Induktioviikko 2 – torstai

Päivän vinkki; kukkakaalitortillat.

Yksi ihan parhaita vhh-reseptejä, hämmästyttävän herkullinen korvike vehnätortillalle! Ja maistuu muuten perusruokavaliolaisellekin, sen uskallan luvata! ;)

idTortilla_at_home

Blogiani pidempään lukeneille resepti on jo tuttu, mutta uudempia ajatellen halusin nostaa tortillat taas esiin. :) Resepti on yllättävä eikä tortillaletun mausta välttämättä arvaa, mistä aineista se on valmistettu. Vieraille kun olen tätä tarjonnut niin palaute on poikkeuksetta ollut tyyliä, ”Ihan älyttömän hyvää, mitä ihmettä tässä lätyssä on..?”

Ohjeesta syntyy noin 6 tortillaa.

Tarvitset:

400 g raastettua kukkakaalia

3-4 kananmunaa (koosta riippuen)

6 dl juustoraastetta

Sekoita ainekset yhteen, ja saat muruisen mössön, joka ei millään muistuta taikinaa. Älä menetä uskoasi – tästä massasta saat kuitenkin lettuja! :)

Laita pellille kaksi leivinpaperia. Muotoile massasta uunipellille ohuita lettuja. (Tarkemmat kuvat valmistusprosessista täällä.)  Pellin koosta riippuen uuniin mahtuu kerralla kaksi lettua.

Paista lettuja uunissa 225 asteessa 10 minuuttia, ja käännä ne sitten heilauttamalla päällimmäinen leivinpaperi ylösalaisin. (Ei ole välttämätöntä, ovat kypsiä ilman kääntöäkin mutta näin saa kummallekin puolelle kauniin paistopinnan.)

Letuista tulee rapeareunaisia ja uskomattoman maukkaita, ei yhtään munakasmaisia. Maku on juuri sopivan neutraali niinkuin tortillassa kuuluukin. Sitten vain päälle guacamolea ja muita lempparitäytteitäsi ja ei kun syömään!

*

Torstaina induktion 2-viikolla oli jälleen ohjelmassa laivassa ja junassa istumista, mikä vaikutti ruokailuihin.

Induktioviikko2_torstai_aamiainen

AAMIAINEN:

Kaksi mukia kahvia

kahden munan munakas pinaatti-tomaatti-kaalitäytteellä:

2 kananmunaa

20 g kaalia

50 g pinaattia

50 g tomaattia

juustoraastetta

Yhteensä: 4,2 g

Induktioviikko2_torstai_lounas

LOUNAS:

salaatti laivalla (salaattipohja 260 g)

En ottanut ruoasta kuvaa koska kamera tuli lukituksi matkatavaransäilytyshuoneeseen. :P Laitoin kuvitukseksi salaattikuvan edelliseltä maanantailta.

lämminsavulohta

kananmuna

vihreä salaattipohja

kurkkusilppua

pari oliivia

fetaa

Yhteensä arvio: 3 g

.

VÄLIPALA:

Muki kahvia kermalla (noin 1 g hh, arvio)

Induktioviikko2_torstai_junaevas

ILTAPALA

(junaeväät)

100 g juustoa

60 g kukkakaalia

70 g kesäkurpitsaa

Quest-patukka

Yhteensä: 6 g

PÄIVÄN HIILIHYDRAATIT YHTEENSÄ: noin 14,2 g

Huomioita: tällä viikolla Ketostix-arvot ovat olleet välillä Hieman ja Matala. Olo virkeämpi ja parempi kuin edellisellä viikolla. Ei enää herkkumielitekoja.

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    – “Ihan älyttömän hyvää, mitä ihmettä tässä lätyssä on..?”

    Voisin vaikka veikata, että vastaus herkullisuuteen löytyy tästä: 6 dl juustoraastetta :D :D

    Melkein pitää kokeilla tätä joskus, tosin kyllä silti epäilyttää, että maistuu/haisee liiaksi kukkakaalille. Kypsennetty kukkakaali/parsakaali ei kuulu mun lempparilistalle. Ne ovat sillä toisella listalla heti top 10 jälkeen.

