Kevätprojekti: rusketusta purkista

Coppertone_tan

Minä kuulun niihin, jotka vähän vieroksuvat itseruskettajia. (Edellisen postauksen kommenttien valossa monikaan lukija ei varmaan kykene keskittymään tähän tekstiin. Postaus on niin pitkä. Pahoitteluni.)

Menneisyyteni itseruskettajien kanssa sijoittuu niinkin kauas kuin 90-luvun alkuun, jolloin käytin 7- ja 8-luokilla Yves Rocherin Cap Soleil -itseruskettavaa taistelussa kalpeutta vastaan. Vartalolle en tuotetta koskaan käyttänyt, vaan pyrkimyksenä oli ainoastaan saada terveen väriset kasvot. Siihen aikaan itseruskettajat olivat vielä todella epätrendikkäitä, eikä niitä juuri kukaan tuntenut tai käyttänyt. Itse muistan Cap Soleil -purkeista paksun, täyteläisen koostumuksen ja voimakkaan tuoksun. Ja oranssit rajat silmien, kulmakarvojen ja huulten ympärillä. ^_^ Yhhyh.

En ole sen koommin itseruskettaviin kajonnut, ja oli aika hassu sattuma, että kun nyt 17 vuotta myöhemmin saan blogin kautta kokeiltavaksi itseruskettavia, ovat ne nimenomaan Yves Rocherin. :)

Mutta ennenkuin lähden kertomaan arvioitani Rocherin ruskettajista, kurkataan taannoisen blogikyselyni tulokset. Kysymyshän kuului: Käytätkö itseruskettavia? Ja tulokset jakautuivat näin:

En käytä 40%  (683 kpl)

Joskus olen kokeillut 25%  (429 kpl)

Silloin tällöin 19%  (325 kpl)

Kyllä, kausiluonteisesti 12%  (202 kpl)

Ympäri vuoden 4%  (51 kpl)

Aika moni siis näyttäisi käyttävän itseruskettajia, oli se sitten säännöllistä tai vähemmän säännöllistä. Odotin jostain syystä vielä suurempaa ”en käytä” -prosenttia. Päivettynyttä ihoa toisaalta ihannoidaan, ja kun UV-säteilyn riskit ja voimakkuus kasvavat vuosi vuodelta, ei toisaalta ole ihmekään että yhä useampi hankkii värinsä purkista. Kuten monet blogin lukijat tietävät, itsekin ihannoin päivettynyttä ihoa, mutta en ole liiemmin ihastunut ajatukseen keinotekoisesta väristä. Toisaalta myös rusketun niin nopeasti, että heti kesän tullen aurinko hoitaa itse homman.

Coppertone_tan2

No, nytpä sain tilaisuuden kokeilla, voisivatko itseruskettajat kuitenkin voittaa minut puolelleen. Sain Yves Rocherilta aimo satsin testattavaa, ja olin ihan ällikällä lyöty miten monta erilaista itseruskettajaa yhden merkin valikoimaan voikin kuulua. Kyllä on valikoima Cap Soleilin ajoista ”vähän” kasvanut! ^_^

Rocherilla on tarjota purkkirusketuksen nälkäisille peräti näin monta tuotetta:

 • Asteittain ruskettava ja kosteuttava vartaloemulsio
 • Asteittain ruskettava kosteusvoide kasvoille
 • Kosteuttava itseruskettaja kasvoille ja vartalolle
 • Itseruskettava hohtogeeli kasvoille ja vartalolle
 • Itseruskettava hohtovoide säärille
 • Itseruskettava suihke vartalolle
 • 3 in 1 kosteuttava, päivettävä ja kiinteyttävä vartaloemulsio
 • Itseruskettava lifting-voide kasvoille

Etenkin viimeinen aiheutti lievän ”whoooot?”-reaktion. :) Onko liftaaville itseruskettajille todella tilausta? Ilmeisesti.

Mikäli joku muuten ei tiedä, mistä itseruskettavissa tuotteissa on ylipäänsä kysymys, suosittelen lukemaan tämän (Itseruskettavien ABC) kirjoittamani artikkelin. Siellä selviää mm., millä lailla keinotekoinen rusketus oikein syntyy iholle.

* * *

Aloitin tuotteiden testaamisen asteittain ruskettavista. Näissä tuotteissahan on pienempi pitoisuus DHA:ta (päivettyneen sävyn tuova ainesosa) kuin varsinaisissa itseruskettajissa, ja ne ovat kosteuttavampia.Niitä voi käyttää kuin tavallista kosteusvoidetta, ja ne tuovat päivä päivältä lisää sävyä iholle.

