Jopa kilo kasviksia päivässä

Lihattoman lokakuun kasvisruokajuttujen päätösjakso tulee tänään.

Aiheena mun lempparikasvisruoat ja lisukkeet kotona.

Syön ihan älyttömästi kasviksia. Minimissään päivässä menee runsas puoli kiloa, usein kilokin. Kilo menee helposti jos valmistan raskaita vihanneksia kuten juureksia, jotka kutistuvat paahdettaessa ja 400 grammaakin menee kerta-annoksena että heilahtaa.

Syön kasviksia päivän aikana suunnilleen näin:

Aamiainen 150 g (salaattivihanneksia kuten kurkkua, tomaattia ja paprikaa)

Lounas: kasvislisuke 200-400 g (jos syön pääruoaksi salaatin, kasvisten osuus on ainakin 300 g)

Päivällinen: kasvislisuke 200-400 g

Näiden lisäksi syön joskus kasviksia myös välipalaksi (juuston kaverina), kuten selleriä, kirsikkatomaattia tai porkkanaa.

kasvisruoat_myskikurpitsa_img_3116

Tänään haluan kirjoitella lempparikasviksistani ja niistä kasvisproteiinin lähteistä joita käytän eniten. Useimmilla aterioilla otan proteiinin kalasta tai juustosta, mutta lautaselta löytyy viikoittain myös kasvisproteiinia.

Kuvassa yksi uudempia vihannestuttavuuksiani, myskikurpitsa. Pidän värikkäästä ruoasta ja koen, että värikäs ruoka myös maistuu paremmalta ja toimii yhtä lailla mielen piristäjänä kuin vatsan täyttäjänä. :) Punajuuri, eri väriset paprikat, porkkana, bataatti, tomaatti, punakaali… Entisen elämäni kalpeat, ravinneköyhät riisit ja makaronit ovat vaihtuneet näihin.

Aloitetaan suosikkilisukkeistani.

kasvisruoat_parsakaali_img_1205

1. Parsakaali

Voisin syödä, ja usein syönkin, parsakaalia joka ikinen päivä. Se on mielestäni parhaimmillaan höyrytettynä vain hyvällä oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla maustettuna.

Parsakaali on minulle tavallaan kuin uusi ”pasta”, eli ruoka-aine/lisuke, jota himoitsen kaikkein eniten. Jos en vähään aikaan saa parsakaalia, sitä tulee todella ikävä.

Tiesittekö, että parsakaali on muuten kaikkein proteiinipitoisin ainakin Suomesta saatavista kasviksista? Sadasta grammasta saa 4,6 g proteiinia. Vain nokkosesta saa enemmän proteiinia, mutta harva jaksaa syödä niin paljon nokkosta kerralla että määrästä kertyisi mainittavaa määrää protskua. :)

kasvisruoat_parsakaalilisukkeet

Jos on pieni nälkä, saatan syödä parsakaalia myös pääruokana. Silloin maustan sen vaikkapa parmesaanilla ja pinjansiemenillä tai paahdan uunissa. Alemmassa kuvassa seurana uunipaahdettua selleriä.

Myös pesto on loistava kaveri parsakaalille. Herkkuiltapala on kulhollinen pestossa pyöräytettyjä parsakaalinnuppuja hunnutettuna parmesaanilla. Mums.

kasvisruoat_kukkakaali_img_0607_

2. Kukkakaali

Kukkakaali on neutraaliudessaan todella monipuolinen raaka-aine ja käytän sitä vaikka missä ruoissa tortilloista sosekeittoihin ja salaateista pizzoihin. Syön sitä yhtä paljon niin raakana kuin kypsennettynäkin.

Eniten kukkista tulee käytettyä wokeissa tai arkisesti höyrytettynä muiden kaalien kaverina, tai sitten heitän sen uuniin ja teen gratiinin. Kuvassa kukkakaalia kookoskermassa.

…ja vaikka tämän päivän juttu käsittelee nimenomaan kotiruokaa, en malta olla vilauttamatta helsinkiläisen Boulevard Social -ravintolan kasvisruokalistan detaljia:

parsakaali_kukkakaali_boulevardsocial_img_0974

Parsa- ja kukkakaalin voi tarjoilla myös tähän tapaan, slurps-deluxe..! Maistoin näitä kumpaakin kun olin viimeksi Helsingissä ja ystäväni kanssa vain hymistelimme miten älyttömän hyviä makuja kaalien tyylisiin arkisiin kasvislisukkeisiin voikin saada kun on taitoa. Olisin halunnut syödä ravintolan koko kasvisruokalistan alusta loppuun ^_^ Kasvisruokia oli yli 10….

kasvisruoat_ruusukaaligratiini_

3. Ruusukaali

Mun top-kolmosesta näkee että tykkään kaalikasviksista :) Ruusukaali oli minulle nuorempana käytännössä ihan tuntematon vihannes. Liekö olen sitä koskaan ainakaan vapaaehtoisesti syönyt… Minullahan on se hullu historia ”kasvis”syöjänä jonka kasvikset olivat käytännössä pasta, peruna, leipä ja riisi.

