Induktioviikko 1 – keskiviikko

Päivän vinkki; miten saada kasviksiin makua?

Maustevoi

Kuva: Rebekah / pdxfoodlove.com

MAUSTEVOI on  yksi parhaimpia oivalluksiani kasvisten maustamiseen vhh:lle siirryttyäni. Ihan naurettavan yksinkertainen keino tuoda jopa lötköihin pakastevihanneksiin runsaasti makua!

Tee näin: (joo, tiedän että kaikki oikeasti ruoanlaittotaitoiset tietävät tämän, mutta tää onkin nyt suunnattu mun entisen minäni kaltaisille ruokaneuvottomille)

anna voin pehmentyä huoneenlämmössä. Lisää valkosipulia, (suolaa) ja/tai yrttejä ja sekoita tasaiseksi. Säilytä maustevoita jääkaapissa josta saat helposti annosteltua sitä höyrytettyjen, keitettyjen tai paistettujen kasvisten päälle. Minulla on harvoin kotona tuoreita yrttejä, ja lempparimaustevoini syntyy parista murskatusta valkosipulinkynnestä ja valkosipuli & pippuri- tai valkosipuli & yrtti-mausteesta. Sekoitan nämä noin desiin voita ja seos riittää viikkokausiksi.

* * *

HUOM! :) Kommenteissa on nyt muutama ihmetellyt aterioideni kokoa ja miten jaksan näin ”vähällä” ruoalla. Huomaattehan, että lihan, kalan, kanan ja rasvan määrää aterioilla ei tarvitse rajoittaa – minun esimerkkiannosteni proteiinin määrää ei ”tarvitse” kopioida vaan voi koota lautasensa oman tarpeensa (= kulutuksensa) mukaan. (Tämän on varmasti moni ymmärtänytkin, mutta halusin sitä vielä selventää.)

Minä istun valtaosan päivästäni koneen tai kirjan äärellä perseelläni  ja liikun lähinnä hellan ja työpöydän välillä :) Ei tällä kulutuksella, kuntosalikäynnit mukaan laskettuna, mitään puolen kilon pihvejä vedeltäisi :D

Induktioviikko1_keskiviikko_aamiainen

AAMIAINEN:

3 mukia kahvia – 1,5 g

2 kananmunaa – 0,6 g

30 g juustoa

25 g kukkakaalia – 0,5 g

25 g tomaattia – 0,9 g

50 g kurkkua – 0,7 g

Yhteensä: 4,2 g

Induktioviikko1_keskiviikko_lounas

LOUNAS:

lämminsavulohta (n. 150 g)

125 g höyrytettyä parsakaalia – 2,5 g

kermaviili-creme fraiche-kastike – 2,2 g

mausteet: kastikkeessa suola, pippuri, 5 g Dijon sinappia, aavistus steviaa

Yhteensä: 4,7 g

kaakaomuki

Kuva: EatingWell

.

VÄLIPALA:

kuuma kaakao

vettä

10 g kaakaojauhetta – 0,9 g

10 g kermaa – 0,3 g

steviaa

Yhteensä: 1,2 g

Induktioviikko1_keskiviikko_illallinen

ILLALLINEN:

tonnikala-katkarapu-sinihomejuustosalaatti

80 g Savoijinkaalia – 3,2 g

20 g ruustinnansalaattia – 0,2 g

50 g kurkkua – 0,7 g

50 g kukkakaalia – 1,1 g

35 g vihreitä papuja (Rainbow) – 1,2 g

40 g sinihomejuustoa

tonnikalaa

katkarapuja

(mukaan olisi sopinut todella hyvin kevätsipuli)

Kastike:

25 g kermaviiliä – 1 g

15 g creme fraichea – 0,52 g

10 g Felix Kruunu -majoneesiä – 0,1 g

5 g Dijon-spinappia – 0,32 g

Yhteensä: 8,34 g

.

PÄIVÄN HIILIHYDRAATIT YHTEENSÄ: 18,44 g

Huomioita: en jaksanut edellisellä juoksumattosessiolla juosta kuin puoli tuntia, loput kävelin (lenkkitavoitteeni on 10 km). En kokenut olevani mitenkään erityisen uupunut, mutta energiaa oli selvästi vähemmän ja kylkeenkin pisti taas pitkästä aikaa.

Induktio on hyvä aika testata hiilihydraattien vaikutusta juoksuharrastukseen. (Salitreeniin vhh-ruokavalioni ei ole vaikuttanut.) Olen aloittanut juoksun vasta viime talvena (ennen jaksoin hädin tuskin hölkätä 15 minuuttia ja hengästyin pienestäkin rasituksesta), ja syksyyn mennessä olin saavuttanut tavoitteen juosta tunti. Marraskuun induktiolla en kokenut mainittavaa muutosta jaksamisessa, kun taas joululomalla, jolloin sain normitasooni verrattuna huomattavan paljon hiilihydraatteja (lähinnä kuivatuista hedelmistä), energiatasoni oli huipussaan ja Tapaninpäivänä vedin ennätyslenkkini 17 kilometria. Kahden tunnin jälkeen lopetin ihan vain kun alkoi kyllästyttää :D