    • 1.1

      Sanni sanoo

      Voisin vaikka veikata, että vastaus herkullisuuteen löytyy tästä: 6 dl juustoraastetta :D :D

      ^_^ :D ”Enemmän juustoa, parempi mieli” :D

      Usko tai älä mutta kukaan ei ole arvannut lätyn koostuvan suurimmaksi osaksi kukkakaalista :D Ehkä joku oikein kukkis-herkkä saattaa maun keksiä, mutta ei kukaan kelle mä olen näitä tarjonnut :)

      Toivotaan että sullekin maistuu!

    • 1.2

      tiippa sanoo

      Mä olen tehnyt pitsapohjan ohjeella: 300g kypsennettyä kukkakaalta, 1 kananmuna, n. 50g (arvio) vahvaa emmentalia, eikä maistu kukkakaalille :D mutta tässä, kun on noin vähän juustoa, niin juuston pitää olla vahvaa, jotta kukkakaalin maku ei puske läpi. Jos kukkakaalista ja munasta erottuu nestettä liikaa niin laitan pikkuisen psylliumia mukaan.

  2. 2

    Tipi sanoo

    Aivan mahtavaa, kukkakaalitortilla! :)
    Olen aina inhonnut sitä vehnätortillan makua.
    Menee kokeiluun ja heti, on nimittäin aineksi juurikin jääkaapissa.
    Kiitos!

  3. 3

    sanoo

    Minä tein kerran pizzaa kukkakaalipohjalla ja se ainakin haisi aika pahalle. Vähän aikaa myös asunto ”tuoksui” ihan kaalille. Koska mahakin meni sekaisin niin en tee toiste kukkakaalista taikinoita, vaikka olisi varmasti ravintoarvoiltaan ym hyväksi :) :D

  4. 4

    Jonttu sanoo

    Nämä ovat kummitelleet mielessä jo monta päivää, mutta mutta se uunipulma jälleen (kun elän tuollaisen tynkäkeittiön kanssa…:/).

    Oletko koskaan kokeillut valmistaa näitä pannulla?

    • 4.1

      Sanni sanoo

      Oletko koskaan kokeillut valmistaa näitä pannulla?

      En. En usko, että ne koostumuksensa vuoksi onnistuvat pannulla. Ainakin lettua voisi olla hyvin hankala saada irti pannulta. Leivinpaperilta ne irtoavat ongelmitta.

      • 4.1.1

        Satu sanoo

        Leivinpaperin kanssa pystyy paistaa myös pannulla! Oletteko koskaan kokeilleet valmistaa paperikalaa? :)

        Kohta on kaksi viikkoa ohi, ja vyötäröstä lähtenyt 4cm :)
        Nyt alkaa se kovin työ: kiinteytys, mikä ei oo yhtään mun suosikki puuhaa…

        • 4.1.1.1

          Sanni sanoo

          Paperikalaa? En ainakaan pannulla paistettuna. Kerro lisää! :)

          Onnittelut projektin etenemisestä! :)

          • 4.1.1.1.1

            Satu sanoo

            Paperikala valmistetaan siis siten, että tiukkaan leivinpaperikääreeseen laitetaan kalaa ja itse valitsemia lisukkeita, öljykastike tms. Kalan voi myös vain maustaa. Porkkanat ym. kannattaa tietysti esikypsentää, kala kun kypsyy niin nopeesti.
            Sitten vaan paistetaan kääröjä kuumalla pannulla n. 3min per puoli, riippuen kalan paksuudesta. On aikas hyvää kun maut hautuu kääreessä :) Miksei siis leivinpaperi kävisi muuhunkin pannulla paistamiseen :)

            • 4.1.1.1.1.1

              Sanni sanoo

              Aaa :) Suuri kiitos vinkistä! Kenties Jonttukin voi siis kokeilla laittaa leivinpaperin paistinpannulle ja paistaa tortillan siinä :)

  5. 5

    sanoo

    Kiitos ohjeesta ja kiitos myös kommentoijalle pitsapohjaohjeesta. Olen kokeillut joskus puhtaasti munapohjaisia, mutta ne ei mennyt oikein läpi tällaiselle pitsan rakastajalle. Näitä kokeilen!

