Mielipide: contouring-trendi

Tässä aihe, josta olen mielinyt kirjoittaa pitkään.

 Contouring_TooFaced

Kuva: Ydelays/TooFaced.com

Contouring eli varjostus/korostus, viime vuoden suurin meikkitrendi. Kaikkialla puhutaan nyt contouringista, nimenomaan englanniksi, vanha kunnon kotimaan kielinen ”varjostus” on auttamatta kokenut inflaation ja nyt kasvon piirteitä kuuluu muokata lontooksi.

Jos termi/ilmiö on vielä jollekin epäselvä, niin kyseessä on kasvojen muodon muokkaus meikillä käyttämällä voidemaista tai puuterimaista tummaa ja vaaleaa sävyä. Vahvoilla varjoilla (tumma sävy) ja korostuksilla (vaalea sävy) kasvojen rakennetta voidaan ”veistää” halutunlaiseksi. Esimerkiksi poskien luusto saadaan esiin, vahvoja leukaperiä häivytettyä tai leveä nenä kavennettua.

Mitäpä tässä kiertelemään, sanon suoraan miten trendi minulle näyttäytyy: look on useimmiten kamalan ylimeikatun näköinen. Ei sillä etteikö lopputulos olisi usein myös hieno ja taitava, sitä en sano, puhun vain kokonaisuudesta yleisesti akselilla luonnollinen – vahvasti meikattu. Freesit, nuoret tytötkin varjostavat kasvonsa teatraalisen maskimaiseksi, häivyttäen luonnollisen raikkaan kauneutensa.

Contouring_loulou

Kuva: LouLou’s Star Fashions

2000-luvun alkupuolta leimasi voimakkaasti luonnollinen meikki, nyt on siirrytty selvästi viimeistellympään trendiin jossa meikki saa todella näkyä. Voi kai siis sanoa, että luonnollisuus on sekin kokemassa inflaatiota. Some-kanavien tutorialeissa meikkigurut esittelevät kilvan varjostustaitojaan ja mitä dramaattisempi muutos lähtötilanteesta, sitä parempi (ilmeisesti).

Contouring_wonderwardrobes

Kuva: Wonderwardrobes

Trendi ei näy pelkästään meikkifriikkien some-kanavissa vaan kaikkialla missä kaunottaret näyttäytyvät, gaalojen ja muiden julkisten kekkereiden kuvista voi bongailla toinen toistaan contour-veistellympiä kasvoja. Juhliin sopiikin totta kai vahvempi meikki, hell yes, mutta kaunistaako kasvojen voimakas varjostus kaikkia..? Minun mielipiteeni on, että ei. Contouring-trendi on tehnyt taidokkaasta varjostuksesta itseisarvon ja kasvoihin, jotka eivät luustonsa puolesta tosiaankaan tarvitsisi mitään extra-apuja näyttääkseen upeilta, vedetään hulluna vahvat varjot ja silmiä häikäisevät korostukset. Ihan vain kun osataan. Valmiiksi kauniit kasvot muuttuvat vain… hyvin meikatun näköisiksi kauniiksi kasvoiksi.

Termi contouring tuntuukin nykyään muuttuneen synonyymiksi nimenomaan vahvan ja näyttävän varjostuksen kanssa. Entinen arkinen ”varjostus” on kai sitä huomaamatonta, vaatimatonta aurinkopuuterilla kolmosen vetelyä ohimolta leukaperään. Contouring on wham, pow, zhhhhrrr! Nenä on kuin kirurgin pöydältä konsanaan ja poskipäät hohtavat kilpaa paparazzien salamavalojen kanssa.

Contouring_TooFaced2

Kuva: TooFaced.com

Meikkifriikkinä ymmärrän valtavan hyvin meikkailuun ja sen kautta luovuuden toteuttamiseen liittyvän nautinnon. Meikin ei tarvitse aina näyttää luonnolliselta ja ”peruskauniilta”, myös överilookkien tekeminen on aivan ihanaa. En siis millään lailla asettaudu yleisesti contouringia vastaan, ja joihinkin tilanteisiin ja tilaisuuksiin vahvasti varjostettu meikki sopii ilman muuta. Tällä kirjoituksella haluan vain todeta, kuinka outona vallalla oleva ylimeikattu look jopa arkenakin näyttäytyy – ainakin tällaiselle muumiolle.

Sokeutuvatko ihmiset omien luonnollisten piirteidensä kauneudelle jonkun muotivillityksen takia? Kenties. Meikki- ja kauneustrendit elävät, muuttuvat ja vaihtuvat, niin kuuluukin. Kyllä luonnollisuuskin taas palaa aikanaan, eikä kaikista trendeistä tarvitse tykätä.

Minä en tykkää contouring-trendistä. Tämän halusin kertoa.

