Luonnonkosmetiikan säilyvyydestä

Logona Pur -puhdistusemulsioni on mennyt pilalle.

En ole käyttänyt sitä pariin kuukauteen, ja nyt se on alkanut haista pahalle. Tuote on ollut minulla syksystä 2009 saakka*, ja sen parasta ennen -päiväys on 07/2011. Silti se on selvästi mennyt jo pilalle. Logonan vieressä samalla hyllyllä nököttää Woolworthsin Eye Makeup Remover Milk, joka on ostettu helmikuussa 2008. Se haisee täsmälleen samalle kuin helmikuussa 2008, eikä koostumuskaan ole muuttunut. Mistä ero?

LogonaPur_putsari

Logona on luonnonkosmetiikkaa, Woolworthsin putsari synteettistä ”normi”kosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikka säilyy huonommin kuin tavanomainen kosmetiikka. Tämä nyt ei sinällään varmaan ole kenellekään mikään uutinen, niin hyvin varmasti jo luonnonkosmetiikkaa tunnette. :) Mutta ajattelin hieman kertoa, millä tavoin luonnonkosmetiikkaa sitten säilötään.

Synteettiset säilöntäaineet takaavat tuotteille pitkän säilyvyyden, joskus jopa hämmästyttävän pitkän. Itse käytän tällä hetkellä neljä vuotta sitten ostettua shampoota, jonka tuoksu, koostumus tai pesuominaisuudet eivät ole muuttuneet neljässä vuodessa miksikään. Jemmoista löytyy vielä paljon vanhempia suihkugeelejäkin. Luonnonkosmetiikan shampoo ei olisi enää käyttökelpoista noin pitkän ajan jälkeen.

Hauschka_tuubi

Luonnonkosmetiikassa käytetään säilyvyyttä parantavina aineina mm. alkoholia ja eteerisiä öljyjä. Näiden lisäksi voidaan käyttää luonnollisenkaltaisia säilöntäaineita kuten bentsoehappoa, salisyylihappoa, sorbiinihappoa ja bentsyylialkoholia. Nämä ovat tosiasiassa keinotekoisia aineita, mutta sallitaan luonnonkosmetiikan sertifiointikriteereissä.

Ennenkaikkea luonnonkosmetiikassa pyritään kuitenkin varmistamaan tuotteen säilyvyys pakkausteknisillä tavoilla. Pakkaukset muotoillaan niin, että mikrobien kulku ja valon vaikutukset tuotteeseen minimoidaan. Valmistajat suosivat tuubimallisia ja valoa läpäisemättömiä pakkauksia. Dr. Hauschkan tuotteet ovat ehkä selkein esimerkki pakkausteknisesti hyvin säilötystä luonnonkosmetiikasta. Kasvovoiteet on pakattu metallituubeihin, jotka on vielä sinetöity niin, että tuote ei pääse hapettumaan ennen käyttöönottoa (kuva).

Weleda_tuubi

Myös Weleda suosii metallituubeja, mutta ne eivät ole sinetöityjä.

Pumppupullot

Tuubin ohella pumppupullot ovat hygieenisin tapa pakata kosmetiikkaa. Mitä pienempi aukko josta voidetta otetaan, sitä huonommin sisältö pääsee hapettumaan eivätkä mikrobit joudu tuotteeseen käsiemme kautta. Kannelliset purkit ovat huonoin mahdollinen pakkaus luonnonkosmetiikalle (ja oikeastaan mille tahansa kosmetiikalle), sillä voide pääsee hapettumaan joka kerta kun purkin avaa. Harva jaksaa myöskään käyttää spaattelia voiteen annosteluun, joten voide on hetkessä täynnä mikrobeja.

Luonnonkosmetiikassa tuotteet on lähes järjestään pakattu nokka- tai pumppupulloihin, ja kannellisia purkkeja näkee aniharvoin. Kibio kuuluu niihin poikkeuksellisiin luonnonkosmetiikan merkkeihin, jotka käyttävät paljon purkkipakkauksia, ja se saa minut kyllä ihmettelemään miten tuotteet säilyvät avaamisen jälkeen.

LaveraNeutral_pullo

Myös pakkauksen ruskea tai tumma väri auttaa tuotetta säilymään paremmin. Tämän vuoksi lääkkeetkin pakataan usein ruskeisiin lasipulloihin.

