Laulun loppu

Fat Lady taisi lakata nyt laulamasta.

Kyllä – ooppera on ohi.

Hiukset24092013_kiinni

Katsokaa tätä tukkaa. Päivä on tiistai 24. syyskuuta ja takana seitsemän pesua saippualla. Hiukset olivat niin tahmeat että ne pysyivät itsestään ylhäällä kun otin ponnarilenksun pois.

Myös hiusharjaan oli alkanut kertyä valkoista saippuatöhnää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hiukset piti haroa auki sormin eivätkä ne enää laskeutuneet luonnollisesti vaan olivat saippuan jäykentämät.

En tykkää luovuttamisesta mutta nyt saa riittää. Hyi olkoon.

En pysty mitenkään uskomaan, että kerta kerralta pahemmin kerrostunut saippua alkaisi yhtäkkiä kymmenennen tai viidennentoista pesun jälkeen maagisesti liukenemaan hiuksista. Niin blondi en sentään ole että odottaisin sellaista käännettä enää tapahtuvaksi..! En tiedä mitä valmistaja tarkoittaa hiusten ”tottumisella” saippuaan, mutta näissä olosuhteissa ei tottumisesta voi puhua. On päivän selvää, että saippua ei kerta kaikkiaan kyennyt huuhtoutumaan hiuksistani veden mukana. Kyse voi olla paikallisesta veden laadusta, omasta huokoisesta hiuslaadustani jolle palashampoo ei ehkä vain yksinkertaisesti sovi, tai jostain muusta mystisestä syystä joka ei koskaan selviä.

MUTTA! Testi jatkuu Suomessa. Haluan ehdottomasti selvittää ainakin sen, missä määrin vesi on vaikuttanut asiaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaksi viikkoa sinnittelin ja eilen keskiviikkona pesin hiukset vihdoin Dove-shampoolla. Kaikki lähmä lähti samantien, hiukset tuntuivat tahmattomilta jo yhden vaahdotuksen jälkeen. Tein myös sellaisen havainnon, että shampoo vaahtosi erittäin runsaasti. Kun hiukset ovat hyvin likaiset, näin ei tapahdu. Mitä likaisemmat hiukset eli mitä enemmän likaa shampoon molekyyleilla on kuljetettavanaan pois hiuksesta, sitä vähemmän shampoo jaksaa vaahdota. Päätelmä: hiukseni eivät tosiaankaan olleet likaiset. Ne olivat vain…. saippuaiset. Kaikki lähmä tuli kerrostuneesta saippua-aineksesta ja saippuan sisältämistä öljyistä ja vahoista.

Hiukset25092013

Tuttu päätä myöten valuva littanatukka teki paluun. Kyllä puhdas tunne on jotain aivan ihanaa, mutta…. en voi kieltää etteikö tukka näyttänyt huomattavasti mieluisammalta kuohkeana versiona. Se tunne kun sai kahmaistua käteensä paksun ponnarin.. Voih! Ihan kuin olisi ollut jotain hiuslisäkkeitä..!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Soap and glory”…

Itse asiassa…. vaikka juuri kirjoitin, että olen saanut saippuaoopperasta vähäksi aikaa tarpeekseni, niin mielessäni alkaa herätä toinen idea… Jospa pesisin hiukset joka toinen kerta palashampoolla, ja joka toinen kerta normishampoolla…? Näin saisin nauttia muhkeista kutreista aina parin päivän välein…! ^_^ Eikä saippua ehtisi kerrostua sietämättömiin sfääreihin.

Hmmm… täytyy makustella tätä ideaa.

Taidan kyllä ehkä olla vähän päästäni vialla. (Mieskin on sitä mieltä – hän on ihan pikkuisen nostellut kulmiaan tälle saippuaepisodille ja osoittanut jopa huolta siitä että pilaan hiukseni..! :p)

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Ihan uskomatonta, että shampoopala aiheuttaa sun hiuksille tuollaista. Mulla se pesee päänahankin ihan puhtaaksi, mutta hiukset jää silti kuohkeammiksi kuin tavisshampoolla. Toimii erinomaisesti siis, ei mitään saippuakerrosta. Jännä kuulla, miten Suomessa käy. :) Heh, tuskinpa tuo kokeilu sentään hiuksia pysyvästi vahingoittaa.

  • 1.1

   Sanni sanoo

   Heh, tuskinpa tuo kokeilu sentään hiuksia pysyvästi vahingoittaa.

   No ei varmastikaan – mutta mitäpä miehet sellaisesta tietävät ;)

 2. 2

  Heidi sanoo

  Hyi YÄK noita ekoja kuvia! :X Ihmeen sisukkaasti oot jaksanu tieteen nimissä! :D Mielenkiinnolla odotan jatko-osaa. Mutta eikö sulla päänahka sano mitään tuosta saippuasta? Itellä ei niinkään hiukset kärsi eri kokeiluista, vaan pää… On kyllä melkein uskomatonta, että tuollaisesta ”saippualähmäreuhkasta” saa ihan vain yhdellä kerralla taas puhtaat, sileät ja normaalit! En kyllä mitenkään voisi uskoa, että joka toinen pesu saippualla olisi avain onneen, itse kokeilisin ennemmin vaikka hiuspuuteria pöyheämpään lopputulokseen! :)

  • 2.1

   Sanni sanoo

   Mutta eikö sulla päänahka sano mitään tuosta saippuasta?

   Päänahka ei reagoinut mitenkään, ihme kyllä. Eikä sitä saippuaa niinkään tuntunut jäävän päänahkaan vaan nimenomaan hiuksiin.

 3. 3

  wiwi sanoo

  Kaverini on käyttänyt jo jonkun aikaa Flow-kosmetiikan hiuspalasaippuaa. Hän kertoi kanssa tuosta saippuan kerrostumisesta ja se meni ainakin hänellä ohi, vaikka hänellä on paljon paljon tukkaa aivan kuten sinulla. Hän vain pesi hiuksensa sillä eikä käyttänyt mitään erikoishuuhteluja (esim. etikka).

