Käytännön vinkkejä ja ruoka-ainelista induktiojaksolle

Huomenna starttaavat Karkkipäivän induktioviikot, ja kaikki halukkaat ovat kanssani tervetulleita sanomaan heipat juhlakauden pöhötykselle.

   vhh_masu

Tarkoituksena on nipistää päivittäinen hiilihydraattien saanti maksimissaan 20 grammaan, jolloin elimistölle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin alkaa glukoosin puutteessa käyttää polttoaineena kehon omia rasvavarastoja, joista maksa muodostaa glukoosia ja ketoaineita. (Rasva, hiilihydraatit, proteiini, alkoholi ja ketoaineet ovat elimistön viisi energianlähdettä.) Toisin kuin monet luulevat, elimistö ei siis koskaan jää vaille glukoosia vaikka ei sitä suoraan ravinnosta saisikaan.

Mitä ET saa syödä tai juoda induktion aikana?

Itsestään selvästi pois jäävät:

Kaikki viljatuotteet

Sokeria sisältävät tuotteet

Peruna

Pasta

Riisi

Maito (yhdessä lasillisessa maitoa on 10 g hiilihydraatteja)

Mehu (sokeroimaton kuten Fun Light on ok)

Alkoholi (katkaisee välittömästi rasvan polton)

Näiden lisäksi pois jäävät myös:

Hedelmät

Marjat

Kaikki juurekset (kuten porkkana, punajuuri, bataatti jne)

Palkokasvit

Teksturoidut soijatuotteet

Maitotuotteet kuten rahka, raejuusto ja jogurtti

vhh_ateria2

Minulle itselleni helpompaa, kuin ajatella rajoitteita, on ajatella mitä SAA syödä. Induktio-ruoka koostuu yksinkertaistettuna proteiinin lähteistä yhdistettynä kasviksiin, lautasellasi on siis aina näitä. Höystettynä maun mukaan kermaisilla kastikkeilla.

Nyrkkisääntö: lue tuoteselosteet ja syö ruokia, joiden hiilihydraattipitoisuus on korkeintaan 5 g / 100 g.

Ihmisten kropat reagoivat eri hiilihydraattien lähteisiin hieman eri lailla, ja jotkut nyrkkisäännön täyttävätkin ruoka-aineet saattavat hidastaa ketoosia, tai jopa estää sen. Tällaisia potentiaalisia ketoosin jarruttajia ovat alhaisesta hiilihydraattipitoisuudestaan huolimatta mm. pähkinät, siemenet ja tuorejuustot. Niitä voi halutessaan kokeilla syödä induktion aikana mutta mikäli haluaa pelata ns. varman päälle, ne kannattaa jättää pois. Itse olen testannut oman siementen ”sietokykyni” ja pystyn niitä nauttimaan ilman että se vaikuttaa ketoosiin. Induktion aikana syön niitä siemennäkkärin muodossa.

Mitä SAAT syödä induktion aikana?

Lihaa

Kalaa

Kanaa

Meren eläviä kuten katkarapuja ja simpukoita (simpukoissa tosin on jonkun verran hiilihydraatteja eli tarkista annoskoko)

Kananmunia

Kaikkia kasviksia joiden hh-pitoisuus on alle 5 g / 100 g

Sieniä

Tofua

Juustoa (poislukien tuorejuustot)

Pieniä määriä hapanmaitotuotteita kuten kermaa, smetanaa, kermaviiliä ja creme fraichea

.

Kastikkeiden pohjaksi suosittelen

Kookosmaitoa tai kookoskermaa

Soijakermaa (Alpron soijaruokakermassa on vain 1,6 g hh / 100 g)

vhh_maitojuomat

Kauppojen vähähiilihydraattisimmat maidonkorvikkeet; Alpron Makeuttamaton Manteli (0,1 g hh) ja GoGreenin Makeuttamaton Cashew (0,9 g hh)

Millä korvaan kahvimaidon?

Kermalla, soijamaidolla, laktoosittomalla maitojuomalla tai pähkinämaidoilla. Jos olet tottunut juomaan päivittäin isoja latte-mukillisia joihin tulee yli desilitra maitoa per annos, voi jopa soijamaidosta kertyä liikaa hiilihydraatteja. Oma vakioannokseni aamuisin esimerkiksi on kaksi suurta maitokahvimukillista joissa on yhteensä 3-4 dl Soija Light –maitoa. Tästä tulee jo 4,8 – 6,4 g hiilihydraattia, mikä on suuri osuus päivän hh-kiintiöstä. Mieluummin säästän nuo hiilihydraatit aterioille ja nautin ne kasvisten ja kastikkeen muodossa.

Ratkaisu: totutin itseni juomaan kahvini makeuttamattoman mantelimaidon ja kerman kanssa. Yhdessä tällaisessa maitoannoksessa on vain 0,5 g hiilihydraattia (1,5 – 2 dl mantelimaitoa ja 10 g kuohukermaa). Mantelimaito ei ole yhtä makeaa kuin soijamaito, ja tottumattomalle sen maku kahvin kanssa on aika outo. Koska se on rasvatonta, lisään kermaa, joka parantaa makua. Tuunaan makua myös vaniljauutteella ja erytritolilla. Tämä on vain hc-latteilijoille jotka eivät pysty luopumaan jättimukillisistaan induktion ajaksi..! ;)

vhh_ateria

 

Induktioajan ruokasuunnitelmien pohjana voi käyttää tällaista suuntaa-antavaa listaa:

PROTEIINI

Liha

Kala (pakasteena, säilykkeenä tai tuoreena)

Kana

Katkaravut tai ravunpyrstöt

Simpukat (mieltymyksen mukaan)

Tofu (Alpron maustamattomassa on alhaisin hh-pitoisuus, 1g / 100 g)

Juusto

Kananmuna

Vegeproteiinituotteista Anamman tuotteissa on vähiten hiilihydraattia. (Jalostetut tuotteet eivät ihanteellisesti kuulu vhh-ruokavalioon, mutta Anamman tuotteissa on hyvin vähän lisäaineita ja ne sopivat kohtuudella käytettynä induktioonkin hh-pitoisuutensa puolesta)

vhh_salaatti

KASVIKSET

Vähähiilihydraattisimpia ovat (ja näillä pärjäät):

Vihreät salaattivihannekset

Pinaatti

Kurkku

Parsakaali

Kukkakaali

Ruusukaali

Kesäkurpitsa

Vihreä paprika

Tomaatti

Avokado (ainoa sallittu hedelmä!)

Herkkusienet ja kantarellit

vhh_kookosmaito

KASTIKEPOHJAT JA MAUSTEKASTIKKEET

Kookosmaito- ja/tai kerma (Santa Marian kookosmaidossa on alhaisin hh%)

Kuohukerma

Kermaviili, creme fraiche tai smetana

Alpro Soya Ruoka”kerma” 17%

Sambal Oelek –chilikastike (Pirkassa alhaisin hh%)

Pirkan Sitruunapesto (vain 1,9 g hh!)

Rainbow’n Luomu-tomaattimurska (vain 2 g hh – muissa jopa 6 g / 100 g)

Majoneesi (Felix Kruunu-majoneesissa alhaisin hh%, tai valmista itse jolloin lähes hiilariton)

vhh_nakkari

MUUT

Maustamaton soijajogurtti (Rainbow’n soijajogussa hiilaria vain 1,5 g. Edit. Alpron uudessa Zero Sugars -soijajogurtissa on vain 0,5 g hh)

Shirataki-nuudelit (saa eko- ja joistain aasialaisista kaupoista, en ole itse vielä normikaupoissa bongannut)

Super-vhh-siemennäkkäriainekset, mikäli luulet että leivän korvikkeelle on tarvetta ja haluat testata siementen sietokykyäsi ketoosin suhteen

Oliivit (tsekkaa hh-pitoisuudet! Oliivien hh-arvot vaihtelevat paljon, osassa on nolla grammaa ja toisissa jopa 6 g)

Kuorettomat seesaminsiemenet – hyvä lisuke salaattien päälle! Jos yhden siemenlajin päätät induktioosi jättää, valitse tämä. Kuorettomissa seesaminsiemenissä on vain 4 g hh / 100 g ja ne ovat niin kevyitä, ettei ruokalusikallisessakaan juuri ole hiilaria nimeksikään.

.

Teen vielä erikseen aamiaisvinkeille omistetun postauksen koska aamiaiset koetaan vhh:lla yleensä haastavimmiksi.

P.S. Jälkkäritkään eivät ole induktiolla täysin kiellettyjä ;) Palaan niihin tuonnempana.

Ja tiedoksi: induktio-jakson aikana Karkkipäivässä ilmestyy MYÖS muita kuin ruokapostauksia! :)

Kommentit
 1. 2

  pinkpepper sanoo

  Hiih, just hyvä postausidea!! Pitääkö liikuntaa lisätä tämän ”kuurin” ajaksi, jotta rasvaa palaisi?