Oletteko te tulleet ajatelleeksi tällaisia säilyvyyteen liityviä juttuja? Tykkäättekö enemmän pumppupulloista vai kannellisista purkeista? Itse en henkilökohtaisesti ymmärrä, miksi purkkeja enää edes käytetään. Ne näyttävät ehkä ylellisemmiltä kuin tuubit ja pullot, mutta ovat niin epähygieenisiä – ja epäkäytännöllisiäkin, kun osa vaikuttavista aineista hapettuu tiehensä – että on hullua että kosmetiikkateollisuus käyttää niitä edelleen niin paljon.

*) Ai miksi minulla ylipäänsä on 1,5 vuotta vanhaa puhdistusemulsiota? Tykkään enemmän vaahtoavista putsareista, ja niinpä käytän näitä testausta varten saamiani emulsioita aika harvoin. Woolworths puolestaan kirvelee silmissä ja sen voisin kyllä heittää jo mäkeen… ^_^.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Täällä myös yksi, joka ei ymmärrä kannellisia purkkeja! Ne on mun mielestä aika ällöttäviä, kun ajattelee sitä että joka kerta, kun laittaa vaikka sitä jalkavoidetta, niin sinne menee kaikki bakteerit käsistä ja jos hiplailee vielä jalkoja ja sen jälkeen ottaa rasvaa, niin siellä onki mukana jalanki bakteereja! Kiva :S

 2. 3

  zubi sanoo

  Itse en taida olla kovinkaan bakteerikammoinen missään asiassa, joten en ole osannut pitää kannellisia kosmetiikkapurkkejakaan ällöttävinä/huonoina vaikka tiedän, että niihin voi kertyä vaikka mitä mikrobeja. Suosin kyllä pumppupulloja, mutta lähinnä siksi, että ne ovat niin käteviä käytössä.

  Mielenkiintoinen postaus! Enpä tiennytkään, että jopa ruskea väri auttaa parantamaan säilyvyyttä.

 3. 4

  Terhi sanoo

  Mulle on nykyään melkeinpä valintakriteeri, että tuote tulee pumppupullosta tai tuubista. Pöpöt ja tuotteen vanheneminen ennen aikojaan pelottaa. Toisaalta ostin kyllä ihan pari viikoa sitten uuden silmänympärysvoiteen (Cliniquen) mikä on peruspurkissa. Joka kerta ottaessani sitä mietin, että milloin se alkaa näyttää ’ei niin houkuttelevalle’. Mutta muuten on hyvä voide.

  Asiasta edelliseen postaukseesi.. Ostin tänään innosta puhkuen IsaDoran Lilac Tulle’n ja se on aivan ihana ja mielestäni sopii minulle oikein hyvin. Kiitos vinkistä! Olen tosi huono käyttämään huulipunia (vaikka olen jo yli kolmenkympin rajapyykin pari vuotta sitten ylittänyt), kun tuntuu etten ikinä löydä kivoja sattuvia sävyjä. :)

  • 4.1

   Sanni sanoo

   Lilac Tulle on kyllä ihana sävy! Ja niin helppo kun ei tarvitse käyttää huultenrajauskynää. Harmi vaan että koostumus tuntuu kuivattavan huulia.

 4. 5

  Heli sanoo

  Mä suosin pumppupulloja ja säilytän muutenkin kosmetiikan pimeässä vaatehuoneessa. Pumppupulloissa on vaan yksi ärsyttävä puoli. Siinä vaiheessa kun voide/geeli tms. alkaa huveta, ei pumppu aina toimikaan loppuun asti. Mä en tajua mistä johtuu, et nytkin mulla on pullon pohjalla selvästi vielä n. 1cm korkeudella yhtä seerumia, mutta pumppu ei sitä enää nosta ylös. Täytyy joka kerta avata pullo ja kaataa pari tippaa kädelle :(

  • 5.1

   Sanni sanoo

   Joo, tuo on kyllä pumppupullojen miinuspuoli. Toisten pullojen mekanismi onnistuu siinä paremmin kuin toisten. Esim. Estelle & Thildien pumppu nosti mulla voiteet ihan loppuun saakka, kun taas sitten Now’n hyaluronihapposeerumin pumppu lakkasi toimimasta kun seerumia oli vielä neljännes jäljellä.

