Mmmm…. nyt maistellaan SUKLAATA! :)

Rakastan suklaata. Tummaa suklaata.

Suklaat_kaikki

Ja ihan niinkuin kosmetiikkaa, rakastan myös analysoida eri suklaiden makuvivahteita ja koostumuksia.

Mikäpä siis minulle mieluisampi teema illanistujaisiin kuin suklaamaistajaiset..! Kun viimeksi kokoonnuimme ystäväporukalla, saivat vieraat perinteisten suolaisten naposteltavien sijaan pelkästään suklaata. :) Valitsin maistajaisiin kahdeksaa eri laatua (joiden kaikkien piti olla tummaa mutta Brunbergin suklaa osoittautuikin ns. semi-tummaksi 44 kaakaoprosentillaan). Kaksi laaduista oli sokeritonta.

Suklaatasting2

Asettelin palat tarjoiluastiaan päällyspinta alaspäin, jotta maistelijat eivät tunnistaisi suklaata pintakuvion tai mahdollisen tekstin perusteella. Kyseessä oli siis sokko-tasting.

Maisteluraatiin kuului kuusi henkeä, jotka kaikki yhtä lukuunottamatta pitävät tummasta suklaasta. Eikä se yksikään suoranaisesti  inhoa tummaa suklaata. ;) Jokaisen palan jälkeen suklaan mausta käytiin keskustelua ja maistelijat kirjoittivat paperinpalalle arvioitaan.

Lopuksi äänestimme voittajan, minkä jälkeen paljastin mitä suklaita olimme illan aikana maistelleet. (Ja se voittajasuklaa selviää postauksen lopussa. ;))

Tarjottimelta löytyi seuraavia suklaita:

Lindt Excellence 70%

Fair Mary Tumma Suklaa 70%

Balance Dark 70% (makeutettu stevialla)

Fazer Thin Dark 70%

Brunberg Sokeriton 44%

Marabou Premium 70%

Bellarom Finest Dark 74%

J.D. Gross Ecuador Premium Cocoa 70%

Yksi suklaista tuomittiin yksimielisesti aivan navetan makuiseksi, toisessa maistui tupakka ja kolmannessa kaikki havaitsivat selvän kookoksen vaikkei ainesosista kookosta löytynytkään. Yhden koostumus ja maku osoittautuivat sokkotestistä huolimatta hämmästyttävän tunnistettaviksi. Lue eteenpäin niin  saat tietää mistä suklaista on kyse..! :) Esittelen teille raadin arviot makupaloista maistelujärjestyksessä.

.

Suklaat_Lindt

1. Lindt Excellence 70%

– Makeahko, pehmeä mutta hieman kitkerä

– Täyteläinen, pehmeä, samettinen

– Makea, marjainen, täyteläinen, pehmeä

– Perus-tummasuklaan maku

– Kirsikkainen, makean marjainen

– Makea, pehmeä, tasapainoinen, ei maistu 70-prossaiselta, ei yhtään kitkerää

Suklaat_FairMary

2. Fairy Mary

– Enemmän kaakaoinen, pehmeä, ei kitkerä

– Mieto ja pehmeä, melko makea

– Sellainen ”taloussuklaa”

– Miedompi, pehmeähkö

– Mieto

– Mauttomampi kuin edellinen, vetinen?

Suklaatasting3

Kaakaomaukujen kuvailu sai verbaliikan valloilleen…! :)

Suklaat_Stevia

3. Balance Stevia 70%

(makeutettu stevialla ja maltitolilla)

– Pehmeä ja kermainen mutta tavallinen

– Makeampi, jotenkin ”vaaleamman” makuinen, taloussuklaamainen

– Pähkinäinen, rasvainen

– Rasvainen ja hyvä

– Ei marjainen, taloussuklaamainen, tavallisempi

– Joulukalenterisuklaamainen, ei niin hienostunut, vähän halvemman makuinen

Suklaat_Fazer

4. Fazer Thin Dark 70%

– Perussuklaamainen, tuttu, herkullinen! Pystyisin syömään enemmänkin..!

– Rasvainen, ihan hyvä

– Oikein pehmeä, makea

– ”Fazermainen”, täyteläinen, pehmeä

– Pehmeä, täyteläinen, makea

– Tavanomainen, fazermainen

Suklaatasting1

.

Suklaat_Brunberg

5. Brunberg Sokeriton 44%

(makeutettu maltitolilla)

– Imelä, kookosmainen, rakeinen koostumus, rasvainen

– Kookoksinen, maitosuklaamainen, tosi makea, rasvainen

– Kookosmainen, vaaleampi, kiteinen

– Kookos, konvehtimainen

– Paras, vaalean makea, kookos, rakeinen

– Pehmeä, vaalea, kookoksinen, ihan erilainen

Suklaat_Marabou

6. Marabou Premium 70%

– ”Navettamainen”, homejuuston vivahde, pehmeä

– Tunkkainen kellarin maku, navetta

– Aurajuustomainen, ei-niin-makea

– Lanta :D, aurajuustomainen, vahva

– Ensimaussa aurajuusto, kitkerää, murenevainen koostumus

– Erikoinen, navettamainen, hyvä koostumus, pehmeä, kermainen, sellainen ”hyvä-outo”

Suklaatasting4

.

