Induktioviikko 2 – keskiviikko

Päivän vinkki; Fineli.

Jos haluat tarkastella eri elintarvikkeiden tai ruoka-aineiden hiilihydraattipitoisuuksia (tai muitakin ravintoarvoja), antaa oivan avun siihen Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä Fineli-tietokanta.

Erityisen kätevä toiminto tietokannassa on eniten/vähiten -lajitteluperuste, jolla saa listattua ruoka-aineet sen perusteella, mitä ravintoainetta siinä on eniten tai vähiten. Moni aloitteleva vhh:lainen tulostaakin tietokannasta listan esimerkiksi vähähiilihydraattisimmista kasviksista.

Tietokanta löytyy osoitteesta www.fineli.fi. Klikkaa vasemmassa sivupalkissa kohtaa ”Eniten ja vähiten”.

Fineli_1

Valitse hakulaatikon ylimmältä riviltä haettava ravintotekijä. Valitse alempaa kohta ’vähiten’, ja kirjoita ’määrä’-ruutuun montako elintarviketta haluat listauksen näyttävän.

Fineli_2

Valitse ’ruoankäyttöluokka’-riviltä hakemasi ruokaluokka, esimerkiksi kasvikset.

Fineli_3

Saat listan kasviksista alkaen vähähiilihydraattisimmasta.

Finelissä esitetyt arvot ovat suomalaisten elintarvikkeiden keskimääräisiä ravintoarvoja. Yksittäisten elintarvikkeiden (valmistusmaa huomioon ottaen) ravintoarvot voivat poiketa huomattavastikin Finelin arvoista, näin on esimerkiksi monien pähkinöiden kohdalla.

Elintarvikkeita voi hakea myös yksitellen oikean yläkulman haku-kentässä.

*

Keskiviikkona syötiin:

 

 

Induktioviikko2_keskiviikko_aamiainen

AAMIAINEN:

Kolme mukia kahvia

kaksi keitettyä kananmunaa

juustoa

kylmäsavulohta

40 g kurkkua

50 g kukkakaalia

40 g kesäkurpitsaa

Yhteensä: 4,1 g

(Alkaako kananmuna tulla jo korvista ulos? :D Minulle se maistuu joka päivä ja ihmettelen tuleeko koskaan kyllästyminen vastaan :) Lihansyöjillä on helpompaa aamiaisilla, teillä on vaikka kuinka paljon proteiinipitoista mistä valita :))

Induktioviikko2_keskiviikko_lounas

LOUNAS:

kampelaa ja lehtikaalimuhennosta

kampelafileitä

45 g lehtikaalia

60 g valkokaalia

50 g soijakermaa

30 g kermaa

mausteet: suola, pippuri, curry, cayenne

(pilkotut kaalit haudutettiin mausteiden kera kermassa matalalla lämmöllä)

15 g siemennäkkäriä

7 g Philadelphia-levitettä

20 g frisee-salaattia

Yhteensä: 6,6 g

Induktioviikko2_keskiviikko_illallinen

ILLALLINEN:

kasvis-feta-vuoka

140 g kesäkurpitsaa

55 g parsakaalia

20 g pinaattia

80 g fetaa

80 g soijakermaa

1 kananmuna

juustoraastetta

mausteet: yrttisekoitus

Yhteensä: 7 g

Ohje kuten eilen – pilko ainekset, kaada vuokaan, kaada päälle munakermaseos (johon sekoitettu mausteet) ja paista uunissa 200 asteessa 30-40 minuuttia. Lisää juustoraaste noin puolessa välissä paistoaikaa.

idInduktioviikko2_keskiviikko_illallinen

PÄIVÄN HIILIHYDRAATIT YHTEENSÄ: 17,7 g

 

Kommentit
  1. 1

    anniM sanoo

    Oletko huomannut, että Finelissä voi laskea myös syömisiään hyvinkin tarkkaan vasemmassa reunassa olevan Ruokakorin-avulla! Näkee kaikki vitamiineja myöten ;) Ja niitä voi myös siis tallennella excel-muodossa, mikä sun kaltaista ”listafriikkiä” varmaan kiinnostaa :D

    • 1.1

      Sanni sanoo

      En ollut huomannut tuota Ruokakori-laskinta, kiitos vinkistä! :) Harmi ettei se laske ravintoaineita myös grammoina, mutta sillä lienee merkitystä vain harvoille – kuten mun kaltaisille pilkkupirkoille :) ^_^

      • 1.1.1

        anniM sanoo

        Ei laske grammoina? En ymmärrä, mulla ne ainakin näkyy grammoina? Huomasithan että siinä rivin oikeassa reunassa on ”laske ravintoarvot” josta näet ne nimenomaan grammoina, ja valikosta voit vielä valita ”ravintotekijäryhmän” eli että näyttääkö se perusravintoaineet, hiilihydraattifraktiot, rasvat, hivenaineet, vitamiinit yms. Hiilihydraattifraktioissa siellä on näköjään jopa 13 eri saraketta :)

        • 1.1.1.1

          Sanni sanoo

          Aaaa en mä tajunnut sitä ”Laske ravintoarvot” -kohtaa, klikkasin vain pelkästään siitä ”Tallenna” -kohdasta :)

          Nyt näkyy grammatkin :)

  2. 2

    Tiia sanoo

    Vähän mua nauratti, kun avasin ensin finelin ja tein tuon samaisen haun, minkä jälkeen avasin karkkipäivän uuteen välilehteen:D Ja taas sama sivu!