 5. 6

  sanoo

  Mäkään en pidä purkeista, ihan vaan senkään takia jo, että voidetta menee ”hukkaan” pitkien kynsien alle. Ja sekös se sitte onkin ällöttävää, ronkkia sitä sieltä kynsien alta ja pläästiä naamaan kun ei raaskis poiskaan heittää… Yöh.

 6. 7

  RockQueen sanoo

  Mun mielestä taas pumppupullot on ylellisemmän näköisiä – esim. Clarinsin voiteet ei kiinnosta mua ollenkaan kun ne on niin tylsissä purkeissa. Madaran pumppupullot taas ovat mielestäni valtavan ihania! Mussa on aika pahaa kosmetiikkahamsterin vikaa, ja Lush ja muut ”nopeasti” pilaantuvat luonnonkosmetiikkatuotteet saa mut turhautumaan. Haluaisin ostaa mutta en voi kun pitää käyttää jemmoja pois, kun ei noita jemmaankaan voi sitten laittaa :D No ehkä jonain päivänä… Madaran ja RENin loistavat puteliratkaisut on saaneet mua tarkastelemaan aika kriittisesti pakkauksia, ja valmistajat sais kyllä enempi kiinnittää huomiota niihin.

 7. 8

  Henriikka sanoo

  Vähän aiheen vierestä, mutta tuo pullon värijuttu pätee myös ruokaöljyihin! Kaikki kreikkalaiset ja italialaiset öljyt on aina tummissa lasipulloissa, jottei valo pääse pilaamaan öljyä. Sitten taas suomalaiset yrittää myydä yhtä hyväksi mainostamaansa rypsiöljyä läpinäkyvässä muovipullossa, joka grillaantuu marketin valoissa kuukausikaupalla. Jes.

  Minulla on käytössä noita Dr. Hauschkan juttuja. Muuten tuubi toimii, mutta ärsyttää yrittää rullata sitä varovasti sitä mukaa, kun voidetta kuluu. Tuntuu, että rasvaa tms. jää aina sinne metallipoimuihin ja menee hukkaan.

  • 8.1

   Sanni sanoo

   Mäkin oon kuullut tuon ruokaöljyjutun..! Miksihän suomalaiset öljyt on tosiaan läpinäkyvissä pulloissa? Ihan ihmeellistä. Ei kai ne tummat pullot voi niin hirveästi enemmän kustantaa.

   Tuntuu, että rasvaa tms. jää aina sinne metallipoimuihin ja menee hukkaan.

   Sama tunne täälläkin…!

 8. 9

  syysviiru sanoo

  Auts! Tykkään hirveästi Estée Lauderin DayWear Plus -voiteesta ja kyllä harmittaa, kun pakkaavat sen vielä lasipurkkiin :( Pumppupullossa on kai värillinen versio. Luultavasti kuluttajat pitävät lasipurkkia miellyttävänä ylellisenä. Ihan hölmöä on antioksidanttivoiteiden ja sy-voiteiden pakkaaminen kannellisiin purkkeihin. Ja kun ne spaatelitkin ovat aina hukassa…

  Kurkistin postauksen innoittamana jääkaappiin ja laskin sieltä viitisentoista kosmetiikkatuotetta, lähinnä luonnonkosmetiikkaa, mutta myös DayWear ja näitä sy-voiteita. Dr Hauschkan Bronzing Liquid meni kaupasta suoraan jääkaappiin, koska ei ole toiveitakaan saada sitä kulumaan ennen parasta ennen -päiväystä. Estelle & Thildin ihastuttava Rose Otto -seerumi asuu myös jääkapissa. Tuntuu muuten hyvältä kylmänä :)

 9. 10

  vieras sanoo

  Minullekin tuubi ja pumppu ovat nykyisin valintakriteereejä voiteille. Ostin tosin talvikuiville silmänympäryksille Widmerin sy-voiteen, joka on purkissa, mutta se on minikokoa (täysikokoinen on jopa ällöttävän suuri).

  Paitsi säilyvyyttä ja pöpöjä, pelkään tehoaineiden haihtuvan jatkuvan availun seurauksena.

