Koekeittiö: joululaatikot

Blogeissa on viime viikkoina vilissyt vaihtoehtoisia reseptejä joulun perinneruoille, etenkin vegaanisina versioina.

Päätinpä sitten minäkin kokeilla omia versioita. :) Joululaatikoista lanttu ja porkkana (ilman riisiä) ovat tietenkin jo valmiiksi suhteellisen hyvin omaan ruokavaliooni sopivia, ja perheeni laatikkovastaava eli toinen sisareni on jo vuosia valmistanut ne sekä minun että nuorimman sisareni ruokavalioita kunnioittaen; vegaanisina ja vähähiilihydraattisina. Meillä laatikot ovat olleet eläinkermattomia ja kananmunattomia niin kauan kuin muistan (olen niin tottunut soijakerman makuun etten huomaa mitään eroa), ja viimeiset neljä vuotta myös korppujauhottomia ja siirapittomia. Perunalaatikon sijaan meillä on syöty bataattilaatikkoa jo pitkään.

Sannin_laatikot_IMG_0029

Mitä erilaista halusin nyt sitten itse kokeilla? Noh, kookoskermaa meillä ei ole koskaan laatikoissa käytetty, ja inspiroiduin Ainon blogissa bongaamistani kookoskermaversioista. Kookos ja lanttu…? Miksipä ei :)

Lisäksi inspiroiduin tänä syksynä löytämästäni minulle uudesta vihanneksesta, juuriselleristä. Monelle kenties hyvinkin tuttu juures, minun lautasellani jostain syystä kutakuinkin tuntematon. En ole koskaan ostanut juuriselleriä ja joskus jopa miettinyt, ovatko varsi- ja juuriselleri saman kasvin eri osia. (En itse asiassa vieläkään tiedä. Googlasin. Ovat eri kasveja.)

Marraskuussa söin yhden varmaan parhaista ja yllättävistä kasvisruoka-annoksista joita olen ravintoloissa koskaan maistanut. Maarianhaminan Indigossa oli tarjolla juurisellerin ympärille rakennettu vegepääruoka, jossa oli voissa paistettua juuriselleriä kera edamame-papujen, joidenkin eksoottisen nimisten linssien ja omenapyreen. Kuulosti tosi arkiselta ja sanalla sanoen tylsältä, mutta tarjoilija kehui annosta erinomaiseksi ja niinpä päätin ainaisen kalan sijaan valita kasvisruoan. (Suomessa ravintoloiden kasvisruoka-annokset ovat valitettavan usein mielikuvituksettomia risottoja ja pastaa…)

Juuriselleri

Kuva: K-ruokakauppa.fi

Hyvä että kuuntelin tarjoilijaa, annos oli ihan törkeän hyvän makuinen! Rapeaksi paistetut juurisellerit, makeanhapan omena ja purutuntumaa antavat pavut ja linssit tarjosivat tosi mielenkiintoisen maku- ja tekstuuriyhdistelmän. Lisäksi annos oli paljon isompi kuin kaverini tilaama hampurilainen :D Kerrankin näin  päin! ^_^

No anyway, tässä oli pitkä alustus sille, miksi innostuin käyttämään juuriselleriä laatikossa. :)

Juurisellerissä on miellyttävän makeahko maku, vähän palsternakan tapainen, ja siinä on nauriin ja lantun ohella juureksista alhaisin hiilihydraattipitoisuus (4,6%). Päätin kokeilla yhdistää juurisellerin bataattiin laskeakseni bataattilaatikon sokeripitoisuutta, ja koska muutenkin olin vain utelias juurisellerin toimivuuden suhteen jouluisessa ruoassa.

Vhh_laatikkoaineksia

Tässä ainekset, jotka erottavat vhh-laatikon tavallisesta laatikosta. Korppujauhojen sijaan mantelijauhoa ”taikinaan” ja Pofiber-jauhoa laatikon pinnalle. Normaalisti käytämme siirapin tilalla ihan pienen lorauksen agave-siirappia, mutta nyt keksin kokeilla Rovaniemeltä ostamaani sokeroimatonta siirappia.

