Lustans – maanviljelijästä kauneudenhoitoyrittäjäksi

Eräällä talvisella vierailulla vanhaan kotikaupunkiini Maarianhaminaan silmiini osui liike, jollaista ei vielä ollut kaupungissa siellä asuessani.

 

Norragatanille on viime joulukuussa ilmestynyt Ahvenanmaan ensimmäinen täysin luonnonmukainen kampaamo ja kauneushoitola – Lustans.

Kurkkasin sisään liikkeeseen joka lumosi minut heti tunnelmallisella sisustuksellaan. Päätin, että tästä täytyy kirjoittaa juttu blogiin, ihana paikka! Vappuna palasin kameran, kynän ja paperilehtiön kanssa.

Lustansin omistaja/perustajalle Nina Axell Hartvikille luonnonmukaisuus on intohimo ja elämäntapa. Hän haluaa tarjota hoitolassaan enemmän kuin ”pelkkiä” kauneushoitoja – Lustansin ideologiaan kuuluu kokonaisvaltainen mielen ja kehon hyvinvointi. Salongista saa hiustenleikkauksen ja kasvohoidon lisäksi myös apua stressinhallintaan, ravintoneuvontaa ja ohjausta terveellisiin elämäntapoihin.

Astuessa sisään Lustansiin huomio kiinnittyy heti ihastuttaviin antiikkisiin huonekaluihin. Nina kertoo hänen ja miehensä Thomasin kiinnostuksesta vanhoihin tavaroihin. Jokaisella Lustansin huonekalulla on oma tarinansa ja nimensä.

Aidot italialaiset parturituolit vuodelta 1952 Nina ja Thomas hankkivat Ranskasta. Niiden edellinen omistaja, italialainen parturi, oli käyttänyt niitä aina viime vuoteen saakka kunnes vihdoin hankki uudet, modernit tuolit. Lustansin salongissa tuolit tunnetaan nimillä Viktor ja Hugo.

20-30-lukua henkivä Edit-sohva on pelastettu ahvenanmaalaiselta kaatopaikalta ja kattokruunut ovat Marokosta. Peilillinen lipasto puolestaan on peräisin Tukholman Italian suurlähetystöstä.

Nina on ammatiltaan alun perin maanviljelijä, joten kiinnostus luontoa ja maan antimia kohtaan on ollut mukana kaikissa elämänvaiheissa. Ennen kauneudenhoitoyrityksen perustamista Nina käytti kotona eteerisiä öljyjä ja valmisti viljelemistään yrteistä teetä, yrttisuolaa ja salvoja joita hän myi markkinoilla.

Kipinä Lustansin syntyyn lähti Ninan ystävästä, joka oli pitkään kärsinyt vaikeasta ihottumasta. Apteekissa työskentelevä ystävä ei ollut saanut apua ihottumaansa lääkevoiteillakaan, ja pyysi Ninaa valmistamaan hänelle yrttisalvaa. Salva auttoi, ja voiteen tehosta vaikuttunut ystävä kysyi eikö Nina ollut miettinyt uraa luonnonkosmetiikan parissa. Sillä hetkellä palaset loksahtivat kohdalleen, ja Nina päätti lähteä opiskelemaan luonnonmukaista ihonhoitoa Ruotsiin.

Ekokosmetologin koulutuksen lisäksi Nina on opiskellut psykologiaa ja on seuraavaksi kouluttautumassa yrtti, -aroma ja puhepedagogiksi.

Katselen Lustansin kattavaa listaa kampaamo- ja ihonhoitopalveluista ja kysyn, eikö luonnonmukaisuus aseta jotain rajoitteita salongin tarjoamille käsittelyille. Nina kertoo, että vain permanenttia ei voi tehdä, kaikki muut käsittelyt onnistuvat luonnon raaka-aineilla. Hiukset pystyy siis myös vaalentamaan luonnonmukaisesti. Tätä en tiennytkään entuudestaan..!

Siinä missä tavallisessa kampaamossa hyllyillä seisoo rivissä erilaisia hapetteita ja synteettisiä väriaineita, näyttää Lustansin hiustenhoitohylly enemmänkin keittiön maustekaapilta. Hiusten värjäykseen käytetään perinteisen hennan lisäksi mm. punaviiniä, kahvia ja viinietikkaa.

