eräs kosmetologi testasi puhdasta aloe veraa kyynärtaipeeseeni, mutta olisi pitänyt tajuta ehkä siinä tilanteessa jo, että se nyt on ihan turha testata sinne. Jos minulla naamastakin reagoi vain tietyt, aina samat kohdat, eikä esim. sormet tai kämmenet ole olleet moksiskaan, niin eiköhän niitä aineita pitäisi juuri sinne kasvojen alueelle testata. (Yleensä ei vaan huvita. Ei se mikään ihan pelottava reaktio ole, mutta kuka nyt oikeasti tykkää naaman kuumotuksesta ja punaisuudesta, jota ei saa millään meikkimäärällä piiloon?)

  Nuiden herkistävien tuotteiden huuhtelu pois naamalta ei tunnu minulla mitenkään helpottavan tilaa, mutta se varmaan johtuu siitä, että koko ärsytysreaktio iskee vasta kun tuote on kunnolla imeytynyt. Se ei siis ala heti ensimmäisten sekuntien aikana vaan muutaman minuutin kuluessa. Sitten on jo myöhäistä tehdä mitään, ainoastaan kylmällä vedellä valelun saattaa toivoa helpottavan kuumotuksen tunteeseen.

  Äiti sai muuten tuon mainitsemani Madaran Time Miracle -sarjan testiin blogia varten. Äiti ja sisko ottivat mummolassa tuotteista niin ihania kuvia, että mulle iski ihan kauhea kateus. :D (http://yhdessakasvokkain.blogspot.fi/2016/08/bloggaajat-fiilistelee-tuotessarjoja.html#comment-form) Todella epäjohdonmukaista, kun olen jo tosiaan testereiden kautta todennut että en voi mitenkään käyttää nuita, minkä lisäksi olen ihan vasta itse sanonut Mulanille, että jos meille jotain yhteistyötarjouksia tulee, tai hän ja äiti haluavat sellaisia jostain pyytää, niin minulle ei kannata pyytää mitään tuotteita, kun en nyt jaksa oikeasti edes testailla. Ja tiedän, että sitten saan vaan stressiä niistä, siis vaikka mitään velvollisuuttahan ei edes pitäisi olla niistä kirjoittaa, varsinkaan millään tietyllä aikataululla.

  • 9.1

   Suski sanoo

   Herkkyys/allergia aloe veralle on ihan mahdollista ja yllättävän yleistäkin. Saan itse nokkosihottumaa mitä suurempi aloe vera -pitoisuus on, pahimpana puhdas geeli ja tuoreesta lehdestä puristettu mehu. Mm. Ekopharma on herkän ihon linjastaan jättänyt aloe veran pois juuri tästä syystä

   • 9.1.1

    sanoo

    Jännä, aika harva ihan ammattilainenkaan tuntuu uskovan, että aloe vera voisi olla mulla se herkistävä, vaikka itsestäni on alkanut aika vahvasti tuntua siltä. Ihan älyttömän moni juuri herkän ihon tuotesarja aiheuttaa mulla yliherkkyysreaktion ja niissä on kaikissa ollut sitä aloe veraa. Kiva lukea välillä jonkun mielipide, joka vahvistaa mun teoriaa. Välillä tuntuu, että olen vain vainoharhainen ja pakko olla joku muu aine. :D

  • 9.2

   Sanni sanoo

   Mutta mulla siis tulee jatkuvasti vastaan pettymyksiä, kun joku tosi kiinnostavalta vaikuttava tuote läväyttää naaman punaiseksi ja kuumottavaksi.

   Onpas ikävää, voin kuvitella että etenkin kosmetiikkafriikkinä tuollainen harmittaa aika penteleesti.

   Ihania muuten tosiaan nuo Mulanin ja Pocahontasin kuvaussession tulokset ^_^ Mä en jaksa nykyään enää juuri koskaan mennä ulos kuvaamaan tuotteita, paitsi mökillä. Olen tylsä, itseäkin väsyttää esteettiseltä kannalta nuo mun kliiniset valoboksissa otetut kuvat mutta kun se on niin helppoa ja nopeaa eikä tarvitse ”säätää”… ^_^ Toisaalta mulla on niin hirveästi kuvattavia tuotteita että sekin käy jo työstä ja helpottaa aika lailla kun ne voi vain liukuhihnamaisesti tunkea valoboksiin…

   • 9.2.1

    sanoo

    Joo, harmittaa kyllä. Mulan tilasi JolieBoxin, ja mua ois kyllä kans kiinnostanut kovasti, mutta ei oikein uskaltanut, kun ei voi tietää kuinka paljon sitten sattuu tuotteita, joita ei edes voi käyttää. Toki niitä sitten voisi aina antaa eteenpäin vaikka äidille, jos se pystyisi käyttämään… Ja nyt mitä olen katsellut, niin boksissa on ollut aika paljon muutakin kuin kasvotuotteita, niin että ehkä sitä tilausta voisi joskus tulevaisuudessa harkita.

    Minä aina nautin kun blogeissa on kauniita tuotekuvia, mutta enpä ole muuten edes ajatellut, että täällä on lähinnä nuita valkoisen taustan kuvia. Ne on kuitenkin selkeitä, harmillisinta on katsoa kuvia, jotka ei ole nättejä ja joista ei saa selvää. Ja ehkä kuitenkin mulle tärkeintä on, että teksti on kiinnostavaa. :)

 10. 10

  Susanna§ sanoo

  Mulle allergiaa aiheuttavat metyyli-isotiatsolinoni ja metyylikloori-isotiatsolinoni , joita on lähes kaikessa! Ilmeisesti nämä ovat melko yleisiä ärsytyksen- ja allergianaiheuttajia.

  Tämä allergia rajoittaa sitä, mitä shampoita, suihkugeelejä, saippuoita, siivousaineita jne. voit käyttää. Valtaosa em. rajautuu pois ja sopivia tuotteita valitessa täytyykin lukea ainesosaluetteloita tarkkaan. Allergia hankaloittaa elämääni huomattavasti, kun puhutaan vaikka käsien pesemisen vaikeudesta julkisissa tiloissa: vaihtoehdoiksi jää vesipesu, oman saippua mukana kantaminen tai riskin ottaminen (julkisissa tiloissa harvoin pääsee lukemaan ainesosalistaa). Siivoustuotteissa ainesosia ei välttämättä edes listata. Olitpa sitten julkisilla paikoilla, työpaikalla, ystävän luona, kauneushoidoissa, kotona ja melkein missä tahansa, allergia tulisi ottaa huomioon.

  Allergia aiheuttaa minulle ihon rikkoutumista ja halkeilua, kutisevia vesirakkuloita ja kuivaa ihoa. Rasittavaa on, ettei ainetta oikein pysty välttelemään täydellisesti normaalissa elämässä ja käsien iho on usein huonossa kunnossa. Pienikin määrä tuotteessa riittää aiheuttamaan reaktion.

  EU on rajoittanut aineen käyttöä poishuuhdeltaviin tuotteisiin, mutta ilmeisesti tälle säilöntäaineelle ei löydy yhtä hyviä korvaavia vaihtoehtoja. Se, onko tuote poishuuhdeltava, ei vaikuta minuun mitenkään enää tässä vaiheessa kun olen jo allergisoitunut.