Hiilarien vaikutus juoksuun mietityttää erityisesti siltä pohjalta, että juoksen suurimman osan ajasta suhteellisen matalalla sykkeellä ja peruskuntotasolla – jota siis halusinkin kehittää -, ja tällä tasollahan elimistö käyttää energianlähteenä pääasiallisesti kehon rasvavarastoja. Ainakin kun liikuntasuoritusta on jatkunut yli 30 minuuttia, jos nyt oikein olen ymmärtänyt. Eihän tällöin ”hiilaritankkauksella” pitäisi olla vaikutusta – kuin sen ekan puolen tunnin aikana… Miksi siis taatelikakut ja luumumuffarit buustasivat suoritustani? Jos joku asiaan perehtynyt osaa heittää tähän kommenttia, niin kuulisin mielelläni. :)

Kommentit
 1. 1

  Minä vaan... sanoo

  Näitä sun induktio-postauksia (kuten kaikkia muitakin ruokaan liittyviä) on tosi mielenkiintoista lukea, vaikka en tosin itse ole induktiota kokeilemassa tai vhh:ta muutenkaan. Mä valitsin hedelmät rasvaisten herkkujen sijaan ;) Olen kuitenkin aina välillä ottanut täältä ylös hyvältä vaikuttavia reseptejä, tosin vielä mitään (edes legendaarisia tonnikalapullia) en ole ehtinyt kokeilemaan, tuntuu jotenkin tylsältä tehdä ruokaa vain itselle varsinkin kun olen todella huono syömään mitään sitten seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä :(

  • 1.1

   Sanni sanoo

   Mä valitsin hedelmät rasvaisten herkkujen sijaan ;)

   :) Ei ole huono vaihtoehto sekään :)

  • 2.1

   Sanni sanoo

   Kyllä. Keväällä minulla on uusi tavoite; opetella juoksemaan myös ulkona. :) Ulkona juoksemisesta ei ole aiemmin tullut mitään, koska siellä mikään ei ”pakota” minua juoksemaan. Juoksu on ollut minulle vastenmielistä, ja jos mikään ei väkisin laita minua juoksemaan, pysähdyn hetken kuluttua. Juoksumatto ”pakottaa” juoksemaan – se liikkuu jalkojesi alla niin ei siinä muukaan auta kuin laittaa töppöstä toisen eteen :D Olen toivonut, että aivoissani tapahtuisi jossain vaiheessa jokin kemiallinen muutos, ja alkaisin nauttia juoksemisesta. Mutta toistaiseksi olen onnistunut vasta muuttamaan sen vastenmielisestä neutraaliksi :)

   Olen vähän tällainen erikoinen luonne – teen joitain asioita motivaattorina vain se, että tiedän niiden olevan minulle hyvästä. Ei ole kiva aina hengästyä rappusissa ja jäädä vaelluksilla joukon viimeiseksi. Hyvä yleiskunto tukee painoharjoitteluakin. Olen aina tiennyt, että minun pitäisi lisätä aerobinen liikuntaharrastukseeni. Nyt onnistuin. Mutta kuten jumpankin kohdalla – ei tästä helpolla tykkäämään ala ;)

   • 2.1.1

    Jonttu sanoo

    Tämä oli mukava selitys. Nauroin tuossa kohtaa, kun kerroit, että ulkona mikään ei pakota sinua juoksemaan. :) Itse taas en voisi juosta sisätiloissa. Itse rakastan juoksemista.

    • 2.1.1.1

     sanoo

     Mulla taas on ihan toisinpäin. Mä en osaa juosta matolla, koen sen ihan kuollettavan tylsäksi paikallaan polkemiseksi. Matolla juostessa tuntuu siltä kuin en edityisi tai etenisi ollenkaan ja koska tuntuu siltä, että en etene pää sanoo poks ja en lopulta jaksa juosta ollenkaan. Ulkona juostessa mua tsemppaa ajatus siitä, että tiedän mitä seuraavan nurkan takana on. Mittaan juoksulenkin edistymistä nimenomaan niillä maaston tuntomerkeillä, juoksumaton vilistävä kilometrimäärä ei anna mulle ollenkaan samaa fiilistä ja tunnetta.

 2. 3

  sanoo

  Mun pitikin kysyä sulta juuri juoksemisesta. Olen lukenut blogiasi useamman vuoden ja tiesin, ettet ennen piitannut kestävyysliikunnasta (vaelluksia lukuun ottamatta) ollenkaan. Kun vasta hetki sitten paljastit, että olet alkanut juosta, ajattelin heti, että siitä pitäisi saada tietää lisää. Voisitkohan joskus kirjoittaa juoksuharrastuksestasi enemmänkin? Uskon, että monia lukijoita kiinnostaisi.

  Mitä rasvanpolttoon tulee, lähes joka tietolähteessä väitteet ovat ristiriidassa. On väitetty, että rasvaa palaa vasta hyvin pitkillä lenkeillä, toisissa sanotaan, että rasvaa alkaa palaa jo liikkumisen ensi hetkistä. Myös se, kuinka paljon rasvaa palaa ja kuinka paljon sitä palaa myös harjoittelun jälkeen, jakaa mielipiteitä. Jopa se vaihtelee, tarkoitetaanko rasvanpoltolla sitä, että keho käyttää rasvavarastoja ensisijaisena energianlähteenä vai vain sitä, että rasvanpoltto on hieman tehostunut normaalitilasta.