Suklaat_Bellarom

7. Bellarom 74%

– Hieman kitkerämpi, tummempi, tupakkamainen jälkimaku, ei niin hienostunut

– Rommikonvehtimainen, kitkerä, tupakkamainen

– Alkoholikonvehtimainen, kitkerähkö

– Kitkerä rommikonvehti

– Kitkerä, ei hyvä

– Viinin makua ja jälkimaussa tupakkaa

Suklaat_JDGross

8. J.D. Gross Ecuador 70%

– Maistuu sellaiselta ”lehtikeksin” toiselta puolelta, sukujuhlilta

– Makeampi, ei niin hyvä

– Samettinen, lehtikeksimäinen

– Perus, suklaakeksimäinen, neutraali

– Mummola

– Perus, ei hienostunut, keksimäinen

Suklaatasting5

. . .

…..ja voittajasuklaaksi äänestettiin lähes yksimielisesti (edelleen tietämättä minkä merkkisiä suklaita oli maisteltu)….. FAZERIN Thin Dark!

Suklaatasting_voittaja

Fazerin koostumuksen ja makumaailman tunnisti raadista useampi henkilö ja eräs kommentoi, ”Tämähän lohkeaa ihan niinkuin Fazer….” Mielenkiintoista että suuressa suomalaisessamme on noin tunnistettava tuntu…!

Maraboun navettamaisuus oli todellinen yllätys, Maraboun kun useimmat mieltävät sellaiseksi helpoksi perussuklaaksi. Yksi raadin jäsen kertoi myöhemmin ostaneensa Maraboun vaaleampaa suklaata, josta oli aiemmin pitänyt, ja nyt sekin maistui kuulema ihan navetalta..! ^_^

Minua kiinnosti, olisiko raati tunnistanut stevialla makeutetun suklaan, mutta sen makeus ei nostanut esiin mitään erityisiä kommentteja. Brunbergin maltitolilla makeutettu suklaa sai palautetta oudon rakeisesta koostumuksestaan ja päällehyökyvästä kookoksen mausta, mikä oli varsin erikoista ottaen huomioon ettei suklaan ainesosissa mainittu lainkaan kookosta.

GreenBlack85

Oma tämänhetkinen suosikkisuklaani ei ollut mukana tastingissa. Se on Green & Black’sin 85%. Se on niin pehmeää ja täyteläisen makeaa eikä yhtään kitkerää että ei millään uskoisi sen olevan yli 80-prosenttista. Aivan syntisen herkullista..! (Green & Black’silla on muuten aivan upeat nettisivut, enpä ole nähnyt noin tyylikästä kotisivua millään makeismerkillä..! Klikkaa joku suklaamauista ja kelaa sivua alaspäin, wow miten hienot grafiikat..!)

Minulle nämä maistajaisten 70-prosenttiset olivat hitusen liian makeita, mutta en halunnut ostaa vielä tummempia sillä arvelin niiden todennäköisesti maistuvan liian ”kaakaoiselta” osalle raadin jäsenistä. Tottumattomalle todella tumma suklaa maistuu useimmiten vain kitkerältä.

Mitkä ovat teidän lempisuklaitanne? Onko joukossanne enemmän maitosuklaan vai tumman suklaan ystäviä? Entäpä missä muodossa suklaa on parasta: levynä, patukkana vai artesaanikonvehtina? Vai jopa juomana? :)

Ahh, suklaa…. siitä voisi puhua loputtomiin…! ^_^

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Rakastan tummaa suklaata! Valitettavasti olen vähän allerginen, mutta pieniä määriä voin syödä ongelmitta.

    Oma lemppari on (osittain ehkä myös hinnan vuoksi) Pirkan tumma suklaa, joka on muuten sekä reilun kaupan että luomu! Suosittelen lämpimästi Pirkkaa!

    • 1.1

      Sanni sanoo

      Olen joskus tainnut Pirkankin tummaa maistaa, muistaakseni ihan hyvää :)

      (…olin itse asiassa ostamaisillani sitäkin tähän tastingiin, mutta sitten hillitsin itseni kun tajusin että kahdeksan makuakin alkaa jo olla siinä rajoilla että onko liikaa… :P)

  2. 2

    hessu sanoo

    itselläni tumma suklaa ei kyllä meinaa upota sitten yhtään :D mutta ah maitosuklaa <3 lempparisuklaa on tietenkin fazer, perus-fazer ehkä ykkösenä, mutta ei kaukana perässä tule fazerin lontoo rae suklaa – ah!

  3. 3

    sanni sanoo

    Omaa lempparia maitosuklaa (FAZER) tai semmoinen puoli tumma-vaalea. Olen asunut Belgiassa 10 vuotta minkä takia olen kyllä saanut maistella kaikenlaisia suklaita niin konvehteina kuin kaupassa – suklaata on siis samanlainen hylly kuin Suomessa kaikkia eri karkkeja yhteensä ! Lemppari tämmösistä ”hienommista” on ehkä tumma-appelsiinisuklaa tai leonidaksen konvehdit, mutta oi, vaikka suklaafriikit ehkä paheksuvat, niin kyllä tämän kaiken ihanuuden keskelläkin antaisi mitä tahansa Fazerin sinisestä (tai mariannesta !tai lontoonrakeista!!:D) joo, olen aika paha suklaafriikki :D

    • 3.1

      Sanni sanoo

      suklaata on siis samanlainen hylly kuin Suomessa kaikkia eri karkkeja yhteensä !

      Heheh, voin vain kuvitella…! ^_^

      Tumma suklaa appelsiinin maulla on munkin suosikkeja maustetuista suklaista. Appelsiini + tumma suklaa on tosi hienostunut makuyhdistelmä.

