Karkkipäivän munaviikko: täytetty munakas

Torstain munaruoka on oma henkilökohtainen lempparini; täytetty munakas. Vaikka tämä on kaikille tuttu munaruoka, se ansaitsee ehdottomasti paikan munaviikolla!

Munakaskollaasi_

Tykkään runsaista täytteistä, joiden määrää vaihtelen nälän ja sen mukaan, toimiiko munakas aamiaisena vai lounaana.

Tein vuositolkulla täytetyn munakkaan ”väärin” (tai no eihän missään varmaan ole VÄÄRIÄ tapoja, vain eri tapoja ;), mutta tässä tapauksessa makuelämys muuttui huimasti kun muutin valmistusmetodin siihen klassiseen). Vanhan tapani mukaan kuullotin täytteet pannulla ja lisäsin munaseoksen täytteiden päälle, ja paistelin siinä sitten valmiiksi kääntäen lätyn välillä niin että kummallekin puolelle tuli paistopinta. Täytteet jäivät siis munamassan sekaan.

En olisi uskonut että maussa on eroa, mutta kun aloin valmistaa munakkaan sillä ”oikealla” tavalla, huomasin, että se oli paljon maukkaampaa! Täytteiden maku tulee paljon selkeämmin esiin kun niitä ei sotke munamassaan.

Kuullotettavat täytteet kuten sipuli, paprika, sienet ja sen sellaiset käytetään ensin pannulla, ja siirretään sitten sivuun lautaselle odottamaan.

Kaada munakasseos (tavallisesti teen kahden munan munakkaan, eli 2 munaa + pari ruokalusikallista kermaa tai soijamaitoa kevyesti sekoitettuna) pannuun, ja kun pinta on hieman hyytynyt, kaada täytteet lätyn toiselle puolikkaalle. Käännä munakkaan toinen puoli täytteiden päälle. Vähennä lämpöä ja anna munakkaan muhia vielä tovi kannen alla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lontoossa valmistin ihan törkeän mehevän, runsaan rapu-simpukka-munakkaan paahdetuilla kasviksilla. Piti nälän pitkälle iltapäivään.

Fetapinaattimunakas

Klassisen makuyhdistelmän feta-pinaatti-munakas on myös suosikkejani.

Täytetty munakas on varmasti helpoin, nopein, ravintorikkain ja palkitsevin pikaruoka ever! :) Täytteitä vaihtamalla mahdollisuudet ovat loputtomat – kolesterolia ja kaloreita tarkkaileva tekee munakkaansa pelkkiin valkuaisiin ja valitsee vähärasvaisia täytteitä kuten kasviksia, herkuttelija (tai vhh:lainen) lirauttaa seokseen kunnolla kermaa ja kuorruttaa täytteet reilulla kerroksella juustoraastetta!

Mikä on sinun lempparimunakastäytteesi? :)

P.S. Vielä lisävinkki – tykkäättekö munakkaassanne tomaatista? Kokeilkaapa kuullottaa myös tomaattia ennen munakkaaseen lisäämistä, niin kauan että se pehmenee kunnolla ja rakenne hajoaa. Kypsyessä tomaatin maku muuttuu makeaksi ja paljon aromikkaammaksi kuin tuoreena. Ero maussa on todella huomattava! Terkut vaan Mr Karkkipäivälle, joka myös rakastaa tomaattimunakasta mutta ei koskaan jaksa kuullottaa, ja ihmettelee miksi mun tomaattimunaruoat on aina parempia..! ;)

Kommentit
  1. 2

    desire, sanoo

    Koska mä olen hätäinen ihminen enkä jaksa odottaa munan hyytymistä, teen yleensä munakkaan as in munakokkelin, jossa munat ja täytteet sotketaan sekaisin ja paistellaan. Tän vuoden ekana päiväna kuitenkin maltoin – pannulle munaseoksen lisäksi eilisen illan tähteitä: juusto, nakkipaloja, vähän paprikaa, suolaa ja pippuria. Ehkä paras munakas, jonka oon elämässäni ikinä syönyt!

    Tuo munapiirakka menee kyllä viikonlopun to do -listalle, kun kaapissa on sopivasti vähän nahistuneita vihanneksia.