  Olisi hauska kuulla tuloksia myöhemmin, jos uskallat testailla saippuapalaa uudemman kerran!

 4. 5

  ano sanoo

  Oletko miettinyt olisko sulla niin käsitellyt hiukset jos on blondattu ja värjätty jne niin siksi hiuksesi reagoivat näin? :)

  • 5.1

   Sanni sanoo

   Olen, ja voi olla hyvinkin mahdollista. :) Tosin olen lukenut kommentteja ihmisiltä, joilla myös käsitellyt hiukset ja nou problem palashampoon kanssa. Eli ei mitenkään yksiselitteinen syy. Mun käyttämä palashampookin on tarkoitettu nimenomaan käsitellyille hiuksille. ;)

  • 5.2

   Nimetön sanoo

   Taitaapa olla juurikin se syynä. Pst.tekisi hyvää näyttää latvoille saksia :).

 5. 6

  Taru sanoo

  Vaihda merkkiä. Mulla on myös puoleen selkään yltävät kuivat vaaleat hiukset, ja ma provencen palashampoo on alusta asti pessyt todella puhtaaksi, tuuheaksi ja sileäksi ilman minkäänlaista klähmäisyyttä. En ihan ymmärrä miten ihmiset jaksaa taistella flown kanssa, kun on miljoona kertaa parempiakin tuotteita ja vielä saatavilla Prismasta O.o

  • 6.1

   Sanni sanoo

   Mullakin on kotona Ma Provence odottamassa testausta.

   En ihan ymmärrä miten ihmiset jaksaa taistella flown kanssa, kun on miljoona kertaa parempiakin tuotteita ja vielä saatavilla Prismasta O.o

   Ei ole mukana reissussa kuin tuo Flow ;)

 6. 7

  Tiltu Kultu sanoo

  Saat synninpäästön :)
  Sitä paitsi kokemukset Kreikan vesi vs Suomen vesi + palashampoo kiinnostaa :)

 7. 8

  Sanna sanoo

  Oho! Mutta kannattaa kokeilla uudelleen Suomessa. Itse käytän Flow-kosmetiikan palashampoota, mutta koska meille tulee vesi omasta kaivosta, jossa on kova vesi (ei niin kova, kuin Kreikassa), niin tuntuu, että joskus on kiva pestä muullakin shampoolla kerran viikossa tai kahdessa, siltikään hiukseni eivät ole koskaan näyttäneet tuollaisilta, kuin sinulla yhden pesun jälkeen, tuntuvat vaan rasvoittuvat toisinaan nopeammin, mikä tietenkin voi johtua monesta syystä. Mutta tykkään hirmuisesti palashampoosta, ja siitä, että sen kanssa ei tarvitse enää hoitoainetta.

 8. 9

  Anna sanoo

  En muista olitko joskus jo vastaillut jollekin tähän, mutta toimisiko ihan tavallinen palasaippua hiuksille? Miulta löytyy kaapista Pentikin vanilja Marseille palasaippua, hotellista napattu Triple milled soap ja body shopin mansikan tuoksuinen palasaippua. Kaikissa on samat ainesosat, mutta verrattuna käyttämiini shamppoisiin lista on huomattavan lyhyt.
  Ensi reissuuni ota aivan varmasti palasaippuan mukaan, jos se vain toimii hiuksillekin, toilettipussi kun tuppaa olemaan se kaikkein painavin matkalaukussa juurikin eri puteloiden painosta. (ja lisäksi vaara että ne vuotaa muovipussista huolimatta) Ehkäpä uskallan kokeilla kotioloissa ensin jotakin noista paloista. ;)
  Onko vinkkiä kuinka palasaippuan saa kuljetettua siististi matkoilla? Käytätkö minigrippip pussia vai onko siulla joku rasia sille?
  Hirveesti alkoi tehdä mieli reissuun, kun olen lukenut ihania matkajuttujasi. Kiitos niistä! :)

  • 9.1

   Sanni sanoo

   mutta toimisiko ihan tavallinen palasaippua hiuksille?

   Mä en näkisi että miksi ei ^_^ Siis kun se saippua-ainehan on ihan samaa, oli kyseessä sitten ”käsipalasaippua”, ”vartalopalasaippua” tai ”palashampoo”. Ainoastaan lisättyjen öljyjen (ja mahdollisten yrttien) kokoonpano vaihtelee halutun lopputuloksen mukaan. Esim. mun käyttämään Blondi-palashamposeen on lisätty sitruunaa, kamomillaa ja neutraalihennaa joiden pitäisi kirkastaa vaaleita hiuksia. Mutta se pesevyyshän tulee saippuasta, eli saippua kuin saippua. :)

   Onko vinkkiä kuinka palasaippuan saa kuljetettua siististi matkoilla? Käytätkö minigrippip pussia

   Juurikin minigrip-pussia:
   http://karkkipaiva.indiedays.netdna-cdn.com/wp-content/blogs.dir/27/wp-content/uploads/sites/27/2013/09/MatkakosmetiikkaKreikka6.jpg

 9. 10

  tupluuri sanoo

  Jännä kyllä miten toi flown shampoo aiheuttaa tollasta jälkeä :d Itse oon siirtyny täysin palashampoisiin kokeiltuani LUSHin sitä liilaa palashampoota. Omassa päässä pesutulos on raikkaampi kun ”normaaleilla” shampoilla. Suosittelen kokeilemaan LUSHin shampoita, niitä on monia erilaisia :) !