  Kun allergia todettiin, saikin kotoa heittää valtaosan kosmetiikasta ja muista tuotteista eteenpäin. Vaihtoehtoja onneksi alkaa olla enemmän, kun allergiaa tuodaan esiin, mutta aina vaihtoehtoja ei ole saatavilla. Onneksi esim. ruohonjuuresta saa sopivaa tiskiainetta!

  Kannattaa katsoa esim. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/05/08/kosmetiikan-sailontaaineissa-iso-allergiariski

  https://incimix.wordpress.com/2014/05/08/kathon-allergia-nostaa-taas-paataan/

  • 10.1

   Sanni sanoo

   Mulle allergiaa aiheuttavat metyyli-isotiatsolinoni ja metyylikloori-isotiatsolinoni , joita on lähes kaikessa! Ilmeisesti nämä ovat melko yleisiä ärsytyksen- ja allergianaiheuttajia.

   Jep, niin ovat.

   Ei-allergisena sitä ei osaa edes kuvitella miten paljon allergia tosiaan voi hankaloittaa arkea… Oli kiinnostavaa kun kirjoitit siitä, vaikkakin totta kai tilanne on tosi ikävä sun kannalta. Itsekin varmaan tulisi kannettua omaa saippuaa mukana jos olisin vastaavassa tilanteessa.

 11. 11

  Mintsi sanoo

  Varmuudella olen allerginen SLS:lle ja SLES:lle. On muuten tosi helppo löytää sopivia pesuaineita, kun ainoa kriteeri ei suinkaan ole, ettei noita tuotteita löydy. Tosin yllättäen Lushin palashampoot sopivat, tosin niitäkään ei voi hieroa ihan päänahkaan. Ehkä nestemäinen menee sitten helpommin päänahkaan kuin pala. Allergia ei ole paha, mutta riittävän kiusallinen, että sen viitsii huomioida. Pätee siis myös suihkugeeleihin ja hammastahnoihin.

  Lisäksi kasvojeni iho tuntuu reagoivan ainakin joihinkin hajusteisiin, tosin en tiedä tarkkaan mihin. Mieluummin välttelen kaikkia erikseen nimettyjä hajusteita ja jos tuotteesta on valittavana hajusteeton vaihtoehto, priorisoin sitä. Välillä tuntuu, että ihoni reagointi riippuu täysin tähtien asennosta. Yhtenä päivänä sille ei sovi mikään ja seuraavana se ei välitä, vaikka meikit poistaisi teollisuus bensiinillä ja voitelisi kasvot moottoriöljyllä.

  Muuten Google-kääntäjällä kannattaa kääntää noita eksoottisempia kieliä englanniksi. Saa usein paljon paremman käännöksen. Tosin huomattavasti pienemmällä viihdearvolla.

  • 11.1

   Sanni sanoo

   Muuten Google-kääntäjällä kannattaa kääntää noita eksoottisempia kieliä englanniksi. Saa usein paljon paremman käännöksen.

   Joo, näin mä olen kuullut. Jotenkin se vain usein unohtuu :p

   Jännä tuo että kiinteän shampoon SLS ja SLES ei tuo oireita… Mutta tosiaan, nämä kosmetiikan aiheuttamat oireilut tuntuvat kaiken kaikkiaan olevan ”logiikassaan” täysin mystisiä…

   • 11.1.1

    Mintsi sanoo

    Minustakin on todella jännää, ettei kiinteät shampoot saa aikaan samaa ärsytystä kuin nestemäiset. En ole keksinyt mitään muuta syytä kuin että kiinteä shampoo pysyy paremmin paikoillaan hiuksissa. Saa noillakin reaktion aikaan, jos kovin voimallisesti hieroo shampoota päänahkaan. Käytän kuitenkin niitä, koska kokemukseni mukaan vaihtoehtoiset pesevät aineet eivät toimi yhtä hyvin. Onhan se kiva, ettei päänahka ärry, mutta jos joutuu vaahdottamaan pari kolme kertaa, että saa hiuksista puhtaat, ärtyy ainakin niiden selvittelystä pesun jälkeen.

    Sen verran herkkä on iho, että kun keväällä vietin viikon sairaalassa ja käytin sairaalan pesuaineita, niin pesunesteen ansiosta mm. kainalot olivat kutiavan ihottuman peitossa. Samoin suussa koreili useampi afta, kun jouduin pesemään hampaat perus-pepsodentilla pari päivää ennen, kun sain omaa hammastahnaa. (Miksi en sitten pyytänyt omia shampoita ja saippuoita, on minullekin mysteeri).

    Nykyään muuten kulkee käsilaukussa selviytymis kit, josta löytyy mm. sopivia pesuaineita ja hammastahnaa noin viikon tarpeeksi. Joku varautuu ydinsotaan, minä yllättäviin sairaalareissuihin :D

 12. 12

  Manna sanoo

  Mulla on Iho- ja allergiasairaalassa laajoissa allergiatesteissä todettu voimakas formaldehydiallergia, myös formaldehydin vapauttajat menee samaan. Lisäksi pari muuta melko yleistä kosmetiikassa käytettävää lisäainetta mun täytyy välttää, testeissä todettu lievä allergia. Sain hirvittävän listan tuoteryhmiä, jossa näitä allergiaa aiheuttavia aineita on. Mm. en voisi vaihtaa ammattia LVI-alalle, koska siellä käsitellään aineita, joille olen allerginen. Tosin eipä ole ollut ajatuksissa ikinä :D

  Mun mielestä toi sun reaktio on nokkosihottumaa, joka on kyllä allerginen reaktio!

  • 12.1

   Sanni sanoo

   joka on kyllä allerginen reaktio!

   Duodecimin Terveyskirjaston mukaan ei, tai voi olla mutta vain muutamalla prosentilla (kirjoittajana erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn):

   ”Nokkosihottumaa eli urtikariaa on joka viidennellä ainakin kerran elämässä. Nokkosihottuma on vain oire, jonka syy jää useimmiten tuntemattomaksi. Epäillään, että akuuteissa, muutaman päivän tai muutaman viikon pituisissa nokkosihottumissa oireen laukaisijana on jokin tavallinen virus, joka ei useinkaan aiheuta hengitystie- tai vatsaoireita. Muutamalla prosentilla kyseessä on allerginen reaktio.”

 13. 13

  Maijjuhei sanoo

  Täältä löytyy yksi testattu hajusteallergikko. Testeissä selvisi, että on kaksi tiettyä hajustetta mille olen allerginen, mutta en nyt muista niitä. Aika hyvin pystyn käyttämään hajuvesiä lyhytaikaisesti, mutta pariin sellaiseen tuoksuun olen törmännyt, joista tulee kutinaa ja ihotumaan käytön jälkeen.

 14. 14

  Hemey sanoo

  Ostin testiin YA:n oman luonnonkosmetiikkasarjan sy-voiteen ja vaahtoputsarin. Kokeilin sy-voidetta ja illalla tuntui vielä ihan mukavalle. Aamulla heräsin silmät lähes kiinni turvonneina, iho aivan punaisen ihottuman peitossa. Tästä on nyt yli viikko aikaa ja yhä parantelemaan ihottumaa lääkevoiteilla… Vaahtoputsari oli ihan jees! Epäilen reaktion aiheuttajaksi koivunmahlauutetta. Harmi juttu, tuote vaikutti muuten todella kivalle ja toimivalle!