  2. 3

    Marjo sanoo

    Tämä on oma lemppari myös! täytteinä usein kasviksia, kesäkurpitsaa paprikaa, tomaattia, sipulia… ja JUUSTOA, ehdottomasti juustoa :)
    Itse käytän munakas massaan lähes aina raejuustoa 2munaa ja 1dl raejuustoa. Tekee kuohkeamman massan. (tai kevyemmän miten vaan :) )

  3. 4

    purkkapinkki sanoo

    Mun munakas vääntäytyy seuraavasti:
    suosikkitäytteet ovat (kevät)sipuli
    kesäkurpitsaraaste tai pinaatti
    mausteet
    juusto

    Yleensä teen 3 munan munakkaan, koska se on helpompi käsitellä kuin 2:n.

    Paistelen voissa sipulit ja kesikset, rikon munat ja vatkaan ne hyvin ja lisään n. 1 rkl/muna kermaa tai soijamaitoa. Munien sekaan laitan myös valkopippuria, paprikajauhetta, jeeraa, grillimasutetta tms. mitä tekee mieli. Joskus teen ”italialais”tyylsiesti ja sillon mausteeksi tulee basilikaa ja oreganoa, täytteinä saattaa olla tällöin kirsikkatomaatin puolikkaita ja mozzarellaa…

    Kun täytteet on paisteltu, siirrän ne joko tasaisesti koko pannun pinta-alalle (a), toiseen reunaan (b) tai keskelle (c). Kaadan munat päälle ja sörkin hiukan rakennetta ja kääntelen pannua niin, että tulee tasainen + irrottelen reunoja. Täytteiden päälle laitan juustoa (tapauksissa a ja b sinne toiseen reunaan vain). Ennen kuin munat on täysin hyytyneitä käännän a ja b tapauksissa toisen puolen toisen puolen päälle =puolikuu ja c:ssä kummankin reuanan niin että tulee kapea käärö. Juustot jää ihanasti sinne jemmaan ja sulavat!

    Erityisen tärkeää on että munakkaan sisään jää löysää massaa, maku on sata kertaa parempi ja kermaisempi kun on vähän lääryä mukana :D Läpipaistettu on aika kauheaa.

  4. 5

    Ruusunen sanoo

    Munakkaat ja muutenkin munaruoat ovat niin ihanan maukkaita! :) En jostain syystä vieläkään saa tehtyä munakasta oikein, hm… Pidän paprikasta, sipulista ja eri kasviksista munakkaan seurassa.

  5. 6

    sanoo

    Nää sun munakas-jutut on pahoja, koska luen näitä aina aamuisin töihin tultuani, ja täällä tuoksuu aina munakkaat ! :P Taitaa johtua alakerran kahviloista ja ravintoloista… Iskee aina hirveä munahimo! :P

  6. 7

    Miira sanoo

    Pinaatti-fetatäytettä en olekaan koskaan kokeillut, vaikka teen täytettyjä munakkaita viikoittain. Kuulostaa hyvältä!

    Munakas on minulla sellainen ”teenpä nyt äkkiä jotain” -ruoka, johon en ikinä vartavasten osta aineksia, vaan käytän mitä sattuu olemaan. Yleensä siihen päätyy tuoreita herkkusieniä, tomaattia, kinkkua (hyvää sellaista, kuutioituna) ja juustoa. Raejuustokin käy, mutta vahvemman makuiset juustot sopivat tähän paremmin.

    Olen muuten tehnyt saman oivalluksen täytteiden kanssa, eli nostan ne nykyisin paistamisen jälkeen syrjään. Tosin mun oivallus tuli siitä, että täytteitä oli aina liikaa. Munakas ei pysynyt kasassa, kun hulautin munaseoksen niiden päälle. Nyt lopputulos on melkolailla täydellinen.

    Niin, ja kiitos tuosta munapiiraan ohjeesta. Aion kokeilla sitä heti tulevana viikonloppuna, kun karppiystäväni tulee kylään.

  7. 10

    Tuli sanoo

    Mitä ihmettä, en ole kuullutkaan (apua!) tuosta ”oikeasta munakkaan valmistustavasta” :O Sinne munamassan sekaan olen itsekin kaiken jättänyt, ja hyvää tulee! :D Kokeilenkin seuraavalla kerralla tuota toista keinoa, kiitos vinkistä ;)

  8. 12

    Minna sanoo

    Mun maailma mullistu just… oon näköjään aina tehny munakkaan väärin! Googlettin saadakseni täytevinkkejä ja tämä osui silmiin! Huuuh täytyypä heti tänään testata!