Tajusin itse asiassa vasta myöhemmin, että pullossahan lukee Caramel… Ehm… toimii ehkä pannareiden kanssa, joka oli alkuperäinen käyttökohteeni siirapille, mutta mitenkähän on laatikkoruoassa…? Päätin kuitenkin kokeilla, sitähän varten koekeittiöt ovat! :)

Lanttulaatikko:

(pieni annos kahteen puolen litran vuokaan)

500 g lanttua

1 dl kookoskermaa

1 kananmuna

1/4 dl sokeritonta siirappia

1/2 dl mantelijauhoa

1/2 tl suolaa

1/2 tl inkivääriä

1/4 tl maustepippuria

1/4 tl muskottipähkinää

pinnalle ropsaukset pofiberiä

Sannin_lanttulaatikko_IMG_9965

Lanttulaatikosta tuli oikein hyvää, eikä kookoksen maku tullut liian voimakkaasti esiin vaan komppasi pehmeää lanttua oikein kivasti.

Tässä laatikossa en maistanut siirapin makua lainkaan, liekö jäänyt kookoksen alle. Mutta sanotaan näin, että kyllä soija- tai normikermaversio on makuuni silti parempi, koska siinä mikään ei muokkaa lantun makua vaan lanttu maistuu omana itsenään. Lanttulaatikko on lempparini jouluruoista <3 Tietysti kalan ja rosollin kanssa.

Kookoslanttulaatikkoni makuelämystä saattoi verottaa sekin, että muun jouluisen ruoan puutteessa nautin laatikkoa soijapyöryköiden lisukkeena (kun kotona ei sattunut olemaan kalaa). Ei todellakaan toimiva makuyhdistelmä :D

Bataatti_juuriselleri_IMG_0015

Juuriselleri-bataattilaatikko

300 g juuriselleriä

200 g bataattia

1/2 dl kermaa

1 kananmuna

1/4 dl sokeritonta siirappia

1/2 dl mantelijauhoa

1/2 tl suolaa

1/2 tl kanelia

1/2 tl valkopippuria

1/4 tl inkivääriä

pinnalle pofiberiä

Sannin_bataattisellerilaatikko_IMG_0023

Päällimmäinen kommentti: kyllä, selleri toimi bataatin kanssa oikein hyvin, laatikko oli tosi hyvän makuista. Mutta, tässä laatikossa siirapin karamellimainen makuhäivähdys tuntui vähän liian makealta – tai väärällä lailla makealta. Eihän karamellimaisuus kuulu tämän tyyppiseen ruokaan :p Normisiirapin maku on syvempi ja mausteisempi, kuten myös agavesiirapin. No, tulipahan kokeiltua! :D

Tulos: taidan valmistaa selleri-bataattilaatikkoa toisen satsin jouluna, mutta agavesiirapilla. Ja tietysti siskon vuoksi kananmunattomana ja soijakermalla. Kananmuna ei lopulta tuo laatikkoon kuin vähän kiinteämmän rakenteen, makuun se ei vaikuta.

Sannin_laatikot_IMG_0040

Selleri-bataattilaatikon seuraksi paistoin silakoita ja rosollin kaipuussa (mutta ainesten puutteessa) toin annokseen vähäsen kitkeryyttä punasipulin muodossa taittamaan laatikon überpehmeyttä ja makeutta. Raa’asta sipulista saa muuten syöntiystävällisempää liottamalla sipuliviipaleita n. 10 minuuttia kylmässä vedessä. Vesi huuhtelee leikatun sipulin pinnalta rikkiä, jolloin sipulin maku ei ole niin ärtsy.

Mitkä on teidän lempparijouluruokia? Mitä laatikoita teillä syödään?

Myös punajuuribataattilaatikko on nam! :) Porkkana on aina ollut mun vähiten suosikki, mutta aloin tykkäämään siitä nyt riisittömänä versiona.

Kommentit
  1. 1

    Arlene sanoo

    Kala. Eteenkin lohi. Graavilohi, lohen mäti, uunilohi. Sitten graavisiika ja kinkku. Siinä kaikki mitä syön joulupöydästä, mutta sitä kalaa tulee mutustettua ja paljon. Viime jouluna taisin syödä koko fileen graavilohta yksinäni :D Nam.
    Laatikoista en välitä yhtään.

    • 1.1

      Sanni sanoo

      Koko fileen graavilohta…! Huh ^_^ Mulla on vähän varautunut asenne graavattuun kalaan, joskus se on ihan hyvää mutta useimmiten liian ”kalaisaa”… Liian raa’an makuista jotenkin :) Kylmäsavukin voi joskus olla liian raa’an oloista koostumukseltaan. Tampereen kauppahallin Nygrenin kylmäsavu on ainoa johon luotan 100-prosenttisesti :) Ihan parasta kylmäsavua.