Nykyään ruusukaali on yksi kirkkaasti eniten syömiäni kasviksia ja sitä löytyy lautaseltani joka viikko. Useimmiten nautin ruusukaalit höyrytettyinä, kuten parsakaalin, tai sitten paistan ne valkosipuliöljyssä tai käytän osana wokkia. Tuore ruusukaali maistuu suussani lähes makealta, todella aromaattinen kasvis.

Kuvassa ruusukaaligratiini uunissa kera pinaatin ja saksanpähkinöiden.

kasvisruoat_bataatti_

4. Bataatti

Bataatti on lempparihiilariruokaani, kuten olen täällä useasti julistanut :) Se on käytännössä ainoa korkeahiilihydraattinen ruoka jota vielä syön säännöllisesti. Pastaan ja perunaan verrattuna se on järkevämpi hiilihydraatti imeytyessään hitaammin ja ollessaan paljon ravinnepitoisempi.

Uunipaahdettu bataatti, pannulla valkosipulin kanssa paistetut bataattisiivut ja bataattisosekeitto ovat lempparibataattiruokiani. Eilen oltiin ajelemassa kohti anoppilaa ja sanoin miehelle, ”Voi kun anoppi olisi jotenkin telepaattisesti aistinut että mun tekee älyttömästi mieli bataattia…” Ja mies vastasi: ”Siellä on kuulema bataattikeittoa odottamassa”.

<3

kasvisruoat_porkkana_img_1338

5. Porkkana (ja paahdetut kasvikset ylipäänsä)

Paahdettu porkkana on melkein yhtä hyvää kuin bataatti :)

Makua voi muuttaa maustamalla porkkanat erilaisilla yrteillä, suosikkejani ovat rakuuna ja timjami.

 

*

Salaatit

Kun syön salaattia pääruokana, teen lähes aina ”perustylsän” pohjan johon tulee vihreää salaattia, kurkkua, tomaattia ja paprikaa. Jos haluan vähän hifistellä, laitan salaattiin uunipaahdettuja kirsikkatomaatteja tai paistettuja, ohuita munakoiso- tai kesäkurpitsasiivuja.

Vuosien varrella reseptiplakkariin on kuitenkin kertynyt muutama ”erikoissalaatti”, joita valmistan harvemmin mutta antaumuksella. Tässä neljä sellaista.

kasvisruoat_porkkanasalaatti_img_768

1. Marokkolainen porkkanasalaatti

Bongasin reseptin aikoinaan Alkon Etiketti-lehdestä, ja tästä on muodostunut kirkkaasti suurin lempparini ”erikois”salaateista. Ihan älyttömän hyvän makuinen ja vaikka onkin ainesosiltaan yksinkertainen, se on makumaailmaltaan ihan erilainen kuin arkiset perussalaattini.

Tästä salaatista on näkynyt tänä vuonna lehdissä monta eri versiota, kaikille yhteistä paahdetut porkkanat ja feta. Minulle tämän herkkusalaatin avainraaka-aineita ovat porkkanan ja fetan lisäksi minttu, kikherneet ja paahdetut mantelit. Hienostuneimman makuelämyksen saa kun jaksaa valmistaa harissa-sitruunakastikkeen ja käyttää dukkah-mausteseosta, mutta salaatti on tosi hyvää vaikka pelkällä oliiviöljy-viinietikka-kastikkeellakin. Hunaja sopii joukkoon kuin nenä päähän, vhh:lainen voi korvata sen sirottamalla vinegretteen vähän steviaa tuomaan makeutta.

Kuvan versiossa olen paahtanut porkkanat chiasiementen kanssa.

kasvisruoat_raejuustosalaatti_img_5998

2. Raejuusto-maustekurkkusalaatti

Tomaattia

Tuoretta basilikaa

Kevätsipulia

Mauste/pikkukurkkuja

Raejuustoa

Hyvää oliiviöljyä

Suolaa ja pippuria

Tämän reseptin oli anoppini joskus löytänyt jostain ja resepti siirtyi häneltä mieheni kautta minulle. Tästä salaatista on tullut meille vakkarilisuke etenkin mökillä grilliruoan kanssa. Sisältämänsä raejuuston (= proteiinin lähde) puolesta salaatti sopii myös pääruoaksi.