YR_SummerGlow

Summer Glow Body -voide on nopeasti imeytyvää ja kevyeltä tuntuvaa. (Se tuntuu iholla tosi erilaiselta kun on tottunut viimeiset kaksi vuotta käyttämään luonnonkosmetiikan vartalovoiteita). Huomaan miedon sävyn ihollani jo samana iltana, ja kun käytän voidetta neljänä päivänä peräkkäin on ihollani jo selvä päivetys. Rajoja ei näy, ja sävy näyttää luonnolliselta ja kivalta. DHA:n epämiellyttävänä pidetty, makeahko tuoksu on aistittavissa tuotteessa hyvin mietona.

Summer Glow Face -voiteessa on siinäkin kevyt, miellyttävä koostumus, mutta hätkähdän kun huomaan voiteessa pienenpieniä shimmer-hiukkasia. Niitä on hyvin vähän, mutta ne ovat siellä ja näkyvät kasvoilla (joskin lähes huomaamatomana) kimalluksena. En pidä kimalteesta kasvovoiteessani, joten Summer Glow Face saa tästä pienen miinuksen. Kimalle tuntuu myös todella tarpeettomalta, kun miettii, että itseruskettavia tuotteita käytetään lähes aina iltaisin nukkumaan mennessä.

Voiteen tuoma sävy kasvoilla on kuitenkin hymyn arvoinen. Tykkään tästä tuotteesta! Saan yhdellä käyttökerralla luonnollisen näköisen henkäyksen päivetystä, kuin olisin istunut edellispäivänä tunnin auringossa. Rajoista ei ole mitään pelkoa. En edes varo kulmakarvoja, mutta niidenkään kohdalle ei tule mitään läikikästä kerääntymää. En ole käyttänyt tätä peräkkäisinä päivinä, sillä arkailen edelleen liian näkyvää tulosta, ja minulle riittää käsittely tällä joka kolmas päivä. Olen nyt käytellyt voidetta runsaan kuukauden, ja kasvoni ovat selvästi päivettyneemmät kuin normaalisti tähän vuodenaikaan. Olen jo saanut siirtyä kesäisempiin meikkipohjasävyihinkin!

YR_SelfTan

Käytettyäni Summer Glow Bodyn loppuun (yksi purkki ei loppujen lopuksi riitä säännöllisessä käytössä kovin pitkäksi aikaa, minulla purkki riitti runsaaseen kymmeneen kokovartalokäsittelyyn) siirryin varsinaiseen Self-Tanneriin. Tai siirryin ja siirryin, nyt täytyy tunnustaa että tämän kokeilu jäi yhteen kertaan. Tein sen virheen, että levitin voidetta aamulla. Voidetta laittaessa DHA:n tuoksu iski välittömästi, ja sehän ei ihan nopsaan iholta katoakaan. Tiedän varsin hyvin, että juuri tämän vuoksi itseruskettajat kannattaa laittaa illalla, ja pestä voide + haju aamusuihkussa pois, ja silti tein näin. Voiteen tuoksu leijui sieraimissani koko työpäivän, ja lopulta aloin melkein voida pahoin ja sain päänsäryn.

Sain DHA:n hajusta tarpeekseni moneksi viikoksi, enkä jotenkin vain enää pystynyt kokeilemaan voidetta uudelleen. Kertakäytöllä syntynyt rusketus oli näkyvä ja selvä, enkä välttynyt läikiltäkään. Unohdin nimittäin levittää alle tavallisen kosteusvoiteen. Tasaisimman tuloksen takaamiseksi iho kannattaa aina kosteuttaa vartaloemulsiolla ennen käsittelyä itseruskettajalla. D’ough! Jos läikkiä ei ota huomioon, päivetyksen sävy oli kuitenkin kauniin ruskea eikä yhtään oranssi.

Monen viikon jälkeen uskalsin sitten vihdoin kokeilla Self-Tanner Express Mist’iä, eli itseruskettavaa suihketta. Yllätyin positiivisesti. Suihke ei tuoksu läheskään niin voimakkaasti DHA:lle kuin voide, ja se levittyy todella näppärästi. Tulos ei ole yhtä ruskea kuin voiteella (tai ehkä olisin voinut suihkia ainetta enemmän?), mutta täysin tasainen. Nyt kun aletaan jo virallisesti lähestyä hamesäitä, olen käytellyt suihketta säännöllisesti n. viiden päivän välein. Tuotetta suositellaan käytettäväksi joka päivä (korkeintaan neljänä peräkkäisenä päivänä) kunnes saavuttaa halutun tuloksen, mutta minä käytän harvemmin sillä en halua selkeän näkyvää rusketusta. Tai siis haluanhan minä, mutta edelleen mieluummin auringosta. :)