  • 10.1

   Sanni sanoo

   Luulen että Lush pelittää kaikilla aitoa saippuaa paremmin, koska se ei itse asiassa ole saippuaa lainkaan vaan pesevänä aineena on samat sulfaatit kuin nestemäisessäkin shampoossa ;) Mutta joo, jos joskus tulee vielä tarvetta korvata nestemäinen shampoo jollain muulla reissuun lähtiessä niin valitsen kyllä tuollaisen sulfaattipalan. :D

 10. 11

  Tiia sanoo

  Hihii, mä voin niiiiin kuvitella Mr.Karkkipäivän reaktion tähän, jollain epäilyttävällä ituhippikosmetiikka saippualla suoritettuun kokeilujaksoon;)

  Mutta joo. Todella mielenkiintoinen lopputulos. Mun tukastani ei oikeasti tulisi tuollaista (noiden ekojen kuvien kaltaista siis), vaikka en pesisi sitä vuoteen.
  Toisaalta mulla ei myöskään ole mitään hyvää sanottavaa Etelä-Euroopan (jäte)vesihuollosta. Vettä ei osata puhdistaa. Tai siis sen puhdistamiseen käytettäviä kemikaaleja ei osata poistaa vedestä, ennen kuin se lasketaan kiertoon. Ja herraties mitä kaikkea itse putkista sen myötä liukenee mukaan veteen…
  Oma tukkani on tosi kuiva ja karhea, mutta se ei ole m-i-t-ä-ä-n verrattuna siihen, kun tulin kotiin Italiasta. Lopulta mun tukka kynittiin ihan lyhyeksi sen jälkeen…

  • 11.1

   Sanni sanoo

   Lopulta mun tukka kynittiin ihan lyhyeksi sen jälkeen…

   Voi kamala…! :-0

   • 11.1.1

    Tiia sanoo

    No ei se ehkä ihan oikeasti olisi ollut ihan välttämätöntä. En vaan silloin ollut juurikaan kiinnostunut kosmetiikasta, enkä oikein olisi ymmärtänyt tai osannutkaan etsiä apua tilanteeseen.
    Mutta ihan kamalaa se tukka Etelä-Eurooppa vuosien jälkeen oli… Mulle sopi kyllä lyhyt tukka ihan hyvin.

    Nyt taas ärsyttää, kun tukka on kasvanut jo melko pitkäksi. Tai siis latvat ovat pitkät, koska niskatukka oli alunperinkin (lyhyessä mallissa siis) pidempi. Sen sijaan se ”päällihius” on ollut veitsellä kynittynä noin 1-5cm mittaan ja tietty siis kasvussa jäljessä. Eli mulla on niskassa hapsuiset ”latvat” ja oikea latva on paksuudeltaan alle puolet mun hiusten oikeasta massasta.

 11. 12

  Sanna sanoo

  Minä sain joskus testerin tuommoisesta palashampoosta, oisko ollut joku ranskalainen luomumerkki. Mulla kyllä hiukset puhdistuivat sillä hyvin, mutta hiusten selvittäminen oli oma hommansa. Tuossa olikin että tarkoitettu normaaleille hiuksille, eli värjätyt tai rasittuneet hiukset ei varmaan ole paras käyttökohde. Vaahtoaminenhan johtuu osittain sulfaateista joita noissa luomumerkeissä on usein vähemmän tai ei lainkaan.

  • 12.1

   Sanni sanoo

   Vaahtoaminenhan johtuu osittain sulfaateista joita noissa luomumerkeissä on usein vähemmän tai ei lainkaan.

   Kyllä aito saippuakin vaahtoaa :) Ja aidossa saippuassa ei ole yhtään sulfaatteja.

 12. 14

  lode sanoo

  itse kokeilin kans joskus juurikin flow-shampoopaloja. Kokeilin kolmea eikä mikään sopinut, kaikista tuli rasvainen möhnähilse :(
  sitten taas esim. musta saippua toimii mahtavasti + muut ”kroppa”saippuat…

 13. 15

  sanoo

  Mulla jäivät myös hiukset tahmaisiksi Flow’n Henna-shampoopalasta, ekokampaaja suositteli sitten vaihtamaan merkkiä tai takaisin tavalliseen shampooseen. Sanoi, että nuo sopii paremmin lyhyt- ja ohuthiuksisille. Käytin palan sitten käsisaippuana :). Ma Provence on vielä kokeilematta.

  Kiitos muuten Lavera Mango Milk -vinkistä, on todella hyvä!

  • 15.1

   Sanni sanoo

   Kiitos muuten Lavera Mango Milk -vinkistä, on todella hyvä!

   Eikös vain olekin? :)

 14. 16

  Raisa sanoo

  Mä olen tykännyt noista perinteisistä palashamppoista juuri tuollaisessa satunnaisessa käytössä. Aikoinani jaksoin muutaman viikon samanlaista tukkaa kuin ekoissa kuvissa ja sitten meni hermot. Mutta kerran pari viikossa käytettynä olen kyllä tykännyt. :D

 15. 17

  juulia sanoo

  Hei :) Osaisitko sanoa hyvää meikkivoidetta, jota saisi ihan marketeista perusmerkeiltä? Sellanen joka peittää hyvin ja saisi epäpuhtaukset piiloon. Kiitos avusta :)

  • 17.1

   Sanni sanoo

   Osaisitko sanoa hyvää meikkivoidetta, jota saisi ihan marketeista perusmerkeiltä?

   Lumenen Triple Stay Matte ja Max Factorin Lasting Performance esimerkiksi. :)

 16. 18

  Veppe sanoo

  Moi. Yritän olla parjaamatta enempää noita palashampoita ja kehun ennemmin muita vaihtoehtoja. ;) Mulla on hyvin samanlainen hiuslaatu kuin sinulla, ja kun kaikkea on tullut kokeiltua, niin voin kyllä vakuuttaa että sulfaatillisistakin (tai vast.) shampoista löytyy vaihtoehtoja, joilla tällainen tukka jää runsaamman ja samalla hoidetun tuntuiseksi. Varmasti toki sen tiedätkin, ja saahan kaikkea huvikseen kokeilla siitä huolimatta. Ajattelin siis vain rohkaista, että kyllä sitä runsaampaa tuntumaa voi saavuttaa muillakin tavoin (ja puhtaammalla tunnulla!) kuin palashampoilla, eikä siitä toiveesta tarvitse luopua vaikka palashampoosta ei tykkäisikään.

  Esimerkiksi hunaja, banaani, pantenoli ja niasiiniamidi ovat olleet minusta hyödyksi sekä tuuheuttamisessa että hoitamisessa ohuelle, vaalealle, hauraalle ja laineikkaalle tukalle. Suolan vältteleminen shampoossa (aika vaikeaa, muuten!) auttaa myös, sen avulla tuuheuttaminen kun on vain hiuksen karheuttamista. Ainakin mulla tavoitteena on siis terve ja pehmeä runsaus, ei karhea ja kiilloton tuuheus.