  • 14.1

   Sanni sanoo

   Aamulla heräsin silmät lähes kiinni turvonneina, iho aivan punaisen ihottuman peitossa. Tästä on nyt yli viikko aikaa ja yhä parantelemaan ihottumaa lääkevoiteilla…

   Voi kamala…!

 15. 15

  M sanoo

  Itse en ole kyllä tietääkseni allerginen millekään – mutta voihan sitä vielä joskus tulla jotakin vastaan :)
  Muuten, olisi kyllä kiva jos jaksaisit tehdä tuosta ihon hullusta vuodesta postauksen, tai ainakin mua kiinnostaisi.

  • 15.1

   Sanni sanoo

   Muuten, olisi kyllä kiva jos jaksaisit tehdä tuosta ihon hullusta vuodesta postauksen

   Täytyy joskus tehdä :)

 16. 16

  Emilee sanoo

  Olen voimakkaasti allerginen soijalle, ja myös soijaa jossain muodossa sisältävä kosmetiikka aiheuttaa oireita. Esim. soijaöljy, harmittaa miten monessa tuoteessa sitä on. :( Soijaöljyssä ei periaatteessa pitäisi olla allergiaa aiheuttavia osia enää juuri ollenkaan jäljellä, mutta iho menee moneksi päiväksi punaiseksi,turvonneeksi, paukamille ja kutiaa, pahimmillaan tulee hengenahdistusta ja yskää jos käytän vahingossa sitä sisältäviä tuotteita. Huulirasvasta tulee kaikista pahin reaktio, varsinkin jos sitä menee vahingossa suun sisälle. Ei kiva :/

  • 16.1

   Sanni sanoo

   mutta iho menee moneksi päiväksi punaiseksi,turvonneeksi, paukamille ja kutiaa, pahimmillaan tulee hengenahdistusta ja yskää jos käytän vahingossa sitä sisältäviä tuotteita.

   Tosi kurjaa :( Soijaöljyä on tosiaan monissa tuotteissa, jopa ei-luonnonkosmetiikan. Kai se on edullinen raaka-aine..?

   • 16.1.1

    NG sanoo

    Soija on todella yleinen raaka-aine, koska sitä viljellään maailmassa niin paljon.. Ongelmana saattaa olla soijan itsensä lisäksi myös torjunta-ainejäämät ym. Sitäpaitsi soijasta suuri osa on valitettavasti GM-soijaa, jolla saattaa olla lisävaikutuksensa (virallisestihan geenimuuneltu on ’vaaratonta’, mutta … )

 17. 18

  Jonttu sanoo

  Sellainen kysymys tuli eilen mieleeni, että paljonko arvioisit suurin piirtein säästäväsi vuodessa ostamalla iHerbistä sen sijaan, että ostaisit vastaavat tuotteet Suomesta.

  • 18.1

   Sanni sanoo

   Vastailen tämän postauksen kommentteihin paremmin huomenna kun olen taas mantereella normaalisti toimivan netin äärellä :) terkuin ”Viimeiset kaksi viikkoa kirjastosta ja lähihotellin baarista käsin blogannut neito” :) Puhelimessa netti toimii joten kuten välillä mutta en jaksa kirjoittaa tällä laitteella, hermot menee…

  • 18.2

   Sanni sanoo

   Sellainen kysymys tuli eilen mieleeni, että paljonko arvioisit suurin piirtein säästäväsi vuodessa ostamalla iHerbistä sen sijaan, että ostaisit vastaavat tuotteet Suomesta.

   Nyt joudun vastaamaan (vaikka olisin varmaan voinut vastata tämän jo eilen sen sijaan että naputtelin sen ”vastailen huomenna” -tekstin ^_^) että en yhtään osaa sanoa. Todella vaikea arvioida.

   • 18.2.1

    Jonttu sanoo

    Satasia vai vähemmän?

    Muuten, kun kerran kysyin parhaista ostoksistasi, taisin unohtaa mainita erään aika tuoreen parhaimpiin lukeutuvuvan ostoksen: ostin sellaisen magneetilla varustetun kirjanmerkin, joka on kaiken lisäksi vielä hyvin kaunis. :) Tosi tosi hyvä ostos. Vihaan sitä, jos kirjanmerkki lähtee omille teilleen vaikka repussa ja sitten saa etsiä pitkään, että missähän olin menossa kirjaa lukiessani.

    • 18.2.1.1

     Sanni sanoo

     Satasia vai vähemmän?

     Säästöä on tosiaan ihan mahdoton arvioida, koska mun (tai varmaan kenenkään muunkaan kosmetiikasta bloggaavan) kohdalla ei vuotuisissa kosmetiikkahankinnoissa pysty laskemaan, mikä on omaa henkilökohtaista tarvekulutusta ja mikä taas blogin vuoksi tapahtuvaa kulutusta, koska ne menevät luontevasti päällekkäin. Bloggaajana joka hankkii paljon tuotteita ihan vain blogia varten koska haluan kirjoittaa mahdollisimman monista tuotteista (ja muistakin kuin vain mulle ”liukuhihnalta lähetetyistä”), ei voi sanoa että oikeastaan millään lailla ”säästäisin”, koska nuo tuotteet ovat itselleni henkilökohtaisen tarpeen kannalta täysin turhia.

     Jos minulla ei olisi blogia, minulla kuluisi ihonhoitotuotteisiin vuosittain hyvinkin pieni summa. Esimerkiksi kasvovoiteiden vuotuinen kulutustasoni ennen blogia oli hädintuskin kaksi purkkia/tuubia, koosta riippuen tietysti. Koska ihoni ei ime paljon voidetta, 50 ml:n pakkaus kestää päivittäisessä käytössä vähintään 6 kk, tämä tuli havaittua systemaattisesti vuosien varrella. Ihonhoitotuotteista minulla on aina kulunut eniten käsivoiteita, vartalovoiteita ja silmämeikinpoistoaineita, mutta ei niihinkään vuodessa mitään satasia uponnut (ennen blogiaikoja –> tarvekulutus). Värikosmetiikka ja hiustuotteet ovat sitä aluetta, jossa olen ”yliostanut” eli hankkinut paljon yli tarpeen jo kauan ennen blogia, etenkin meikit. Mutta palataksemme iHerb-kysymykseesi, koska en noita tuotteita juurikaan iHerbistä tilaa (Aubrey-hiustuotteita lukuunottamatta), ei voida puhua että edelleenkään saavuttaisin valtavia säästöjä tällä tuotealueella iHerbin kautta. Sanoisin, että vhh-jauhot ja proteiinipatukat ovat tuoneet kirkkaasti suuremman säästön iHerbin kautta shopattuna, mutta en mä sitäkään summaa osaa arvioida. ;)

     ostin sellaisen magneetilla varustetun kirjanmerkin

     Tyhmä kysymys, mutta miten magneetti auttaa kirjanmerkkiä pysymään kirjan sivujen välissä…? Onko kirjoissa jotain magneettista…?

     • 18.2.1.1.1

      Jonttu sanoo

      Siinä on kahdella puolella magneetit, jotka nappaavat toisiinsa kiinni. Aivan ykköshankinta!

      Ja muuten, en tarkoittanut lainkaan kosmetiikkaa kysymykselläni, vaan vain ruokapuolta (mausteita, kuivattuja juttuja, proteiinipatukoita, jauhoja…)! Äh, ei tullut mieleenkään, että sieltä saa myös kosmetiikkaa. Olisiko summaa helpompikin arvioida, jos miettii vain ruokahankintoja? Toki mikään pakko ei ole vastata.

