Kun asiakas ei tiedä, mitä tarkoittaa

Joskus asiakkaat eivät oikein tiedä, mitä haluavat. Tai he luulevat tietävänsä, tai ainakin tietävät, että haluavat jotakin, josta ovat aika varmoja. Mutta lopulta huomaavatkin, että eivät halunneetkaan sitä, mitä luulivat haluavansa.

help_wanted

Tässä pieni tarina asiakaskohtaamisesta. Kertomuksen tarkoituksena ei ole millään lailla ”dissata” asiakasta, vaan kuvata, kuinka vaikeaa joskus voi olla ymmärtää, mitä itsekään tarkoittaa. Asiakas oli erittäin mukava ja sympaattinen.

Rouva tuli luokseni innosta ja päättäväisyydestä puhkuen. Hän tarvitsisi nyt apua luomivärin hankintaan. (Tulit oikean ihmisen luokse, ajattelin! :)) Rouva oli juuri saanut uudet, ns. hengettömät silmälasit, jotka mahdollistivat nyt silmien korostamisen aivan uudella tavalla. Rouva halusi luomivärin, joka todella toisi hänen silmänsä esiin.

”Mitä sävyä suosittelisit minulle?”

Rouvalla oli haaleansiniset silmät ja lämmin sävytys. Hänen pukeutumistyylinsä oli neutraali ja maanläheinen.

”Kyllä minä melkein taipuisin ruskeaan, se sopii sinisiin silmiin ja on turvallinen niin arki- kuin juhlameikissäkin”, vastasin.

”Minä en pidä ruskeasta”, rouva vastasi. ”Eikö se muka saa silmät näyttämän ihan punaisilta? Minun silmäni näyttävät ruskean kanssa aina ihan punaisilta.”

Vastasin, ettei ruskea yleensäkään tee sellaista, ellei nyt sitten valitse voimakkaan punaruskeaa sävyä. ”Mutta mikäli te ette pidä ruskeasta, niin emme tokikaan katso ruskeita sävyjä.”

Rouva nyökytteli, hän ei halunnut ruskeaa. Keskustelimme seuraavaksi harmaasta. Kerroin, että harmaa on hyvin klassinen ja tyylikäs valinta, ja tummanharmaalla varjostuksella rouva saa kyllä silmänsä hyvin esiin. Rouva ei kuitenkaan tuntunut vakuuttuvan harmaasta.

MUSEclipse

”Minä kun pukeudun arkena aina niin neutraalisti, niin olisi mukava jos silmämeikki toisi kasvoille jonkun väripilkun”, rouva selitti.

”Eli haluatte jotain ihan väri-väriä, ei mitään maanläheistä? Ymmärsinkö nyt oikein?”

”Kyllä, jotain värikästä”.

”Jos olen ihan rehellinen, niin en kuitenkaan näe teillä ihan mitään kirkkaan turkoosia, sinistä tai punertavaa meikkiä. Vai mitä olette itse mieltä? Ette varmaan kuitenkaan tarkoita mitään kirkkaita värejä?”

”Ei, ei tietenkään. Ja violetista en myöskään pidä.”

Selvä. Nyt oli rajattu pois harmaat ja ruskeat, sekä siniset, turkoosit ja violetit, ja ylipäänsä kaikki kirkkaat ”shokkivärit”. Vaihtoehdoksi jäi ehdottaa vihreää. Rouva innostui. Esittelin hänelle kauniita oliivin ja khakin värejä, joiden arvelin sopivan hänen väritykseensä.

”En halua mitään tuollaisia murrettuja sävyä, mieluummin jotain kunnon rehellisen vihreää”, rouva sanoi.

Lancome_paletti

Yritin jälleen miettiä, mihin päin rouvaa johdattaisin. Vihreät tyyliin Make Up Storen Eclipse tuntuivat edelleenkin vähintään yliampuvalta ajatukselta asiakkaani kasvoilla. Muistin sitten Lancômen kauniin vihreän paletin, josta rouva innostui kovasti. Hyvä! Nyt päästiin samalle aaltopituudelle. Olimme jo menossa meikkipisteelle kokeilemaan paletin sävyjä, kun rouva huomasi paletin hinnan.

Lancôme täytyi hylätä.

Rouva oli harmissaan, koska Lancômen Renaissance Printaniere oli vaikuttanut niin lupaavalta. Esittelin hänelle muiden, edullisempien merkkien vihreitä, mutta mikään ei tuntunut sopivalta. Kun kokeilin rouvan luomille kellanvihreää/oliivinvihreää duoa, rouva kommentoi hämmentyneenä, ”Mutta korostaako tämä nyt minun silmiäni? Eihän se näytä yhtään korostavan.”

Pidin pienen tauon, ja mietin, miten selittäisin asian.

”Jos haluatte korostaa silmienne väriä, on hyvä käyttää vastavärejä. Vastavärit korostavat, sukulaissävyt luovat harmoniaa. Vihreä ei ole paras mahdollinen sävy korostamaan silmien sinisyyttä, mutta se sopii teille kyllä hyvin. Mikäli haluatte korostaa sinistä, on käytettävä oranssisia, kellertäviä tai punertavia sävyjä. Käytännössä tämä tarkoittaa persikkaa, kuparia ja kultaista, sillä en usko että haluatte kuitenkaan meikata punaisella tai oranssilla.”

Rouva kuunteli hiljaisena.

”Vastavärejä….?”

Ehdotin, että voisin kokeilla rouvalle jotain persikkaista ja kultaista meikkiä, niin hän näkisi, mitä tarkoitan. Rouva suostui. Tein toiseen silmään meikin kuparilla ja kullanruskealla ja toiseen persikkaisella kullalla. Silmien sinisyys todella pomppasi esiin, ja rouva ymmärsi.

Mutta vaikutti empivältä.

Ymmärsin asiakkaan kehonkielestä, että hän ei viihtynyt kuparisessa tai persikkaisessakaan meikissä. Nyt olin jo hieman neuvoton. Keinot rouvan silmien korostamiseen alkoivat käydä vähiin.