      Tykkään myös kanelilla ja chilillä maustetusta suklaasta ja teen välillä itse mausteversioita sulattamalla suklaata ja maustamalla sen haluamillani lisukkeille, esim. tämä on namia!! :)

  4. 4

    ansqu sanoo

    Maraboun maitosuklaa ja appelsiinikrokantti, Fazerina, Pirkan mansikkajogurttitäytesuklaa ja Toblerone white on mun lemppareita! <3 Omnom <3 Ja suklaa on ehdottomasti parasta levynä. ^^

  5. 5

    kukkakeppi sanoo

    Ikeassa myytävä 70% tumma suklaa on hyvää. Sellaista aika perus tavaraa. FairMaryn 85% suklaa patukkana on kanssa hyvää ja helppo kantaa mukana niin ei tarvitse ostaa kaupasta Fazerin suklaita :)

  6. 6

    sanoo

    Se, maistuuko maito- vai tumma vaihtelee. :) Samoin suklaavalmistajat muuten.

    MUTTA. Suklaan pitää olla ohutta! Kyllä perus Fazerin levykin menee, mutta Fazerin patukat eivät, sillä niissä suklaapalat ovat jo todella paksuja. Nuo monien tummien suklaiden erittäin ohuet levyt ovat parhautta! :)
    Ja hauskaa on se, miten ihan sama suklaa paksuna ja ohuena maistuu niin erilaiselta!

    • 6.1

      Sanni sanoo

      Ja hauskaa on se, miten ihan sama suklaa paksuna ja ohuena maistuu niin erilaiselta!

      Totta..! :) Minäkin tykkään enemmän ohuesta suklaasta. Rakenteen ”loksahtavuuskin” tulee paremmin esiin ohuessa levyssä. :)

  7. 7

    sanoo

    Olen tässä vuosien saatossa yrittänyt kaikkeni, että voisin vaihtaa suklaan tummaan suklaaseen (terveellisyyden nimissäkin), mutta ei tule mitään. Se tumma suklaa on vaan niin jumalattoman pahaa, olen myös kokeillut tuon suosikkisi. Kiitos ei! Leivontaan taas käytän vain ja ainoastaan tummaa suklaata, vaaleassa ei makupohja riitä, mutta nautiskeluun tummasuklaa on kaameaa. Useimmiten otan kaupan hyllyltä sen Fazerin Sinisen tai Maraboun normin, riippuen tilanteesta. :p

    • 7.1

      Sanni sanoo

      Olen kuullut muistakin jotka eivät vain kertakaikkiaan opi tykkäämään tummasta suklaasta eikä mikään asteittainen totuttelukaan auta… Se on varmaan vain kropan kemiaa. :)

      Mutta onneksi mikään tai kukaan ei sano, että juuri tumma suklaa olisi joku ”ainoa oikea hyvä suklaa”. Maitosuklaakin voi olla aivan yhtä laadukasta, vaikkei tarjoakaan samoja terveysetuja. (….ja siis eihän kaikki tummakaan ole laadukasta…. ;))

  8. 8

    Nnu sanoo

    Ui miten hyvä kirjoitus. Kiva kuulla mielipiteitä erilaisist tummista suklaista. Sai hyviä vinkkejä mitä suklaata vois seuraavaksi ostaa. Ennen olin vannoutunut maitosuklaafani, mutta nykyään toi tummasuklaa on kyllä ykkönen. (jos ei tietty lasketa kinder-suklaata, joka on parhautta!)
    Täällä myöskin yksi joka tykkää ohuesta tummasta suklaasta.

  9. 9

    sanoo

    Haha, minun on pakko päästä huutelemaan. Ei muuten uppoa minkäänlainen suklaa millään tasolla. Syön ehkä kaksi palaa vuodessa ja sekin yleensä valkoista. :D Joskus lähemmäs kahdeksan vuotta sitten söin Fazerin minttukrokanttisuklaapatukoita onnessani, mutta niidenkin valmistus on lopetettu. Höh.

    • 9.1

      Sanni sanoo

      Ei muuten uppoa minkäänlainen suklaa millään tasolla.

      Wow! :) Näinkin…! :) Oikeastaan jopa siistiä kuulla tällaisestakin mausta, jotenkin sitä vain on ajatellut että suklaa olisi sellainen josta kaikki tykkää jossain muodossa…. :D Mutta miksi sen tosiaan pitäisi olla niin?

  10. 10

    Niina sanoo

    Kivaa.. Mun suosikki on just’ toi Fazerin Thin Dark. Ja ilmeisesti se on monen muunkin suosikki, koska juuri se loppuu meidän isosta marketista ensimmäiseksi. (En kai mä niitä kaikkia ole yksin ostanut ;) )

    • 10.1

      Niina sanoo

      Ai joo, siis vastaus jäi puoli tiehen. Rakastan suklaata lähes kaikissa muodoissa. Mutta Fazer Thin Dark jyrää ykkösenä. Maku, rakenne ja ehkä se ohuus ratkaisee. Kakkosena ostan Dammenbergin Dark Choco tummasuklaa nappeja 55%. Sitten tulee vaikka ihan se Fazerin sininen ja sen jälkeen muut.
      Huomaan että pidän sellaisista levysuklaasta jossa ei ole mitään hedelmiä tai pähkinöitä eniten.
      Minttusuklaa tekee siinä kyllä poikkeuksen, ja jotkut konvehdit.

  11. 11

    milipili sanoo

    Ööö, parhautta on Twix eli entinen Raider (miksi se ei ole enää Raider?) tai Bounty.