  • 2.1

   Sanni sanoo

   Ei tarvitse, mutta tokihan liikunta aina tehostaa rasvan palamista. :) Ketoosi kuitenkin polttaa rasvaa vaikka et liikauttaisi evääsikään muualle kuin jääkaapille ;)

 2. 3

  Anni II sanoo

  Tässä oma vinkkini kaikille normikahvinjuojille: Kahvi kookosöljyllä. Kookosöljyähän mainostetaan nyt kaikkialla ja se onkin kyllä loistava tuote. Itse opettelin juomaan kahvini mustana, kun ensimmäisen kerran tein induktion. Sitten kuulin tuosta kookosöljystä ja sekoitin kahviini sitä. Siitä tulikin sitten ihan mun vakiokahvi. Nyt induktion aikana se korvaa täysin aamupalani. Rasva vie nälän.

  • 3.1

   Sanni sanoo

   Mulla tuo kookosöljykikka ei toimi ollenkaan, sillä kahvini täytyy olla kunnolla vaaleaa ja ”maitomaisen makuista”. Mutta ehkä tuo tosiaan toimii ”normikahvin” juojille jotka laittaa maitoa vain tilkan…?

  • 4.1

   Sanni sanoo

   Kaksi viikkoa on minimi. Sen jälkeen voi jokainen päättää haluaako vielä jatkaa. :) Jos ongelma oli lähinnä nestepöhö ja 1-2 herkuttelukiloa, riittää kaksi viikkoa mainiosti.

    • 4.1.1.1

     Sanni sanoo

     Sille ei ole ylärajaa elimistön aina pystyessä valmistamaan glukoosia itse välttämättömiin tarpeisiin, mutta sen jatkaminen ei toisaalta ole mielekästä siinä vaiheessa kun ylipaino on pudotettu. Jokainenhan mieluiten lisää lautaselleen laajemman kirjon ruokia kun ei ole enää mitään syytä pysytellä tiukemmissa rajoissa :)

     Paino putoaa myös vapaammalla hiilihydraattimäärällä (jokaisella hlö’llä on oma hiilihydraattiraja jonka verran voi päivässä syödä hiilareita niin että keho ededlleen käyttää polttoaineenaan ensisijaisesti rasvaa, jolloin paino putoaa), mutta induktiolla elimistö saadaan ketoosiin suhteessa nopeammin ja rasvavarastojen poltto on hyvin niukan ravinnon mukana saadun glukoosin myötä tehokkaimmillaan.

     • 4.1.1.1.1

      Pampula sanoo

      Hei kiitos näinkin selkeästä tekstistä! Täytyy kirjoittaa lapulle kun lähtee kauppaan, että mitä kaikkea saakaan ostaa. Nyt ei pitäisi epäonnistua. :)

      Ps. Oletko tarkkaillut kaloreita vai pystyykö hyvillä mielin syödä reilusti?

      • 4.1.1.1.1.1

       Sanni sanoo

       En tarkkaile kaloreja, syön aina niin että tulen täysin kylläiseksi kaloreja miettimättä :) Kun pysyttelee sallituissa ruoka-aineissa, on vaikea lopulta syödä liikaa kaloreja, sillä niukkahiilihydraattinen ravinto on niin ravinnetiheää ja täyttävää. Eli pienemmästä määrästä ruokaa tulee kylläiseksi kuin jos lautasella olisi esim. kasa spagettia. :)

 3. 5

  Satu sanoo

  Kiitos tästä :) Tällähän pääsee loistavasti alkuun ja tekemään ruokia oman mieltymyksen mukaan. Itse en ole esim. tonnikalan suuri ystävä, mutta tonnikalapyöryköitäsi aion testata. Suurin ongelma onkin sosiaaliset tilanteet. Esim. huomenna joudun kokoukseen jossa mulle on varattu ruoka, enkä yhtään tiedä mitä siellä on tarjolla. Ja noloa ilmoittaa että sori, enpäs syököön mitään :)
  Eiköhän tästä selvitä. Mua ihan jännittää tämän aloittaminen ;) Muutenkin menossa tipaton, sokeriton ja vehnätön tammi- ja helmikuu, niin tämä on vaan piste iin päälle :)

  • 5.1

   Sanni sanoo

   Kovasti tsemppiä ”koitokseen”! :) Ulkona ja vierailuilla syömisessä voikin olla haasteensa induktion aikana, ja vierailulla joutuu potentiaalisesti kiusalliseen tilanteseen joutuessaan kieltäytymään mahdollisista kakuista ja pullista tai kaverin perunagratiinista. Fiksu isäntä tai emäntä kyllä ymmärtää eikä tee asiasta numeroa.

   • 5.1.1

    Satu sanoo

    Mulla on aina takataskussa yksi ”veruke” millä voin kieltäytyä sokerista ja pullasta. Elimistössä piileskelee krooninen hiivasieni johon parhaiten saa avun ruokavaliosta. Tällöin kaikki ymmärtää kieltäytymisen. Mutta eikö ole epäreilua ettei voi normaalipainoisena sanoa syyksi vain että haluaa pudottaa pari kiloa! Heti ihmetellään ja kauhistellaan ja ylipainoiset jopa loukkaantuu.

 4. 6

  Arlene sanoo

  Hei, mites toi skyr-rahka? Melkoisen kallista rahkaa kylläkin ja hiilaripitoisuudet vaihtelee maun mukaan, mutta pääosin Skyreissä on hiilaripitoisuudet siinä hiukan päälle 3g/100g (kannattaa varmistaa. Mansikkamaussa oli muistaakseni jopa 11g/100g).
  Mutta siis jos valkkaa vähähiilarisen maun, niin eikös tuo Skyr ole sallittu rahka? :)

  • 6.1

   Sanni sanoo

   Jotkut ruoka-aineet jarruttavat toisilla henkilöillä ketoosia, vaikka sopisivatkin hh-pitoisuutensa perusteella induktio-ruokavalioon. Tuoremaitotuotteet kuuluvat niihin, siksi niitä ei suositella induktiolle. Kyse ei siis ole pelkästään hh-määrästä, vaan joissain ruoka-aineissa on jotain joka vaikuttaa aineenvaihduntaan ketoosia estäen tai hidastaen.

   Tuoremaitotuotteita voi tietysti kokeilla käyttää pieniä määriä ja tsekata vaikka Ketostixin avulla vaikuttavatko ne ketoosiin, elimistön käyttäytyminen vaihtelee yksilöstä toiseen.

   Kannattaa muuten huomioida, että vaikka Skyr-rahkan sokeroimattomien makujen hiilaripitoisuus onkin alle 5%, niin purkissa on 170 g eli hiilarimäärä yhdessä rahka-annoksessa on 5,6 g – 8,8 g. Se täyttää siis jo yli neljänneksen tai melkein puolet päivän hh-kiintiöstä.

   Minulla kreikkalainen jogurtti (3,2 g hh) ja raejuusto (2 g hh) parin desin päiväannoksena esti ketoosin, tai ainakin ketoosi oli niin mieto ettei Ketostix rekisteröinyt sitä. Heti kun jätin nuo pois, tikku alkoi näyttää punaista.

   Hyvin pienillä määrillä tuorejuustoa tai jollain parilla satunnaisella ruokalusikallisella raejuustoa ei ole ollut vaikutusta.

 5. 7

  Jonttu sanoo

  Onko siitä mitään vaaraa, jos popsii tomaatteja vaikka viisi päivässä? Itselläni niitä kuluu todella monta.

  Miten muuten alhaisen hiilihydraattimäärän sisältävät kevytjuustot (kevyt-tuotteet eivät varmaankaan kuulu induktioon)? Olen koukussa Lidlin ihanaan kevyt-Goudaan.

  Sitten tuli mieleen vielä pellavansiemenrouhe, onko kiellettyä?

  Vihreässä teessä ei juurikaan ole hiilihydraattia, niin onko se ihan ok induktion aikana?

  Vaakaa ei luultavasti tarvitse tämän koejakson vuoksi ostaa (riittää kun seurailee niitä hh-pitoisuuksia ruokapakettien kyljestä)?

  Onneksi ruokavaliooni ei kuulu juuri koskaan riisiä, pastaa eikä perunaa. :)

  Olen täällä äärimmäisen innostuksen vallassa. :D Ei oikein pysy edes haarukka kädessä. :) Nyt kohti kauppaa…

  • 7.1

   Sanni sanoo

   Onko siitä mitään vaaraa, jos popsii tomaatteja vaikka viisi päivässä?

   Eihän siitä tietysti kenellekään vaaraa ole, tomaatithan ovat tosi terveellisiä :) Mutta ketoosiin tuo määrä todennäköisesti vaikuttaa estävästi, viidessä tomaatissa on varmasti (koosta riippuen) jo melkein koko päivän hiilihydraattikiintiö. Sadassa grammassa tomaattia on 3,5 g hh, ja yksi kookas tomaatti voi jo painaa 100 g. Eli muista nautitun hiilihydraattimäärän kokonaismäärä päivässä. Voit syödä listalla lueteltuja ruoka-aineita 20 g kokonaishiilihydraattimäärän puitteissa.