  Itse olen ratkaissut ”ongelman” niin, etten mieti rasvanpolttoa lainkaan. Kestävyysjuoksijoilla ei loppupeleissä useinkaan ole hirveästi rasvavarastoja, joita polttaa.:) Näin ainakin minulla ja monilla muilla, joita lenkkipoluilla tulee vastaan. Sinun kohdallasi tilanne on tietysti toinen, koska haluat pitää rasva-aineenvaihdunnasta kiinni. Hauska silti, että huomasit hiilarien vaikutuksen jaksamiseen noin selvästi.

  • 3.1

   Sanni sanoo

   Voisitkohan joskus kirjoittaa juoksuharrastuksestasi enemmänkin? Uskon, että monia lukijoita kiinnostaisi.

   Hmm, siitä postauksesta voisi tulla aika lyhyt ja viihteellinen :D (Lue ylempi kommenttini Jontulle :)) Juoksen, mutta en varsinaisesti pidä siitä. ”Runner’s high” on toistaiseksi loistanut poissaolollaan :) Pidän kylläkin muuttuneesta tunteesta kehossani, on palkitsevaa kun tajuaa ettei enää hengästykään niin helposti. :)

   Mitä rasvanpolttoon tulee, lähes joka tietolähteessä väitteet ovat ristiriidassa.

   Joo, pää menee kipeäksi jos näitä yrittää ymmärtää. On se vain kumma juttu miten harvasta asiasta on lopulta ”absoluuttista” totuutta.

   Itse olen ratkaissut “ongelman” niin, etten mieti rasvanpolttoa lainkaan.

   Näin minäkin teen, tai no kyllähän mä sitä mietin yleisestä kiinnostuksesta, mutta ei sillä minulle loppupeleissä merkitystä ole mistä kroppani juostessa energian ottaa (kunhan ei lihaksista, mutta tarpeeksi rasvapitoisen ruoan pitäisi kuulema estää se). Tärkeintä on, että kuntoni kehittyy ja ylipäänsä opin juoksemaan :)

   • 3.1.1

    sanoo

    No näistä vastauksistahan saikin jo vähän kuvaa siitä, millainen juoksija olet. :)

    Sun kohdalla on kyllä mielenkiintoista se, miten jaksat ryhtyä asioihin, jotka eivät niinkään innosta sinua. Kun kerroit aikoinaan kuntosaliharjoittelustasi ja hetkellisestä harmituksesta siihen, moni lukija kehotti lopettamaan harrastuksen, kun se kerran ei tuonut mitään iloa. Minustakin lukijoiden kommentit olivat loogisia, mutta sinä sen kun jatkoit, mikä varmasti myös kannatti.

    En osaa sanoa, juoksisinko itse, ellen olisi ihan koukussa siihen. Jos en pääse muutamaan päivään juoksemaan, muutun ärtyisäksi. En tiedä, toivonko sinulle sellaista riippuvuutta juoksemiseen, mutta paljon iloa ja tyytyväisyyttä ainakin! Varmaan se runner’s high jonain päivänä saapuu, kun olet reippaillut niin kovasti. :)

    • 3.1.1.1

     Sanni sanoo

     Varmaan se runner’s high jonain päivänä saapuu, kun olet reippaillut niin kovasti. :)

     Toivottavasti :)

     Siskoni on kokenut sellaisen kerran elämässään ja kuvaili tuntemusta lähes yliluonolliseksi… kuin jalat eivät enää koskisi maahan ja koko kroppa muuttuisi painottomaksi – hän kuvaili ikäänkuin ”lentäneensä” maaston poikki kokonaisvaltaisessa keveyden, lämmön ja hyvän olon tunteessa..! Kyllä mullekin tuollainen kelpaisi! :)

     • 3.1.1.1.1

      sanoo

      Kuulostaa kieltämättä uskomattoman mahtavalta tilalta! :)

      Omat ”huippuni” ovat tuntuneet samankaltaisilta, vaikka en olisi osannut kuvailla tunnetta yhtä enkelimäisen eteerisenä. :) Minulla parhaimmillaan muu maailma ikään kuin katoaa, päässä ei lyhyeen hetkeen ole yhtäkään ajatusta, on täysin läsnä hetkessä. Tilassa on todella paljon samaa kuin transsissa, jollaiselta myös siskosi kokemus kuulostaa.

      Joskus puolestaan olen pitkän lenkin loppupuolella yksinkertaisesti niin iloinen, että juoksun lomassa on pakko pompahdella innosta ja heilutella käsiä kuin siipiä. :D Muiden silmissä tällainen näyttää tietysti hyvin hassulta. :)

      • 3.1.1.1.1.2

       Jonttu sanoo

       Sama juttu itselläni: kaikki huolet ovat kaikonneet pois ja juoksu kulkee kuin itsestään. Ihanaahan se on. :) Mutta se edellyttää sitä, että vartalo on ehtinyt levätä tarpeeksi ja keho on saanut palautua muusta rasituksesta.

  • 3.2

   Jonttu sanoo

   Kestävyysliikuntaa ja vaikkapa juoksua harrastavallakin voi olla rasvavarastoja esim. mahan seutuvilla, jos on liian usein muistanut käydä karkkipussilla. Minulla tästä omakohtaista kokemusta

 3. 4

  ada sanoo

  No ei varmasti jaksa tällä ruokamäärällä juosta. Tässä on niin jäätävän vähän energiaa, että muistuttaa aivan anorektikkoaikojeni ruokailua. Itse harrastan kestävyysjuoksua 4-5 kertaa viikossa ja hyvälaatuiset hiilihydraatit ovat olennainen osa ruokailuani, muuten ei jalka nouse. Mihinkään.