”Ainahan voitte tietysti kokeilla neutraalia, haaleaa kultaa joka ei taita yhtään oranssiin tai keltaiseen,” ehdotin. ”Se ei korosta sinistä yhtä hyvin kuin persikkaiset sävyt, mutta on parempi kuin luonnonvaalea.” Hain hänelle hyllystä L’orealin kullanruskean trion, jossa on ehkä hillityimmät värit kaikista liikkeen paleteista. Kermanvaalea, vaalea kulta ja vaalea kullanruskea.

Rouvan kasvoille syttyi hymy.

”Minä otan tämän!” hän sanoi iloisena.

GoldenFidelity

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Aikaa meni n. 35 minuuttia, ja kiersimme sävyn etsinnässä täyden kehän. Olisimme säästäneet puoli tuntia, jos rouva ei olisi heti tyrmännyt alkuperäistä ehdotustani.  Arvelin pystyväni näkemään rouvan tyylistä heti, ettei hän todellakaan tulisi käyttämään mitään selkeästi iholta erottuvaa väriä. Mutta eihän sille mitään voi, että asiakas ei aina liikkeeseen tullessaan todellakaan tiedä, mitä itsekään tarkoittaa, vaikka hänellä olisi asiasta valmis visio.

Luulen, että tämä on tuttua monille myyjille, oli ala sitten mikä tahansa. :)

Kommentit
 1. 2

  Cande sanoo

  Aijai, tämä on kyllä niin tuttua :) Tosin, en ole paljon kosmetiikkaa itse myynyt (ihan muutaman kerran oli ns. pakkotuuraustilanne), mutta muunlaisia tuotteita kylläkin. Asiakkaat ei aina tosiaan tiedä mitä haluavat, tai niinkuin sanoitkin, että heillä voi olla visio, mutta ei ihan ehkä tarkkaa päämäärää silti.
  Toisaalta, mikäs on sen haastavampaa ja samalla palkitsevaa kun voi oikeasti auttaa sitä asiakasta sitten saamaan haluavansa jutun, vaikka tuhannen kierroksen kautta ^^ Mietihän, että jotkut olisivat ehkä jo luovuttaneet etsinnässä, asiakkaan onneksi sinä et :) (tästä myös tunnistaa hyvän asiakaspalvelijan, go Sanni).
  Hieno homma että rouva sai värit mistä sitten piti! Luulen että rouvakin saattoi ensin kuvitella itsensä paljon räväkkäämpiin sävyihin, mutta ehkä se ”todellisuus” sieltä iski tajuntaan, kaikkien väreihin ja tyyliin kun ei vaan niin sovi ns. shokkivärit jne. Ja ei kukaan halua tuntea itseään epämukavaksi meikissään tai vaatteissaan.
  Kiva tarina kaikenkaikkiaan, sai mut täällä hymyilemään

 2. 3

  Liisa sanoo

  Hyvin riitti kärsivällisyys! Mutta eikös olekin voittajafiilis, kun lopulta saa asiakkaan tyytyväiseksi :) Jos on vihreänharmaat silmät, niin minkävärinen silmämeikki sopisi parhaiten juuri korostamaan silmien omaa väriä?

  • 3.1

   Sanni sanoo

   Kannattaa tutkailla väriympyrää, josta näkee suoraan vastavärit. Tässä mm. hyvä väriympyrä.

   Vihreitä silmiä korostavat parhaiten punertavat liilan sävyt kuten kanerva, malva ja viininpunainen. Harmaata ei väriympyrästä löydy, mutta harmaille silmille suositellaan yleensä roosan sävyjä.

   • 3.1.1

    M sanoo

    Oisiko näihin sun kommentteihin mahollisuus saada joku eri väri kun tekstissä on linkki..? Muistaakseni indiedaysillä oli sillä tavalla, helpottaisi huomattavasti kommenttien lukemista! Nytkin hetken aikaa ihmettelin, että missä se linkki on kun tekstin väri ei muuttunut/paksuuntunut mitenkään :D

    • 3.1.1.1

     Sanni sanoo

     Oisiko näihin sun kommentteihin mahollisuus saada joku eri väri kun tekstissä on linkki..?

     Aluksi tässä oli joku ongelma eikä linkkejä saatu kommenteissa erottumaan, mutta nyt sen olisi pitänyt muuttua, eli linkin pitäisi erottua pinkillä alleviivauksella :)

 3. 4

  Auruanmami sanoo

  Ihana täti!!!!

  Itse olen ihan toisella alalla, mutta naurattaa tuo tuttu ihmistyyppi!

 4. 5

  sanoo

  asiakaspalvelu on ihanaa :) onneksi tuo tilanne kääntyi parhain päin, useinhan asiakas sitten hermostuu kun on kieltäytynyt kaikista vaihtoehdoista etkä oikein osaa enää auttaa.

 5. 6

  Mau sanoo

  jee loppu hyvin kaikki hyvin :)
  olihan kyseessä semmoinen herttaisa rouvashenkilö, eikä sellainen ilkeä?

  • 6.1

   Sanni sanoo

   Todella herttainen ja mukava ihminen, vaikutti itsekin todella hämmentyneeltä siitä että ei sitten oikein tiennytkään mitä ”värikkäällä” ja ”korostavalla” sitten haki.

 6. 7

  sanoo

  Varmasti on tuttua eri alojen myyjille, mutta itselleni tuli mieleen, etta kuullostaapa niin tutulle omassa ”alassani” eli kotiaitina olossa XD

 7. 8

  Misty sanoo

  Hih! Voin hyvin kuvitella itse olevani lähes vastaavanlainen asiakas. Mulla vaan on aina niin huono tuuri, että myyjät eivät ole olleet sieltä ammattitaitoisimmasta päästä ja on tullut tehtyä virheostoja.