   Miten muuten alhaisen hiilihydraattimäärän sisältävät kevytjuustot (kevyt-tuotteet eivät varmaankaan kuulu induktioon)?

   Juustoissa vain hh-pitoisuudella on merkitystä. Voit syödä kevytjuustoakin mikäli se on vähähiilihydraattista (valtaosa juustoista on täysin hiilarittomia). Vhh:lla suositaan rasvaisia tuotteita, mutta sillä, onko juustossa 18 vai 28% rasvaa ei lopulta ole suurtakaan merkitystä kokonaisuuden kannalta. ;)

   Sitten tuli mieleen vielä pellavansiemenrouhe, onko kiellettyä?

   Voi kokeilla pieninä määrinä, pellavansiemen on muutenkin hyvä apu ummetukseen joka saattaa vaivata induktion alussa.

   Vihreässä teessä ei juurikaan ole hiilihydraattia, niin onko se ihan ok induktion aikana?

   Tee on sallittua.

   Vaakaa ei luultavasti tarvitse tämän koejakson vuoksi ostaa (riittää kun seurailee niitä hh-pitoisuuksia ruokapakettien kyljestä)?

   Toki on olennaista tietää, syötkö jotain ruoka-ainetta vaikka 100 vai 200 g :) Sitä ei ruokapaketin kylki kerro. Jälkimmäinen tuplaa hiilihydraatin määrän. Jos osaat hyvin arvioida minkä painoisia esimerkiksi syömäsi kasvisannokset ovat, niin sitten vaakaa ei tarvita. Ketoosin saavuttamisessa 20 g hiilihydraattia on aika kriittinen raja etenkin naisilla, isot miehet voivat pystyä syömään enemmänkin hiilaria ja olla silti vahvassakin ketoosissa.

   Olen täällä äärimmäisen innostuksen vallassa. :D Ei oikein pysy edes haarukka kädessä. :) Nyt kohti kauppaa…

   :) :) Toivottavasti kokeilusta tuo iloa ja oivallusta :)

   • 7.1.1

    Jonttu sanoo

    Kiitos taas vastauksista ja älyttömän informatiivisista postauksista!

    Ja sitten olisi yksi kriittinen kysymyskin. Eli kun olen kova maitotyttö, niin mitä teen maidonjuonnin kanssa nyt? Mitenköhän tuo makeuttamaton mantelimaito vaikuttaa ketoosin saavuttamiseen? Siis sehän on erittäin vähähiilihydraattista, mutta uskaltaako siltikään juoda paria mukillista päivässä?

    • 7.1.1.1

     Jonttu sanoo

     Ja vielä yksi kysymys: onko ketoosi kokemustesi mukaan vaikuttanut hengityksen hajuun?

     • 7.1.1.1.1

      Sanni sanoo

      Kyllä, valitettavasti. Sisareni ja mieheni huomauttelevat induktion aikana ”kynsilakanpoistoaineen hajuisesta” hengityksestä. Itse en sitä huomaa ollenkaan ja voin vain ottaa osaa läheisteni kärsimään haittaan…. ja yrittää syödä paljon purukumia. :P

    • 7.1.1.2

     Sanni sanoo

     Uskaltaa juoda, en usko että hidastaa ketoosia. Mantelin osuus tuossa juomassa on niin hurjan pieni ja hiilihydraattia lähes nolla. Veikkaan tosin, että et kenties pysty edes juomaan noin paljon mantelimaitoa, vaikka maitotyttö oletkin! :D Sen maku on niin täysin erilainen kuin lehmänmaidon. Vaatii totuttelua. Kannattaa ehdottomasti juoda oikein kylmänä.

     • 7.1.1.2.1

      Jonttu sanoo

      Tykästyin tähän juomaan jo nyt lähes ensimetreillä. Hyvä, jos tätä uskaltaa juoda isompiakin määriä. :)

      Aika kallista on tämä minun uusi maitoni. :/

 6. 8

  Milla sanoo

  Induktiolla on kivaa! :) tänään kolmas päivä menossa ja enää ei ole nälkä eikä tee mieli mitään! Tosin kananmunat ja kylmäsavulohi tökkivät jo :DKuinka nopeasti pääset ketoosiin? Mietin vaan kun mulla on jo aina ekan päivän iltana (eli vuorokaudessa) sellainen fiilis, että ketoosissa ollaan. Ketostixit näyttävät myös jo noin puolen välin paikeille ketoaineiden arvot. Mitä mieltä olet Leaderin So Low Carb -patukoista? Eilen nimittäin tottumuksesta sellaisen puolikkaan nappasin salin jälkeen ja vasta myöhemmin tajusin, että siinähän on sokeria. Hh 20 g/ patukka, joista 4 g sokeria ja loput polyoleja, ilmeisesti maltitolia. Ketoosi ei ainakaan katkennut, en tosin tiedä johtuuko se sitten siitä ettei tuossa patukassa ollut kuin puolikkaassa 2 g sokeria vai siitä, että kokonaishiilarit jäivät patukan kaikkien hiilihydraattien kanssa laskettuna alle 30 grammaan eiliseltä.
  Oho, tulipa pitkä teksti! Olisi kiva saada sun mielipide noihin kysymyksiin!

  • 8.1

   Sanni sanoo

   Kuinka nopeasti pääset ketoosiin?

   Ihan ensimmäisellä induktiolla taisi mennä viikkokin, mutta vaihdettuani ruokavalion kokonaan vhh:hon pääsen ketoosiin parissa päivässä. Tämän olen tulkinnut johtuvan siitä, että elimistö on tottunut rasvanpolttomoodiin, ja kun kropassa on jo lähtökohtaisesti niukat glykogeenivarastot ne kuluvat loppuun nopeasti.

   Mitä mieltä olet Leaderin So Low Carb -patukoista?

   Itse tykkään enemmän Questin ja Atkinsin patukoista. Leaderin patukoissa on enemmän hiilaria (ja kuten totesit, myös puhdasta sokeria), ja ne ovat makuuni liian makeita ja synteettisiä.

   Pystyn syömään jopa kokonaisen Quest/Atkins -patukan ilman että ketoosi katkeaa, mutta pyrin kuitenkin välttämään niiden syömistä induktion aikana. Syön patukan ”pakkotilanteessa”, jos siis on tilanne ettei ehdi vaikka treenin jälkeen muuta syömään, mutta muuten otan saman hiilari- ja proteiinimäärän mieluummin vaikka kalasta ja kasviksista :)

   Mukavaa induktion jatkoa, kiva kuulla että mieli on korkealla! :)

 7. 9

  nukka sanoo

  Hei, pisti silmääni postausta lukiessani virhe tekstissäsi. Mainitsit, että elimistön energianlähteitä on neljä; hiilihydraatit, rasva, alkoholi ja ketoaineet. Kuitenkin pääasiallisia kehon energianlähteitä ovat hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat, sekä lisäksi alkoholi. Ketoaineita elimistö tuottaa itse rasvoista ja etanolista, joten sitä ei voi laskea ns. kehon ulkopuolelta saatavaksi energianlähteeksi, joita nämä neljä muuta ovat.

  • 9.1

   Sanni sanoo

   Proteiinit tosiaan jäivät tekstistä, sama pää kesät talvet! :D Kiitos korjauksesta. Mitä ketoaineisiin tulee, en pyrkinytkään luettelemaan ainoastaan kehon ulkopuolelta saatavia energianlähteitä vaan kehon energianlähteet ylipäänsä :)

   • 9.1.1

    sanoo

    Tiedoksesi, että olen ollut vähähiilihydraattisella ruokavaliolla vuoden alusta ja laihtunut 15 kiloa. Painan nyt 103 kiloa. Olen helmikuun puolesta välistä asti juonut itseni humalaan viisi kertaa viikossa, puoli litraa rommia tai wiskiä per kerta. Alkoholin käyttöni ei ole yhtään hidastanut laihtumista, pikemminkin tuntuu syventävän ketoosia. Veriarvoni ovat parantuneet lähes täydellisiksi. Alkavasta sokeritaudista parannuin kuukaudessa.

    • 9.1.1.1

     Sanni sanoo

     Onnittelut laihtumisesta, mutta humalahakuista juomista saattaisi olla fiksua vähentää ;)

     • 9.1.1.1.1

      sanoo

      Parempi terve juoppo kuin sairas juoppo. Siksi toivoisin että tästä tervehdyttävästä ruokavaliosta ei karkoitettaisi suurta, ehkä jopa suurinta osaa, väittämällä että alkoholia ei voi nauttia. Itse tosiaankin juon iltaisin, kun olen ensin syönyt hyvin, sokerittomia väkeviä tai kuivaa viiniä.

      • 9.1.1.1.1.1

       Sanni sanoo

       Itsekin pidän alkoholista ja nautin sitä mielelläni (kohtuudella), mutta en lähtisi mainostamaan mitään ruokavaliota sillä edulla, että tämän ruokavalion kanssa ”saa myös juoda”. Minusta alkoholin mainostaminen ei kuulu yhteyksiin, joissa puhutaan terveellisestä ruokavaliosta. Ei edes, vaikka useimmat ovatkin sitä mieltä, että kohtuudella nautittu punaviini on pelkästään terveyshyöty.

