Mitä tehdä juhannuksen jämäruoille? Heitä ne piirakkaan!

A.k.a. Sannin paras piirakkapohja. The piirakkapohja. Nyt en oikeasti meinaa pysyä nahoissani, on vain pakko päästä jakamaan tämä resepti teidän kanssa! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huhtikuun sienipiirakkapostauksessa peräänkuulutin hyviä vähähiilihydraattisia piirakkapohjareseptejä, mutta nyt olen itse vahingossa onnistunut löytämään sen parhaan jauhokombinaation! Tämä pohja on ihan älyttömän hyvänmakuinen! (Olen niin innoissani että adjektiivivarastokin on hukassa…! :D) Rapea ja erinomaisesti kasassa pysyvä, ja maukas.

Juhannukselta on varmaan itse kultakin jäänyt runsaasti ruokaa jäljelle – ainakin meillä ostetaan jostain syystä ihan liikaa ruokaa jouluna ja juhannuksena. Pilkottaako teidänkin jääkaapissanne mökiltä raahattuja epämääräisiä folionyyttejä pitäen sisällään grillattuja kasviksia, kanaa tai lihaa ja nopeasti pilaantuvia kalaherkkuja kuten graavi- tai kylmäsavulohta…? Moni varmaan heittää juhlakauden jämäsafkat roskiin, mutta parempi osoite näille aineksille on piirakka! Mikään ei ole kiitollisempi alusta kaikenmaailman sekalaisille ruoka-aineksille kuin mehevä piiras. :)

Itse heittelin eilisillan after-Midsummer-piirakkaan höyrytettyä parsakaalia, kevätsipulia, graavilohta ja kirsikkatomaatteja. Jätän nyt väliin lopen kuluneet  ”uijjui-ommnomnomm” – ilmaisut ja tyydyn toteamaan, että piirakka oli ihan *elvetin hyvää. :) TJEU.

Piirakka6

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tältä näyttää pohja esipaistettuna.

Yhdessä piirakkapohjapalassa on hiilihydraattia 2,3 g (kuudesosa piirakasta).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muna-kermaseokseen voi käyttää makunsa ja jääkaapin sisällön mukaan kuohukermaa, ruokakermaa tai maustettua kermaa. Tai heittää mukaan smetanaa tai ranskankermaa vielä täyteläisempään tulokseen. Itse käytin puolet perus-ruokakermaa ja puolet Kippari-savujuuston makuista ruokakermaa.

Piirakka4

Kun piiras oli ollut täytteineen uunissa 10 minuuttia, lisäsin päälle vähän juustoraastetta. (Voi sen laittaa samalla muunkin täytteen kanssa, mutta mulla juusto tuppaa usein palamaan 30 minuutin paistoajalla joten siksi laitan sen vähän myöhemmin.) Valmiin piiraan päälle ropsaisin vielä tuoretta ruohosipulia. Nekin juhannusjämiä. :) Kaikki vain käyttöön mikä liikenee! ^_^

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rasvainen piirakka maistuu raikkaan salaatin seurassa.

Vihersalaatti olisi paras kaveri, mutta lehtisalaatit oli kaikki syöty. Jääkaapista löytyi kurkkua, keltaista paprikaa, kesäkurpitsaa ja kukkakaalia. Niistä syntyi pieneksi hienonnettuna mukavan rapsakka mutta mieto salaatti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koiriaan noutamaan tulleella siskolla ei ollutkaan enää kiire kotiin nuuhkaistuaan uunista kohoavia aromeja. :D Piirakka katosi hyvin nopeasti parempiin suihin myöhäisiltapalapöydässä.

Piirakka9

Viime viikon ”jääkaapin-jämä”-piiraan täytteenä oli kantarelleja, parsakaalia, purjoa, sipulia ja paprikaa. Mielenkiintoista tekstuuria toivat jo hieman kuivahtamaan päässeet savujuuston palat, jotka sulamisen sijaan paistuivat uunissa rapeiksi lastuiksi piirakan päälle. Kannattaa kokeilla! ^_^

Mukavia piirakkahetkiä toivotellen,

Sanni

Kommentit
  1. 1

    Nini sanoo

    Itse tein juhannuksen jämäkasviksista sosekeiton. Idea oli ihan hyvä, mutta sieniä oli vähän liikaa omaan makuun, olisi tullut parempi keitto jos olisi malttanut jättää osan pois. :)

    • 1.1

      Sanni sanoo

      Itse tein juhannuksen jämäkasviksista sosekeiton.

      Loistava vinkki tuokin! :)

  2. 2

    Tiia sanoo

    Ihan mielettömän hyvän näköinen jämäpiirakka! En malta odottaa, että pääsen kokeilemaan pohjareseptiä. Oli pakko kommentoida tähän, kun kovin moni muu ei näköjään ole kommentoinut. Ettet ajattele, etteivät lukijat tykkää ruokapostauksista, tykkään!!! (Tosin tässä tapauksessa huomion on ehkä varastanut oman kotipaikan kehuminen matkailuvinkkeihin;))

    Ai hei! Nyt onkin pakko kertoa, kun joskus tammikuulla (”meneekö ne housut taas jalkaan”) kirjoitit tilanneesi kale sipsejä ja lukijat tiesivät kalen olevan lehtikaali på finska, mutta sen saatavuus herätti päänvaivaa. Itsekään en ikinä ole sitä nähnyt kaupassa olevan tarjolla, vaikka olen koittanut etsiä.