Tämä on erinomainen esimerkki siitä, kuinka tutut ja tavalliset raaka-aineet yhdistettynä juuri tietyssä kombinaatossa tuottavat joskus aivan erityisen maukkaan kokonaisuuden joka on ikäänkuin enemmän kuin osiensa summa :) Tämän simppelin salaatin avainraaka-aineita ovat maustekurkut (pikkukurkkumuoto sopii parhaiten), kevätsipuli ja tuore basilika.

kasvisruoat_kasvismakkarasalaatti_

3. Surf’n’Turf-salaatti

Tästä salaatista voi nyt lihattomalla lokakuulla jättää seafood-osuuden pois jos haluaa täysin vegeversion :) Surf’n’ turf tarkoittaa ruokaa, jossa on sekä lihaa että mereneläviä, ja meidän valmistamassa versiossa lihana toimii kasvismakkara.

Tämän salaatin salaisuus on romesco-kastikkeessa, joka tekee siitä myös niin aikaavievän ettei salaattia tule valmistettua ihan harva se kuukausi. Se on minulle vähän juhlavampaa ruokaa jota valmistan jos on tulossa vaikka vieraita.

Salaatin reseptin voi käydä kurkkaamassa täältä. Romesco-kastikkeen valmistuksen vaiva kannattaa todellakin nähdä, se on jotain ihan käsittämättömän maukasta. Täyteläinen, luonnostaan makea kastike syntyy paahdetusta paprikasta, tomaatista, chilistä, sipulista, valkosipulista ja manteleista. Jos kastikkeeseen haluaa oikein paksun koostumuksen, voi joukkoon laittaa myös palan vaaleaa leipää.

idkasvisruoat_bataattimansikkasalaatti_img_7295

4. Bataatti-mansikkasalaatti

Paahdettua bataattia

Persiljaa

Kikherneitä

Mansikoita

Pinjan- tai auringonkukansiemeniä

Kastike: oliiviöljyä + tuoreen sitruunan mehua

Tämä raikas, marjainen salaatti debytoi meillä viime juhannuksen ruokapöydässä ja meni saman tien suosikkien joukkoon. Aivan törkeän hyvän makuinen setti! Ei ehkä kaikkein ruokaisin, sillä se on aika niukkaproteiininen, mutta lisukkeena aivan out-of-this-world.

*

Kasvisproteiinin lähteet

kasvisruoat_tofuhamppari_

1. Tofu

Tofu on keittiössäni kasvisproteiinin lähde numero 1. Sitä tulee syötyä viikottain. Se on helppo raaka-aine koska sopii neutraalin makunsa puolesta vaikka mihin. Ostan nykyään lähes pelkästään maustamatonta tofua ja marinoin sen itse, maustetuista suosikkini on kylmäsavutofu.

Eniten tofua tulee käytettyä wok-tyyppisissä ruoissa mutta olenpa heittänyt sitä myös piirakkaan, keittoon ja laatikkoruokaankin. Ja kasvishamppariin pihviksi.

kasvisruoat_tofu_img_0675

Tofua, fetaa ja uunipaahdettuja kasviksia.

kasvisruoat_tofuruoat

Kurkuma-marinoitua tofua, paahdettua paprikaa ja kesäkurpitsaa (ylempi kuva), ja vähän erikoisempi kokeilu jossa toin pinaattikeittoon proteiinia tofulla ja halloumilla. Ei ehkä makumaailmallisesti onnistunein kokonaisuus mutta nälkä lähti ^_^

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Soijapyörykät

Soijavalmisteista käytän eniten ruotsalaisen Anamman soijapyöryköitä, joita olen täällä monesti kehunut. Niissä on erittäin lyhyt ainesosalista (= vähän lisäaineita) ja hyvät ravintoarvot etenkin vhh:laisen vinkkelistä. Monissa pakastealtaan soijatuotteissa on kaiken maailman tärkkelyksiä, muita jauhoja ja maltodekstriiniä, Anamman pullat ovat ”puhtaimmat”.

Tykkään syödä soijapullia yleensä jossain kastikkeessa kuten kermaisessa sienikastikkeessa tai tomaatti-tuorejuustokastikkeessa.

