Kommentteihin vastaamisesta

Tämä on aihe, jota on käsitelty blogissa aiemminkin (Mikä blogeissa ärsyttää? / heinäkuu 2010).

(Postauksen kuvituksena käytetty Make Up Store Magazinessa nähtyä lookkia ja sen inspiroimaa silmämeikkiä.)

Eräs lukija ilmaisi suojakerroinpostauksen kommenttilaatikossa loukkaantuneensa, kun en vastannut hänen kommenttiinsa. Lukija kertoi kokevansa olevansa ”häirikkö”, koska aina sivuutan hänen kommenttinsa.

Minulle tuli tästä paha mieli. Arvostan itsestäänselvästi jokaista vaivannäköä jättää blogiini kommentti, ja tuntuu kurjalta että saatan loukata jotakuta ihan vain jättämällä reagoimatta tämän kommenttiin. En halua tässä mitenkään nostaa tätä yhtä lukijaa esiin, vaan tuulettaa ajatuksiani aiheesta yleisesti. Sillä arvaan, että moni muukin lukija kokee hiljaa mielessään samoin kuin tämä anonyymi.

Kukaan bloggaaja ei halua, että lukijat kokevat hänen aliarvostavan heitä. Tiedän, että on olemassa lukijoita, jotka toivoisivat bloggaajan vastaavan tai reagoivan edes lyhyellä ”Kiitos!” tai hymiö-kommentilla jokaiseen kommenttiin. Joidenkin mielestä tämä jopa kuuluu blogimaailman kohteliaisuusetikettiin. ”Jos saat kommentin, on hyvän tavan mukaista vastata siihen”.

Kuten kirjoitin aiemmassakin keskustelussa, luen aina joka ikisen kommentin ajatuksella ja arvostan sitä, että lukija haluaa kommentillaan osallistua keskusteluun. Jokaiseen kommenttiin kohteliaisuudesta vastaaminen ei kuitenkaan ole koskaan kuulunut tyyliini. Ei siksi, että olisin epäkohtelias, vaan siksi ettei se vain ole tuntunut luontevalta. Olen reagoinut niihin kommentteihin, jotka minussa jonkun sanallisen reaktion synnyttävät. Tai sitten suoriin minulle esitettyihin kysymyksiin. En tietenkään halua loukata ketään, mutta ei vain ole minulle luontevaa vastailla lyhyillä ”Voi kiitos!” ja ”Hih, kiva juttu!” -tyylisillä heitoilla. Se tuntuisi väkinäiseltä.

Minulle kommenttilaatikon sisältö on keskustelua. Siellä on erilaisia repliikkejä, niinkuin live-keskustelussakin. Live-keskustelussa kuunnellaan eri ihmisten kommentteja, mutta keskustelun ”aloittaja” ei heitä vastarepliikkiä jokaiseen suunvuoroon. Kenties nyökkäily tai katse kertoo jo, että repliikki on kuultu. Kun luen lukijoiden jättämiä kommentteja, luotan siihen, että he tietävät minun luonnollisestikin lukevan ne, ja kenties juurikin nyökkäävän tai vaikka hymyilevän täällä koneeni ääressä. Ilman, että minun täytyisi ”vahvistaa” lukemiseni jonkinlaisella kirjallisella vastauksella.

Minusta tuollainen vastausvelvollisuus tuntuu hurjan stressaavalta. Vaikka haluaisikin vastata jokaiselle, ei siihen aina ole edes aikaa. Esimerkiksi edellisen postauksen kommenttien lukemiseen ajatuksella meni yhteensä varmaan toista tuntia, ja vastaamiseen kahden päivän aikana 3-4 tuntia. Itse asiassa enemmänkin, kun luin myös lukijoiden kommenteissaan linkittämiä sivuja. Jos olisin vastannut kirjaimellisesti joka ikiseen kommenttiin, siihen olisi mennyt kokonainen päivä.