    Noh vihdosta viimein löytyi kuin löytyikin lehtikaalia kaupasta. Nimittäin keväällä siemenpusseissa! Ou nou! Ajattelin, että syteen tai saveen ja sijoitin muutamia senttejä siemeniin. Mä en todellakaan ole mikään puutarhuri ja tämä meidän pihapiirimme on aikojen saatossa muuttunut varsin villiksi ja luonnontilaiseksi. Siemenet kuitenkin itivät ja taimetkin pysyivät hengissä sisällä, jolloin alkoi iskeä pieni paniikki, että mihin ihmeeseen minä ne istutan?!

    Naapurin taiteilija kuitenkin tiesi näyttää paikan, missä on muinoin ollut kasvimaa. Onnistuin raivaamaan säälittävän n.neliömetrin alueen vihanneksilleni (luonto yrittää jatkuvasti vallata sitä takaisin, enkä raaski/osaa puuttua asiaan vaadittavalla jämäkkyydellä) ja suureksi ihmetyksekseni lehtikaalit ovat paitsi pysyneet hengissä, myös jopa viihtyneet ja kasvaneet komeasti!!!

    • 2.1

      Sanni sanoo

      Oli pakko kommentoida tähän, kun kovin moni muu ei näköjään ole kommentoinut. Ettet ajattele, etteivät lukijat tykkää ruokapostauksista

      Hihih, voi kiitos Tiia! :) Google Analytics -tilasto tietää kuitenkin kertoa, että tästä postauksesta on tykkäilty vaikkei sitä ole kommentoitukaan. :) Aina ei ole mitään sanottavaa. ^_^ Mitä sitä nyt piirakkaan toteaisi? :D

      Hei, mahtava juttu tuo sun lehtikaaliprojekti! :) Milloinkahan pääset maistamaan..? Hitsi kun itsekin viipyisin yhdessä paikassa tarpeeksi pitkään että pystyisin pitämään parvekekasvimaata. Viime kesänä se vielä onnistui mutta nyt liikun niin paljon paikasta toiseen että kasviraukat kuolisi parvekkeelle hoitotaukojen venyessä….

      • 2.1.1

        Tiia sanoo

        No nyt on pakko tunnustaa, että olen maistanut, juuri äsken itse asiassa. (Tämä tulee nyt kuulostamaan todella ällöttävän idylliseltä ja totuuden vastaiselta, mutta:) Istuimme naapurin taiteilijamiehen kanssa iltaa pihalla viiniä siemaillen, vanhoja muistellen ja kynttilöitä poltellen (hänen poikaystävänsä oli jo mennyt nukkumaan ja omani on kaverinsa mökillä), kun hän yht’äkkiä kysyi, että kasvoiko kasvimaalle lopulta mitään. Ja pakkohan se oli käydä katsomassa.

        Taimet / versot ovat näköjään tykänneet luontoäidin hoidosta enemmän kuin omastani (ei suuresti yllätä;)). ”Kasvimaa” on ollut pari päivää oman onnensa nojassa ja kaikki salaatit ovat kasvaneet enemmän kuin ikinä (toki pari pikaista, mutta rankkaa sadekuuroa ovat tulleet tarpeeseen)!

        Lehtikaalin lehdet ovat yli kämmenen kokoisia, kaalin lehdet kämmenen kokoisia ja jopa, jo istutusvaiheessa kuolleeksi luulemani, lehtisalaatit ovat elpyneet (ja ne oikeasti kuihtuivat ja hävisivät jo viikkoja sitten!!)!

        Lehtikaali ei itseasiassa näin nuorena maistunut kovin kummalliselta, lähinnä kitkerältä ja voimakkaalta. Mutta ehkä maku muuttuu sen kasvaessa. Tai sitten se pääsee oikeuksiinsa vasta ruoanlaittovaiheessa… Ihan sama, olen silti älyttömän ylpeä itsestäni!

        PS. Meillä on tilaa tässä Treen naapurissa. Pitäisi varmaan alkaa vuokrata puutarhapalstoja. Jos tulee itse raivaamaan ja hoitaa istutuksen, niin lupaan kastella ja rapotoida istutusten vointia;) No lienee tälle vuodelle jo myöhäistä;)

    • 3.1

      Sanni sanoo

      En usko, tämä on rakenteeltaan kuitenkin piirakkapohjamainen. Eli jos laitat päälle pitsatäyteet, niin maistuu silti enemmän piirakalta kuin pizzalta. ^_^

  3. 4

    Jonttu sanoo

    Oi, joi ja voi. Jos vain tulisi lauantaina seitsemän oikein, meikäläinen marssisi kodinkoneliikkeeseen ostamaan uunin ja sitten ruokakaupan kautta kotiin vähän piirakkajuttuja tekemään. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.