Karkkipäivän kuvia päätynyt ”Islannin Hesariin”

Karkkipäivän kuvia on jälleen käytetty luvatta.

Tällä kertaa kyseessä on vieläpä varsin vakavastiotettava media – johtava sanomalehti.

Sain eilen viestiä Islannissa asuvalta lukijaltani, joka oli hämmästynyt nähdessään tutut kasvot paikallisen Morgonbladid-lehden verkkojulkaisussa. Morgonbladid on Islannin suurin sanomalehti ja vastaa meidän Helsingin Sanomia.

MBL_LaveraBBCream_kuva

Artikkeliin pääsee tästä.

Ja siellähän minun naamani tosiaan koreilee, ilman minkäänlaista asianmukaista kreditointia puhumattakaan luvan kysymisestä.

Mihin tekijänoikeuksien kunnioittamisessa ollaan menossa kun jo tämän tason media sortuu käyttämään julkaisujensa kuvitukseen Googlen kuvahakua! Sillä mistäpä muualta kuvani olisi verkkojulkaisuun päätynyt.

Viestin lähettäneen lukijan mukaan artikkelissa haastatellaan islantilaista ”ekohippigurua” Guðrún Bergmannia ja siinä puhutaan Laveran BB-voiteesta ja kosmetiikan lisäaineista. Jos kirjoittaa Googlen kuvahakuun ”Lavera BB Cream” on minun kasvokuvani ensimmäinen tarjokas. Alkuperäinen juttuni jossa kuva ilmestyi löytyy täältä.

MBL_Smartland

Juttu ilmestyi Morgonbladidin Smartland Mörtu Maríu -sivulla, joka on naisille suunnattu teemasivusto vähän niinkuin MTV3:n Helmi-sivut aikoinaan.

Olen laittanut MBL:lle viestiä ja pyytänyt selitystä kuvani luvattomaan käyttöön. Saa nähdä vastataanko sieltä mitään.

Sitaattioikeuden puitteissa Suomessa saa ottaa lainauksia toisen teoksesta (oli se sitten tekstiä, musiikkia tai kuvataidetta) kysymättä lupaa tekijältä, mutta alkuperäinen tekijä ja lähde on mainittava siteerauksessa. En tiedä onko Islannissa vastaavanlaista lakia, mutta lähdettä ja tekijää he eivät kuitenkaan ole maininneet.

Aiemmin kuviani on käytetty luvatta muuan ammattikoulun opetusmateriaalissa sekä Espanjassa sijaitsevan suomalaisen meikkaaja/maskeeraaja-koulun nettisivujen kuvagalleriassa.

Kuvakaappaukset Morgonbladidin sivuilta.

Kommentit
 1. 1

  msr sanoo

  Vähänkö törkeetä. Ilmeisesti lehdellä ei ole kummoinen budjetti jos ei voi juttua tekemään palkata meikkaajaa ja mallia ja tehä jotain pientä sponssijuttua Laveran kanssa… Ehkä tuo kannattaisi Laverankin tietoon saattaa vaikkeivät mitään heidän oikeuksia riko?

 2. 2

  sanoo

  Sulla on sen verran suosittu blogi ja laadukkaat kuvat että kannattais varmaan änkeä jonkinlainen vesileima kuviin, samoin metatietoihin. Vähän edes hidastaa tuota. Blogeihin saa myös sellasen right click-eston, että ei hiiren oikealla napilla pysty tekeen mitään, sekin vähän hidastaa kopiointia.

  Olipahan törkeä juttu tuo!

  • 2.1

   Mizi sanoo

   Se right click -juttu on äärimmäisen ärsyttävä! Esimerkiksi, jos sivulla on jokin linkki, joka EI aukea uuteen välilehteen sitä painettaessa, joudut pois tämän blogin sivuilta. Lisäksi tuo estojuttu on kyllä parillakin tapaa kierrettäessä, ja jos todella haluaa jonkun kuvan käyttöönsä, voi ottaa näyttökuvan.
   Pieni avautuminen tässä kommenttilootassa :DD

  • 2.2

   Sanni sanoo

   että kannattais varmaan änkeä jonkinlainen vesileima kuviin, samoin metatietoihin.