  3. 3

    Anneh sanoo

    Neljä kiloa lähteny jo joulun jälistä! Oon soveltanu näitä sun ohjeita aika suurpiirteisesti ja nesteet on kyllä kadonnu. Ei jää enää sormuksista painaumia :) että kiitti vaa motivaatiosta! Semmosta tässä tuli mielee kysyä että ootko nyt ollenkaa muissa töissä vai keskitytkö blogihommiin :)

    • 3.1

      Sanni sanoo

      Hyvältä kuulostaa :) Hienoa että olet kokenut hyötyä :)

      Oon soveltanu näitä sun ohjeita aika suurpiirteisesti ja nesteet on kyllä kadonnu.

      Tämäpä se juuri onkin, ettei induktiota tarvitse seurata pilkuntarkasti saavuttaakseen jo hyötyä. :) Tiukka versio sopii lopulta parhaiten vain niille, jotka a) syystä tai toisesta haluavat päästä pöhöolosta eroon mahdollisimman nopeasti ja b) niile, joilla on huomattavasti ylipainoa ja on terveyden kannalta hyvä sijoitus saada sitä putoamaan mahdollisimman tehokkaasti.

      Normaalioloissa kenelläkään ei tietysti pitäisi olla mikään ”kiire” pudottaa painoa, siis kun puhutaan ylipainosta, ja hidas, asteittainen elämäntapojen muutos on aina parempi ratkaisu kuin nopea ihmedieetti. Vain pysyvät elämäntapojen muutokset johtavat kestävään painon hallintaan, sen tietävät kaikki.

      Induktion hyöty painon hallinnan kannalta tuleekin sen myötä, että sen aikaansaama metabolinen tila ja rasvan nopea palaminen huomattavasti vähemmällä ns. ”vaivalla” kuin moni muu tapa (–> raskas liikunta, vähäkaloridieetit) tuo ylipainoiselle onnistumisen tunteen joka tsemppaa jatkamaan. Jos painon putoaminen edellyttää jatkuvaa nälän tunteista kärsimistä (vähäkaloridieetit) tai säännöllisiä liikuntasuorituksia aamuaerobisineen, ei monen motivaatio jaksa pysyä yllä.

      Kun paino putoaa ”kuin itsestään” vähentämällä hiilihydraatteja, se kannustaa monia ylipainosta kärsiviä paljon tehokkaammin pidemmän tähtäimen elämäntapamuutoksen, kuin nälkäkuurin ja loputtomien lenkkien tuomat tulokset. Parhaassa tapauksessa metabolisen edun aikaansaama painonpudotus johtaa kestävään muutokseen, mikä EI välttämättä tarkoita sitä, että henkilö jättää loppuelämäkseen perunat ja ruislimpun pois lautaseltaan.

      Semmosta tässä tuli mielee kysyä että ootko nyt ollenkaa muissa töissä vai keskitytkö blogihommiin :)

      Keskityn blogiin :)

  4. 4

    Maria sanoo

    Minä tei samantyyppisen vuuan nyt ruokaa, jossa on kasvisten lisäksi broileria. Vuuassa oli myös paprikaa. Kananmunaa en hoksannu laittaa, joten liemi oli aika vetistä :D en ole induktiolla,mutta pyrin syömään vähemmän hiilareita ja korvata ne kasviksilla. Hyvää se oli kuitenkin, niin hyvää, että meinas tulla ähky.

    Minulla on myös turvotusta,mistä oletkin kertonu kohdallasi olevan. Ruokavalio muutoksella olen saanut turvotuksen vähenemään, mutta edelleen sorrun karkkiin :/ töitä sen suhteen olen tehnyt ja paljon on vähentyny herkut. Enään on tuo karkki jälellä. Jo pelkästään perunan, pastan, viljojen vähentäminen on vieny painoa pois melkein kuusi kiloa. En ole koskan ollu ylipainoinen, mutta näin kävi.

    Sinä kirjoituksillasi sait muutoksen aikaan. En tiennyt miten lähen liikkeelle, joten sinulta olen saanut erinomaisia vinkkejä :) Olet inspiroiva Sanni!

    • 4.1

      Sanni sanoo

      Kananmunaa en hoksannu laittaa, joten liemi oli aika vetistä :D

      Heh, juu, kermakin käy yksinään mutta ilman munaa vuoka ei kiinteydy :)

      Tsemppiä makeisriippuvuuden kanssa, se ei tosiaan ole helppo juttu selätettäväksi. Mä itse vieroituin makean päivittäisestä syömisestä aikoinaan vauvojen hedelmäsoseilla..! :D Ei varmasti toimi kaikilla, mutta siinä yksi keino kokeiltavaksi. Mulla oli aterioiden jälkeen AINA pakonomainen tarve saada jälkiruokaa, eli jotain makeaa. (Juustot ei silloin olisi toimineet mitenkään, koska kyse oli sokeririippuvuudesta.) Olo ei ollut hyvä ennenkuin sain jotain makeaa, ja söin joka aterian jälkeen esimerkiksi keksejä, vohveleita, sokerivanukkaan tai pullan. Joka päivä.