Soijavalmisteita tulee kuitenkin nautittua tofua lukuunottamatta aika harvoin, ehkä muutaman kerran kuussa. Syön mieluiten niin puhdasta ja vähän prosessoitua ruokaa kuin mahdollista, siksi ”soijaeinekset” ovat luonnostaan jääneet ruokavaliossa pienempään rooliin kuin aikaisemmin. Esimerkiksi kuivana myytävä teksturoitu soija on jäänyt keittiöstäni pois lähes kokonaan.

kasvisruoat_soijanakit

3. Soijanakit

Kuten lihanhimo-jutussani kerroin, minulla on ”soft spot” soijanakkeja kohtaan. Kun lopetin lihan syömisen, en voinut yli 10 vuoteen kuvitellakaan syöväni mitään lihan kaltaista ja kaikki mukaliha oli minusta ällöä ja vastenmielistä. Sitten kaikki muuttui mystisesti, ja aloin yhtäkkiä himoitsemaan kasvislihatuotteita. Soijanakit ovat niistä ehdottomasti parasta.

Soijanakit ovat minulle ennen kaikkea mökkiruokaa. Grillatut nakit makeaksi haudutetun punasipulin ja grillatun kukkakaalin kanssa ovat ihan klassikkolounas mökillä kesäisin.

kasvisruoat_papupastat_

4. Papupasta

Papupasta on mielestäni yksi kivoimpia kasvisproteiinin lähteitä. Ja hyvä lähde se onkin – papupastassa on yli 40% proteiinia. Kuvan lautasilla on 40 g pastaa (vakioannokseni), ja määrä sisältää melkein saman verran proteiinia kuin 100 g lohta.

Voisin mielestäni syödä papupastaa vähän useamminkin vaihteluna hyvin kalapainotteiselle proteiininsaannilleni, mutta totuttuani pois pastaruokien mieliteoista sitä tekee mieli lopulta aika harvoin. Papupastan kanssa on kiva kokeilla erilaisia kasviskastikkeita, proteiininlähdettä ei tarvitse enää erikseen lisätä kun pasta sisältää sen jo itsessään.

Viimeksi kokeilin Pirkan ruokalehden ohjeella lehtikaalipestoa (alin kuva), oli kyllä hyvää :) Sen sijaan supersuosittu parin vuoden takainen somehitti avokadopasta (eli avokadokastike) ei herättänyt minussa erityistä innostusta. Se oli aika pliisun makuista.

kasvisruoat_quornpullat_img_5171

5. Quorn

Kasvisproteiininlähde numero 5 on sieniproteiinista valmistettu quorn. Tätä käytin yhteen aikaan paljonkin, etenkin silloin kun asuin pysyvästi Ahvenanmaalla eikä quornia vielä saanut manner-Suomesta.

Sittemmin jotenkin kyllästyin quornin makuun ja nykyään käytän vain rouhetta, josta valmistan itse pyöryköitä (kuvassa) tai kasvisbolognese-kastiketta.

*

Tänään olen vihdoin pääsemässä kokeilemaan Härkistä. Anoppi oli ostanut sitä ja miettii tuossa nyt parhaillaan että miten sen maustaisi. Nyhtökauran kanssa en ole edelleenkään osunut kauppaan samaan aikaan. Taitaa nyhtis jäädä pian paremmin saatavilla olevien kilpailijoidensa jalkoihin… Kuulun niihin kuluttajiin jotka eivät jaksa kytätä erikoisaikoja milloin joku elintarvike sattuisi olemaan lähikaupassani, ostan sitä mitä on saatavilla.

Pian selviää mitä mieltä makuaisti on Härkiksestä :)

Kasvisruoan iloa, ihmiset! ^_^

Kommentit
  1. 1

    Jaana sanoo

    Me oltiin miehen kanssa eilen Prismassa (Kaleva, Tampere) joskus puolen päivän jälkeen ja ensimmäistä kertaa näin nyhtökauraa livenä. Ja jopa hyllyt notkui sitä. Ymmärtääkseni toimituspäivä on lauantai ja sitä pitää olla liki jonottamassa oven takana kaupan auetessa, joten olin aika yllättynyt hyllyjen ollessa täynnä vielä monta tuntia aukeamisen jälkeen. Joko tuotantoa on onnistuttu lisäämään tai sitten juuri vaikessta saatavuudesta johtuen koko nyhtökaura on menettänyt jo kiinnostuksen :o noh, pakkohan sitä oli ostaa paketti, katsotaan, mitä siitä keksii :) Härkis ei ainakaan noussut meidän talouden suosioon, ainakaan meidän ruuanlaittotyylillä. Hinta on näissä myös turhan kova, kun pakkauskoko on perus jauhelihapakettia pienempi :(

    • 1.1

      Sanni sanoo

      ja ensimmäistä kertaa näin nyhtökauraa livenä.