      • 18.2.1.1.1.1

       Sanni sanoo

       Olisiko summaa helpompikin arvioida, jos miettii vain ruokahankintoja?

       Ei :) Toki tämän voisi laskea kaikkien tilausvahvistusten perusteella vertaamalla Suomen hintoihin, mutta vähän turhan aikaavievä prosessi ^_^ Minulle riittää kun näen että Herbistä ostamani tuotteen yksikköhinta on halvempi kuin Suomen kaupasta ostamani :)

 18. 19

  Laura sanoo

  Mulla aiheuttaa järjetöntä kutinaa ja punaisia paukamia kainaloissa kaikki hajustetut dödöt. Ja oon huomannut myös, että eipä tunnu sopivan Dermosilit eikä Vichytkään.. Ainoo mihin enää luotan on LV. Hikoilen aika paljon, joten en oo uskaltautunut luonnonkosmetiikan puolelle.. :)

  • 19.1

   Sanni sanoo

   Mulla aiheuttaa järjetöntä kutinaa ja punaisia paukamia kainaloissa kaikki hajustetut dödöt.

   Mulla ainoa kutinareaktion aiheuttanut dödö on Dermosilin Lime-deodorantti. Ei pystynyt käyttämään, kutisi niin hirveästi.

 19. 20

  Kake sanoo

  Ensimmäistä kertaa kommentoin vaikka aina luen kaiken mitä kirjoitat, kiitos ihan huippublogista! Minulla oli vuosia todella pahoja ongelmia käsien ihon kanssa, iho ”kupli” vesirakkuloita ja oli koko ajan enemmän tai vähemmän haavoilla ja lisäksi hurjan kuiva, vaikka koko muu iho on normaali. Lääkärin mukaan oli vain ns. krooninen käsi-ihottuma jolle ei voi mitään. Lopulta kävi ilmi että jos vältän täysin tuotteita joissa on incissä SLS tai SLES niin iho pysyy terveenä. Jonkin ihmeen takia Sodium coco sulfate näyttäisi sopivan vaikka luulisi että se olisi samaa ”tavaraa”. Nyt vain pitää olla mukana oma saippua joka paikassa tai muuten saa parannella käsiä viikon, pari jos esimerkiksi kyläillessä pesee kädet jolain perussaippualla.

  • 20.1

   Sanni sanoo

   Mukavaa kun kommentoit, Kake, vaikka kuvailemasi oireet ovat totta kai kaukana mukavasta ;) Palaan tämän postauksen kommentteihin perusteellisemmin huomenna kun saan taas toimivan nettiyhteyden läppäriin :)

  • 20.2

   Sanni sanoo

   Lopulta kävi ilmi että jos vältän täysin tuotteita joissa on incissä SLS tai SLES niin iho pysyy terveenä

   Nuo ovat yksiä kosmetiikan ärsyttävimpiä ainesosia, etenkin SLS. Tuosta coco-versiosta olen lukenut joskus netistä pitkiä keskusteluja enkä kyllä tullut hullua hurskaammaksi mikä sen ero lopulta on kun kemiallisesti sen pitäisi kai olla ihan samanlainen kuin sodium lauryl sulfate. No, pitäisi olla kemisti että osaisi ottaa paremmin kantaa, nettiartikkelien luku ei välttämättä johda muuhun kuin entistä suurempaan hämmennykseen… :D

   Onneksi lopulta vain kokemuksella on käytännön merkitystä :) Kun iho ei reagoi, tuote sopii ja mitä tietoa sitä ihminen lopulta muuta kaipaa kosmetiikan ainesosien sopivuuden suhteen? :) Muuta kuin että ainahan on kiva kun uteliaisuuden saa tyydytettyä… ^_^ Onneksi sinullekin löytyi ”resepti” noiden ikävien iho-oireiden välttämiseen. :)

   • 20.2.1

    Kake sanoo

    Minäkin olen tulkinnut sodium coco sulfaten käytännössä samaksi aineeksi. Voihan olla että altistus sille on hyvin pientä (vain Urtekramin tai Santen shampoo ja suihkugeeli, joita vaihtelen muiden kanssa) kun olen muuten karsinut sulfaatit pois, että iho sitten ei reagoi? Käsisaippuassa en ole uskaltanut kokeilla. Tai löytyisikö selitys siitä että sitä käytetään luonnonkosmetiikassa, jonka koostumukset saattaisivat muuten olla hellävaraisempia tai niistä puuttuu kenties yhteisvaikutus jonkun muun kemikaalin kanssa? En ole minäkään kemisti, olisi kyllä tosi mielenkiintoista hommaa tutkia kosmetiikan kemiaa! Nyt olen vain todennut että melkein kaikki markettien hyllyillä oleva saippua on minulle myrkkyä

    • 20.2.1.1

     Sanni sanoo

     Tai löytyisikö selitys siitä että sitä käytetään luonnonkosmetiikassa, jonka koostumukset saattaisivat muuten olla hellävaraisempia tai niistä puuttuu kenties yhteisvaikutus jonkun muun kemikaalin kanssa?

     Kenties. ”Salaisuuksia”, joiden päällä kemistit istuvat.. ^_^

     • 20.2.1.1.1

      Mintsi sanoo

      Aina kemisti ei edes tiedä. Tästä keskustelusta innostuneena googlailin vähän näitä aineita ja kaivelin vanhat kemian kirjat esiin, enkä löytänyt järkevää selitystä. Itse yhdyn että tuo coco-sulfaatti ei aiheuta oireita vaikka SLS tekeekin.

 20. 21

  Kaitlin sanoo

  Mulla tulee salisyylihaposta sellasia isoja vesikellomaisia ”finnejä” joista sitten ”räjähtäessään” tulee about teelusikallinen veristä mönjää ulos, jotka jättävät vielä hurjan kuopan jälkeensä joiden paraneminen kestää ikuisuuden :/

  (anteeksi ällö kuvaus :)

  • 21.1

   Sanni sanoo

   sellasia isoja vesikellomaisia ”finnejä” joista sitten ”räjähtäessään” tulee about teelusikallinen veristä mönjää ulos, jotka jättävät vielä hurjan kuopan jälkeensä joiden paraneminen kestää ikuisuuden :/

   Uaarghh… :/

 21. 22

  sanoo

  Tätä kommenttia sinun ei tarvitse julkaista, koska tarkoitukseni ei ole piilomainostaa kenenkään blogissa.

  Herkkäihoisena ja sitä kautta kosmetiikan sisältämiin ainesosiin perehtyneenä toteutin haaveeni ja perustin oman kosmetiikkaverkkokaupan herkkäihoisille ja hajusteyliherkille. Hellimmin.fi on minulle tärkeä saavutus ja olen siitä erityisen ylpeä. Toivon, että siitä olisi apua muillekin herkkiksille.