   Tuo vesileima-juttu on otettu esiin aiemmissakin kuvavarkausjutuissa, mutta en koe sellaisen käyttöä mielekkäänä koska…:
   * Se on visuaalisesti ruma
   * Kuvan luvaton käyttäjä saa sen helposti poistettua halutessaan, tai rajattua ulos.

   Eli lopulta en näe vesileimoissa kovin suurta käytännön hyötyä :/

 3. 4

  momo sanoo

  voi että mua kiukuttaa tuollainen!!!!! törkeää, osoittaa kyllä toimittajan ammattietiikan……. pitääkin laittaa vähän palautetta sanomalehteen, jospa palautteet vähintään riittäisivät oikaisemaan asian ;) jo on kumma jos joku lataa jonkun levyn pelkästään itselle kuunneltavaksi ja saa hirveät sakot, sitten tällä tavalla ammattimaisesti voi käyttää toisten kuvia eikä mitään….

  ehkä sun pitäisi alkaa ”leimata” kuvat jotenkin, vaikka eihän se kivalta tietysti näytä… mutta ainakin saattaisi vähentää luvatonta käyttöä.

 4. 5

  sikke sanoo

  Apua! Törkeää! Kerro sitten ihmeessä miten tässä käy! Oli laki eli ei, niin hyvien tapojen mukaista on kysyä lupa, kyllähän tuo nyt googlen kuvahaun kautta selviää, että kuvat ovat blogistasi ja ilman suomen kielen taitoa löytyy sähköpostiosoite, mistä lupaa kuvien käyttöön voi tiedustella..

 5. 6

  Ansu sanoo

  Tosi kurja juttu tämmönen kyllä.

  Tosin menin äsken kurkimaan tuota sivustoa ja ei siellä enää sun kuvaasi ollut. Ilmeisesti lukeneet viestisi ja tajunnee mokanneensa. Onkos mitään vastausta tullut?

 6. 8

  RainDrop sanoo

  Tuo on kylla todella torkeaa toimintaa, etenkin koska kyseessa on sanomalehti, joten tiedon puutteesta tuskin on tassa tapauksessa kyse.

  Sitten tavallaan asiaan liittymatta, Google ei toimi ihan noin suoraviivaisesti, itsellasi oma Lavera-kuvasi on varmasti hakutulosten ykkosena, mutta esim. minulla se oli vasta reilusti sivun puolivalin jalkeen, Google optimoi hakutuloksia ties vaikka minka perusteella, joten hakutulokset eivat ole kaikille samoja. Mutta se nyt ei sinansa liity tahan, luvatonta kayttoa yhta kaikki.

  • 8.1

   Sanni sanoo

   Google ei toimi ihan noin suoraviivaisesti, itsellasi oma Lavera-kuvasi on varmasti hakutulosten ykkosena, mutta esim. minulla se oli vasta reilusti sivun puolivalin jalkeen

   Aa, okei.

    • 8.1.1.2

     Etusormi sanoo

     Ei tosiaan liity sinällään tähän kuvavarkauteen (mikä on aika käsittäätöntä) mutta ihmisillä tuntuu olevan aika tiukassa se harhaluulo, että Google toimisi jotenkin automaattisesti ja kaikilla samalla tavalla. Koko hakukoneen idea perustuu siihen, että se yrittää onkia käyttäjästään kaiken mahdollisen tiedon ja ”miettiä” mikä asia kellekin käyttäjälle olisi se ensisijainen, vaikka hakusana tai sanat olisivat samoja. Tietoja jää haaviin ihan kaikesta netissä toimimisesta.

 7. 9

  Sari sanoo

  Törkeää, röyhkeää ja epäammattimaista. Ihmetyttää kyllä jos pitää paikkansa tuo, että kuvan voisi lainata (ottamatta yhteyttä kuvan julkaisijaan?), jos vain ilmoittaisi lähteen. Ainakin kirja-alalla on selvää, että kuvien lainaamiseen täytyy hankkia lupa, ja usein kuvien käyttöoikeudesta joutuu maksamaankin. Sanomalehtikin on myytävä tuote, joten kaupalliseen tarkoitukseen on tässä käytetty sinun ottamiasi kuvia ja päälle päätteeksi vielä sinun omia kasvojasi! Jos tällainen on laillista (missään), tämä tulee minulle kyllä isona yllätyksenä.

 8. 10

  Hanna sanoo

  Voi kurjaa :/
  Onkohan kuva kuitenkin jo poistettu sivuilta, kun en ainakaan itse nähnyt kuvaasi linkkiäsi klikkaamalla artikkelissa…?