      Mekin käydään nimenomaan Kalevan Prismassa, joten seuraava kysymys kuuluukin että löytyykö nyhtökaura samasta kohtaa kuin Härkis? :) Siis silloin kun sitä on…?

      • 1.1.2

        Peikkorukka sanoo

        Nyhtökaura on Kalevan Prismassa samalla pitkällä käytävällä ainakin kun Härkis. Sen kohdalla on hyllyssä A4-kokoinen kyltti jossa kerrotaan että nyhtökauran toimituspäivä on lauantaisin…Yleensä hyllypaikan tunnistaakin siitä että siinä on se lappu ja koska paikka on yleensä aina tyhjä. ;)

        Itsekin ko. kaupassa yritän nyhtökauraa metsästää….ei ole vielä onnistanut.

        • 1.1.2.1

          Ella sanoo

          Ainakin täällä jkl:ssä nyhtökaura menee hyllyyn lauantaiaamuna seiskalta Prisman auetessa. Ennen ysiä on loppu :D

    • 1.2

      Julia sanoo

      Nyhtökauraa on ainakin Hervannan K-supermarketissa vissiin ihan hyvin nykyään tarjolla! Itse ostin sieltä testiin, oli joka makua. :) Ja sieltä ainakin löytyy ihan perus-lihahyllystä, samoin ku Härkis.

      Nyhtökauran pakkauskoko on pienempi kuin jauhelihalla, mutta se on kyllä aika paljon ruokaisampaa.

  2. 2

    Anna sanoo

    Hei tämä oli todella hyvä juttu. Itse olen edelleen sekasyöjä (vatsa ei kestä papu-linssipitoista kasvissyöntiä) mutta näytit että toimivia aterioita voi koota muillakin tavoilla – eli esimerkit inspiroivat! Kiitos!

  3. 3

    Julia sanoo

    Syksy on kyllä vegeruuan juhla-aikaa, kun on niin ihanasti kurpitsaa ja kaaleja. <3 Mun tämänvuotinen uusi tuttavuus on ollut raita- ja keltajuuri. Etenkin raitajuuri on niin nättiä että sitä käyttää mielellään. Valitettavasti raitajuuren kaunis väri kärsii kypsennettäessä, mutta esimerkiks pizzan päällä näyttää silti ihan kivalta! Se on myös tavallista punajuurta miedomman makuista, ja mikä tärkeintä: ei värjää.

    • 3.1

      Sanni sanoo

      Mun täytyy selvästikin tehdä tuttavuutta raitajuuren kanssa :) Ravintolassa olen tainnut sitä joskus syödä, samoin kuin keltajuurta, mutta kotiin ei ole vielä koskaan tullut ostettua. Itse asiassa olen joskus yrittänyt etsiä keltajuurta kaupasta siinä onnistumatta. Raitajuuri kuulostaa vieläkin ”eksoottisemmalta”….

      • 3.1.1

        Julia sanoo

        Kummatkin on siinä mielessä ”eksoottisia” juureksia että niitä saa hyvin lyhyen aikaa vuodesta. S-ryhmä jonkun verran mainosti tänä syksynä sesonkivihannesten ja -juuresten reseptejä ja ainakin Tampereen Sokkarin Herkun ”sesonkipöydässä” oli kumpaakin juurta. Tästä on tosin jo tovi aikaa, ja on tainnut aika jo mennä ohi. Ens syksyä odotellessa, heh.

        • 3.1.1.1

          Sanni sanoo

          Kummatkin on siinä mielessä ”eksoottisia” juureksia että niitä saa hyvin lyhyen aikaa vuodesta.

          Aa, okei, no ilmankos en ole löytänyt :)

          Parempi onni ensi syksynä….vai olenkohan mä aina Kreikassa kun noita saa Suomesta ^_^

    • 4.1

      Sanni sanoo

      Onpas ihanan kuuloinen resepti :)

      Jamie Oliverilta olen muuten itsekin napannut monenmonet hyvät ohjeet ^_^ Tämä menee myös talteen :)

  4. 5

    Nnn sanoo

    Ooo loistava postaus! Mitä papupastaa käytät? Kiinnostaisi edullinen vaihtoehto.