  Ja olisihan se tietenkin hyödyksi, jos luopuisi vaalentamisesta. Kyllähän se vaalennus vähän tuuheuttaa kun hius jää karheaksi, mutta vaalentamatonta tukkaa kärsii pestä useammin ja/tai tehokkaammin, jolloin se pysyy helposti ilmavampana, ja latvustokin on paksumpi kun hiukset eivät ole niin katkeilleet. Juurikasvunahan se ”perinteinen suomalainen” hiustenväri näyttää kaikilla hiirenharmaalta, mutta se on todellisuudessa paljon eloisampi kun sen antaa kasvaa enemmän. Ja sitä omaa väriä on helppo vähän kirkastaa oikeanlaisella shampoolla/hoidolla niin että hius kuitenkin pysyy suht hyvässä kunnossa.

  Esimerkiksi LUSHilla on (nestemäinen, suolaton) Fair Trade Honey -shampoo, jonka pohja on hunajaa ja pellavansiemenlimaa, ja jolla saa tukkaan pehmeyttä, kiiltoa ja runsautta. Body Shopin banaanishampoosta tykkäsin joskus kauan sitten samaan tarkoitukseen, sekin on taas myynnissä. Onhan niitä oikeita luontaiskosmetiikan tuotteitakin pilvin pimein, joissa on jotain hyödyllistä mukana, mutta itselläni ne eivät ole oikein olleet menestys, kun eivät pese päänahkaa puhtaaksi (ei auta oikein ilmavuuteen) ja sisältävät usein alkoholia, josta (mun) hius jää kuivaksi ja ohueksi.

  Suosittelen kyllä sellaisia välimuoto-shampoita, joissa on tavallisen shampoon pesutapa ja riittävä pesuteho, mutta reilusti jotain ekstraa mukana, kuten vaikka sitä hunajaa tai banaania. Varmasti tällaisia voisi sekoittaa myös itse. Jotkut b-vitamiineja sisältävät perusshampootkin ovat tuottaneet minulla ihan hyvän tuloksen, esimerkiksi silikoniton Syoss Repair & Fullness. Mutta ei niitä hyviä tosiaan helppo ole löytää – useimmat shampoot ovat liian lismaisia tai liian peseviä, ja melkein kaikki sisältävät niin paljon tavaraa että aina jää jotain mähmää päänahkaan, joka sitten saa tukankin latistumaan.

  Sinulla on joka tapauksessa hieno tukka ja siitä varmasti saisi itsellesi mielekkää(mmä)n tuntuisen ilman, että tarvitsee kärsiä mistään tahmaisuudesta tms! Tsemppiä kokeiluihin.

  • 18.1

   Sanni sanoo

   Kiva kun kommentoit taas, Veppe! :)

   Ajattelin siis vain rohkaista, että kyllä sitä runsaampaa tuntumaa voi saavuttaa muillakin tavoin (ja puhtaammalla tunnulla!) kuin palashampoilla, eikä siitä toiveesta tarvitse luopua vaikka palashampoosta ei tykkäisikään.

   Kiitos ^_^

   Tuosta banaanista hennoille hiuksille olen kuullutkin, olikos nimenomaan TBS:n Banaanishampoo ja -hoitis tarkoitettu tuuhentamiseen..? Jääkö banaanista jotain kuituja hiukseen vai mistä tuuheus tulee? Niasiiniamidi on tuttu ihovoiteista, mutta että sitä on hiustuotteissakin…! Tuleeko sulle mieleen jotain esimerkkituotetta jossa sitä olisi..?

   Ja olisihan se tietenkin hyödyksi, jos luopuisi vaalentamisesta.

   Näinhän se on. Mulla oli monen monta vuotta jonnekin korviin saakka se hiirenharmaa 7-väri (korvista alaspäin aurinko on jo ehtinyt vaalentaa tukan), mutta hiukset on aina olleet tosi ohuet ”luihut”, oli niitä vaalennettu tai ei. :/ Mun mielestä se tyvi oli vain niin hirveän näköinen (puhtaanakin antoi likaisen vaikutelman) että jouduin sitten värjäyskierteeseen…. Kun koko kasvoja kehystää vaalea tukka niin se jotenkin raikastaa ilmeen niin kivasti..!^_^

   Oho, nyt pitää muuten jättää vastaaminen kesken koska majapaikkani emäntä tuli hakemaan mua, lähdemme mopolla ruokakauppaan. :) Palaan vielä myöhemmin jatkamaan.

   • 18.1.1

    Veppe sanoo

    Muistaakseni TBS:n banaanituotteet oli nimellisesti suunnattu normaaleille hiuksille, eikä erityisesti tuuheuttamaan, en ole varma. Ne ovat vissiin tuotannossa nykyään retrosuosikkeina, en tiedä kuinka kauan pysyvät, kun TBS:n hiustuotevalikoima näyttää taas olevan vaihtumassa tai kokonaan poistumassa. En myöskään tiedä, miksi tarkalleen banaani tuuheuttaa, mutta ainakin banaanissa on mukava määrä b-vitamiineja, jotka voivat antaa hiuksiin runsautta. Itse en ainakaan koskaan kokenut banaanista jäävän mitään erityisen käsiintuntuvaa tai kuituista hiuksiin, mutta selvä kosteuttava, pehmentävä, kiillottava ja runsaaksi tekevä vaikutus sillä oli.