  • 4.1

   Sanni sanoo

   No ei varmasti jaksa tällä ruokamäärällä juosta.

   Kyllä se vain kummasti nousi. Ateriat ovat marraskuun induktiolta, jolloin juoksin vailla mainittavaa uupumusta.

   Mikäli ruoassani olisi ”jäätävän vähän energiaa”, voisi varmaankin odottaa minun laihtuvan. Eikös se niin mene, että ihminen laihtuu kun syö vähemmän kuin kuluttaa? ;) Ja pysyy samassa painossa kun syö sen verran kuin kuluttaa? Olen syönyt vähähiilihydraattista ruokaa tällä samalla ateriamallilla neljättä vuotta (induktion ulkopuolella syömäni porkkanat ja marjat eivät juuri lisäkaloreita tuo). Tänä aikana painoni on vaihdellut kahden kilon sisällä. Näkisin täten, että syömiseni ja kulutukseni ovat hyvinkin sopivassa tasapainossa :)

 4. 5

  Jenni sanoo

  Kuinka kummassa jaksat noin pienillä annoksilla? Joo, protsku pitää nälkää, mutta eikp oikeasti tule jo nälkä iltaanpäin mennessä?

  • 5.1

   Sanni sanoo

   Kuinka kummassa jaksat noin pienillä annoksilla?

   Eivät ne niin pieniä ole :) Tai kaikkihan on toki suhteellista – jollekulle enemmän kuluttavalle ne kenties eivät riitä. Mutta minulle kyllä, syön vatsani täyteen ja olen kylläinen seuraavaan ateriaan saakka.

   Syön lounaan kahdelta ja välipalan neljän-viiden maissa, JOS sille on tarvetta. Illallinen seitsemän-kahdeksan aikoihin. Missä välissä tuossa ehtisi nälkä tulla? :)

 5. 6

  anna sanoo

  Toinen päivä vasta tarkasti menossa. (maananataina vähän opettelun vuoksi pieleen) Aivan kauhean huono olo tulee aalloissa. Tavallaan vähän kuten pahoinvointia, mutta ei tunnu, että voisin oksentaa kuitenkaan. Päätä on myös särkenyt ja pelkkä kävelykin tuntuu tosi raskaalta. Pikku nuha, joka tällä hetkellä on päällä, ei ole ennen aiheuttanut tälläistä oloa. Onko kyseessä joku yleinen vaiva ruokavaliota alottaessa?

  • 6.1

   Sanni sanoo

   Onko kyseessä joku yleinen vaiva ruokavaliota alottaessa?

   Kyllä, hyvin moni vhh:ta ensi kertaa kokeileva saa vähintään päänsärkyoireita. Pahoinvointi, ummetus ja jalkakrampit ovat myös yleisiä. Elimistö reagoi muuttuneeseen tilateeseen – jos ennen on saanut energiansa pääsääntöisesti pastasta, leivästä ja perunasta, on elimistölle tietysti pieni ”shokki” kun energiajakauma muuttuu rasvan ja proteiinin eduksi ja sen täytyy ”ohjelmoida” itsensä uuteen moodiin käyttämään niitä. Itse kärsin sydämentykytyksistä ensimmäisellä viikolla. Oireet häviävät yleensä viimeistään toisella viikolla. Jos eivät, luopuisin kokeilusta.

   • 6.1.1

    Jonttu sanoo

    Kun itselläni ei ole vielä tuota pahaa oloa esiintynyt ja olen kyllä melkein satavarma siitä, että olen syönyt hiilihydraatteja alle 20 grammaa nyt kolmena päivänä, niin mietin että voisiko tämä johtua siitä, että vielä sunnuntaina ja kaikkina sitä edeltävänä päivänä söin aivan käsittämättömän paljon sokeripitoisia tuotteita? Siis voisiko runsaasti hiilihydraattia nauttineella riittää induktiota aloittaessa kehon glukogeenivarastot pidempään kuin tuon 48 tuntia?

    Kun itselläni on siis olo ollut nämä kolme päivää normaalia parempi.

    • 6.1.1.1

     Sanni sanoo

     Kaikki eivät saa mitään sivuoireita, päänsärky ja paha olo eivät siis suinkaan ole automaattinen seuraus hiilihydraattien vähentämisestä :) Ne ovat yleisiä, mutta eivät jokaisella toteutuvia. Minulla esimerkiksi induktio ei ole koskaan aiheuttanut ummetusta, vaikka se lienee se kaikkein yleisin vaiva.

  • 6.2

   Olivia sanoo

   Oho, no tästä tuskin eilinen päänsärkyni johtui koska eilen oli oikeastaan vasta ensimmäinen päivä. :D Ja itse en tätä niin kirjaimellisesti toteuta, homma menee mulla nyt niin että kouluruokailun syön normaalisti mutta kotona jätän hiilarit pois, ja välipaloilla myös. Ei pitäisi olla niin rankkaa kropallekaan yhtäkkinen muutos?

 6. 7

  Elli sanoo

  Taas olen täällä kommentoimassa aiheen vierestä:)
  En tiedä auttaako tämä ketään ruokavaliota muuttavaa, mutta itselleni nämä auttoivat aikoinaan.