    Itse elin pari viime vuotta ruusu-, kukka- ja parsakaalilla, mutta sitten viime jouluna sain jonkun mukavatsataudin kun olin syönyt parsaa ja quinoaa, ja vaikka vatsataudin ainoa oire oli viikon kestävä pahoinvointi, en ole pystynyt enää oikein palata kaaleihin enkä quinoaan :D Sinänsä harmillista, kun on joo muutenkin melko rajallinen ruokavalio, ja noista sai mukavasti extraproteiinia.

    • 5.1

      Sanni sanoo

      Mitä papupastaa käytät? Kiinnostaisi edullinen vaihtoehto.

      Mä ostin joku vuosi sitten Hyvinvoinnin Tavaratalon tarjoushinnalla laatikollisen A La Econ papupastaa, en tiedä jäikö se kokonaan pois Suomesta mutta mulla riittää tuo varasto vielä varmaan vuosiksi ^_^ (PE-päivämäärät tottakai paukkuu mutta en usko että kuivatuote juuri menee miksikään…)

      Kauppojen tämänhetkisestä valikoimasta tykkään eniten Explore Asia -papupastasta, mutta se on saman hintaista (eli yhtä kallista) kuin muutkin papupastat. En tiedä onko halpaa papupastaa olemassakaan… :p

      Onpas harmillinen tuo sun kaalijuttu, mulle olisi kyllä ihan kamala suru jos tulisi kaaleja kohtaan tuollainen… Mutta minkäs sille tekee, tuollaiset pahoinvointijutut aiheuttaa kai aika yleisesti pitkäaikaista (tai jopa ikuista) vastenmielisyyttä tiettyjä ruoka-aineita kohtaan joita on syönyt pahoinvoinnin yhteydessä :/

  5. 6

    sanoo

    Siis tää meni suoraan kirjanmerkkeihin! Tuli niin järkyttävä nälkä tätä lukiessa että lienee viisainta pyörähtää kaupan kautta suoraan hellan ääreen :D Apua mitä herkkuja oot loihtinut! ♥

  6. 7

    Tonja sanoo

    Olipa kiva postaus, sai paljon uusia ideoita, kiitos! <3 myskikurpitsaa on täälläkin tullut paljon tänä syksynä syötyä, ihan älyttömän hyvää paahdettuna!

    • 7.1

      Sanni sanoo

      Kiva kun tykkäsit :)

      Myskikurpitsa on tosiaan herkkua paahdettuna, ne siemenet siinä vielä rouskuextrana päällä..! ^_^

  7. 8

    Sonja sanoo

    Oon itse oikeastaan tämän vuoden keväästä saakka yrittänyt lisätä mahdollisimman paljon kasviksia, vihanneksia ja hedelmiä ruokavaliooni, koska kyllästyin vaan siihen miten huonosti voin fyysisesti sitä ennen. Ihan melkeen huomaamatta oon jättänyt punaisen lihan en kokonaan pois, mutta hyvin harvoin itse enää ostan: käytän lähinnä kanaa ja kalaa. Kala on kuitenkin sen verran kallista vain itselle ostaa ellei satu hyvä tarjous, niin sitä tulee syötyä kyllä ihan liian vähän! Syön punaista lihaa lähinnä vanhemmilla käydessä ja joskus leikkeleenä (meetvursti) jos tekee oikeasti mieli. Kinkkuleikkeitä en oikein siedä, se maku, haju ja koostumus on sellainen joka lähinnä etoo. Jauhelihaa siedän lasagnessa tai jossain muussa tuonkaltaisessa ruoassa, mutta muuten se tökkii tosi pahasti samalla tavalla kuin kaupan lihapullat/jauhelihapihvit… En harkitse ”täyttä kasvissyöntiä” enkä ois vaikka vuosi sitten uskonut että joskus lisään näinkin paljon vihreää/väriä lautaselle, koska ennen se ruokavalio oli todella suppea. Leipäkin on ruisleipää, mielellään Realia tai jotain muuta vähän herkumpaa eikä sitä ainaista ruispalaa. On ollut tosi kiva huomata miten paljon paremmin jaksan tällaisellä huomattavasti terveellisemmällä ruokavaliolla, vaikka välillä tuleekin herkuteltua. Karkkia meni vielä joku aika sitten melkein joka päivä, nykyään harvoin tekee edes mieli mikä on miulle suuri saavutus. En ole enää niin väsynyt ja voimaton ja vatsan turvotuskin on paljon paremmin kurissa mikä ennen näkyi aina illalla viimeistään kunnon pömppiksenä. Joku päivä ajattelin käydä ostamassa Opiskelijabudjetilla- kirjan, joka sisältää tietääkseni tosi paljon kasvispainotteisia ruokaohjeita ja vaikuttaa hirmu hyvältä kirjalta näin vain siitä kuulleenakin! Edullisuus on myös se iso tekijä mikä ilahduttaa tällaisessa syömisessä :)

    • 8.1

      Sanni sanoo

      On ollut tosi kiva huomata miten paljon paremmin jaksan tällaisellä huomattavasti terveellisemmällä ruokavaliolla, vaikka välillä tuleekin herkuteltua.

