Mikä blogeissa ärsyttää?

Uusi kyselyni osoittautui näköjään blogin tämänastisen historian kiinnostavimmaksi, kun ensimmäisen vuorokauden aikana siihen on vastannut jo melkein 600 lukijaa. Vertauksena, edelliseen kyselyyn vastasi runsas 1000 lukijaa kuukauden aikana. Selkeästi teillä on tarve ilmaista, mikä blogeissa ärsyttää! :)

Blog_frustration

Osa teistä kommentoi blogiärsytyksiään jo edellisessä postauksessa, mutta aihe näyttäisi äänestysinnon perusteella kaipaavan laajempaa keskustelua (tai sitten se on vain mun uteliaisuus ;)). Eniten blogeissa näyttäisi vastausten perusteella ottavan aivoon kirjoitusvirheet tai muuten vain huono kieli. Se on minusta täysin ymmärrettävää, enkä itsekään jaksa lukea teinix-kielellä kirjoitettua tekstiä josta puuttuu isot alkukirjaimet, välimerkit ja kasvavassa määrin  myös välilyönnit. Joku kommentoi, että virheet kuten 18€ kirjoittaminen yhteen saavat hänet näkemään punaista, mutta minä en voi kertakaikkiaan sietää tekstiä,jossa välimerkkiä ei seuraa välilyönti. Jätän välittömästi sellaisen blogin lukematta, tosin en tuollaisiin ole onneksi kovin monesti törmännyt.

Sekava tai muuten vain huono layout on saanut toiseksi eniten ääniä. Tämäkin on ihan selvä juttu. Jos esimerkiksi tekstiä pitää lukea kirkkaan punaiselta taustalta ja fontti on valkoisella, ja blogin sivupalkit ääriään myöten täynnä pientä sipellystä eikä joukosta meinaa edes löytää tekstiarkistoa, ei kiinnostus kyllä kauaa pysy yllä.

UpdateNOW

Kolmanneksi eniten ärsytystä aiheuttaa harva tai epäsäännöllinen postaustahti. Tähän kohtaan tahtoisin saada teiltä lisäselvitystä. Mikä on harva postaustahti? Joka toinen päivä? Kerran viikossa? Pari kertaa kuussa? Itse koen lievää ahdistusta blogimaailman hektisyydestä johon olen itsekin tempautunut mukaan, ja syvällä sisimmässäni toivoisin, että jossain olisi joku säännös joka määrittäisi lailliseksi bloginpäivitystahdiksi vaikka maksimissaan kolme kertaa viikossa. Okei, tiedänhän minä, että olen vapaa päivittämään juuri niin usein tai harvoin kuin haluan, mutta en voi estää syyllisyydentunteita jos en ehdi postata vaikka kahteen päivään. Se on ehkä suosion ”nurja puoli” (ja hei, en nyt kuvittele olevani mikään Suomen Top 10 -bloggaaja). Jos blogia lukevat vain tutut ja kaverit, ei ole mitään väliä jos ehdit päivittää kerran viikossa. Mutta kun tiedät, että postausta odottaa 2000 ihmistä, sinulle alkaa kertyä velvollisuudentunteita joita on vaikea karistaa. Luulen, että monikin bloggaaja tunnistaa tämän tunteen.

Neljänneksi ärsyttävimpänä koetaan huono kuvanlaatu. Tämä menee minunkin ärsytyksieni kärkeen. Jotkut kännykkäkameralla otetut, suttuiset kuvat latistavat tunnelmaa vaikka blogin teksti olisikin laadukasta. Lisäksi mun pedanttia luonnetta saattaa ärsyttää jopa kuvien kompositio, eli jos on otettu vaikka kuva uudesta sormuksesta ja kuvassa näkyy sen sormuksen lisäksi puolet pöydästä ja taustalla tiskikone ja pikkuveljen kyynärpää. Onneksi tällaista näkee enää aniharvoin missään kun kaikilla on niin hyvät kamerat ja bloggaajat tuntuvat ylipäänsä osaavan ottaa tyylikkäitä, kauniisti sommiteltuja kuvia.