  • 10.1

   Sanni sanoo

   On poistettu hetki sitten, mutta mitään vastausta yhteydenottooni en lehdeltä ole (ainakaan toistaiseksi) saanut. No, milläs he nyt selittäisivät kuvavarkauden…. muuten kuin myöntämällä suoraan että Googlesta tuli kuva haettua. Ehkäpä tällaisen asian ääneen sanominen on heille liian noloa..?

   • 10.1.1

    momo sanoo

    otitko yhteyttä esim. päätoimittajaan tai vastaavaan tahoon, etkä vain jutun väsänneeseen naikkoseen? kerro sitten jos vastaavat, kiinnostaa tietää miten tuollainen valtamedia reagoi… ehkä ajattelevat, että ulkomaalaiselta varastaminen ei lokaa mainetta ja antavat asian olla? jos olisin tilanteessasi, varmaankin lähettelisin sähköpostia kunnes saisin vastauksen :D

    • 10.1.1.1

     Sanni sanoo

     otitko yhteyttä esim. päätoimittajaan tai vastaavaan tahoon, etkä vain jutun väsänneeseen naikkoseen?

     Laitoin tuohon jutun yhteydessä olevaan smartland-osoitteeseen, en löytänyt mitään muita yhteystietoja.

   • 10.1.2

    sanoo

    Kävin äsken itsekin katsomassa sivua ja kappas, kuva oli poissa! Oikein pistää raivoksi tällainen, että ensin laitetaan random meikkikuva _viralliseen lehti-artikkeliin_ ja sitten kun kuvan omistajalta tulee viestiä niin se poistuu vähin äänin ilman mitään vastausta. Itse vähintäänkin kyseenalaistaisin Hesarin varteen otettavuuden jos tuollaista harrastaisivat?

    • 10.1.2.1

     Sanni sanoo

     ja sitten kun kuvan omistajalta tulee viestiä niin se poistuu vähin äänin ilman mitään vastausta.

     Aivan, todella ammattimaista touhua..! >:-( Kai sitä voisi vaikka edes pahoitella asiaa.

   • 10.1.3

    johanna sanoo

    Ei noloa vaan tuo on tyypillistä käyttäytymistä täällä. Tää on sen verran pieni maa, jossa kaikki tuntee toisensa niin ei tuommoisia ajatella. Vaikka pohjoismaa onkin niin mentaliteetiltään väittäisin tämän olevan enemmän jenkkien ja eteläeuroopan sekoitus. Mut hyvä, et juttu ”selvisi”.

    • 10.1.3.1

     Sanni sanoo

     Ei noloa vaan tuo on tyypillistä käyttäytymistä täällä.

     …mutta ei selitä sitä miksi lukijani Eeva sai heiltä vastauksen mutta minä en…

 9. 11

  Eevi sanoo

  Mulle vastattiin, kun laitoin palautetta. Kysyivät, että olenko mä bloggaaja :D annoin blogin osoitteen, en tiedä sit onko jo otettukin yhteyttä…?

  • 11.1

   Sanni sanoo

   Kysyin sulta Facessakin, mutta kysynpä nyt tätäkin kautta: mihin osoitteeseen laitoit viestiä? Minä meilasin smartland (at) mbl.is -osoitteeseen eikä mitään vastausta. Vaikuttaisi jotenkin siltä että mun yhteydenotto on missattu kokonaan ja kuva on poistettu ihan vain teidän lukijoiden palautteen takia. Kiitokset siitä :) Mutta vaikea tajuta miten ne ei sitten ole minun viestiä lukeneet. Olisi ollut vähintään asiallista vastata asianomaiselle itselleen.

 10. 12

  sanoo

  On kyllä todella törkeää ja jo kolmas kerta! :o Mutta jos haluaa tästäkin löytää hopeareunuksen, niin voidaan todeta, että sun kuvat ovat todella laadukkaita, kun niin moni taho haluaa kerätä niistä kunnian omilla sivuistoillaan ;)

 11. 13

  Tzup sanoo

  Pistää kyllä kiukuttamaan tuommoinen. Ymmärtäisin, jos kyseessä olisi joku pikkuinen lapsi vaikka, joka luvatta käyttäisi kuvia, mutta hittolainen sanomalehti??! Meille ainakin jo peruskoulussa opetettiin, että kuvien käyttöön pitää kysyä aina lupa.
  Mutta kaippa tämän voi jollain tapaa ottaa jo kohteliaisuutenakin, kun kerta lehtijutussakin käytetään sinun kuviasi ;)

 12. 14

  Nimetön sanoo

  ”Vesileima” kuviin. Pieni juttu, iso helpotus. Etkä joudu asiasta enää kitisemään.