       Sitäpaitsi – totta kai alkoholia voi nauttia myös vhh:lla. :) Ei se sitä kaada. Se vain voi monilla estää ketoosin. Yksittäistapauksia kuten sinun tapauksesi ei voi yleistää. Ketoositila ei ole yhtä kuin vähähiilihydraattinen ruokavalio. ;)

 8. 10

  Olivia sanoo

  Ei hitto, ei kyllä ole ikinä varaa syödä noin paljon lihaa. :D:D Ehkä voin kokeilla tätä joskus kun olen töissä… Olisikohan tätä mahdollista toteuttaa opiskelijabudjetilla? Liha on niiiiiin kallista! +kouluruokailussa on kyllä melko hiilaripitoista ruokaa ja mielellään sen kouluruoan kyllä syön, halvempaa kuin alkaa itse väkertää eväät. :/

  • 10.1

   Sanni sanoo

   Ei hitto, ei kyllä ole ikinä varaa syödä noin paljon lihaa. :D:D

   Kukas väittää että lihaa on syötävä ollenkaan? :D Itse en syö lihaa yhtään, olen kala-kasvissyöjä. Ei ruoka-ainelista sitä tarkoita, että noita ruoka-aineita ON syötävä, se vain listaa ruoat joita VOI syödä. :)

   Minun proteiinini koostuu pääasiallisesti pakaste- ja säilykekalasta jotka ovat ainakin oman mittapuuni mukaan hyvin edullinen proteiinin lähde. :)

   • 10.1.1

    Olivia sanoo

    Ahaaaa, minä kun luulin että lihat on se juttu. xD Jotenki tuli semmonen olo että jos lihaa ei syö niin mitä sitten on enää jäljellä! Mutta ehkäpä pitää suunnistaa pakastealtaille myös. 8) Oon tosi hukassa kaikenmailman ruokien kanssa koska oon aina ollut erittäin laiska kokki! En edes tiennyt että pakastekalaa on muutakin kuin pelkkiä kalapuikkoja. ^^”

    • 10.1.1.1

     Sanni sanoo

     Kannattaa tsekata mun ruokaohjeosio blogin yläpalkista ;) Siellä on paljon helppoja pakaste/säilykekalaan pohjautuvia ruokaohjeita.

 9. 12

  sanoo

  Mielenkiintoista seurata ja ottaa vähän vinkkejä esimerkiksi työeväisiin jotka meinaavat olla liian yksitoikkoiset :)

  Itselle ei tullut niitä joulukiloja, ihme kyllä. Vähän kuitenkin turvottaa mutta tiedän että se lähtee runsaalla veden juonnilla, fyysisellä aktiivisuudella päivän aikana ja liikunnasta 4-5 kertaa viikossa. Ja sillä että vähän katsoo mitä suuhun laittaa ;D

  • 12.1

   Sanni sanoo

   Itselle ei tullut niitä joulukiloja, ihme kyllä.

   Oho, wow! :)

   Mulla nousee paino tosi herkästi jos syön viikonkin normaalista poikkeavasti ja herkutellen. Elimistön rasvanpolttotila vaihtuu glukoosipohjaiseen aineenvaihduntaan kun syön tavallista enemmän hiilaria, ja näin ollen ravinnon mukana saatu energia alkaa taas varastoitua rasvaksi.

   Tänä jouluna sain kyllä selvästi hillittyä pöhöoloa käymällä juoksemassa, varmaan eka kerta kun jaksoin joululomalla harrastaa liikuntaa :D

 10. 13

  Noora sanoo

  Todella kiinnostava tämä induktioteema, kiitos! Omat tavoitteeni ovat ihan päinvastaiset eli pyrin vähitellen nostamaan hiilareita koska treenaan voimaa salilla, mutta tieteeseen ja ihmiskehon lainalaisuuksiin perustuvat ruokavaliojutut kiinnostavat aina.

  Kukkahattuilen nyt sen verran, että koska kaikilla lukijoillasi ei ehkä ole yhtä tasapainoinen ja järkiperäinen suhde ruokaan kuin sinulla, olisi ehkä kuitenkin hyvä mainita suuntaa-antavasti päivän kaloritavoitteesta tms ja ylipäätään korostaa, että induktiovaihe on vaihe eikä pysyvä ruokavalio. Naissukupuolelle varsinkin on joskus ominaista lukea tämmöisiä kieltolistoja kuin raamattua ja siten pilata oma aineenvaihdunta (ja mielenterveys) epätasapainoisella kitudieetillä. Sinulle ei varmasti tästä tarvitse saarnata, mutta nuoremmille lukijoille ehkä :)

  • 13.1

   Sanni sanoo

   Hei Noora!

   Kiitos kommentistasi :)

   olisi ehkä kuitenkin hyvä mainita suuntaa-antavasti päivän kaloritavoitteesta tms ja ylipäätään korostaa, että induktiovaihe on vaihe eikä pysyvä ruokavalio.

   Kaloritavoitteesta en osaa mainita tai sanoa oikeastaan mitään, sillä itse en laske kaloreita eikä se vähähiilihydraattiseen ruokailutapaan kuulukaan. Tarvittava määrä kaloreita tulee kyllä aivan varmasti proteiini- ja rasvapitoisen ravinnon myötä :)

   Mitä induktiovaiheen ”vaiheeseen” tulee, hmm, ehkäpä olet oikeassa, kenties sen väliaikaisuutta voisi vielä korostaa. :) Ehkä itselle jotenkin jo ilmaisu ”jakso” viittaa siihen, että kyseessä on vain ”määräaikainen” vaihe.

   Naissukupuolelle varsinkin on joskus ominaista lukea tämmöisiä kieltolistoja kuin raamattua ja siten pilata oma aineenvaihdunta (ja mielenterveys) epätasapainoisella kitudieetillä.

   Tätä kohtaa en ymmärtänyt. Kitudieetillä..? Itse miellän vähärasvaiset ja niukkaenergiset dieetit ”kitudieeteiksi”. Vähähiilihydraattinen ravinto on mielestäni kaukana kituutuksesta – voiko joku pitää vaikka pihviannosta kermakastikkeella tai juustogratinoitua smetanalohta ikävänä kituutusruokana?

   No, mielipiteitä on tietysti monia, ja voihan pelkän viljasta ja perunasta luopumisen jostain näkökulmasta nähdä ”kituutuksena”. ;)

   • 13.1.1

    Noora sanoo

    Heips, niin en siis tarkoittanut että oikein toteutettu induktiovaihe tai vähähiilihydraattinen ruokavalio ylipäätään olisi missään nimessä kitudieetti. Mutta kitudieettiin voidaan päätyä, jos tyypillinen vähärasvaiseen ruokavalioon tottunut (nais)ihminen alkaa noudattaa kieltolistaa eikä samalla ymmärrä/halua ymmärtää rasvojen tärkeyttä tämän ruokavalion tärkeydessä – vähärasvaisuus tuntuu iskostuneen aika syvälle monen ikuisuuslaihduttelijan mieleen.

 11. 14

  inia sanoo

  Kiitos Sanni! Olen jo jonkun aikaa seuraillut blogiasi säännöllisesti, mutten osannut arvata että se voisi olla minulle näin suureksi hyödyksi ihan käytännössä! Olin jo etukäteen päättänyt, että huomenna vähennän sokerin käytön minimiin jne…mutta käytännön niksit uupuivat. Ja sitten ilmoitat että huomisesta alkaen blogisi toimii ihan kädestä pitäen apuna! Aion ehdottomasti olla mukana, tällä ketoosijaksolla saan sokerikierteen katkaistua ja toivon mukaan muutettua elintapoja kokonaisuudessaan paremmiksi. Pikku hiljaa kohti terveellisempää elämää! Suuuuri kiitos siis sinulle Sanni ihanista ohjeista ja vinkeistä (ja toki myös kaikista muista mielenkiintoisista aiheista) blogissasi!! Keep up the good work:) -Inia

 12. 15

  Reetta sanoo

  Eihän tämä nyt niin pahalta kuulostanutkaan, kuin mitä uumoilin vähän edellisen postauksen kommenteissa..! Ehkä sittenkin voisi yrittää tätä löysemmässä muodossa, joskin ei sillä varmaankaan sitä induktiota saa aikaiseksi, mutta ei kai tuo huonostakaan ole. Olin ihan siinä käsityksessä, että induktion aikana syödään kynsiä suunnilleen.

  Ja ihan mielenkiinnosta: sopivatko riisikakut induktioon/yleensäkin VHH-ruokavalioon? 5,3 hiilaria näyttäisi olevan yhdessä kakussa. Itse olen nimittäin näitä syönyt leivän korvikkeena ihan vaan siksi, että kun nämä on niin hyviä! :D Toki jakanee mielipiteitä, jotkut ei taas tykkää yhtään.

  • 15.1

   Sanni sanoo

   Ja ihan mielenkiinnosta: sopivatko riisikakut induktioon/yleensäkin VHH-ruokavalioon?