En tietenkään aina saa yhtä paljon kommentteja kuin suojakerroinkeskustelussa, mutta en siltikään halua tuntea jotain bloggaajan kirjoittamatonta velvollisuutta heittää pakollinen reaktio jokaiseen kommenttiin. Tuntuu hurjan ikävältä ajatella, että ruudun takana on ihmisiä jotka sitten loukkaantuvat kun ”hyppään heidän kommenttinsa yli”. Tai että ylipäänsä ajatellaan, että bloggaaja on jotenkin ”huono bloggaaja”, jos hän ei vastaa jokaiseen kommenttiin.

En tietenkään halua kenenkään kokevan, että jotenkin ”syrjin” heidän ajatuksiaan tai etten arvostaisi heidän osallistumistaan keskusteluun. Olen todella pahoillani, että olen aiheuttanut tällaisen tunteen joillekin lukijoille. Minulla vain on oma tyylini. Olen mielestäni empaattinen ja lukijoitani suuresti arvostava ihminen, mutta esimerkiksi P.S. I Love Fashion -blogin Lindan tyylistä superherttaista jokaisen kommentin huomioivaa bloggaajaa minusta ei tule. Linda on aivan mahtava, mutta ei hänen huomioonottavaisuutensa tee meistä muista suoraan ”kommenttipahiksia”. Me vain olemme eri tyylisiä.

Toivon, että ymmärrätte myös minun näkökantani.

Tulisikohan niistä lukijoista pitkäkin tilasto, jotka ovat lopettaneet Karkkipäivän lukemisen suivaantuneena siihen, että en reagoinut heidän kommenttiinsa…? :/

Kommentit
 1. 1

  Jenni(: sanoo

  Tämä on toinen kerta (?) kun kommentoin sinun blogiasi, vaikka seuraankin tätä koko ajan :D Koko ajan ”kyttään” onko uusia postauksia tullut :D Mutta minusta on hieman ylireagointia lopettaa näinkin mahtavan blogin lukeminen jos bloggaaja ei reagoi kommenttiin. Ei minua ainakaan haittaa jos bloggaaja ei vastaa kommenttiini, mutta se onkin minun mielipide. En halua olla kenellekkään töykeä, mutta olisitte kiitollisia siitä että hän parhaansa mukaan yrittää vastata kaikkiin kommentteihin. Kiitos tästä mahtavasta blogista! :D :-) Toivon että pyörität tätä vielä monta vuotta eteenpäin! :)

 2. 2

  Hantta sanoo

  Jännä, että joku tuollaisesta loukkaantuu, mutta eiköhän tämä nyt tee kaikille asian viimeistään selväksi. Veis varmasti puhtia ihan postausten tekemisestäkin jos olisi ensin sormet rakoilla miettinyt jokaiselle sen oman ”Kiitos :)”-lauseensa, persoonaton copypastettu versio kun tuskin kelpaisi sekään.

  Jatka vaan huoletta samaan malliin, blogisi on yksi lemppareistani! :)

 3. 4

  jumatsuka sanoo

  Eiköhän sitä ihminen huomaa että tässäkin on päälle 100 kommenttia, millä energialla pitäisi niihin jokaiseen laittaa vastaus? Ja vielä sen vastailun lomassa pitäisi kehitellä uutta blogimerkintää, siinähän menee koko päivä pelkän blogin parissa. :DD
  Se on ymmärrettävää jos isomman blogin pitäjä ei ehdi vastata kaikkiin kommentteihin, ja lyhyt ”no voi kiitos” vastakommentti näyttää tyhmältä, varsinkin jos niitä on jokaiselle kommentoijalle.
  Pienemmässä blogissa jossa tulee kommenttia ehkä yksi per päivä, siellä jokaiseen kannattaisi vastata. Isommassa blogissa kuitenkin huomaa että ei bloggaajalla kertakaikkiaan ole aikaa ja energiaa vastata kaikkiin kommentteihin. Jotkut kommentoijat kun kirjoittaa kilometri postauksia (köh köh, niinkuin minä nyt) ja niiden lukeminenkin vie jo valtavan hetken. Pienemmässä blogissa menee huomattavasti vähempi aika viestien selailun ja näin ollen olisi loogista että siellä olisi rutkasti aikaa vastata kommentteihin.