  • 14.1

   sanoo

   Miten vesileima estää kuvan luvattoman käytön? Ellei sitä leimaa sitten lätkäise esim. keskelle naamaa jolloin se näyttää rumalta ja on vähintäänkin häiritsevä…

   Toki se varmaan karsii osan mahdollisista luvattomista käytöistä mutta ei varmastikaan kaikkia.

   • 14.1.1

    Sanni sanoo

    Miten vesileima estää kuvan luvattoman käytön?

    Mun mielestä ei oikein mitenkään, siksi en vesileimoja käytäkään.. :/

 13. 17

  sanoo

  Kyllä mulle ainakin googlettamalla tulee sun kuvat ihan ensimmäisenä. Ja nyt äkkiä jotain vesileimaa kuviin, niin loppuu moinen pelleily ja kuvien lainailu! :) Tai ainakin hidastuu, jos ei muuta…

 14. 18

  sanoo

  Tää on nyt ainakin kolmas kerta kun lainaajilla käy käry. Suosittelisin, kuten joku yllä jo sanoi, että alat käyttää omistajan leimaa kuvissa.

 15. 19

  Veera M sanoo

  Moikka :)
  Mulla olisi kysyttävää Vichyn Dermablend tuotteisiin liittyen. Koska oon sun blogistasi lukenut parhaimmat arvostelut, esittelyt ym. niihin liittyen,niin halusin kääntyä tässä kysymyksessä sun puoleen. :)
  Osaisitko sanoa miten muut puuterit kuin se Vichyn oma toimivat Dermablendin meikkivoiteiden kanssa?:o Esimerkiksi Rimmelin Stay Matte- puuteri tai Lumene Natural Coden mattapuuteri. Tällaiset halvat marketista saatavat :D
  Koska olen opiskelija, ei minulla olisi varaa ostaa meikkivoidetta, peitepuikkoa sekö puuteria kerralla :D Tällä hetkellä kuitenkin olen valmis panostamaan melko paljon noihin meikkeihin peittävyyden ja muun takia, koska teen mitä vain jotta saan tämän tällä hetkellä ”karseassa” (aknea tai jotain…) kunnossa olevan naamani fiksumman näköiseksi :DD Mutta jos joku toinenkin puuteri sopisi, ostaisin mieluusti edullisemman vaihtoehdon :D.
  Joten olisiko sulla jonkinlaisia kokemuksia tästä aiheesta?:)
  Toivottavasti tajusit mitä tarkoitan! :D

  • 19.1

   Sanni sanoo

   Osaisitko sanoa miten muut puuterit kuin se Vichyn oma toimivat Dermablendin meikkivoiteiden kanssa?:o Esimerkiksi Rimmelin Stay Matte- puuteri tai Lumene Natural Coden mattapuuteri.

   Varmasti muutkin puuterit toimivat, mutta kannattaa ehdottomasti käyttää irtopuuteria; tulos on luonnollisempi ja meikki kiinnittyy paremmin. Irtopuuteri on kivipuuteria hienojakoisempaa ja asettuu iholle ohueksi hunnuksi, kivipuuteri taas jää (levitystekniikasta riippuen) paksummaksi kerrokseksi eikä suurempi partikkelikoko sido meikkivoidetta yhtä optimaalisesti kuin hienojakoisessa irtopuuterissa. Mikäli haluat kuitenkin kivipuuteria käyttää, levitä se mieluummin siveltimellä kuin vipalla niin saat kerroksesta ohuemman.

  • 19.2

   sanoo

   Jos sulla on akne, se on ihosairaus ja lääkärin diagnosoima. Se myöskin paranee vain lääkärin määräämällä sisäisellä lääkityksellä. Jos siis oikeasti epäilet aknea, menehän lääkäriin!! Muutamat finnit ihossa eivät tee aknea.