 8. 9

  sanoo

  Sama homma jopa IT-alalla. Ja en ole edes myyjä, vaan konsultti. Meille on ihan tyypillistä, että ensin asiakas kertoo, mitä hän haluaa ja sitten me kerromme, mitä hän tarvitsee. Jotenkin musta tuntuu, että meidän asiakkaamme vain uskovat helpommin asiantuntijaa kuin tädit meikkikaupoilla. :)

 9. 10

  sanoo

  Tällaiset asiakaskohtaamiset ovat vielä kivoja, kun asiakas on suht rauhallinen/herttainen/sympaattinen eikä räjähdä heti ensimmäisien vastoinkäymisien jälkeen silmille :I. Niistäkin kun on kokemusta… Enemmin onneksi näistä mukavemmista persoonista vaikka heitäkin on harvassa :).

  Minulla kävi kerran naisasiakas (max 30v), joka etsi iltamenoihinsa jotain rentoa mutta hieman juhlavaa asukokonaisuutta. Ei farkkuja eikä hametta. Löysimmekin yhdessä tosi kivan yläosan, joka oli rento mutta muutaman paljettiyksityiskohdan ansiosta sopi mainiosti rentoon juhlimiseen. Minulla oli selkeä näkemys ihanista leggareista (jotka näyttivät hieman pillifarkuilta) jotka sopisivat yläosan kanssa kuin nyrkki silmään. Leggareissa oli vielä kiva vetoketjuyksityiskohta lahkeessa eli ne saivat myös juhlavibat niistä kuin myös yläosan paljeteista. Asiakas kuitenkin tyrmäsi legginsit ennen kuin pääsimme hyllylle asti; ”Minä en sellaisia halpoja teinivaatteita päälleni pue!”.

  Alaosaa ei tuntunut löytyvät sitten mitenkään ja laitoin asiakkaan sovituskoppiin kokeilemaan muutamia farkkuvaihtoehtoja. Kaikki näyttivät todella hyviltä hänen päällään, mutta ei kelvannut. Pelimiehenä kävin kuitenkin hakemassa seuraavien sovitusfarkkujen kanssa ne ihanat legginsit ja ujutin ne hänelle sovituskoppiin. Kohta kopista rynnistä nainen hymy korvissa ja kehui kuinka nämä ”ohuet housut” näyttävät ihanilta tämän yläosan kanssa – niin siis ne leggarit ;).

  Minä haluaisin löytää kivan harmaan luomivärin, joka sopisi juuri arkikäyttöön esimerkiksi silmälasien kanssa ja miksei myös ilmankin laseja. Myös luomivärinappi joka toisi silmäni vihreinä esiin olisi aika mainio.

  Tuo värien kokeileminen suoraan asiakkaalle on kyllä mainio idea :)!

  • 10.1

   sanoo

   Hitsi kun kommentteja ei pysty muokkailemaan.

   Minulla kaikki ”viherryttävät” luomivärit ovat mineraalimuodossa ja esimerkiksi matkoilla ne eivät ole niitä kaikkein kätevämpiä :/.

  • 10.2

   Sanni sanoo

   Kohta kopista rynnistää nainen hymy korvissa ja kehui kuinka nämä “ohuet housut” näyttävät ihanilta tämän yläosan kanssa – niin siis ne leggarit ;).

   Mahtavaa…! ^_^ Loistava taktiikka, Panda. :D Apua mä en osaisi olla päivääkään vaatemyyjänä, mulla kun ei edes ole mitään tyylin tajua enkä osaisi yhtään sanoa mikä käy kenellekin.

 10. 11

  sanoo

  ^ niin ja yläosa oli siis reilusti yli pepun menevän mittainen ja väljä. Tekstistä tuli itselleniKIN -en tiedä miksi- lyhyt yläosa+leggarit -viba niin piti tulla äkkiä korjaamaan :’D. Ilmeisesti asiakas ei ollut ennen leggareita käyttänyt.

 11. 12

  Ruby Rose sanoo

  Oi, kyllä ois varmaan itselläni maltti menny jossain vaiheessa, mutta onneksi on myös sellaisia asiakaspalvelijoita kuin sie eikä niitä kaupan kassalla olevia v*ttupääihmisiä joiden huono päivä tarttuu helposti myös asiakkaisiin myyjän oman käytöksen takia.

 12. 13

  Sissi sanoo

  Hihii, ihan tuttua. Onneksi mun alalla ihmiset usein tietää mitä haluavat. Pahimpia on ne, jotka muistelevat, mutteivät muista. Tai muistelevat Ruotsin puolen tuotteita, joita meillä ei ole, tai ovat ihan eri nimellä.

 13. 14

  Nanna sanoo

  Itselläni on vastaavia kokemuksia usealta alalta. Viime kesänä eräs vanhempi rouva onnisti viisi kertaa kesän aikana jallittamaan minua kyselyillään eri siiderimerkkien mauista. Toisinínaan hän halusi hyvin makeaa ja välillä hapanta ja ties mitä milloinkin. Sen sijaan että olisi kokeillut kerralla esimerksiksi viittä erilaista makua hän osti kerralla sen viisi tölkkiä yhtä ja samaa ja ilmaantui taas muutaman päivän kuluttua kyselemään jotain muuta kun edellinen ei ollut ollut sitä mitä hän etsi. Asiakaspalvelu työ on niin ihanaa ;)

 14. 15

  sanoo

  Kerta vielä kiellon päälle :P.

  Etsiskelin erilaisia luomivärivaihtoehtoja tuota harmaata ajatellen, minkä sanotaan olevan oiva valinta jos sitä töpöttelee ”sumuisesti” koko liikkuvalle luomelle ja isketään rillit päähän. Myös moni silmälaseja käyttävä tuttuni meikkaa silmät noin silmälasipäivinä. Sopisiko tuo tyyli/sävy myös tällaiselle pallosilmälle ja lämpöisen väriselle olemukselle?

  Osaatko sanoa olisiko MAC ”Scene” (jos on tuttu sävy) ihan väärä sävyvalinta? Vai olisiko Make Up Storella esimerkiksi joku sopivampi vaihtoehto :)? Minä en jotenkin osaa katsoa yhtään noita harmaita tai tiedä minkälainen sopisi minulle vai sopivatko ne ollenkaan :D.