  En siis ole ikinä ollut vhh-ruokavaliolla, mutta vuosia sitten olin 8 vuotta täysvegaani. Eli ei mitään eläinkunnan tuotteita. sekaruokavalion perusteet piti hylätä kertaheitolla ja opetella uusi tapa ajatella ruokaa, lisätä ruoan määrää ja opetella uusia tapoja koostaa ruokailut. Ensin yritin matkia sekaruokavaliota. Ostin Soijanakkeja ja vastaavia muka-makkaroita tai muka-jauhelihaa ja vastaavia muka-lettujauhoja. Yhh.. No lopputulos oli se ne vain maistuivat pahalta ja oli entistä suurempi himo aitoon tavaraan:) Sitten lopetin entisten sekaruokien matkimisen ja kehitin ihan uusi makuja. Muutamassa viikossa kaipaus vanhoihin ruokiin hävisi. Pari kertaa tein jotain vegaanikakkuja, mutta ei niitä juhlissakaan kukaan syönyt, joten siirryin kokonaan uusiin makeisiin ruokiin. Eli mun vinkki on, että itselläni helpotti se että lopetin vanhojen lempiruokieni matkimisen ja aloitin tavallaan puhtaalta pöydältä. Voin todella hyvin tuona aikana kun olin vegaani, lukuunottamatta sitä jakuvaa selittelyä ja omien ruokien anteeksipyytelyä kutsuilla ja sukulaisten juhlissa. Kaikki kun pitivät sitäkin laihdutusruokavaliona, vaikka näkivät ne valtavat annokset eri palkokasveja ja öljyjä ja pähkinöitä jotka söin. Mutta muuten kaipaan aikaa lämmöllä.:)
  Itselleni vegaanidieetti oli pakko (omasta tahdosta pakko, ei muiden pakottamana) lopettaa, sillä lasten myötä en vain pystynyt tekemään eri ruokia itselleni ja miehelle ja lapsille. Nyt olen onnellinen sekaravinnonsyöjä, tai lähinnä arkisin huomattavasti vähemmän stressaantunut sekaravinnonsyöjä;)

  Tuo matkimisesta poispääsy on ollut muillekin tutuille hyvä vinkki. Kun haluaa esim. keventää moni siirtyy kunnon kermasta kaikkiin hölölöpö kevyt-margariini-muka-kermoihin, jotka a. maistuvat pahalta ja b. ovat täynnä lisä-aineita. Parempi tapa on vaan unohtaa koko kerma ja vaihtaa se muuhun aineeseen, hyviin öljyihin, oljy-yrttikastikkeisiin, valkoviinipohjaisiin kastikkeisiin jne. Samoin pintamaustaminen on hyvä kikka. Gratinoituja vihanneksia ei tarvitse uittaa kermassa ja juustossa, vaan vihannesten pintaan raastettu pienempi määrä laadukasta parmesaania ja kunnon loraus laadukasta oliiviöljyä on todella maukas vaihtoehto. Suomi on vaan niin luvatu kerma-voi -kastikkeiden maa, että vaatii aikaa päästä kermasta eroon, mutta kun on kerran päässyt takasin ei oikein ole menemistä.

  Oletko muuten Sanni kokeillut rasvakahvia? Siitähän tulee hyvinkin ”kermaista” ilman kermaa tai maitoa.

  Oho, nyt meni niin tämän induktio-aineen vierestä, että saat Sanni suosiolla jättää tämän julkaisematta, jos tuntuu siltä! :):)

  Tsemppiä kaikille, jotka ovat induktio-projektissa mukana!

  • 7.1

   Sanni sanoo

   Tottakai julkaisen, tosi hyviä vinkkejä jaoit Elli! :)

   Olen kokeillut kookosöljyä kahvissa kerran, ja mä en oikein tykännyt. Se ei kuitenkaan tee ”latte-efektiä” – mä siis tykkään todella maitomaisista tummapaahtokahveista. Tumma paahto ikäänkuin ”vaatii” sen runsaan maito-osion päästäkseen täysin oikeuksiinsa – vähällä maidolla se jää liian tummaksi ja vahvan makuiseksi. Vaaleapaahtoinen + vähemmän maitoa -kombo ei sekään toimi, vaikka kahvi vaalenee hyvinkin pienellä tilkalla maitoa tai kermaa. Koska en tykkää vaaleapaahdon mausta ylipäänsä. :p

 7. 8

  Elli sanoo

  Eih. Ihan silmiin sattui kuin luin mun viestin, jossa oli luvaton määrä kirjoitusvirheitä. Sitä kun puhelimessa innoissaan naputtelee tekstiä, niin kukaan ei ole korjaamassa typoja.. :(

 8. 9

  maawo sanoo

  Mä aattelin et mä kattelen tätä sun ruokahommaa ainakin ekan viikon ja koitan sitte muokata sitä itekseni tämmöselle enemmän eläinperäistä syövälle sopivaksi :) ainakin tähän mennessä reseptit ovat vaikuttaneet semmoisilta, että olisi helpohko toteuttaa, eivätkä ne nyt niin hirveästi poikkea siitä, mitä ihmisen kuuluisi normaalistikin syödä. Yksi asia mitä oon vaan miettinyt on se, että mitenköhän näin niukat hiilarit vaikuttavat fyysisessä työssä, jossa kävellään paljon? (Alkaa ensi viikolla harjoittelu, opiskelen terveydenhuoltoalalla) ei kuitenkaan voi kauhean voimattomalla ololla olla.
  Onko tuo alle 20g se ehdoton raja hiilareille ketoosiin pääsemiseksi, vai voiko se poiketa paljonkin yksilöllisesti?