  Joo mutta pointti oli että ei tosiaankaan kannata hermostua jos joku tulee uikuttamaan että kun ei vastaa kommenttiin. Suoraan kysymykseen on kohteliasta vastata, mutta entä sitten ”onpas nätti meikki, haluan pystyä samaan” mitä ihmettä tuohon voi kommentoida? ”kiitos. mukava olla esikuvana” öööhh… Ja ei sitä voi ehtiä kaikkiin suoriin kysymyksiinkään vastata. Kuitenkin huomaa että niin paljo kommentteja jotka pitäs lukea, niin tottakai ne lukee joskus hieman puolivillaisesti että ehtii elää koneen ulkopuolellaki. :D

  • 4.1

   Sanni sanoo

   Isommassa blogissa kuitenkin huomaa että ei bloggaajalla kertakaikkiaan ole aikaa ja energiaa vastata kaikkiin kommentteihin.

   Kerronpahan ihan kuriositeettina, että tänä iltana sain kulumaan runsaat kaksi tuntia ehkä kymmeneen tämän postauksen kommentin vastaukseen. :)

   Ei kaikki varmaankaan todella tule ajatelleeksi, että vastaaminen vie hyvinkin paljon aikaa. Tai sitten toiset ovat nopeampia päästään kuin minä. :P

 4. 5

  Maija sanoo

  Toki kommentteihin on kiva saada vastaus erityisesti silloin, jos on jotain oikeaakin (=sisältöä) sanonut niissä. Tällöinhän niihin usein voivat kommentoida muutkin kuin blogin pitäjä. Siinä taas, että kymmenien ”Kiitos! :)” -kommenttien kirjoittamiseen käytettynä aikana bloggari olisi jo päivittänyt blogiinsa kokonaan uuden tekstin ja kiittänyt siinä lopuksi edelliseen tekstiin tulleista kommenteista, on minusta jotain vähän ristiriitaista.

  Mutta juttu on varmaan paljon kiinni myös kommentoijien omasta näkemyksestä. En itse arvosta lukijana suuremmin niitä kolmesta sanasta ja kahdesta hymiöstä koostuvia kommentteja, mieluummin poistaisin ne kaikki jostain isosta ruksista ja keskittyisin oikeasti asiaa sisältävään keskusteluun. Tosi monet taas huokaisevat syvään tämänkin kommentin nähdessään. Kaikkia varmaan tarvitaan.

 5. 6

  Chili sanoo

  Ensinnäkin kiitos Sanni hyvästä blogista, luen ahkerasti ja olen löytänyt monia hyviä tuotevinkkejä ja saanut meikki-ideoita – ja ennen kaikkea, juttujasi on hauska lukea, tyylisi on mukava!

  Minua harmittaa joskus bloggaajien puolesta tuollaiset ihmeelliset vaatimukset. Ehkä tämä nettimaailma on sitten niin uutta vielä kuitenkin, että etiketti on vähän muotoutumisvaiheessa vielä, mutta onhan se selvää ettei jokaiseen kommenttiin ole mitään erityistä sanottavaa, ja kuten sanoit, tyylinsä kullakin.

  Eniten harmittaa sellainen, että ihmiset oikein vasiten kirjoittavat ilkeitä kommentteja blogiin jostain ihan epäolennaisesta – tarkoitan siis sellaista, kun joskus Sanni mainitsit täällä että kynsilakkapostauksiin on tullut kommentteja, joissa haukutaan kynsiesi muotoa. En käsitä ihmisten motiiveja sellaiseen! Kun blogi kuitenkin käsittelee kevyttä aihetta, niin eikö voi jättää sanomatta, jos on pelkästään ilkeää sanottavaa?

  • 6.1

   Sanni sanoo

   hkä tämä nettimaailma on sitten niin uutta vielä kuitenkin, että etiketti on vähän muotoutumisvaiheessa vielä

   Aivan. Ja itse pidän kyllä kiinni siitä tyylistä, mikä itselle tuntuu luontevalta. :) Jos alkaisin vastailemaan joka ikiseen kommenttiin, kokisin sen omalta taholtani jonkinlaisena mielistelynä lukijoita kohtaan. Toivoisin, että lukijat tykkäisivät lukea blogeja itse tekstien vuoksi, ei siksi että bloggaaja kiittelee jokaista kommentoijaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.