  • 15.1

   Sanni sanoo

   Scene on aika mattainen eikä mitenkään hurjan pigmenttinen, vaikka kaunis sävy onkin. MUSilta löytyy ihan hyviä harmaita, voidaan vaikka tutkailla asiaa yhdessä sitten jos nähdään…? :)

 15. 16

  Elina sanoo

  Alkoi hymyilyttää tuossa kohdassa, jossa miltei kaikki värit on tyrmätty rouvan toimesta! :D
  Minulle kävi kerran niin, että mies tuli vaimonsa puolesta ostamaan ”jotain kulmaväriä”. Vaimo oli laittanut miehen asialle ihan ihmeellisin toivein ja yhteisymmärrys miehen kanssa oli HIEMAN vaikea saavuttaa. :D Toivottavasti vaimo sitten kotona oli tyytyväinen tuotteeseen, johon mies lopulta päätyi. :D

 16. 17

  Moira84 sanoo

  Siis aivan ihana tarina! Tunnistin siitä kyllä itseni, nimittäin mitä vaatteisiin/uuteen hiutyyliin tulee… Päässäni saattaa olla kauppaan/kampaajalle mennessä visio, että tämän mallista ja väristä jne, muttei kuitenkaan… ja silti… Mutta onneksi olen löytänyt maailman ihanimman kampaajan, joka saa aina sekavat ajatukseni/ideani ihanaksi väriksi ja hiusmalliksi ! Ja rakastan vaatekaupoissa myyjiä, jotka sanovat suoraan, jos valitsemani vaate ei imartele minua tai jos ne ovat muuten mitäänsanomattomia… Monesti minulle on myös ehdotettu jotain IHAN omasta tyylistäni poikkeavaa (mitä en ole koskaan olisi tullut itse edes ajatelleeksi), sekin on ihanaa <3

 17. 18

  sanoo

  Mukava tarina, onneksi kärsivällisyys riitti. :) Vaikka itse en ole asiakaspalvelu töissä ollut, niin välillä on silti joutunut asiakkaiden kanssa tekemisiin – olen siis rakennusmaalarin hommia aina vain tehnyt. Sitä on kyllä tullut kaikenlaisia ihmisiä vastaan, jotkut herttaisia mutta jotkut ei-ihan-niin-herttaisia, joten kärsivällisyyttä on hieman koeteltukin.
  Minä en tiedä mikä korostaisi parhaiten omia silmieni väriä, kai ne jonkinlaiset vihreänharmaat ovat, riippuu valostakin. Violetin sävyt ovat ainakin saaneet näyttämään enemmän vihertäviltä. Ehkä itsekin täytyisi mennä kysymään asiantuntijalta neuvoa jos tulisi vaikka jotain uutta kokeiltua! :)

  • 18.1

   Sanni sanoo

   Jos sinulla on vihreät silmät, niin juurikin violetti korostaa niitä parhaiten, ja tarkemmin sanottuna punaiseen taittava violetti. Tosin myös sinivioletit näyttävät mielestäni aivan upeilta vihreissä silmissä.

 18. 19

  Emmi sanoo

  Hih, voi apua! Kyllä tossa jo tarvitsee kärsivällisyyttä kamalasti, vaikka olisikin mukava ihminen :D

  Ihmisten kannattaisi tulla ostoksille vähän avoimemmalla asenteella, voisi jopa itse yllättyä mihin tuotteeseen päätyy ammattilaisen avulla.

 19. 20

  sanoo

  Heh. Minulle on joskus tullut asiakas ostamaan ”sitä vihreää hedelmää, joka on terveelistä, ja jota voi laittaa leivän päälle voin sijasta.” Oli kuulemma syönyt sitä tuttavansa luona ja ihastunut täysin. Vein rouvan avokadon luokse, mutta hänen mielestään tutulla ollut hedelmä oli paljon isompi. Rouva huomasi mangon siinä vieressä, ja oli vakuuttunut, että kyseessä oli mango. Yritin selittää, miltä mango maistuu, ja ettei se sovi mitenkään leivän päälle. Sanoin olevani varma, että kyseessä on avokado. Rouva punnitsi avokadon ja lähti.

  Kun menin jatkamaan hyllyttämistä, näin kuinka asiakas meni vaihtamaan avokadon mangoon. Oli varmaan hyvää ruisleivän kanssa.

  Kosmetiikkaostoksista sen verran, että itse käytän aika paljon vähän ns. ”selektiivisempiä” merkkejä, ja minulla on vakituisessa käytössä markettimerkeistä vain ripsiväri ja silmienrajauskynä. Kuitenkin aina mennessäni kosmetiikkaliikkeeseen minulle tuputetaan halpistuotteita. En useinmiten edes viitsi sanoa siitä myyjälle, koska en halua vaikuttaa miltään kroisokselta. Se kuitenkin harmittaa, kun mielestäni erityisesti värikosmetiikan kanssa ero on huomattava halvempien ja kalliimpien merkkien välillä. Varmaan kannattaisi vaihtaa halvempiin, kun naamani selkeästi huutaa markettimeikki-käyttäjää. :D

  • 20.1

   Sanni sanoo

   Kun menin jatkamaan hyllyttämistä, näin kuinka asiakas meni vaihtamaan avokadon mangoon.

   Ei hyvää päivää….. :P No oli varmaan aika eksoottinen makuelämys sitten, mangoruisleipä…!

   Mitä tulee tuohon ”tarjotako ensin halpista vai selektiivistä” -kysymykseen, itse lähden tarjoamaan ensimmäisenä hintaan katsomatta sitä, mikä oikeasti vastaa parhaiten asiakkaan toiveita. Se voi yhtä hyvin olla Dioria tai Maybellineakin. Tämä siis sen jälkeen, kun olen kartoittanut asiakkaan merkki/hintaluokkakriteerit.