  12. 12

    eev_a sanoo

    mä olen hissukseen huomannut, että en oikeastaan enää tykkää suklaasta sellaisenaan! ennen rakastin suklaata, sekä maito- että tummaa, mutta nykyään vaan on ruvennut tökkimään (tätäkö tää vanheneminen on… ei ees herkut kelpaa!). maitosuklaa on liian makeaa, tumma taas on.. no, pelkkää sitä kaakaota – tuntuu, että kaakao kaipaa kaverikseen jotain. välillä söin kamalasti suklaata, kunnes tajusin alkaa syödä magnesium-lisää ja suklaanhimo katosi taivaan tuuliin. kaakao on kyllä ihanaa tietyissä muodoissa, esim. banaani pancakeseissa tai itsetehtynä raakasuklaana (tai low carb/gluteenittomina valkosuklaa-mustikkamuffinsseina… mmmm….), muiden kavereina ihana kaakaonmaku pääsee oikeuksiinsa ilman öklöjä sokerin tai ylikitkerän suklaa-överin haittoja.. :) muuten, suosittelen kokeilemaan suklaan valmistamista itse! jos tykkää tummasta, niin itsetehdyt vievät koko homman aivan uuteen sfääriin. jos ei turhia hifistele (”sitten suklaata temperoidaan ja heilutellaan sitä näin juuri tarkkaan tässä alustalla jonka on ehdottomasti oltava marmoria….” daah.) niin yllättävän helppoa ja hauskaa! siis jos et ole jo suklaafriikkinä kokeillut ;)

    • 12.1

      Sanni sanoo

      muuten, suosittelen kokeilemaan suklaan valmistamista itse!

      Tarkoitatko raakasuklaata? Olen kerran kokeillut, ja tykkäsin! :)

      • 12.1.1

        eev_a sanoo

        raakasuklaata juurikin! variaatioita on loputtomiin, ja ahhh, hakkaa terveydessä ja maussa kaupan tummat suklaat mennen tullen :)

  13. 13

    pualu sanoo

    Valhronan suklaat kuuluvat lemppareihini. Tykkään useistakin heidän tummista suklaista (no ovat muutkin hyviä ;>). Kerran ostin Ruotsista jotain aivan taivaallisen hyvää tummaa suklaata, joka oli jotain palkintojakin voittanut. 100g levy taisi maksaa yli 8 euroa, mitä en ostohetkellä tajunnut. Yritin vain päästä eroon kruunuistani. :D Jonkin aikaa säästin paperia tutkiakseni, mistä sitä saa lisää, mutta sitten unohtui ja paperi taisi mennä roskikseen. Höh..

    Tuo Lidlin Ecuador sopii mun mielestä loistavasti mutakakkuun! Siinä on sopivasti makeutta, että voi jättää sokerin/makeutuksen vaikka kokonaan pois.

    • 13.1

      Sanni sanoo

      Mä en ollut kuullut Valrhonasta ennenkuin luin yhden suklaakirjan missä se listattiin yhtenä maailman parhaista suklaamerkeistä. Vielä on toistaiseksi maistamatta..! Niitä ei vissiin myydä Suomessa niin laajalti. Stockalla näin mutta en ostanut kun kotona on tällä hetkellä niin paljon suklaata :p

      • 13.1.1

        Jazza sanoo

        Kämp-hotellin yhteydessä on Valhronan liike. Ei kannata mennä, jos suklaasta kovasti tykkää, se on lompakolle tosi turmiollinen liike :)

  14. 14

    NG sanoo

    Tumma suklaa tietenkin parasta, se on terveysruokaa :)
    Valitsen mieluiten luomun ja/tai Reilun kaupan. Lidlistäkin saa sellaista :)
    Green & Black’s on hyvää, mutta Pirkka Luomu menee myös.
    Fazerin erikoismakulevyjä olen lähetellyt lahjaksi toiselle puolelle valtamerta ja saanut kiitosta, mutta minulle ne ovat liian karkki-imeliä…

  15. 15

    Hanna sanoo

    Olen ihan addiktoitunut raakasuklaaseen… Ja se on niin hävyttömän hintaista, että ei voi kyllä kovin usein satsata. Varsinkin ne raakasuklaapäällysteiset mantelit ja pähkinät (ruskea paperipussi), oijoiii!

    Tykkään kyllä tummasta suklaasta nykyään ehkä enemmän, mutta mässykkätuulella shoppaan jonkun Fasun (levynä) tai sen julmetun hyvän Maraboun salmiakkisuklaan.

    Suklaasta voisi keskustella loputtomiin ;).

  16. 16

    Heppu sanoo

    Suklaa kuin suklaa; kunhan siinä on missä tahansa muodossa toffeeta mukana niin minä olen aivan sulaa suklaavahaa koko heppu! :D

  17. 17

    Iippa sanoo

    Voi, ite en kyllä saata syödä suklaata lähes ollenkaan. Pahaa tekee vieläkin, kun pari vuotta sitten ostin itselle suklaalevyn ja söin noin puolet siitä, hyihyihyi! Siihen ähkyyn jäi tämän neidin suklaan syönti.

  18. 18

    Alcyone sanoo

    Ehdottomasti Maraboun 70% minttusuklaa! Aaaaah, niin hyvää! Tykkään myös tuosta Fazerin Thin Darkista :)

  19. 19

    Veppe sanoo

    Mä olen laktoosivammainen, ja yllättävän monet ”tummat suklaat” (varsinkin firmoilla kuten Fazer ja Marabou) sisältävät maitojauhetta, joten moni on poissa mun valikoimastani. Meillä on tykätty tuosta Lindtin suklaasta, varmasti monen muunkin ”pro-merkin” tumma suklaa viehättäisi (etenkin minttu- ja appelsiinimausteiset!), mutta korkean hinnan takia arjessa on menty enimmäkseen Rainbow’n tummalla, joka on ihan jees perussuklaa.