    Pantenolihan (B5-vitamiini) on niitä mukavimpia ”terveellisiä tuuheuttajia” (eli ei avaa ja karheuta hiusta). Ymmärtääkseni se turvottaa hiusta sitomalla kosteutta, mutta ei jätä mitään lismaista tuntua hiuksiin. Niasiiniamidikin (B3-vitamiini) on tosiaan pitkään käytetty ainesosa shampoissa ja hoitoaineissa. Käsittääkseni se (väliaikaisesti toki, kuten kaikki hiusten hoidossa) parantaa hiuksen pintarakennetta, ja sen sanotaan siksi ’vahvistavan’ tms. Tekee siis hiuksista vähän jäntevämmät. Myöskään tästä ei mielestäni jää mitään raskasta, silikonimaista tuntua hiukseen, joten sopii hyvin hennolle hiukselle. Käytän itse niasiiniamidipitoisia tuotteita kasvoille ja olen saanut niistä paljon apua, olen myös yhtä lailla tykännyt hiustenhoidossa.

    Mutta tosiaan, yritän sanoa aina ’ymmärtääkseni’ tms, koska eihän tämä välttämättä ole totta. Vaikea on tavallisen tallaajan mistään löytää puolueetonta ja kattavaa, pomminvarmaa tietoa ainesosista, tai tietää tuotetta käyttäessään mikä ainesosa tai yhdistelmä on oikeasti vastuussa mistäkin vaikutuksesta. Olen aina avoin sille, että joku asiaan perehtynyt kertoo tarkemman selityksen tai kumoaa luulon.

    Joka tapauksessa, niasiiniamidia on suurehko pitoisuus esimerkiksi Garnier Fructis -shampoissa ja hoitiksissa (ei hätää, ei tämä siitä mahdollisesta lismaisuudesta ole vastuussa). Muita, missä ulkoa muistan sitä olevan, on vaikkapa XZ xylitol-hunaja, useimmat Korresin shampoot ja hoitikset ja Syoss Repair & Fullness (muistaakseni myös monet muut Schwarzkopfin tuotteet). Enempää ei tule ihan tyhjästä mieleen, mutta varmasti niitä on monia. Nuo mainitsemani ovat (Fructisia lukuun ottamatta) silikonittomia ja alkoholittomia.

    Tämä on taas melkoinen maratonkommentti, mutta tiedän tosiaan tuon tunteen, että oman värinen tukka näyttää likaiselta puhtaanakin. Olen siis ollut vaalennuskierteessä useamman kerran itsekin. Mutta olen kyllä tosiaan huomannut, että sellainen vaaleahko väri on tosi herkkä näyttämään likaiselta esimerkiksi monien shampoiden takia, ja tuotevalinnoilla voi vaikuttaa yllättävän paljon siihen, kuinka kirkkaalta hius näyttää. Kannattaa joku kerta antaa sille omalle mahis! Mutta ei siinäkään mitään vikaa ole, jos tykkää siitä eniten vaalempana. :)

    • 18.1.1.1

     Sanni sanoo

     Ne ovat vissiin tuotannossa nykyään retrosuosikkeina

     Joo, olenkin niitä bongaillut ja käynyt välillä nuuhkuttamassa, en tiedä tuoksuuko mikään muu hiustuote yhtä taivaalliselta kuin nuo TBS:n banaanit..! ^_^ Niistä tulee kyllä tosi nostalginen olo, varhaisteininä kävin läpi varmaan kaikki TBS:n sen aikaiset shampoot ja hoitikset. Oli kamalan tuoksuista inkivääriä, lässäyttävää Brasilian parapähkinää… ja mikähän se yksi oli rasvoittuvalle tukalle… Nojoo, eipäs karata ”memory lanelle” :)

     Suuri kiitos B-vitamiini hiustenhoidossa -tietopaketista. Wow, sä tiedät paljon..!

     Meille opetettiin kosmetiikan kemian kurssilla että pantenolin ensisijainen vaikutus on sähköisyyden vähentäminen. Kosteudensitomiskyky kuitenkin on se ominaisuus, joka aina ensimmäisenä mainitaan kaikissa mahdollisissa yhteyksissä pantenolista puhuttaessa.

     Vaikea on tavallisen tallaajan mistään löytää puolueetonta ja kattavaa, pomminvarmaa tietoa ainesosista, tai tietää tuotetta käyttäessään mikä ainesosa tai yhdistelmä on oikeasti vastuussa mistäkin vaikutuksesta.

     No näinhän se juurikin on…

     olen kyllä tosiaan huomannut, että sellainen vaaleahko väri on tosi herkkä näyttämään likaiselta esimerkiksi monien shampoiden takia, ja tuotevalinnoilla voi vaikuttaa yllättävän paljon siihen, kuinka kirkkaalta hius näyttää.

     Mä olen elämäni aikana kokeillut tosi monia vaaleiden hiusten kirkastavia shampoita (kaikissa taitaa olla kamomilla se THE ingredient), mutta en ikinä huomannut mitään eroa… Olisikin kyllä mahtavaa saada juureen sellainen miellyttävä kirkkaus ja etenkin KIILTO (valon heijastus ”huijaisi” hiusta vaaleamman näköiseksi), koska oikeasti mielellään lopettaisin hiusten värjäyksen, mutta taitaa vain olla niin että mulla on luonnostaan niin huokoinen ja kuiva hiuslaatu ettei siihen saa kiiltoa kuin niillä kuuluisilla silikonitipoilla….

     Täällä Kreikassa olen jälleen ihaillut monttu auki paikallisten kiiltäviä kutreja… Miloksen domatiani emännän tukka kiilsi niin että se näytti ihan epätodelliselta! ^_^ Kyllä mä uskoisin, että munkin hiuksissa on suomut ihan nätisti kiinni, mutta ne ei ikinä heijastaisi valoa tuolla tavalla. Ne ovat aina himmeät. Olisi kyllä tosi kiinnostava saada tietää mistä tietynmaalaisten ihmisten hiusten kiilto tulee – ei tumma ja hyväkuntoinenkaan suomalainen hius ikinä näyttäisi siltä…! :)

     • 18.1.1.1.1

      Vappu Hoo sanoo

      Mun on pakko heittää tähän hiirulaistukan omistajana, että mun tukka ainakin kiiltää puhtaana todella paljon! Mulla on menneisyydessä ollut vaikka minkä värinen tukka (sillä en voinut sietää omaa ”epä-väriäni”) ja hiukset eivät ikinä kiiltäneet tällä tavalla. Jotain hyvää siis hiiritukassakin (joka loistaa auringossa vaikka minkälaisia värisävyjä)! :-)

      Toi Lushin shampoo kuulostaa kyllä mielenkiintoiselle!