 20. 21

  kaisu sanoo

  Moi!

  hauska tarina :)

  musta olis ihanaa jos suosittelisit mun vihreänharmaille silmille jotain :) en aio tyrmätä ehdotuksiasi! :) violetti on ainut sävy josta en kovin pidä (se taitaa olla silmieni vastaväri, mutta mulle taitaa tulla siitä vähän mustelmaefekti…?).

  mut mulla on oliivinsävyinen kalpea iho ja vaaleanruskea tukka. olen viime aikoina käyttänyt pelkästään luonnonkosmetiikkaa.

 21. 23

  K sanoo

  Moikka!

  Asiani ei liity tähän postaukseen, vaikka tätäkin asiakaspalvelijaa vähän hymyilytti lukiessa. Halusin vain kiittää mahtavista meikkiohjeista. Tein meikin viikonloppuna olleeseen iltapukujuhlaan viime kevään yo-meikkiohjeesi perusteella. Olen ainakin omasta mielestäni ihan hyvä meikkaaja ja aina jonkun toisen tekemän meikin jälkeen tuntuu, että en näytä itseltäni. Päätin siis meikata itse, mutta en kuitenkaan ole kovin idearikas tällaisten asioiden suhteen ja siksi ajauduin googlen kautta blogiisi. Ja kuinkas kävikään, säästin huomattavan summan rahaa, kun en mennyt ammattimeikkaajalle ja ulkonäköäni ylistettiin koko ilta. Eipä siis muuta kuin suuri kiitos sinulle ohjeesta! Mahtavaa, että ihmiset pitävät tällaisia blogeja vapaa-ehtoisesti ja ilmaiseksi (tai taitaahan indiedays jotain maksaa mutta silti). :)

  • 23.1

   Sanni sanoo

   Voi miten kiva kuulla, K! Jee! :) Huippua että ohjeistani on oikeasti ihan käytännön hyötyä!

   Lukijakyselyn perusteella valtaosa blogin lukijoista vain katselee kuvia eikä kokeile meikkejä käytännössä.

   • 23.1.1

    sanoo

    Minä täällä huutelen, että olen kokeillut käytännössäkin ja inspistä hakenut usein! Sulla on paljon paremmat eli uskaliaammat väriyhdistelmät kuin omani, niin aina jos mietin sopiiko se ja se väri yhteen, täältä yleensä löytyy vastaus kuvien kera :-) Ja juuri yksi päivä tossa kertailin häivytystekniikkaa blogisi apunani :)

 22. 25

  Etusormi sanoo

  Aivan ihanaa asiakaspalvelua! Itse luin kuola valuen noita ihanan kuuloisia väriyhdistelmiä. Kultaa, persikkaa ja ties mitä! Itsellä on selkeimmin vihertävät silmät ja välillä tekisi mieli käyttää jotain muuta niiden ainaisten kanervien tilalla. Mutta kun menen koskmetiikkaliikkeeseen, niin aina minulle toitotetaan vaan niitä kanervia tai luumuja. Eikö todellakaan vihreitä silmiä saa korostettua millään muilla väreillä?! Itse olen kylmiin sävyihin taipuvainen mutta pronssit ja kullat ja pinkin eri sävyt vaan houkuttavat kovasti. Tekisi mieli joskus jotain sellaistakin mutta vaihtoehtoja on niin kovasti paljon, etten oikein tiedä mistä aloittaa. Toki luumut ja violetitkin ovat kauniita mutta ei niitäkään aina jaksa, oi löytäisinpä sinut jollakin luomivärinmetsästysmatkallani :)

   • 25.1.1

    Etusormi sanoo

    Ai jestas, kiitos vinkistä! Kokeilen varmasti :). Ja myös lisänä kommentoisin, että täällä vielä yksi, joka on ihan oikeesti kokeillutkin noita sinun tekemiä meikkejä. Kaikki ei ihan aina onnistu yks yhteen :D mutta melko lailla onnistuneita olen itsekin saanut tehtyä. Viimeksi juuri Gladiola-postauksen silmiä kokeilin viime viikonloppuna ja tykkäsin!

   • 25.1.2

    Moira84 sanoo

    Fuksia oli kyllä aikoinaan ihan ylläri-voittaja tälle vihreä-silmäiselle; Anytimen Colour combo trio (4 – Fruit cocktail), jossa on fuksia, keltainen ja oranssi <3<3<3 Kauhulla odotan että milloin nää värit loppuu, Anytimea kun ei taida olla enää olemassakaan (ainakaan mitä Googleen on uskominen??) :(
    Toinen hyvä fuksia (meikäläisen mielestä vähän kylmempi ja pinkimpi?) löyty H&M:n Hello Kitty make-up kit:stä (ruskea, turkoosi, fuksia, violetti ja pinkki luomiväri + persikan (tai korallin??) värinen poskipuna.

    • 25.1.2.1

     Sanni sanoo

     Joo, Anytime on kuollut ja kuopattu, Lumene korvasi sarjan Natural Codella.

     Se Fruit Cocktail -trio oli todellakin monen suosikki, aivan ihana pirteät värit ja runsas pigmentti!

 23. 26

  saili sanoo

  Kiitos ihanasta blogista! Olisko sulla ehdottaa jotain hyvää kulmakynää blondille? Sen pitäisi olla vaalea ja tarpeeksi harmaa. Kaikki tuntuvat olevan joko liian tummia tai sitten liian punertavia…

  • 26.1

   Sanni sanoo

   Suosittelen Make Up Storen Tri Brow -palettia, se ei tosin ole kynä. Tri Brow’ssa on kaksi vaaleaa sävyä jotka ovat harmahtavia, ja näyttävät kulmissa hyvin luonnollisilta. Joukossa on myös tummempi harmaanruskea, jolla saa tarvittaessa lisättyä sävysyvyyttä.

   • 26.1.1

    sanoo

    Oh wau, tämä oli hyvä vinkki! Mulla on aina hankaluuksia saada kulmista luonnollisen väriset kun niissä kasvaa sekä vaaleita että tummia karvoja ja ne ei missään tapauksessa ole ollenkaan ruskeita. Täytyypä käydä katsastamassa tuo Tri Brow! Kiitos kovasti sailille kysymyksestä ja Sannille vastauksesta ja vinkistä!