Contouring_KimKardashian_instagram

Kim Kardashian tunnetaan contouringin kuningattarena. Kuva: Kim Kardashianin Instagram

Mitä sanovat karkkipäiväläiset? Tuleeko contoroitua? Onko trendi teidän mieleenne, ja kuinka vahvasti toteutatte sitä?

Kommentit
 1. 1

  Salmiakkityttö sanoo

  Joo, en tykkää contourista normimeikissä (tai siis itse en tee moista koskaan, mutta muillakaan). Välillä nuoria tyttöjä/naisia tulee vastaan, vahva meikki on tehty jossain kylppärissä, ja luonnonvalossa naamassa näkyy eriväristen varjostusten raidoitus ja usein se meikkivoidekin on turhan tummaa. Todella paklatun ja raskaan näköinen meikki. Ja tämä kun vielä on usein kuorrutettu liian pitkillä muovisennäköisillä tekoripsillä ja töröhuulilla, niin myötähäpeän tunnetta ei voi estää.

  Mutta, täällä on mainittu kevyt aurinkopuuteri-kolmonen. Väännä nyt rautalangasta, että mitäs se tarkoittaa, niin tähän kalpeaan naamaan voisi vähän yrittää saada hillittyä eloa :-)

  • 1.1

   Sanni sanoo

   täällä on mainittu kevyt aurinkopuuteri-kolmonen. Väännä nyt rautalangasta, että mitäs se tarkoittaa,

   Kuvittele, että piirrät varjostuspuuterilla nurinkurisen kolmosen mudon aloittamalla ohimolta (tai otsalta kasvon muodosta riippuen, jos otsa on korkea niin voi aloittaa jo otsalta) ja tuomalla kolmosen keskisakaran poskiluun alle ja pyöräyttämällä alasakaran leualle, kuten tässä Erikan kuvassa:

   http://media.lily.fi/sites/lily/files/styles/wide/public/user/26843/2015/05/varjostus3cm.jpg

   Eli varjoa ohimoon, poskiluun alle ja leukaperän luuhun :)

 2. 2

  ässssä sanoo

  Olen varjostanut kasvojani ehkä 16-vuotiaasta asti, nyt olen 26v. Tähän minulla on monia syitä:

  1. Minulla on todella tummat silmänaluset, jotka haluan peittää päivittäin. Samalla tulee meikattua muukin iho, jotta lopputulos on tasainen. Ilman varjostusta kasvojeni muodot ikään kuin häviävät, kun pohja on matta. Varjostus tuo poskipäät ja muut muodot uudelleen esiin.

  2. Toinen poskipääni on korkeampi kuin toinen. Varjostuksen ja korostuksen avulla ero tasoittuu.

  3. Olen hyvin kalpea ja tykkään lisätä väriä kasvoilleni, varjostus on tähän hyvä tapa. Jos koko naaman värjää, niin sävyero vartalon ihoon on lähinnä koominen. :D

  4. Olen tottunut näkemään kasvoni varjostettuina, koska olen tehnyt sitä niin kauan. Pelkkä meikkipohja ilman niitä ei vaan näytä hyvältä.

  5. Meikkaaminen on kovin mukavaa puuhaa. :)

  Eli silloin kun meikkaan, varjostukset kuuluvat pakettiin. Arkena vähemmän, juhlissa enemmän. Ripsaria en käytä arkimeikissäni, mutta aurinkopuuterista en hevilä luovu! Ja kokonaan meikittömänä viihdyn sitten monesti vapaapäivinä, kun ei tarvitse näyttää pirteältä ja edustavalta. Kesällä myös rusketus auttaa, tulee kasvonmuodot esiin ihan luonnostaan ja tummat silmänalusetkin häivyttyvät hieman. Tällöin saavat aurinkopuuteri, varjostusväri ja korostuspuuteri hieman levätä. :)

 3. 4

  Liina sanoo

  Itse pidän meikatumman näköisestä lookista, sillä näytän itsekin huomattavasti paremmalta selkeästi meikattuna. Minulla on ruman vaalea iho, hailakat silmät ja erittäin vaaleat kulmat joten meikittömänä ei vitsi kulkea ”ootko sä sairas”-kommenttien takia muutenkaan. Lisäksi minulla on esimerkiksi couperosaa poskissa ja pelkkä bb-voide + puuteri combo ei nyt vaan auta, vaan paksu kerrostus peitevoiteita jne on se millä en näytä siltä että olisin tullut hiihtolenkiltä. Tottakai liika on liikaa ja esimerkiksi varjostusvärin ja highlighterin väriero ei saa olla luokkaa musta ja valkoinen. Erona myös mielestäni on esimerkiksi luomivärien ja irtoripsien käyttö. Vaikka meikkipohja koostuisi useammasta osasta countouringin kanssa, paljon tekee se kuinka tumma silmämeikki on, miten huulet on meikattu jne.