  Käy ihmeessä vilkaisemassa kauppaani. Uskoisin, että sinä ainakin arvostat vaivannäköäni ”suomentaa” kaikkien myymieni tuotteiden inci-listat :)

  • 22.1

   Sanni sanoo

   Julkaisin kuitenkin :) Ja tsekkaan sivusi myöhemmin :)

   Edit. Tsekattu :) Heti tule palautetta mieleen: etusivulla lukee ”Tuotteet ilman minkäänlaista ominaistuoksua on merkitty ”täysin tuoksuton”- leimalla”, mutta jos saa ehdottaa, niin ehkäpä sanamuoto ’minkäänlaista hajustetta’ sopisi tuohon paremmin kuin ’ominaistuoksua’, sillä eiväthän ihmiset ole allergisia ominaistuoksulle vaan hajustekemikaaleille. ;) Täysin hajusteettomassakin tuotteessa on useimmiten jonkinlainen raaka-aineiden luoma ominaistuoksu.

   Ja toinen palaute; esim. L’Orealin silmämeikinpoistoaineessa, jota kaupastasi löytyy, on tänä vuonna paljon puhututtanutta polyaminoproyl biguanide -ainesosaa joka on ollut kielletty kosmetiikassa vuoden 2015 alusta lähtien. Se on EU:n lainsäädännössä vaaraominaisuusluokitukseltaan kategoriassa 2, ”Epäillään aiheuttavan syöpää”. Tuli vain mieleen, että jos mieluiten tarjoat verkkokaupassasi erityisen hellävaraisia tuotteita, niin tuota polyaminopropyl biguanidea sisältävät tuotteet voisi olla hyvä jättää pois valikoimasta.

   terkuin Kriittinen Kosmetiikkakuluttaja ;)

   • 22.1.1

    Ruska sanoo

    Kiitos Sanni! Arvostan isosti sitä, että ehdit käydä katsomassa verkkokauppaa :)

    Täysin tuoksuton- leima on kehitetty hajusteyliherkille ja sisäilmasta sairastuneille, jotka eivät halua kosmetiikkaansa minkäänlaista tuoksua. Olen siis käynyt jokaisen tuotteen yksitellen läpi ja merkinnyt erikseen ne, joissa ei ole minkäänlaista ominaistuoksua. Kuten sanoit, hajustamattomassakin tuotteessa voi olla ainesosien ominaistuoksu ”fragrance free”-merkinnästä huolimatta, jolloin se ei sovellu niille, jotka sairastuvat tuoksuista eli ovat nimenomaan allergisia ominaistuoksulle. Hajusteyliherkät ja sisäilmasta sairastuneet ovat minulle ryhmä kuluttajia, joita ei vielä olla huomioitu, eikä esimerkiksi kosmetiikan verkko-ostamista ole tällä tavalla ennen mahdollistettu. Kaupassa purkkien avaaminen ja haisteleminen on vähintääkin paheksuttavaa ja palvelua on vaikea hakea kosmetiikkaosastoilta, koska tuoksujen vuoksi siellä on mahdotonta asioida. Hajustekemikaalit eivät omasta mielestäni sovi kenellekään, mutta niiden käyttö on jokaisen oma päätös. Sairaus tai tuoksuista sairastuminen ei ole oma valinta.

    Ja kiitos! Touhutessani verkkokaupan perustamisen ja tuotevalikoiman kanssa en yksinkertaisesti muistanut tätä ainesosaa vaikka olen siitä useamman jutun lukenut, eikä kukaan asikkaista ollut vielä maininnut asiasta. Otan kriittisen kosmetiikkakuluttajan kommentin tosissani ja poistan tuotevalikoimastani polyaminopropyl biguanidea sisältävät tuotteet turvallisuuden vuoksi. Haluan kuitenkin toimia jatkossakin niin, että tuotevalikoima perustuu tuotteitani tarvitsevien toiveisiin ja tarpeisiin, eikä pelkästään omaan harkintakykyyni, joka näköjään voi pettää ;)

    • 22.1.1.1

     Sanni sanoo

     hajustamattomassakin tuotteessa voi olla ainesosien ominaistuoksu ”fragrance free”-merkinnästä huolimatta, jolloin se ei sovellu niille, jotka sairastuvat tuoksuista eli ovat nimenomaan allergisia ominaistuoksulle.

     Ok, loogistahan tuokin nyt kun asian ”avaa”. Jotenkin olen vain mieltänyt tuoksuallergian nimenomaan hajustekemikaaliallergiaksi, mutta tietoni asiassa ovat epäilemättä hyvinkin vajaat. Olisi muuten kiinnostavaa joskus päästä kunnon kosmetiikka-allergiaperehdytykseen. *idealamppu syttyy*…. Eihän sellainen mitenkään mahdotonta ole? :)

     Hyvää jatkoa sinulle yrityksesi kanssa :) Hajusteettomiin tuotteisiin erikoistuneita myymälöitä varmasti kaivattaisiin markkinoille enemmänkin.

 22. 23

  InQ sanoo

  Pahin allergia tuli Lumenen mustaherukkapäivävoiteesta (vuonna 2007). Ehdin käyttää voidetta viikon, kunnes kasvoni menivät täysin punaisiksi ja kuumiksi. Lähetin voiteen takaisin Lumenelle ja he testasivat voiteen labrassa. Voide oli kuitenkin kunnossa, eli olin allerginen jollekin normaalille ainesosalle. Muut Lumenen tuotteet eivät ole koskaan aiheuttaneet ongelmia, eli pitäisi tutkia (jo haudatun) tuotteen sisältöä, että selviäisi!

 23. 24

  sanoo

  Minun iho rähjähtää jos käytän Benzo-alkuisia aineita. Lisäksi Sls-shampoossa saa päänahan verille ja paukamille.
  Sun näppylät näyttää nokkosrokolta ja talttuu hyvin ihan perinteisellä allergialääkkeellä, kutina häviää ja paukama pienenee nopeampaa.

  • 24.1

   H sanoo

   Hei! Olen myös huomannut ongelmia sls:n kanssa. Olisiko sinulla suositella shampoota ja suihkugeeliä missä tätä ainetta ei ole? Tai jos joku muu kommentoija osaisi kertoa?

   • 24.1.1

    Sanni sanoo

    Esim. Kicksissä myytävä Marc Anthonyn hiustuotelinja on SLS:tön, itse olen tänä kesänä aivan rakastunut Anthonyn Volume-shampooseen.

    Useimmat sertifioidun luonnonkosmetiikan shampoot sekä suihkugeelit ovat myös sulfaatittomia, oma lempparini on Weledan suihkuvaahdot jotka ovat tosi kermaisia ja ihanan tuntuisia iholla. Luonnonkosmetiikan shampoot taas ovat jääneet kakkoseksi normikosmetiikalle, yhtäkään superhuippuhyvää shampoota en ole sertifioiduilta merkeiltä löytänyt.

  • 24.2

   Sanni sanoo

   ja talttuu hyvin ihan perinteisellä allergialääkkeellä, kutina häviää ja paukama pienenee nopeampaa.

   Mun paukamat laskevat yön aikana eli hoitotoimenpiteitä ei ole tarvinnut :) Olen käyttänyt voidetta vain iltaisin ja mennyt nukkumaan naama punoittaen ja paukamilla, mutta aamulla paukamat ovat poissa.