    • 19.1

      Sanni sanoo

      yllättävän monet “tummat suklaat” (varsinkin firmoilla kuten Fazer ja Marabou) sisältävät maitojauhetta,

      Ohhoh, ihan järkytyin..! (No ehkä hieman liioiteltu ilmaisu tässä yhteydessä…heh..) Piti ihan mennä Fasun sivulle katsomaan ja niinpäs onkin Thin Darkissa maitojauhetta..!

      Olen viime aikoina lueskellut paljon suklaasta ja oppinut, että parhaassa tummassa suklaassa on ainesosina kaakaomassan, kaakaojauheen, kaakaovoin ja sokerin lisäksi vain emulgaattori (yleensä lesitiini) ja vanilja-aromi. Aijjai Fazer…!

      • 19.1.1

        Veppe sanoo

        Kyllähän tässä järkytys on täysin aiheellista – onhan kyse sentään suklaasta! :D

        Mutta ihan tosissaan, kun katsoo kaupan karkkihyllyllä, että kuinka monta erilaista suklaatuotetta (levyt, patukat, karkit…) sieltä löytyy, niin on aika käsittämätöntä että monessa kaupassa yksikään niistä ei ole laktoositon. Ymmärrän että monet tykkäävät maidon mausta suklaan kanssa, ja että maitosuklaatuotteita on siksi tarjolla paljon, mutta onhan suklaa alunperinkin herkku ihan itsessään! Ja ottaen huomioon, että meitä laktoosi-intolerantteja tai maitoallergisia (tai vegaaneja!) on yhteensä aika paljon, niin on ihan älytöntä että ehtaa suklaata joutuu ihan metsästämään ja yleensä myös maksamaan itsensä kipeäksi! Nytkin kun tumma suklaa on pienenä buumina tullut isojen makeisvalmistajienkin valikoimaan, niin eikö se maito ole pitänyt sitten sotkea niihinkin… Huoh.

        • 19.1.1.1

          Sanni sanoo

          Kyllähän tässä järkytys on täysin aiheellista – onhan kyse sentään suklaasta! :D

          :D :D

          Tuo maitojauhe sitten varmaan selittää osaltaan Thin Darkin ”fazermaisen” ja pehmeän maun. Mutta joo, harmi tosiaan että sitä pitää mennä sotkemaan kunnon tummaan suklaaseen minne se ei varsinaisesti kuulu.

  20. 20

    sanoo

    Mun lempparisuklaa on Brunbergin laktoositon tumma suklaa, jossa on kaakaota muistaakseni 55%. Toinen lempparini on Fazerin Marianne-suklaalevy.

  21. 21

    Sissi sanoo

    Tummaa suklaata ja mieluiten konvehteina. Aina siis yleensä toivon tummaa, mut kerran miehen lähtiessä kauppaan teki kauheasti mieli maitosuklaata. No, kerrankos se sitten olikin löytänyt tummaa (yleensä ei) ja oli löydöksestään kovin ylpeä mut vaimoa vähän kyllä ketutti… Mies ei sen jälkeen ole suklaita mulle ostellut. :P

  22. 22

    Jenni sanoo

    Maraboun appelsiinikrokantti ja sitten vadelma(?)jogurttisuklaa jota on pikkupatukoina ainakin Fazerilla. Patukoina on parasta kun ei ole liikaa. Parasta on tietysti kunnon kaakaojauheesta (Cocovi tai Green Black’s) tehty kaakao johon ripaus vaniljajauhetta ja sokeria maun mukaan. Omnomnom. Ps. Chilikin on kiva lisä :)

  23. 23

    milli sanoo

    Suklaa-addikti ilmoittautuu! Minun on pitänyt totutella tummaan suklaaseen. Jos syö muutoinkin vähän sokeria ja vähän hiilareita, ei tumma suklaa maistu karvaalta, mutta semmoisessa peruspullaruokavaliossa voi niin tehdä. Kun syö hetken aikaa 70% suklaata, se lakkaa maistumasta karvaalta ja 89% alkaa maistua vasta kunnolla tummalta. :D Sitten tavalinen maitosuklaa maistuu ihan vain sokerilta. Jos siis haluaa alkaa syömään tummempia suklaita, niin totuttelun kautta vain.

    Nuo ohuet on parhaita! Fazerin thin dark on suosikkilistalla numero 2 ja 1. on Maraboun Premium minttu (70%). Slurps! Mulla vaan on ongelma, että vetäisen kerralla levyn, pitää siis olla kaveri jakamassa.;)

    • 23.1

      Sanni sanoo

      Jos syö muutoinkin vähän sokeria ja vähän hiilareita, ei tumma suklaa maistu karvaalta, mutta semmoisessa peruspullaruokavaliossa voi niin tehdä. Kun syö hetken aikaa 70% suklaata, se lakkaa maistumasta karvaalta ja 89% alkaa maistua vasta kunnolla tummalta. :D Sitten tavalinen maitosuklaa maistuu ihan vain sokerilta.

      Juuuuuri näin!! Mitä pidempään olen ollut vhh:lla, sitä tummempaan suklaaseen saa vaihtaa kun alempi prosentti alkaa maistua liian makealta. :) 70-prossainen maistuu tosiaan muun suussa nykyään melkein maitosuklaalta. On se kyllä jännä ilmiö.

  24. 24

    Jasmin sanoo

    Tumma ei kyllä uppoa täällä juurikaan… Fazeristakin uppoaa parhaiten punainen ja Lontoon rae. Ja voin kertoa, että hamstrasin viime Tukholman reissulla Maraboun Saltlakrits-levyjä (joita voisin vetää napaani levytolkulla) ”pienen” kasan, kun silloin niitä ei edes saanut Suomesta kuin hyvällä tuurilla ja kerran vuodessa.