      Sitten tajusin, että jälkiruoka ei tosiaan kuulu JOKA aterialle jokainen päivä, ja aloin korvata jälkiruoan hedelmäsoseilla (Piltti, Bona, Semper). Alussa en tietenkään saanut niistä samanlaista tyydytystä kuin pullasta, niissähän on todella paljon vähemmän sokeria, mutta pikkuhiljaa elimistöni lähti vieroittumaan ja ”Piltti” toi saman tyytyväisen olon kuin kanelipuusti tai vaniljavohveli ennen.

      Karkissa on tietysti vielä hurjan paljon enemmän sokeria kuin leivonnaisissa, joten niiden koukusta irtipääseminen on varmasti vieläkin haastavampaa. Toivotan kuitenkin kovasti tsemppiä ja vinkkaan esimerkiksi Cavalier-suklaasta, joka on makeutetettu erytritolilla ja stevialla:

      http://www.cavalier.be/our-chocolate/

      Valikoima on laaja ja aika monia heidän suklaitaan saa Suomestakin.

      • 4.1.1

        Anni II sanoo

        Ai sullakin oli tuommonen ”jälkkäririippuvuus”. Luulin, että sun ainoa heikko kohta oli pasta ja leipä.

        Muistan niin hyvin sen tunteen mun ekalla induktiolla ekana päivänä. Ensimmäinen vhh-ateriani oli silloin juuri ne kukkistortillat. Ruoan jälkeen en voinut käsittää, että jälkiruokaa ei ole. Olin siis niin pihalla! Aina ennen söin itse ruoan mahd. nopeasti, jotta pääsin äkkiä jälkkärin kimppuun. Sitä sitten mussuttelin vaikka kuinka paljon ja kuinka kauan. Uskomatonta!

        Ja entäs mun eka kauppareissu vhh-aloituksen aikaan. Kun astuin kaupan ovista sisään, oli mun ainoa ajatus, että ”mitä täältä muuta edes voi ostaa, paitsi karkkia ja keksejä”. Ja taas olin ihan pihalla! En ollut varmaan koskaan kunnolla kierrellyt kaupan hyllyjä, tutkailllut tuotteiden ravintosisältöä ja miettinyt, että mitähän kivaa näistä voisi valmistaa. Kyllä on ajat muuttuneet! Nykyään mulla on aina hieno ostoslista täynnä vaikka mitä ihania herkkuja, siis niitä todellisia vhh-herkkuja, joista valmistetaan kunnon ruokaa. Niinpä, ne on nyt niitä herkkuja. Nykyään rimulla odotan ruokaa (joka on siis muuten oikeastaan aina Sanni-resepti) ja laitan sen mielelläni, kun tiedän että se kannattaa. Kaikenlaisia muutoksia sitä voikin saada aikaan :)

        • 4.1.1.1

          Sanni sanoo

          Ai sullakin oli tuommonen “jälkkäririippuvuus”. Luulin, että sun ainoa heikko kohta oli pasta ja leipä.

          Pasta ja leipä oli kirkkaasti pahimmat, riippuvuus niihin on ollut mukana suunnilleen lapsesta saakka (ja ne murot, ne murot...!), mutta jossain vaiheessa aikuisiällä kehitin tuon jälkkäririippuvuudenkin. Kotona oli aina oltava vähintään Domino-keksejä, vohveleita tai suklaavanukkaita tyydyttämään jälkkärihimo. Jos ei muuta löytynyt niin söin vaikka pelkkää hilloa! :D

          Ruoan jälkeen en voinut käsittää, että jälkiruokaa ei ole. Olin siis niin pihalla!

          :D Voi ei, kuulostaa niin koomiselta! Mutta ymmärrän sua niin hyvin!

          En ollut varmaan koskaan kunnolla kierrellyt kaupan hyllyjä, tutkailllut tuotteiden ravintosisältöä ja miettinyt, että mitähän kivaa näistä voisi valmistaa. Kyllä on ajat muuttuneet!

          No niinpä, voin taas allekirjoittaa! :) Ruokakaupassa on vaikka mitä mistä en ollut ennen vhh:ta edes tiennyt, kun aina vain käveli sen saman reitin Leipä – Pasta – Pastakastikkeet – Pussiruoat – Pakasteet – Maito.

          Kokemus siitä, mikä on ”herkkua” ja mikä ”tavallista ruokaa”, on muuttunut täysin. Ennen herkku tarkoitti lähinnä makeaa, ennen kaikkea leivonnaisia. Nyt lasken parsakaalinkin herkuksi – se on jotain niin hyvää että esim. Kreikassa sitä tulee ihan ikävä! (Kreikassa parsakaalia näkee harvoin ravintola-annoksissa.) Nykyään ihan perusateria, vaikka kalaa sienikastikkeessa, voi olla herkkuhetki. Maistan ruoan niin eri tavalla kuin ennen. Nyt se normaali perusruoka, jonka kuuluu minua ravita, tuo suurimman tyydytyksen. Eivät jälkkärit.

  5. 5

    Vilma sanoo

    Hei Sanni,

    en missään nimessä halua pahoittaa kommentillani mieltäsi. Olen lukenut blogiasi jo useita vuosia ja pitänyt siitä kovasti, ja toivon Sinulle pelkkää hyvää. Olen iloinen, että olet löytänyt ruokavalion, joka sopii Sinulle ja jota noudattamalla koet voivasi hyvin. Jatka ihmeessä VHH-dieettiä ja siihen liittyviä blogipostauksia. Valitettavasti vain olen sitä mieltä, että tällaiset induktioviikot eivät kuulu osaksi ”hyvän mielen blogia”.