      Onpa kiva kuulla :) Ja herkuttelu kuuluu tottakai elämään sekin :)

      Toivottavasti Opiskelijabudjetilla -kirjasta löytyy vielä paljon lisäinspiraatiota. Ruoanlaitto on kyllä niin ihanaa, niin mielelle kuin masullekin ^_^

  8. 9

    hekuli sanoo

    Älä luovuta vielä avokadopastan kanssa! Itsekin ekaa kertaa valmistaessani hämmästelin, että mitä tämä muka on, mutta siinä pitää oikeasti olla kunnolla sitä valkosipulia, chiliä, suolaa ja pippuria. Avokado itsessään on, erityisesti pastaan sekoitettuna, liian neutraalia :D Oma suosikkini on pilkkoa joukkoon myös reilusti aurinkokuivattua tomaattia, se tuo hyvää aromikkuutta ja happamuutta joukkoon :)

    • 9.1

      Sanni sanoo

      mutta siinä pitää oikeasti olla kunnolla sitä valkosipulia, chiliä, suolaa ja pippuria

      OK. :) Mä tein sen alkuperäisen ohjeen mukaan mutta en muista että kastike olisi ollut lainkaan vahva, chili ei ainakaan jäänyt makuna mieleen… Täytyy ehkä joskus yrittää uudelleen ja vähintään tuplata ohjeen chili- & valkosipulimäärät :)

    • 10.1

      NG sanoo

      PS. Tein eilen ruokaa tuon inspiroimana ja oli kyllä hyvää.. Yksinkertaisilla aineilla (linssit, uunijuurekset) saa erittäin maukkaan kokonaisuuden, kun muistaa nuo lisukkeet – tahini ja muut pikkujutut todella antavat komboon sen aromin.
      Lisäksi paahdoin kattilassa kesäkurpitsaa ja oman parvekkeen ylijäänyttä tomaattisatoa… paras makeus on mennyt, mutta oliiviöljyssä haudutettuna erinomaista :)

      • 10.1.1

        Sanni sanoo

        kun muistaa nuo lisukkeet – tahini ja muut pikkujutut todella antavat komboon sen aromin.

        Pikkujutuilla on tosiaan väliä :)

    • 10.2

      Sanni sanoo

      Hauska sattuma että myös Suvi linkkasi minulle tuossa ylempänä toisen talvisalaatin ohjeen ^_^ Tuo hernekastike on tosi mielenkiintoinen, enpä ole tosiaan aiemmin törmännyt salaattiin jossa on lämmin kastike, vaikka lämpimiä salaatteja kyllä olen syönyt :) Täytyykin testata :)

  9. 11

    Anna Banana sanoo

    Söin yhdessä ravintolassa Oumphia. Oli todella hyvää. Onko kenelläkään havaintoja Oumphista kaupoissa? Tofu on paras kaupasta löytämäni kasvisprode omasta mielestäni, Quorn ihan hyvää myös. Härkis oli ihan kaameaa ekalla yritysellä, nyhtökaurasta ei vielä havaintoja…

    • 11.1

      Sanni sanoo

      Onko kenelläkään havaintoja Oumphista kaupoissa?

      Se on Suomessa toistaiseksi yksinoikeudella vain K-Kaupoissa, kurkkaile siis K:n puolelta :) Itse olen sitä jo nähnyt pakastealtaissa (valitettavasti myös kasvisproteiinituotteille tuttuun kalliiseen hintaan).

  10. 12

    sanoo

    Minähän olen perinteinen sekasyöjä. Mutta viime vuosina olen lisännyt kasvisten määrää tosi paljon ja opetellut tekemään kasvisruokia. Aika monta ohjetta olen täältä napsinut koska en oikeastaan muita ”ruokablogeja” seuraa. Lehdestä otan myös reseptejä talteen.
    Äsken just söin uunijuureksia jotka teen alusta loppuun itse. Tulee ruokaa moneksi päiväksi ja lisuketta voi vaihdella. Tonnikalapulliin tuli melkoinen yliannostus, tofua olen välillä tehnyt. Härkisomelettia teen taas huomenna, sitä maistatan miehelläkin :)

    • 12.1

      Sanni sanoo

      Mä näinkin sun herkullisen uunijuureskuvan instassa ja facessa ^_^ Nams!

