Mämmi-mutakakku

Minulle tuli ihan selittämätön halu kokeilla mämmi-mutakakkua bongattuani reseptin Pirkasta (heh, mun ruoka”raamattu” :D).

Googlasin, onko mämmiä myös sokeroimattomana. On. Ja ei kun kauppaan.

Mammi_mudcake_IMG_5632

Hyväähän siitä tuli. :)

En ole muuten maistanut mämmiä ainakaan 10 vuoteen.

Sokeroimaton_MammiIMG_5609

Sokeroimattomassa mämmissä ei lopulta ole kuin 5 g vähemmän hiilihydraatteja kuin sokerillisessa, mutta hiilarit jakaantuvat niin, että sokeroimattomassa suurempi osa on tärkkelystä. 100 grammassa sokeroimatonta mämmiä on 28 grammaa hiilihydraattia, eli mitään hiilaritietoisen ravintoa se ei suoranaisesti ole. (Niinkuin eivät muuten kuivatut hedelmätkään, mutta esimerkiksi mantelijauhoihin leivottu taatelikakku kuuluu sallittuihin jouluherkkuihini! Ah, taatelikakku...)

Oli muuten varsin mielenkiintoista lukea mämmin historiasta Kympin sivuilta. Mämmihän on itse asiassa imelletty ruispuuro. En ole koskaan ajatellut sitä puurona, vaikka sitähän se tietenkin ainesosiensa puolesta on. :)

Mammi_mudcake_IMG_5648

Mämmi-mudcake by Pirkka

16 annosta, 24 cm irtopohjavuokaan

150 g voita

150 g Fazer-taloussuklaata (minä käytin 80% tummaa suklaata)

4 kananmunaa

2 dl sokeria (minä käytin Stevia-erytritolia)

200 g mämmiä

100 g mantelijauhoa

1/4 dl perunajauhoa (minä käytin PoFiberiä)

2 rkl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Sulata rasva miedolla lämmöllä teräskattilassa. Ota kattila liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut.

Lisää makeutus ja munat kattilaan sähkövatkaimella vatkaten. Sekoita joukkoon mämmi. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.

Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia.

MammiMudcake_IMG_5613

Tein kakun puolikkaana pienempään vuokaan.

Minun kakulleni kertyi hiilareita noin 50 grammaa, ja yhteen palaan (kun kakun leikkasi kuuteen reiluun palaan) noin 8,3 g.

Paasiainen_

idMammi_Mudcake_IMG_5637

Kakkuun olisi voinut laittaa vielä enemmäkin mämmiä. Mämmi + suklaa = yllättävän toimiva yhdistelmä!

Monissa blogeissa on muuten tuntunut olevan nyt aiheena tämä ”relaa juhlakautena ja salli itsellesi herkuttelu – mutta fiksustikin voi herkutella”. Jep, samaa mieltä. :)

Hyvää pääsiäistä!

P.S. Mites te ja mämmi?

Kommentit
  1. 1

    TeijaH sanoo

    No, kun nyt kerran kysyt… :) Mämmi on herkkua, ja meillä sitä on syöty jo monta viikkoa kermamaitoseoksen kera, niin että kermapurkillekin on paikka jääkaapissa vakiintunut.
    Yksi luomurove tuli ostettua, mutta oli niin pliisun makuista, että palattiin ”äitien tekemään”.

    Olen lukenut blogiasi noin vuoden ja tämä on ensimmäinen kommentti (joulukalenteria lukuun ottamatta). Vanhoista postauksista klikkailen kiinnostavia otsikoita ja tutustun sinuun pikku hiljaa. Elän parhaillaan rinnakkaistodellisuutta keväässä 2012.

    Kiitos tästä blogista – aidot tekstisi elämän monelta kantilta kuuluvat parhaimpiin netin tarjoamiin sisältöihin ja antavat minulle paljon.

    • 1.1

      Sanni sanoo

      Kiitos Teija! :)

      Tuo kerma-juttu mämmin kanssa on jännä. Minulle on itse asiassa selvinnyt vasta ihan viime vuosina, että valtaosa suomalaisista nauttii mämminsä kerman kera. Meillä mämmi syötiin aina maidon kanssa, ja kun Ahvenanmaalla näin paikallisten käyttävän lisukkeena kermaa, olin ihan järkyttynyt. ”Rasvaista, raskasta kermaa, jo valmiiksi raskaan mämmin kanssa, täh?? Täytyy olla jotain ruotsalaisten keksintöä”, ajattelin. Ja vasta myöhemmin minulle selvisi, että oma perheeni on päin vastoin syönyt mämmiä epäperinteisesti, ja kerma on koko Suomessa se perinteinen kumppani mämmille. Ajatus kermasta mämmin kanssa tekee edelleen pahaa, vain kerran maistoin tätä komboa Ahvenanmaa-vuosinani ja huhHUH miten raskasta settiä :D