 10. 11

  sanoo

  Musta on muinaisten iho-ongelmien myötä tullut ehkä vähän liiankin hysteerinen bakteerien suhteen: tyynyliina menee vaihtoon, jos tyyny putoaa lattialle, ikinä en koske nassuun pesemättömin käsin enkä varsinkaan ota tahmatassuilla purkista voidetta, yyh! :) Noin vuoden ajan olen kyllä suosinut luonnonkosmetiikkaa, ja nyt kun sanoit, niin kieltämättä se on aika järkevästi pakattua.

  Estelle & Thildin kasvovoiteiden logiikkaa vaan ihmettelen… Siinä pakkauksessahan on voiteelle oikeasti puolet vähemmän tilaa kuin miltä ulospäin näyttää. :)

 11. 12

  sanoo

  Meikinpuhdistusaine, silmänympärysvoide ja naamavoide ovat kaikki pumppupullossa. Näissä voiteiden pumppupulloissa on hyvää se, että ei ole mitään letkua pullon pohjalle, jolloin sinne jääkin tavaraa, vaan pullossa on välipohja, joka nousee kun ainetta pumppaa ulos. Ainoa miinus on se, että pullo ei ole kovinkaan läpinäkyvä, joten yhtäkkiä voide onkin jo loppu, mutta nyt osaan jo arvioida. Toisaalta pullon huono läpinäkyvyys on hyvä juttu, kun se menee huonoksi huonommin. Kerkiän kyllä yleensä käyttämään ne loppuun ennen sitä. Merkkinä siis Dermanord, nykyään Maria Åkerberg nimenvaihdoksen jälkeen.

  Kemian labrassa löytyy ruskeita lasipulloja reagenssien säilytyksessä. Tuttu juttu siis. Miksipä siis muutkaan (kosmetiikka)aineet säilytettäisiin ”normi”pulloissa? Ehkä siitä tulee liian lääkemäinen fiilis, jos kaikki olisivat ruskeissa pulloissa…

  Mulla ei oo ikinä ollut minkäänlaista purkkia voiteissani/tms, joita laitan naamaan. Olen jotenkin onnistunut välttymään siltä. Ainoa purkki, jonka muistan ja jota käytän vielä on kynsinauhavoide.

 12. 13

  Pixie sanoo

  Ok, that does it: en enää ikinä osta silmänympärysvoidetta, joka on pakattu kannelliseen purkkiin! Vaikka rrrrrrakastan Cliniquen sy-voidetta, niin pumppupullo on jatkossa ehdoton valinta. Kosteusvoiteen kanssa jo teinkin niin, että Cliniquen pumppupullon tyhjennyttyä täytin sen uudelleen kannellisesta Lumene-purkista. Kätevää! :)

 13. 14

  Kuuku sanoo

  Mä en ole vuosiin ostanut purkkikosmetiikkaa. Mä en tajua mitä ylellistä on purkeissa jotka menee ihan lähmäsiksi ja likaisiksi. Sitten joku kallis ”antioksidanttivoide” on sellaisessa purkissa – miksi? En ymmärrä miksi kuluttajaa pitää yritä huijata tuossakin asiassa, miksei voi kaikkea kosmetiikkaa pistää parhaisiin mahdollisiin purkkeihin :P Suurella osalla luonnonkosmetiikkafirmoista on onneksi ihan hyvät purkit, mutta monet selektiiviset merkit harrastavat tässäkin huijausta… Samoin jenkeissä oli monia kiinnostavia pikkusarjoja joiden voiteissa näytti olevan hyvät sisällöt mutta jäivät hyllyyn purkkinsa vuoksi…

 14. 15

  Ulpu sanoo

  Mäkin suosin pumppupulloja. Vaikken ihan mikään megapöpökammoinen olekaan niin ajatus likaisesta voiteesta ei houkuttele. Jos ostan purkissa olevan voiteen, pyrin kyllä käyttämään spaattelia.

 15. 16

  vvv sanoo

  mäkin suosin pumppupulloja, mutta varsinkin normikosmetiikan yövoiteet tuntuu aina olevan sellasessa purkissa. nyt pitäis yks saada käytettyä loppuun, ja sitten voin sen jälkeen siirtyä käyttämään yövoiteessakin luonnonkosmetiikkaa.

  säilyvyyteen vaikuttaa myös säilytyspaikka. mádaran putsareissa ainakin lukee ettei saisi säilyttää yli tietyn lämpötilan ja meidän kylppärissä tuo lämpötila varmasti ylittyy lämpimässä suihkussa käydessä kun peilitkin huurustuu. säilytän niitä silti kylppärin peilikaapissa, hullukaan jaksa hakea niitä jostain toisesta huoneesta joka aamu ja ilta ja sitten vielä kiikuttaa pesun jälkeen takaisin. elän vaan toivossa että ne säilyy siihen asti että saan käytettyä loppuun..