  6. 7

    Jonttu sanoo

    Olen huomannut, että näin kotona monta ruokaa päivässä laittaessa tulee aika paljon tiskiä. Mutta onneksi tykkään tiskaamisesta. :)

    Mikä on muuten maun puolesta paras kookosmaito? Itse en oikein pitänty Santa Mariasta.

    • 7.1

      Sanni sanoo

      Mä myönnän etten ole oikein huomannut eroa kookosmaitojen maussa, eniten olen käyttänyt Karaa (mutta induktiossa Santa Mariaa kun siinä on alin hh% ;)).

  7. 8

    Jossu sanoo

    Näyttää hyvältä! Itse olen vatsavaivojen takia pari kuukautta ollut vehnättömällä ruokavaliolla ja kokeillut erilaisia pitsapohjia (mikään ei ole onnistunut), mutta kun tein melkein samanlaisella reseptillä pitsapohjan niin siitä tuli todella hyvää! Laitan pohjaan 400g raastettua kukkakaalia, 1-2 raastettua porkkanaa, n.180g juustoraastetta, 3 kananmunaa. Sitten vaan kaikki sekoitetaan ja paistetaan uunissa ilman täytteitä ensin 225c 15min ja lisätään täytteet ja toinen 15 min. Todella hyvää, en olisi uskonut kun en edes tykkää kukkakaalista :)

  8. 9

    Meeri sanoo

    Nyt on viides päivä induktiota menossa ja täytyy sanoa, että olo on älyttömän hyvä. Turvotus on poissa ja ruoka on hyvää! En muistanutkaan, miten hyvää vhh sapuska on :D

    Ketoosin saavutin jo vuorokaudessa, mikä oli kyllä yllätys näin pitkän tauon jälkeen (n. vuosi).

    Lähinnä on tullut käytettyä näitä sun reseptejä. Aluksi koin ongelmana jättää maidon pois kahvista, mutta kokeilin sinun innoittamana soijamaitoa ja kermaa. Nyt kahvi maistuu vieläkin paremmalta!

    • 9.1

      Sanni sanoo

      Kiva kuulla Meeri! :)

      Loistavaa että hyvä kahvimaidon korvikekin löytyi – kyllä se kahvimaito vain on kumman tärkeä elementti meille maitokahvittelijoille :) Moni kysyy multakin että miksi et vain juo kahvia mustana? Mutta kun ei se ole ollenkaan sama asia! :D

  9. 10

    Minä vain sanoo

    Oodi Karkkipäivälle :) Sanoin juuri miehelleni joku päivä, et tää Karkkipäivä-blogi on niin paras et ilman tätä en olis koskaan saanu tietää näin paljon mun lempi-intohimoista eli luonnonkosmetiikasta ja hyvistä ruokaresepteistä. Kyllähän sitä paljon ittekki on tullu etsittyä tietoa, mutta täältä saa kaiken helposti :) Nim.merk. Salille ja hakemaan Quest-patukoita. :) Muuten laskin noita patukan hiilareita niin mä sain aina suuren hiilarimäärän/patukka. Mahdoinko laskea väärin…

    • 10.1

      Sanni sanoo

      Muuten laskin noita patukan hiilareita niin mä sain aina suuren hiilarimäärän/patukka. Mahdoinko laskea väärin…

      Laskit varmastikin myös polyolit mukaan ;)

      Luithan viime torstain kirjoitukseni erilaisista hiilihydraateista ja ravintoarvotietojen tulkitsemisesta verensokeriin vaikuttavan hiilihydraatin kannalta:

      http://karkkipaiva.indiedays.com/2015/01/08/induktioviikko-1-torstai/

      Siellä kerrotaan miten tulkita proteiinipatukoiden hiilariarvoja. Questeissa on vain 3-4 g imeytyvää hiilihydraattia per patukka.