   Valkoinen riisi ei kuulu vhh-ruokavalioon, mutta täysjyvä- tai villiriisiä voi syödä pieniä määriä oman hiilihydraattisietokyvyn puitteissa. Ei tosin induktiolla. :)

   Mitä riisikakkuihin tulee, jos niitä syö vain yhden tai kaksi päivässä niin kyllähän se sopii vhh:hon – jos muuten pitää tärkkelyspitoisten ruokien syömisen kohtuudessa. Niiden sopiminen riippuu tietysti myös siitä, minkä tyyppistä vhh-ruokavaliota harrastaa. Vhh:n rajana pidetään yleisesti 100 grammaa. Kun syö noin 50-100 g hiilaria päivässä, puhutaan Suomessa ”hyväkarppauksesta”. Hyväkarppauksessa on kyse siitä, että lähinnä karsitaan ruokavaliosta sokeri ja valkoinen vilja. Tällaiseen vhh:hon riisikakutkin sopivat, vaikkakaan eivät valkoisuutensa puolesta :D mutta sadan gramman päivälimittiin saa jo mahtumaan aika monta riisikakkua muun ruoan lisäksi ^_^

 13. 16

  marsuliini sanoo

  Oi tosi kivaa! Itse aloittelen karppausta, mutta yritän olla samalla maidottomalla ja se asettaa hieman haasteita! Vinkkejä?

  • 16.1

   Sanni sanoo

   Maidottomassa karppauksessa ei käytännössä ole muuta haastetta kuin juustottomuus, eikä sekään tietysti välttämättä ole haaste, jos ei muutenkaan juuri välitä juustosta :) Juusto on tarpeellinen lähinnä karppaavalle kasvissyöjälle jolle se on tärkeä proteiinin lähde.

   Kermat voi aina korvata soijakermalla ja jogurtin soijajogurtilla. Maito juomana ei karppaukseen kuulu muutenkaan, ja se korvataan soija- tai pähkinämaidoilla.

 14. 17

  Kati sanoo

  ”Mehu (sokeroimaton kuten Fun Light on ok)”

  Siis oikeesti. Älkää käyttäkö aspartaami, sukraloosi yms makeutusaineita!!! Ymmärtääkseni vaikkapa stevialla makeutettuva mehuja on nykyään aika normikaupoissakin.

  • 17.1

   Sanni sanoo

   Jos löytyy stevialla makeutettuja nollahiilarimehuja niin ehdottomasti niitä sitten! :) Mun silmiin sellaisia ei ole osunut, mutta toisaalta en mehua oikeastaan juokaan niin mehuhyllyt ei ole mulle niin tuttua aluetta :D

 15. 18

  Kati sanoo

  Hei, muuten hyvä postaus siis! Lehtivihreää, proteiinia ja lykopeiinia, jee!

 16. 19

  Hanzu sanoo

  Jee!! Mä aion kokeilla tätä, nyt on pakko kun näin hyvä tilaisuus tarjotaan ohjeineen kaikkineen. On tuota pöhötystäkin tuossa kertynyt…. Mua on myös aina kiinnostanut mitä tapahtuu jos on ilman näitä pahiksia maitoa,sokeria ym.

 17. 20

  Jonttu sanoo

  Vielä tuli mieleen lisää kysymyksiä:

  Voiko ottaa joka päivä C-vitamiinitabletin? Miten joku Berocca-monivitamiiniporetabletti, jota olen nuhan pelossa käyttänyt päivittäin?

  Entä mikä olisi hyvä hätäeväs mukana pidettäväksi, jos verensokeri vaikka nyt jonkun rankan aerobisen jälkeen laskee liikaa? Itselläni ollut aina mukana glukoositabletteja, mutta nyt ne tietenkin ovat kiellettyjen listalla.

  • 20.1

   Sanni sanoo

   Voiko ottaa joka päivä C-vitamiinitabletin? Miten joku Berocca-monivitamiiniporetabletti, jota olen nuhan pelossa käyttänyt päivittäin?

   Onko niissä sokeria? Jos annoksessa on useampi gramma sokeria niin vaihtaisin sokeroimattomaan c-vitamiinivalmisteeseen.

   Entä mikä olisi hyvä hätäeväs mukana pidettäväksi, jos verensokeri vaikka nyt jonkun rankan aerobisen jälkeen laskee liikaa?

   Quest-patukka :)

   • 20.1.1

    Jonttu sanoo

    Mietin vaan, että niin hurahtanut en kuitenkaan ole, että alkaisin työrepussa kuljettelemaan keitettyjä kananmunia. :) Jos esim. vaikka pyörtyisin kesken työvuoron, voisin sanoa työkavereille, että tuokaa sieltä elvytyspäkistä yksi muna kiitos. =)

 18. 21

  Paper sanoo

  Mitäs jos en pääsekään ihan induktiohiilareihin, vaan syön vaikka 30-40g päivässä, onko siitä mitään painonpudotuksellista hyötyä lyhyessä ajassa vai toimiiko vaan induktio? Eli palaako rasvaa enää isommilla hiilihydraateilla?

  • 21.1

   Sanni sanoo

   30-40 gramman hiilarimäärä ei suurella todennäköisyydellä johda ketoosiin, mutta siitä on painonpudotuksellista hyötyä pidemmällä aikavälillä.

   Elimistö vaihtelee normaalistikin kahden polttoainemoodinsa eli rasvapolton ja glukoosipolton välillä. Se kuitenkin pääsääntöisesti valitsee glukoosin kun sitä on jatkuvasti saatavilla riittävästi.

   Kun hiilihydraatin määrää lasketaan ravinnossa huomattavasti (ja 30-40 gramma päivämäärä on vähän – tavallista sekaravintoa syövä saa päivässä noin 200-300 g hiilria), keho alkaa käyttää rasvaa useammin polttoaineena. Ei kuitenkaan niin jatkuvasti kuin ketoosissa – mutta useammin kuin ”normi”ruokavaliolla. Mikä johtaa pidemmällä aikavälillä painon putoamiseen.

 19. 22

  sni sanoo

  Tälläinen induktiokuuri onnistuu minulta aika varmasti kans! Ongelmat tulee vaan maustamatonjugu+kauralese ja bonaquan juomisen lopettamisessa :( Soijajugu ei oikein toimi korvikkeena kammottavan makunsa takia. Leivättömyys onnistuu, mutta taas hapankorput on mun herkkunapostelua iltaisin. Maidon juontia olen vähentänyt jo syksystä ja enää juon vain 1-2 lasia viikossa. Miksi muuten punainen paprika ei sovi ja vihreä sopii? Voiko induktiovaiheessa syödä esim porkkanaa ja bataattia?

  • 22.1

   Sanni sanoo

   Miksi muuten punainen paprika ei sovi ja vihreä sopii? Voiko induktiovaiheessa syödä esim porkkanaa ja bataattia?

   Punainen paprikakin sopii, mutta sitä voi käyttää paljon vähemmän sillä siinä on puolet enemmän hiilaria kuin vihreässä. Kirjoittamani lista ei ole täydellinen, muitakin kasviksia voi käyttää kunhan niissä on alle 5% hh. Kirjasin listalle yleisimmin itse käyttämäni ja vähähiilihydraattisimmat kasvikset.

   Porkkana ja bataatti ovat juureksia eivätkä kuulu induktioon. Bataatissa on paljon hiilihydraattia – 16 g / 100 g.

   • 22.1.1

    Anni II sanoo

    APUA! Miksei bonaquaa saa juoda??? En oikeastaan muuta juokaan kuin kivennäisvettä. KÄÄK!

    • 22.1.1.1

     Sanni sanoo

     Miksei kivennäisvettä saisi juoda….? Makeuttamattomathan ovat 0-hiilarisia.

     • 22.1.1.1.1

      sni sanoo

      Lähinnä kysyin siksi, että monet foorumit jne. patistaa juomaan mielummin vettä sitruunalla kuim kivennäisvesiä. Oma lempparini on Novelle vadelma-raparperi tai BA:n villivattu. Molemmissa hiilarit ja sokerit huutaa nollaa :)

 20. 23

  H sanoo

  Kovasti koitan olla mukana, itsellä haasteena se että muu perhe ei tähän lähde mukaan joten pitää selviytyä omin päin. Ja tietysti kahdet ruuat joka päivä.

 21. 24

  Heidi sanoo

  Mulla on vähän kahtiajakoinen suhtautuminen ”karppaukseen” (en ole niin perillä termeistä, mutta niputan siis kaiken ”en syö hiilareita” saman nimen alle): toisaalta se jossain muodossa kuulostaa ihan järkevältä, mutta sitten taas toisaalta tulee mieleen, että mikä ajaa ihmiset laskemaan ruokian hiilari/mitä tahansa pitoisuuksia niin tarkkaan. Itsehän siis en eläissäni ole ollut minkäänlaisella dieetillä, vaikka se 30v. kolkuttelee kohta jo ovella. :D Oma suhtautuminen ruokaan on varsin mutkatonta – jos se on hyvää, niin sitä kannattaa syödä!