    Olen terveydenhuollon ammattihenkilönä erityisen huolissani kahdesta asiasta: siitä, että sinnittelet alle 20 g:n päivittäisellä hiilihydraatin saannilla ja mittaat virtsaasi varmistaaksesi, että kehosi polttaa rasvaa. Mitä rasvaa? Laskennallinen BMI:si on 19,5 ja kuvien perusteella rasvaprosenttisi on varmaankin hyvin alhainen, päätellen hyvin näkyvistä pintalaskimoista, jänteistä ja lihaksista. Todennäköisesti elimistösi kuluttaa myös lihaksia takertuessaan äärimmäisessä hädässä viimeisiinkin rasvan rippeisiin kropassasi. Tuo niin kovasti vihaamasi ”turvotus” on itse asiassa alavatsa, joka on normaali ilmiö jokaisen normaalipainoisen naisen kehossa. Se, että tuolla BMI:llä ja rasvaprosentilla yrität polttaa rasvaa, on todella huolestuttavaa ja valitettavasti voi kieliä jopa kehonkuvan häiriöstä. Olen muutenkin saanut tarpeekseni tästä ajattelusta, että normaaleja naisen ruumiinosia kutsutaan ”ongelmakohdiksi” ja luonnollisia, pieniäkin poimuja pidetään jonain välttämättömänä pahana, josta pitäisi välittömästi päästä eroon.

    Toinen huolestuttava asia on, että harrastat tällaisen dieetin aikana kovan sykkeen liikuntaa, vaikka itsekin mainitset, ettei sitä induktion aikana suositella. Toisaalta kerrot tähtääväsi tällä dieetillä hyvinvointiin ja hyvään oloon. Miksi sitten rääkkäät kehoasi tavalla, jonka ei mitenkään voi sanoa edistävän kenenkään normaalipainon alarajoilla keikkuvan nuoren naisen hyvinvointia? Oman hyvinvointisi takia toivon todella, että et tosiaan harrasta näitä induktioviikkoja kahta viikkoa pidempään etkä ainakaan useammin kuin kerran vuodessa. Toivon myös, että useimmat normaalipainoiset lukijasi ymmärtävät olla lähtemättä tähän mukaan. Runsas ylipaino on asia erikseen, johon en nyt tässä Sinun kohdallasi puutu. Toivon lisäksi tosiaan, ettet pahoita tästä mieltäsi, mutta haluan vain kommentillani herätellä Sinua siihen todellisuuteen, että olet kaunis ja kelpaat juuri sellaisena kuin olet, mitään turvotuksenpoistodieettejä et todellakaan tarvitse.

    • 5.1

      Sanni sanoo

      Hei Vilma. Kiitos kommentistasi, ja ymmärrän, että tarkoitat vain hyvää.

      Sinulta on kuitenkin varmaankin jäänyt lukematta induktioteemaviikkojeni ensimmäiset postaukset, joista käy ilmi, miksi koin tarvetta polttaa kehosta rasvaa (ja miksi ylipäänsä halusin induktioteeman pitää – tarjotakseni joulun herkkuähkyn kanssa tuskaileville yhden tavan keventää oloa).

      Rasvaprosenttini on ihan normaali, viimeisimmässä mittauksessa 20,9.

      Terveydenhuollon ammattilaisena tietysti tiedätkin, että normaalipainon sisällä on paljon liikkumavaraa, ja minäkin voisin painaa 54 tai 64 kiloa ja olla kummassakin tapauksessa normaalipainoinen. Normaalipainoonkin siis mahtuu erilaisia rasvalukemia, ei ole mitään yhtä ”oikeaa” missä täytyisi pysytellä täyttääkseen terveen merkit, jos siis rasvat kuitenkin lähtökohtaisesti ovat normaalilukemilla :) Ja minun ovat.

      mittaat virtsaasi varmistaaksesi, että kehosi polttaa rasvaa. Mitä rasvaa?

      Ketoosissa keho polttaa myös ravinnosta saatavaa rasvaa, ei pelkästään rasvakudosta. Siksi vhh:lla, mutta etenkin induktiolla, on niin tärkeää saada ravinnon mukana paljon rasvoja. Ketoosi ja vähähiilihydraattinen ruokavalio eivät yleisestikään pudota painoa hoikilta ihmisiltä paljonkaan, ja tämä johtuu siitä, että hoikilla elimistö käyttää polttoaineena suuremman osuuden ravinnosta satavaa rasvaa kuin varastorasvaa.

      Jos ihminen ei mahdu johonkin vaatteeseen, johon hän on ennen mahtunut, on syynä luonnollisestikin painonnousu joko lihasmassan, rasvamassan tai raskauden kautta. Minun kohdallani oli kyse rasvakudoksesta. Ei, en kokenut lihoneeni enkä kokenut oloani epämukavaksi, induktioteeman aloituspostauksessa kirjoitinkin, että ”En kokenut, että kroppani olisi jotenkin olennaisesti paisunut mekon ostohetken tilanteesta” ja että ”Peilistä katsoi hoikka figuuri”. En kuitenkaan mahtunut mekkoon, näin oli päässyt käymään. Syy: lisärasva, joka oli kertynyt kesästä läpi syksyn jatkuneen ravintolapainotteisen ruokailun seurauksena. Oliko tämä rasva jotenkin paha asia josta piti pyrkiä eroon? Ei. Ilman mekkoa ja sen vetoketjun välittämää sanomaa, en olisi edes huomannut että minuun on kertynyt lisää rasvaa.