    Lindtiltä löytyy myös vaikka mitä ihanuuksia, mutta nekään harvemmin Suomeen asti päätyvät. :( tai jos päätyvät niin hirveällä riistohinnalla. Kaikki ne kookostäytteet ja marjachilit ja ja ja. Mut toki Keski-Euroopassa on vähän eri markkinat suklaalle, etenkin pääsiäisen ja joulun aikaan. Ne lukemattomat suklaahyllyt noiden sesonkien aikaan on niin tajuttomia ettei mitään rajaa.

  25. 25

    Tiuku sanoo

    Tumma suklaa on parasta, sen tarkemmin en osaa suosikkia nimetä. :) Ennen tykkäsin enemmän maitosuklaasta, mutta laktoosi-intoleranssin toteamisen jälkeen piti siirtyä vähemmän maitoa sisältäviin suklaisiin. Joskus maistelen maitosuklaatakin, ja tuntuu että siihen iskee jokin kumma ”himo”, aivan kuin pitäisi syödä kerralla koko levy. Tummaa suklaata taas ei tee mieli syödä kerralla niin paljon. Määrä korvaa laadun tai toisinpäin, laatu korvaa määrän?

    Ootko muuten koskaan kokeillut tehdä raakasuklaata tai oletko maistanut? Tykkäsitkö?

    • 25.1

      Sanni sanoo

      Ootko muuten koskaan kokeillut tehdä raakasuklaata tai oletko maistanut? Tykkäsitkö?

      Olen kokeillut kerran ja se oli jännää puuhaa. Ja tykkäsin kovasti suklaasta! :)

      • 25.1.1

        Tiuku sanoo

        Minäkin olen pari kertaa kokeillut tehdä raakasuklaata (sellaisesta cocovin pakkauksesta), ja tykkäsin kyllä. Jotenkin innostus kuitenkin laantui, ehkä ne raaka-aineet oli turhan eksoottisia ja kalliita. On helpompaa kävellä silloin tällöin suklaahimon iskiessä sinne karkkihyllylle kuin alkaa valmistamaan itse…

  26. 26

    Eerika sanoo

    Oi tumma suklaa! Ma en pysty ollenkaan syomaan maitosuklaata enaan. Maistuu pelkastaan maidolta ja sokerilta.

    http://www.vitalitybrands.com/well-naturally/products/sugar-free-dark-chocolate

    Tuo on tallahetkella mun lempparisuklaa. Varsinkin appelsiinilla makeutettuna. Mutta minttukrokanttikin on ihan hyvaa. Ennen kun maitosuklaata hamstrasin, tuntui, etta pystyn syoda koko levyn ja silti teki mieli lisaa. Nyt tummaa suklaata riittaa kolme palaa. Jaetaan yksi suklaapatukka aina poikaystavan kanssa. Ja entinen minani hamstraisi kaikki suklaat heti jaakaapista. Mutta nyt se makeanhimo on taltutettu kun saa muutaman palan. Mutta ah, olen onnellinen etta olen paassyt tumman suklaan makuihin!

    • 26.1

      Sanni sanoo

      Ennen kun maitosuklaata hamstrasin, tuntui, etta pystyn syoda koko levyn ja silti teki mieli lisaa. Nyt tummaa suklaata riittaa kolme palaa.

      Tuo on kyllä just yksi tumman suklaan hyviä puolia – että ei tee edes mieli syödä enemmän kuin pari palaa kerrallaan. :) Vähästä tulee hyvin…. sanalla sanoen tyydyttyneeksi. ;)

      Näissä maistajaisissakin suklaata oli nautiskelumielessä ihan liikaa ja ensimmäisten palojen jälkeen aloimme murtaa maisteltavaksi pienempiä palasia.

      Ja hei – nuo Vitalityn suklaat vaikuttaa tosi hyviltä..! Saako niitä Suomesta…? Jäin vaan ihmettelemään niiden ravintoarvomerkintöjä… Kun siellä lukee ”carbohydrate – total 5,4 g / 100 g”, mutta sen jälkeen kuitenkin omalla rivillään, ”dietary fibre – total 26 g / 100g”. Onhan kuitukin hiilaria, tuolla pitäisi lukea carbohydrate total -rivillä 31,4 grammaa. Ilmeisesti tuo 5,4 grammaa on sitten imeytyvää…?

      Alhaisin hiilarimäärä minkä olen suklaassa bongannut on Cavalierin Stevia Dark -levyssä, lukema oli muistaakseni jopa alle 20 g / 100 g.

      Ja mitä sokerittomaan suklaaseen yleisesti tulee, toistaiseksi parhaan makuisen sokerittoman olen löytänyt Madeiralta paikallisesta Pingo Doce -ruokakauppaketjusta. :) Heidän oma Pura Vida -suklaamerkkinsä on kokonaan sokeriton. Tumma versio oli niin hyvää että toin kotiin monta levyä yli vuoden takaiselta matkalta – niin monta että niitä on edelleen jäljellä… ^_^

      • 26.1.1

        Eerika sanoo

        Voi ma en ollenkaan tieda. Oon tallahetkella australiassa ja taalta oon suklaat loytanyt. Ehka ma voisin lahettaa sulle ennenku taalta lahden, niin jonku pienen suklaan? Jos haluat maistaa..

        Toi olikin janna. Ollaan itse Robin kanssa kiinnostuneita noista eri ruokajutuista, mutta jotenkin Rob yritti selittaa kuinka kuitu olisi kuitenkin aika eri hiilihydraatti kun tuo, miten ne on tuossa eroteltu. Noh, en tosin tieda. Janna kuinka ne on eroteltu noin.. Voi olla, ettei niita erotella noin suomessa, mutta taala kriteerit on vain eri?