  Tuohon enkunkielisien termien käyttöön varmasti liittyy muuten youtube ja instagram-gurujen merkityksen lisääntyminen ja se että heillä on omia tuotteitaan eri merkeillä jne. Itsekin katson näiden videoita ja siksi tuntuu luonnolliselta puhua contouringista, bakingistä jne, kun ne on aluksi kuullutkin englanniksi! :)

 4. 5

  pussukka sanoo

  Moikka moi! Olen itse täsmälleen samaa mieltä. Contour jotenkin ”likaa” kasvot, kun taas korostus raikastaa ilmeen. Tämä amerikkalainen kauneuskäsite on vähän turhan maskimainen makuuni

 5. 6

  Meikkimietteitä sanoo

  Mulla mieleen tuli heti ne miesten kommentit siitä, että he pitävät naisista jotka eivät meikkaa, kun eivät todellisuudessa edes tajua että se mitä he ihannoivat onkin todellisuudessa kevyt ja luonnollinen meikki, jossa ihon epätasaisuudet ja tummat silmänaluset on peitelty ja kauniita piirteitä korostettu. En sano tällä sitä, että sinä et tietäisi miltä näyttää meikattu ihminen, vaan sitä, että oikein tehtynä varjostus ei näytä välttämättä rajulta, paksulta meikkikerrokselta. Monet tekevät sen niin hienovaraisesti ettei heitä varmasti pysty väenjoukosta poimimaan ennen tosi läheistä tarkastelua.

  Myöskään meikkaamaan ei voi oppia, jos ei kokeile, joten on vähän kummallista kommentoida nuorten tyttöjen pakkeloituja kasvoja kun muistan itse teinivuosiltaani siniset luomet ja hämähäkkiripset… Meikkitrendit nyt muuttuvat yhtä nopeasti kuin vaatetrenditkin. Lisäksi kaikilla lipsahtaa joskus vähän liian paljon meikkiä naamaan :D

  Ihmiset sokeutuvat ”luonnolliselle kauneudelle” mielestäni yhteiskunnan naurettavien odotusten takia. Ja olen rehellisesti sanottuna sitä mieltä, että luonnollinen ei edes tarkoita aina parasta. Meikillä ihminen pystyy ottamaan kontrollin siitä, miltä hän näyttää. Miksi oma valinta olisi vähemmän arvostuksen arvoinen asia, kuin geenejen meille sattumanvaraisesti sanelemat ominaisuudet, joihin emme voi vaikuttaa? Onko reilua vaatia luonnollisuutta, kun kukaan meistä ei pysty ilman leikkauksia vaikuttamaan siihen miltä näytämme ilman ehostusta? Mikä on se veteen piirretty raja jossa määräytyy mikä on liikaa meikkiä? Huomaan toki itsekin joskus arvostelevani ihmisiä kaduilla.

  Meikkaaminen on osa nimenomaan tyttöjen ja naisten (ja enenemässä määrin myös miesten!) kulttuuria, se on taidetta ja itseilmaisua, enkä ymmärrä miksi se pitäisi rajata arjen ulkopuolelle. Tavoite ei kaikilla ole aina näyttää vain kauneimmalta mahdolliselta minältä tai mahdollisimman luonnolliselta, vaikka luonnollisuutta toitotetaan mielestäni joka tuutista vähän liikaakin. Totta kai on hyvä asia viihtyä omassa ihossaan, mutta onko se sitten sitä, jos joku aina säätelee mikä on liikaa ja mikä liian vähän?

  Ehkä olenkin vain vähän hämmentynyt tekstisi tarkoituksenmukaisuudesta, kun itse rakastat värejä ja kimalletta. Eikö ole vain ihanaa, jos kaikki saavat tehdä naamalleen juuri mitä haluavat, myös arkena? Et toki tekstissäsi ollut sitä kieltämässäkään :) Tässä vain vähän omia mietteitäni asiaan liittyen.

  • 6.1

   Sanni sanoo

   Ja olen rehellisesti sanottuna sitä mieltä, että luonnollinen ei edes tarkoita aina parasta.

   Ei tietenkään, olen samaa mieltä :) En itsekään ole parhaimmillani meikittä, en todellakaan ^_^ Luonnollisemmasta lookista voi silti pitää enemmän kuin vahvemmasta. :)

   Ehkä olenkin vain vähän hämmentynyt tekstisi tarkoituksenmukaisuudesta, kun itse rakastat värejä ja kimalletta.

   Ymmärrän pointtisi mutta pakko korjata että esim. kimallemeikeistä en ole koskaan tykännyt ;D Glitterjutut on aina olleet mulle ei-kiitos. Värejäkin käytän meikissä nykyään todella hillitysti koska makuni ja meikkityylini on muuttunut blogin alkuvuosista radikaalisti, nykyisellään perusmeikkini on tällainen ja grooveimmillaankin vain tällainen.