YR_ShimmerSelfTan

Shimmer-tuotteita tai liftaavaa itseruskettajaa en innostunut kokeilemaan, ja voisinkin antaa ne mielelläni pois jos teitä kiinnostaisi kokeilla. :) Tehdään tällainen pika-arvonta, eli huikkaa kommenttilootassa mistä tuotteesta olet kiinnostunut (pronssin hehkuinen itseruskettava geeli, kullanhohtoinen itseruskettava voide säärille tai lifting-voide) ja arvon putelit tänä iltana klo 21.00. Ilmoitan voittajat tämän postauksen lopussa.

Ainiin, no voittivatko ne ruskettajat minut lopulta puolelleen? Ainakin Summer Glow Face jää säännölliseen käyttöön, ja vartalosuihkettakin saatan hyvinkin käyttää taas ensi keväänä! :) Entäs te? Millaisia purkkirusketustuotteita te käytätte?

ARVONTA SUORITETTU. Lifting-voide päätyi nimimerkille Minelli, geeli ~Annalle ja säärivoide Nanalle. Voittajiin on otettu yhteyttä sähköpostitse.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Säärille tuo kullanhohtoinen ruskettava olisi minulle mieluisa! Olenkin etsiskellyt sopivaa itseruskettavaa, jota käyttäisin mieluiten jaloille – tuota kiinnostaisi kokeilla! Muutenkin sait kiinnostumaan enemmän noista Yves Rocherin tuotteista :)

 2. 2

  Ruby Rose sanoo

  Pronssin hehkuinen itseruskettava geeli vois olla ihan jees, kuitenkin ruskettuneena on hauskaa, muttei viittis aina itseensä auringossa käristää riskien takia : )

 3. 3

  Nebu sanoo

  Koskaa en oo käyttäny itseruskettavaa, joten nyt ois vrmast mulkii aika kokeilla ! (= Mua eniten houkuttais toi pronssin hehkuinen itseruskettava geeli.

 4. 5

  Emilia sanoo

  Minä kokeilisin mielelläni pronssinhehkuista itseruskettavaa geeliä :) Vakkarikäytössä on Garnierin suihke, sillä saa mukavasti väriä, läiskiä ei tule ja hajukaan ei ole ihan kamala. Pullo vaan kuluu aina harmittavan nopeasti loppuun, jos haluaa pientä päivetystä pitää yllä..

 5. 6

  veera sanoo

  Kullanhohtoinen itseruskettava voide kuulostaa hauskalta, olisi mukava päästä kokeilemaan :D eli osallistun aarrvontaan :D

 6. 8

  ella sanoo

  Kokeilen onneani pronssigeelin arvonnassa :)

  Kiinnostaisi kokeilla, miltä näyttäisin purkkirusketuksessa ja loput voisin lahjoittaa eteenpäin äidilleni, jos lopputulos ei olisi toistamisen arvoinen. Äitini ja veljeni kun ruskettuvat luonnostaankin ihanteellisen pronssisiksi ja onnistuneen ”salonkirusketuksen” värisiksi, mutta minulle on siunaantunut hupsusti oliivin ja beigen sävyihin ruskettuva iho.

 7. 9

  satu sanoo

  Mullakin on epäluuloja itseruskettavia kohtaan.. ja kyllä, saman purkin kimpussa olin nuorena :). Kullansävyä säärille antava voide kuulostaa kiinnostavalta, sillä inhoan sukkia ja haluan päästä niistä mahdollisimman pian eroon.. mutta huonosti ruskettuvana vaaleaihoisena ainakin hameen käyttäminen on alkukesästä tai keväällä vähän niin ja näin..

 8. 10

  Milsby sanoo

  Pronssin hehkuinen itseruskettava geeli! Olisi kiva päästä voidemaisen itseruskettavan jälkeen kokeilemaan geelimäistä.

 9. 11

  Innkkuw sanoo

  tuo kullanhohtoinen itseruskettava voide säärille voisi olla oikein mukava näin tulevia lämpöjä ajatellen ;) itse kun olen varsinainen kalkkiaivan kapteeni (etenkin jaloista) aina keväisin talven jälkeen :D

 10. 13

  Lillinen sanoo

  Tuo pronssin hehkuinen itseruskettava geeli kuulostaa mielenkiintoiselta! Itse en ole ikinä kokeillut itseruskettavia, ties, vaikka rakastuisin. Shimmereistä pidän. Ihana blogi, se onkin minulle tuttu jo bloggerin ajoilta (harmi, että olen näin laiska kommentoimaan), hyvää kevättä ja tulevaa kesää sinulle!