        • 26.1.1.1

          Sanni sanoo

          Ehka ma voisin lahettaa sulle ennenku taalta lahden, niin jonku pienen suklaan? Jos haluat maistaa..

          Voi kiitos kaunis, mutta ei sun tarvitse :) Varmasti kallista kuitenkin.

          Kyllä Suomessakin merkitään imeytyvä hiilihydraatti ja kuitu (ei-imeytyvä) erikseen, mutta ihmettelin vain tuota ”total carbohydrate” -ilmaisua, kun se 5,4 grammaa ei kuitenkaan ollut total. :)

  27. 27

    Eliina sanoo

    Itsekin tykkään tummasta suklaasta, isä oli töiden kautta saanut käsiinsä tuon Marabooun premium sitruuna-inkiväärisuklaata. Voi että, miten hyvää se oli. Suosittelen maistamaan. :)
    Muuten sitten olenkin heikkona maitosuklaaseen, erityisesti niihin, joissa on pähkinää mukana. <3

  28. 28

    M sanoo

    Kerran näin mielenkiintoisen dokumentin suklaatuotteista. Siinä oli haastateltuna suklaan kanssa työskenteleviä ja suklaan ystäviä. Siinä nousi esiin seikka, jonka monet unohtavat. Twixit, Marsit ja kumppanit ovat suklaamakeisia, eivät suklaata. Ja täytekonvehdit ovat nimenomaan konvehteja, eivät suklaata. Suklaata on siis vain levyt, tangot, täyttämättömät patukat yms., jotka valmistetaan tietyistä raaka-aineista. Kun mukana on täyte, se on siis makeinen.

    Täytetyssä suklaamakeisessa suklaa ei välttämättä ole ykkösluokkaista, koska täyte peittää makuvirheet. Pelkässä suklaassa laatu on parempi, koska sen on maistuttava hyvälle. Siksi on väärin verrata mahdollisesti virheellistä suklaamakeista ja oikeaa suklaata keskenään. Kunnon pilkunviilausta, mutta hetken sitä ajateltuani tajusin että asiahan pitää paikkansa. :)

    Omia herkkujani suklaamakeisista ovat Tupla, Toblerone ja Starbar. Ja suklaasta Lindtin ja Valhornan tummat suklaat. Valhornan suklaalevyissä on mukavasti kerrottu suklaan luonne; onko se hedelmäinen, tanniininen vai jotain muuta. :) Ja Lindtiltä löysin täytetyistä levyistä semmoisen hedelmäisen. Se oli aika pieni levy, ei niin iso kuin normaalisti. Ja oli todella hyvää!

  29. 29

    Bemu sanoo

    Fazer – aina ja ikuisesti. Tumma suklaa. Mikä muoto tahansa – kaikki menee sujuvasti alas ;D
    Mun mielestä Maraboun suklaat on karmeita. Muita en niinkään hyljeksi mutta tuota en osta.

  30. 30

    NG sanoo

    Mistäköhän sitä 80% herkkua saisi..? Kaikki kauppojen valikoimassa nähdyt ovat korkeintaan 70%, myös Lidlin erikoisuudet.
    Haluan tummentaa makuaistiani … :)

    • 30.1

      NG sanoo

      No Green & Black tietysti, helle vienyt huomiokyvyn :)

      Muitakin ehdotuksia otetaan vastaan…

    • 30.2

      Sanni sanoo

      Mistäköhän sitä 80% herkkua saisi..?

      Eikös Maraboun ja Lindtin 80-prossaisia (Maraboulla ainakin sellainen kuin 83%) saa ihan perusruokakaupoista? Jos ei ihan Siwasta niin Prismoista ja Cittareista ainakin, ja varmasti jostain keskisuurestakin kaupasta tyyliin S-Market ja Sokos Herkku. Itse olen ainakin ostanut Maraboun 83:sta ihan lähikaupasta.:)

      Ja kyllä mä mielestäni olen nähnyt Green & Blacksiäkin ihan ”normikaupoissa”, ei mun mielestä tarvitse lähteä mihinkään Lifeen tai Ruohonjuureen.

  31. 31

    Vappu Hoo sanoo

    Olen ihastunut Vivani-suklaaseen (luomu), jota myydään esim. Ruohonjuuressa. Joskus ostan paloiteltua kookossokeroitua kaakaomassaa, joka on ainakin ”puhdasta”, sillä ei sisällä edes mitään emulgointiaineita. Suklaa-friikkinä menee tosin melkein kaikki merkit, eli en hifistele kuitenkaan. Maistoin äskettäin törkeän hintaista Godiva-suklaata, eikä se ollut kyllä mitenkään erikoista.

    Raakasuklaassa on muuten se jännä juttu, että se muuttuu ikään kuin pahan makuiseksi, jos sitä syö liikaa. Miksei tavallinen suklaakin voi toimia samalla lailla! :)

  32. 32

    heli sanoo

    Itse pidän enemmän maitosuklaasta kuin tummasta suklaasta, ehkäpä siksi, että tumma maistuu mielestäni juurikin sellaiselta kitkerältä.

    Valkoinen taas on ehdoton ei, sillä se maistuu lähinnä samalta kuin ilmapallo! :D En tiedä mistä moinen johtuu, mutta merkistä riippumatta mieleeni tulvahtaa aina se sama tunne, kuin olisi puhaltamassa ilmapalloja.