    Hauska muuten tämä tarinasi. Mutta itsekin olen joskus vähän häilyväinen. Saatan lähteä joku tietty mielessä kaupoille mutta jotenkin siinä käykin niin, että kaupassa sitten tapahtuu ”jotakin” ja huomaan kotona päätyneeni ihan muuhun, mitä en edes ollut tiennyt tarvitsevani. ;-D Mutta ihanaa palvelua sai kyllä rouva!

 24. 27

  Ituo sanoo

  Hihhih! Kuulosti tosiaan tutulta, itse olen apteekintäti ja myyn siis kaikkea peräpukamavoiteista apteekkikosmetiikkaan. Joskus sitä saa viettää tovin kierrellen hyllyjä ja etsien jotain, jota asiakas arvelee haluavansa ja tarvitsevansa… Hauskimpia ovat vanhat papat ja mummot, jotka ovat kuulleet naapurilta jostain hyvästä tuotteesta, sen nimikin on tässä kauppakuitin takana mutta taitaa olla kirjoitettu ihan päin seiniä… Siitä sitten vain arvailemaan :D Ja tuotteesta tiedetään esim että siinä paketissa on punainen raita ja tabletti on esim. pienempi kuin se isännän verenpainelääketabletti. Kuin ihmeen kaupalla se oikea tuote aina sitten löytyy, ja olenkin kehittänyt näinä vuosina oikeat lehmän hermot.
  Mutta tosi kiva juttu oli, kun tässä viime viikolla apteekkimme palasi eräs naisasiakas, jolle olin aiemmin myynyt kassillisen kosmetiikkaa ja lääkevoiteita iho-ongelmiin. Hän tuli kiittämään ja sanoi, että kaikki tuotteet olivat tosi hyviä ja niistä oli ollut apua! Tuli kyllä hyvä mieli koko päiväksi :) Samoin kuin tästä sinun tapauksestasi!

  • 27.1

   Sanni sanoo

   Ja tuotteesta tiedetään esim että siinä paketissa on punainen raita ja tabletti on esim. pienempi kuin se isännän verenpainelääketabletti.

   Ei hitto, loistavaa…! Kyllä siinä saa leikkiä salapoliisia. Mutta valikoimaan perinpohjaisesti perehtynyt myyjä varmaan alkaa heti käydä mielessä läpi punaraitaisia pakkauksia ja sieltähän se varmaan sitten löytyy… :)

   Tuollainen todella tuo ihan parhaan mielen, kun asiakas käy vielä jälkikäteen kiittämässä palvelusta ja tuotesuosituksista!

 25. 28

  NasuKristiina sanoo

  Tuo on niin tuttua minullekkin, olen tosin ravintola-alalla. Ne mielihalut eivät aina ole niin selviä.Kerrankin eräs asiakas soitti ja kyseli mitä meillä on tarjolla ja sanoi että hän ei sitten syö perunamuusia.No, tultuaan hän haluaa ensin pihvin kasviksilla tai jollain muulla perunalla kuin muusilla.Kun ei tykkää muusista.Tilausta maksaessaan kassa tarkistaa että milläs lisukkeella se pihvi pistetään tulemaan? Arvaat varmaan mitä asiakas sanoi?Muusilla tietenkin:) No ei siinä mitään, asiakas sai annoksensa ja oli tyytyväinen.Joskus vaan huvittaa nämä tapaukset ja haastetta riittää asiakastyytyväisyyden takaamiseksi.Tämä asiakas jätti kyllä hymyn huulille loppupäiväksi.

 26. 29

  sanoo

  Hih! Niin tuttua! Myönnän kyllä joskus sortuvani tuohon itsekin, vaikkakin yleensä olen se etsivä osapuoli.

 27. 30

  sanoo

  Sun tarinaa lukiessa mulle tuli mieletön ikävä suomalaista asiakaspalvelua! Mä en ymmärrä, miksi suomalaisia pidetään niin juroina ja tylyinä, sillä todellisuudessa ainakin Ranskaan verrattuna Suomessa saa todella hyvää palvelua. Myyjät ovat melkein aina ystävällisiä, kun täällä päin taas saa usein lähes pyydellä anteeksi, että häiritsee myyjän työpäivää.

  Ehkä vähän kärjistän nyt (mulla on huono päivä!), mutta kyllä se vaan on niin, että suomalaisiin kauppoihin on kivempi mennä. Kaiken lisäksi olen mieheni kanssa Suomessa liikkuessa huomannut, että suomalaiset myyjät ovat kielitaitoisia ja he kohtelevat vierasmaalaista todella hyvin. Paitsi yhdessä kampaamossa, jossa veloittivat melkein 10 euroa ekstrahintaa hiusten leikkuusta koneella… Silloin olin kyllä tosi vihainen, mutta ehkäpä poikkeus vahvistaa säännön?

  Kiitos, että jaoit tämän tarinan ja tsemppiä asiakaspalveluun!

  • 30.1

   Sanni sanoo

   Mukava kuulla tällainenkin näkökanta! Suomalaista asiakaspalvelua kun yleensä aina mollataan. Tosin tuntuu, että ainakin ravintoloissa saa hämmentävän usein tylyä palvelua.

 28. 31

  milipili sanoo

  Juuri näitten (sinun ja muitten) tarinoiden takia olen onnellinen etten ole asiakaspalveluammatissa, en siis kestäisi päivääkään.

  Äiti kertoi hauskan tapauksen jolloin hän oli vielä konsulentti joka möi leipomotuotteita. Asiakkaat kyselivät kaikkea mahdollista kun yleensä kaupan oma henkilökunta ei pysynyt paikoillaan, äitin piti seista siinä pöydän takana.

  Mummo tuli kysymään ai loov juuta kun oli nähnyt mainoksen telkkarissa. Jonkin ajan kuluttua selvisi että mummo etsi Olayn kasvovoidetta (!).