      Aika monta ohjetta olen täältä napsinut koska en oikeastaan muita ”ruokablogeja” seuraa.

      Tästä olen kyllä tosi otettu :) :) ^_^

      Hei, ehditkös tulla keskiviikkona pyörähtämään Sokoksella illalla? :)

  11. 13

    Taikki sanoo

    Ei liity yhtään postauksen aiheeseen, mutta! Kentin keikan jälkeen yritin päästä Hartwallilta pois kuten kaikki muutkin. Käytävällä edessäni seisoi violettihiuksinen nainen ja arvelin, että se olit sinä. Kun näin naisen kasvot hänen kääntyessään arveluni osoittautui vääräksi. Ehkä minuutti tän jälkeen näin melkein vieressäni toisen violettihiuksisen naisen ja se olit sinä ja siitä tuli outo olo :D mutta niin, jos en olisi ollut niin emotionaalinen ja overwhelmed sen keikan jäljiltä, niin olisin tullu sanoo et sul on tosi kiva blogi :)

    • 13.1

      Sanni sanoo

      Voi ei miten söpö juttu ^_^

      Kent oli kyllä <3 <3 Olipa haikea olo kun tiesi että viimeistä viedään… Jocke oli muuten varmaan karismaattisimmillaan koskaan <3

        • 13.1.1.1

          Sanni sanoo

          Teen marinadin minigrip-pussiin: oliivi- tai seesaminsiemenöljyä + mausteita (useimmiten vain suola, pippuri, chili, valkosipuli, joskus currya tai kurkumaa), nakkaan paloitellut tofut pussiin marinadin joukkoon, puristelen pussia kevyesti että tofu peittyy kauttaaltaan mausteliemeen ja heitän pussin jääkaappiin yleensä yön yli.

          • 13.1.1.1.1

            Enni sanoo

            Kiitos paljon! Tota täytyy kokeilla, et malttaisi antaa marinoitua yön yli.

  12. 14

    Anna sanoo

    Herkullisia reseptejä ja ideoita, slurps! :) Marokkolainen porkkanasalaatti menee heti testiin, samoin parsakaalireseptit. Yksinkertaista mutta hyvää!

  13. 15

    Tipi sanoo

    Olen viimeviikkojen aikana täysin koukkuuntunut munakoisoon. Luulen, että kiitos siitä kuuluu ihan sinulle ja ihanille ruokapostauksille. :)
    Häpeän sanoa, mutta en ole ikinä sitä itse edes tehnyt aiemmin! En ole kylä koskaan pitänyt muutenkaan ruoanlaitosta.
    Lisäksi uudehko tuote Härkis on mahdollistanut kaikkien lempiruokien paluun ruokavalioon lihan poisjättämisen jälkeen – tein sunnuntaina taivaallista kaalilaatikkoa, jossa jauheliha korvattu Härkiksellä. En yhtään liioittele – taivaallista!

    • 15.1

      Sanni sanoo

      Härkis oli kyllä hyvää :) Vähän kuivempaa koostumukseltaan mitä odotin mutta hyvää :)

  14. 16

    Iitanen sanoo

    Suosittelen kokeilemaan fetan paahtamista uunissa, 200 astetta uuniin, feta uunivuokaan, päälle öljyä ja mausteita. Uunissa 15-20 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen ja avot – ihan törkeän hyvää! Mutta käytä ihan kunnon fetaa, salaattijuustot sulaa ja lösähtää vuoan pohjalle :D

    • 16.1

      Sanni sanoo

      Jes, tätä tulee syötyä usein Kreikassa tavernoissa :) Kotona en ole jostain syystä vieläkään tätä tehnyt, kumma kyllä. Niin helppo ja herkullinen ruoka :)

  15. 17

    Jonttu sanoo

    Olipa taas herkullisia ruokia kuvissa ja samalla myös itselle hyvä muistutus siitä, mitä sitä voisikaan syödä, kun syömme aika lailla samansuuntaisesti liha-asioiden kannalta. Voi kun pääsisikin tuollaiseen vaihtelevuuteen, mitä sinun ruuissasi näkyy.

    Tämän blogin kautta olen aiemmin jo tutustunut noihin Anammanin tuotteisiin, mutta tämä postaus oli sellainen muistutus ostaa uudelleen noita soijapyöryköitä. Tuolla ovat paistumassa juuri.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.