   • 18.1.2

    Sanni sanoo

    Noniin, ja jatkuu.. :D

    Esimerkiksi LUSHilla on (nestemäinen, suolaton) Fair Trade Honey -shampoo, jonka pohja on hunajaa ja pellavansiemenlimaa, ja jolla saa tukkaan pehmeyttä, kiiltoa ja runsautta.

    Tiedätkö mitä – sait mut juuri haluamaan välittömästi ostaa tuon shampoon! Kuulostaa tosi kiinnostavalta tuotteelta – ja tuo inci! Siis vesi korvattu hunajalla ja tuolla pellavansiemenlimalla! Uteliaisuuteni pamahti kyllä tappiin – tuo on ostettava vaikka jonossa kuinka on monta muuta shampoota! :)

    Jääkö tukka ja hiuspohja ihan ”normipuhtaan” tuntuisiksi tuolla Lushin Honeylla?

    Sinulla on joka tapauksessa hieno tukka ja siitä varmasti saisi itsellesi mielekkää(mmä)n tuntuisen ilman, että tarvitsee kärsiä mistään tahmaisuudesta tms!

    Kiitos, kokeilut jatkuvat..! :)

    • 18.1.2.1

     Veppe sanoo

     Ja illan romaani olisi tässä:

     Joo, Lushin Fair Trade Honey on kyllä tehokas pesemään, vaahtoaa hyvin (sisältää SLES:a) ja tavallinen (tai pienempikin) määrä riittää pesuun hyvin. Se ei varmaan tosiaan ole siis niin hoitavaa kuin millaisen kuvan tuosta incistä saa. Tai ehkä se on, mutta hoitavuus ei tässä tapauksessa ole pois pesutehosta tai tarkoita lähmäisiä jäämiä, niin kuin tyypillisesti on. Ainoat viat tuossa shampoossa ovat korkea hinta (mutta tässä sillä sentään saa kallista hunajaa vs. vettä!) ja pelargonia-tuoksu, joka ei itseäni juuri miellytä, mutta ei onneksi jää myöskään pahemmin tukkaan tuoksumaan. Tuossa hunajapohjassahan on vielä se pesuteho-bonus, että hunaja on jonkin verran antiseptista ja voi olla avuksi tulehtuvassa päänahan ihossa.

     Kävin juuri ostamassa myös TBS:n banaanihoitiksen, ja täytyy kyllä sanoa että on se vaan hyvää! Huomasin kylläkin, että koostumusta on vähän viilattu, eikä se vastaa verkkosivuilla annettua, mutta on se lähellä. Inciin on lisätty hieman hunajaa. Nyt siinä on siis banaania, hunajaa ja pantenolia. Käytän (ja suosittelen) näitä banaaneja kyllä ilolla, mutta tuossa Lushissa on silti niin uniikki koostumus, että kannattaa kyllä todellakin kokeilla sitä, jos kiinnostaa. Monet kommentoivat, etteivät edes tarvitse sen kanssa hoitista, vaikka normaalisti tarvitsevatkin.

     Lushilla on muuten myös pari hunajapohjaista suihkugeeliä (It’s Raining Men, Flying Fox), joita voi yhtä hyvin käyttää myös shampoina. En tiedä, kuinka paljon lopputulos eroaisi Fair Trade Honeysta, mutta aion kyllä joskus kokeilla. Aion ehdottomasti käyttää jatkossakin tukalleni hunajaa tai banaania tai molempia, tykkään kovasti siitä pehmeydestä, keveydestä ja kiillosta, jonka niillä saa. Pitää vielä mainita, että Lushin nestemäiset hoitoaineet ovat minusta inciltään todella huonoja, joten valitsin siksi hoitikseksi tuon TBS:n banaanin. Pitää varmaan se banaanishampookin ostaa joskus uuteen kokeiluun. Tuli sun nostalgoinnista kyllä elävästi mieleen niiden parapähkinätuotteiden imelä tuoksu ja hurja lähmä, kaikkihan ne tuli ysäreillä kokeiltua. ;)

     Siitä kamomillasta yms, mä kanssa kokeilin joskus kaikki mahdolliset kamomilla-kehäkukka-tökötit, mutta ainoat tuotteet, jotka selvästi kirkastivat väriä, olivat Laveran silloiset (way back when) Basis Sensitiv -shampoot. Pullot olivat pyöreäpohjaisia ja pesupohja oli AL(E)S:a. Myöhemmät versiot eivät mulle sopineet, pesuteho ei riittänyt kirkastamaan. Siinä onkin just se oleellinen pointti: tällainen tukka on tarpeen pestä oikeasti puhtaaksi asti, että se voi olla kirkas. Yrtit ei auta, jos shampoo/hoito jättää talia tai joitain lähmäisiä ainesosia jälkeensä. Minunkin tukalle esimerkiksi se Laveran Mango Milk sopisi ihan kohtalaisen kivasti, mutta se jättää tyveen sekä talia että shampoon rasva-aineita, ja tummat juuret on taatut. Rasva on varmaankin pahinta tummentamaan, siksi ei-öljyiset hunaja ja banaani varmaan ovatkin minusta toimineet niin hyvin. Helpostihan sitä kiiltoa vaikka öljyillä saisi, mutta tämä meidän ihana hiustenväri on niiden kanssa silti vaan likaisen näköinen…

     No mutta joo, tässä oli taas aika reipas selostus, varmaan tarpeeksi yhdelle illalle! :D Kokeilun iloa!

     • 18.1.2.1.1

      Sanni sanoo

      Mielenkiintoisia juttuja sulla taas, kuten tämä:

      Rasva on varmaankin pahinta tummentamaan, siksi ei-öljyiset hunaja ja banaani varmaan ovatkin minusta toimineet niin hyvin.