  Toisaalta taas tiedostan, että omalla kohdalla jonkinlainen hiilaritietoisuus voisi olla hyvä juttu: olen pahimman luokan sokeriaddikti! En nyt pidä itseäni lihavana, mutta kyllä tässä viimeisen puolen vuoden aikana on tullut kerättyä vararavintoa… En kuitenkaan lähde mukaan induktioviikoille, mutta tästä motivoituneena voisin vähentää niitä ”höttöhiilareita”. Häpeäkseni tunnustaudun nirsoilijaksi, joten tuon listan sallitut aineet rajautuisi ikävästi, enkä vain lähtökohtaisesti halua miettiä liikaa syömisiä. Tuosta aamupala-postauksesta sai kuitenkin jo hyviä ideoita, huomenna testaan ehdottomasti feta-munakkaan!

  Täytyy myös kertoa, että oma äiti laihtui lähes kymmenen kiloa ihan vain leivän, perunan, pastan ja riisin poisjättämällä! Söis siis surutta hedelmiä ja vihanneksia, eikä miettinyt hiilareiden määriä, vaan jätti ainoastaan ”hötön” pois. Olkoon se lohdutuksena niille, joilla on muutama kilo pudotettavana, mutta tiukka ruokavalio pelottaa! :)

  • 24.1

   Sanni sanoo

   Aivan varmasti myös pelkkä ”hötön” poisjättö vaikuttaa edullisesti painon putoamiseen ja muutenkin koko terveyteen! :) Hedelmät eivät missään nimessä ole huono asia, eikä niiden poisjättö ole edellytys laihtumiselle. Niiden poisjättö vain on edellytys ketoosille – joka on vain yksi tapa saada paino putoamaan :)

 22. 25

  Tanja sanoo

  Mullakin kävi niin, että päätin ”nutrata” joulupöhöjä pois, mutta sitten luin postauksen jossa kerroit induktioviikoista. Ihanaa! Paljon paljon maukkaampaa kuin pussikeitot. Mites, voiko induktion aikana käyttää suolakurkkua? Esim. pieni määrä munakkaan täytteenä. Entäs sinihomejuusto?

  • 25.1

   Sanni sanoo

   Paljonko suolakurkussa on hiilaria? En itse sitä syö niin en tiedä ravintoarvoja… Mikäli alle 5 g / 100 g niin ok, tosin jos liemessä on sokeria niin pitäisi välttää.

   Sinihomejuusto on ok! :)

   • 25.1.1

    Jonttu sanoo

    Oi, tämä tieto olisi monelle poikaa. Voisiko tämän nostaa vaikka tuonne ”näitä saat syödä” -listalle? :)

    • 25.1.1.1

     Sanni sanoo

     Tarkoitatko sinihomejuustoa? Juustothan ovat jo ”näitä saat syödä” -listalla :) En tiedä onko joissain sinihomejuustoissa sitten hiilaria, mutta ainakaan niissä mitä itse syön on 0 g. :) Esim. Valion Aurassa.

     • 25.1.1.1.1

      Jonttu sanoo

      Itsellänikin jäi epäselväksi nimenomaan, että mihin sinihomejuusto kuuluu (koviin juustoihin vai johonkin muihin), kun eihän se kovin kovaa ole. Mutta jes, jos ja kun sitä saa käyttää. :)

      • 25.1.1.1.1.1

       Sanni sanoo

       Sinihomejuusto ei kuulu koviin juustoihin, mutta kypsytettyihin juustoihin kyllä ;) Juuri kypsytys poistaa juustosta sen sisältämän hiilihydraatin (mikrobit käyttävät sen ravinnokseen). Tuorejuustoissa on hiilaria koska mikään ei ole syönyt sitä :)

 23. 26

  Marjukka sanoo

  Löysin blogisi pari päivää sitten ja innostuin heti tästä induktiojakso jutusta. Aloitin siis tänään tämän jutun, minulle oli aika helppo jättää pois peruna ja riisi. Leipää, marjoja ja hedelmiä jäin kaipaamaan, sillä olen tottunut syömään niitä töissä yms. Lisäksi pidän siitä, että olet kertonut kivasti nuo mitä ei saa syödä tai saa syödä ja ruokaideat yms. Se lisää motivaatiota tämän suhteen, kun on jokin valmis lista näistä. Mulla jää nimittäin kaikennäköiset ruokavaliomuutos jutut toteuttamatta, sillä en jaksa perehtyä asiaan kunnolla. Mutta nyt jaksaa, kun on hyvinkin mieluisan tuntuinen juttu kyseessä :) Kiitos :)

  • 26.1

   Sanni sanoo

   Kiva kuulla, kiitos kun jätit kommentin Marjukka :) Toivotan iloa ja oivalluksia kokeilun pariin. :)

 24. 27

  Eeva sanoo

  jostain luin, että kahvia ei pitäisi induktion aikana juoda. miksi näin? olisiko kofeiiniton kahvi parempi? mikä sinun kokemuksesi on kahvin ja induktion yhdistämisestä?

  mitä tarkoittavat teksturoidut soijatuotteet?

  • 27.1

   Sanni sanoo

   jostain luin, että kahvia ei pitäisi induktion aikana juoda. miksi näin?

   En osaa sanoa, Atkinskin muutti mielipiteensä asiasta myöhemmin (ensimmäisessä kirjassaan neuvoi välttämään kofeiinia induktion aikana, myöhemmässä painoksessa kahvi sallittiin, mutta mainittiin että joillain kofeiini saattaa jarruttaa ketoosia).

   Teksturoitua soijaa ovat kaikki ”kuivasoijatuotteet” kuten soijarouhe, soijapalat, soijahiutaleet jne.

   • 27.1.1

    Eeva sanoo

    kiitos! :)

    ehkä vaihdan kahvini varmuuden vuoksi kofeiinittomaan, niin se ei ainakaan ole esteenä.

    tuo soija mua kiinnostaa siksi, kun pyrin syömään melko vegaanisesti ja olen syönyt nyt esimerkiksi vähähiilihydraattista soijajuustoa. mutta se siis lienee ok?

    • 27.1.1.1

     Sanni sanoo

     Teksturoitu soija on medium-hiilihydraattista, eli se ei oikeastaan sovi induktioon. ”Säännönmukainen” vhh-ruoka sisältää vain max. 5% hiilihydraattia, mutta teksturoiduissa soijatuotteissa sitä on huomattavasti enemmän, joissain tuotteissa jopa lähemmäs 40%.

     Soijajuustossa on myös medium-tasoisesti hiilaria, muistini mukaan yli 10%.

 25. 28

  heidi sanoo

  Hei Sanni,
  Aloitin tänään induktion.. Mehiläisen lääkärin opastuksella ketogeeninen tarkoitus pitää jonkin aikaa, katsotaan kauanko pystyn :)
  Lääkärin ohjeen mukaan kaikki kofeiinikin pitää lopettaa koska kofeiini katkaisee ketoosin?
  Hänen ohjeissaan myös kaikki juustot on kiellettyjä, vaikka kovissa juustoissa ei ole lainkaan hiilareita?
  Mitä sanot näistä väittämistä?
  Heidi

  • 28.1

   Sanni sanoo

   Hei heidi!

   On yksilöllistä, mitkä ruoka-aineet saattavat hidastaa tai jopa estää ketoosin. Olen lukenut että kofeiini voi joillain henkilöillä vaikuttaa ketoosiin estävästi, mutta (kypsytetyistä) juustoista en ole tällaista dataa kuullut. Kofeiininkin estävä vaikutus tuntuu siinä mielessä maalaisjärjen vastaiselta, että ketoositilahan muodostuu hiilihydraattivajeen takia kun elimistön on pakko alkaa glukoneogeneesin kautta valmistaa itse glukoosia, ja miten kahvi liittyy tähän hiilihydraattivajeeseen? Elimistöllä ei ole selviämisen kannalta muuta vaihtoehtoa kuin valmistaa itse glukoosia tilanteessa, jossa se ei saa ravinnosta tarpeeksi glukoosia, ja ketoaineet ovat glukoneogeneesin sivutuote. Kun ketoaineiden määrä veressä kohoaa, ihminen on ketoosissa. En tajua miten juusto ja kofeiini, jotka kummatkin itsessään ovat hiilarittomia, voivat tähän vaikuttaa.

   Käytätkö ketoosin mittaamiseen Ketostixejä? Sinuna testaisin vaikuttavatko kahvi ja juustot Ketostixin antamiin arvoihin ja sisällyttäisin kyseiset aineet ruokavalioon jos ne eivät stixien mukaan jarruta ketoositilaa.

   Lääkärisi on todennäköisesti antanut noin tiukat ohjeet koska haluaa ns. pelata varman päälle ja eliminoida kaikki ruoka-aineet jotka jollakulla ovat joskus heikentäneet ketoosia. Kummallinen kyllä tuo juusto-juttu, kypsytetyissä juustoissahan on tosiaan 0% hiilaria.

   • 28.1.1

    heidi sanoo

    Kiitos nopeasta vastauksestasi, ja anteeksi, kofeiinia käsiteltiin jo tuossa aiemmassa kysymyksessä, luin sen vasta kun olin jo lähettänyt omani.