 24. 25

  Nansuli sanoo

  Hei!
  Kuvassa ihosi reaktio näyttää urtikarialta eli nokkosihottumalta. Se voi olla allergista, jolloin oireilu tulee yleensä minuuteissa kosketusalueella ja voi levitä ympäristöönkin. Kosketusurtikaria voi olla myös ei-allergista eli ärsytyksen aiheuttamaa, tällöin oireilu tulee hitaammin (yleensä 45 min kuluessa) ja pysyy yleensä vain kosketusalueella. Mainitset tekstissä viivästyneen allergian, joka tosiaan tulee hitaasti, aikaisintaan muutaman tunnin kuluttua. Hitaiden reaktioiden oireena on ekseema eli ihottuma, ei urtikaria. Hidaskin reaktio voi olla allerginen tai ärsytysmekanismilla kehittyvä. Tämä on tärkeä aihe käsitellä täällä blogissa ja kuten kommenteista näkyy, oireilu on varsin yleistä. Kiitos hyvästä blogista!

 25. 26

  Pipsnam sanoo

  Mulla ei juuri ikinä tule allergiaa tai kummallisia reaktioita mistään, mutta l’orealin q10 total repair -kasvovoide aiheutti moneksi päiväksi kummaa punoitusta ja kutinaa. Olin pari kertaa käyttänyt sitä naamalle ja aina kasvot punoitti vielä seuraavana päivänä, mutta kun normaalistikin kasvot helposti punehtuu esim.suihkun jälkeen niin en sen suuremmin asiaa ajatellut, pientä kutinaakin oli mutta olin joskus aikasemmin käyttänyt jotain tehokasta retinol-a -voidetta jonka toimivuuteen käsittääkseni ihan kuului lievä kutina ja hilseily, niin taisin ajatella nytkin vaan että tässäpä toimivaa tavaraa! :D
  Joku päivä sitten levittelin tuota lorealin voidetta myös kaulalle ja dekolteelle ja seuraavana päivänä tajusin että ei tää kyllä ihan normaalia punoitusta ole, punaiset rajat meni ihan selvästi siinä kohtaa mihin olin voidetta levittänyt. Vielä kolmen päivän jälkeen oli selvät rajat näkyvillä ja siinä vaiheessa google sauhuamaan ja löysinkin monia punanaamaisia kohtalotovereita, mutta monilla oli myös naama ihan turvonnut tai tullut jotain palovammoja kyseisestä aineesta!
  Yritin nyt uudestaan pikaisesti googletella ja muutamia kokemuksia löysin, ja ilmeisesti se oli methylisothiazolinone -niminen asia joka aiheuttaa noita oireita. Aiemmalla googlettelukerralla löytyi paljon enemmän kokemuksia noista reaktioista kuin nyt mutta ehkäpä en nyt osannut ilman tuota voidepurkkia hakea oikeilla hakusanoilla…tai sitten laitan foliohatun päähän ja epäilen jotain lorealin salaliittoa googlehakutuloksien puhdistamisessa hehheh..

 26. 27

  LillyLollo sanoo

  Minä sain kasvoni kirkuvan punaiseksi, kun viimeksi käytin La Roche-Posayn näppyvoidetta. Koskaan ennen se ei ole aiheuttanut mitään reaktioita. Voi olla, että tulee kaikenlaisia altistuksia päällekkäin ja sitten lopulta reagoi johonkin. Ei paniikkia.

 27. 28

  tarra sanoo

  Mielenkiintoista kyllä että juuri tuo tuote aiheutti sulle reaktion. Mullakin mystisesti jotkut tuotteet aiheuttavat hirveän punoituksen ilman, että inciä katsomalla tulee hullua hurskaammaksi, kun ainesosat vaikuttaa sellaisilta, mitä käytän muutenkin. Sain esim. tosi pahan kuumotus- ja punoituskohtauksen kaikista paula’s choicen ”skin recovery” -linjan tuotteista, jotka on nimenomaan tarkoitettu herkälle iholle ja punoitusta vastaan, mutta kaikki muut paulas choicen tuotteet on toiminut tosi hyvin.

  Btw, musta on harmi kuulla, että täälläkin niin moni on saanut pahoja reaktioita metyyli-isotiatsolinonista. Hesarista luin, että sen käyttö on lisääntynyt nimenomaan ihmisten parabeenipelon takia, vaikka parabeeneja ei ole todistettu syöpää aiheuttaviksi, ja vaikka ne ovat käsittääkseni yksi vähiten allergisoivia säilöntäaineita (hesarin artikkeli täällä: http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1453867497250). Mm. sen vuoden 2004 parabeenitutkimuksen, josta kaikki lähti, tekijä on itse antanut julkisuuteen lausunnon, että tutkimus ei osoita parabeenien aiheuttavan syöpää… mutta pelko on varmaan niin voimakas tunne että jos se on kerran onnistuttu herättämään niin se ei hevin lähde.

  • 28.2

   Pipsnam sanoo

   Nyt vasta tajusin että tuo mulle punoitusta aiheuttava methyli-sanahirviö oli sama kuin mistä jo joku aiempi kirjoittelija oli saanut oireita!
   Googlettelin nyt vähän pirteempänä lisää tuosta ja päätin alkaa tietoisesti välttämään kyseistä ainetta. Yhtäkkiä mieleen välähti että mun jo kymmenen vuotta käytössä olleeseen lempparipuhdistusaineeseen tuli vuos-pari sitten muutos, kun noista parabeneeista luovuttiin ja….. eikös vaan nyt sieltä incistä löydy tätä allergisoivaa pirulaista!
   Samalla tuon koostumus muuttui huonompaan suuntaan mutten ollut silti jaksanut etsiä yhtä toimivaa ja halpaa putsaria (freemanin geelimäinen pear -puhdistusaine kyseessä), mutta nyt on näköjään sekin askel otettava elämässä! Voi blääh!

 28. 29

  milipili sanoo

  Mullahan on krooninen urtikaria, kämmenet menee tuollaiseksi jos en syö antihistamiinia päivittäin. Tai oikeastaan ne ovat punaiset koska yksittäisiä nokkoselta näyttäviä kuvioita ei erota, kerran turposivat sormet ja se vaihteli kädestä toiseen ja sormien päistä tyveen.

  Tänhän siis sain meidän vanhoista, sinisistä työvaatteista. Alkoi hitonmoisella kutinalla niskassa ja kaulassa ja lopuksi sai kämmenet kyytiä. Onneksi noista ei jää jälkiä.

  • 29.1

   Sanni sanoo

   Tänhän siis sain meidän vanhoista, sinisistä työvaatteista

   :( Vaatteista..? Mikä niissä aiheuttaa allergiaa, kankaan väriaine..? Tai no, voihan luonnon kuiduillekin oll allerginen, mutta ei teillä varmaan villaisia työvaatteita ole..? (Muille tiedoksi että tunnen milin ;))

   • 29.1.1

    milipili sanoo

    Ihotautien lääkäri sanoi vaatteiden olleen liian kovia iholleni, ilmeisesti siniselläkin oli jotain tekemistä asian kanssa.

    • 29.1.1.1

     sinivioletti sanoo

     Sininen ja violetti ovat väreinä eniten allergisia reaktioita aiheuttavia. Sinisestä ripsiväristä olen yhden reaktion läheltä nähnyt ja se ei ollut kaunista katseltavaa. Paraneminen vei monta viikkoa lääkärikäynteineen ja hoitoineen.

 29. 30

  Iita sanoo

  En ainakaan tiedä, että olisin millekään allerginen. Joskus minulle kyllä tulee kehoon nokkosihottumaa, mutta en osaa yhdistää sitä mihinkään tiettyyn.