  • 9.1

   Sanni sanoo

   mitenköhän näin niukat hiilarit vaikuttavat fyysisessä työssä, jossa kävellään paljon?

   Kävely on sen verran matalatehoista liikuntaa että en usko hiilarien niukkuuden siihen merkittävästi vaikuttavan. Tietysti osa vhh:ta ja etenkin induktio-vaihetta kokeilevista ihmisistä kokee olonsa ylipäänsä väsyneeksi ja vähäenergiseksi alussa, kun elimistö totuttelee uuteen moodiin.

   Onko tuo alle 20g se ehdoton raja hiilareille ketoosiin pääsemiseksi, vai voiko se poiketa paljonkin yksilöllisesti?

   Voi poiketa ja poikkeaakin. Käytäntö on osoittanut, että 20 g on kuitenkin se raja, jossa pysyttelemällä useimmat saavuttavat ketoosin.

 9. 10

  Varja sanoo

  Hei! Ostatko savulohesi valmiiksi savustettuna? Ja mistä jos saan vielä udella?
  Kalastajaperheessä lapsuuden kasvaneena kaikki kauppojen valmissavulohet maistuu, noh, teollisilta. Rakastan kuitenkin savulohta ja haluaisin ihan hirveesti löytää hyvän lohen, kun ei oo mahdollisuutta savustaa itse.

  • 10.1

   Sanni sanoo

   Ostatko savulohesi valmiiksi savustettuna? Ja mistä jos saan vielä udella?

   Jos olisin varakas, ostaisin kaiken kalani aina Kauppahallin tiskistä :) Mutta koska joudun laskemaan miten rahani käytän, ohjaa hinta useimpia valintojani. Ostin pitkään Hätälän savustettua kalaa, mutta löysin hiljattain Rainbow’n todella edullisen savulohen. Nyt ostan useimmiten sitä.

   Silloin kun haluan hemmotella itseäni parhaalla kalalla, ostan sen Nygreniltä Tampereen Kauppahallista. :) Se on kalataivas. Nygrenin kylmäsavulohta maistettuaan ei oikein muita haluaisi syödäkään… :D

 10. 12

  Minä vain sanoo

  Äh, ja vielä olisi yksi lisäkysymys, jos kerkeet vastaamaan. Eli katkaravut: kun lisäät ne siis salaattiin, niin miten sulatat/kuumennat ne ennen? Siis pitääkö niitä kypsyttää jotenkin.. tyhmä minä.

  Ja sitten esim. noi vihreät pavut? Miten toimit niiden kanssa?

  Kiitos Sanni!!

  • 12.1

   Sanni sanoo

   Katkarapuja ei tarvitse kypsyttää, jos ostat pakastekatkarapua niin sen voi antaa vain sulaa (vaikkapa pastalävikössä niin neste valuu pois) ja sitten nakata sellaisenaan salaattiin tai wokkiin.

   Vihreät pavut höyrytän kevyesti tai paistan. Olen hurjan mieltynyt höyryttämiseen ja kypsennän lähes kaikki kasvikset siten. :)

 11. 13

  Jonttu sanoo

  Ihanalta näyttää tuo edellisen postauksen suklaaherkku. :)

  On kyllä todella hyvä juttu, että purkkaa saa syödä luvas kanssa. :) Minusta ja crème fraîchesta on myös tullut parhaat ystävykset. Ennen en uskaltanut sitä käyttää, kun tiesin sen olevan aika rasvaista ja on selvää, mitä rasva plus erittäin suuri herkkumäärä yhdessä saavat aikaan. Nyt voi hyvällä omallatunnolla syödä siis ihania kermaisia makuja. :)

  Nuo ketoosia mittaavat tikut ovat kyllä todella kalliita (kävin kysymässä niiden hintaa apteekista). Jätin ostamatta. Toisaalta rahaa on nyt säästynyt, kun esim. maitoa en joudu ostamaan tällä hetkellä ollenkaan; en ole ostanut edes mantelimaitoa ja mitään vieroitusoireita ei ole ilmennyt. Toki olen juoskennellut vettä.

  Haluaisin sellaisen asian varmistaa, että onkohan ostamaani nestemäistä Cologran-makeuttajaa nyt induktiolla turvallista käyttää, kun se makeuttaa syklamaatilla, sakariinilla ja taumatiinilla.

  Kiitos taas järisyttävän suuresta vaivannäöstäsi meitä kaikkia blogiasi kysymyksillä pommittavia kohtaan.

  • 13.1

   Sanni sanoo

   Haluaisin sellaisen asian varmistaa, että onkohan ostamaani nestemäistä Cologran-makeuttajaa nyt induktiolla turvallista käyttää, kun se makeuttaa syklamaatilla, sakariinilla ja taumatiinilla.

   Itse käytän sitä ongelmitta :) Asiantuntijoiden kantaa asiaan en tiedä.

 12. 14

  Eetu sanoo

  Moi!