  2. 2

    sanoo

    Söin ekaa kertaa joku aika sitten punakaalilaatikkoa, kaupan versiona siis. Että oli hyvää! Tuota voisi olla helppo tehdä myös vhh-versiona? :)

    Omat suosikit ovat juurikin nuo laatikot, lämminsavulohi ja mummon tekemät karjalanpiirakat munavoilla, slurps! :P

    • 2.1

      Sanni sanoo

      Punakaalilaatikko..! Mitä siinä oli? Eikös kaalilaatikoissa yleensä ole lihaa..? Soijarouheeseen voi tietty tehdä kasvisversion, mutta mä en ole jotenkin koskaan mieltänyt kaalilaatikkoa jouluruoaksi. Mutta hyvää se on (soijaversiona siis) :)

      • 2.1.1

        sanoo

        Ei siinä ollut lihaa, vaan on tehty juuri samalla idealla kuin vaikka lanttulaatikko. Eli pelkkää punakaalia laatikoksi haudutettuna. Laatikko oli maultaan ihanan makeaa ja kivaa vaihtelua noihin perinteisiin laatikoihin. Mutta kaupasta tosiaan ostin, joten en osaa sen enempää sisällöstä sanoa..

  3. 3

    Mari sanoo

    Osaatkohan Sanni sanoa, voiko tavallisen siirapin korvata agavesiirapilla esim. piparitaikinaan 1:1 määrällä? Vai onko agave-siirappi paljon makeampaa ja siten sitä kannattaa laittaa vähemmän?

    • 3.1

      Mari sanoo

      Ja mun lempparijouluruuat on myös laatikot ja kalat. Lanttulaatikko paras, imelletty peruna tulee kakkosena. Bataattilaatikko myös hyvää. Porkkanalaatikko ei kuulu mun lemppareihin, mutta syön sitäkin. :)

    • 3.2

      Sanni sanoo

      Mä olen elämäni aikana käyttänyt niin vähän siirappia, että on tosi vaikea verrata agaven makeutta tavalliseen siirappiin. Mutta olen ollut siinä käsityksessä, ettei se ainakaan ole makeampaa. Agave-siirapin etu tavalliseen verrattuna on matala glykeeminen indeksi, eli se nostaa verensokeria paljon hitaammin kuin sokeri ja siirappi.

      Googlasin, ja ainakin Kookosravinnon sivuilla lukee, että agave olisi tavallista siirappia hieman makeampaa:
      http://www.kookosravinto.fi/tuotevalikoima/agavesiirappi/88

  4. 4

    Milla sanoo

    Lemppari jouluruokia on kaikki kalat! Mutta etenkin kylmäsavulohi :) Kotipaikallani laatikoihin ovat aina lukeutuneet porkkana-, lanttu- ja maksalaatikko, anoppilassa lisäksi myös bataatti ja imelletty peruna. Valikoimaa siis riittää!

  5. 5

    Aldefiina sanoo

    Juuri katsellut netistä Joululaatikoiden ohjeita ja mietin, että onkohan Sannilla joku korvaava vhh resepti perunalaatikkoon? :)
    Kaikki Joululaatikot kun ovat enemmän tai vähemmän makeita,mutta kyllä se lanttulaatikko on hyvä.
    Itse luotan myös vain ja ainoastaan, Nygrenin kylmäsavuloheen,nam!
    Ai ai ja ne Juustosopin juustot,nam!
    MAKU-lehdestä 6/2010 löysin mielenkiintoisen reseptin; ’Kasvissyöjän mätileivät’ jossa mäti korvataan Cavi-art-merilevävalmisteella. Lehdessä mainitaan, että merilevävalmisteesta valmistettu mätismetanamousse on erehdyttävästi aidon lohenmädistä valmistetun moussen makuista.
    Ja kuvassa on ihan mädin näköistä :)

    • 5.1

      Sanni sanoo

      onkohan Sannilla joku korvaava vhh resepti perunalaatikkoon? :)

      Juuei, perunasta ei saa vhh-versiota millään :D Mutta onneksi bataattilaatikko on vieläkin paremman makuista ^_^ JA GI-arvoltaan paljon perunalaatikkoa matalampi.

      Hei, kiitos tuosta Cavi-art-merilevävinkistä :) Mistähän sitä löytäisi..? Piti tietysti googlata, ja totta, sehän näyttää ihan aidolta mädiltä:

      http://www.arvokokkonen.fi/tuotteet/madit/3113.php

      Täytyypä katsella kaupoissa jos noita osuisi silmään ja yllättää vegaanisisko :)

  6. 6

    Tanja sanoo

    En oo ennen ollu yhtään laatikkoihminen, mutta ehkä se johtuu juuri noista klassisista laatikoista. Äiti on välillä tehnyt erilaisia (bataatti ja jokin jossa oli vuohenjuustoa) ja ne ovat puolestaan olleet todella maistuvia. Pitäisi ehkä tästä inspiroituneena kokeilla jotain erilaisia laatikoita (etenkin kun poikaystäväkin sanoo tympiintyneensä klassisiin). Itse olen aina ollut kinkku- ja mätinaisia :P.