 29. 32

  arya sanoo

  voi että olisi ihana päästä tilanteeseen, jossa joku kertoisi minulle, minkävärinen luomiväri parhaiten sopisi juuri omiin silmiini. Tämä on näitä pienten paikkakuntien haittoja, ei ole osaavaa henkilökuntaa siellä osastolla missä sitä kaipaisi! ehkäpä seuraavan kerran kun pääsen käymään isommassa kaupungissa jätän yhden vaatekaupan väliin, ja hipsin sen sijaan meikkimyyjän juttusille :)

 30. 33

  MissSwiss sanoo

  Näin asiakkaan kannalta myös joskus joutuu hassuihin tilanteisiin. Kuten taannoin kun kaipailin uutta huulipunaa ja menin nimeltä mainitsemattoman ketjun alennuspäiville. Sainkin yhden konsulentin seurakseni melko pikaisesti hiplatessani merkin uutuuspunia. Selitin sitten siinä konsulentille, kuinka mulla on suoranainen ongelma, kun huulissa on sen verran punapigmenttiä että kaikki kivan väriset punat ei vaan näy. Mainostin, että huuleni on luonnostaan tämän väriset ja löysimmekin kivan punan jota konsulentti halusi laittaa testiksi huuliini. Hassu kohta oli se, kun konsulentti yritti poistaa huuliltani vanhaa huulimeikkiä siitä huolimatta, että sanoin ettei naamassani meikkiä ole. =P Lopulta se luovutti ja sanoi että onpa jännä, kun on luonnostaan ihan rajatunkin näköiset. Onneksi puna oli kiva silti. =)

  • 33.1

   Sanni sanoo

   Voi *LOL*….!! ^_^ Tässä taas nähdään, kuinka hyvin myyjät välillä kuuntelevat asiakasta….

 31. 34

  sanoo

  Söpö rouva ja kiltisti ja hyvin autoit <3 Ei oo aina helppoa aspailu, ei :D Hitsi haluaisin joskus saada sulta silmämeikin, olisi niin hauska nähdä miten/mitä tekisit!

 32. 35

  Tuhkimo sanoo

  Ihana blogi sulla! Olen aikoinaan harrastanut meikkaamista, mutta oltuani 3-vuotta kotona lasta hoitamassa tuntuu etten enää edes omista kivoja/hyviä meikkejä. Nyt työt alkoivat ja perjantaina on pikkujoulut ja apua tarvitaan! (Sulla oli aivan ihana pikkujoulumeikki kait vuosi sitten.) Onko vinkkejä kohtuulllisilla hankinnoilla? Olen brunetti, iho on hieman punertava ja minulle käy viileät sävyt? Oletko löytänyt mistään H&M:n rajaussivellintä vastaavaa sivellintä, olilsin sellaista vailla? Olen aiemmin käyttänyt eyelineria (kuten ennen oli Lumenen ripsarin yhteydessä). Enää en ole siveltimellä lineriä löytänyt. Innostuinkin sun geelirajauksista, kauanko niiden toimitus kestää netin kautta tai saako niitä kaupoista? Rajaukset ovat ongelmana, mulla on harmaa L’orealin kynä, ei saa tarkkaa jälkeä ja rajaukset tahtovat olla päivän mittaan luomivaossa. Mistä kaupoista saa MACin siveltimiä? Tiedätkö missä tehdään laadukkaita meikkauksia, joista saisi vinkkejä? Kauhea into iski kun kahlasin sun blogia.
  Kaipaisin ihan keltanokka postausta, jossa olisi kaikki välineet ja kohta kohdalta mitä tehdään. Niin ja nimenomaan, että mitä kannattaa hankkia ihan perusjutuiksi. Ostin Duroyn ammattilaissiveltimiä, mutta enpä ole oikein tykännyt niistä; ei ole tullut käytettyä. Kiitokset blogistasi!

  • 35.1

   sanoo

   En ole Sanni mutta vinkkinä todella hyvästä rajauksesta Ben Nyen kakkurajausväri. Se on siis kivikova ”kakku”, jota otetaan märällä siveltimellä. Huomattavasti paljon parempi kuin normi nestemäiset rajaustuotteet IMHO. Henk.koht. parhaat rajaussiveltimet mielestäni ovat Riitta Vaaran taivutettu rajaussivellin (kun haluaa erityisen tarkkaa jälkeä) ja Grimasin M2. Sori kun näin huutelen taas toisten pihoilla! ;-)

  • 35.2

   Sanni sanoo

   Pikkujoulumeikkipostausta on tulossa lähiaikoina… tai toivon mukaan ainakin ennen kuun loppua! ^_^

   Sävyihisi sopisi esim hopea-violetti-meikki, niin että liikkuvalla luomella olisi voimakkaasti hohtavaa hopeaa ja ulkonurkassa varjostukset violetilla. Mutta tämä vinkki ei nyt taida olla kovin käytännöllinen, sillä enpä osaa suoraan heittää tähän mitään edullisia vaihtoehtoja millä meikin toteuttaa… hopeista luomiväriä löytyy nimittäin aika harvalta merkiltä. Sellaisen metallisen hohtavan tuloksen saa parhaiten jauhemaisella luomivärillä, mutta et taida enää perjantaiksi ehtiä tilaamaankaan mitään euron mineraaliluomivärisamplea…. :/

   H&M:n sivellintä vastaa jotenkuten esim. Kickseissä myytävä pieni luomivärisivellin. Se on melkein yhtä pieni kuin tuo H&M. Kaverillani Leenalla on myös Duroylta todella mainio pieni rajaussivellin (siis nimenomaan luomivärirajauksiin), mutta hän oli kait ostanut sen suoraan Duroyn tehtaanmyymälästä. Mä en ole koskaan missään kaupassa nähnyt ko. sivellintä.

   Innostuinkin sun geelirajauksista, kauanko niiden toimitus kestää netin kautta tai saako niitä kaupoista?

   Kaupoista saat mm. Lancômen, Make Up Storen ja MSCHICin geelirajauksia. Nettitoimitukset Mad Mineralsilta kestävät yleensä vajaa pari viikkoa.

   Mistä kaupoista saa MACin siveltimiä?

   Turun ja Helsingin Stockmannilta.