  33. 33

    mrt sanoo

    Mä en niinkään välitä näistä perussuklaalevyistä, vaan kuten M tuolla toteaa niin näemmä tykkään sitten näistä suklaaMAKEISISTA :D Maraboun Saltlakrits on ehdoton ykkönen, namnam! Harmi vaan että sitä ei näy kuin kesäisin jostain syystä? Toinen on sitten tämä Fazerin salmiakkitäytteinen pikkulevy ja kolmannella paikalla tulee minttukrokanttilevyt :)

  34. 34

    sanoo

    Ai että, tosi hyvä kirjotus! Tulipa intoa järjestää itsekin tollanen. Ja oli myös kivan informatiivinen tällaiselle, joka ei syö tummaa suklaata. Ehkäpä kokeilen teidän raatinne suosikkia. Oon mä joitakin maistellut, ja vain ihan tummimmat jää syömättä. Silti suosikit on kunnon maitosuklaata. Fazerin Pähkinäsuklaata voisin pupeltaa vaikka pari levyllistä yhteen kyytiin. Maraboun minttukrokantti kuuluu myös suosikkeihin. Ja patukkapuolelta Snickers on vastustamaton!

    • 34.1

      Sanni sanoo

      Snickers oli kyllä törkeän hyvää silloin kun vielä söin maitosuklaata…! ;) Harmi ettei Atkins ole saanut kehitettyä ”Snickers-kopiota”, kun monista muista suosikkipatukoista löytyy oma sokeriton Atkins-versio.

  35. 35

    sanoo

    Rakastan suklaata. Yhdessä vaiheessa söin vain tummaa, mutta nyt olen lipunut taas vaalemmankin suuntaan. Ehdoton suosikkini on Lindtin tumma, jossa on suolaa. Aivan ihanaa, pehmeää. Vaaleammista yleensä ostan Maraboun tavallisen tai minttukrokantin tai Fazerin levyjä, millä mielellä nyt satunkaan olemaan. Lindtillä on kyllä muitakin hyviä, esim. semmonen minttutäytteinen, joka ei ole ollenkaan niin makea, kuin voisi kuvitella.

  36. 36

    Elli76 sanoo

    Valrhona on munkin ehdoton lempparisuklaa.

    Tiesitkö, että Suomessa toimii Suklaayhdistys (johon allekirjoittanut luonnollisesti kuuluu)? Nettisivuilta löytyy maisteluarvioita yms. Käy ihmeessä tutustumassa http://www.suklaayhdistys.com.

    • 36.1

      Sanni sanoo

      Jeps, tunnen Suklaayhdistyksen ja lueskellut sivuja paljonkin. :) Olen itse asiassa koko kevään miettinyt liittymistä ^_^ Harmi vain ettei omalla kotipaikkakunnallani järjestetä noita yhdistyksen maistajaisia.

  37. 37

    IIpu sanoo

    Ehdottomasti paras maistamani suklaa on ulkomailta ostamani HERSHEY’S tummasuklaa !

  38. 38

    mymmeli sanoo

    Tätä ei varmaan pitäisi sanoa edes ääneen, mutta mielestäni parhaan makuinen tumma suklaa on se perinteinen talous suklaa punaisessa kääreessä :D
    muuten suklaata tulee syötyä harvemmin ja useimmiten maitosuklaata. Karkkihimon tullessa, ostan melkein aina salmiakkia. Mikäli jostain syystä ostokoriin päätyy suklaata, on se sitten ehdottomasti oltava jokin patukka, levyt jollain tavalla ällöttävät mua. Patukoista menee pätkis, fazer marianne, twix, geisha ja vihreä royal (lemppari).

    Yllättävää kyllä, suklaa josta en pidä ja jota en ikinä osta on Fazerin sininen.

  39. 39

    sanoo

    Itse pidän vaaleasta suklaasta ja kaikki suklaa kaakaot ja kahvit ovat ihania! Suklaa jäätelöstä en niinkään pidä jos siinä ei ole näkyviä suklaahippuja ^^

  40. 40

    Tiia sanoo

    Tumma suklaa ei uponnut yhtään silloin kun vielä söin sokeria. Nykyisin se pienikin pala riittää kyllä ”makeannälkään”. Olen syönyt sitä Lidlin tumminta noin palan päivässä (neljässä osassa). Tosin joku aika sitten katselin YLE:ltä muutaman vuoden takaisen The darker side of chocolate-dokumentin, sekä sen jatko-osan, enkä oikeastaan sen jälkeen ole kokenut tarvetta tukea kyseistä bisnestä. Ei sillä, että dokumentti olisi minua suuremmin järkyttänyt, mutta koin suklaan olevan sellainen ylellisyys, josta voin luopua.

    Minua häiritsee tuo stevian mainostaminen tuotteissa. Olin avan innoissani aluksi, että teollisuuskin on alkanut sitä käyttää, mutta ei se ihan totuudenmukaisesti niin menekään. Kaikissa (mitä itse olen tutkinut) ”stevialla makeutetuissa” elintarvikkeissa on myös jotain muuta makeutusainetta. Ja aina enemmän kuin steviaa. Joissain (limpparit) on jopa sokeria, mutta silti mainostetaan stevialla makeutettuna.

    Tämä tietenkin johtuu siitä, että stevia on yksinkertaisesti niin uskomattoman makea, että sitä käyttämällä ei saa tuotteeseen halpaa täytettä kuten esim sokerilla. Puhumattakaan erilaisista maissi- ymv siirapeista.

  41. 41

    Jonttu sanoo

    Mistä kaupasta yleensä ostat tuota lempisuklaatasi? Itsellä ei ole sattunut silmään.

    • 41.1

      Sanni sanoo

      Green & Black’siä myydään mun mielestä vaikka missä :D Tai ainakin minusta tuntuu että näen sitä kaikkialla. Valikoima tietysti vaihtelee. Olisinkohan Ruohonjuuresta viimeksi ostanut tuota 85%:a…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.