 16. 17

  sanoo

  Mulla on kyllä purkkikosmetiikkaa mutta käytän aina spaattelia. Olen tiedostanut tuon luonnonkosmetiikan säilymisajan ja yritän käyttää tuotteita äkkiä loppuun. Juuri NeoBio on tehokäytössä jos tosiaan säilyvät vaan 6kk avaamisen jälkeen.
  Yritän myös välttää vähemmän käytettävien tuotteiden säilyttämistä vessan peilikaapissa. Siellä on vain käytössä olevat. Käyttöä odottavat avatut pullot ovat kaapissa meikkihuoneessa.

 17. 18

  Heidi sanoo

  Kääk! Olen tykännyt kannellisista purkeista sen takia, että niistä saa kaiken vaivattomasti käytettyä (plus purkit on usein jotenkin hirmu söpön näköisiäkin, esim. Sabonin lasipurkit kuorinta-aineille). Tuntuu, että jos putkiloa ei lopuksi leikkaa poikki, sinne uumeniin jää aika runsaasti tuotetta jäljelle, kun se käy vähiin, ja se on ärsyttävää. Pumppupullot on tosi kivoja siihen asti kun tuotetta on reilusti ja pumppu toimii hyvin, mutta sen jälkeen meneekin sitten hermot!
  …Mutta nyt tämän luettuani sain pääni täyteen kauhukuvia mikrobeista lymyämässä kannen alla :) Ehkä täytyy yrittää jatkossa suosia putkiloita ja pumppupulloja, varmasti niissä itse tuote tosiaan pysyy parempana!

 18. 19

  S sanoo

  Yllättävän moni kommentoi, ettei osta ollenkaan voiteita purkissa! Mua ei kyllä haittaa purkit vartalovoiteissa, jalkavoiteissa ym. Levitän noita voiteita vain puhtain käsin ja puhtaalle iholle (okei, toki suihkun jälkeenkään iho ei ole putipuhdas, mutta silti). Joku kauhisteli, että jaloista menee pöpöt sinne jalkavoidepurkkiin – mä ainakin otan niillä melko puhtailla (= vartalo rasvattu ensin) käsillä sopivan satsin jalkavoidetta purkista, laitan purkin kiinni, voitelen molemmat jalat ja menen sitten pesemään kädet. Eipä ole näkyviä pilaantumisongelmia koskaan ollut, ja näkymättömistä en välitä, kun kyse ei ole mistään silmänympärysvoiteista. Mitä haittaa siitä on, jos jalkoihin päätyy muutama ylimääräinen mikrobi jalkavoiteesta? Eiköhän ne öljyt ja muut ei-ihmeaineet pysy jotakuinkin ennallaan kuitenkin. :)

  Josta tullaankin siihen, että esim. silmänympärysvoidetta en sitten taas ostakaan purkissa, vaan täytyy olla esim. tuubi.

  Mielipideasioita! Itse kammoan enemmän liiallista hygieenisyyttä kuin pöpöjä (ainakin tällaisissa perushygieenisissä Suomen oloissa ;).

  • 19.1

   Sanni sanoo

   Itse kammoan enemmän liiallista hygieenisyyttä kuin pöpöjä

   Mä en myöskään ole mitenkään superhygieeninen, käytänhän esimerkiksi 10 vuotta vanhaa huulipunaa ja yli 5 vuotta vanhoja huulikiiltoja, ja jatkan ripsaeitakin aina silmämeikinpoistogeelillä että saan ne riittämään pidempään. ^_^ Mikrobiongelmaa enemmän mua häiritsee kannellisissa purkeissa se, että tuotteen koostumus pilaantuu nopeammin käyttökelvottomaksi hapettumisen seurauksena. Olen joutunut heittämään purkkituotteita roskiin, koska voide tai hiustenhoitoaine on ehtinyt härskiintyä tai koostumus muuttua muuten käyttökelvottomaksi ennenkuin olen saanut tuotteen käytettyä loppuun.