  10. 11

    katri s sanoo

    Kiitos tästä reseptistä! Olin vähän epäileväinen kukkakaalin suhteen mutta ihan turhaan, nää on ihan sikahyviä!!

  11. 12

    Tiia sanoo

    Mä olen tehnyt pizzaa tällä karppaus.infon reseptillä:

    1 prk maitorahkaa (ei kannata laittaa rasvatonta, ei ole hyvää)
    1 pss (150 g) emmental punaleima-juustoraastetta
    2 kananmunaa
    4 rkl vehnälesettä
    3 rkl ruisjauhoja
    n. 1 tl leivinjauhetta

    Ainekset sekaisin ja lusikoidaan ohueksi levyksi leivinpaperin päälle pellille.
    Paisto 200 asteessa ensin 10 min ja sen jälkeen haluamasi täytteet päälle ja takaisin uuniin n. 10-15 min.

    Ohjeesta tulee 1 pellillinen. Olen laittanut 3 kananmunaa, jos ovat pieniä. Lisäksi olen varioinut pohjaa ihan reilustikin. Ruisjauhon olen korvannut mantelijauheella ja viimeksi korvasin osan kookosjauhollakin.

    Viimeksi punnitsin ja laskin tosi tarkkaan kaikki aineet ja sain pellillisen (pohjan, en käyttänyt ruisjauhoa) yhteis hh:ksi n.14g. Mun mielestä aika hyvin. En tiedä, onko juustoraasteen oltava juuri emmentalia. Mä olen raastanut sitä, mitä sattuu olemaan.

    • 12.1

      Sanni sanoo

      Mäkin olen kokeillut tuota, sehän on kai se Karppaus.infon reseptiosion kaikkein suosituin resepti, mutta mun makuun se on liian löysä ja kostea (johtuen maitorahkasta). Mä tykkään rapeasta pohjasta ja mun suosikkipohja Karppaus.infon resepteistä olikin pitkään tämä, josta sitten tuunasin vielä eri jauhoseoksilla vaaleamman ja mieleiseni :)

      • 12.1.1

        Tiia sanoo

        Mä olen varmaan laittanut siihen useimmiten myös psylliumia, niin ei ole niin vetinen. En oikein itsekään tykkää maitorahkasta ohjeessa, mutta en oikein tiedä millä sen voisi korvata ja saada silti pellillisen ”taikinaa”.

        Ehkä siihen voisi kokeilla laittaa myös chiansiemeniä…

        Mä olen ennen tehnyt miehelleni sellaisen ihan perinteisen jauhopohjan. Ei kuulemma tarvi enää, tykkää enemmän tästä karppiversiosta:)

        • 12.1.1.1

          Sanni sanoo

          Ei kuulemma tarvi enää, tykkää enemmän tästä karppiversiosta:)

          Meillä sama – äijä tykkää tosi paljon vhh-versiosta ja on jopa itse tehnyt sitä pari kertaa! :)

  12. 13

    LeenaT sanoo

    Hihii, kokeilin toista kertaa reseptiäsi! Joo joo lupasin viime kesänä kokeilla sun työpaikkalounas-teemaviikkoa mutta se vähän unohtu.. Ensiks kokeilin kukkakaalimuusia, johon ihastuin! Niinkin helposti saa lisättyä kasviksia ateriaan :) Tänään kokeilin kukkakaalitortillaa ja lukihärö nappasi sanan ”ohuen” pois, joten mulla on kaksi paksua tortillaa. Yritin tehä puolikkaan taikinan ilman vaakaa ja desimittaa. Tortillat on niin paksuja, etten saa niitä rullalle, mutta mitäs se haittaa! Täytteitäkin on aina liikaa :) Enivei, kiitos taas hyvästä reseptistä! Ja induktioviikkoa on ollu kiva seurata, vaikka itse en edes karppaa. Kiitos :)

    • 13.1

      Sanni sanoo

      Tänään kokeilin kukkakaalitortillaa ja lukihärö nappasi sanan “ohuen” pois, joten mulla on kaksi paksua tortillaa.

      No voi että…! :D Hihhih… Kerrankos sitä… Seuraavalla kerralla sitten ohuita ^_^

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.