  Todella mielenkiintoinen pohdinnan aihe tuo hiilareiden ja juoksuharrastuksen yhdistäminen! Olen itse harrastanut juoksua intensiivisesti nyt kolme vuotta, ensin kuntosaliharrastuksen ohella ja nykyään ihan vain pelkiltään ( sivuharrastuksena uintia ja kilpapyöräilyä useita kertoja viikossa ) juoksen päivittäin korkealla sykkeellä ulkomaastossa noin 9-14 km. Kokeilin itse vvh- ruokavaliota viime vuonna noin 6 kuukauden ajan. Lopputulos oli että menetin painoa huomaamatta ilman painonpudotus tarkoitusta noin 15 kg ensimmäisen kuukauden aikana :/ lopputuloksena hiilareiden palauttaminen ruokavalioon lääkärin käskystä huolestuttavan alhaisen leposykkeen ja aliravitsemusoireiden vuoksi! Palautin hiljalleen ruokavaliooni pastan, juurekset, leivän yms. Juoksukuntoni nousi käsittämättömällä teholla ja tulokset paranivat silmissä! Tämänhetkinen elämäntilanteeni on kuitenkin että olen vastikään muuttanut yhdysvaltoihin ja haluaisin vähintään käyttämieni hiilareiden määrää, mutta samalla pitää yllä nyt mielestäni huippuunsa kehittynyttä juoksukuntoa! Vinkkejä? Mainittakoon että kalorikulutukseni päivittäin on siinä 4500 kalorin luokkaa päivittäin ja tarkoitus ei ole todellakaan pudottaa painoa! Sen sijaan päästä eroon turvotuksesta, saada lisää energiaa arkeen, päästä eroon iho-ongelmista, mutta pitää edelleen yllä hyvää aerobista kestävyttä ja tämän hetkistä treeni ohjelmaa!

 13. 15

  sni sanoo

  Väliaikaraporttia! Itse päätin elää ns. Induktiolla koko tammikuun, sillä koen, että täyskielto kaikesta vieroittaa paremmin aluksi kuin ”kohtuus kaikessa”. En ole kyllä hiilareita laskenut, mutta sallittujen listaa on tullu syötyä. Sulkeiden salaatti on perus salaatti+tomaatti+kurkku.

  MA: tomaattimunakas+ avokado (2munaa, tomaattia, pippuria), kahvilasalaatti (salaatti, pinaatti, feta, kana, paprika), leikkelelautanen (kurkku, kalkkuna, juusto,) ja soijajugu+vehnälese

  TI: lasi mantelimaitoa, salaatti+ kanapastan kanoja+avokado, kinkkupiirakkapala (kinkku, muna, creme fraice), leikkelelautanen

  Kinkkupiirakassa tuli syötyä n. 2rkl verran ruispohjaa kun kävin mummolassa kahvilla. Sortuminen :(

  KE: mantelimaitoa, kahvilasalaatti (salaatti, paistettu paprika-kesäkurpitsa-sipuliseos, pinaatti), illalliseksi tulossa katkarapu-kukkakaali-vihreäpitkäpapu mössö kookoskermassa.

  Kävin tänään ostoksilla kolmessa kaupassa ja kaikissa oli maukeuttamattomat mantelimaidot loppunut. Jouduin ostamaan sitten normi alproa ja voin sanoa, että mantelimaito on niiiiiiiiin hyvää :) Pitää varoa övereitä.

  • 15.1

   Sanni sanoo

   Tuo Unsweetened Almond on muuten tosi usein lopussa, itsekin välillä joudun jahtaamaan sitä eri kaupoista ja ostankin usein kerralla monta varastoon.

 14. 16

  Eesaiina sanoo

  Hei, täälläkin ollaan miehen kanssa innolla ja täysillä mukana projektissa. Ja maukkaita aterioita on popsittu! Haluaisin kysyä Hermesetas-makeutusaineen käytöstä kahvissa. Onko se sallittua? Iso kiitos, että jaksat vastailla näihin loppumattomiin kysymyksiin.

  • 16.1

   Sanni sanoo

   Hermesetaksen pitäsi olla ok :) Ylipäänsä kaikki, jota käytetään ihan minimaalisia alle parin gramman määriä on ok :) Niin pienellä määrällä on olematon merkitys veren sokeriin.

 15. 17

  Hannah sanoo

  hei kiitos välikatsauksesta juoksuun, minä siitä aiemmin kyselinkin :) mielenkiintoista, en itsekään ajatellut että induktio noin selkeästi vaikuttaisi suoritukseen, mutta jään seuraamaan kommentteja jos joku asiantuntija täällä vähän enemmän avaisi asiaa :)

  • 18.1

   Sanni sanoo

   Pirkan ja Xtran ja lisäksi eri raakakaakaojauheita (merkit vaihtelevat). Pirkan perus-kaakaojauheessa (ei Luomu) on vähiten hiilaria.

 16. 19

  Jenni sanoo

  En laske kaloreita ym. enkä osaa nyt juuri Sannin ruoista sanoa, mutta monen ”ulkopuolisen” on ehkä vaikea käsittää, että vhh:lla annoskoot voi olla pienempiä, mutta energiaa niistä tulee silti riittävästi, kun rasvan kanssa ei säästellä. Kermaiset kastikkeet, reilu rasvan käyttö paistamisessa, kananmunat, rasvaiset maitotuotteet ja lihat/kalat, niistä nyt vaan kertyy kaloreita huomaamattakin.