      En ole tuollaistakaan tullut ennen ajatelleeksi, siis että eri shampoiden pesevyydet/rasvapitoisuudet vaikuttavat hiuksen kirkkauteen.. ^_^

      Mites muuten Lushin Blousey, oletko sitä kokeillut? Siinäkin banaanipohja. Jotenkin mun skeptikko vaan silti nostaa päätään… voiko muka oikeasti olla mahdollista että tuotteessa on enemmän banaania, marjaa ja mausteita kuin sulfaattia..? ^_^

      • 18.1.2.1.1.1

       Veppe sanoo

       En ole kokeillut Blousey-shampoota, se olisi varmasti ihan liian hoitavaa/latistavaa mulle. Siinä näyttää olevan kaakao- ja jotain toistakin voita, mikä olisi varmasti mun päänahalle ja tyvelle liian raskasta. Juuri tällaiset raskaat, vahamaiset rasva-aineet aineet mun kokemuksen mukaan jättävät tyven tummaksi (jättäväthän ne yleensä ihonkin aika mataksi!), niitä kun jää pesusta aika runsaasti hiuksiin. Yleensäkin kaikki rasva-aineet ovat ainakin mun tukassa ikäviä, kun jäi kiiltoa tai ei, niin ainakin tyvi latistuu. Mulla on tätä talintuotantoa vissiin omasta takaa sen verran, ettei lisäyksiä tarvita. :P

       Minusta on kyllä ihan helppo uskoa, että tuotteessa on enemmän esimerkiksi banaania kuin sulfaattia, koska eihän sulfaatteja shampoissa normaalisti ole kuin muutama prosentti. Banaani yms ovat varsin vetisiä, ja tuon Blouseyn tekoon ei incin perusteella ole käytetty erikseen vettä, joten pohja on saatu sitten noilla mainituilla luonnontuotteilla. Kyllähän Lushin shampoilla ainakin hintaa on ihan tuntuvasti, joten olisi ihan uskottavaa (ja toivottavaa!), että niissä olisi muutakin kuin pelkkää vettä, heh.

       On kyllä kaikkiaan tosi vaikeaa löytää hiustenhoitotuotteita, joista saisi sekä hoitoa että puhtautta, kirkkautta ja volyymia. Lushillakin on hirveä määrä tuuheuttavia shampoita, varsinkin paloissa, jotka alkuun varmaan antavat mahtavaa ilmavuutta, mutta kun niissä on hirveä määrä suolaa, niin kuukaudessa tai parissa on varmaan tukka melkoinen tuulenpesä. Yritän olla enää sortumatta sellaisiin hetken iloihin ja valita jotain, joka ei ehkä ihan heti räjäytä pankkia, mutta josta ei ajan myötä tule öljykertymiä tai päinvastaisesti kiillottomaksi kuivunutta suolahamppua. Mutta on se vaikeeta, huhhuh. Mun panokset on nyt tällä hetkellä siinä hunajassa! :D

       • 18.1.2.1.1.1.1

        Veppe sanoo

        Piti vielä jatkaa, että ne rasvat on kyllä aika kinkkinen juttu… Kun kyllähän monilla öljyillä periaatteessa saisi kiiltoa hiuksiin, mutta musta tuntuu, että tämä maantienvaalea on vaan niin anteeksiantamaton sävy, että se (härskiintyvä) rasva, oli se sitten oma tali tai tuotteen jättämä rasva, vaan tekee siitä tyvestä juuri sen verran harmaamman/tummemman, että se näyttää likaiselta. Tummassa hiuksessa se sama efekti saattaisi mennä pelkästä kiillosta. Siksi mä luulen, että tällainen hiustyyppi on vaan tarpeen pestä tosissaan puhtaaksi asti. Mutta what do I know, näin se mulla vaan tuntuu menevän! :)

 17. 19

  NG sanoo

  Suosittelen ehdottomasti ’sekakäyttöä’, se kuulostaa järkevältä.. Omat hiukset saavat lisätuuheutta tervasaippuasta, mutta lisävaikutuksena on sitten se tahmeus..
  Joskus on ihanaa saada tuntea hiukset liukkaina ja puhtaina.

 18. 20

  aadis sanoo

  Haaveilen, että joku keksis tehdä joskus postauksen oikeesti todella ohuista hiuksista, hoidosta ja laitosta postauksen. Yleensähän ohuina hiuksina esitellyt hiukset meistä ohuthiuksista on paksuja :)
  ohuet hiukset on muutama sata päässä niin että päänahka näkyy ja hiuksista ei saa mitään mallia.
  Pitääkin kokeilla lavernan mango milkiä!

  • 20.1

   Sini sanoo

   Komppaan kyllä aadista, ois mahtavaa jos joku esittelisi, kuinka tooosi ohuista hiuksista saisi taiottua edes hieman paksumman näköiset. Ja neuvoisi millaiset tuotteet sopii ohuelle ja hennolle hiukselle, itselle tuntuvat monet tuotteet olevan liian raskaita, ja latistavat vaan entisestään hiusta :/

 19. 21

  sanoo

  Olen kokeillut Flow:n brunette shampoopalaa ja sain myös tahmean vahahilseen itselleni. Muita shampoopaloja en ole itse kokeillut, kaveri on tosin tykännyt Lushin Jumpin juniperista.

  • 21.1

   Veppe sanoo

   Nuo Lushin shampoopalat ovat tosiaan vähän hämäävä juttu, kun monet luulevat niiden olevan saippuaa, kuten varsinaiset palashampoot. Lushin shampoopalat eivät siis kuitenkaan ole ollenkaan sama juttu, vaan ne ovat ihan tavallista sulfaattishampoota, josta vain puuttuu vesi. Veden kanssa Lushin shampoopalat siis toimivat aivan tavallisina shampoina, eikä niitä käyttäessä ole syytä odottaa mitään erityisiä jäämiä palashampoiden tapaan.