  7. 7

    Jonttu sanoo

    Ei liity postaukseen, mutta mikä on suurin suosikkisi kautta aikojen Lumenelta?

    Ja muuten, jälkijunassa tuleva kiitos deodorantin käyttöä käsittelevästä postauksesta. Nyt laitan sen jo aina illalla suihkun jälkeen, ja hikoiluongelma on ollut huomattavasti paljon vähäisempi ja vaatteetkin ovat säästyneet pitkälti.

    • 7.1

      Sanni sanoo

      mikä on suurin suosikkisi kautta aikojen Lumenelta?

      Hmm… Tämähän oli vaikea. Jos on ihan pakko valita vain yksi tuote, niin kyllä mä sanon vedenkestävä Intense Liner, tykkään niistä ihan älyttömästi ja ne on niitä harvoja dippi-eyelinereita jotka eivät tee ylimärkää, sotkevaa jälkeä ja saan rajauksesta useimmiten yhtä siistin kuin geelieyelinerilla.

      Kiva kuulla että deodoranttipostaus johti positiivisempaan tilanteeseen :)

        • 7.1.1.1

          Sanni sanoo

          Muutkin olisivat meikkejä: Intense Linerin lisäksi eeppinen kulmakynäsävy nro 2 sekä CC-meikkivoide :)

      • 7.1.2

        Tanja sanoo

        Missä tällainen deodorantti postaus on? En nopeasti etsimällä löytänyt. Poikaystävälle ajattelin näyttää, sillä hän tökkii dödöä vähän millon sattuu ja kaikki paidat ovat kainaloista dödön vuoksi kovia.

          • 7.1.2.1.1

            Tanja sanoo

            Haha :P Mulle äiti opetti että laitetaan aina suihkun jälkeen puhtaalle iholle. Sen vuoksi jo pidempään paheksunut poikaystävän tapaa laittaa dödöä jo osittain likaantuneelle alueelle sekä lisäillä sitä jos esim ei joka päivä käy suihkussa.

  8. 9

    Tiltu sanoo

    Ah, lanttuloota on parasta! Ja kalat! Mulla on kanssa noihin ”raakoihin” kaloihin pieni asennevamma, jotenkin graavin ja kylmäsavulohen koostumus vähän ällöttää suurempina määrinä. Jouluna kuitenkin on saatava piparjuurituorejuustolla täytettyjä kylmäsavulohirullia. Parasta kylmäsavulohi on kuitenkin pienenä silppuna jossain ihanassa smetanamössössä sipulin kera <3

    Me vietetään joulu nyt miehen kanssa aika lailla kahdestaan. Mies ei ole oikein jouluruokafani, joten hankin valmiina pienen määrän kinkkua ja laatikoita, joita syömme aattona (ja minä todennäköisesti sen jälkeenkin ;)). Välipäivinä on ainakin punajuuri-auralaatikkoa sekä kalkkunaa, vähän jouluista muttei täysin.

    Herkutellaan sitten juustoilla ja pähkinöillä sekä suklaalla iltaisin ja katsotaan lempparitv-ohjelmien tuotantokausia DVD:ltä.

    Juuriselleriä me käytetään aina uunijuureksissa. Siitä tulee aivan ihanan pehmeä sosekeittokin. Bongasin joskus viisi vuotta sitten jostain hollantilaisesta kokkausohjelmasta ihanan kuuloisen laatikkoruoan, johon tuli valkohomejuustoa ja juuriselleriä. Yritin kaivaa reseptiä tuloksetta ja kokeilu on jäänyt. Mutta nyt taas rupesin harkitsemaan soveltamista itse.

    • 9.1

      Sanni sanoo

      Parasta kylmäsavulohi on kuitenkin pienenä silppuna jossain ihanassa smetanamössössä sipulin kera <3

      Ommmnommm…!