  Kärsin kyllä aknesta ja olen joskus miettinyt voiko akne olla oire jostain epäsopivasta tuotteesta/ruoka-aineesta. Toivon että kirjoitat postauksen sinun roaccutan kuurista. Olen itsekin syönyt jo yhden. Apu tuli vain joksikin aikaa. Toinen mietityttää… Onhan se toisaalta hirveää myrkkyä keholle… Olen muutenkin alkanut suosimaan mahdollisimman luomua kosmetiikassa.

  Akne & roaccutan postaus olisi kyllä tervetullut!

  • 30.1

   Mia sanoo

   Hei, mä tiedän ihmisiä joille tulee kylmä/kuuma vaihtelusta urtikariaa. Ei välttämättä usein, mutta joskus riittää ihan kylmässä tehty juoksulenkki.

   • 30.1.1

    NG sanoo

    Joskus muinoin atopiasta kärsiessäni vaivana oli myös urtikaria – siis aika paha sellainen. Immuunisysteemini taisi olla aika heikossa kunnossa, ja se näkyi mm. kuntoilun yhteydessä (siis hikoilun ja hengästymisenkin) räjähtäneissä paukamakohtauksissa. Joskus meni lähes taju, kun veri pakkasi iholle, ja sisäelimet tietysti jäivät ilman …
    Jouduin kerran ensiapuun ambulanssillakin kohtauksen iskettyä, onneksi silloin päivystysvuorossa ollut fiksu lääkäri tunnisti oireet ja suositteli antihistamiineja.
    Nyt en enää saa mitään vastaavia reaktioita hikoilustakaan, kaikin puolin siis kuin uusi ihminen.

 30. 31

  NG sanoo

  Ärsytysreaktioita olen saanut milloin mistäkin – pahimpaan atopia-aikaan, yli 10 vuotta sitten, oli kiven takana löytää nimenomaan jotain, mikä EI olisi pahentanut ihon tilaa..

  Nyt tulehdustilan lähdettyä ja ihon ollessa ehjä en juurikaan saa oireita, mutta kasvoille käytän lähinnä hajustamattomia tuotteita. Joskus jokin vartalovoide saa aikaan kutinaa, silloin lopetan käytön ja jätän sen jalkarasvaksi…
  Hurjaa nähdä, että sinullakin joskus iho reagoi; olet siis sittenkin ihminen :) Human after all! ;)
  Toivottavasti tuo on vain väliaikaista: itse en kyllä luottaisi jonkin tuntemattoman kansanparantajan sekoittamaan yrttikimaraan :)

  • 31.1

   Sanni sanoo

   Hurjaa nähdä, että sinullakin joskus iho reagoi; olet siis sittenkin ihminen :) Human after all! ;)

   Hehheh ^_^ Luin tämän ironisella sävyllä :D

   • 31.1.1

    NG sanoo

    Ihosi turnauskestävyys on usein tuntunut olevan suorastaan superhuman .. ! :

 31. 32

  NG sanoo

  Lähtökohtaisesti välttelen kyllä kaikkia tunnetuiksi allergeeneiksi tiedettyjä kasviuutteita, kuten taikapähkinä, sitrushedelmät ja minttu – en kaipaa kihlemöintiä ihonhoitoon, en vaikka olisi mikä..

  Aasialaisissa ihonhoitojutuissa saattaa olla joitain tuntemattomampia yrttejä, toistaiseksi en ole saanut oireita, vaikka olen joitain kasvonaamioita käyttänytkin ilman INCI-listan tuntemusta..

 32. 33

  Aahoo sanoo

  Mulla ei ole virallisesti todettu allergioita, mutta suositut eos-huulirasvat saa mun huuliin aikaan avohaavoja ja rakkuloita. Ei kiva. Minkään muun huulirasvan kanssa en ole tätä efektiä tosin huomannut. Lisäksi olen allerginen tekstiileissä oleville väri- tai säilöntäaineille. Olin aiemmin vaateliikkeessä töissä, mutta jouduin lopettamaan, kun käteni olivat myös samanlaisilla rakkuloilla ja avohaavoilla. Lääkärit tosin sanoivat sillon, että en oikeastaan luultavasti ikinä saa selville, että mille aineelle olen herkistynyt, kun tekstiileissä on niin paljon kaikkea erilaista. Pohdinkin siis, että mahtaisiko jotain samantapaista ainetta olla tekstiileissä ja kosmetiikassa… Huulirasva-oireet nimittäin tulivat vasta jo todetun tekstiiliallergian jälkeen. ”Positiivinen” puoli on, että poikaystävällä on hauskaa, kun tyttöystävä on allerginen vaatteille :D

  • 33.1

   Sanni sanoo

   ”Positiivinen” puoli on, että poikaystävällä on hauskaa, kun tyttöystävä on allerginen vaatteille :D

   Ei saisi nauraa toisen allergialle mutta tämä oli vain niin hassu ^_^ :D

 33. 34

  Jenny sanoo

  Mä nyt kommentoin vaikka mulla ei mitään todettua allergiaa olekaan :) Mulla on aika herkkis iho kasvoissa, kaulassa ja dekolteella. Tälle alueelle saattaa tulla nokkosihottumaa ihan vain siitä että vahingossa raapaisen ihoa ja uskon että tämäkin johtuu joistakin kosmetiikkatuotteista, mutta en ole saanut selvitettyä mitään tiettyjä tuotteita saati ainesosia. Mutta sen olen huomannut, että ainoat kunnon ärsytysreaktiot olen saanut luonnonkosmetiikasta tai muista luonnollisilla ainesosilla mainostavista tuotteista :/ Mun iho on hyvin rasvoittuva ja aika paksu ja kestää kaiken maailman aknemyrkyt ja superkuivattavat finnivoiteet ja liuokset, mutta ei välttämättä jotain ihan tavallista kasvovoidetta tai kasvovettä. Ihojutut on kyllä niiin mystisiä!

 34. 35

  Violetti sanoo

  Mulla on yliherkkyys, joka olisi sulle kauhistus: meikkien violetti väri!!!

  Se alkoi 90-luvun lopussa, kun meikkasin yläasteella ollessani (oon sua muutaman vuoden nuorempi) Estee Lauderin meikkipaletilla ja ainoastaan paletin kuudesta sävystä violetti sai luomeni turpoamaan, punoittamaan ja kutisemaan, ja ainoastaan siitä kohdasta, missä luomiväriä oli ollut. Sen jälkeen suurin osa violeteista luomiväreistä ja rajauskynistä on aiheuttanut saman efektin (olen kokeillut vuosien varrella suurimman osan perusmeikkikynistä ja myös Benecosin violetti paletti teki toissavuonna saman tempun). Mikä on jännä, niin välillä myös saman merkin muun väriset meikkikynät voivat aiheuttaa samanlaisen reaktion (muistaakseni näin kävi joskus Rimmelin muiden sävyjen kanssa, ei siis vain violetin) ja viime vuonna luomeni turposivat Lumenen allergisille tarkoitetusta mustasta kynästä.