Sitten päästään kohtaan viisi, joka on viimeinen kohta jota tässä aion käsitellä (pitkien pohdiskelutekstien vihaajat huokaavat helpotuksesta). Bloggaaja ei vastaa lukijoiden kommentteihin. 31%, eli melkein kolmannes vastaajista kokee tämän ärsyttävänä. Tähänkin kysyisin ujosti pientä tarkennusta. Toivoisitteko te, että bloggaaja vastaisi aina jokaiseen kommenttiin? Vaikkapa vain huomioiden kommentin sanalla ”kiitos”? Onko tämä tärkeää?

kiitos

Indiedaysin myötä huomasin, että täällä monellakin bloggaajalla on tapana vastata juurikin joka ikiseen kommenttiin. Ehkä se on joku kohteliaisuussääntö, jota mä en nolona ole vielä tajunnut. Itse vastaan tyypillisesti lähinnä kysymyksiin, tai jos kommentti muuten herättää minussa vastakommentin. Minusta tuntuisi jotenkin vaivaannuttavalta alkaa vastaamaan ”Voi kun kiva”, ”Kiitos kovasti” jne jokaiseen yhdenkin sanan kommenttiin. En ehkä ole tullut ajatelleeksi, että sen yhdenkin sanan kommentoija saattaa odottaa, että huomioisin hänet jotenkin. En tiedä…. Kertokaa te? Loukkaannutteko te, jos/kun en vastaa jokaiseen kommenttiin? Luen aina kaikki kommentit ja olen iloinen jokaisesta positiivisesta sanasta, tai keskustelusta jonka postaukseni mahdollisesti herättää.

Nyt jätän sanan teille. Antakaas palaa ja purkakaa frustraationne jos sellaista tunnette! :)

Edit. 30.7. klo 23.53 Yritän nyt oikeasti vastata jokaiseen tän postauksen kommenttiin, etenkin kun useimmissa on todella ajateltua ja mielenkiintoista pohdiskelua. Mutta nyt puolentoista tunnin vastaussession jälkeen joudun toteamaan, että eihän tätä yhdessä illassa vedetä läpi. :) Jatkan huomenillalla (päivällä ei ole aikaa), ja varmaan menee vielä sunnuntaillekin.

Edit. 31.7. klo 22.37. Pääsin tänään nimimerkki Sannun kommenttiin saakka ja nyt ajattelin lähteä koirien kanssa lenkille. Huomenna jatkuu taas. :) Taitaa olla noin parikymmentä vielä vastaamatta.