    Ketostix näytti jo tänä aamuna matalaa tasoa josta olen iloinen koska eilinen päivä oli kamala.. jospa se tästä helpottaa. Oli pakko joogan jälkeen ottaa pähkinöitä ja joukossa oli pari rusinaa mutta sitä ennen hiilareita oli koko päivänä 6g, joten uskon pysyneeni rajoissa kuitenkin.

    Mielenkiintoista oli tuolla aiemmissa kysymyksissä ja vastauksissa se ettei 30-40g hiilarit vie/pidä ketoosissa, tämän lääkärin ohjeen mukaan induktion jälkeen hiilarit saa nostaa 50g ja pitäisi pysyä matalan ja kohtalaisen sisällä?

    Kiitos blogistasi ja näistä vastauksista, tästä on paljon hyötyä!
    Heidi

    Olisin vielä kysynyt että onko purkka ja sokeriton Mynthon todella pannassa…?

    • 28.1.1.1

     Sanni sanoo

     Mielenkiintoista oli tuolla aiemmissa kysymyksissä ja vastauksissa se ettei 30-40g hiilarit vie/pidä ketoosissa, tämän lääkärin ohjeen mukaan induktion jälkeen hiilarit saa nostaa 50g ja pitäisi pysyä matalan ja kohtalaisen sisällä?

     Tosiaan, korostan että ketoosiin johtava hiilaritaso on hyvin yksilöllinen, ei edes lääkäri voi varmasti tietää mikä taso vie juuri sinut ketoosiin. Jollakulla se on 15 g, toisella voi olla 50 g. Henkilön koko, sukupuoli ja aineenvaihdunta vaikuttavat. Minunkin valmentajani on sitä mieltä että 50 g hiilarimäärä päivässä tarkoittaa vielä ketoositilaa, ja se voi aivan hyvin pitää paikkansa vaikka Ketostix ei sitä enää minun kohdallani rekisteröi. Aivan täyden varmuuden ketoosista voi käsittääkseni saada vain verikokeilla, kotioloissa Ketostix ja esim. hengen haju ovat vain suuntaa antavia viitteitä.

     Olisin vielä kysynyt että onko purkka ja sokeriton Mynthon todella pannassa…?

     Eivät ainakaan mulla :)

     Kuten aiemmassa vastauksessani kirjoitin kofeiinista ja juustosta, lääkärisi on varmastikin koonnut listan sallituista ja kielletyistä ruoka-aineista ns. ”varman päälle” -mentaliteetilla, eli eliminoinut kaikki aineet joilla tutkimusten mukaan on voinut olla vähänkin hidastavaa vaikutusta ketoosiin. Se ei tarkoita sitä, että esim. xylitol-purkka estää kaikilla ketoosin. Kenties näin tapahtuu 3% henkilöistä, mutta ei välttämättä juuri sinulla. Lääkärisi vain haluaa pelata varman päälle. :)

 26. 29

  Margareta sanoo

  Taidampa ostaa tota alpro zero soijajogurttia kun vaan 0.5g hh eli koko 500g purkki sisältää 2.5g OMG, miten mahdollista edes:D mitäköhän vhh sinne sekaan vois pistää, toimiskoha erytholi ja kaakaojauhe? tota vois käyttää pohjana myös dipeissä tai duunaa kastikkeita :p

  • 29.1

   Sanni sanoo

   mitäköhän vhh sinne sekaan vois pistää, toimiskoha erytholi ja kaakaojauhe?

   Erytritoli toimii makeutuksena ihan kaikessa :) Kaakaojauhe jogurtissa kuulostaa omaan makuuni oudolta, mutta nämähän ovat toki makuasioita :D Itse tykkään laittaa vhh-jogurttisekoituksiin pähkinöitä, siemeniä, leseitä ja vähähiilarisimpia marjoja kuten vadelmia.

   Ja kyllä, soijajogurtti on mitä mainioin pohja dipeissä ja kylmäkastikkeissa :) Itse laitan sekaan myös vähän kermaviiliä tai ranskankermaa jotta saan kastikkeeseen täyteläisyyttä, soijajogurtti on niin vetistä.

 27. 30

  Mertsi sanoo

  Kiitos Sinulle!Näillä ohjeilla lähti vihdoin tapahtumaan.Olen saanut 21kg painoa pois ja matka jatkuu kohti parempaa kevyempää tulevaisuutta.Oloni on aivan uskomattoman hyvä ja energinen.Aivan huippua että satuin sivuillesi,KIITOS!!

  • 30.1

   Sanni sanoo

   Oi, mahtavaa kuulla Mertsi :) Tsempit ja onnittelut sinne ja ihanaa kevättä :)

 28. 31

  Mertsi sanoo

  Kiitos samoin Sinulle ihanaa kevättä!Tää on ollut niin helppoa ,hyvää ja toimivaa!Aivan huippu hyvässä olossa odotan pitkästä aikaa kevyempää kesää, Sinun ansiostasi!!

 29. 32

  Mertsi sanoo

  Hei,
  kysympä sinun mielipidettä Lidlin sokerittomasta maapähkinävoista atkinsilla?Joskus ois kiva sitä ottaa kahvin kanssa lusikallinen..Ei varmaan induktiolla, mutta miten käytätkö itse sitä?Vinkkejä vai pois listalta, kun haluan vielä painoa 10kg pois…

  • 32.1

   Sanni sanoo

   Sokeroimaton maapähkinävoi kohtuullisina annoksia (just tyyliin lusikallinen kahvin kanssa) on ok. Mulla vain oli vaikeuksia pitäytyä kohtuudesa ja joskus tuli vedettyä kerralla puolikin purkkia niin jätin lopulta maapähkinävoin pois. Liian koukuttavaa ^_^

   Mutta hiilarien puitteissa sitä kyllä sopii syödä induktiollakin pieninä määrinä.

   • 32.1.1

    monttuli sanoo

    pakko tähän sanoa että mantelivoissa on lähes puolet vähemmän hh kun maapähkinävoissa! 6.5g/100g! eli edes isompi satsi ei luulis haittaavan:p koska energiapitosta tavaraa ainakin.

    • 32.1.1.1

     Sanni sanoo

     pakko tähän sanoa että mantelivoissa on lähes puolet vähemmän hh kun maapähkinävoissa! 6.5g/100g!

     Näin on, onhan manteleissa itsessään yli puolet vähemmän hiilaria kuin maapähkinöissä :) Maapähkinät ovat casheweiden ohella korkeahiilarisimpia pähkinöitä eivätkä sinällään sovellu runsaasti käytettynä vhh:lle.

 30. 33

  Saga sanoo

  Miten pitäisi laskea hiilarit, jos tuotteissa on hillareita XX määrä, josta sokereita XX määrä? Keinotekoiset makeutusaineet kaiketi eivät vaikuta ketoosiin, joten jälkimmäistä lukua voinee tarkkailla, jos kyse on makeutusaineista. Entä jos kyseessä ei ole makeutusaine? Mitä lukua sitten tarkkaillaan? Esim. pähkinöissä (broadway) hiilareita 40g/100g, josta sokereita 9g/100g.

  • 33.1

   Sanni sanoo

   Miten pitäisi laskea hiilarit, jos tuotteissa on hillareita XX määrä, josta sokereita XX määrä?

   Imeytyvän hiilihydraatin määrä näkyy suomalaisissa pakkausselosteissa aina suoraan rivillä hiilihydraatit, Amerikassa taas tuosta luvusta täytyy vielä vähentää imeytymätön kuitu. Sokeri tuoteselosteessa ei ole ainoa imeytyvä hiilari vaan myös tärkkelys on imeytyvää ja sokerin tavoin käyttäytyvää hiilaria. Kun siis suomalaisessa pakkausselosteessa lukee vaikka ”Hiilihydraattia 19 g josta sokeria 9 g”, niin loppu on tärkkelystä, ja koko 19 g vaikuttaa verensokeriisi ja on näin ollen vhh:n kannalta laskettavaa hiilihydraattia.

 31. 34

  lotta sanoo

  Hei Sanni!

  Törmäsin muutama kuukausi takaperin blogiisi etsiessäni helpotusta jatkuvaan jalkapalloturvotukseen, ja pistin korvan taakse tämän kyseisen tekstisi. Edelleen turvotuksen uhrina palasin pari viikkoa sitten tänne ja aloin ihan tosissani ottamaan vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ja Atkinsista selvää. Olen 168cm pitkä ja painan 63kg, eli normaalipainoinen, mutta vuosia oloni oli hyvä 57-58 kilossa kunnes lihoin ja nyt nuo viitisen (rasva)kiloa ovat tulleet jäädäkseen. Päätin siis karistaa ylimääräiset kiloni ja turvotukset tiehensä aloittamalla induktiosta.