   Eikö ole vain ihanaa, jos kaikki saavat tehdä naamalleen juuri mitä haluavat, myös arkena?

   Kyllä, ehdottomasti :) Kuten kirjoitit, en ollut tekstillä tätä ”kieltämässäkään” :) Teksti oli puhtaasti oma mielipiteeni siitä, millaisena vahva varjostustrendi minulle näyttäytyy, se ei kuitenkaan tarkoita sitä ettenkö sallisi ihmisille tätä iloa jos he siitä nautintoa saavat :)

 6. 7

  Jess sanoo

  Mä kyllä tykkään contourista, mutta omasta mielestäni sille on oma paikkansa. Ehkä jonnekkin juhliin, hienompaan tapahtumaan jne?

  :)

 7. 8

  meow sanoo

  Olen aika samoilla linjoilla kanssasi. Viimeksi, kun kävin terdellä/baarissa, joka oli ulkona, niin vastaan tuli paljon juuri täysi-ikäisyyden saavuttaneita semmoset överi contourit naamassa, että vähän huvitti :D Kaikkea muuta kuin luonnollista. Mutta eiköhän tämäkin trendi taas mene joskus ohi :)

 8. 9

  VMV sanoo

  Valokuvissa (jotka flattaa), videoissa (jotka ei oo nekään irl) ja vahvojen salamavalojen tulituksessa (iltabileissä..) mikä tahansa vahva meikki näyttää ihan erilaiselta kuin luonnonvalossa talviauringossa tai vaikka merenrannalla. – Myös, jos omistaa sen led-valoilla varustetun x10-meikkipeilin, niin alkaa nähä ittensä aika äkkiä eri tavalla kun toinen näkee sut face-to-face :,D Mut enivei, kauneus mieltymyksenä ja/ tai käsitteenä (niinäkin molempina eri tavoin) on opittu juttu, tosin useimmilla niin syvällä ettei huomaa.
  Silmä kun tottuu ihmiskasvojen käsittelyyn, alkaa nähdä sen meikin taakse, eikä enää niin jaa eroa sille, mikä on kaunista ja mikä ei. Ei enää tajua, miks joku niin hehkuttaa jotain meikkikuvien before-aftereita (siks, koska ”after” sattuu oleen sen hetken muoti).
  Mä varjostin nuorempana leukaperiäni, koska ne oli muka niin leveät (tuijottelin koko ajan ja häpesin, siinä ne alko näyttää aina vaan leveemmiltä). Contouring ei ollu mulle/kaan mikään uus juttu.
  Viime aikoina oon vetäny pelkillä ripsienpidennyksillä, koska ne nyt silmissä sattuu ny oleen (toisaalta mulla on nätit suorat ja siipimäiset ripset omastakin takaa). – Eli oon oppinu tykkäämään meikittömyydestäkin, ja pakkelista on tulossa vaan leikki, kiva ja lisäbonari.
  Itelläki kausia, jolloin glamour-doll-facetuttaa ja sitten haluaa taas olla vesipesty-pikkutyttö-Kate Moss. Sama vaatteissa.

  Tutusti monet (valokuvakikkaillut) lehtimallit on hyvännäkösiä kuvissa, koska paperille painettuna pää menee erinäköseksi ja tietyt piirteet korostuu (plus tuhatsivuinen lisäjaappi aiheesta ulkonäkö, muoti ja kauneuskäsitykset). Selfie-kauteen kasvaneet teinit peilaa itteään vessojen kämäsissä valoissa eikä tajua, mitä kamera tekee, kuinka iho hehkuu itessään yms jne tjsp.. Kunhan tykkäävät kauniista, aloittavat jostain mikä sattuu kohalle – ja countouravat ittesä ja mielialansa kuntoon :)

 9. 10

  -m- sanoo

  No juu, jos se nyt pitää vetää överiksi, niin ei näytä hyvältä. Hyvältä ei näytä myöskään punertavilla aurinkopuutereilla tehdyt varjot (varjot kun ei punerra)… Mutta jos puhutaan maltillisista, huomaamattomammin tehdystä varjostuksesta ja korotuksista, niin voittaa koska tahansa puuteripallonaaman. :) Muistelen Saara Sarvaksen kirjoittaneen hyvin aiheesta.

 10. 11

  sanoo

  Periaatteessa olen sitä mieltä, että contoureilla voi saada todella upean näköisiä meikkejä ja kauniita kasvoja. Itse en kuitenkaan edes omista countour-palettia, vaikka aina säännöllisesti olen sen hannkimista miettinytkin. Toistaiseksi aurinkopuuteri on kuitenkin ajanut asiansa ihan hyvin ja olenpahan ainakin välttynyt mainitsemiltasi överivarjostuksilta ja -korostuksilta :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.