Edit 1.8. klo 19.35. Mission accomplished! Taisin vastata 98% kommenteista, muutamaan sellaiseen en vastannut jossa erikseen sanottiin ettei tarvitse vastata, tai sellaisiin jotka oli jonkun toisen kommentoijan vastauksia aiempiin kommentteihin.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Itselläni ei ole blogia jonka kommentteihin vastailisin, mutta olen DeviantART-nimisellä taidesivustolla, jonne lisäilen piirrustuksiani ja välillä kirjoitan jonkinlaista journalia. DA:ssa on mahdollista lisätä toisen työ suosikkeihinsa ja kommentoida siihen, ellei artisti ole päättänyt jättää kommentointimahdollisuutta pois. Etenkin niillä jotka ovat ’vähemmän tunnettuja piirtäjiä’ on tapana laittaa kiitosviesti jos olet käynyt lisäämässä heidän kuviaan suosikkeihisi, mutta enemmän tunnetut joita seuraa tuhannet ja jopa varmaan miljoonatkin ihmiset eivät tietenkään ehdi.
  Itsekin joskus kittin jokaista joka lisäsi kuviani suosikkeihinsa, mutta luovuin siitä jo muutama vuosi sitten. Mielestäni ei ole mitään järkeä kirjoittaa ’kiitos favista’ ja saada ’ole hyvä’ -viesti takaisin sata kertaa päivässä. Ja aina jos tunnen itseni hirviöksi tämän takia kirjoitan journalin jossa kiitän yleisesti kaikkia jotka ovat pitäneet kuvistani ja jaksavat seurata minua.
  Olen myös kyllästynyt ’nice’ ja ’cute’ -kommentteihin, enkä enää vastaa niihin. Joskus vastaan ’This looks great’ -kommentteihin, kun yllätyn siitä että joku jaksaa käyttää jopa kolme sanaa kommentointiin. Mutten aina, eipä tuohonkaan juuri mitään muuta keksi kuin ’thank you, glad you liked it’.
  Joskus joku kirjoittaa pidemmänkin kommentin jossa kerrotaan mistä kaikesta kirjoittaja piti kuvassa. Näihinkin on vaikea vastata muuta kuin ’kiitos.’ Jollei kommentoija laita viestiin mitään ajatuksiaan tai kritiikkiä, on todella vaikea lähteä vastaamaan yhtään mitään.
  On kiva saada kommentteja, mutta toivosin että ’nice’ -ihmiset jättäisivät mieluummin kommentoimatta jos eivät enempää keksi. :D

  • 1.1

   Sanni sanoo

   Mielenkiintoista kuulla tuosta Deviant Art -käytännöstä. Voin kyllä hyvin ymmärtää, että alkaa pidemmän päälle väsyttää vastata ”thanks” ainaisiin ”nice”-kommentteihin. Ja mitäpä siihen pidempäänkään kommenttiin oikeastaan voin sanoa…? Tuollaisilla taidesivustoilla ei varmaan useinkaan herää monimuotoisempaa keskustelua kuvista. Tai en minä tiedä..? Kun bloggaaja jättää postauksessaan lukijoille avoimen kysymyksen, on siitä helppo lähteä keskustelemaan. Mutta DA:ssa, jossa ”postataan” kuva, on vähän eri puitteet lähteä jutustelemaan.

 2. 2

  Heidi sanoo

  Nyt on tullut paljon puhetta kommentoinnista ja siihen vastaamisesta. Nyt sitten ajattelin heittää kysymyksen, miksei vaikka muillekin bloggaajille, jotka täällä käy, että millainen on hyvä kommentti lukijalta? Kun itse en jostain syystä aina ”kehtaa” kommentoida, kun ei ole mitään fiksua sanottavaa. Jostain syystä ajattelen, että ”ei se kuitenkaan jaksa yhden ja saman tyypin sepustuksia lukea, kun käy täällä muitakin”, niin kommentoin todella harvoin, enkä lähes ikinä useampaan kertaan samaan postaukseen! Seuraan kuitenkin aina vanhojenkin postausten kommenttimäärää, eli jos näyttää siltä, että on kommentoitu lisää, palaan myöhemminkin takaisin.

  • 2.1

   Sanni sanoo

   Mulle bloggaajana ihan millainen tahansa positiivinen tai rakentavassa hengessä jätetty kommentti on ”hyvä kommentti”. Pituudella ei ole väliä. Johonkin meikkikuvaan en edes odota mitään pitkiä kommentteja, mitäpä niistä nyt voisi lähteä säveltämään? Jos taas on jotain rakentavaa kritiikkiä, niin senkin otan erittäin mielelläni vastaan, kunhan se on muotoiltu fiksusti eikä loukkaavasti. Jotkut ”OMG sul on rumat kynnet leikkaa ne!!11!” -kommentit ovat esimerkkejä niistä lapsellisimmista, typerimmistä kommenteista. Niistä kyllä usein arvaa kirjoittajan iän…. ^_^

   Mutta siis tosiaan, ei lukijalla nyt aina tarvitse olla mitään ”fiksua” sanottavaa kommentoidakseen. Kyllä mäkin jätän säännöllisesti muutaman sanan ”Upeat kynnet!” tai ”Hienot arskalasit” -tyylisiä kommentteja seuraamiini blogeihin. Varmasti nekin kommentit ilahduttavat bloggaajaa.

