Mielipide: valokynän mystinen suosio

Tässä aihe, josta minun on pitänyt kirjoittaa suunnilleen blogin ensimmäisestä vuodesta lähtien.

Olen sitten kuitenkin odotellut, josko kertyvä ikä (ja juonteet) lisäisivät ymmärrystäni tuotetta kohtaan ja kokisin ennen pitkää suuren oivalluksen ja sananmukaisen valaistumisen, koska täytyyhän tässä joku fantastinen juttu olla kun siitä on muodostunut sellainen klassikko. Kiistatta yksi meikkiteollisuuden suurimmista bestsellereistä.

Valokynat_IMG_9735

 Mutta vuodet vierivät eikä tuotteen nerous ole avautunut minulle yhtään sen enempää.

Valokynä.

What’s the big deal?

Valokynat_IMG_9726

Valokynä on yhtä kuin mietopigmenttinen peiteaine valoaheijastavalla ominaisuudella. Jotkut valokynät tekevät hyvin läpikuultavaa jälkeä, toiset voivat olla peittovahvuudeltaan lähes tavallisen peiteaineen tasolla. Useimmat valokynän nimellä myytävät tuotteet ovat kuitenkin peittävyydeltään hyvin mietoja, koska niiden ei ole tarkoituskaan juuri peittää.

Mitä niiden on sitten tarkoitus tehdä?

Häivyttää tummia silmänalusia, ryppyjä ja juonteita ja korostaa highlighterin tavoin kasvojen korkeimpia ja keskeisimpiä kohtia kuten kulma- ja poskiluuta ja nenänvartta. Valokynän pitäisi olla (ja onkin monelle, kulttistatuksesta päätellen) korvaamaton monitoimituote jolla kasvot loihditaan freesiksi käden käänteessä. Parit nopsat viivat valokynää nassuun, levitys ja voilá, olet upea.

YSL_ToucheEclat

Kuva: YSL

YSL:n Touche Éclat on maailman myydyin valokynä, valmistajan mukaan sitä myydään jossain päin maailmaa joka 10. sekunti.

ToucheEclat_howto

Vinkkejä valokynän käyttöön YSL:n sivuilta.

Ihmiset rakastavat valokynää. Se kuuluu kosmetiikan yleissivistykseen ja suunnilleen jokaisen meikkaavan naisen meikkilaukkuun. Mutta tätä blogia kirjoittaa meikkifriikki, joka toistuvista yrityksistä huolimatta ei ole löytänyt valokynän funktiota. Myönnän ihan suoraan, että minun mielestäni se ei tee oikein yhtään mitään.

Jos tarvitsee peittää silmänalustummuutta, miksi valita läpikuultava valokynä kun homman saa hoidettua huomattavasti tehokkaammin varsinaisella peiteaineella? Myyjän työssä huomasin, että moni valokynää hakevista asiakkaista haki sitä nimenomaan tummien silmänalusten peittoon. Sain aikaan hämmennystä kertomalla, että itse asiassa peiteaine peittää paljon paremmin kun siinä on enemmän pigmenttiä. Moni kertoi olleensa siinä uskossa, että valokynä peittää parhaiten. Niin hyvin on valokynä markkinoitu ;)

ThePeachyMakeUp_face

Ja mitä tulee juonteiden ja ryppyjen häivytykseen – onko joku oikeasti saanut valokynällä niitä häivytettyä? Olen vedellyt valokynää töissä lukemattomien asiakkaiden otsa- ja suupieliryppyihin ja yrittänyt hymyillä peilin kautta asiakkaalle vakuuttavasti että ”Joo-o, eikös olekin ihmetuote,” vaikka itse en näe että juonteille olisi tapahtunut yhtään mitään. Omat otsaryppyni eivät myöskään ole yhtään sen vähemmän näkyvissä valokynäkäsittelyn jälkeen.

Pieniin juonteisiin valokynää ei oikein pysty edes laittamaan, sehän leviää kuitenkin myös juonteen ympärille jolloin koko idea juonteen pohjan valaisemisesta vesittyy.

ThePeachyMakeup_face2

Entä korostaminen? Juuei, ei avaudu sekään minulle valokynäperspektiivistä.

Jos haluan tuoda valoa ihoon, valitsen hehkuvoiteen tai puuterin. Valokynässä on mielestäni varsinaisiin highlighter-tuotteisiin verrattuna aika köyhänlaisesti valoaheijastavuutta, joissain yksilöissä hädin tuskin havaittavasti, joten en näe niiden suoriutuvan tästäkään tehtävästä kovin hääppöisesti.

Valokynat_2IMG_9735

Valokynä on silmissäni omituinen puolitehoinen reppanatuote. Se peittää, mutta ei yhtä hyvin kuin peiteaine. Se tuo iholle kuultoa, mutta ei lähellekään niin hyvin kuin kuultotuotteet. Sen pitäisi häivyttää juonteita, mutta siinäkin tehtävässä silikonifillerit toimivat ylivertaisesti paremmin.