  2. 2

    sanoo

    Mun mämmillä herkuttelu on kausittaista: joka toinen vuosi tykkään ja joka toinen vuosi en. :D Tänä vuonna mämmi tuntuu maistuvan jotenkin erityisen hyvältä, joten mietiskelin, että täytyykö tiistaina käydä kauppojen auetessa kurkkimassa, olisiko vielä mämmiä saatavana. Ja tietysti vaniljakastikkeen kera. ;)

  3. 3

    sanoo

    Mämmi, juu ei kiitos ^_^ Mutta luettuani Pirkasta ( on muuten myös minun ruokaraamattu, varsinkin ne K-kaupoissa jaettavat lehdet ) tämän reseptin mietin, että mikä ettei? Kakku vaan sai kotona sen verran vastustusta että päätin jättää välistä. Aion kuitenkin joskus leipoa sitä salaa niin, ettei kukaan tiedä siellä olevan mämmiä, hihhii ^_^

    • 3.1

      Sanni sanoo

      Kakku vaan sai kotona sen verran vastustusta että päätin jättää välistä.

      Voi eih :D ^_^ Eikö teillä olla kokeilunhaluisia..? :D

      Mämmi ei muuten lopulta maistu valmiissa kakussa kovinkaan vahvasti, ainakaan tuolla Pirkan reseptillä. (Jos itse vielä teen tuota toiste niin laitan tuplasti enemmän mämmiä.) Raa’assa taikinassa maun kyllä erottaa (ja oli ihan taivaallisen hyvää!), mutta valmiissa kakussa mämmin aromi oli miedontunut tosi paljon. Voi siis olla, ettei teilläkään edes huomata mutakakkuun livahtanutta ”vierasta” :)

  4. 4

    piu sanoo

    Hei mämmi on hyvää rehellisesti kerman kanssa :) syöty on ja paljon! Tämä ohje tuntuu mielenkiintoiselta, vois kokeilla.

    ps. vartalovoiteista kysyisin tässä sivumennen eli mikä on mielipiteesi, kosteusvoide aina suihkun jälkeen riittääkö, vaiko myös niinä päivinä kun ei käy suihkussa (ja uskokaa vaan, niitäkin päiviä on)?

    • 4.1

      Sanni sanoo

      Jos ihosi on kuiva, ja pinta näyttää ja tuntuu kuivalta ja epämukavalta myös suihkuttomina päivinä (eli ihon pinnalla esim. näkyy ”kalansuomuefekti”), niin silloin kannattaa voidella vartalonkin iho joka päivä. Jos iho tuntuu ja näyttää mukavalta, en näe syytä päivittäiseen rasvailuun :) Itse asiassa, jos iho ei tunnu ja näytä kuivalta suihkunkaan jälkeen, niin rasvaus ei ole silloinkaan millään lailla välttämätöntä. Useimpien iho taitaa kuitenkin aina kuivua jonkun verran suihkun ansiosta, kun pesuaineet ovat vieneet pinnalta kosteuden.

  5. 5

    sanoo

    Hyvältä näyttää! Voi olla erikoinen mutta hyvä yhdistelmä suklaan kanssa. Vasta nyt oli nälkä ja pystyi syömään eilisen jälkeen :D juhlana saa vähän relata ja arkena palata ruotuun :)

    • 5.1

      Sanni sanoo

      Vasta nyt oli nälkä ja pystyi syömään eilisen jälkeen :D

      Hehheh – mäkin söin eilen vasta yöllä kun tultiin kotiin (tuli ajauduttua hetkeksi baariinkin…) ^_^

  6. 6

    Kristiina sanoo

    Itselläni on mämmikauhu, kun sitä oli aina pääsiäisaikaan päiväkodissa pakko syödä, muuten ei päässyt pöydästä pois:D

  7. 7

    sanoo

    Tänä vuonna tein sen! Nimittäin aloin nauttia mämmistä. Aikasempina vuosina oon ilmeisesti ollut vielä niin lapsi että eioo mämmi maistunut. Tänä vuonna 21 täyttävänä koen täyttäväni taas yhden aikuisuuden kriteerin enemmän, koska mämmi maistuu :) Vispikerman kanssa tietty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.