Luonnonmukainen hiustenvärjäys kestää ”tavallista” värjäystä kauemmin, n. 3 tuntia. Asiakas voi halutessaan käydä vaikka välillä kotona väriaineen vaikuttaessa hiuksissa, tällöin hän ei maksa vaikutusajasta vaan ainoastaan värikäsittelystä. Moni asiakas käyttää ajan kuitenkin hyödyksi salongissa valitsemalla vaikutusajalle esimerkiksi hierontaa tai kasvohoitoja. Kaikkiin värjäyksiin kuuluu joka tapauksessa intialainen päähieronta.

Lustans myy  valmiita ihonhoito- ja meikkituotteita sekä ravintolisiä monilta eri merkeiltä, mutta Nina valmistaa voiteita myös tilauksesta.

Salongin nurkassa on pieni kosmetiikkakeittiö, jossa haastattelun aikana on valmistumassa viiksivahaa kanta-asiakkaalle. Seuraan kiehtoutuneena kuinka Nina hämmentää seostaan kattilassa. Nina kertoo ajatuksistaan luksuksesta kosmetiikassa.

”En maksaisi kultareunuksisesta ja painavan lasisesta merkkipurkista. Minulle on luksusta pystyä itse valmistamaan omalle iholleni sopiva luonnollinen hoitotuote”.

Ihmettelen, eikö asiakkaan tarpeisiin varta vasten salongissa räätälöity voide sitten maksa paljon, ja Nina yllättää minut esittelemällä miellyttävän tuntuisen, aiemmin päivällä valmistamansa kosteusemulsion joka kustantaa 18,90€ / 50 ml. No jopas…! Kalleimpia tuotteita ovat seerumit, joiden hinta menee yli 40 euron. Mutta tällöinkin myyntikoko on 50 ml, ei 30 niin kuin perinteisten kaupan seerumeiden.

Olen vaikuttunut. Aika mahtavaa. Lustansin asiakkaalle voidaan konsultaation jälkeen valmistaa juuri hänen ihotyypilleen sopiva hoitotuote vaikka odottaessa, ja hinnat sopivat taatusti joka kukkarolle.

Nina korostaa, että Lustansissa ei myydä tuotteita asiakkaille myymisen vuoksi. ”Yhtä hyvin kuin myydä voiteen, voin antaa asiakkaalle myös reseptin. Asiakkaan ihon tarpeista riippuen voin kertoa hänelle, että sinä et tarvitse mitään voiteistamme, riittää kun kosteutat ihoasi kotona oliiviöljyllä.”

Nina kertoo, että heille tärkeintä on opettaa ja jakaa tietoa asiakkaille. ”Sisäinen hyvinvointi peilautuu ulkoiseen ihoon. Meidän metodimme mukaan ihoa hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja siihen vaikuttaa kaikki elintavoista ruokailutottumuksiin.”

”Kun asiakas saapuu meille ensimmäisen kerran emme kysy, ’Mitä kasvorasvaa olet aiemmin käyttänyt?’ vaan lähdemme kartoittamaan, miten asiakas voi; miten hän syö ja nukkuu ja kärsiikö hän stressistä.” Ensimmäisessä konsultaatiossa asiakkaalta mitataan myös pH-arvo.

Voisin kuunnella Ninaa vaikka kuinka pitkään, hänen asenteensa ja ajatuksensa kauneudenhoidosta kuulostavat todella mielenkiintoisilta ja inspiroivilta. Alan miettiä, onkohan nykyisessä kotikaupungissani vastaavaa hoitolaa….

Tällä kertaa minulla ei ollut aikaa kokeilla mitään Lustansin hoidoista, mutta ennen seuraavaa asiakasta ehdin istahtaa hetkeksi saamaan demonstraation intialaisesta päähieronnasta. Kesällä aion ehdottomasti varata ajan Ninan hemmoteltavaksi!

Lustansin myymälästä löytyy merkkejä kuten Maria Åkerberg, Sante, Lavera, Rosenserien, Faith In Nature ja c/o Gerd. Nina on erityisen mieltynyt pohjoismaalaiseen luonnonkosmetiikkaan. Elintarvikepuolelta löytyy teetä, ravintolisiä, mehuja, mausteita ja öljyjä.

Lustans: Norragatan 1 A, Maarianhamina.

http://lustans.ax/

Onko lukijoilla kokemuksia ekologisista kampaamoista tai kauneushoitoloista?