  • 2.2

   sanoo

   Minua ilahduttaa eniten kommentit joissa kerrotaan miten olen innostanut ihmisiä lakkaamaan kynsiään tai väkertämään hienoja koristeluita. On myös mukava olla avuksi jos lukijat kysyy jotain.

   Mä olen ilahtunut myös kommenteista ”Kivat kynnet” tai ”Nätti koristelu”. On myös ihanaa kuulla kehuja ( on, olenko itserakas? ) jos on ylittänyt itsensä ja rakentanut jotkut tosi hienot kynnet joita ei välttämättä ole suomi blogeissa nähty. Niistä tykkään eniten, se antaa ”voimaa” jatkaa. Arvostan jokaista kommenttia mutta mielen saa pahoitettua ikävistä ja rumasti sanotuista kommenteista. Joskus myös mietin lukeeko kukaan jos kommentteja tulee 1 tai 2 mutta ehkä se johtuu vain siitä kuten Heidi sanoo: Ei aina kehtaa :)

 3. 3

  Karoliina sanoo

  Älä vaan ala vastaamaan jokaisen lukijan kommentteihin! Itseäni ainakin ärsyttää se :D
  Hölmöä katsoa, että 50 kommenttia, ja sitten puolet niistä onkin blogaajan omia kommentteja! En ole koskaan tajunnut mikä mieli niissä ”Kiitos paljon”, ”ihanaa, kiitos”, ”voi kiitos kovasti” kommenteissa oikein on. Kuka niitä oikein kaipaa?? En usko että kukaan.

  • 3.1

   Sanni sanoo

   Mun mielestä on aina ollut hassua se, että Indiedaysin etusivulla näkyvä lista ”Puhutuimmat postaukset” ei suinkaan usein sisällä niitä oikeasti eniten kommentteja keränneitä postauksia. Monesti kun katsoo että Ahaa, se-ja-se postaus on puhututtanut peräti 100 kommentin verran, niin käy ilmi että puolet oli bloggaajan vastauksia.

   Jos bloggaaja A saa postaukseensa 25 kommenttia, ja bloggaaja B 47 kommenttia, ja A vastaa kaikkiin kommentteihin ja B ei, niin A:n postaus näkyy listalla lukumäärällä ”50 kommenttia”. B:n postaus ei välttämättä näy listalla ollenkaan. Kuitenkin B:n postaus on oikeasti se puhutumpi postaus. ;)

 4. 4

  sanoo

  Ymmärrän kyllä ettei kaikki bloggaajat jaksa/kerkee/halua vastata kaikkiin ”ihana meikki!/ihana asu!” tyylisiin kommentteihin, varsinkin jos kyseinen bloggaaja saa paljon kommentteja. Kunhan kysymyksiin koittais vastailla, se on tarpeeks. Itte vastaan kuitenkin aina ihan kaikkiin kommentteihin mitä saan, ja sen lisäks viä meen käymään kattomassa niitten kommentoijien blogit ja kommentoin yleensä sieläkin jotain jos yhtään mielenkiintosia postauksia on mihin mulla on mitään sanottavaa. :D

  Eikä mua haittaa noi blogimiitti yms. postauksetkaan. Jos itte olisin joku noista bloggaajista jotka tollasiin tapahtumiin menee, en ainakaan siks jättäis postaamatta että ”jotain ihmisiä voi ärsyttää kun ne näkee samat jutut mun ja jonkun toisen blogissa”. Ei kaikilla kuitenkaan oo samat lukijat, niin jos ne kaikki ei postaa siitä tapahtumasta, jonkun blogin lukijat voi sit jäädä kaikesta paitsi..