 16. 20

  sanoo

  No just… Ikävää, mutta paras osuus tässä on se kun nuo tahot jäävät kiinni. Somessa tällainen on kuitenkin etikettirike. Mitäköhän mahtavat vastata?!

 17. 21

  TanjaP sanoo

  HuhHuh,jään mielenkiinnolla odottamaan vastaavatko meiliisi mitään,toivoisin että tunnustavat lainaamisen suoraan
  mutta noloahan tuo kyllä on.
  Sinulla on liian hyvät kuvat kun muillekkin kelpaavat. ;D

 18. 22

  sanoo

  Tuo on kyllä niin naurettavan törkeää! Rehellisesti sanottuna ymmärrän paremmin ne aiemmat väärinkäytöt kuin tämän. Tajuan kyllä pointtisi vesileiman suhteen, mutta itse ainakin mielummin hidastan kuvieni väärinkäyttöä, vaikka sitä en voisi estääkään. Oli vesileimaa tai ei, tuo on hyvin mautonta, röyhkeää ja turhauttavaa sekä väärin.

 19. 24

  kuvahakija sanoo

  Tosi noloa lehdeltä tuollainen epäammattimaisuus ja ihan lakienkin rikkominen. Nykypäivänä tekijänoikeuksien kunnioittaminen tuntuu mulle jo niin itsestään selvältä että hävettää niitä rikkovien puolesta. Ja harmittaa tietty uhrien puolesta. :/

  Ja tuosta kuvahausta nyt vielä, jos joku ihmettelee… totta kai karkkipäivän lukijoille tulee sun kuva ekana hakuun näkyviin, kun google seuraa netinkäyttäjien vierailtuja sivuja ja tarjoaa niiden mukaan kohdennettuja hakutuloksia, mainoksia jne. Äkkiä foliohatut päähän ja silleen… :D

 20. 25

  Johkis sanoo

  Etsi ehdottomasti päätoimittajan tai toimituspäällikön nimi käsiisi ja laita suoraan mailia heille, jos et saa vastausta edelliseen viestiisi. Kuitenkin kyseiset henkilöt vastaavat lehden sisällöstä.

 21. 26

  Ansku sanoo

  Toimittaja ei halua, että kuvavarkaus päätyy esimiesten tietoon, siksi hän on vaihtanut kuvat ja yrittää kaikessa hiljaisuudessa selvitä sotkusta kuivin jaloin…?
  Tuollaista ”ota yhteyttä”-meiliosoitetta eivät toki lue pomot vaan sihteerit ja/tai toimittajat.

 22. 27

  Tipi sanoo

  No jopas on törkeätä!
  Varmaan ajattelivat, ettei heille ulkomaisilta sivuilta luvatta napattu kuva ”kärähdä”.
  Turha sieltä on mitään selitystä varmaan odotella, eihän tuohon mitään muuta selitystä ole kuin että luvatta otettu. Häpeisivät.
  Mitä kautta muuten sait tietää, että kuvasi oli sivustolla?

  • 27.1

   Sanni sanoo

   Mitä kautta muuten sait tietää, että kuvasi oli sivustolla?

   Sain meiliä Islannissa asuvalta lukijaltani (lukee tuossa tekstissäkin :))

   • 27.1.1

    Tipi sanoo

    Hups. ”Kiitos” kursiivisen lukutapani, jäi tuo näkemättä tekstistä. :)

 23. 28

  muksis sanoo

  Ärsyttävää ja tuplasti ärsyttävämpää, jos eivät edes vaivaudu vastaamaan mitään!

  Samoin mua nyppii iltapäivälehdet, jotka ottavat suoraan julkkisten instagram-tileiltä kuvia yms. ja tekevät siitä jutun. Tyyliin Cheek postaa, että ”hankin koiran”. Ja minuutin päästä IS postaa, että ”Cheek hankki koiran”. Siis voiko olla laiskempaa!? Ja kehtaavat vielä kutsua itseään toimittajiksi!

 24. 30

  Miia sanoo

  Tästä kyllä huomaa ihan konkreettisesti miten maailma on kutistunut! Voisitteko kuvitella, että suomalaisen kuva olisi päätynyt parikymmentä vuotta sitten jonkun islantilaisen median sivuille? Nyt vaan pari klikkausta, ja sinne sujahti. Siinä saa nykyajan bloggari olla varpaillaan koko ajan..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.