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Kuulostaa ihanalta! Ehdottomasti tämmösiä kaivattaisiin maailmaan lisää, aitoa kiinnostusta omaan alaan ja oikeaa intohimoa :)

 2. 2

  sanoo

  Melkein pitäis kyllä tehdä reissu Maarianhaminaan ihan tämän paikan takia! Kuulostaa UPEALTA. Ja en ole koskaan käynyt Maarienhaminassa, joten siinä nappaisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Ainoa vaan, etten osaa kyllä ruotsia juuri lainkaan… :|

  • 2.1

   Sanni sanoo

   Nina sanoi muuten ainakin ymmärtävänsä suomea, ehkä hän osaa myös puhua ainakin jonkun verran. :)

 3. 3

  sanoo

  Luin koko jutun oikein innolla! Mahtavaa, että tällaisia paikkoja on olemassa. Olisi kiva mennä itsekin joskus kokeilemaan jotain hoitoa, mutta ruotsinkieli on mulla ihan hukassa :D

 4. 5

  maria sanoo

  Voi, kuulostaa taivaalta. Pitäisiköhän opiskella sen verran ruotsia taas kalloon että uskaltaisi lähteä Åålandiaa vilkaisemaan kesällä. :O

 5. 6

  sanoo

  Oi, kuulostaapa ihanalta paikalta! Pistän muistiin mahdollista Ahvenanmaan-reissua varten.

  Minä käyn oululaisessa ekokampaamo-kauneushoitolassa laitattamassa kulmat (epä)säännöllisin väliajoin. :) Kasvo- ja muita hoitoja olen ostanut sieltä läheisille lahjaksi, ja ehkä itsellekin voisi varata joskus ihonpuhdistusajan. Olen ollut tyytyväinen palveluun.

 6. 7

  sanoo

  Oi miten ihana esittely! Kunpa pääsisi tuonne hoidettavaksi. Olisi toooosi mielenkiintoista kuulla, mitä ruoka-aineita tai elintapoja juuri oma ihoni viestittää ja mitä se kaipaisi lisää. Myös luomu-vaalennusta kokeilisin hiuksiini tosi mielelläni. Kerro sitten kesällä, miten käyntisi meni!

 7. 8

  anonym sanoo

  Aiemmin olen tykännyt kirjoituksistasi ja tämmöisistä palveluista oli myös kiva tietää, mutta tapasi mainostaa on suorastaan oksettava. Tämähän on vain pelkkää mainostusta, ei mitään muuta. Aika alhaiseksi mennyt karkkipäivän jutut.. Ei voi mitään..

  • 8.1

   Sanni sanoo

   Tapani mainostaa…? Siis jos itse keksin että haluan kirjoittaa jutun kauneushoitolasta, palaan seuraavalla vierailulla kameran kanssa ja kysyn saanko tehdä paikasta jutun, niin se on oksettavaa mainostusta? En tunne Ninaa eikä hän tunne minua tai blogiani, en saanut jutun kirjoittamisesta mitään muuta kuin oman ilon kertoa hoitolasta joka sattui kadulla kävellessä silmiini ja johon ihastuin.

   Mikäli juttu olisi kirjoitettu sovitusti Lustansin kanssa, asia olisi lain mukaan pitänyt mainita tekstissä.

   Kai se on tämä blogimaailman henki jo mennyt tällaiseksi, että kaikki mitä bloggaaja kirjoittaa nähdään joidenkin mainoslasien lävitse. Eikö bloggaaja voi mahdollisesti ihan omasta aloitteestaan ilman mitään korvausta haluta kirjoittaa esittelyn itseään kiinnostavasta paikasta? Hohhoijaa! Kyllä, varmasti Lustans sai tästä ilmaisen mainoksen jos asia niin halutaan nähdä, mutta se ei tapahtunut Lustansin toiveesta.

   Eikö sinua okseta kun tuon tuosta mainitsen asioivani Lidlissä? :) Sehän on hyvänen aika mainostusta!

   • 8.1.1

    Meri sanoo

    Anonymin alhainen/kaunainen kommenttihan kertoi enemän kirjoittajasta kuin jututsta. Taitaa olla jotain hampaankolossa Lustansia tai Sannia vastaan. Voisi jopa olla kateellisten panettelua…

    Juttuhan oli mainio! Kiitos hienosta vinkistä, tämä oli ihan helmi:) Ja kivasti kirjoitettu, kuten aina. Mukavaa kevättä sinulle, toivottavasti jatkat samaan malliin.