  Minä söin tänään klo 6, 12 ja 17. Kotiin tulin klo 23, yhtään ei ollut nälkä, mutta söin vielä vähän iltapalaa kun mies oli laittanut (ja nyt on ähky). Eipä noissa väleissä oikeasti ehdi nälkä tulla, kun jokainen ateria on kunnollinen eikä pelkkä pieni hedelmä tms.

 17. 20

  Linnea sanoo

  Väliaikaraporttia täälläkin. Tiistai oli päivistä kamalin. Pää oli koko päivän niin kipeä, että luulin tekeväni kuolemaa ja elinenkin vähän tööt. Tänään pää on kevyt kuin ilmapallo ja ajatuskin tuntuu kulkevan. Parasta mielestäni on se, että turvotus, joka on alkanut selvästi jo poistumaan, vaikuttaa minulla selvästi niska-hartiaseutuun. Ei jumita yhtään niin pahasti kuin ennen!

  Dieetti tuntuu muutenkin sopivan paremmin kuin hyvin. Rakastan kananmunia, juustoja ja kasviksia. Luovun sata kertaa mieluummin makeista herkuista kuin juustoista.

  Tästä on hyvä jatkaa! Tsemppiä muillekin!

  • 20.1

   Sanni sanoo

   Jee, mahtavaa Linnea! :) :)

   Luovun sata kertaa mieluummin makeista herkuista kuin juustoista.

   Sama täällä! ^_^

 18. 21

  Taru sanoo

  https://lihastohtori.wordpress.com/2014/04/08/vahahiilihydraattinen-ruokavalio-kovan-intensiteetin-liikunnassa-erityisesti-voimaharjoittelussa/

  Linkin takana kohtalaisen tieteellinen (ja melko pitkä) blogikirjoitus VHH:sta ja treenaamisesta. Juttu keskittyy tosin enemmän bodaamiseen, mutta melko alussa on kuva yleisesti siitä miten keho kuluttaa energiaa liikunnan aikana. Sen mukaan vasta kun juokset maratonin tai pidempään, lihakset alkaa käyttää rasvoja energiaksi.

  En tiedä kumoaako kuva tai juttu tuon perinteisen ”keho kuluttaa rasvaa kun liikut peruskuntoalueella”, mutta joka tapauksessa näyttäisi siltä, että kun kyseessä on kestävyyslaji kuten juoksu, niin lihakset käyttävät nimenomaan hiilareita energiaksi suorituksen aikana (se rasvan palaminen alkaisi kuitenkin ehkä sitten suorituksen jälkeen?). Ko. jutun mukaan vaikka juoksukin ihan varmasti onnistuu ihan ok vähillä hiilihydraateilla varsinkin kun siihen tottuu, niin todennäköisesti se silti sujuu _paremmin_ jos niitä edes vähän enemmän syö.

  Ja ihan omakohtaisenakin kokemuksena (ei-VHH muutenkaan) voi huomata miten helposti esim. rullaluistelu tai salikäytni sujuu jos edellisenä päivänä on syönyt esim. juhlissa kakkua ja sitä hiilihydraattia on varmasti varastossa :)

  (Sulle ja muillekin mahdollisille lukijoille disclaimer että tämä on toki nyt vain yksi näkökulma asiaan mutta tuo tyyppi kuitenkin melko hyvin tuntuu tietävän mistä puhuu.)

  • 21.1

   Sanni sanoo

   Olipas tosiaan pitkä kirjoitus, mutta kiitos linkistä, täytyy ehdottomasti lukea se kokonaan vaikka huomenna kun tylsistyn laivassa :)

   jutun mukaan vaikka juoksukin ihan varmasti onnistuu ihan ok vähillä hiilihydraateilla varsinkin kun siihen tottuu, niin todennäköisesti se silti sujuu _paremmin_ jos niitä edes vähän enemmän syö.

   Kyllä minäkin tähän uskon. :)

   Uskon myös, että vaikka salitreenikin minulla sujuu oikein mallikkaasti, niin suoritustasoni voisi varmasti olla vielä parempi jos söisin enemmän hiilareita – niitä hyviä ja hitaita tietysti. En kuitenkaan koe tarvitsevani ”parempia tuloksia”, tämäkin taso riittää hyvin :) Myönnän, että suurella todennäköisyydellä voisin aivan hyvin lisätä päivittäistä hh-määrääni ”perus-vhh:lla” ilman että turvotukset, epätasainen verensokeri päänsärkyineen ja mässäilyn himot palaisivat, mutta se pelottaa minua. Kun ihminen vapautuu jostain krooniseksi kuvittelemastaan ikävästä, vuosia jatkuneesta olosta jollain konstilla, on paluu, tai edes osittainen paluu entiseen korkean kynnyksen takana. Tämä huoli yhdistettynä siihen, että oikeasti vain niin TYKKÄÄN siitä ruoasta mitä nyt syön, on toistaiseksi pitänyt minut tekemästä runsashiilarisempia kokeiluja.

    • 21.1.1.1

     Sanni sanoo

     Noin 30-50 grammaa. Joinain päivinä voi jäädä induktiolukuihinkin mikäli en satu syömään jogurttia tai juureksia (sillä ne ovat ruokavaliossani ne ruoka-aineet, joissa on annosta kohden eniten hiilareita), mutta esimerkiksi bataatti- tai satunnaisina kaurapuuropäivinä lukema on varmasti 50 tai ylikin :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.