 20. 22

  Piia sanoo

  On ollut kyllä mielenkiintoista seurailla tätä operaatiota, ja nyt mulla on kysymys. En ole ennen tätä edes kuullut hiuksille tarkoitetusta palasaippuasta. Enkä myöskään tiedä mistä sellaisen saa, mutta kiinostaisi kokeilla. Joten mitä merkkejä niitä on, mistä saa ja paljonko noin suur. piirt. maksaa? Ja vielä jäi vaivaamaan aiemmin kommentoineen juttu marseille saippuasta. Käsitinkö nyt siis oikein, että marseille saippua, mitä voi käyttää villan ja silkin pesuun (siis tämä jumalaton valkoinen jööti-pala) käy myös hiuksille? Jos niin, niin mulla on sitä kaapissa ja huomenna hinkkaan päänahkaani.. :)

  • 22.1

   Sanni sanoo

   Moikka Piia!

   Itsekään en tunne niin hirveästi eri palashampoomerkkejä, mutta Suomessa myytävistä tuttuja ovat Flow Kosmetiikka (jonka saippuaa olen nyt täällä reissussa käyttänyt) ja Ma Provence (jollainen odottaa kotona testausta).

   Flow Kosmetiikalla on oma verkkokauppa:
   http://www.flowkosmetiikka.fi/
   ja jälleenmyyjiä kautta Suomen. Jälleenmyyjät löytää varmaan tuolta heidän omalta sivulta. Yksi palashampoo maksaa 9,50€ ja kestää pienen ikuisuuden.

   Ma Provencesta en ikävä kyllä osaa sanoa että missä sitä myydään. Olettaisin, että jossain ekokaupoissa..? Omani sain suoraan maahantuojalta.

   Ulkomaisista tunnen Chagrin Valleyn:
   http://www.chagrinvalleysoapandsalve.com/products/for-the-hair/

   Käsitinkö nyt siis oikein, että marseille saippua, mitä voi käyttää villan ja silkin pesuun (siis tämä jumalaton valkoinen jööti-pala) käy myös hiuksille?

   Kyllä käy. :)

 21. 23

  Heluna sanoo

  Kreikassa kyllä pitäisi kokeilla oliiviöljypalasaippuaa hiuksiin. Osa palashampoon käyttäjistä vannoo sen nimeen. Luulisi toimivan kreikkalaisen veden kanssa.

 22. 24

  sanoo

  Tuosta hiusten pilaamisesta halusin vain kommentoida, että varmaan kuitenkin tärkeää, että päänahka pestään kunnolla aina välillä. Asuessani puolisen vuotta Ranskassa meidän suihkusta tuli lämmintä vettä aina vaan jonkun viisi minuuttia ja siinä sai aika ripeää tahtia pestä hiukset. Lisäksi suihkussa ei ollut edes pidikettä suihkulle, joten toisella kädellä joutui pitämään suihkua ja yhdellä kädellä pesemään. En onnistunut siinä kai kunnolla tukkaa ja päänahkaa pesemään, kun mullahan alkoi päänahka mennä ihan tukkoon, hilseilemään ja hiuksia alkoi lähteä. Tilanne korjaantui heti, kun muutettiin Suomeen ja aloin pestä hiuksia ja erityisesti päänahkaa huolellisesti päänahan ongelmiin tarkoitetulla shampoolla.

  Nähdäänkös sua muuten ”I love me” -messuilla jollain ständillä tänä vuonna?

  • 24.1

   Sanni sanoo

   Nähdäänkös sua muuten “I love me” -messuilla jollain ständillä tänä vuonna?

   Nuo ovat minulle ihan tuntematon tapahtuma itse asiassa (tai nojoo, olenhan nähnyt mainoksia, mutta itse messuilla en ole ollut). Vai onko nuo ne samat messut jotka ennen on olleet vain ”Kauneus/Terveys jne. -messut” -nimellä…?

   Olen messujen ajankohtana Kreikassa ja Ruotsissa, ja Suomessa vasta messujen viimeisenä päivänä, joten jäävät väliin… Laveralta pyydettiin minua sinne töihin mutta jouduin reissun takia kieltäytymään.

   • 24.1.1

    sanoo

    Joo ne on ne Kauneus/terveys/muoti-messut. Muistelin, että olisit joskus ollut Laveran tms ständillä ainakin joillain messuilla.

    • 24.1.1.1

     Sanni sanoo

     Muistelin, että olisit joskus ollut Laveran tms ständillä ainakin joillain messuilla

     Jes, olin v. 2011. :) En tajunnut että nuo on ne samat messut. ^_^ –> blondi

 23. 25

  kati sanoo

  Moi, En jaksanut lukea aikaisempia viestejä, joten en tiedä kertoiko joku jo jotain tästä. Mutta tosiaan olen itse kokeillut aikaisemmin ainakin kolmea eri Flown shampoopalaa ja lopputulos on ollut aina täysin sama kuin sinulla. Nyt tämän jutun innoittamana tuli hankittua taas uusi se rasvaisille hiuksille suunnattu pala ja tahmaisuutta ei ole ollut ollenkaan! Suosittelen siis kokeilemaan sitä :)

 24. 26

  Sandels sanoo

  Mulla Flown punatukka teki samanlaista jälkeä. Muutaman pesun jälkeen lähmäisyys ensin hävisi ja olin ihan jes, tää on hyvä juttu, mutta sittenpä se alkoi tulla takaisin, eikä enää lähtenyt. Yhden palan ehdin käyttää kokonaan, mutta enää en kyllä sitä hiuksiini laita. Toistaiseksi käytän nestemäistä tosin myös luonnonkosmetiikan shampoota. Mutta kyllä ehkä kiinnostaisi kokeilla jotain muuta merkkiä, että onnistuisiko palan käyttö kuitenkin.

 25. 27

  Elisabeth sanoo

  Aikamoinen saippualetti 7 pesun jälkeen. Mulla ei tuu hiuksiin samasta tuotteesta pysyviä jäämiä. Kiinnostavaa, että testaat vielä Suomessa miten paljon veden laatu ulkomailla vaikutti lopputulokseen.

  Itse varmaan kokeilen, jossain välissä halpaa ”luonnonmukaista” oliiviöljypalasaippuaa hiuksiini. Pitäisi kaiketi toimia samoin kuin Flowin shampoopalat. On vain reilusti edullisempaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.