   Tiedätkö missä tehdään laadukkaita meikkauksia, joista saisi vinkkejä?

   Suosittelen melkein ilmoittautumaan jonkun meikkarikoulun oppitunneille meikkimalliksi, mikäli asut Hesassa niin Makerille voi ilmoittautua tästä: http://maker.fi/academy/?p=6

   MACin pisteissä Turussa ja Hesassa tehdään myös meikkauksia, maksaa muistaakseni jotain 50e, tai siis sinun oletetaan ostavan sen arvosta tuotteita.

   Kaipaisin ihan keltanokka postausta, jossa olisi kaikki välineet ja kohta kohdalta mitä tehdään. Niin ja nimenomaan, että mitä kannattaa hankkia ihan perusjutuiksi.

   Tällainenkin postaus on ollut jo pitkään suunnitteilla, ja tulee varmasti ennen pitkää!

 33. 36

  Siniiks sanoo

  Vitsi, itse etsin kans pitkään… siis TOOOOSI pitkään täydellistä luomiväriä… En ikinä ole ollut luomivärien suuri ystävä, mutta wanhojentansseihin piti jotenkin korostaa meikkiä normaalia enemmän…
  Mulla itelläni on ihan siniset silmät, ja olin jostain blogista lukenut kyseisestä L’orealin luomiväri triosta. Ostin sen, kokeilin sitä, ja rakastuin heti! On ollut niin kovassa käytössä että pitäisi melkein uusi ostaa jo… Ja ensimmäinen loppuun kulutettu luomivärini IKINÄ! wuhu!

 34. 37

  Pixie sanoo

  Olen menossa silmäluomien korjausleikkaukseen ja joudun varmaankin sen jälkeen opettelemaan silmämeikin teon ihan alusta alkaen uusiksi. Voin kuvitella, että olen juuri tämän tarinan kaltainen asiakas, kun muutaman viikon päästä menen ostamaan uusia meikkituotteita… :D

 35. 38

  Tuhkimo sanoo

  Vielä sen verran, että kerrotko mineraalipohjan levityksestä? Millä laitat alaluomen sisäreunaan helmiäistä?

  • 38.1

   Sanni sanoo

   Mineraalipohjan levityksestä olen kaavaillut postausta jossain vaiheessa…. voisin ihan tehdä videpostauksen, jos vaan saan jonkun uhrin suostumaan malliksi. Mikä ei liene kovin helppoa…. :/

   Käytän alaluomella aina pientä tarkkuussivellintä, mun lemppari on H&M:n vanha FOB-sivellin jota ei ole saanut vuosiin, mutta Kickseistä löytyy myös aika samantyyppinen, pikkuruinen sivellin.

 36. 39

  Hannna sanoo

  Hei! Itselläni on ensi vuonna vanhojen tanssit enkä meikkaajaa ole hankkinut. Olisi todella todella mahtavaa, jos viitsisit tehdä jonkun vanhojen tanssi meikki tutorialin että näyttäisin edes siedettävältä (: Mekko on kimaltelevan hopeinen, olen blondi. Ja blogisi on paras mihin olen törmännyt, suuri kiitos siitä!

  • 39.1

   Sanni sanoo

   Olisi todella todella mahtavaa, jos viitsisit tehdä jonkun vanhojen tanssi meikki tutorialin että näyttäisin edes siedettävältä (:

   Vanhojentanssimeikkipostaus on tulossa, mahdollisesti useampikin sellainen.

 37. 41

  -M- sanoo

  Hei Sanni! Pakko kommentoida, että sun blogia on tosi kiva lukea. Sun asenne on mahtava, ja täällä on ihan älyttömän hyvähenkistä keskustelua! Kiitos, kun kaivelet asioita pintaa syvemmältä ja ylipäätään selvästi panostat blogisi sisältöön.

  Sinunlaiseesi kosmetiikkamyyjään toivoisin itsekin törmääväni. :) Tuo neuvomasi rouvakin varmasti oli tyytyväinen palveluun.

  Mäkin muuten olen kokeillut joitain sun meikkejä ja ennen kaikkea poiminut vinkkejä eri tutoriaaleista noin yleisemminkin!

  Toiveena olisi jatkossakin kuulla mineraalimeikeistä ja luonnonkosmetiikasta, itse kun käytän vain eläimillä testaamattomia ja enimmäkseen luonnollisia ainesosia sisältäviä tuotteita.

  • 41.1

   Sanni sanoo

   Kiitos -M-! Tällainen palaute kyllä kannustaa jatkamaan. :)

   Luonnonkosmetiikkajuttua piisaa, nytkin on jonossa artikkeleita niin paljon että muillekin blogeille riittäisi…! ^_^ En kuitenkaan viitsi joka toinen päivä kirjoittaa jostain tietystä samasta aihealueesta, että blogi olisi mielekästä luettavaa kaikille, niillekin, joita ei esimerkiksi luonnonkosmetiikka niin kiinnosta.

 38. 42

  sanoo

  Näinhän se usein menee :) Onnistuit kuitenkin hienosti saamaan asiakkaan luulemaan, että hän oli koko ajan oikeassa, joka on aina hyvän myyjän ominaisuus!

 39. 43

  Pekaani sanoo

  Mä olen varmaan just tuollainen asiakas, varsinkin luomivärien kohdalta. En käytä niitä kuin erikoistapauksissa (= viihteelle lähtiessä, jos tuntuu että jaksaa testata jotain uutta). Mulla saattaa olla selkeä visio siitä, mitä väriä haluan mutta ei sitten mielikuvaa siitä, miltä se kasvoilla näyttää. Onhan ne kirkkaat värit ihanan herkullisia palettinapeissa, mutta ihan eri asia sitten omilla punakoilla kasvoilla. :) Musta on tosi ihanaa, että kosmetiikkamyyjät näyttää miltä ne tuotteet näyttää mun kasvoilla. Samalla vähän näkee miten paljon levitystekniikka ja luomivärin määrä (pigmenttisyys) vaikuttaa lopputulokseen. Thank god on teitä asiansa osaavia kosmetiikkamyyjiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.