 8. 9

  tiippa sanoo

  Kuulostaa juuri sellaiselta hemmottelupaikalta johon tahtoisin päästä! Mula on astma ja allergiaa monia tuoksuja kohtaan niin tavallisessa kampaamossa käynti on ihan kamalaa!

  Ja kirjoituksesi ei ollut ollenkaan mainosmainen :) jos kommentoi yhtä oksettavasti kuin anonym, voisi kommentoida edes nimellä.

 9. 10

  Ulpu sanoo

  Ihanan kuuloinen paikka! Olisi ihana päästä sinne hoitoon. Kerrot sitten varmaan kesällä myös hoidosta. :)

 10. 11

  vruu sanoo

  Äh :/ Sinällään ihan hyvä idea, mutta vähän epäilyttää nuo valmistusolosuhteet sekä mahdollisen kontaminaation myötä myös tuotteiden kestoajat. Tuossa viiksivahan teossa ei oo ees myssyä hiusten suojana tai hanskoja käsissä!

  Farmasia-alan opiskelijana tää vaan pisti silmään, kun lääkkeenvalmistuksessa olen itsekin voiteita tehnyt :)

  • 11.1

   Sanni sanoo

   Tuotteet ovat tuorekosmetiikkaa ja säilyvyysaika Ninan mukaan n. kolme kuukautta. :)

 11. 12

  - sanoo

  Ihan täydellisen kuulonen paikka!!! Jos satun tuonne suunalle eksymään niin ehottomasti täytyy käydä. ja oli muuten tosi hyvä se kauneuskyselypostaus :)

 12. 13

  sanoo

  Mä en tiedä oisko mulla mahis päästä kesällä purjehtien Maarianhaminaan, kävisin ehdottomasti täällä. Avaiskohan hän sivutoimipisteen tänne mantereen puolelle Turkuun..? ;)

 13. 14

  sanoo

  Hei ja kiitos tästä! Aivan teki mieli lähteä Ahvenanmaalle! ;)

  Käytän iholle ja hiuksiini ainoastaan luonnonkosmetiikkaa. Kosmetologilla en ole luonnonkosmetiikkaan siirtymisen jälkeen käynyt, koska paikkakunnallani ei sellaista ole. Myös ekokampaaja kiinnostaisi ja kävisin sellaisessa heti, jos lähistölle osuisin!

  Ja mun mielestä tällaista mainontaa nimenomaan tarvitaan! Muutoin ne pienet yrittäjät eivät edes tulisi kiinnostuneiden tietoisuuteen.
  Suomi voi vaikuttaa todella tylsältä matkailukohteelta, mutta tällaiset paikat tekevät siitä mielenkiintoisen. Mulla on koneella tiedosto, johon olen laittanut aina ylös, kun puskaradiosta, lehtiartikkelista, blogista tai milloin mistäkin, olen kuullut kiinnostavasta putiikista, suklaaleipomosta, käsityöläisestä tai vaikka ekovaatemerkistä. Ja jos nuo paikat olisi pelkästään puskaradion varassa, en olisi kuullut monestakaan!

 14. 15

  MiNi sanoo

  Nuo tuotteet ovat siis vähän kuin Lushin tuotteita, eli tuorekosmetiikkaaa sekin? =) Vaikka toki toinen on luonnonmukaista ja Lushin kaiketi ei aivan?

 15. 16

  Pipsa sanoo

  Valloittava paikka! Herätti mussakin halun mennä kokeilemaan. :) Tarina, toimintaperiaate ja kaikki oli tosi kiinnostavaa ja rohkaisevaa kuultavaa, ja kokemasi into paikan löytymisestä tarttui. Erittäin onnistunut ”mainos”! ;) Haluaisin kuulla paikasta, sen hoidoista ja omistajan kauneudenhoitokäsityksistä (kenties -vinkeistä) enemmänkin.

 16. 17

  Luna sanoo

  Jee! I Åbo finns också underbara Harakanpesä – http://harakanpesa.net/ – där jag en gång varit på färg, klippning och medan jag väntade på färgen så fick jag zonterapi (vyöhyketerapia). Färgen blev liiiiite rödare än jag hoppats på men extremt naturlig ändå – jag har fått massor av komplimanger! Tror det var kamomilla-baserad med lite henna i, en såndän naturlig ljusbrun-mörkblond som nu de flesta finska damer har naturligt :) Zonterapin var HELT UNDERBAR, jag somnade under behandlingen och sov verkligt lugnt. Rekommenderas varmt!