      Halusin nyt kuitenkin saada mekon päälleni ja mieluusti käyttää sitä joulukauden pippaloissa. Siksi induktio. Todennköisesti olisin karistanut nuo ”Kreikka-kyljet” ajan myötä normaalilla vhh-ruokavaliollanikin, mutta minä halusin mahtua mekkoon pian. Sitä saa toki pitää pinnallisena ja vähemmän mielekkäänä syynä induktiolle, sen ymmärrän. Välillä ihminen on pinnallinen.

      Marraskuun lopussa mahduin mekkooni. Painonpudotus hädin tuskin yksi kilo. Niin pienestä se voi olla kiinni :)

      Älä myöskään ole huolissasi siitä, että elimistöni kuluttaisi lihaksiani – sitä se ei tee kun saa ravinnon myötä tarpeeksi proteiinia ja kaloreita. Ehkä rauhoitut kun kerron, että käyn noin 6-12 kuukauden välein kehonkoostumusmittauksissa. Niiden mukaan lihaskudokseni päin vastoin kasvaa vuosi vuodelta :)

      Kiitos huolenpidostasi, ja mukavaa alkanutta vuotta!

    • 5.2

      Elli sanoo

      Vilmalle:

      ”Tuo niin kovasti vihaamasi “turvotus” on itse asiassa alavatsa, joka on normaali ilmiö jokaisen normaalipainoisen naisen kehossa.”

      Saako esittää eriävän mielipiteen? Tottakai kaikilla on alavatsa, mutta sen koko vaihtelee. Pömpöttävä alavatsa voi olla pelkää turvotusta, mutta hoikallakin tai jopa laihalla ihmisellä vartaloon kertyvä rasva voi myös kertyä vain vatsan alueelle. Samoin kuin joillakin ylimääräinen rasva voi kertyä lantiolle tai yläreisiin. Jos hoikalla ihmisellä on pömpöttävä alavatsa, oli se sitten turvotusta tai rasvaa, niin se korostuu ihan eri tavalla kuin hieman pulleammalla ihmisellä. Pahimmassa tapauksessa hoikka henkilö näyttää siltä, että olisi neljännellä kuulla raskaana.  Se, että haluaa päästä eroon epämukavasta tunteesta, on ihan normaalia. Ei kukaan tykkää siitä, että vaikka neljä vuotta sopivana olleet housut alkavat yhtä-äkkiä kiristää.

      Ja jos työ pömpötys ja turvotus (joka usein saa aikaan myös fyysistä tukaluutta ja epämukavaa oloa) lähtee pois ruokavalion muutoksella, niin mikäs sen parempaa? Eihän tässä kukaan normaalipainoinen ole laihduttamassa itseään alipainoiseksi, vai kuinka? Kyse on paluusta normaalitilaan. Se, että laittaa reilusti voita ja kermaa kasvisten päälle, ja syö ne lohen kanssa, ei ole millään verrattavissa kaikenlaisiin kaalikeitto-, ananas- tai vastaaviin paastodietteihin.

      Pelkkä Bmi ei myöskään kerro kantajastaan vielä mitään (paitsi ehkä nyt voimakkaan ylipainon tai hyvin voimakkaan alipainon), vaan ihmistä pitää katsoa kokonaisuutena, ottaen huomioon ihmisen yleisen terveydentilan, vartalomallin, mielentilat, painohistorian ja muut vastaavat asiat. Ihminen on holistinen ja aika monimutkainen olento, eli enemmän kuin osiensa summa, eikä yhdellä irrallisella mittarilla arvioitava objekti. Bmi:n käyttöä on usein kritisoitu siitä, ettei se ota huomioon kehomallia ja –koostumusta, samoin kuin siitä ettei se näytä relevantteja tuloksia kovin lyhyillä, pitkillä tai lihaksikkailla ihmisillä.

      On kieltämättä tärkeää, että syömishäiriöihin puututaan terveydenhuollossa, niin kouluissa kuin sen jälkeenkin, mutta yhtä tärkeää on katsoa kokonaisuutta. Ja puuttumisella esimerkiksi kasvavan ja kehittyvät lapsen, teinin tai nuoren aikuisen painoon ja kehoon on myös henkisiä seurauksia. Siinä missä pullea ei halua kuulla olevansa ihmisten silmissä lihava, niin luonnostaan tai kehityshetkensä ansioista laiha tyttö ei halua kuulla olevansa liian laiha, tai ruipelo. Myös se häiritsee omaa näkemystään omasta kehosta ja saattaa aiheuttaa epävarmuutta. Tytöilläkin on kasvupyrähdyksiä teini-iässä, jolloin paino ei seuraa aina pituuden kehitystä. Hetkellisesti paino saattaa olla alhaisempi, jolloin nuorta pitää siinäkin tukea, eikä automaattisesti laittaa terveydenhoitajan puheille syömishäiriön vuoksi.