 11. 15

  Karoliina sanoo

  Itse huikkailen sen pronssinhehkuisen itseruskettavan geelin perään :)

 12. 16

  Jenna sanoo

  Pronssinhehkuinen itseruskettava geeli :)
  Ensimmäinen hyppäys itseruskettaviin :D

 13. 18

  Aliisa sanoo

  Kullanhohtoinen itseruskettava voide säärille. Niin paljon kun rakastankin auringon ottamista, niin siitä ei valitettavasti ole kohdallani mitään hyötyä. Minulle ei tapahdu auringossa mitään: en rusketu enkä pala. Joten tänä vuona totesin, että täytyy varmaan siirtyä itseruskettavien ihmeelliseen maailmaan. :D

 14. 20

  Shekerim sanoo

  Pronssinhehkuinen itseruskettava geeli kuulostaa ihanalta! Tällä hetkellä käytän kehuttua Kicksin itseruskettavaa. Tulee hyvä sävy mutta ei haise perinteiselle ”rusketusaineelle”.

 15. 21

  Annis sanoo

  pronssinhehkuinen itseruskettava geeli olisi hyyyyvin tarpeellinen! Itselläni kun varastoista löytyy vain päivettäviä kosteusvoiteita ja yksi super oranssi mömmö.

 16. 23

  sanoo

  Voi, mun kalpakat säret kaipaisivat ehdottomasti kullanhohtoista itseruskettavaa. Rakastan auringonottoa, mutta mä olen yleensä punainen kuin rapu. Jalkoihin tartuu viimeisimpänä ja myöskin vähäisimpänä. Tämä voisi olla pelastus eripariväri kroppaan :)

  p.s. Blogisi on mahtava! Olen seurannut jo vuoden verran, mutta nyt vasta ensimmäistä kertaa kommentoin.. :D

 17. 24

  Vivve sanoo

  Iih, kyllä kaikki tähän kalmankalpeaan kevätihoon passais, mut ensteks’ eniten tuo pronssivoide blig blig blig! Kiitos taas arvonnasta Sanni :) !

 18. 25

  sanoo

  Omasta mielestäni päivettynyt iho on huomattavasti kalpeaa kauniimpi. Rusketun aika helposti, ja mielelläni makaisin kaikki päivät auringossa tai solariumissa. Mutta kun en uskalla! Jo parikymppisenä mulla on hirveä ikäkriisi ja tuskailen auringon vanhentavaa vaikutusta, huoh :D

  Itseruskettavia oon käyttänyt aika paljon, viimeisimmän vuoden suosikkini on ollut Kicksin oma A-brandin itseruskettava, joka tuo iholle kauniinsävyisen rusketuksen ja hieman hohdetta. Nyt tuote on kuitenkin alkanut kulumaan iholta rumasti ’lohkeillen’, kun ennen se vain häipyi pikku hiljaa. Liekö tuotteen INCI muuttunut, tai sitten oma ihoni on vain kyllästynyt..

  Seuraavaksi ajattelin kokeilla ylistetyn Xen-Tanin itseruskettavaa suihketta tai moussea, sillä kärsimättömänä vihaan itseruskettavan kuivumisen odottelua.

 19. 26

  paradiseada sanoo

  Tässä selailin sun tekstejä pikaisesti itseruskettavista ja en nyt äkkiseltään löytänyt mitään suihkurusketuksesta. Kuuluuko sun luokkaan tai mihinkään, mitä oisit kiinnostunut blogissa kirjoittamaan, tai edes hieman avaamaan tässä mulle? Oisin itse kiinnostunut kuulemaan siitä enemmänkin, koska nuo itseruskettavat koen hieman levitykseltään vaivalloiseksi ja haluaisin kaltaisesi kosmetiikkafriikin (jos niin voi sanoa? ^^) arvion ja muun sellaisen käytännöllisyyden tiedon vuoksi. Osaatko sanoa mitä siinä suihkutetaan sen ruiskun läpi? Ihan normaalia itseruskettavaa, mitä on löysytetty (onko tuo ees sana? :D) ja onko se sisällöltään verrattavissa muuten normi itseruskettavaan?

  • 26.1

   Sanni sanoo

   Kuuluuko sun luokkaan tai mihinkään, mitä oisit kiinnostunut blogissa kirjoittamaan, tai edes hieman avaamaan tässä mulle?

   Ei valitettavasti, minulle on useasti tarjottu mahdollisuutta suihkurusketukseen mutta en kerta kaikkiaan saa itseäni innostumaan :D En edes blogin vuoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.