  Mua ei myöskään ärsytä epäsäännöllinen tai harva postaustahti. Se on jokasen oma asia kuinka usein postaa, eikä sitä sit tartte erikseen selitellä jos on ollut muutamia päiviä/viikkoja bloggaamatta. Onhan se ymmärettävää että niitä voi ärsyttää ketkä aina tulee vieraileen usein ja kattoon onko uusia postauksia, mutta tälläsille henkilöille suosittelisin kyllä blogger tai bloglovin tms. käyttäjän luomista että vois siellä sit blogeja seurata, tulis paljon helpommaks. Itteeni enemmänkin häirittee jos postaa liian usein! Kun niin monia blogeja kuitenkin seuraan, musta on ihanaa että jotkut postaa vaan pari kertaa viikossa tai harvemmin, ei mulla vaan riittäis aika kaikkeen jos kaikki bloggaajat postais tosi usein.

  Yks mikä mua sit ärsyttää blogeissa, on nää luultavasti indiedaysin ja jotkut muute blogit, jossa ei pysty tilaan ilmotuksia vastauksista esim. sähköpostiin. Yleensä kun kommentoin jotain sellasta mihin oletan saavani vastauksen, ’tilaan jatkokommentit sähköpostiin’ (bloggerin blogit), mutta tälläset blogit kuten esim. sun ja Nelliinan, näissä ei oo sellasta mahollisuutta, niin sit pitäis aina muistaa tulla käymään kattoon että onkohan tullu vastausta.. :/

  • 4.1

   Sanni sanoo

   ”Itte vastaan kuitenkin aina ihan kaikkiin kommentteihin mitä saan, ja sen lisäks viä meen käymään kattomassa niitten kommentoijien blogit ja kommentoin yleensä sieläkin jotain jos yhtään mielenkiintosia postauksia on mihin mulla on mitään sanottavaa. :D”

   Wow, sähän olet unelmabloggaaja kommentoijien kannalta! ^_^ Aika mahtavaa. Mulla ei olisi ikinä aikaa tuollaiseen.

   ”Jos itte olisin joku noista bloggaajista jotka tollasiin tapahtumiin menee, en ainakaan siks jättäis postaamatta että “jotain ihmisiä voi ärsyttää kun ne näkee samat jutut mun ja jonkun toisen blogissa”.

   Tuokin on kyllä pointti. Mutta kaikkia ei voi tässä asiassa miellyttää…. osa lukijoista ärtyy väkisin, osa taas on iloisia kun heillekin kerrottiin miitistä (jos eivät lue muita miittiin osallistuneiden blogia), ja osa on muuten vaan kiinnostuneita lukemaan miiteistä oli niitä sitten kuinka monessa blogissa tahansa. :)

   ”Yks mikä mua sit ärsyttää blogeissa, on nää luultavasti indiedaysin ja jotkut muute blogit, jossa ei pysty tilaan ilmotuksia vastauksista esim. sähköpostiin”

   Mun pitää kysyä tuosta ID:n it-hepuilta. Hassua ettei WordPressissä olisi tuollaista mahdollisuutta.

 5. 5

  Tiina sanoo

  Sopiva postaustahti riippuu vähän blogista tai oikeastaan siitä, mihin on lukijana tottunut. Jos on tottunut jonkun bloggaajan taholta postaus per päivä tahtiin, niin yksikin ”välipäivä” saattaa tuskastuttaa. Jos toisella taas on postaus viikossa tahti, niin se ihan ok, kun siihen on tottunut. Vaikka toisaalta bloggaajalla ei mielestäni ole mitään velvollisuutta vääntää pakkopostauksia hampaat irvessä tai pahoitella tavallista pidempiä taukoja. Kyseessähän on kuitenkin harrastus eikä mikään yleisradiomainen julkisen palvelun velvoite ;)
  Ja kommentteihin vastaamisesta: Vastaus on kiva saada, mutta en todellakaan sitä edellytä kommentteja naputellessani. Myös sellainen ”massavastaus”, jossa esim. kiitetään kommentoijia innokkaasta palautteesta on ihan ok. Se jo osoittaa, että bloggaaja arvostaa palautetta.