      • 5.2.1

        Vilma sanoo

        Sannille: Kiva, ettet vaikuta pahoittaneen mieltäsi, tiedän, että olet siihen taipuvainen :) Hyvää alkanutta vuotta myös Sinulle! Toivon vain, että voisit olla tyytyväinen itseesi.

        Sanni ja Elli yhteisesti: En tarkoittanut tällä kommentillani pelkästään Sannia, vaan pointtini oli ennen kaikkea hiukan sivulauseeseen jäänyt ahdistukseni kaikkien yhteiskunnan muottiinsa survomien naisten puolesta. Muistamme, että Sanni on ennenkin kirjoittanut ”muhkuraisista” reisistään ja julkaissut kuvia vatsa”makkaroistaan”, vaikka hän on hoikka ja kaikilla mahdollisilla mittareilla kaunis nainen. Tutkimusten mukaan jo 5-vuotiaista tytöistä 20 % on tyytymättömiä ulkonäköönsä. Kuvitelkaa! Miksi ihmeessä 5-vuotias edes ajattelee sellaista? Aikuisista naisista tyytymättömiä ulkonäköönsä on 90 %, suurin osa heistä normaalipainoisia. Puheet Kreikka-kyljistä, muhkuroista ja pöhötyksistä valitettavasti näennäisestä harmittomuudestaan huolimatta vain ruokkivat ajattelua, ettei kenenkään normaalin naisen kroppa kelpaa. Ajat toki vaihtuvat: joskus trendi oli laihuus, nyt kaikkien pitäisi näyttää fitness-malleilta. Nyt kauppansa tekevät superfoodit, proteiinijauheet ja salikortit, mikä on toki parempi trendi kuin anorektisuus. Eniten kuitenkin voittavat markkinamiehet ja -naiset, jotka käärivät voittonsa naisten kroppa-angstia ruokkimalla. Sannille kyse voi varmasti olla ensisijaisesti mekkoon mahtumisesta, mutta kaikkien nuorten Sannin esimerkkiä seuraavien tyttöjen ja naisten puolesta toivoisin, että ratkaisu siihen olisi ostaa isompi mekko eikä nipistää ruokavaliolla kikkailun keinoin vielä vähän rasvaa jo ennestäänkin hoikasta kropasta pois.

        Ja Elli: Itselleni koulun th sanoi 6. luokalla, että olen ”laihuuden äärirajoilla”. Kommentti on kirkkaana mielessä vielä nyt lähemmäs kolmekymppisenäkin. Itse en koskaan sanoisi mitään vastaavaa kasvavalle nuorelle tytölle, ellei hänen ajattelussaan selvästi olisi viitteitä kehonkuvan häiriöstä. Syömishäiriöiden kirjo on niin moninainen, eikä niillä ole välttämättä mitään tekemistä BMI:n tai rasvaprosentin kanssa.

  6. 6

    Nimetön sanoo

    Moikka! Mahtavan mielenkiintoinen tämä induktiosta kertova osuus, aion toteuttaa itsekin piakkoin joten kiitos hyvistä ruokavinkeistä! Kysyttävääkin on herännyt, eli miten ”purat” ketoosin? Varmaan siis lisäämällä pikkuhiljaa hiilareita mutta millä ruoka-aineella olisi hyvä aloittaa ja minkä suuruisia lisäyksiä per päivä? Ehkä teetkin asiasta erillisen postauksen mutta tätä olen miettinyt niin halusin kysyä :)

    • 6.1

      Sanni sanoo

      miten “purat” ketoosin?

      En tee muita toimenpiteitä kuin palaan normaaliin vhh-ruokavaliooni, eli palautan aterioille ruoat kuten porkkanat, punajuuret, marjat, raejuuston ja pähkinät & siemenet suurempina määrinä ja vhh-leivonnaiset kuten suolaiset piirakat. Vähähiilihydraattiset hedelmätkin palaavat (omena, cantaloupe-meloni, persikka, päärynä, kiivi) tosin hedelmää syön yleisestikin harvoin.

      millä ruoka-aineella olisi hyvä aloittaa ja minkä suuruisia lisäyksiä per päivä? Ehkä teetkin asiasta erillisen postauksen mutta tätä olen miettinyt niin halusin kysyä :)

      Juu, suunnitelmissa on ollut tehdä aiheesta erillinen postaus, mutta näin pikavastauksena: induktion jälkeisissä ruokavalinnoissa olennaista on se, onko henkilöllä ylipainoa ja haluaako hän jatkaa sen pudotusta.

      Normaalipainoinen henkilö, joka haluaa jatkaa hiilihydraattitietoista syömistä, voi palauttaa noita yllämainitsemiani ruokia vaikka kaikki kerralla, mutta ylipainoisen, joka haluaa jatkaa tehostetulla rasvanpoltolla ja löytää hänen aineenvaihdunnalleen pysyvän painonhallinnan kannalta sopivimman hiilihydraattirajan, on hyvä palauttaa eri ruoka-aineita pikkuhiljaa ja pieninä annoksina. Tapoja on erilaisia, mutta esimerkiksi Atkins suosittelee ylipainoiselle 5 gramman hiilihydraattilisäystä viikossa, eli viikolla 1 päivittäinen hh-määrä on induktion jälkeen 25 g, seuraavalla viikolla 30 g, seuraavalla 35 g jne.