Millaisiin tarpeisiin ihmiset sitä siis käyttävät? Mitä hyötyä siitä on?

Vai olenko minä vain sokea sille yksinkertaisuudelle, että maailmassa on valtavan suuri joukko ihmisiä, joille tällainen välimallituote on täydellinen? He eivät tarvitse peittoa eivätkä kaipaa selkeää hehkua, mutta ihan pikkuisen kumpaakin samassa paketissa on tuhkimotuote #1? :)

En tiedä, kai mä olen ihan tollo ^_^ Mutta valokynää en käytä eikä sen päälle tajunnut ryppyinen äitinikään, joten kai meitä on useampiakin.

 

Kommentit
 1. 2

  Vivs sanoo

  Kamalaa jos noin asiakkaita huijaa ”Olen vedellyt valokynää töissä lukemattomien asiakkaiden otsa- ja suupieliryppyihin ja yrittänyt hymyillä peilin kautta asiakkaalle vakuuttavasti että ”Joo-o, eikös olekin ihmetuote,” vaikka itse en näe että juonteille olisi tapahtunut yhtään mitään. Omat otsaryppyni eivät myöskään ole yhtään sen vähemmän näkyvissä valokynäkäsittelyn jälkeen.”

  Tässähän menee viimenenkin luotto kaikkiin meikkikauppojen myyjiin ja heidän avustukseensa.
  Mikä juttu se on että vaikka olisikin myymässä meikkejä ei voi rehellisesti sanoa mikä sopii ja toimii? onko sielläkin noi tiukalla joku palkkaus tai provikat että pitää oikeen valehtelemalla myydä asiakkaalle tuotetta?
  ikinä en ole ymmärtänyt tuollaista. itsellä ei omatunto kestäisi jos vielä noin vahva mielipide ettei tuote hyödytä mitään.

  • 2.1

   Sanni sanoo

   Mikä juttu se on että vaikka olisikin myymässä meikkejä ei voi rehellisesti sanoa mikä sopii ja toimii? onko sielläkin noi tiukalla joku palkkaus tai provikat että pitää oikeen valehtelemalla myydä asiakkaalle tuotetta?

   Voin kertoa että mulla on ollut pitkään aiheesta suunnitteilla oma postauksensa. Nimittäin…. niinhän se on, että kosmetiikkaliikkeiden myyjien suosituksia ohjaavat tietyt lainalaisuudet. Jos on yhtään sisällä kaupallisen alan toiminnassa niin sen ymmärtää, niin karua kuin se onkin :( Tämä oli yksi syistä, miksi itse en olisi pystynyt jatkamaan alalla kovin pitkään, vaikka irtisanouduinkin muista syistä.

   Paras myyjä on valitettavasti se myyjä, joka parhaiten osaa manipuloida asiakkaan ostamaan a) kalleinta mahdollista, b) kappalemääräisesti eniten tuotteita (jos asiakas on tullut hakemaan vain huulirasvaa hänet täytyy saada ostamaan ainakin kaksi muutakin tuotetta) ja c) myyntikilpailun aikana ensisijaisesti aina kilpailun järjestävän merkin tuotteita. Tämä on totuus ja se voi tuntua pahalta, mutta näin se on kaupan alalla, jossa numerot ja kuittien loppusummat määrittävät liikkeen menestyksen. Toki näilläkin vaikuttavilla taustatekijöillä asiakkaan on mahdollista saada myyjien suositusten kautta loistavia itselleen sopivia tuotteita, mutta on hyvä tiedostaa, mitkä tekijät vaikuttavat myyjän suosituksiin. Se on kaupan alan raadollinen laki.

   Postaus, jota olen aiheesta suunnitellut, on kulkenut työnimellä ”Rehellisyysvamma”. Vaikka juuri valokynän kohdalla tunnustankin tuoneeni sen asiakkaille esiin positiivisemmassa valossa (heh) kuin itse sen koen (koska kosmetiikkaliikkeessä asiakkaalle on luotava myönteisiä elämyksiä), niin yleisesti ottaen Rehellisyys oli minulle myyjänä suuri heikkous ja ”vamma”. Sen vuoksi minusta ei koskaan tullut kuittien perusteella Myymälän Parasta Myyjää. En kyennyt siihen manipulaatioon joka huippumyynteihin päästäkseen on hallittava. Sanavalintani kuulostaa karulta, ja myymäläkielellä ’manipulaatio’ tietysti puetaan kauniisti sanoihin; ”Saa asiakas oivaltamaan, millä kaikilla tavoilla ja tuotteilla hän voi vielä paremmin hoitaa kauneuttaan, sinä olet asiantuntija, sinä voit tarjota hänelle ratkaisuja ja elämyksiä joita hän ei ole itse tullut edes ajatelleeksi”. Selkokielellä: ”Keksi asiakkaalle lisätarpeita, myy enemmän”. Joku saapuu ostamaan vain käsivoidetta, ja taitava myyjä saa hänet poistumaan myymälästä painavan kassin kera. ”Niin joo, kyllähän mä varmaan tarvitsin tämän luksusserumin, limited edition -valokynän, lasisen kynsiviilasetin ja kuivien hiusten naamionkin…. Vai tarvitsinko?”