      Mä en tajua miten tuo juuriselleri on jäänyt mulle ihan pimentoon… Joissain resepteissä siihen on välillä törmännyt, mutta kaupassa ei ole tullut vilkaistuakaan mukulaan päin. Asia korjaantuu nyt! :) Tykkään hurjasti palsternakasta mutta se on korkeahiilihydraattinen, juuriselleristä saan saman tyyppisen makuelämyksen paljon vähemmällä sokerilla :) Peukku! Täytyy ehdottomasti kokeilla osana sosekeittojakin.

  9. 10

    Heli sanoo

    Rakastan jouluruokaa! Laatikot ovat lemppareita (ja joo, riisillisen porkkanalaatikon saisi kieltää laissa, hyi! Meillä aina on riisitöntä/ryynitöntä), mutta ultimatelemppari on kyllä äidin tekemä ultrapehmoinen piimäjuusto. Äidin tekemä on paras piimäjuusto, jota olen maistanut, muut ovat olleet kuivia ja kovia. Kohta saa tätäkin herkkua taas maistaa..

    • 10.1

      Sanni sanoo

      Joo, piimäjuusto!! <3 <3 Itse pääsen herkuttelemaan sillä aina anoppilassa, ja on tullut tehtyä muutaman kerran itsekin.

        • 10.1.1.1

          Sanni sanoo

          Anoppini ohje on niin pitkä kirjoitettavaksi (ei ainesosat mutta valmistusvaiheet), että linkitän samantyyppiseen reseptiin netissä:

          http://www.maku.fi/reseptit/hamalainen-piimajuusto

          Ainesosat ovat samat kuin anoppini juustossa mutta kullakin tekijällä on oma tekniikkansa valmistuksen suhteen; miten kaataa piimämunaseos maitoon ja millä tavoin sekoitella :)

          Juusto on hyvää ”raakanakin”, mutta mun makuun parhaimmillaan paistettuna.

  10. 11

    Dzinni sanoo

    Ennenvanhaanhan ei mitään siirappeja tai munia käytetty, vaan loodat haudutettiin makeiksi. Parempi niin.

    Mitä tulee agavesiirappiin, se ei ole maailman terveellisintä tavaraa, vaikka ei nostakaan radikaalisti verensokeria. Pointti on fruktoosi, joka rasittaa maksaa.

    • 11.1

      Sanni sanoo

      Ennenvanhaanhan ei mitään siirappeja tai munia käytetty, vaan loodat haudutettiin makeiksi. Parempi niin.

      Sitä minäkin että mihin sitä siirappia lopulta edes tarvitsee… Mun sisko laittaa kahden litran laatikkoon noin ruokalusikallisen agavesiirappia ja veikkaan, ettei kukaan juuri eroa huomaisi jos sekin jätettäisiin pois. Kun kyllähän ne juurekset tosiaan hautumalla makeutuu. Bataattikin on jo itsessään niin makea että mihin siinä lisämakeutuksia tarvitsee….

  11. 12

    sanoo

    Itse graavattua lohta, mätiä smetanalla ja silliä smetanalla. Voisin elää niillä koko joulun. Vähän perunaa ja ruisleipää kylkeen. Ehkä lämminsavusiikaa. :)

    Kylmäsavukalat on liian kalaisia ja laatikoista en ole koskaan tykännyt (koostumusongelma). Kinkkua yleensä maistan, mutta ei se ole lemppariani.

    • 12.1

      Sanni sanoo

      Eikö graavattu kala ole ”kalaisaa” :D Tai ehkä mä olen vain aina saanut jotenkin huonosti graavattua kalaa… Paitsi Silverskärin joulupöydässä, siellä oli moitteettomat graavit <3 Mutta anyways, mulle graavilohi on aina ollut lähes sushinomaista kalaa, niin lähellä raakaa kuin mahdollista.

  12. 13

    Iitanen sanoo

    Itse graavattu lohi on mullakin ollut ykkössuosikki jouluruoissa. Me vietetään joulua miehen perheen seurassa ja ollaan aina jaettu ruokavastuut niin, että kukin tekee sitä, missä on paras. Omalla vastuullani on juurikin lohi ja bataattilaatikko, joka uppoaa jopa perheen laatikkonirsoille miehille. Pari vuotta sitten panostin kunnolla ja tein kokonaisen kalkkunan, mutta urakka oli sellainen, että ihan heti en sitä uudelleen tee! Ainakaan nyt, kun pöydässä on niin pieni sakki syömässä. Täytetty kana voisi olla tänä vuonna ihan kiva vaihtoehto :D

  13. 14

    Chaos sanoo

    Porkkana- ja lanttulaatikkoa!!! Lemppareita, ollut ihan kakarasta asti :) + kylmäsavulohi, sitä ei saa unohtaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.