  7. 7

    Jonttu sanoo

    Voi noita kaikkia uuni-ihanuuksia! Arvaa vaan, kun pääsen äidin uunin ääreen, tuleeko sieltä ulos muutama vhh-uunipata-ateria. :)

  8. 8

    H sanoo

    Kiitos tsempistä jota täältä saa joka päivä lukea :) Olen ollut nyt puolitoista viikkoa mukana induktiolla, ketoosia en ole vielä saanut aikaan. Voi olla että rasvaa tulee nautittua kuitenkin liian vähän, ja siihen koitankin nyt panostaa. Myös hiilarit saattaa olla piirun verran yli 20 vaikka kasviksilla mennään, maitokin voi olla se mikä tuo ratkaisevan määrän ylimääräisiä hiilareita. En ole vaan pystynyt muuttamaan kahvinjuontitapaani :) aion kokeilla Bulletproof- kahvia kunhan saan öljyn ja kahvin jotka tilasen iHerbistä. Siitä olen lukenut ylistäviä arvioita niin maun kuin sen suhteen että siitä saa sopivasti rasvalisää. Painoa tippunut runsaat 2 kiloa kuitenkin, ja pahin pömppis laskeutunut pois. Painoindeksi on kuitenkin 25,4 joten hiukan olisi pudotettavaakin.

  9. 9

    Karoliina sanoo

    Ensiksi Kiitos näistä induktio-postauksista. Olen kanssasi lähes samoissa mitoissa, joten en periaatteessa induktiojaksoa olisi painonpudotuksen kannalta tarvinnut, mutta halusin lähteä mukaan kokeilunhalusta. Painoa ei olekaan merkittävästi lähtenyt, lähinnä nesteitä. Sen sijaan olen saanut normaalin ihon. Olen taistellut aikuisiän aknen kanssa 3 vuotta ja kokeillut kaikkea mahdollista ihooni lääkkeellisistä voiteista luonnontuotteisiin ilman tuloksia. Myös vhh:ta ja maidotonta ruokavalioa olen kokeillut aiemmin. Ongelma olikin ilmeisesti siinä että en luopunut viljasta ja sokerista silloin kokonaan. Nyt en ole syönyt kumpaakaan. Jompi kumpi reagoi selkeästi ihooni jo pieninä annoksina, nyt vaan enää tarvitsee selvittää kumpi. Itse veikkaan sokeria. Mun iho-ongelmat on ajoittain vaikuttanut mun itsetuntoonkin. Nyt kun katson peiliin, en malta olla hymyilemättä ja ihmettelemättä miten olen saanut tämän ihon takaisin, monen vuoden jälkeen. Uskomatonta. Suuri kiitos.

    Tässä samalla voin ehkä tunnustaa, että join viikonloppuna pari lasia punaviinia induktioni aikana. Tiedän ettei olisi pitänyt, mutta otin riskin. Olin varma että nyt on koko ketoosi pilalla, mutta ilmeisesti kehoni viihtyy ketoosissa niin hyvin, että alkoholin nauttimisenkin jälkeen olin vielä ketostixin mukaan ketoosissa :D Tulos oli vaan laskenut kohtalaisesta ”hieman”-tasolle ja seuraavana päivänä olin jo takaisin kohtalaisessa.

    • 9.1

      Sanni sanoo

      Onpa hienoa kuulla että olet saanut ruokavaliosta avun iho-ongelmaan! Mahtavaa kuulla toisen ilosta! :) *hymyilee itsekin täällä*

      Jännä juttu tuo viini + ketoosi. Mittasitko Ketostix-arvon siis samaan aikaan kun nautit viiniä?

      Itsekin koin marraskuun induktioviikon viimeisinä päivinä samankaltaisen jutun, tosin tein mittauksen vasta seuraavana päivänä kun kaikki alkoholi oli jo palanut kehosta. Yllätyin, kun Ketostix näytti vielä väriä. Näköjään kehoni oli sitten samantien palannut polttamaan rasvaa poltettuaan alkoholin.

      • 9.1.1

        Karoliina sanoo

        Juu, mittasin Ketostixillä ennen viinin nauttimista ja sen jälkeen. Sitten vielä seuraavana päivänä. Laskihan se tulos nopeasti, mutta lähti myös nousemaan taas yhtä nopeasti. Yllätyin kun aamulla olokin oli virkeä ja hyvä. Tosin runsas vedenjuonti saattoi vaikuttaa asiaan :)

  10. 10

    sk sanoo

    Ihan mielenkiintoista seurattavaa tämä induktio. Valitettavasti en saa siitä itselleni ruokavinkkejä, koska se on niin eläinproteiinipainotteinen. Syöt jokaisella aterialla munaa, maitoa ja kalaa ja itse kun olen vegaani, niin se ei käy. Mutta kyllähän kaltaistani ruokafriikkiä kaikenlaiset ruokavaliot kiinnostavat. Jatka vaan näiden postaamista! Jos saa esittää toiveen, niin toivoisin vinkkejä kasvissyöjille.

    • 10.1

      Sanni sanoo

      Valitettavasti en saa siitä itselleni ruokavinkkejä, koska se on niin eläinproteiinipainotteinen.