  • 3.1

   Sanni sanoo

   Joo, mä luinkin tuon jutun Virven blogista kun se ilmestyi, aika huisi :) Toisaalta kun asiaa ajattelee loogisesti, niin huulipunan voisi jo valmiiksi sekoittaa meikkivoiteeseen, sillä niksin toiminta perustuu huulipunan ja meikkivoiteen yhteisvaikutukseen ja siihen, että punainen pigmentti tekee meikkivoiteesta enemmän sinisyyttä neutralisoivan. Meikkivoide siis vastaa itse peittämisestä. Mutta kyllähän tuon voisi uteliaisuuttaan testata :) Vähintään se tuntuu jännältä, että huulipuna vaivatta sulautuisi meikkivoiteeseen kun meikkivoiteen levittää silmien alle ^_^ Luulisi että punaa kulkeutuu siveltimen mukana muuallekin kasvoihin.

 2. 4

  Kukka sanoo

  Pakko vielä kommentoida tänne, vaikka keskustelu onkin jo hiljentynyt. Kun aikoinaan luin tämän postin nyökkäilin tyytyväisenä valokynän turhuudelle. Koskaan en ollut sellaista käyttänyt enkä edes harkinnut ostamista. Seuraavalla viikolla lähdin etsimään aiempaa parempaa peiteainetta tummille silmänalusille. Oranssi peitekynä näytti tekevän tarpeeksi peittävää jälkeä, mutta jätti ihon mielestäni jotenkin tunkkaisen näköiseksi. Myyjä siihen sitten suositteli päälle valokynää. Mielessäni naureskelin, että niin varmaan, että mä jonkun valokynän ostaisin, etenkin kun olin just lukenut tämän postin. Mutta…

  Se vaan oikeasti näytti todella toimivan tässä tarkoituksesssa! (kuten aiemmissakin kommenteissa joku totesi) Myyjä oli laittanut mulle Diorin valokynää ja taas mielessäni naureskelin, että senku näkis, että mä raaskin ostaa Dioria, sitä päivää kun ei vielä oltu koskaan nähty. Kysyin sitten jotain halvempaa versiota ja myyjä ohjasi mut L’Orealin valokynän luo. Mutta… sen laatu ei vaan mitenkään tyydyttänyt sen jälkeen, kun oli kokeillut sitä Dioria. L’Orealin oli jotenkin kimalteleva, enkä tykännyt siitä yhtään (glitterit erikseen, kiitos).

  Ja niin siinä sitten kävi, että lähdin kaupasta Diorin valokynän omistajana. Ja olen ollut tyytyväinen. Tämän käyttötarkoituksen lisäksi koen, että saan sillä tehtyä kulmaluun korostuksen luonnollisemmin kuin tähän asti kokeilemillani luomiväreillä. Ja kun tässä innostuin värittämään kulmat aiempaa tummemmiksi ja muotoilemaan enemmän, niin olen valokynällä ja peiteainesiveltimellä lopuksi kätevästi korjaillut reunojen muotoa. Luulen siis jopa, että kun tämä valokynä joskus loppuu, Diorin tiski kutsuu meikäläistä. Elämässä voi tapahtua totaalisia ylläreitä :D

  • 4.1

   Sanni sanoo

   Elämässä voi tapahtua totaalisia ylläreitä :D

   Näköjään ^_^ :D Onnittelut tästäkin kosmetiikkaystävästä Lorkun palettien lisäksi :)

   • 4.1.1

    Kukka sanoo

    En kyllä halua edes laskea, kuinka monta muuta ystävää on tullut kotiutettua viime viikkoina :D Mulla on ollut kaikkien aikojen kosmetiikankotiutusviikot! Sokoksen Kutsu kauneuteen ja -20% yhdestä tuotteesta joka päivä ja normit Kicksin etukupungit ikään kuin vaikutti asiaan :D Ne on ne ale-kiksit, minkäs teet ;)

    • 4.1.1.1

     Sanni sanoo

     Mä ostin noilla Kutsu Kauneuteen -kupongeilla kolme rajauskynää ja yhden luomivärin :) Kaikki Urban Decayta :)

     • 4.1.1.1.1

      Kukka sanoo

      En siis olekaan ihan yksin :) Tämä kommenttina sekä tähän, että sen toisen postauksen kommenttiin ostosten ajoittamisesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.