   • 19.1.1

    S sanoo

    Kieltämättä jos tuote on nopeasti pilaantuvaa lajia tai sitä on tarkoitus säilyttää pitkään (tai vaikkei tarkoituskaan, niin ainakin vaarana, ettei se tule pian käytetyksi), mahdollisimman hyvää säilyvyyttä tukeva pakkaus on kyllä erinomainen juttu! Käytän pääosin luonnonkosmetiikkaa tai muuten sellaista kosmetiikkaa, jonka ainesosat ovat aika yksinkertaisia, eli ”tehot” eivät häviä. Tajusin juuri, että olen tainnut itsekin tiedostamattani vältellä joitain tuotteita isokorkkisissa purkeissa siksi, että tiedän, etten saisi käytettyä niitä loppuun ennen pilaantumista. Nuo kannelliset purkit, joita mulla on, on sellaista tavaraa, että mömmö loppuu paljon ennen kuin pilaantuminen on lähelläkään.

    Totta kyllä, ettei suakaan voi ylihygieenisyydestä syyttää! :) Enkä tarkoittanutkaan sitä henkilökohtaisesti sulle.

 19. 20

  redshift sanoo

  Mä olen jonkun verran miettinyt tuotteiden säilyvyyttä. Siirryttyäni yhä enemmän luonnonkosmetiikkaan olen alkanut ostopäätöstä tehdessäni miettiä milloin sen tuotteen oikeasti tarvitsisin, nyt vai vasta parin kuukauden kuluttua. Eli kaikenlainen hamstraus on loppunu. Mua ei kyllä haittaa jos jalkavoide on kannellisessa purkissa, ei ne bakteerit jaloissa mitään tee. Silmänympärysvoide oliskin jo toinen juttu.

  Kiinnitän huomioo tähän myös siltä kantilta, että pakkauksien pitäisi olla mahdollisimman ympäristöystävällisiä sen lisäksi että ne suojaavat tuotetta. Muoviset ja lasiset pumppupullot jotka on pakattu vielä pahvipakkaukseen eivät sitä kyllä ole. Suosin siis mieluiten tuubeja, metalliset on varmaan parempia tuotteissa jotka kuluu hitaasti, mutta perusmuovituubi on ihan ok esim. käsivoiteessa joka ei riitä pitkäksi aikaa kuitenkaan. Ympäristön ystävä – minän tekis mieli kiljua tätä pumppuhysteriakommentointia lukiessa! Ei ne bakteerit niin vaarallisia ole, että tarvitsis pakkaamista ihan överiksi vetää.

 20. 21

  Nimetön sanoo

  pumppupullot<3

  ps. vähä jännä toi ruskee väri -juttu, en tiennyt ennen!

 21. 22

  milipili sanoo

  Mulle on oikeastaan aivan sama miten tuote on pakattu, mutta onhan se pumppupullo vaan helpoin käyttää.

  Tilasin vihdoin EcoToolsin kabukin, Santen brilliant care hoitista, Laveran Mango Milk shampoota ja Madaran puhdistusvaahdon =)

 22. 23

  sanoo

  Tuubi, tuubi ja vielä kerran tuubi. Pumppupullo tulee hyvänä kakkosena. Niissä ärsyttää vain se, että aina jää tököttiä sinne pullon pohjalle. Niin jää tosin tuubeissakin, ellei sitten saksilla leikkele mokomaa palasiksi ja ronki sieltä. Tosin siinä vaiheessa hyppii sitten kaikenmaailman pöpöt tökötin sekaan. Purkkeja en ole koskaan oikein käsittänyt, vaikka pikkutyttönä sitä tuli ihailtua äidin voidepurkkeja. Ne oli jotenkin niin… ”tärkeän” näköisiä. :D

 23. 24

  Sissi sanoo

  Mieluummin hygieeninen pumppu tai tuubi kuin purkki. Onhan purkit kauniita, mut kyllä ne bakteerit mietityttää…

 24. 25

  sanoo

  Mun on kyllä pakko sanoa, että itse innostaa enemmän purkit. Horror-tilanne olisi pumppupullossa oleva meikkivoide, ja pullo olisi lasia. Tuntuu, että puolet tavarasta jää sinne pohjalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.