      Vegaaniruokavaliolla induktiota ei tosiaan ole mahdollista toteuttaa, eläinproteiini on välttämätön. Kasvipohjaiset proteiinin lähteet ovat sen verran korkeahiilihydraattisia, että niiden sisältämä hiilihydraatti ei mahdollista elimistön ketoositilaa.

      Vegaaniruokavinkkejä ei blogissa paljon valitettavasti näy koska käytän itse niin paljon juustoa ja kananmunaa, mutta maidon ja kananmunan sallivia kasvisruokavinkkejä löytyy :)

      Blogin toistaiseksi ainoa vegaaniruokaohje on tässä:

      http://karkkipaiva.indiedays.com/2014/12/16/yllattava-herkkuresepti-kotijuustoa-mantelista/

  11. 11

    Liena sanoo

    Olen ollut monta vuotta taustaseuraaja mutta tämä induktioviikko on saanut minustakin esiin kommentoijan :D Poikaystävälle ei viitsi määräänsä edempää kertoilla ruokajuttuja, joten koen tämän jonkinlaisena vertaistukiryhmänä.

    Olen mukana viidettä päivää, enkä edelleenkään ketoosissa (en ole raaskinut ostaa ketox-tikkuja, mutta on mielitekoja, nälän tunnetta eikä henkikään haise ;))

    Pakko sanoa että alkaa hieman turhauttaa tämä, vaikka toki ketoosiin pääsy saattaa kai viedä sen viikonkin, jos siihen pääsee sitten koskaan. Hiilarit ovat pyörineet siinä ~15g/pvä, en jaksa esim. jokaista maustetta punnita erikseen (mm. yrttisekoitus ja chili, käytän nyt kuitenkin vain ”hippusia” kun ennen olen maustanut ronskimmin), joten olen jättänyt hiilarivaraa niille. Rasvaa olen todennäköisesti käyttänyt liian vähän, mutta olen koettanut tsempata, esim. aamu-uunimunakkaaseeni lorautin tänään oliiviöljyä ja kahviin olen laittanut kookosöljyä joka päivä.

    Odotin motivaattoriksi edes nesteenpoistoa, mutta vy on lähes sama kuin aloittaessa, vaikka hiilaövereitä vedin vielä edellisenä päivänä induktion aloittamisesta.Vaakaa en omista.

    En tiedä sitten, voiko makeutusaineet estää kohdallani ketoosin. Olen juonut parina päivänä lasillisen fun light -makeutettua mehua, ja joinain päivinä olen napsinut sokerittomia pastilleja joiden hiilarit sokerialkoholeja.
    Jos mitään ei tapahdu kun viikko tulee täyteen, lopettanen tämän kuurin.

    Kiitos Sanni suuresti näistä postauksista, kiitos oikeastaan koko blogista1

    • 11.1

      Sanni sanoo

      Hei Liena!

      Älä luovuta! :D Ellei sitten olo ole huono, silloin en missään nimessä tsemppaa ketään jatkamaan.

      Ketoositilan saavuttamiseen voi mennä tosiaan se viikkokin, ja sitten on niitä tiettyjä ruoka-aineita jotka saattavat toimia hidasteena (tämän ilmiön mekanismia en kyllä tosiaan ymmärrä – tuntuu oudolta että mikään yksittäinen ruoka voisi estää elimistöä valmistamasta ketoaineita, kun elimistön kuitenkin on pakko niitä valmistaa kun ravinnosta ei saa tarpeeksi glukoosia. No, silti lukuisat kokemukset puoltavat näiden tiettyjen ruoka-aineiden vaikutusta ketoosiin.)

      Älä suotta mieti mausteiden hiilareita, niissä ei minun käsitykseni mukaan pitäisi edes olla hiilihydraattia. Tarkoitan nyt kuivamausteita (–> puhtaita yrtteihin ja pippureihin pohjautuvia sekoituksia, ei arominvahventeita ja muita lisäaineita sisältäviä). Tuoreissa yrteissä ja tuoreessa valkosipulissa tietysti on hiilihydraatteja, mutta yrteissä niin pikkuisia pitoisuuksia etteivät ne vaikuta suuntaan taitoiseen. Valkosipulissa on suhteellisen paljon hiilihydraattia, mutta koska sitä käytetään niin pieniä määriä, ei tuokaan määrä merkittävästi vaikuta verensokeriin. Tuoreen chilin kanssa sama juttu.

      Asiantuntija en ole, mutta sinuna kokeilisin jättää Fun Lightin ja pastillit pois. Olen lukenut kokemuksista, joissa keinotekoiset makeutusaineet jarruttivat ketoosia.

      Tietysti, sekin on totta, että (pienen) osan ihmisistä on erittäin vaikea päästä ketoosiin. Tämä liittyy johonkin metabolian häiriöön.

      Toivotan sinulle kuitenkin vielä tsemppiä kokeiluun! Syitäsi kokeilulle en tunne, mutta muistutan, että esimerkiksi ylipainon ja sokeririippuvuuden kannalta jo se tuo suuren hyödyn, että ylipäänsä vähentää huonoja hiilihydraatteja. :) Hyödyt saattavat alkaa näkyä hitaammin kuin ketoositason hiilarimäärällä, mutta ne tulevat kyllä, luota siihen. :) Ketoosi ei ole välttämätön vaihe, se vain nopeuttaa aineenvaihdunnan muutosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.