  9. 13

    Vadelmaponi sanoo

    Haluan ihan ehdottomasti tehdä tuota pinaatti-fetamunakasta! Klassikko ehkä, mutta en ole koskaan syönyt :)

    Mulla on pinttyneitä kaavoja… rikon munat kokonaisina pannulle ja vaan tökkään vähän keltuaista, että se hajoaa, mutta ei sekoitu täydellisesti valkuaiseen. Jotenkin tykkään niistä erillään, etenkin jos keltuainen jää sisältä vähän meheväksi. Voiko tätä edes kutsua munakkaaksi? Oikea nimitys olisi varmaan paistettu kananmuna :D

    Oma ”lempimunakkaani” (tai ainakin nopeus-helppous-lopputulos suhteeltaan suosimani) on tässä

    http://aijaa.com/4DYkjr

    Siinä ensimmäisessä kuvassa on iso herkkusieni viipaloitu öljytylle pannulle, viipaleisiin on rouhaistu vähän suolaa, paistettu hetki ja sitten 3 munaa on rikottu päälle. Mausteeksi rouhaistu hieman lisää suolaa jos kaipaa + ripoteltu (kuivattua, huhmareella jauhettua) salviaa ja kuivattua valkosipulia (lidlin on parasta). Mausteet on ehdottomasti se juju, ei toimi ilman toista! Viimeksi mulla meni tähän hippu rosmariinia lisäksi ja sekin sopi.

    Tämä jotenkin omituisesti kumoaa nälän ihan täysin, johtuen ehkä valkosipulin ja salvian tavallaan raskaasta, mutta tosi maukkaasta makuyhdistelmästä. Teen tätä yleensä suureen nälkään, koska se tyydyttää ainakin mun nälän paremmin kuin miedot maut eikä mielitekoja jää.

    Toinen paljon tekemäni on tämä, mutta tässä olisi ehkä kehittämisvaraa

    http://aijaa.com/xzamC5

    Siinä on tosiaan tehty se välttelemäni munaseos :D Maku tulee emmental-juustosta tai sen tyyppisestä, esim. Polar, ja mustapippurista ja avokadosta. Varmaan siihen pitäisi muuten lisätä vähän tuoretta kevätsipulia tai ruohosipulia.

    Höpöttelhöpöttel….

    • 13.1

      Sanni sanoo

      rikon munat kokonaisina pannulle ja vaan tökkään vähän keltuaista, että se hajoaa, mutta ei sekoitu täydellisesti valkuaiseen. Jotenkin tykkään niistä erillään, etenkin jos keltuainen jää sisältä vähän meheväksi. Voiko tätä edes kutsua munakkaaksi? Oikea nimitys olisi varmaan paistettu kananmuna :D

      Kyllä, korrekti ilmaisu on juurikin paistettu kananmuna. :) Ilmaisuista viis tietenkin, mutta jos halutaan viilata pilkkua ^_^ niin munakkaassa munien rakenne rikotaan ennen pannuun laittamista, ja usein joukkoon lisätään maitoa, kermaa tai vettä (Antti Heikkilän vissy-munakas on vieläkin testaamatta multa…! :D)

      Nuo sun sieni- ja avokado-munakkaat näyttää ihan sairaan hyviltä! :) En ole koskaan kokeillut avokadoa munakkaassa, ja sienetkin pilkon pieneksi. Tuo isojen viipaleiden käyttö tekee tyylikkäämmän näköisen kokonaisuuden.. :) Ja hei, salvia… En ole varmaan koskaan käyttänyt missään salviaa. Kiinnostuin!

      Kiitos vinkeistä! :)

  10. 14

    Jonttu sanoo

    Aika lailla suru puserossa luen näitä munaviikon ruokia, kun kananmunia olen päättänyt nyt olla ostamatta ja käyttääkin vain erittäin satunnaisesti. Ruoanlaittoinnostuskin on kokenut kovan kolauksen munien jäätyä pois päivittäin käyttämieni elintarvikkeiden listalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.