  Koen, että silmämeikkini olennaisin ja tärkein osa on rajaus (silmään saa kauniin muodon ja se tuo silmät niin hyvin esille. Pelkkä ripsiväri jättää olon jotenkin alastomaksi :D), joten tämä taipumus on ollut todella ärsyttävä. Ja silmäni taittavat vielä selvästi vihreään, joten mielelläni korostaisin niitä violeteilla ja purppuroilla… Mutta onneksi muitakin värejä on olemassa ja nyt olen pystynyt käyttämään jo melkein kolme vuotta Goshin vedenkestäviä meikkikyniä ongelmitta (en ole sattuneesta syystä testannut siitä vielä violettia…). :)

  Että näin täällä. :D

  • 35.1

   Sanni sanoo

   Mulla on yliherkkyys, joka olisi sulle kauhistus: meikkien violetti väri!!!

   Ohoh..! :-0

   Tosin violetin ja punaisen pigmentin erilainen vaikutus iholla on minullekin jossain määrin tuttua, vaikkakaan mistään ärsytysreaktioista ei ole kyse. Tiettyjen punertavien violettien luomivärien sävy pureutuu ihoon niin tiukkaan ettei se lähde kokonaan yhdellä pesulla vaan kuluu pois vasta ajan (muutamien päivien) kanssa.

   Koen, että silmämeikkini olennaisin ja tärkein osa on rajaus (silmään saa kauniin muodon ja se tuo silmät niin hyvin esille. Pelkkä ripsiväri jättää olon jotenkin alastomaksi :D)

   Mä koen ihan samoin ;) Pelkällä ripsarilla silmät tuntuu hädin tuskin meikatuilta. Vasta rajaus tuo silmät kunnolla esiin.

   • 35.1.1

    Kaitlin sanoo

    Tästä muuten muistui mieleen kun ~15 vuotta sitten teininä luin jonkun lehden meikkipalstaa jota piti muistaakseni Raili Hulkkonen, ja hän siinä totesi että meillä vaaleaihoisilla suomalaisilla on sellaiset ”sian silmät” ellei me käytetä ripsaria ja rajausta, ja se jotenkin kolahti teinityttöön että ”voi ei, en halua näyttää porsaalta! joten lisää vaan mustaa silmiin jotta näytän ihan pesukarhulta sitten!” :D

 35. 36

  Meu sanoo

  Mäkin mielenkiinnolla ja jopa hieman innostuksen sekaisella ihmetyksellä muutama viikko sitten arvelin, että olisin saanut uudesta silmänympärysvoiteesta ihoreaktiota: pari päivää käytettyäni heräsin aamulla silmänaluset täynnä pienenpieniä punaisia pilkkuja! Olin pari päivää ilman voidetta ja sitten taas pari päivää voiteen kanssa testatakseni, johtuivatko pilkut kenties tästä. Pilkkuja ei kuitenkaan kuulunut takaisin, ja lopulta tajusin, että nehän liittyikin aika suurella varmuudella silloin edellisenä iltana tekemääni ilmajoogaharjoitukseen… :D Pää alaspäin roikunnat tekivät siis tehtävänsä ja pienenpieniä verisuonten purkaumia on kuultanut ohuen ihon alta. Aika sopivasti sattui yksiin voiteen vaihdoksen kanssa, mutta oikeastaan ihan kiva että syy löytyi muualta kuin suht tyyriistä uudesta hankinnasta. ^_^

  Ja hei, mitenkäs mä muistelin, että sulla olis ollut kosme-reaktio kerran aikaisemminkin? Siitä jostain kasvonaamiosta? Vai olikos se vaan niin, että sen kuuluikin olla ”ärtsyä”? :D

  • 36.1

   Sanni sanoo

   pari päivää käytettyäni heräsin aamulla silmänaluset täynnä pienenpieniä punaisia pilkkuja!

   Mulla on muuten pari kertaa käynyt ihan samalla lailla, että odottamatta ilmestyneet punaiset pilkut silmien alla ovat saaneet mut huolestumaan, että reaktio johtuisi kosmetiikasta. Mutta syy onkin sitten löytynyt treeneistä :)

   Ja hei, mitenkäs mä muistelin, että sulla olis ollut kosme-reaktio kerran aikaisemminkin? Siitä jostain kasvonaamiosta? Vai olikos se vaan niin, että sen kuuluikin olla ”ärtsyä”? :D

   Kyllä, se oli se Supermoodin AHA-happonaamio jonka kuuluukin tehdä iho punaiseksi. Mulla vain ei ollut koskaan aiemmin käynyt AHA-happotuotteiden kanssa noin, vaikka aiemminkin testaamani AHA-seerumit ja -naamiot ovat sisältäneet ”varoituksen” ihon punoitusreaktiosta. Siksi reaktio sai blogissa erityishuomion :)

 36. 37

  Jenni sanoo

  Olen allerginen jojoballe. Huulirasvat, huulikiillot ja huulipunat sisältävät yllättävän usein jojobaa. Oire ei tule heti, vaan useamman käyttökerran jälkeen. Esimerkiksi jojobaa sisältävä huulirasva vaan pahentaa huulien kuntoa ja lopulta iho kuoriutuu huulista. Aluksi en ymmärtänyt mistä se johtui ja kun tuttu Labellon huulirasva sai huulet huonoon jamaan. Kunnes luin tuoteselostetta ja tajusin, että Labello oli lisännyt huulirasvoihin jojobaa. Tämä sama oli myös Lumenen tuotteissa. Lumenea en ole aikoihin käyttänyt enkä tiedä tämän hetkistä tilannetta.

 37. 38

  Nelli sanoo

  Erityisesti muutaman viime vuoden aikana tuntuu kuin olisin tullut kaikelle allergiseksi. Kaikki hiuskosmetiikka ärsyttää päänahan punaiseksi ja kutiavaksi ja erityisesti silmämeikit saavat luomet turpoamaan umpeen. Turvotuksen ja oireet saa laskemaan vain todella voimakkailla kortisolilääkkeillä ja voiteilla.

  Ihotautilääkärissä prick- ja epikutaanitesteillä selvisi kosmetiikan osalta mm. parafenyleenidiamiini, lanoliini, hajusteseos 1, metyylikloori/metyyli-isotiatsolinoni, kromi, koboltti ja bentsoyyliperoksidi-allergiat. Meilahden ihotautilääkäri ja hoitajat yhdessä tulivat hämmästelemään miten voi olla niin monta voimakkaasti reagoivaa ja laajalle leviävää reaktiota samanaikaisesti.

  Ilmeisesti mun kroppa muodostaa lisää yliherkkyyksiä ja allergoita syystä jota en tiedä. Arjesta pärjää allergioitta erittäin lyhyt-incisellä luonnonkosmetiikalla ja littanalla luomutukalla. Mielummin kuitenkin näyttää pliisulta kuin joutuu sairaalaan!

  • 38.1

   Sanni sanoo

   Ihotautilääkärissä prick- ja epikutaanitesteillä selvisi kosmetiikan osalta mm. parafenyleenidiamiini, lanoliini, hajusteseos 1, metyylikloori/metyyli-isotiatsolinoni, kromi, koboltti ja bentsoyyliperoksidi-allergiat. Meilahden ihotautilääkäri ja hoitajat yhdessä tulivat hämmästelemään miten voi olla niin monta voimakkaasti reagoivaa ja laajalle leviävää reaktiota samanaikaisesti.

   En keksi muuta sanottavaa kuin voihan kurjus :( Onneksi sentään on vielä jotain kosmetiikkaa jota pystyt käyttämään, toivotaan ettei enää tulisi lisää herkistymisiä..!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.