  • 5.1

   Sanni sanoo

   Mä aion nyt alkaa totuttaa lukijoita joka toinen päivä -tahtiin. En nyt tiedä onko kukaan aiemminkaan ärsyyntynyt siitä, että en aina postaa peräkkäisinä päivinä, mutta ehkä sellainen säännöllisyys olisi ihan hyvä juttu.

 6. 6

  purple sanoo

  Huono kuvanlaatu on ehkä kaikista kamalinta jos kyseessä on meikkiblogi. Yritin yhdessä vaiheessa pitää blogia mutta siitä ei tullut mitään kun kamera ei ollutkaan tarpeeksi hyvä.

  Toiseksi. Ei niinkään ne kirjoitusvirheet vaan yhdyssanavirheet. Toki, jos blogi on ihan kamalaa teinix-kieltä, hyppään suosiolla seuraavaan.
  Jokainen tyylillään, minulle se ei ole niin tarkkaa. Mutta yhdyssanavirheet joita opin vihaamaan kun entinen pomoni kirjoitti kaikki yhdyssanat erikseen. Välillä nauratti, välillä en voinut sietää sitä.

  Postaustahti olisi hyvä olla jossain määrin säännöllinen. Kuten täällä aiemminkin jo mainittu, jos postauksia tulee putkeen monia ja sitten tauko, se ärsyttää. Mutta sopivan säännöllisenä ei sitten ole bloggaajalla stressiä eikä meitä lukijoita totuteta ’liian hyvälle’.

  Kysymyksiin tulee aina vastata. Näihin ”ihanat kengät”- tyylisiin voi mielestäni laittaa kaikille yhteisen kiitoksen.
  Itse tykkäisin siitä että asioista tulisi pohtivia keskusteluja, kun itseäni moni asia kiinnostaa ja haluaisin aina tietää enemmän. Joskus olen yrittänyt herättää keskustelua siinä kuitenkaan onnistumatta (en nyt muista oliko tämä vai joku toinen blogi). Kiva olisi väitelläkin, kun asioista kosmetiikkamaailmassa on niin monenlaista tietoa. Väitelläänkö joskus? ;P

 7. 7

  sanoo

  Olipa pakko tulla kertoon sulle ku törmäsin sellaseen blogiin mistä tuli tää postaus mieleen. Siis sellainen, missä oli paljon sanoja kursivoitu, boldattu tai kursivoitu ja boldattu. Ihan kauhean vaikea lukea sellaista tekstiä ja siitä tuli vähän pääkipua. Muuten olisi varmasti mennyt se blogi seurantaan, mutta ei pysty kun se kirjoitustapa aiheuttaa päänsärkyä.

 8. 8

  blogiton sanoo

  Mua ärsyttää blogeissa niiden samanlaisuus. Kliseistä terveyskauneusliibalaabaa. Kaikki mahtuu siihen samaan muottiin niinkuin yleensäkin muotipimatsut. Päivän asuja, järkkärillä otettuja lähikuvia avokadosalaateista, spinningtreenejä, nauravia yhteiskuvia vastavalossa, pidennysohjeita. Onko ihmisten elämä oikeesti tämmöstä vai muokkataanko se sen blogiin sopivaksi. Miksei sinne voi kirjottaa mitään negatiivista, mitään valtavirrasta poikkeavaa? Kämppikseni blogi on kaukana siitä mitä hänen elämänsä käytännössä on. Kuvissa näkyy se nätti kuppiasetelma salaatteineen, mutta kuvan reunojen ulkopuolella vallitsee täydellinen kaaos. Miksei siitä voi kertoa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.