 17. 18

  Laurita sanoo

  Kiitos tästä(kin) esittelystä Sanni, mäkin haluun.. (:
  Milloinkahan tuollaisia yrittäjiä tulisi tänne keskiseen osaan maata? Itselläni ei tullut mieleenkään, että mainostaisit tässä jotakin. Blogissasi saat kirjoittaa mistä tahdot, kenenkään ei liene pakko lukea tätä, jos niin oksettaa. BLOGISI ON MAHTAVA! Kaunista viikonloppua.

 18. 19

  an sanoo

  Oi, ihanasti kirjoitettu postaus! Tämä menisi ihan toimituksellisesta artikkelista, niin kuvien kuin juttujenkin puolesta. :) Oletko koskaan ajatellut tai tehnyt kosmetiikka-asioissa freelancer-kirjoittajan hommia? Propseja olisi! terkuin viestintäalan ihminen.

  • 19.1

   Sanni sanoo

   En ole tehnyt muuta kuin silloin tällöin kirjoitellut Indiedaysin etusivulle kauneusaiheisia editorialeita. Enkä ole muutoin oikein ajatellut kun aika ei tunnu nytkään riittävän kaikkeen mitä haluaisin tehdä…. ^_^

 19. 20

  Anna sanoo

  Onneksi stadissa on Vihreä kampa ja Kauneushoitola Vire (joka ilmeisesti on muuttanut sitten viime vierailun), ainakin. Itse noita suosittelen, muitakin näyttää Helsinkiin syntyvän jatkuvasti, mikä on kivaa. Vihreässä kammassa on tullut asioitua jo pitkään ja mielelläni käyn heillä aina, kun opiskelijan budjetti sen sallii (ei kyllä mielestäni edes ole kauhean hintava). :)

  P.S. Itse ainakin koin tän tyystin ihanana ja toivottavasti joku päivä vielä myös hyödyllisenä esittelynä, en lainkaan mainostuksena!

 20. 21

  maria sanoo

  Vau, kiitos vinkistä! Nyt tuli kamala hinku Ahvenanmaalle (en ole siellä edes ikinä käynyt). :D Huikeaa, että konsultaatiossa kartoitetaan ihan perusjutuista asti asiakkaan tilanne, ja vieläpä saada varta vasten itseään tehtykä tuotteita. Enpä voi muuta sanoa kuin että kuulostaa älyttömän kiehtovalta!

 21. 22

  Julianna sanoo

  Postauksen aiheesta aivan muualle. Olen vasta tutustunut blogiisi ja olen nyt aivan hurahtanut itsekkin vähän panostamaan meikkaukseen. Ongelmana on siveltimet, sillä en tiedä mitkä ovat ehdottomia ja mitkä ei niin tarpeellisia.

  Olisi mukava, jos viitsisit tehdä postauksen tms. jossa kertoisit, että mitkä siveltimet olisi hyvä olla ainakin ja millä saisi tehtyä esim. kunnon silmämeikin.

 22. 23

  NG sanoo

  Mietityttää ’kotikeittoisen’ kosmetiikan säilyvyys ja turvallisuus iholle. Säilöntäaineista on tehty monesti varsinaisia pahiksia, mutta tietty funktio niillä kuitenkin on. Ei ole tarkoitus, että voide alkaa käydä tai homehtua… iho saattaa saada pahankin tulehduksen pilaantuneesta tuotteesta. 50 ml on jo aika iso koko.

  Idea sinänsä kannatettava ja käyttäisin ilomielin esim. hiuspuolen palveluja. Tosin en aivan surutta niitäkään. herkkäihoisia voi ärsyttää luonnollinenkin väriaine, esim amla ja kassia… hennasta puhumattakaan. Joten allergiaystävällisiä ne eivät automaattisesti ole..

 23. 25

  Pinja sanoo

  Ihanaa olisi myydä hoidon yhteydessä asiakkaalle itsetehtyä kosmetiikkaa, mutta sen myyminen on tehty todella vaikeaksi, kun pitää olla tuotteista turvallisuusarvioinnit ym.

  Toki tällä pidetään huolta asiakkaan turvallisuudesta, mutta se karsii pois pienyrittäjät ja jäljelle jää isot yritykset, jotka pystyvät valmistamaan tuotteita isompia määriä.

  T: kosmetologi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.