  Olen nyt viisi päivää syönyt 5-15g hiilareita päivässä (60-100g/rasvaa, 70-140g/protskua, 800-1400kcal) ja jo kolmantena päivänä minulla oli vahva tunne siitä, että nyt on ketoosi saavutettu – elimistö tuntui kaasu- ja turvotusvapaalta ja erityisen kevyeltä, lisäksi hengitykseni on siitä lähtien haissut erikoiselta. Aavistuksen makealta. Olen tehnyt jo usean Ketostix-testin, mutta ketoosikuvitelmistani huolimatta tulos on joka kerta ollut sama: ”Hieman 0,5mmol/L”.
  Kuinka saan ketoosin syvenemään?

  Olen lukenut, että jotkin makeutusaineet voivat hidastaa ketoosiin siirtymistä. En yksinkertaisesti pidä vedestä, ja olen nyt jo jonkin aikaa juonut Fun Light -mehuja, joissa kaloreita on 100g kohden 1 ja kaikki muut ravintoarvot nollassa – makeutusaineena aspartaami ja asesulfaami K. Voiko haalean laimean mehun litkimiseni olla syynä jarrutteluun? Ilman näitä en saa päivässä yhtä lasia enempää nesteytystä (=vettä) alas.
  Juon myös muutaman energiajuoman viikossa, sokerittomia ja yleensä aspartaamittomia.

  Ruokavalioni on nyt induktiolla koostunut pääasiallisesti kananmunista keitettynä ja paistettuna, savukalasta, juustoista, parsakaalista, jäävuorisalaatista ja tonnikalasta. Olen myös löytänyt nuo Fastin proteiinivanukkaat ja olen parina päivänä vedellyt yhden moisen naamariini täysin hiilarittoman mantelimaidon kyydittämänä – täytyykö näitä mielestäsi rajoittaa vai onko ihan asiallinen välipalatuote?
  Olen pitkään ollut todella huono syömään lihomisen pelossa, ja luulin induktiosta ja vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta löytyvän avaimet onneen ja hyvinvointiin, mutta sisuksiani kalvaa kysymys: MITÄ TEEN VÄÄRIN.

  Anteeksi anteeksi tämä romaani toivottavasti jaksat lukea ja olisin superkiitollinen jos sinulla olisi antaa jotakin vinkkiä tälle yhdelle epäonnistuneelle…

  • 34.1

   Sanni sanoo

   Moi Lotta,

   Pahoittelut alkuun että olet saanut odottaa vastausta, olen parhaillaan Kreikassa ja mielessä pyörii vain Kreikkajutut. :)

   Mitä tilanteeseesi tulee, oma veikkaukseni on, että olet Ketostixin lukemista huolimatta ketoosissa etkä siis tee mitään ”väärin”.

   Ketostixit eivät anna tarkkaa tietoa ketoosista vain ovat vain suuntaa-antavia, toisilla stixit eivät ylipäänsä rekisteröi ketoosia vaikka henkilö verikokeen mukaan olisi ketoosissa. Päätelmiä ketoosista ei siis kannata tehdä pelkkien stixien perusteella.

   Valitettavasti en osaa sanoa mikä voisi jarruttaa ketoosiasi, mikäli se nyt ylipäänsä on hidastunut, olen asiassa vain innostunut harrastaja ja tietoni ovat lukemani kirjallisuuden, nettilähteiden ja omien kokemusteni kautta saatuja. Vähähiilihydraattiseen ravintoon erikoistunut lääkäri tai ravitsemusterapeutti osaisi vastata kysymyksiisi paremmin.

   Ensisijainen veikkaukseni kuitenkin on, että olet ketoositilassa. Muistathan, että vhh ei ole kalorirajoitteinen ruokavalio eikä tarkoituksena ole nipistää kaloreita, oikeastaan päinvastoin. Sinun ei siis tarvitse tarkkailla juomiesi mehujen tai muidenkaan ruokien energiapitoisuutta. Monet syövät vhh:lla runsaampikalorisemmin kuin ”normiruokavaliolla” ja laihtuvat silti tai pysyvät samassa painossa kuin ennen, koska keho kuluttaa enemmän aineenvaihdunnan ollessa rasvanpolttotilassa.

 32. 35

  Kukka sanoo

  Vielä tuli kaupassa käydessä kysymys mieleen: Voiko induktion aikana käyttää lihaleikkeleitä? Esim. silmiin osui rosvopaisti, jossa hiilihydraatteja 0,3g (joista sokereita 0,1g). Aluksi ymmärsin, että hiilihydraatteja saisi tulla vain kasvisten muodossa, mutta saako niitä tulla muualtakin, jos vaan pysyy 20g:n rajoissa? Entä kun äiti olis tarjonnut kukkakaaligratiinia, jossa muut aineet sallittujen listalla, mutta mukana perunapohjaista suurustetta (hh 88g, sokerit 23g), mut eihän sitä suurustetta ole määrällisesti paljoa siinä itse gratiinissa.

  • 35.1

   Sanni sanoo

   Joku aineenvaihduntaan perehtynyt lääkäri osaisi tähän vastata parhaiten, mutta käsittääkseni Atkins päätyi juuri näihin ”reunaehtoihin” (noin 20 g hiilihydraatteja ja lähteenä mieluiten kasvikset) kokeiltuaan ruokavaliota monilla asiakkaillaan ja seurattuaan heidän elimistönsä reaktioita. Aineenvaihduntahan on lopulta jokaisella yksilöllinen, eli tuo 20 g raja on vain viitearvo ja sellainen, joka on annettu kun on todettu, että se on tarpeeksi alhainen jotta käytännössä jokaisen elimistön pitäisi siirtyä valmistamaan ketoaineita. Joku voi kuitenkin mennä ketoosiin jo 50 g vuorokausihiilihydraattimäärällä, ja olen kuullut monen menevänkin, raja ei siis ole niin tarkka.

   Kuten todettua, lääkäri (kuten Atkins itse, levätköön rauhassa) osaisi avata näitä juttuja paremmin mutta oma logiikkani sanoisi, että on ihan sama mistä se noin 20 g hiilaria muodostuu. Koska tuli se mistä hyvänsä, siitä muodostuu elimistössä niin vähäinen määrä glukoosia ettei se riitä elimistön glukoosin tarpeeseen, jolloin elimistön on pakko alkaa valmistaa glukoosia itse glukoneogeneesissä –> tällöin syntyvät sivutuotteena myös ketoaineet –> menet ketoosi-tilaan.

   • 35.1.1

    Kukka sanoo

    Moi taas, pitää vielä tulla kertomaan, mitä osui silmiin Atkins-sivuilta: hiilihydraateista 12-15g pitäis tulla kasviksista. Eli ilmeisesti loput saa tulla muualta.

 33. 36

  Marjut Sanchez sanoo

  Hei
  Löysin tämän blogin kun etsin vaihtoehtoa vlcd-dietille…ei jaksa enää noita pussiruokia yhtään. Käytin ekan kerran Nutrilettiä joskus 2000 luvun alussa 8 viikkoa. Silloin oltiin ryhmässä ja tukena oli siis terveydenhoitohenkilökunta sekä ryhmä. Laihduin silloin 18 kg. Sen jälkeen on paino noussut, mutta koskaan ei kuitenkaan onneksi niihin lukemiin mitä olivat ennen Nutrilettiä.
  Viimeisn vuoden aikana olen ollut stressaantunut sekä antanut itseni repsahtaa ja syönyt ihan joka päivä pullaa, suklaata tai jotain makeeta..melkein makealla korvaisin miuluusti kaikki ateriat.
  Tämä ei 2 tyypin diabetesta sairastavalle ole todellakaan mistään kotoisin joten otan taas kerran itseäni niskasta kiinni ja yritän tätä ketosiia siirtymänä vähä hiilihydraattiseen ruokavaioon. Aloitin pusseilla kun en oikein tiennyt muutakaan tapaa. Eilen siirryin noudattamaan näitä sinun ohjeita. Koko dietin aloitin reilu viikko sitten ja sitä ennen olin jo 3 viikkoa keventänyt hieman. Onko sinulla tiedossa kuinka kauan voisi odottaa, että tämä näkyisi jotenkin sokeriarvoissa? Nukkuminen on ollut erittäin haasteellista eli en saa unta millään ja kostautuu sitten aamulla, että on erittäin vaikea päästä sängystä ylös. Sitten vielä sellainen kysymys, että voiko chiliä syödä kun se on meidän ruokailussa iso osa ja juuri munakkaisiin sitä lisätään ja lähes kaikkeen muuhunkin ruokaan???

  • 36.1

   Sanni sanoo

   Onko sinulla tiedossa kuinka kauan voisi odottaa, että tämä näkyisi jotenkin sokeriarvoissa?

   Chilissä on 8 g hiilaria per 100 g mutta sitähän käytetään per ruoka-annos niin vähän, että hiilihydraattimäärä jää varmasti aivan mitättömäksi. Eli tuskin vaikuttaa millään lailla ketoosiin.

   Tsemppiä projektiin Marjut! Pussiruoat eivät opeta ketään pysyvään, hyvään ruokailutapaan, kyllä kestävät uudet ”opit” tulevat oikean ruoan kautta.
   En valitettavasti osaa sanoa.

   Chileistä –

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.